Bakıcı mı kreş mi?

Scener

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Haziran 2015
4.576
8.293
158
Merhaba iyi geceler.
Eylulde 2 yasini dolduracak oglumu kreşe vermek istiyorum. Dil gelişimi, sosyalleşme açısından. Şu anda 18 aylık, bakıcısı var ama çocuk evde sıkılıyor.
Eylulde sütten kesmiş olurum ama bezi birakmamasi kreşte sorun olur mu? Bir de zor yemek yiyor, istahsız.

Benim oğlum 2 yaşını tamamladığı gün kreşe verdim ama hiç konuşmuyordu. Bakicinizdan memnunsaniz biraz daha bekleyin derim cook hastalandı oğlum. Sürekli doktordaydık bu sene

Ben ise dönünce 2 yaşında kreşe verdim.bezli olması sıkıntı olmadı.sosyallesmesi iyi oldu yemek yemeyen kızım yemek yemeye başladı.ama okulu pek sevmedi hep yanımızda olmak istedi sonra kardeşi olunca 2 ay daha gitti bıraktık ben yine ücretiz izindeyim o yüzden gitmiyor bazen yarim gün de olsa göndermek istiyorum ama erken gitti diye mi bilmiyorum okuldan nefret ediyor.evde sıkılıyor ama yine okula gitmek istemiyor.arkadaslarini,öğretmenlerini de çok seviyordu ama bizden ayrılmayı sevmiyor.

Belki sizinki kardesi oldugu icin, yani onu kiskandigi icin gitmek istemiyordur. Ben krese vermesem bakiciya gidecek

Merhaba öncelikle Allah bağışlasın. Çok zor bir soru sormuşsunuz. Yarar ve zarar noktalarını kendi fikrimce yazayım karar sizin.
Kreş: Kendi yaşıtlarıyla birlikte olur ( bu her zaman iyi demek değildir;çünkü bu yaşlar hem hırçın hem de paylaşmayı reddettikleri zamanlar yaşıtları tarafından hırpalanabilir ya da herkese vurmaya başlayıp hırçınlaşabilir), Değişik oyuncaklar ve etkinliklerle tanışır ( sürekli her şeyi ağızlarına soktuklarından aynı zamanda ilk kreş yılları yoğun hastalıkla geçer), Eve nazaran daha az sıkılır ve eğlenceli şarkılar öğrenir (erken yaşta kreşe başlayan çocuklarda ileride okuldan soğuma, okula gitme konusunda ayak diretme baş gösterebilir ), bir grup çocukla yemek yemek iştahında artış sağlayabilir, hiç yemediği yemeklere başlayabilir ( çıkan yemekler kötü olabilir, yemek yemeyi reddedebilir, sevmesiği yemeği yemediğinden ve tek bir çocuğa uzun uzun zaman ayıramadıklarımdan pilav makarna en temel öğünleri olabilir, sağlıksız beslenme alışkanlığı edinebilir), kelimeleri daha iyi çıkarabilir, kendini konuşmaya zorlayabilir ( öğretmeni ya da arkadaşları tarafından zorbalığa uğrarsa konuşamadığından anlatamaz maalesef siz anlayana kadar iş işten geçmiş olur.
Hiç bakıcım olmadığından bunun değerlendirmesini yapamayacağım. Ancak sık bakıcı değiştirmenin çocuk psikolojisi üzerinde olumsuz etkileri olduğunu duymuştum. Ve naçizane fikrim eğer güvenilir bir bakıcınız varsa çocuğunuz az daha büyüyene kadar evde değişik yaratıcı düşünmeyi geliştirici oyuncak, etkinlik ve parkla şimdilik idare edin dedim. Ya da anne çocuk gruplarını deneyin bu yaş için.

Ben 26 aylıkken verdim kreşe.Çok iyi,profesyonel bir yer buldum ve ruh hastası bakıcalardan da kurtuldum.

