• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Ay Ay Oyuncaklar ve Faydaları

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

freedom06

BiR TaNeM :)
Kayıtlı Üye
22 Eylül 2010
1.003
21
158
Afyon
Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım, ‘Ay Ay Oyuncaklar ve Faydaları’ hakkında bilgi verdi.

0-3 Ay Arası Oyuncaklar


Hareketli, özellikle müzikli parlak renkli ve basit biçimli olanları seçin. Bebeğin dikkatini toplamasına ve şekil tanımasına yardım eder.

Plastik Halka: El denetimi ve eşgüdümü geliştirir.
Çıngırak: El denetimini ve el göz uyumunu geliştirir; bebeğe bedenin bittiği oyuncağın başladığı yeri öğretir.

4-6 Ay Arası Oyuncaklar

Bez bebekler ve diğer yumuşak oyuncaklar: Düşsel oyuna teşvik eden, avutucu nesneler.

Yumuşak top: El-göz uyumunu geliştirir.
Ayna: Benlik kavramını besler
Parlak renklerde ve farklı şekillerde yumuşak bloklar: Renk ve şekilleri tanımaya yardımcı olur.
Oyun minderi-oyun merkezi: Etki tepkiyi öğretir.
Diş çıkarma halkaları: Rahatsız dişetlerini yatıştırır.
Kumaş kitaplar: Dokunma deneyimi kazandırır; kitap sevgisini besler.

6-9 Ay Arası Oyuncaklar

Bloklar: Boyut algısını güçlendirir, renk ve şekil tanımayı sağlar.
Toplar: El göz uyumunu ve dengeyi sağlar.
Ayna: Benlik duygusunu geliştirir.
Tahta kitaplar: Eğlenceli, sözcük dağarcığını çoğaltır.
Telefon: Yaratıcı oyun sunar, iletişim becerilerini arttırır.
Kutudaki yaylı kuklalar: Nesne kalıcılığını öğretir.

9-12 Ay Arası Oyuncaklar

Kaplar: Nesne kalıcılığını öğretir.
Üstüste yığılan oyuncaklar: Boyut algısını güçlendirir.
Delikli herhangi bir şey: Nesne kalıcılığını öğretir.
Banyo oyuncakları(Duş,kepçe,kova): Ölçme ve tartmaya yardım eder, yeni ortamları keşfetmeye cesaretlendirir; güvenli özgür oyunla tanıştırır.
Direksiyon: Düşsel oyun sunar.

13-15 Ay Arası Oyuncaklar

Şekil sıralama: Şekiller arasındaki ilişkiyi öğrenmesini sağlar.
Oyuncak kamyon ya da yürüteç: Denge kurmayı sağlar ve yürümeyi pekiştirir.
Üsüste yığılan halkalar: Sıralama becerisini kazandırır.
Basit yapbozlar: Kas becerisini geliştirir, okuma öncesi beceriler kazandırır.
Ayıcık halkaları: El becerisine yardım eder.
Eşleme oyuncakları: Eşleme ilk matematik becerisidir.
Sıralama çantası: Sıralamayı teşvik eder, ilk matematik becerisi.
Şekil yerleştirici: Sıralama becerilerine yardım eder, boyut algısını güçlendirir.

16-18 Ay Arası Oyuncaklar

Bebekler ya da doldurulmuş hayvanlar: Hayal gücünü geliştirici oyun sunar.
Oyuncak at: Fiziksel becerileri teşvik eder.
Kalın pastel boyalar: Çizim ve el becerisini geliştirir.
Sabundan balonlar yapan oyuncak: İlk bilimsel kavramları öğretir. Bazı maddeler biçim değiştirir.

Netten Alıntı

forumda bebekler için oyuncak önerileri için konular açılmış ama çok fazla ilerlememiş. 2,5 aylık bir kızım var, kaliteli vakit geçireceği en eğitici oyuncakları şimdiden araştırmaya başladım. henüz erken olmasına ramen Tiny Love Beni Takip Et Fiona ya bayıldım, forumdaki yorumlarıda çok iyi.

bunun gibi eğitici ödül almış oyuncaklar arıyorum. sizlerinde aldığı, beğendiği, bebeğinizin en çok kullandığı, oynamaktan zevk aldığı oyuncaklar neler? mümkünse burada paylaşırsanız sevinirim. oyuncakların bebek gelişimi için çok faydalı olduğunu düşünüyorum, bunun için en eğitici olanını almak istiyorum. sizlerden gelen yorumlarla boşa para harcamamışta olurum.

