babama cok kiziyorum: insan hayati ucuz mu?

javiera

kukum var, kadinim.
Kayıtlı Üye
26 Mart 2013
1.315
1.453
Bazilariniz belki elestireceksiniz, bilmiyorum.
Biz babamla birlikte calisiyoruz. Cok basarili bir is adamidir. Belki de asiri iyiniyetli olmasindan dolayidir bu basari, onu da bilmiyorum. Ama bu iyiniyet fazlaligina cok sinirleniyorum.
Gumrukcumuz, uzun zamandir sorunlar yasadigimiz bir mali en sonunda cekecek iken, vergisini yatirmak uzere odenen 60.000 tl nin uzerine yatmis. Parayi ne yaptigini bilmiyoruz, ancak baska biryere kullanmis. Bu borc da olabilir. Ve bu sabah, kendisine ulasildiginda babamin yanina gelip, intihar etmeyi dusundugunden, mektuplar filan yazdigindan bahsetmis, netice olarak hayatin onu bu noktaya getirdigi zirvalari iste anlarsiniz. Babam da borcuna karsilik kendisine ve karisina senet imzalatmis, adam omur boyu senin butun islerini ucretsiz yapicam demis, aralarinda bu meseleyi boyle kapatmayi dusunuyorlar kisacasi.
Istese yasal yollarla hakkini arayabilir, para yasal yollarla gidip geldigi icin, karsimizda hic bir engel yok. Ama neden bunu yapmadigini sordugumda, (cunku bnce sirf iyilik olsun diye yapmiyor) bana " insanlar neler yasiyorlar, ya gercekten cinnet gecirirse, karisi cocuguna zarar verirse, yada gercekten intihar ederse kizim? insan hayati bu kadar ucuz mu? " dedi. Bende ona, bir insan hirsizlik yapiyorsa, intihar etmesinde fazla sakinca gormedigimi soyledim. Daha cok kizdi.
Bana gore, bir insan hirsizsa, dunyadan temizlense ne olur ki? Cok mu kati dusunuyorum? Cok mu kotuyum arkadaslar?
biz, en basiti daha iyi arabalara binebilecekken, bundan imtina edip, daha uygun olani kendimize layik gorurken, bir baska adamin bizim paramizi almasi, -belki de kendisine araba almak icin!- ve bunun karisisnda bizim sirf 'iyiniyet' gostermemiz gercekten normal mi? Hazmedemiyorum bunu ben, bir insan ne sartlarda olursa, ne yasiyorsa benim icin farketmez. Calan hirsizdir, ve hesabi sorulmalidir.
Yanlis miyim?
canim sikildi, konuyu da konusmami yasakladigindan, buraya dokulmek istedim, nyse..
not: bu arada gecen hafta da kasada 2000 tl acik cikti, personele sordugumuzda, ben parayi naptigimi bilmiyorum, caldirdim mi bilmiyorum, maasimdan kesin dedi, ona da inandik :/

Bence para sizden gittigi icin bu kadar kati dusunuyorsunuz.
Suudi arabistanda hirsizlarin kolunun kesilmesine vahset diyen cogu insan kendinin yuklu miktarda parasi calinsa hirsiz gebersin der.
Adamin ne kadar yasayacagini bilmiyorsunuz, omur boyu size is yapacagini da bilemezsiniz.
Adam en iyisi taksit taksit odesin borcunu.

yani, sizce yasal yollarla aramayalim mi hakkimizi? yaptigi hirsizlik yanina mi kalmali? mesele sadece borcun odenip odenmemesi degil ki.. Borc odenebilir, calistigi gumruk sirketi de bunu karsilayacaktir dava actigimizda. Ama bu kisi calip, sonra da, "pardon benim hayatim pek yolunda degildi" diyebilmeli midir?

ha bu arada tabiki, adamin bunyesinde bulundugu gumruk firmasina bilgi verilmiyor konu ile alakali. Cunku o zaman adam issiz kalacak, karisi issiz kalacak, vs vs. Yani "iyilik" yapiyoruz.

bu arada, aklima geldi, tabi:
iyilige karsi iyilik her kisinin karidir,
kotuluge karsi iyilik "er" kisinin karidir.
demisler.

