AYM'nin Kararıyla Türkiye'de Kuma Patlaması Yaşanacak

Nikahsız birlikte yaşamak ve çocuk doğurmak, kadın getirilerini ve götürülerini bilerek kabul ettiyse kimseye laf düşen konular değildir. Toplumsal yargıları, maddi ve manevi koşulları, hak iddia edememeyi, bütün riskleri bilerek bunu yapıyorsa, kendi kararı.

Eğer sadece dini nikahla yaşamanın risklerini bilerek kabul ediyorsa, yine kendi kararı. Yasal düzlemde nikahsız yaşamakla dini nikahlı yaşamak arasında fark yok, dolayısıyla benim ikisine de bakış açım aynı. Kadının kendi kararıysa kimseyi ilgilendirmez.

Ama iş dini nikahı suistimal etmeye gelirse orası ayrı bir boyut olur. Cahillikten -veya aşktan gözü dönmüşlükten- Türkiye'de kadınların salt dini nikahı yeterli kabul ettiğini, veya kabul ettirildiğini, hepimiz biliyoruz. Resmi nikah yapın diye tutturmamızın sebebi bu.

Ayrıca resmi nikah için gerekli olan yaş kriterinin dini nikahta geçerli bir kontrol mekanizması yok. Bu nedenle resmi nikah olmaksızın dini nikah yapılmasının bu açıdan sakıncası var. Sonuç itibariyle baktığımızda çocuk gelinlerin hemen hepsi imam nikahlı.

Yoksa kadın resmi nikahsız birlikteliğin sonuçlarına bilerek razıysa isterse hiç nikah olmadan, isterse sırf dini nikahlı birliktelik yaşar.

Ha şu da var ki, nikahsız veya sadece dini nikahlı, bu tür bir ilişkiye giren kadınların da sağda solda sızlanmaya hakkı olamaz. Kendi düşen ağlamaz.
 
Öyle diyenler kötü örnek bence kime fakir ve eğitimsiz kadınlara onları diyen mesleği elinde parasıda var mağdur olmayacak ki öyle konuşuyor ama her kadının mesleği vede parası yok
teeee.. işte yakında çiftler arasında resmi nikahda kalmayacak evlilik aşkı öldürüyor diyenler hiçte az değil bir imzayamı kaldı demelr hiçta az değil..
 
Öyle diyenler kötü örnek bence kime fakir ve eğitimsiz kadınlara onları diyen mesleği elinde parasıda var mağdur olmayacak ki öyle konuşuyor ama her kadının mesleği vede parası yok
sonuç aynı emaa tek kurtuluş kadınlarımızın kendini eğitmeleri.. net..
 
dost hayatı yaşayanlar bir dini nikah kıyacak işi meşrulaştıracak oldu bitti


ülkeler medeniyetler ilerlerken gerilemeye devam türkiye
 
Tam olarak değil mesela almanya'da bir program var kız o hafta içinde 5 farklı erkek ile cinsel birliktelik geçirmiş ama çocuğun babasını bulmak için bu programa başvuruyor artık DNA testlnden hangisi çıkarsa yasal olarak( yada piyango hangi erkeğe vurursa)maaşından her ay çocuk için kesintiye uğruyor buda yabancıların dost hayat yaşama macerası
dost hayatı yaşayanlar bir dini nikah kıyacak işi meşrulaştıracak oldu bitti


ülkeler medeniyetler ilerlerken gerilemeye devam türkiye
 
yasadaki degisik dupe duz manyaklik, o ayri.

ama bu arada, vicdanini rahatlatmak icin imam nikahi kiyan asktan gozu donmusler ile dost hayati yasayan "evlilik askimizi olduruyor" sarkisi soyleyenler birbirinin kardesi.

cocuk gelinler suanda da nikahsiz olarak veriliyor zaten. yasak ta olsa serbest onlara.
he ayni cocuk gelinlerin batidaki kardesleri de barda orda burda milletin kucaginda.

nihayetinde insan olan kimse cocuk kizlarla seks yapmaz. insan olmayani da, bu musluman, bu hristian, bu orali bu burali diye ayirmanin alemi yok.
 
aaaa biz pek bi severiz ayırmayıı..
 
teeee.. işte yakında çiftler arasında resmi nikahda kalmayacak evlilik aşkı öldürüyor diyenler hiçte az değil bir imzayamı kaldı demelr hiçta az değil..
Öyle diyenler kötü örnek bence kime fakir ve eğitimsiz kadınlara onları diyen mesleği elinde parasıda var mağdur olmayacak ki öyle konuşuyor ama her kadının mesleği vede parası yok
Eğer evlendim tapusu bende mantığında gidiyorsa bir evlilik , onda ölen sadece aşk değil , en önemli olan "saygı"dır.
Evlenip rahata ereyim , zengine kapağı atayım diyen kadınlarımız ; evlendik, benim malımsın diyen erkeklerimiz olduktan sonra , evlilik=imza
Bu laf böyleleri için çıkmış bence.
Birçok kişiyi birbirine bağlayan tek şey o kağıt parçası olabiliyor maalesef.Sırf bunun için evlilik yürütenler var.
İnsanlar evliliği bu kadar gözünde büyütmese , sırf evde kalmamak için evlenmeseler , ipsizi sapsızı düzelsin diye evlendirmeseler , evlilikler daha uzun ömürlü ve güzel olabilirdi.