Tesekkur ederim. Bakicim guvenilir ama sonucta ev hanimi. Hava gunesliyken cocugu parka cikarmiyor. Ben ogleden sonra cikariyorum. Evlerinde genelde tv acik oluyor. Ama seviyorlar oglumu. Bakim, yemek yedirme konusunda iyidir. Zaten oglum da uyumlu bir cocuk, krese de cabuk uyum saglayacagini dusunuyorum. Sakindir kendi kendine oynar. Bakicida bunun rahatligi olustu. Cocuk oynarken ev isi falan yapiyor, günlere goturuyor oglumu. Hoş ev hanimi sonucta ne beklenebilir ki

Pek te faydali bir bakici intibasi edinmedim yazdiginizdan. Gunlere goturme ayri bir facia,ona hic deginmeyecegim. Cocugunuz derdini anlatacak kadar konusabiliyor mu? Aciktim susadim o vurdu itti bagirdi gibi.Sessiz demissiniz bu da sorun. Cok iyi gozlemleyin kresi de bakiciyi da. Kres iyi ise en buyuk sorunu hasta olacak cocuk maalesef. Bagisiklik sistemi kuvvetli ise daha sansli. Bu yil aciller bebek cocuk doluydu. Tek bir dogru yok maalesef. Ama bu bakiciyla olmaz. Tv acmamali,ev isleri arasina cocuk bakiyor,parasini aliyor. Can bu,emanet ustelik. Iyi davranip davranmadigi siz yokken belli olur. Annenin yuzune gulup cocuga bagiranlar var gibi. Iyice arastirin,kreste gidin kameradan izleyin bir kac gun. Bir sorun varsa yakalarsiniz zaten. Kapidan birakip gitmeyin.Iciniz isinsin once. Zor isler,cocuklarimizi Rabbim esirgesin.

Mesela ben oğlumu 3 yaşında başlattım kreşe ablasının gittiği bir okul vardı hem oğlum eğlenir hem de ben de ablasıyla ilgilenebilirm diye düşündüm ki oğlum çok neşeli, güleç, sakin fıtratlı, nazik bir çocuktur. Ancak kreşte çok hırpalandı, dayak yedi, itildi, hastalandı. Hırçınlaştı, içine kapandı, kesinlikle gitmek istemedi, ağladı, bağırdı. Bu yaş grubunda bile tüm sınıfın ortasında altına yapan çocuklar, kızınca elindekini fırlatan oğlanlar, çığlık çığlığa ağlayanlar neler neler... Belirtmek isterim devlet değil özel bir kreşe verdim. Kızımı da 6 yaşında aynı kreşe göndermiştim ve çok da memnun kalmıştım oysaki. Gelin görün ki ufak yaş çocuklar daha farklı oluyor. Her ailenin yoğurt yiğişi başka sonuçta. Tabi yine siz bilirsiniz.

Doktorlar 3 yas altindaki cocuklarin krese gitmesini onermiyor ancak sahsi tecrubem bakicidansa iyi bir kresin 2 yas ve sonrasi cocuklar icin cok daha faydali oldugu yonunde
Ben kizimi 22 aylikken krese gonderdim , cok memnundum ,sonra ulke degistirdik 1 aydir kres ariyordum ve bu hafta buldum nihayet, kizima okula gidiceksin dedigimde havalara uctu gece vakti kosa kosa gitti ayakkabilarini giydi , benimki cok seviyor kresi , bence iyi bir kres bulup deneyin
Bu arada su anda 26 aylik ve hala bezli

Bakicilar burada boyle. Hem kendi evimde bakayim, hem yarim gun bakayim günümden oturmamdan ev isimden kalmayayim hem para kazanayim dusuncesindeler. Cocugumu koruyup kolluyor yedirip uyutuyor hepsi bu. Onun disinda kadin kendi hayatina devam ediyor. Bundan daha iyisini bulabilir miyim bilmiyorum. Kreste hic yoktan bir seyler ogrenir diyorum

