Baba-kız ilişkisi karakteri belirler

vicdan

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Kasım 2006
1.098
26
Kız çocuklarının hayatına giren ilk erkek babalarıdır. Baba-kız arasındaki bağ, çocuğun gelecekte ''kadın-erkek ilişkisi''ne bakışını çok etkiliyor

Kızların babalarına düşkün olduğu bilinen ve çeşitli araştırmalarla saptanan bir gerçektir. Uzmanlara göre babalar, kız çocuklarının hayatında ilk erkek olduğu için kadın-erkek ilişkileri adına kız çocuklarına ilk izlenimi veren kişilerdir aynı zamanda. Peki kız çocukları için bu kadar önemli olan bir ilişkinin diğer üyesi babalar acaba bu durumun gerçekten farkında mı ve gerektiği gibi davranıyor mu?

Jane Grandon’ın 1995 yılında ''Sevgili Baba: Baba-kız ilişkileri neden bu kadar önemli?'' adıyla yayımladığı kitapta babaların kız çocukları ile kurdukları ilişkileri naif bir dille anlatıyor ve babaları dört gruba ayırıyor. Grandon’a göre bu dört grup şöyle sıralanıyor:

Kızlar babadan ne ister?

Baba bana saygı göster: Kız çocukları baba sayesinde kadın-erkek ilişkisi hakkında ilk izlenimlerini edinir.

Eşit haklar: Babalar çocuklarının isteklerini, görüşlerini, düşünce ve duygularını anlamak için gerekli ortamı yaratmalı ve onların haklarına saygı gösterdiklerini ifade edecek davranışlarda bulunmalı.

Anlayış: Babaların çoğu otorite figürü olmayı seçip bazı kurallar içinde hareket etmeyi tercih eder. Sonuçta çocukların gelecekteki kadın-erkek ilişkileri bu olumsuz fikirler doğrultusunda şekillenir. Ancak babasında anlayış gören çocuk, kendini karşı cinse karşı ifade etmeyi öğrenir.

Prens babalar

Bu gruptaki babalar kızlarının her istediğini yapar, onlarla bol bol vakit geçirir. Grandon’a göre böyle babalara sahip kız çocuklar büyüdüğünde diğer erkeklerle rahatça iletişime geçebilen bireylere dönüşür.

Patron babalar

Otorite figürü olmayı seven, sert, dediğim dedik, tartışmaya genellikle kapalı babalardan oluşan grup. Grandon’a göre bu tip babaların çocukları, onların sert olmalarına karşın kendilerini sevdiğine inanıyor.

Dost babalar

Bu grupta olan babalar kızları ile olabildiğince çok zaman geçiren kişiler. Grandon’a göre böyle babalara sahip olan kız çocukları büyüdüğünde, babasının kendini her zaman destekleyeceğini düşünüyor.

Hayalet babalar

Bu gruptaki babalar, genelde iş gezisinde olan ya da evde olup da gazetenin arkasına ya da TV’nin önüne kilitlenen kişiler. Bu tip babaların çocukları benlik sorunu yaşıyor ve ilişkileri olumsuz etkileniyor.​

çok hoş ve doğru tespit edilmiş bir yazı...gerçekten kız çocuğu için baba çok önemli...bir örnek aynı zamanda...benim kızımla babası arasındaki ilişki herzaman çok hoşuma gitmiştir.arkadaş gibi yerine göre baba gibi..ama aradaki o bağ kızın olumlu yönde hayata bakmasına neden...kızım küçükken bana""anne sen babamla evlendin peki ben kimle evlenicem şimdi""derdi..kimseyle paylaşamaz benden bile kıskanırdı ki hala benden kıskanır....

evet yazınızdaki baba örneklerinden bzim babamıza uyan...

Dost babalar

Bu grupta olan babalar kızları ile olabildiğince çok zaman geçiren kişiler. Grandon’a göre böyle babalara sahip olan kız çocukları büyüdüğünde, babasının kendini her zaman destekleyeceğini düşünüyor.

cocukken kız cocukları babaya duşkun oluyorda sonra uzaklasıyolar lıse bıtene kadar bende babamla ıyı anlasıyordum. ama şimdı aynı evde olmamıza ragmen 10 yıldır konuşmuyorum.bızım evde kız erkek ayrımı yapılıyor benımm cebımde bazen 1 ytl bıle olmazken abımdede kardesımdede dunyanın parası oluyor bu haksızlıklara dayanamıyorum abım evlenecek dugununede gıtmıyecegım cok uzgunum ama yorumlarınızı beklıyorum

canım ya kıyamam..... öyle düşünme lütfen.hiçbir anne baba evladının arasında ayrım yapmaz...halk arasında bir tabir vardır ya..""erkek adamın cebinde para olmalı""diye onun için veriyorlardır..sizde evde olduğunuz için belkide düşünemiyorlardır..ama ihtiyacınız olduğunda kesinlikle geri çevirmezler...abinizin düğününe gitmemezlik sakın yapmayın..siz ömür boyu birbirinze destek olacaksınız..hem mutlu günde hemde allah göstermesin sıkıntılı günde...onun için böyle düşünüp kendinizi üzmeyin..
sevgiler...

