Bacak sorunu...

adigesema

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Mart 2010
180
0
Sormak istediğim gerçekten beni etkileyen bir durum bu..

Nasıl anlatılır tam bilemiyorum ama bacaklarımı sallamadan oynatmadan duramıyorum çoğu zaman. Okulda evde herhangi bi yerde otururken de böyle arkadaşlarım da hep rahatsız olduklarını söylerler ama o şey olunca durduramıyorum kendimi yani daha doğrusu durdurabiliyorum tabi ki ama rahatsızlık veriyo.. Yatakta yatarken bile oluyo bu şey bazen bu yüzden saatlerce oyana buyana dönüp uyuyamadıgım rahat rahat yatamadığım oluyo.. Psikiyatriye gittim bana iki tane ilaç verdi ama bu ilaçlar sadece 2 gün kullanmama rağmen bende aşırı uyku etkisi yaptı 3 gün 12 saat uyudum ve sınav haftam olduğu ve çalışmama engel olduğu için kullanmayı bıraktım.. Benimle aynı durumda olanlar var mı acaba onlar ne yapıyor merak ediyorum çnkü gerçekten rahatsız edici bişey hem benim için hem çevremdekiler için.. Umarım sorunumu anlatabilmişimdir :S Cevaplarınızı bekliyorum...

Evet cnm bendede var genelde bende oturunca bacağımı direk sallamaya başlarım ama o kadar rahatsız değilim aslında..

bende çok muzdaribim bu durumdan, özellikle çok yorgun olduğumda ve uzandığımda yattığımda oluyor bacaklarımı biyerlerimi illa hareket ettirmem gerekiyor bazende uyuyamıyorum bu yüzden çok can sıkıcı yaa

Evet cnm bendede var genelde bende oturunca bacağımı direk sallamaya başlarım ama o kadar rahatsız değilim aslında..

Oturunca olan değil zaten yatınca olan asıl rahatsız edicii.. Otururken bacak sallamamdan çevremdekiler rahatsız.. Ama yatarken uyuyamıyorum o şey yüzünden :S

Kesinliklee çok can sıkıcı.. Uyutmuyo insanı çok rahatsız edici bişey yaa çok kötüü bi çaresi bişeyi yokmudur acaba bunun

Huzursuz bacak sendromu (HBS), uyku ya da istirahat esnasında (otururken veya yatarken) bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı, uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir histir.

Bu his kişiyi özellikle geceleri rahatsız eder. Ağrının tarifinde de çeşitlilik olur ve kişi "bacaklarım kıpraşıyor", "gıdıklanıyor", "yanıyor", "karıncalar geziyor" gibi cümlelerle yaşadığı sıkıntıyı anlatmaya çalışır.

Belirtiler [değiştir]

* Bacaklardaki rahatsız edici his nedeniyle bacakların hareket ettirilmesi isteği
* Oturma ya da uzanma gibi inaktif durumlarda ortaya çıkar veya daha da kötüleşir.
* Yürüme, germe gibi hareketlerle kısmen ya da tamamen düzelir.
* Gündüz saatlerine göre akşam daha fazladır ya da sadece akşam saatlerinde ortaya çıkar.

Destekleyici Kriterler [değiştir]

* Ailede HBS varlığı
* Dopaminerjik tedaviye yanıt alınması
* Uykuda ya da uyanıklıkta periyodik bacak hareketlerinin varlığı (PLMS-PLMW)
* Uykusuzluk
* Kronik ilerleyici gidiş ve/veya periyodik kötüleşmeler
* Normal nörolojik muayene

Teşhis

Her üç hastanın birinde ailevi geçiş yani genetik bir geçiş vardır. Demir eksikliği (Kansızlık), şeker hastalığı, gebelik ve kanser sebep olarak belirlense de hastaların yüzde doksan beşinde bir neden bulunamamaktadır.