Arayin tabii. Niye aramayasiniz?

konuyu BDV ye acinca sutluyorlar, diger taraflara acinca da tenhalarda kimse gormuyor. Bir mesaj atayimda akisiniza dussun bari, belki yorumlarsiniz dedim.

Öncelikle merhaba,Oturdum düşündüm bence bende aynı fikirdeyim.Dünya üzerinde doğru yada yanlış vardır.1 kalemde çalsa 60.000 de çalsa hırsız hırsızdır.Fakat babanız uzlaşma yönünü seçip senet imzalatmakla akıllılık etmiş aslında.Bu arada diğer çalışanınız içinde eğer kamera kayıtlarınız varsa mahkemeye verebilirsiniz.Fakat yoksa kanıtlamanız biraz zor.Ayrıca üzgünüm ama bir kere yapan bir kere daha yapar.Kimsenin günahını almak istemem ama çalıştığım yerde para kayıp olsa ve benimle alakalı bir durum olmasa ben açıkçası maaşımdan kesin demem.İtiraz ederim.Bence makul olan anlaşma yoluna gidip ihtiyacının olup olmadığını sorun.Sizde babanız gibi senet imzalatın ve maaşından cüzzi bir biktar her ay kesinti yapın.

bu konular elinde delil olmadiginda cok tehlikeli imis. Daha once de bir personelimizin, bizden mal caldigindan adimiz kadar emin olduk, ama elinde delil olmadan savciliga basvurdugunda, hirsizlik yuz kizartici suclar arasinda oldugundan, bir sey bulunamamasi durumunda, karsi taraf sana yuklu manevi tazminatlar acabiliyormus.
Dusunsene, hem caliyor, hem sonra caldigini ispatlayamadiginda, senden beni asagiladi diye para aliyor.
Nihayetinde, bu ornekte evet, delil var, bence de yasal yollara basvurmaliyiz. Ama isinden kovulacaktir, kendisi gibi eside kovulacaktir, cocuklari muhtac kalacaktir, vs vs deyip, kotulugu odullendiriyoruz.
boyle oluyor iste,
tesekkurler bu arada

60.000 e karsi omur boyu calismak.. Bu adam gidici ben soyliyim. Musamaha gosterdikce daha cok calicaktir. Mesele paranin gelmesi degil mesele yaninizda bi hirsizin calismasi bence. Tamam o insanlarin ne yasadigi bilinmez ama babaniz bu kadar iyi biriyse o adam istediginde o parayi vericektir zaten calmak neden? Bence yasal yollardan parayi alip onu isten cikartmak lazimdi ki hatasini anlasin bi daha calmasin

Yok oyle degil, bu adam bizim mesai arkadasimiz degil, gumrukcumuz. biz ithalat yapiyoruz, cekecegi malin vergisini devlete odemesi icin para gonderiyoruz ya, onu calmis. omur boyu calismak da soyle -bizim gumruk islerimizi parasiz yapacakmis- tabi, isin ucunda issiz kalmak, rezil olmak, hatta belki hapse girmek varsa, bnde boyle bir vaatte bulunurum. cok kolay.
ha bu arada, bizimle calisip caldigini itiraf eden, aman pisman olmus ne de olsa diye tutmaya devam ettigimiz insan da var. Haklisiniz yani.

Kaç yaşındasınız bilmiyorum ama babanız sizden de bizden de yaş olarak iş tecrübesi olarak kat kat öndedir. Senelerdir nelerle karşılaşmıştır.İnsanları gözünden tanıyordur artık.Bir de yaptığınız iyilikler emin olun kat kat fazlasıyla geri döner. Evrenin işleyişi böyle emin olun. Tabiki bu yapılan hatayı meşrulaştırmaz ama insanların neler yaşadığını bilemeyiz öyle değil mi? Allah kimseyi böyle durumlara düşürmesin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…