Özel ilişkilerimde ve karakterimde babamı örnek almamış olmam benim için ne büyük bir lütuf.. :dilcikar:

seçtiğiniz konuyu açıkcası çok beğendim.ben babamla sadece baba kızdık.ama benim sıkıntılı üzüntülü ağlamaklı durumlaımı anlar uzaktanda olsa bana destek olurdu.bilirdimki babam hep benim yanımdaydı.çocukken babam gibi biriyle evlencicem dedim ve isteğim oldu babam gibi adam gibi admla evlendim.babam herzaman benim idolümdü.çalışkanlığı başarısı ve dürüslüğüyle.babamı örnek aldım.babamı 40 gün önce kaybettim ama bana ögrettikleri söyledikleri hala kulağımda küpe senağlama

benim babam hem prenstir hem dost....
o benim ilk aşkım...herşeyim benzedi de ona birtek yeşil gözlerinden alamadım...
aaahhh ahhh...

Valla malesef benim babam hayalet baba grubuna giriyor.Ama onu asla suçlamıyorum.Eğer o hep şehir dışında olmasaydı ben şu an önümde kendime ait bir bilgisayarla kk'da olamazdım ve bunun gibi sayabilceğim bir çok şey var.
Jane Grandon çok yanılıyor ben babasız büyümüş olduğum için hayata karşı daha güçlü oldum.Çok zorluklar çektim hala da sıkıntılar yaşıyorum.Arkadaşlarım gibi dost baba veya prens baba sahibi olamadım ama sağlam bir karaktere daha çabuk sahip oldum.

annemi kaybedene kadar babamla ilişkilerim çok iyidi.4 kardeşiz ve ben en küçüğüyüm.ben hep şımarık büyümüştüm:icecream: diğer kardeşlerim babamdan çekinir babam kaşlarını çattığı zaman kimse yerinden kalkamazdı ama ben gider ellerimle kaşlarını indirirdim.annemi kaybettikten sonra babannem halam vs.müdahalesiyle babam çok değişti ve bizim aramıza çok büyük kırgınlıklar girdi ardındanda evlendi zaten evliliği babamla benim aramda yüksek duvarlar ördüsenağlama.çok çektirdi bana şimdi düşünüyorumda o kadar el bebek gül bebek büyümeseydim belkide olanlara bukadar kahrolmazdım sanırım.hayat insana neler yaşatacak belli olmuyor malesef.
ama dedimki kendime CADIARZU kimliğimden baba adını sildirebiliyormuyum ? veya form doldururken baba adını boş geçebiliyormuyum ? hayır. öyleyse herşeye rağmen azda olsa konuşmalıyım eski güzel günlerin hatrına sonuçta babam.
niye yazdım bukadar şey bilmiyorum sanırım içimi dökmek istedim bir an.
ALLAH'ım kimseye kötü günler yaşatmasın inşallah.

Küçük bir çocukken dosttu bana babam, yaş ilerledikçe prens baba oldu,
Benim onu kahramanım onun beni bu yaşımda bile prensesim diye sevmesi çocukluğuma dayanıyor demek,
Herşeyim ona benzer, hep gurur duydum ona benzemekle, onun kızı olmakla, yeşil gözlü devim benim...

aynn buyuz vicom ŞenizPrens babalar

Bu gruptaki babalar kızlarının her istediğini yapar, onlarla bol bol vakit geçirir. Grandon’a göre böyle babalara sahip kız çocuklar büyüdüğünde diğer erkeklerle rahatça iletişime geçebilen bireylere dönüşür.

bununda sonu kötü yanlız beee çok şımarık bir kız
baba otaritesi yok tatlicadiarzu
kök söktürüyo valla bize tatlicadiarzu

Benim babam dost baba kategorisine giriyor.

Babam benim gözümde bambaska ... :asigim: hic bir zaman hakkini ödeyemem, fakat simarik büyümedik biz, simdi düsünyorumda, böylesi daha iyi ...

Esimde kizima karsi bir dost baba oldugundan eminim, kizim babasini cok sever ...

