Altın hesabı tam olarak nasıl oluyor? Yani şöyle benim anladığım şu an altın belli bir fiyatsa yatırdığın para gramınca altın satın almış oluyorsun. İleride altın fiyatları yükselince de yine o gram karşılığı parayı hesabından çekip kullanabiliyorsun. Ama bankalarla konuşunca farklı farklı oranlardan, değişik değişik alım satım fiyatlarından falan bahsediyorlar. Bu kafamı karıştırıyor.
Is bankasındaydı hesabim.
Altın fiziki olarak yok. Altın hesabi var.
2017 senesinde altının grami 146 lirayken 100 gram altin almıştım. O zamanön parasiyla 15 bin liraya.
Bu şubat ayinda altının gramı 93 lirayken bozdurdum. Araba aldım.
Siz mobil bankaciliktan sürekli takip edebiliyorsunuz kurları. Kâr_zarar oraniniz nedir? O günkü kura göre sizin altın varliğinizin tl cinsinden değeri nedir vs. Hepsini görebiliyorsunuz.
Ama burda en önemli noktalardan biri şu; altın alim satımı her zaman farklıdır. Bu sebeple altın hesabına para yatırıp 3 ay,5 ay sonra bozdurmaya kalkmak daima zarar ettirir..bu fiziki altın için de böyledir.
Bi bileziği, atıyorum 10 bin liraya alırsınız. Sonra 3 ay sonra bozdurmaya kalkarsaniz kuyumcu size sattığı parayi ödemez değil mi? Ayni o mantık. 10 bin liralik altını kuyumcu en iyi ihtimalle 8 bin liraya alır.
Sonra bi de bankalar haftasonu tatiline girdiği zamanlar alış satış marji açılır.
Mesela Haftaici mesai saatinde atiyorum altinin gram alişi 100 liraysa satışı 97 lira olur. Siz altınınızı bankaya satarken 97 lira üzerinden satarsiniz. Ama haftasonu ya da mesai saati dışında bu marj açılır. Örneğin altinin alışı 100 liraysa satışı 70 liraya düşer. Sizin kârınız hafta ici satışına göre düşer.
Buna göre altin bozdurmak için daima mesai saatlerini gozetlemeniz gerekir en az zararla bozdurmak için.
Bunun haricinde ekonomiyi takip edin. Sinirleriniz dayanırsa tabi. Çok büyük bi sorun olmadikca devlet vatandasin varlığına el koymaz. Ama neticede el koyma hakki olduğunu unutmayin.
Yine.de evde fiziksel altin saklamak her zaman daha büyük risktir. Devletin sizin maliniza el koyma ihtimali ile evinize hirsiz girmesi ihtimali arasında çok fazla fark var.
Devlet belirli koşulları gözetir. Hirsizin kosullara ihtiyaci yoktur mesela.
Bu sebeple benim bugün yine altınım olsa yine iş bankasina altın hesabima atarım. Kafam rahatti. Huzurla evden çıkıp geceleri huzurla annemde kalırdım filan.
Tercih sizin tabi. Akliniza hangisi yatiyorsa onu seçin.