• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

B Vitamini Nedir, Nerelerde Bulunur ve Faydaları Nelerdir?

16 Ağustos 2010
294.730
607.104
1.098
43
Malatya
B12 vitamini, vücuttaki sinirlerin ve kan hücrelerinin sağlıklı kalmasına ve her hücredeki genetik materyal olan DNA’nın yapılmasına yardımcı olan bir besindir.

b-vitamini_orig.jpg


B12 vitamini, vücuttaki sinirlerin ve kan hücrelerinin sağlıklı kalmasına ve her hücredeki genetik materyal olan DNA’nın yapılmasına yardımcı olan bir besindir. Ayrıca B12 vitamini, insanları yorgun ve zayıf düşüren megaloblastik anemi adında bir anemi türünü önler.

Vücudun B12 vitaminini yiyeceklerden özümsemesi için iki adım gereklidir:

  1. Midedeki hidroklorik asit yiyecekte proteine yatışık olan B12 vitaminini ondan ayırır
  2. B12 vitamini mide tarafından üretilen intrinsik faktör adındaki proteinle birleşir ve vücut tarafından özümsenir
Bazı insanlar intrinsik faktörün üretilemediği bir durum olan pernisyöz anemiye sahiptirler. Sonuç olarak, B12 vitaminini bütün yiyeceklerden ve diyet takviyelerinden almakta sıkıntı çekerler.

Hangi yiyecekler B12 vitaminini sağlar?
B12 vitamini doğal olarak birçok çeşitten hayvansal yiyeceklerde bulunur ve bazı takviye edilmiş besinlere ilave edilir. Bitkisel yiyecekler, takviye edilmedikleri halde B12 vitamini içermezler. Aşağıdakiler de dahil çeşitli yiyecekleri yiyerek önerilen B12 vitamin değerlerini elde edebilirsiniz:

image3691-218x240.jpg


  • B12 vitamininin en iyi kaynakları olan sığır karaciğeri ve istiridyeler.

  • Balık, kırmızı et, kümes hayvanlarının eti, yumurtalar, süt ve B12 vitamini içeren diğer süt ürünleri.
  • Bazı kahvaltı gevrekleri, besinsel levürler ve diğer B12 vitamini takviye edilmiş gıda ürünleri. B12 vitamininin bir gıda ürününe eklenilip eklenmediğini öğrenmek için ürün etiketini kontrol ediniz.
Hangi çeşit B12 vitamini diyet takviyeleri bulunur?
B12 vitamini neredeyse her multivitaminde bulunmaktadır. Yalnızca B12 vitamini ya da folik asit ve diğer B vitaminlerini gibi besinleri bulunduran B12 vitaminlerini içeren diyet takviyeleri de mevcuttur. İçindekiler etiketini kontrol ederek B12 vitamininin değerini saptayabilirsiniz.

B12 vitamini ayrıca sublingual (dilin altında çözülen) formlarda mevcuttur. Sublingual formların yutulan haplardan daha iyi özümsenip özümsenmediğine dair bir kanıt bulunmamaktadır.

B12 vitamininin bir reçeteli hali ise bir atış olarak temin edilinebilir. Bu durum genelde B12 vitamini eksikliğini tedavi etmek için kullanılır. Buna ilaveten B12 vitamini, nazal jel (burun içi kullanım) halinde reçeteli ilaç olarak da mevcuttur.

Yeteri kadar B12 vitamini almazsam ne olur?
B12 vitamini eksikliği yorgunluk, halsizlik, kabızlık, iştah kaybı, kilo kaybı, megaloblastik anemiye yol açar. Ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma gibi sinir sorunları da meydana gelebilir. B12 vitamini eksikliğinin diğer semptomları ise denge, depresyon, şaşkınlık, bunama, zayıf hafıza, ağız veya dil ağrılarıdır. B12 vitamini eksikliği, anemisi olmayan insanlarda bile sinir sistemine zarar verebilir ve bu yüzden bu yetersizlik en kısa zamanda giderilmelidir.

Bebeklerde B12 vitamini eksikliğin işaretlerinden biri gelişme geriliği, hareket sorunları, tipik gelişimsel dönüm noktalarına ulaşımda gecikme ve megaloblastik anemidir.

Yüksek miktarda folik asit, B12 vitamini eksikliğinin ayırıcı özelliklerinden biri olan megaloblastic anemiyi gidererek B12 vitamini yetersizliğini gizleyebilir. Ancak, folik asit B12 vitamininin de neden olduğu sinir sistemine olan kademeli hasarı gideremez. Bu nedenle, sağlıklı yetişkinler günlük 1000 mcg folik asitten daha fazla edinmemelidirler.

Kaynak:Istanbella
 
Back