Memorial Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım, ‘Ay Ay Oyuncaklar ve Faydaları’ hakkında bilgi verdi.
0-3 Ay Arası Oyuncaklar
Hareketli, özellikle müzikli parlak renkli ve basit biçimli olanları seçin. Bebeğin dikkatini toplamasına ve şekil tanımasına yardım eder.
Plastik Halka: El denetimi ve eşgüdümü geliştirir.
Çıngırak: El denetimini ve el göz uyumunu geliştirir; bebeğe bedenin bittiği oyuncağın başladığı yeri öğretir.
4-6 Ay Arası Oyuncaklar
Bez bebekler ve diğer yumuşak oyuncaklar: Düşsel oyuna teşvik eden, avutucu nesneler.
Yumuşak top: El-göz uyumunu geliştirir.
Ayna: Benlik kavramını besler
Parlak renklerde ve farklı şekillerde yumuşak bloklar: Renk ve şekilleri tanımaya yardımcı olur.
Oyun minderi-oyun merkezi: Etki tepkiyi öğretir.
Diş çıkarma halkaları: Rahatsız dişetlerini yatıştırır.
Kumaş kitaplar: Dokunma deneyimi kazandırır; kitap sevgisini besler.
6-9 Ay Arası Oyuncaklar
Bloklar: Boyut algısını güçlendirir, renk ve şekil tanımayı sağlar.
Toplar: El göz uyumunu ve dengeyi sağlar.
Ayna: Benlik duygusunu geliştirir.
Tahta kitaplar: Eğlenceli, sözcük dağarcığını çoğaltır.
Telefon: Yaratıcı oyun sunar, iletişim becerilerini arttırır.
Kutudaki yaylı kuklalar: Nesne kalıcılığını öğretir.
9-12 Ay Arası Oyuncaklar
Kaplar: Nesne kalıcılığını öğretir.
Üstüste yığılan oyuncaklar: Boyut algısını güçlendirir.
Delikli herhangi bir şey: Nesne kalıcılığını öğretir.
Banyo oyuncakları(Duş,kepçe,kova): Ölçme ve tartmaya yardım eder, yeni ortamları keşfetmeye cesaretlendirir; güvenli özgür oyunla tanıştırır.
Direksiyon: Düşsel oyun sunar.
13-15 Ay Arası Oyuncaklar
Şekil sıralama: Şekiller arasındaki ilişkiyi öğrenmesini sağlar.
Oyuncak kamyon ya da yürüteç: Denge kurmayı sağlar ve yürümeyi pekiştirir.
Üsüste yığılan halkalar: Sıralama becerisini kazandırır.
Basit yapbozlar: Kas becerisini geliştirir, okuma öncesi beceriler kazandırır.
Ayıcık halkaları: El becerisine yardım eder.
Eşleme oyuncakları: Eşleme ilk matematik becerisidir.
Sıralama çantası: Sıralamayı teşvik eder, ilk matematik becerisi.
Şekil yerleştirici: Sıralama becerilerine yardım eder, boyut algısını güçlendirir.
16-18 Ay Arası Oyuncaklar
Bebekler ya da doldurulmuş hayvanlar: Hayal gücünü geliştirici oyun sunar.
Oyuncak at: Fiziksel becerileri teşvik eder.
Kalın pastel boyalar: Çizim ve el becerisini geliştirir.
Sabundan balonlar yapan oyuncak: İlk bilimsel kavramları öğretir. Bazı maddeler biçim değiştirir.
Netten Alıntı
forumda bebekler için oyuncak önerileri için konular açılmış ama çok fazla ilerlememiş. 2,5 aylık bir kızım var, kaliteli vakit geçireceği en eğitici oyuncakları şimdiden araştırmaya başladım. henüz erken olmasına ramen Tiny Love Beni Takip Et Fiona ya bayıldım, forumdaki yorumlarıda çok iyi.
bunun gibi eğitici ödül almış oyuncaklar arıyorum. sizlerinde aldığı, beğendiği, bebeğinizin en çok kullandığı, oynamaktan zevk aldığı oyuncaklar neler? mümkünse burada paylaşırsanız sevinirim. oyuncakların bebek gelişimi için çok faydalı olduğunu düşünüyorum, bunun için en eğitici olanını almak istiyorum. sizlerden gelen yorumlarla boşa para harcamamışta olurum.
şimdilik bebişimin oynadığı tek şey oyun halısı, kraft 821 almıştım oyuncak barlı şiltesi sayesinde oyun halısı olarak da kullanılabiliyor. extradan birde sıngırdayan bir top astım, ses çıkardıkça vuruyor. orda oynamaya bayılıyor..