Benim ki hayalet+ patron karması diyebilirim ...
Babamla fikir ayrılıklarımız çok fazla var ve pek anlaşamayız ne yazık ki ... Ama evlendikten sonra farkettim ki ben babamın bir kopyasıyım her ne kadar çok şey paylaşmasak da adamın bütün huyları bende mevcut ve bunu çevremde ki herkes destekliyor annemle çok iyi anlaşıyorum ama babamla özel diyoloğumuz yoktur , ama ne o beni atabilir ne de ben ... Tam ona öre dişli bir rakibim yani :)))

hilalay
sana o kadar kısı yorum yazıyor ama baslıgına donup bakmıyorsun ama burda yıne yorum beklıyorsun guzelım sen bence zengın bırını bul ve evlen sende kı bu para hıssı aılenı bıle yok saymana yetıyo da artıyo ne yanı sana az abıne cok para verılıyo dıe dugunune mı gıtmıceksın bırıncısı onlar erkek tabıkı senden fazla para alacak ıkıncısı madem cok agrına gıdıyo 30 yasındasın ıs bul calıs benımde agrıma gıdıyo babamdan para ıstemek ve bende calısıyorum yan gelıp yatmıyorum
bı zahmet et de burda yorum arıyacagına emek verıp konuna yorum yazan arkadasların yorumlarını oku

ben babamı sadece hayalet baba olarak hatırlıyorum.Hiçbir zaman yakın olmadık.Hİçbir zaman ne yaptığımı merak etmedi. 2 yıldır sadece çok kısa bi şekilde telefonda konuştuk.Bu arada evlendim daha eşimi bile görmedi.İstese bi fırsatını bulup beni arayabilir görüşebilirdi.Hakikaten hayalet adı var kendi yok.Bu beni etkeledi mi? evet etkiledi.Eşimin ona benzemesinden çok korkuyorum.Ve hayatımda büyük bi boşluk var.Bi çok yerde bu yüzden ezik hissediyorum kendimisenağlama

İlginç ama benim babam bu kategorilerin hiç birisine uymuyor. Gerçi babalığın taşıdığı hiç vasfa da uymuyor ama neyse Allah babalarınıza uzun ömürler versin. Sizleri ayırmasın inşallah.

Benim babam patron kategorisine giriyor.
Sert, otoriter, mert, adam gibi bir adam. Kurallari cok katiydi ama. Prensipliydi...
Her ne yapmak istiyorsak hayatimizda kendi cabamizla yapmamizi istedi ve bir kurus katkida bulunmadi. Hadi maddi yönünü bir tarafa birakalim, sevgisinide göstermedi.
Simdi ise arkamdan cok güzel konustugunu duyuyorum ama ne yapayimki...Cok isterdim bana bir gün kendisi yani icinden geldigi icin bana sarilsin hep ben ilk adimi atmisimdir. Uzanip ona sarildigimda oda yanagini uzatmistir bana. Ama beni öpmemistir.
Bugün onu ziyaret ettim hastahanede yogun bakimindaydi dün kalp ameliyati olmustu.
Hislerimi anlatmaya kelimeler bulamiyorum ama ona güclü oldugumu ispatladim ya, gelip is yerimi dolasti ya, artik gözüm acik gitmez. Benim tek cabam buydu hayatimda: bir tek babama ispatlamak icin, ne kadar güclü, caliskan ve azimli oldugumu.
Neden bu kadar önemsedim onu hayatimda bilmiyorum belki hep sevgisine dilendim...
Yinede Allah saglikli uzun ömürler versin, ben alistim....
Allah`tan esim bana sevgisini gösteren bir insan, babam gibi bir erkekle yasayamazdim herhalde.
Ama gittikce babama benzemeye basladim buda beni korkutuyor bir yandan...

babam benim canım bitanem herşeyim o benim :asigim:

her zaman dost gibi yaklaştı bana,hep yanımda oldu,desteğini her zaman hissettirdi bana,ne istediysem aldı,hiçbirşeyime hayır demedi,hatalarımı affetti doğrusunu göstermeye çalıştı...

hayatımdaki en değerli erkek o benim :asigim:

ona bişey olucak ta beni bırakıp gidicek diye çok korkuyorum :a015:

Bana bağırdığını hiç hatırlamıyorum.Saçlarımı okşayarak uyandırırdı.Şakalaşırdı sürekli.Her sabah bir çay kaşığı pekmez yedirdiğini hatırlarım.Omzunda uyuduğumu hatırlarım :)
Bu gün aradı, özledim galiba biraz.Aynı şehirde yaşayıp görüşmemek tuhaf :)Eşi ve kızları sağolsun amaçlarına ulaştılar. Aramız iyi ama resmiyiz şimdi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…