şimdilik bebişimin oynadığı tek şey oyun halısı, kraft 821 almıştım oyuncak barlı şiltesi sayesinde oyun halısı olarak da kullanılabiliyor. extradan birde sıngırdayan bir top astım, ses çıkardıkça vuruyor. orda oynamaya bayılıyor..
 
bu gün kostur koştur bebişime oyuncak almaya gittim. kendimi zor tuttum, henüz çok küçük ve herşey olmuyor malesef.

bebişime birtane peluş kurbağa ve Fisher Price Fare Dişlikaldım;
$Fisher-Price-Fare-Dislik_16748_1.jpg

farenin kulakları, elleri, ayakları ve tutacağı sırasıyla kızımın ağzına girdi. emzik gibi emmeye çalıştı ememeğince huysuzlandı :9: kırmızı tutacağından tutup, kulaklarını yukardan aşağı kızımın yüzüne sürüp konuşmaya başladım gülmekten çatladı. iki eliyle ayaklarını tutup kulakları ağzına götürüyor. nesneleri önce eliyle sonra diliyle inceliyor. bu aylarda halka şeklindeki oyuncaklar daha faydalı olacaktır. iki eliyle rahat tutuyor ve ortayı azına ragat sokuyor. faremizin içinde çıngıragıda var, çok ses çıkarmıyor ama kızım güzel tepki veriyor. içinde boncuk olan çıngırakları algılayamıyordu, bu daha iyi oldu.

birde elimizde hediye gelen bu ürün var;

$IMG_0337.jpg

ilk önce yuvarlak olanla oynamaya başladı, hem daha hafif hemde kavraması onun için daha kolay. ikisinin içinde su var, diş çıkarırken buzluga konuyormuş. donan suyu ısırıp rahatlıyormuş bebek. duyunca çok ilginç geldi bana artık dişleri çıkarken dener, görürüz :16:

almayı planladığım oyuncaklarda var

-Playskool Çıngıraklı Patik
-Türkçe konuşan pelüş köpek
-TİNY LOVE Sevimli Fil
-Tiny Love Beni Takip Et Fiona
-Eğitici Aktivite Masası

bunlar benim favorilerim. büyümeden önce alayımda önce ben oynayayım sonra o oynasın :9: bu gün aldığım çıngırakla bile eve gelene kadar ben oynadım. bizim zamanımızda yoktu böyle şeyler, benim bile ilgimi çekiyor bebekler ne yapsın :9::16::emir_bebek::nazar:
 
Canım banada çok gûzeloyuncaklar geldi oğlum için kumandalı araba bûyûk peluş õrdek cıngirdak normal araba ve bende õten ayıcık aldım renkli renkli ama daha 2ay9gûnlûk bûyûsede beraber oynasak en çokta kumanlı arabayı beğeniyorum arada kolidorda sûrûyorum cok hoş :)
 
Canım banada çok gûzeloyuncaklar geldi oğlum için kumandalı araba bûyûk peluş õrdek cıngirdak normal araba ve bende õten ayıcık aldım renkli renkli ama daha 2ay9gûnlûk bûyûsede beraber oynasak en çokta kumanlı arabayı beğeniyorum arada kolidorda sûrûyorum cok hoş :)

ne güzel bir sürü oyuncagı var şimdiden. benim bebeğimde 2,5 ayı biraz geçti, bebeklerimiz birbirine yakın. ben sürekli tutması için eline oyuncaklarını tutturuyorum. kavraması tam değil ama oyuncagı agzına kadar götürüyor. bende elimde sallayarak gösteriyorum. birde bende çok güzel bir kitap var, a'dan z'ye tüm hikayeler kısa kısa anlatılmış. kırmızı başlıklı kızdan, pamuk prensese kadar hepsi var içinde. bu gün aslan ve fareyi okudum ve ezberledim, zaten 2 sayfa bişi. gün içersinde sürekli anlatıyorum bu hikayeyi. yarında başka bi hikaye. oynarken konuşacak şey bulamıyor bazen insan, inanılmaz güzel dinliyor. sonra durup durup aralarda" hııııı" diyor, sanki anlıyormuş gibi :16:

bu gün oyuncakcıya gidip Playgro nun çanlı oyuncak aslanını aldım;

