Bahçe Bakımı ve Çiçekler Balkon bahçeciliği

ya arkadaşlar bende 2 gün oldu maydanoz ektim. hayatımda ilk kez toprak işi ile uğraşıyorum. ve bir an önce büyüsünler istiyorum. ne kadar zamanda büyür bu maydanozlar. bu arada en çabuk ne yetişir. bari onu da ekeyimde maydanozlar büyürken onlarla biraz olsun oyalanayım. yoksa sabırsızlıktan çatlıcam...
 
birde ben mutfakta tutuyorum.kıyamıyorum balkona koymaya.. nerede daha iyi büyür. domates nasıl yetiştirebilirim onuda merak ediyorum. bir hafta da çıkıyor diyenler olmuş. o daha çabuksa onu dikeyim...
 
birde ben mutfakta tutuyorum.kıyamıyorum balkona koymaya.. nerede daha iyi büyür. domates nasıl yetiştirebilirim onuda merak ediyorum. bir hafta da çıkıyor diyenler olmuş. o daha çabuksa onu dikeyim...

Canım maydonozlar 30-40 günde çimleniyor, ama domates 3.günde çimlenmeye başlıyor.. ama biraz zahmetli tabi ufak pet bardaklarda çimlendirip geniş saksılara alman lazım daha sonra.. domates kök saldıkçe iyi olur o yüzden derin saksılar lazım.. bence soğan felan ek yani taze soğan oluyor hemen yemeye başlarsın sarımsakta ekebilirsin taze sarımsak seviyorsan.. yerimseniben
 
sasirtma icin henuz erken revindell 3-4 yaprak olmalari lazim canim.
madre ben uzun saksiya 8 tane diktim dun belki bir yarisi tutar belki tutmaz diye ay cokmi ekmisim ne 1 tanede tek saksiya iki tane ektim.

ne 8 mi:1ninca: bide balkon demiri:1ninca: domatesler yari gölgede durmasi lazim..
cok olmus bence en fazla 4 tane olsun bi uzun saksida ama senin domatesler normal büyüklükdeydi demi ay yok 2 fide yeter :hulya: tek saksiyada tek fide iyi olurdu..yoksa yeterli beslenemezler cok kök saliyor domatesler..

revindell'cim istersen bekle 4 yaprak olsun ama cimlekdikten 20 gün sonrada sasirtilabilir.



bende bugün balkon demirindeki saksilar icin cicek aldim petunya istiyordum ama benim koci begenmedi ne hikmetse petunya kardisi,,hata bende ne gidersin kocayla alisverise..

baska bir cicek cesiti aldim adi "geranio"türkcesi nedir bilmiyorum bu adiyla tanistim kendisiyle..bütün yaz aciyormus.pembe ve beyaz aldim.netten buldugum resimini ekliycem simdi...baska günde kendiminkileri foto ceker koyarim..
birde sari domates fidesi vardi ondanda aldim,,zemuszemus
hemen eve gelip ekiverdim yerlerine,,zemuszemus
 

Eklentiler

  • $geranio.jpg
    16,1 KB · Görüntüleme: 87
  • $Geranio-2.jpg
    15,4 KB · Görüntüleme: 94
birde ben mutfakta tutuyorum.kıyamıyorum balkona koymaya.. nerede daha iyi büyür. domates nasıl yetiştirebilirim onuda merak ediyorum. bir hafta da çıkıyor diyenler olmuş. o daha çabuksa onu dikeyim...

nerde yasiyosun arkidesim,, bilsem ona göre derdim hosgeldin bu arada:)
 
kızlar ben domates yetiştirmek istiyorum bana ılk önce ne yapmam gerektığını anlatabılır mısınız?
birde cıplak köklü meyve fidesıyle tüplü fide ne oluyor
 
madre benim domatesler cherry domates kucuk yani biliyorum 8 fazla belki tutmaz hepsi diye oyle koymustum.birde balkon demirine koymayacagim sicaklar geldimi seramin naylonunu acacagim onun rafinda buyurler seramin oldugu yerede aksam gunesi alir sabahlari golge oluyor.

ciceginden bendede var 4 tane sardunya canim onlar bendede pembe beyaz ve fusya var acarsa eklerim cok kucuk alip buyuttum 1 ay felan oldu baya buyuduler.
 