Evlilik birbirini seven 2 insanın birlikteliğidir.Hayat arkadaşlığıdır.Bunu başarabilen insanların çoğu da dediğiniz gibi o imzayı atmıyorlar. 10 yıllık beraberliği olup (beraber yaşayan , nikahsız) çocuk yapmaya çalışan çiftte gördüm , Evli olup ayrılırız belki diyerek (anlaşma yapıp) 10 yıl çocuk yapmayanı da !

Ben de hukuk devletinde yaşadığım ve kendi devletimin ve diğer devletlerin bizi bir aile olarak görmesi ve bunlara ait haklar için attım imzayı.Benim için de attığım imza mühim değil , o olmasa da biz bir ömür birlikte yaşarız.

Not : Bu yazı "evlilik ve aşk" üzerine yazılmış olup , tamamen kendi fikirlerimi yansıtmaktadır ve insanları nikahsız yaşamaya özendirme amacıyla yapılmamıştır.Nikahsız yaşayarak mutlu olacağınızı düşünerek önünüze gelen ilk kişiyi eve kapatmamanız önemle duyurulur ! Hala hukuk devletinde yaşıyoruz , resmi nikahlarınızı yapınız !
 
doğru tespitler evet benim çevremdede çok var
 
nikah kıymadan kim beraber yaşar, dini nikahı kim kıyar. sorun burada.
eğer halk arasında "dost hayatı" olarak tabir edilen kadın ve adamın ayrı evlerde yaşadığı, adamın canı sevişmek isteyince geldiği bir ilişkiden bahsetmiyorsak (ki bu örnekte adam çoğunlukla evlidir azınlıkla da zengindir ve kadın adamla aynı statüde değildir) bir kadın ve bir erkeğin çeşitli sebeplerle (örneğin kadının evlilik kurumunu kadının erkeğin mülkiyetine verilmesi olarak görmesi sonucu) aynı evde nikahsız yaşaması ve imam nikahı kıyarak yaşaması bir değildir.
ilk örnekteki kadının maddi imkanı çok yüksek bir yüzdeyle vardır, iyi bir eğitimi vardır ve erkek doğacak çocuğun sorumluluğunu üstlenmese bile o çocuğa maddi olarak bakacak gücü vardır.
ama resmi nikah olmaksızın imam nikahı kıyılan kadın, eğitimsizdir ve maddi imkandan yoksun ya da çok az bir maddi imkan sağlayan sigortasız işçilik, ev temizliği gibi işler yapmaktadır.
bu evlilikten doğacak çocuk babanın maddi imkanından yoksun kaldığı gibi isminden de yoksun kalabileceği için ( kalabileceği diyorum çünkü yeni Medeni Kanuna göre babanın çocuğa kendi soyadını verebilmesi için kadının başka bir adamla evli olmaması yeterli) çocuk mağdur olmakta üstelik alt sosyo-kültürel bir çevrede yaşadıklarından çocuk toplumdan da dışlanmaktadır.
bunun dışında bu kadınların bir bölümü henüz reşit olmadığı gibi, çocuk yaşta olanları da var.
yani resmi nikah esasen "Dini Hassasiyeti" fazla olan bir çevrede yaşayan kadını korumak içindir.
yoksa bana ne,
ben zaten evlenirsem dini nikah kıymayacağım da evlilik olmadan bir arada yaşasam da "canım hayırdır, sen ya?" diyen çıkmayacak bana.
çocuğum da olursa ailem sever, bakar yani.
benim ve benim gibi kadınların tuzu kuru kısacası
 
Hımm değişik bir bakış açısı .. bende evlendim resmi nikahım ve ardından dini nikahta kıydırdım sonrada düğünüm oldu.. nikah bir duyurmadır .. insanların filanca kişi şununla hayatını birleştirmiştir. ve birbirlerine aittirler. diye bilinmesi içindir ve bana göre resmi nikahta yeterlidir.. ama ben tüm işlerimde mevlamın onayını istiyorum arkadaş.. nikahımda bile mevlamın adının geçmesinden hoşlanıyorum çocuğuma hamile kaldığımda karnıma kulaklığı dayayıp esmaül hüsnayı dinletmeyi seviyorum arkadaş.. bide türküleri.... evimden çıkarken rahman ve rahim olan ALLAHIN adıyla diye çıkmak istiyorum arkadaş.. benim gibi düşünenlerin hiçte azınlıkta olduğunu sanmıyorum ve o yüzden dini nikahın resmi nikahla birleştirilmesini istiyorum.. isteyen camide kıydırsın isteyen belediyede ve her ikiside geçerli olsun.. zor bişiymi değil.. elbet
 
ve şu yazıyı acaip takdir ettim çocuk gelinlerin batıdaki farklı posizyonu barda orda burda şurda ..
 