$2.jpg

pusetine asabilinir olduğu için bunu seçtim. ucundaki asma aparatı diğer oyuncaklar içinde kullanılabiliyor. bence şimdilik bu kadar yeter, 6 aya kadar rahat oynayabileceği bi sürü oyuncak oldu. inşallah tutup ısırmayı ögrenince zevkle oynar :nazar::emir_bebek::nazar:
 
Çok gûzwlmiş oyuncağı canım bu gûn moralim çok bozuk dûn oğlumu acile gõtûrdûk gaz sancisi dedi ne yapabilirim dedim buna bisey yapamazsin dedi damla verdi geldik 4 .5 aylik olunca gececekmis hic uyumuyor tam uyudu aetik yanmaz diyirum en fazla 2o dak uykusu var bu arada telden girdigim icin yazi bozuk
 
Çok gûzwlmiş oyuncağı canım bu gûn moralim çok bozuk dûn oğlumu acile gõtûrdûk gaz sancisi dedi ne yapabilirim dedim buna bisey yapamazsin dedi damla verdi geldik 4 .5 aylik olunca gececekmis hic uyumuyor tam uyudu aetik yanmaz diyirum en fazla 2o dak uykusu var bu arada telden girdigim icin yazi bozuk

çok geçmiş olsun canım, benim bebeğiminde çok gazı olurdu ama hiç ağlamazdı, uykusunda sürekli ıkınır hareket ederdi. doktor zinco vermişti. ben damlayı içirdikten yarım saat sonra bu masajı yapardım ;

Bebek bakımı gaz masajı ve egzersiz | Bebek ve Hamilelik | Bebisler.com - YouTube

inanılmaz gaz atardı. günde 3 defa yap bu masajı. tuvalete oturuyormuş gibi elinle bacaklarını desteklersen rahat atar gazını, varsa bol bol pusetinde oturt, hafif eğimli olduğu için kakasınıda rahat yapar. biz park yatagın bir ayagını kaldırmış, yatagın bi tarafının altına yastık koyup hafif eyimli bi hale getirmiştik. bi dene istersen biz çok faydasını gördük..
 
Bebeğinizi eve henüz getirdiniz. Ona etrafındaki dünyayı eğlenceli bir şekilde öğretmek ve aynı zamanda beyin gelişimini desteklemek için yollar aramaya başladınız. İşte size 0-4 ay arasındaki bebeğinize uygulayabileceğiniz beyin geliştirici aktiviteler.

* Bebeğinize hafif rahatlatıcı masajlar yapın.

* Gerinme hareketleri yaptırın. Kolları ve bacakları yavaşça doğrultun. Başlarda tamamen esnetmeyin, bu acı verici olabilir. Yumuşak olursanız hem onun hem de sizin için eğlenceli olacaktır.

* Bebeğinizi taşırken ya da altını değiştirirken onunla konuşun. Yaptığınız her şeyi ona anlatın. Konuştuğunuz dili ve nasıl konuştuğunuzu bu yolla öğrenecektir.Cümlelerin sonunda biraz duraklayarak ona konuşma ve sohbet örnekleri vermiş olursunuz.

* Bazı anne babalar heyecanlı bir şekilde yüksek perdeden konuşurlar. Bu beyni uyarır ve dil becerilerini daha hızlı öğrenmelerini sağlar.

* Bebeğinize şarkı söyleyin. Aynı şarkıların tekrar edilmesi sayessinde tahmin edebilmeyi öğrenir.

* Bebeğinize basit resimli kitaplar gösterin. Parlak renkli olmalı ve bir sayfada iki veya üç objeden fazlası bulunmamalı.

* Ce-e oyunları bebeğinize nesnelerin sürekliliğini öğretecektir ve sizi göremese bile orada olduğunuzu bilecektir.

* Yüz ifadelerini ve bebek seslerini taklit edin. Bu şekilde çevresini etkileyebileceğini öğrenecektir.

Uyanık olduğunda en az yarım saatte bir pozisyonunu değiştirin. Dizinize oturtun, yüzüstü yatırın ve sonra sırt üstü. Bu çevresindeki farklı alanları keşfetmesini sağlar, aynı zamanda sıkılmasını engeller.