raflarin arasi epey yüksek o zaman.genede azaltman iyi olurdu,,topragin besin degerini düsürüyo o kadar fide,,


himm sardunya demek,, duymuslugum var demekki bu cicekmis,, cok hoslar ama saksilarina yerlestirdim o kadar hos oldular ki icim acildi valla cikip cikip baktim bugün:)) biraz cicek var üstlerinde ve bir sürüde tomurcuk var acicak insallah zemuszemus

yaf benim börtlenden ses seda yok,ne yapcam bilmem.alirkende sade bi incecik daldi hala öle duruyo kök salar insallah boshayallersmile
 

ilgin için teşekkürler revindell... yeşil soğan için normal soğan dikmekilebilir diye duymuştum...???? yeşil soğan için tohum mu almalıyım yoksa soğan eksem olur mu???:kedi:
 
sağol madre hoş bulduk... konya da yaşıyorum...

himm konyanin iklimi nasil bilemedim eger ilk defa bu ise basliyorsan en basiti sogan ve maydonozdur. ilk böyle baslayip daha sonralari baska bitkilere gecebilirsin.

domates cok bakim ve incelik ister.bu konuyla ilgili arka sayfalara bakarsan isine yararli bilgileri bulabilirsin.baslamak istiyorsan domatese, hemen ufak bir kab icinde temiz bir toprakla cimlemdiren gerekiyor.daha sonra genis bir kaba gecirmelisin.istersen fide olarak al.daha kolay olur.simdi basla sonra devam ettikce sorun olursa seve seve cevaplarim :)
 
kizlar gecen sardunya almistim ya onlar dik olarak büyüyendi,,, bugünde sarkarak büyüyen cinsini buldum hemen alip, ektigim sardunyalarin aralarina diktim. simdi hem asagiya dogru olucak hemde yukarya dogru büyüyecek.hayal ettigim gibi olursa cok sahane durucak balkon demirindeki saksilarda zemuszemus
 
olunca lütfen resmini ekler misin

cicek ve sebzelerim biraz canlanip büyüsünler mutlaka foto cekip ekliycem buraya :)

aslinda kendime bir blog acip orada yayinlamak istiyordum hobilerimi ve yaptiklarimi ama blog cok zaman aliyor, ugrasmak gerekiyo üseniyorum acikcasi:)
 

cevabın için çok teşekkür ederim madre, konya nın havası şu günlerde gündüz vakti sıcak geceler soğuk oluyor. (karasal iklimi var buranın) bende maydanozdan başladım. ama o da çok uzun sürede çıkıyormuş. o kadar dayanamamki. bir an önce çıksın yemeye başlayayım istiyorum. domatesle ilgili bir kaç şey okumuştum forumda. bir takım zorlukları ve dikkat edilmesi gereken şeyleri varmış. maydanoz yetiştirmenin özellikle durulması gereken bir yanı var mı.bilmiyorumkismile
 
ilgin için teşekkürler revindell... yeşil soğan için normal soğan dikmekilebilir diye duymuştum...???? yeşil soğan için tohum mu almalıyım yoksa soğan eksem olur mu???:kedi:


canım normal pazardan aldığımız soğanlar varya ek onları toprağa yan yana bak nasıl tepeleri uzayıp taze soğan oluyor görürsün boshayallersmile
 
Kızlarrrr benim maydonozlarda çimlenmeye başladı bununla birlikte bardaktaki domateslerim ve rastgele ektiğim bezelye tanelerimin filizlenmiş hallerinide size göstermek istedim zemuszemus

Domateslerim ;


yeni filizlenen maydonozlarım ;


veee bezelyelerim ;
 
-------- MAYDONOZ NASIL YETISTIRILIR -------

BıTKıSıNıN ÜRETıLMESı


Maydanoz bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. Bu tohumların taze olmaları gerekir. Bahçemizde derince kazılan ve düzeltilen yerlerine bu tohumlar, ilkbaharda havalar ısındığında, günün öğle saatlerinde serpilerek ve üzerleri ince toprakla örtülerek ya da daha iyisi 15-20 cm. aralıklarla birkaç tohum bir arada olmak üzere, 1-1,5 cm. derinliğe elle dikilir.


Tohumların çabuk çimlenmesi için bir gün önce, geceden suya yatırılması yararlı olur. Toprağa ekilmiş tohumların açgözlü karıncalar tarafından devşirilmemesi için süzgeçle sıkça sulanmaları ve çimlenme başlayıncaya dek toprağın ıslak kalması da doğru olur.


BıTKıSıNıN YETıŞTıRıLMESı


ıklim isteği: Aslında Akdeniz havzasının bitkisi olan maydanoz, dünyada ılıman iklimli bütün bölgelerde yetiştirilmektedir. Maydanoz bitkisi, güneşli ve özellikle yarı gölge yerleri çok sever. Balkonlarda kutu biçimindeki saksılarda bile yetiştirilebilir.


