Sevgili konu sahibi,
İlk mesajınızı okuduğumda aklıma 3-4 sene önceki halim geldi. Burada bir çok kişinin anladığı gibi anlayamadım ben sizin durumunuzu.
Ya da onlar benim anladığım gibi anlamadı. Sanki herkes buz dağının suyun üstündeki kısmını görmüş sadece.
Aşağıdaki yorumu yazan arkadaşın fikrine %100 katılıyorum.
3-4 sene önceki halimin nedeni buydu benim de. Huzursuz bir evlilik, sorumluluk, pişmanlık, sevgi ve ilgi açlığı... Benim nedenim buydu. Üstüne bir de aylık kazancımın iyi olması eklenince... Alıyordum, alıyordum, alıyordum, aldıklarım için sürekli "ama gerçekten ihtiyacım var" ve "olacaksa en iyisi olsun" bahaneleri de hazırdı.
Neler aldım bu dönemde, sadece bir kaç örnek vereyim: Onlarca Louis Vuitton çanta (en düşüğü 2000 TL), Chanel babet (1250 TL idi, şimdi kaç olmuştur bilmiyorum), LV babetler (tanesi yaklaşık 1000 TL).
Burberry trench coat; 4500 TL.
Bu saydığım markalar indirime de girmiyor hiç bir zaman. Dolar bazında senede 2-3 kere zam geliyor. 3 sene önce 3000 TL'ye aldığım çanta bugün 5000 TL mesela.
Bu arada ilginç olan benim bu aldıklarımdan dolayı suçluluk duymamam. Yani pişman değilim. Seviyorum, severek kullanıyorum, dolabıma dizmişim hepsini. Kullanırken dikkatli ve özenerek kullanıyorum.
Alırken kendimi zora sokmuyorum bu arada. Her ay 1 çanta alıyorum mesela. Ya da 2 ayakkabı. Borca girmiyorum, kredi çekmiyorum, başka ödemelerim aksamıyor, çocuklarımı ihmal etmiyorum vs vs.
Geçen sene artık en son klasik model bir çantaya 9640 TL verince hopppp dedim kendime. Nereye gidecek bunun sonu. Hermes mi alacağım, 30000 dolar verip ileride???
Neyse bu arada boşandım, taşındım, geçen sene psikoloğa gitmeye başladım. Bir aydınlanma geldi,
derendefne nin de dediği gibi sorunun altına indim.
Peki nasıl kurtuldum? Öncelikle bu harcamaları param olduğu için yaptığımı farkettim. Yani gelirim var, ona göre harcıyorum. O yüzden kendimi borca sokup ev aldım ve kendimi aylık 5000 TL krediye soktum
Artık anam ağlıyor aylık harcamalarımı denk getiricem diye. Denk getirmek derken haftada 3 kere değil de 1 kere dışarıda yiyoruz gibi.
Her ay sinemaya gitmek yerine 1 ay gidip 2 ay evde internetten izliyoruz mesela.
Burberry saate 1500 TL para vereceğime Q&Q saati 29 TL'ye alıp takabiliyorum.
Harcama yaptığım dönemde de şimdi de çocuklarımı ihmal etmedim bu arada. Bir çok yorumcu çocuğuma yatırım yaparım o parayla diye yazmış ama benim çocuklarımın zaten evi var, benim yaşadığım ev var, bir de krediyle aldığım ev var. Zaten özel okula gidiyorlar, özel ders alıyorlar, istediklerini yiyip giyebiliyorlar.
Sadece parfüm konusuna çözüm bulamadım
Orijinal parfümden başka kullanamıyorum. Her sabah evden çıkmadan sıkarım, yanımda da küçük şişesini taşırım. Parfümle kendimi daha güzel, daha özgüveni yüksek hissediyorum. Başka biri de güzel bir parfüm kokuyorsa hoşuma gidiyor. Kokulara karşı zaafım var evet. Bundan önce Jadore kullanıyordum, şimdi Chanel Chance kullanıyorum, geçenlerde 3 al 2 öde kampanyasından 3 şişe aldım
tasarruf sayılır değil mi? Bunun da psikolojik bir sebebi var mı bilmiyorum ama çakma bir şey sevmiyorum ve kullanamıyorum. Annem geçenlerde diyor ki "semt pazarında senin çantandan gördüm, 600 TL idi, seninkini sen kaça almıştın"
Benimki 6000 TL dedim anneme, e aynısı diyor bana.
Hayır aynısı değil tabi ki dedim.
Dışarıdan bakınca kullanım amacı olarak evet aynısı. O da çanta bu da. Ama aynısı olmadığını bilmek, hatta çakması olduğunu bilmek beni feci soğutuyor. Çakma kullanacağıma markasız ve taklit olmayan bir şey kullanmayı tercih ederim.
En son kendime 99 TL'ye sıradan bir mağazadan çanta aldım, kendimle gurur duyuyorum