* Duyma alıştırmaları yapmak için bir çıngırak alın ve bir yanında veya arkasında sallayın. Nesnenin nerede olduğunu bulmak için odaklanmaya başlayacaktır.

* Dokunması için pek çok farklı şey verin. Farklı kumaş ve dokumaları keşfetmesini sağlayın.

* Sırt üstü yattığında oyuncakları yüzünden 30-45 cm yukarı asın. Böylece gözleri ile nesneye odaklanmayı öğrenecektir ve bu bir süre eğlenmesini sağlayacaktır.

* Bebeğinizi dizlerinizin üzerine oturtun veya çok küçükse yüzüstü bacaklarınızın üzerine yatırın. Yavaşça aşağı yukarı hoplatın.Bu ona hareketi öğretecektir.

* Bebeğinize ağzı ile keşfedeceği bir kaç güvenli oyuncak verin, bu oyuncakları gün içinde değiştirin.

* Bebeğiniz büyüdükçe el çırpma oyunları ve hareketli şarkılar eğlenceli olacaktır.

* Çevredeki hayvanları işaret edin ve isimlerini söyleyin. Bebekler bazen, henüz isimleri söyleyemeselerde seleri çıkarmaya başlarlar.

* Bazen bebeklere bunlar fazla gelebilir. Her gün küçük bir sessiz zaman ayırmak iyi olacaktır. Odayı biraz karartın, sallanabileceğiniz bir yere oturun, yumuşak bir şarkı mırıldanın veya sadece sessizce oturun. Bu birlikte gevşeme zamanı her ikinize de sakinleşme tekniklerini öğretecektir.

* Temiz hava almak için bebeğinizi yürüyüşlere götürün ve onu yeni ortamlarla karşılaştırın.

* Bebeğinize tekerlemeler ve ninniler söyleyin.

* Bebeğinize onu sevdiğinizi söyleyin, bunun ne anlama geldiğini yakında öğrenecektir ve size karşılık vermesi çok uzun sürmeyecektir.

Netten Alıntı : Akıllı Bebek - Beyin Geliştirici Aktiviteler
 
sağol canım aynı damladan banada verdi şuan biraz iyi inşallah tekrarlamaz yatağını bende eğimli yaptım canım kusunca tekrar yutmsın diye
 
2 gündür evde televizyon izlenmiyor.nedeniyse nette izlediğim video. Prof. Dr. Hilal Mocan bebeklere televizyon izletmek şöyle dursun 1 dakikalık biile baktırılmayacak hatta televizyonun fiişi çekilecek falan diyor. hatta bebeğin yattığı yatagın duvarının arkasında bile televizyon olmayacak diyor. bebeğin beyin neronlarını olumsuz etkilediğinden bahsediyor. bu yüzden evde tv izlemiyoruz, zaten normaldede izlemezdik. sadece ses olsun diye hep açık dururdu. 2 yaşına kadar tv yasak, inşallah başarabiliriz. şimdilik bi sorun yok ama bizim için ileride sorun olmazsa iyi. bazen tv açasım geliyor ama açamıyorum onun yerine başka bir meşgale bulmam gerekiyor :8: kızım için hava hoş, ver oyuncagını eline tamamdır. birde 2 gündü elini keşfetti, çenesine kadar getirip ellerini inceliyor :9::emir_bebek::nazar:
 
0-3 ay arası oyuncak alacak arkadaşlara duyrulur aldığım oyuncaklardan en sevdiği diş kaşımalık halka. iki eliyle tutup ortasını agzına alıyor çok seviyor. peluşu agzına alınca pek sevmiyor onlar sadece dokunmalık..
 
canım 2 yaşına kadar tv açmazsan bu defa tv ilk açıldığı anda korkacak

arada ister istemez açılıyor, yada unutuluyor o zaman bakıyor. çogunlukla kapalı oluyor. bilmiyorum ya izlemesin elindeki oyuncakla oynası sağa sola bakınsın onun için en faydalısı bu bence..
 
bebeğime LC waikiki den peluş emniyet kemeri kılıfı aldım ve çok memnunum. nette resim arattım ama bulamadım. arabada seyehat ederken uyanınca kemere takılı olan bu kılıflarla oynuyor. daha çok azına sokup yaladı tabi :) 3 aylıkken aldım şu an 6 aya yaklaşıyoruz. almayı düşünenler için öneririm.
 