Teorik olarak evet, nikah eğer kadınla erkeğin yasal olarak evlilik bağı kurması ve birbirleri/çocukları/mirasları üzerinde hak iddia edebilmeleri için gereken şeyse -ki öyle- dini nikah ile resmi nikahın farkı olmaması lazım. Yani belediye memuru yerine imamın kıyması bir şey fark etmez.

Ancak bana göre en temel sorun şu, ki gerçekten böyle bir konuda üreteceğiniz çözümü duymak isterim.
Resmi nikahta boşanmak için gerekenler malum. Dini nikahta ise erkeğin 3 kere boşol demesi yeterli. Bu durumda resmi nikahta boşanmak daha zor, dini nikah ise kadın açısından çok daha riskli. İkisini aynı yasal düzleme oturtacaksak şartlarını da eşitlememiz lazım. Dini nikahın boşanma sistemi ile resmi nikahınkini nasıl denkleştireceksiniz?
Dini nikahın boşanmasını resmi nikah sürecine dahil ederseniz doğasını bozmuş olmaz mısınız?
 
Hay ağzını öpeyim diyeceğim de, dün başka öpenler de olmuştu. Adın çıkacak sonra.

Burada medeni kanun kadınları ve çocukları tam korumaya alsın, haklarını savunsun, hiçbir kadın kandırılıp istismar edilmesin diye kalemini yoranlar aslında kendilerini değil, resmi nikahsız dini nikaha razı olanları korumaya çalışıyor.
 
imam nikahı elbette isteyen kıydırsın. insanların arzuları bu yöndeyse bence de imam nikahı kıyma serbestisi olmalı. dediğini tipte bir nikah için laiklik itirazları yükselecektir.
biliyorum ABD'de bu şekilde, kiliselerin defterleri vardır, nikah kayıtları buraya işlenir ve belediyeye bildirilir. aslında Türkiye'deki Laik sistem söylediğinize çok da aykırı değil, bence en azından. sonuçta Seküler değil, anayasaya göre Laik bir devlet yapısından bahsediyoruz.
bilemiyorum, benim bu konudaki tek endişem Dini Nikaha "resmi" bir statü verildikten sonra nikahı camide kıydırmak yerine Belediyede kıydırmış insanların üzerinde açıktan ya da gizliden bir baskı oluşturulması olur.
olmaz demeyin, inanın bu baskı olur.
ama bu endişem dışında açıkçası benim bir itirazım olmaz.

ay bu konu da kapanacak yakında
 
ama hayatım farketmiyorki dini açıdan boş ol diyenler diyor zaten hocalara sorulan soruların çoğunluğu bu yönde.. kocam böyle dedi ne yapmam lazım çok duyuyorumm. islam hukukundaki nikanın şartları öyle hafife alınacak cinsten değil..o boş ol o ağızdan çıktımı geri dönmeleri çok zorluyor ve malesefki günümüzde denyo erkekler bunu bile kendilerine döndürmüşlerdir..
 
bu konu kapanır ve bizde banlanırız bakın ne dediniz kilisede defterleri vardır. aynı şekilde ve ohh mis
 
dini nikahın geçerliliği kanunlaşırsa bu resmi nikahı kıymadan dini nikah kıyanlarında önünü kesecektir.. ister kendilerini geliştirememiş kadınlarımız olsun isterse şu anda moda olan magazin cemiyetlerin arasında olsun..
 
İki sevgilinin birlikte yaşamasına "dost hayatı" demesek? Çok çirkin bir tabir değil mi ya?
 
Diyen zaten diyor tabii ki. Ama benim demek istediğim dini nikahla resmi nikaha aynı statü verilirse, boşanmalara da aynı statünün verilmesi gerekliliği.

Resmi nikah niye gerekli diyoruz, kimse kafasına göre boşanamasın, mağdur tarafın (genelde kadının) hakları korunabilsin diye. Dini nikahın boşanma koşullarını düzenlemeden, bir tarafın keyfiyetine bırakırsanız (teorik olarak şartlar ağır olabilir ama işleyişte, netice itibariyle sözlü olarak boş ol demek kafi) resmi nikahla aynı işleyişi sağlayamazsınız.

Ki bildiğim kadarıyla dini nikahta kadın boşanamıyor (boşanabiliyorsa bile çok ekstrem durumlarda geçerlidir). Bunu gerçekten istiyor musunuz? Boşanma hakkının sadece erkekte olmasını?

Düşünsenize boşanma davalarında bile ne detaylar çıkıyor; bir tarafın boşanmayı reddetmesi, velayet, mal paylaşımı... Kaç kere hakimin önüne gidilip geliniyor... Dini nikahta bu koşulları sağlayamazsınız. O yüzden de dini nikahla resmi nikah aynı şartları sağlayamadığı için, eşit statüde olamaz yasal bağlamda.

Mesela boşandığınızı nasıl kanıtlayacaksınız bir yere başvururken? Mahkemeye mi gideceksiniz tekrar, bana evde boş ol dedi diye?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…