Oldukça sık görülse de romatizmalı hastalıklarla karıştırıldığından hastalığın teşhisi bazen uzun sürmektedir. Daha çok romatizmal hastalıklarla karışmaktadır. Ağrının hareketle azalması ve istirahat ile tekrardan başlaması bu hastalığın ayırıcı özelliğidir.

Bu garip his; ağrı, karıncalanma, uyuşma ve çekilme şeklinde tanımlanmaktadır. Bacaklar hareket ettirilerek geçici bir rahatlama sağlanabilir. Hastalar akşamları TV seyredemezler, misafirliğe gidemezler ve en önemlisi yattığında bacaklarındaki huzursuzluk hissinin harekete zorlaması nedeniyle uykuya dalamazlar, yataklarından kalkıp dolaşmak isterler. Aynı his gece yarısı uyanmalara ve uykuya dalma zorluğuna da yol açabilir. Bu hastalar uzun süreli istirahattan ve yolculuktan çok rahatsızlık duyarlar.

Her yüz kişinin biri ile beşinde rastlanacak kadar sık görülen rahatsızlıktır. İleri yaşla birlikte, sıklığında artış görülmektedir.
Tedavi [değiştir]

Altta yatan bir neden varsa (kansızlık, şeker hastalığı gibi) öncelikle onun tedavisi gerekmektedir. Sebebi belirsiz olan durumlarda ilaç tedavisi (klonazepam, diazepam, karbamazepin, pramipeksol, sinemet) verilebilir.

Huzursuz bacak sendromu olan kişinin bacaklarını hareket ettirmesi, yataktan kalkıp dolaşması ya da masajla kısa süreli de olsa bir rahatlama sağladığı ancak bu yöntemlerin sorunu geçici olarak giderdiği bilinmektedir.

kaynak vikipedi

ay inanmıyorm:S şok oldm şuan ufakken ufak dediğm ilkokuldayken bacagımda bi sorun vrdı. gece film fln izlerken sürekli germe kasma ihtiyacı duyardım. anneme derdim bacagımı ceksene bi diye:S alla alla bendedemi bu vardıkı acaba eskiden.bilmeden bi hastalık atlatmışm sanırm.

Son düzenleme:

Ben de aynısını söylerdim hep anneme anne bacagımı çeksene diye.. Benimki geçmedi malesef hala devam ediyooo

kizlar benim 2.5 yasindaki kizimda surekli uyurken bacaklarini salliyor.ben bunun bir hastalik olabilecegini hic dusunmemistim.zamanla unutur diyordum.

kizlar benim 2.5 yasindaki kizimda surekli uyurken bacaklarini salliyor.ben bunun bir hastalik olabilecegini hic dusunmemistim.zamanla unutur diyordum.

Kızınızın durumunu bilmem ama evet böyle bi hastalık varmış huzursuz bacak sendromu diye Beni şuan baya rahatsız ediyoo

canim peki sende ne zamandir var.hani kucukendemi ayniydin yoksa sonradanmi oldu.benim kizim daha cok kucuk o yuzden soruyorum.ilerde unutur diye ustune dusmemistim.birde kizimi tirnaklarini yiyor doktorumuza dedik kucuk birakin zamanla unutur dedi o yuzden simdi gotursem yine aynisini diycek ben sinir olucamm

canım bence sen konsantre olamıyorsun
birşeye dikkatini vermek için illa beyninin bir tarafı ile ritmik hareketler yapıyorsun.

ben bunu şöyle gözlemledim.
üniversitede yurtta sınav zamanı ders çalışırken çevremdekilere baktığımda çoğunlukla
kimi ayağını sallıyor, kimi saçını kaşıyor kimi sırtını, kimi kalem çeviriyor
ve bu bir müddet sonra bu alışkanlık oluyor
bende saçımı kaşıyorum mesela (

ayağını salladığını farkettiğinde sallamamaya çalış
bunu aklında tut kendini bu durumda farkettiğinde sallanmayı bırak
bir süre sonra yenersin bence

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…