biraz erken olasına ramen 3.5 - 4 aylıkken kızıma Tiny Love Beni Takip Et Fred i aldım. bayıldı resmen azının suyu aktı. yüz üstü yatarken bi kuyrugunu azına soktu bi kulagını. 5.5 aylık ve ayaklarını ısırıyor. renkleri göz alıcı olduğundan diyer oyuncaklardan rahatlıkla ayırt edip kıyameti koparabiliyor. şimdilik dişlik olarak kullanıyoruz :) kendi etrafında dönerken izleyince heycanlanıyor. kuyrugundan direk yakaladığı için emekleyerek arkasından devam etmesi zor. köpegin poposuna benim vurmam gerekiyor. daha çok uzak bi yere koyup havlatmak, milim milimde olsa ileri gitmesini sağlıyor :) bizimki daha çok geri geri emekliyor, ilk başta köpeğin yanına gidicem diye hep geri geri gitti. milim ilerleyemediği için üzülüp ağlamıştı :D

olumsuz gördüğüm yönleri; çok kısa bir mesafe gidip duruyor ve tekrar poposuna vurmanız gerekiyor. çoğu müzikli alete nazaran seside çok yüksek değil. sanırım bebekler kendini hazır hissedince emekleyip yürüyor. emekleme konusunda yardımcı olacak daha uygun fiyata bi üründe alınabilirmiş bilginize..
 
kızım 4 gün sonra 6 aylık olucak. bu aydan itibaren oynayabilecegi bir kaç oyuncak belirledim. babası bu gün oyuncakçıda fisher priceın halkalarını bulunca almış.

$39081_Fisher-Price-Renkli-Halkalar-sekilli-Oyuncak.jpg

halkaları ortadaki çubuktan çıkartıp üstüste diziyoruz. öne dogru kurbalama emekleyip en üsteki boncuklu halkayı alıp kuleyi yıkıyor sonrada başlıyor kemirmeye :) yorulana kadar böyle devam ediyoruz :) fazla yüksek bir kule olmuyor bu yüzden en üsttekini alması kolay oluyor. kuleyi arkasına dizince göbeyinin üstünde dönüp tekrar ilerliyor :)
 
kızım için belirlediğimiz oyuncakların netten siparişini verdik, yakında elimizde olur. umarım faydasını görürüz :) arayıp bulamadığım oyuncaklarda var. hepsini birden eline vermeyi düşünmüyorum. 2-3 gün arayla değiştire değiştire oynatıcam. ayna karşısında oynatmayıda unutmuyorum tabi. bebek gelişimi için önemli oyuncaklar arasında yer alıyormuş.

playskool 5li süper toplar
$u98974-2.jpg

playskool aktivite topu
$playskool-aktivite-topu-500x500.jpg

playskool renkli küpler
$PLAYSKOOL-RENKLI-KUPLER-UCRETSIZ-KARGO__64748491_0.jpg

mama sandalyesi için Fisher price renkli dostlar
$fisher-price-renkli-dost_571_.jpg
 
Fiziksel ve Motor Gelişimi

Altıncı ayda destekli oturabilir , yedinci ay desteksiz oturmaya ve emeklemeye başlar, nesneleri bir elinden diğerine aktarır, verilen herşeyi ağzına götürme eğilimindedir. Dokuzuncu ay tam olarak desteksiz oturur, bir yere tutunarak ayakta durur, iki heceli sözcükler ( baba dede ) söylemeye başlar, baş parmağı ve işaret parmağı arasında küçük nesneleri tutabilir. Onuncu aydan itibaren tutunarak ayağa kalkar, sıralamaya ( yardımla yürüme) başlar, yardımsız ayağa kalkar. Hareket etmeye ilgisi artar ve motor becerilerini sınamaya başlar. Nesneleri birbirine vurma, birbirinin içine sokma, sürükleme, sıkma, atma, sallama, ısırma, düşürme, açma/kapama, itme/çekme, doldurma/boşaltma gibi eylemlerde bulunur. Suda oynamaktan, su oyunları ve oyuncaklarından hoşlanır.