0-3 Ay Arası Oyuncaklar
Hareketli, özellikle müzikli parlak renkli ve basit biçimli olanları seçin. Bebeğin dikkatini toplamasına ve şekil tanımasına yardım eder.
Plastik Halka: El denetimi ve eşgüdümü geliştirir.
Çıngırak: El denetimini ve el göz uyumunu geliştirir; bebeğe bedenin bittiği oyuncağın başladığı yeri öğretir.
4-6 Ay Arası Oyuncaklar
Bez bebekler ve diğer yumuşak oyuncaklar: Düşsel oyuna teşvik eden, avutucu nesneler.
Yumuşak top: El-göz uyumunu geliştirir.
Ayna: Benlik kavramını besler
Parlak renklerde ve farklı şekillerde yumuşak bloklar: Renk ve şekilleri tanımaya yardımcı olur.
Oyun minderi-oyun merkezi: Etki tepkiyi öğretir.
Diş çıkarma halkaları: Rahatsız dişetlerini yatıştırır.
Kumaş kitaplar: Dokunma deneyimi kazandırır; kitap sevgisini besler.
6-9 Ay Arası Oyuncaklar
Bloklar: Boyut algısını güçlendirir, renk ve şekil tanımayı sağlar.
Toplar: El göz uyumunu ve dengeyi sağlar.
Ayna: Benlik duygusunu geliştirir.
Tahta kitaplar: Eğlenceli, sözcük dağarcığını çoğaltır.
Telefon: Yaratıcı oyun sunar, iletişim becerilerini arttırır.
Kutudaki yaylı kuklalar: Nesne kalıcılığını öğretir.
9-12 Ay Arası Oyuncaklar
Kaplar: Nesne kalıcılığını öğretir.
Üstüste yığılan oyuncaklar: Boyut algısını güçlendirir.
Delikli herhangi bir şey: Nesne kalıcılığını öğretir.
Banyo oyuncakları(Duş,kepçe,kova): Ölçme ve tartmaya yardım eder, yeni ortamları keşfetmeye cesaretlendirir; güvenli özgür oyunla tanıştırır.
Direksiyon: Düşsel oyun sunar.
13-15 Ay Arası Oyuncaklar
Şekil sıralama: Şekiller arasındaki ilişkiyi öğrenmesini sağlar.
Oyuncak kamyon ya da yürüteç: Denge kurmayı sağlar ve yürümeyi pekiştirir.
Üsüste yığılan halkalar: Sıralama becerisini kazandırır.
Basit yapbozlar: Kas becerisini geliştirir, okuma öncesi beceriler kazandırır.
Ayıcık halkaları: El becerisine yardım eder.
Eşleme oyuncakları: Eşleme ilk matematik becerisidir.
Sıralama çantası: Sıralamayı teşvik eder, ilk matematik becerisi.
Şekil yerleştirici: Sıralama becerilerine yardım eder, boyut algısını güçlendirir.
16-18 Ay Arası Oyuncaklar
Bebekler ya da doldurulmuş hayvanlar: Hayal gücünü geliştirici oyun sunar.
Oyuncak at: Fiziksel becerileri teşvik eder.
Kalın pastel boyalar: Çizim ve el becerisini geliştirir.
Sabundan balonlar yapan oyuncak: İlk bilimsel kavramları öğretir. Bazı maddeler biçim değiştirir.
Netten Alıntı
forumda bebekler için oyuncak önerileri için konular açılmış ama çok fazla ilerlememiş. 2,5 aylık bir kızım var, kaliteli vakit geçireceği en eğitici oyuncakları şimdiden araştırmaya başladım. henüz erken olmasına ramen Tiny Love Beni Takip Et Fiona ya bayıldım, forumdaki yorumlarıda çok iyi.
bunun gibi eğitici ödül almış oyuncaklar arıyorum. sizlerinde aldığı, beğendiği, bebeğinizin en çok kullandığı, oynamaktan zevk aldığı oyuncaklar neler? mümkünse burada paylaşırsanız sevinirim. oyuncakların bebek gelişimi için çok faydalı olduğunu düşünüyorum, bunun için en eğitici olanını almak istiyorum. sizlerden gelen yorumlarla boşa para harcamamışta olurum.
şimdilik bebişimin oynadığı tek şey oyun halısı, kraft 821 almıştım oyuncak barlı şiltesi sayesinde oyun halısı olarak da kullanılabiliyor. extradan birde sıngırdayan bir top astım, ses çıkardıkça vuruyor. orda oynamaya bayılıyor..