Sulama: Maydanoz, suyu çok seven bir bitkidir. Toprağı sürekli olarak nemli tutulursa bitki çok iyi gelişir, yaprakları iri ve canlı olur. Sulama yetersiz kalırsa bitki bodurlaşır, yaprakları ufalır ve sararır.


Gübreleme: Maydanoz bitkisine yılda bir -iki kez iyi yanmış çiftlik gübresi verilmesi ya da kompoze fenni gübre serpilmesi yararlı olur.


Hasat (Derim): Maydanoz bitkisinin yaprakları, tohumlarının ekiminden iki ay kadar sonra, irileştikçe saplarıyla birlikte koparılarak hasat edilir. Ancak her seferinde bitkinin üzerinde birkaç yaprak bırakılarak bitkinin canlılığı ve sürekliliği sağlanır. Maydanozun ikinci yılında uzayan çiçek sapları koparılıp atılırken aynı yerde, yeni bitkilerin üremesi için birkaç çiçek şemsiyesi bırakılıp ongunlaşmasına olanak tanınır.



5. Yetiştirilme Şekli



Maydanoz üretimi tohumların doğrudan tarlaya ekilmesi şeklinde yapılır. Üretim bölgenin iklim ve mevsim özelliklerine göre ya tavada yada düz tarlada şeritler halinde yapılır. Ege ve Akdeniz gibi yaz mevsimi kurak geçen bölgelerde yetiştirme tavalarda, Marmara gibi rutubetli, yağışlı geçen bölgelerde ise düz tarlada şeritler halinde yapılır.


5.1. Toprak hazırlığı, ekim ve dikim


Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır. Maydanoz üretiminde yabancı ot maliyeti yükseltir ve kaliteyi bozar. Bunu engellemek için tarla ekim tarihinden 1-2 ay önce dekara 3-5 ton çiftlik gübresi ile gübrelenir ve derince sürülür. Disk-Harrow ile inceltilir ve düz tarla ekimine veya tava şeklindeki üretime göre hazırlanır. Tavalar düz tarla yüzeyinden 10-15 cm çukurda kalacak şekilde, 100-120 cm genişliğinde ve isteğe bağlı uzunlukta hazırlanır. Düz tarla üretiminde ise böyle bir hazırlığa gerek yoktur.


Maydanoz, tohumları en zor ve en uzun sürede çimlenen sebzelerdendir. Tohum ekimi m2’ye 1-1.5 gram tohum (1 dekar alana 1-1.5 kg tohum) hesabıyla yapılır. Küçük işletmelerde tavalara genellikle el ile birkaç defada serpme olarak yapılan tohum ekimi büyük işletmelerde düz tarlaya şeritler halinde ve mibzer ile sıravari olarak yapılır. Tohum ekim derinliği 1-1.5 cm’dir. Ticari üretim yapılan bölgelerde buğday mibzerleri maydanoz ekimi içinde kullanılabilir. Pazar için yapılan üretimlerde tarlada sıra arası 35-40 cm, tohum üretimi amacıyla yapılan üretimlerde ise tarlada sıra arası 35-40 cm, tohum üretimi amacıyla yapılan üretimlerde ise 60-70cm olmalıdır. Tohum ekimi sırasında toprak tavının yeterli olmasına özen gösterilmelidir. En ideal tohum ekim zamanı Ege bölgesinde Mart ayının ilk haftasıdır. Tohum ekiminden yaklaşık 20-25 gün sonra çimlenme ve çıkış başlar. Tohumların homojen bir şekilde çimlenebilmesi için bu dönemde sulama işlemi çok dikkatli olarak yapılmalıdır. Bitkiler toprak yüzeyinde görüldükten sonra bakım işlerine geçilir. Maydanoz ender olarak bazı yörelerde kerevizde olduğu gibi fide ile de üretilir.

Netten buldugum bir yazi..
 

canim domateslerinin cok az topragi var. icini iyice doldurmalisin yada bardaklari üstten kisalt yoksa domateslerin isigi bulmak icin sürekli boya verir ve ciliz olurlar.digerleri iyi görünüyor:)
 
merhabalar hanimlar! sizleri okuya okuya bende heveslendim ve dun domates fideleri aldim..bes kiloluk yogurt kabina 3 fide ektim, hemen hemen onun kadar olan bir saksiyada iki fide ektim..sizce yerleri darmi.onlari teker tekermi ekmeliyim.domateslerim cheri tomates yani ufaklardan.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…