Kresin de zorluklari var tabi. Kendini tam ifade edemez zorbaliga ugrarsa anlayamam, hasta olabilir ac kalabilir. Hastalansa da krese gondermek zorundayim cunku emanet edebilecegim bir akrabam yok

Benzer şartların sunulduğu bir yerde yaşıyorum...ben bakıcıya verdim (21 ay kendim bakmistim zaten ) iki yıl bakıcı ile devam etti...ama o aile üyeleri tarafından sevildiğini/evin çocuğu olduğunu biliyordum. Samimiyetle söylüyorum evde kendi çocuğuna bakan bir ev hanımının da günü farklı geçmiyor..ben işten sonra çocuğumla aktivite yapıyordum.Kizim için o sürecin güzel geçtiğini düşünüyorum.Simdi ikinci çocuğumu buyutuyorum.1 yıl bakıcıya gidip 3 yaşında krese gidecek

Dogru soyluyorsunuz. Kadin kendi cocuguna nasil bakiyorsa benim cocuguma da ayni sekilde bakiyor. Cunku oyle gormus oyle biliyor. Sadece bir iki kez cocugum ondayken temizlik yaptigini gordum. Uyarmam gerekirdi. Bir de park meselesi var. Onun disinda cok severler dediginiz gibi, gitmedigi gunler özlüyorlar falan. Ben de isveren-isci durumunda olmak istemedigim icin cok buyurgan davranmiyorum

Ay yapmayin bu ne boyle , kesinlikle iyi bir krese gonderin , 2 yas cocugu zorbaliga falan ugramaz , onlarin sinifi ayri oluyor , buyuk cocuklarla ayni anda bahceye bile cikarmiyorlar , siniflarinda daha fazla ogretmen oluyor
Cok guzel aktiviteler yapiyorlar , ben xok faydasini gordum

25 aylıkken kızımı kreşe verdik. İlk dönemin başlarında çok zorluk çıkardı ama zamanla sürekli konuşarak alıştı. Önemli olan çocuğa gideceksin diye diretmeden pes etmemek. Bu tepkileri çok normaldi çünkü sağlık sorunundan dolayı 2 seneyi birbirimize odaklı geçirmiştik. Ben tamamen sosyalleşmesi için verdim. Benden bağımsızlaşması da gerekiyordu bir nebze. Zorlukları oluyor mu, oluyor. Zorbalığa maruz kaldığı dönemler oluyor mu, o da oluyor. Fakat bizim okulumuz çok iyi bir kurum. Elbette pürüzlerin çıktığı da oluyor.

Şimdi 4.5 yaşındayız. Eksileri yazsam 10 madde çıkar ama artıları için uzun bir liste çıkar. Yabancı dil konuşuyor, rakamları tanıyor, basit toplama yapabiliyor. Hangi sayının büyük hangisinin küçük olduğunu ayırt edebiliyor. Bunu da ezber yöntemi ile yapmıyor. Rakamı tanıyor ama önce parmakları ile sayıları karşılaştırıyor. Kendini savunmayı öğreniyor. Paylaşmayı sevip sevmeme konusunda çok kararsız ama son aylarda dikkat ediyorum, sürekli okula bir şeyler getirip arkadaşları ile paylaşmak istiyor. Kek yapıyoruz, arkadaşlarımada getirelim. Oyuncak getiriyor, arkadaşlarımla paylaşacağım. Yüzme eğitimi alıyor. Küçük yaşta hem sanat hem de spor ile tanışıyor. Hangi branş dersinde başarılı ise o dersin öğretmeni özel ilgili diye not düşüyor, o yönünün üzerine düşülebileceğini belirtiyor. Mesela kızımın müzik kulağı çok iyi, çok güzel ritim tutuyor, küçükken öğretmediğim halde nota seslerini taklit edebiliyor. Yüzme dersine bu sene katılım göstermeye başladı, öğretmeni yüzme konusunda ampute olmasına rağmen çok başarılı olduğunu, kesinlikle üzerine düşülmesi gerektiğini not etmiş. Ay o kadar çok olumlu etkisi var ki bize...