Zihinsel ve Sosyal Gelişimi

İnsanların ve nesnelerin ortaya çıkması ve kaybolmasına ilgi duymaya başlar. Nesnelerin kalıcılığının kavranması durumu gerçekleşir.(onbir ay civarında gözüyle görmediği nesnelerin var olmaya devam ettiğini bilir ve bu nesneyi arar). Çekmeceleri, dolapları, kutuları doldurup boşaltır.
İlerleyen ve düşen nesnelere ilgi duyar, nesneleri ipten çekerek sürükler.
Herşeyi keşfetme, inceleme arzusu içindedir. Basit mekanizmaları çalıştırmaktan ve sonucunu görmekten hoşlanır. İnsanları, nesneleri, oyunları hatırlar, oyuncaklarla yaptığı hareketlerin kalıcı olması söz konusudur .(aynı oyuncakla her seferinde aynı şekilde oynaması) ve farklılıklara yönelik ilgisinde bir artış gözlenir. Resimli kitaplara ilgi duymaya başlar, uzun uzun inceler.

Yabancılardan korkma eğilimindedir ve değişikliklere beklenmedik tepkiler gösterir. Başka insanları incelemeye ve taklit etmeye başlar. Başkalarının kendisini onaylaması ve onaylamamasına karşı hassasiyet gösterir.
Başkalarının ilgisini çekmeye çalışır ve onları etkilemeye ilgi duymaya başlar. Saklambaç, bay bay yapmak gibi basit sosyal oyunlara ilgilidir. Heceler söyler ve dil oyunları yapar, bazı sesleri taklit etmeye çalışır. Kendi adını tanır, seslenince bakar, adını bildiği nesneleri parmağıyla işaret eder, basit komutları izler.

Gelişimsel Düzeye Uygun Oyuncak Önerileri

Oyuncakların Genel Özellikleri


7-9 aylık bebekler oyuncaklarla daha uzun süre ilgilenirler. Bu yaştaki bebekler oyuncakları birbirine vurmaktan, birbirinin içine sokmaktan, düşürmekten, bükmekten, sıkmaktan, sallamaktan, sürüklemekten, ısırmaktan, fırlatmaktan, açıp kapamaktan, doldurup boşaltmaktan hoşlanırlar. 10-12 aylık bebekler nesneleri her yönüyle tanımaya çalışırlar ve herşeyi keşfetmek isterler. Bu yaşlarda nesneleri istiflemekten, birşeyin içine koyup, dışına çıkarmaktan, dökmekten, içiçe geçirmekten, açma ve kapamaktan, tuşlara basmaktan, döndürmekten, araba ve topları itmekten hoşlanırlar. 7-12 ay grubundaki bebekler genel olarak basit mekanizmaları çalıştırmaktan, dolap, çekmece, kutu gibi içinde nesne dolu eşyalardan, bu eşyalar ve içerdiği nesneler arasındaki ilişkilerden ve görünüp kaybolan nesnelerden hoşlanırlar. Bu yaşlarda kendi eylemleri ile sonuç yaratmaktan hoşlanırlar. Bu yaş grubundaki bebeklerin oyuncakları ağızlarına alma riskleri açısından güvenli, kırılmaz, ağız, kulak ve buruna kaçmayacak büyüklükte parçaları olan, toksik olmayan ve çok sert kenar ve köşeler içermeyen, parmak ve ellerinin sıkışmayacağı, uzun bağları olmayan oyuncaklar seçilmelidir.

Hangi oyuncaklar?

Çıngıraklar ve müzikli oyuncaklar.
Yumuşak, sıkınca ses çıkaran oyuncak.
Toplar (topların çapı en az 44 mm. olmalıdır ).
Kırılmaz aynalar.
Dişlikler.
Kumaş oyuncaklar.
Kapağı açılınca içinden çeşitli nesneler fırlayan kutular.
Doldurup boşaltabileceği nesnelerle dolu kutular.
Üstüste istiflenebilen büyük ebatlı oyuncaklar.
Banyo oyuncakları.
Renkli halkalar.
Renkli toplar.
İtme-çekme oyuncakları.
Neden - sonuç ilişkilerini görüp öğrenebilecekleri aktivite masası oyuncakları.
Bu dönemde bebeğinizi teşvik edecek ve cesaretlendirecek, peşinden giderek emekleyebileceği hareketli oyuncaklar onun gelişimine katkı sağlayacaktır.
Oyun halıları ve aktivite minderleri kas gelişimlerini olumlu yönde etkiliyecektir.


Dr.Tuba Mutluer

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı
 
Back