Hastalık konusuna gelirsek. Evet, 15 günde bir ateşli hastalık geçireceksiniz ilk sene nüyük ihtimalle. İkinci sene daha az hastalanacak, üçüncü sene ise bir veya iki defa olacak. O hastalıklar çocuğu kreşe 4-5 yaşında versenizde olacak.

Kesinlikle kreş. Bezli alan kreşler var, yemek konusunda ise benim oğlum da çok seçicidir mesela. Şimdi o konuyu bayağı aştı. Arkadaşları ile birlikte yemek yedikleri için o konuda da çok değişiyorlar. Sosyal becerileri, sorumluluk, motor gelişimi vs için mükemmel olur. çocuğum o yaşta olsa kesin gönderirdim.

Benim o yaş döneminde çocuğuma bakacak kişiden beklentim çocuğumun güvende olması,fiziksel ihtiyaçlarının kısa sürede giderilmesi( altının sık değişmesi,karnının doyurulması,ısıya uygun kıyafetlerle olmasının saglanmasi),çocuğumun ona bakan kişiye yönelik sevgisini göstermesine izin verilmesi (çocuğum ona sarılmak,dizine yatmak ,saçının oksanilmasini istiyorsa bunu yapabilmesi) ve isimle sıkıntı olabilecek sıklıkta izin almamasi...Ben de pek cok şeyi görmezden geldim kızıma bakan kişi de daha önce 2 çocuk büyütmesinden dolayı benim yetersiz oldugum konuda desteklediği oldu.(tuvalet eğitimini onunla oturttum) Cocugumun sohbeti seven ve kötü niyetli olmayan ,çok da yaşlı olmayan birisiyle aile ortaminda olması beni o süreçte mutlu etti .Sen de çocuğu parka götürmesini,temizliği çocuk yokken yapmasını tatlılıkla soyle derim .Yok bu sorunu çözemiyorum ,çok da rahatsız oluyorum dersen şimdi değil yaz sonu krese baslatirsin

Birşeyler öğrensin ve sosyalleşsin istiyorsanız oyun gruplarını da düşünebilirsiniz. Çalıştığınızı ve hastalanması durumunda dahi kreşe göndermek durumunda olduğunuzu belirtmişsiniz. Bu hem sizin çocuğunuz hem de diğer çocuklar için sıkıntılı olmaz mı?
3,5 yaşında oğlum ve 1 yaşında başlamıştık anneli oyun gruplarına. 3 saat sürüyor şu an devam ettiğimiz ve artık ben son 4-5 aydır sadece izleyici konumuna geçtim. Oğlum oyun gruplarında çok şey öğrendi ama en çok paylaşmayı ve sıra beklemeyi öğrenmiş olmasından memnumum. Her hafta bir konusu oluyor ve o konuya uygun oyun, şarkı ve aktivite yapıyorlar. Montessori eğitimi veren bir yer mesela benim götürdüğüm. Çiçek ekiyor, mum yapıyor, sayıları öğrendi, şarkılar ezberledi, seksek öğrendi :) bakıcı ile evde durmasının tek alternatifi kreş değil yani bence. Oyun grupları ve günlük atölyeleri de değerlendirin derim :) şu an oğlum kreşe gitmiyor ama 1 gün oyun grubuna, 1 gün havuza, 1 gün de eğleneceği bir atölye denk gelirse ona götürüyorum. Gittiğim her grupta bakıcısı ile gelen çocuklara denk geldim. Bebek aktivite merkezleri (isim versem reklam mı olur bilemedim ama fiziksel aktiviteye yönelik olanlar diyeyim), bebek yüzme kursları, çocuklara yönelik kimi kitabevi ya da anaokulları bünyesinde düzenlenen atölyeler, anaokulları ya da bağımsız oyun grupları gibi yerler var. Belki yakınınızda bakıcısının günübirlik götürebileceği yerler vardır?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…