Atipik otizm

Kirmizi bisiklet

Üye
Kayıtlı Üye
18 Aralık 2020
10
13
30
Merhaba öncelikle 25 aylık bebeğim e atipik teşhisi kondu.
Belirtileri
-göz teması kısıtlı
-ismine bakmaması
- bazı komutları almaması
-kelime olmaması ydi
Aslında ne yapmam gerektiğinin listesi var elimde .
Eğitim , duyu bütünleme , floortime yüzme, oyun grubu iyi gelecek şeyler dendi. Şüphelendiğm için araştırıyordum zaten fakat hangi doktora götürüp sorduysam değil dediler ve 2 yaşından önce teşhis koymaz dendi. Ve 2 yaşına geldiğimizde teşhisi hemen aldık . Fakat develtin sağladığı imkanlar nelerdir ?
Atipik otizm olup iyileşen veya iyileşme görmeye başlayan bilgisi olan ailelerden bilgi istiyorum iyi akşamlar
 
Kesinlikle erken tanıyla birlikte otizimli bireyler hayata çok da güzel başlıyor merak etmeyin.Erken eğitimle beraber artık kaynaştırma olarak normal anaokullarina gidiyolar hatta normal ilkokullara,siz denilenlere uymaya çalışın,çocuğunuzun her daim destekçisi olun yeterli.Ayrıca dediğiniz atipik otizim de normal otizimli bireylerden daha çabuk iyileşme sağlanıyor.Inşallah bahtı açık olur
 
kızımın anasınıfında atipik otizmli arkadaşı vardı 3 yaşında iken konuşmuyordu. 2 yıl aynı sınıftalardı 4 yaşında gayet güzel konuşup iletişim konuşuyordu hatta otobuste beni görüp “aa ben seni tanıyorum sen x’in annesisin” diyip gayet güzel ifade etmişti kendini. haftanın belli zamanları özel eğitim alıyordu hem de anaokuluna devam ediyordu. sözün özü eğitimle baya bir ilerleme kaydettiklerine ben şahidim sizin ve çocuğunuzun yolu açık olsun
 
Oğlumun sınıf arkadaşı vardı anaokulunda. Geçenlerde annesini gördüm, oğlu da benim oğlum gibi 2
Sınıfa geçmiş. Ama annesi çok aşırı ilgili bir anneydi. Yaşıtlarına yetişmiş yani.
Metak etmeyin, güzel bir eğitimle açığı kisa sürede kapatıyorlar.
 
Benim oğlumda atipik otizmli . Teşhisi 3,5 yasında konuldu. Aslında ilk zamanlar 3 dil aynı anda öğreniyor diye pek üsten düşmedik . Ama daha sonra arkadaşlarıyla ilgilenmemesi kreşte sürekli yanlız takılması yada sadece pedagoglarla zaman geçirmesi gibi durumları farkedince uzman doktorla görüştüm . Uzun bir gözlem sonrası teşhis konuldu. Suan özel eğitmeni var ve evde bizde onunla özel programlar yapıyoruz . Yaklaşık 4 ay geçti ama baya bir yol katettik. Hala sosyalleşme kısmına gelmedik ama cümleleri daha güzel kullanmayı öğrendi. Örneğin sabah kalkıp yatağıma gelip , anne hadi gidelim kahve içelim demesi beni bitiriyor
 
Benimde şüphelerim vardı oğlum da otizmle alakalı.. Erken Eğitimle ilgiyle çok çok duzelebildigini okumuştum hatta ileri zamanlarda dışarıdan bakıldığında bireyin otizmli olduğunu kimsenin anlamadan hayatına devam ettiğini yazanlar olmuştu.. Benim merak ettiğim bir başka konu var otizmli çocukların çoğunluğu erkek çocukları mi oluyor.. Takip ettiğim sayfalar da okuduğum konularda hep erkek çocuklarına denk geldim..
 

oy maşallah. daha da iyi gelişmeler görun inşallah.
 

evet ben de hiç denk gelmedim duyduklarımdan kız çocuğu otizmliye.
 
Merhaba kızım ağır otizm ve serebral palsili. Malesef biz 30 aya kadar çok ileride gittik konuşması okuması vb ama sonra tamamen geriledi. Çok yoğun eğitim almamıza rağmen yavaş ilerliyor bazen geriliyor. Sonra doktor bir arkadaşımız sizden daha az eğitim alanlar ilerliyor bir bakalım kızına dedi ve genetik araştırmada (1,5 yıl sürdü) dünyada nadir görülen bir hastalığı olduğunu öğrendik. Zaten çok yoğun eğitim alıyorduk bırakmadık artırdık herşeyi.
Bu sene 9 yaşında zorla tablet telefonu bıraktık biraz daha açıldı algısı vb.
Özel eğitim öğretmenliği son sınıfta okuyan bir anne olarak şunları söyleyebilirim
1. Siz ve eşiniz koşulsuz kıyaslamasız sevin ve sevginizi gösterin çocuğa. Pozitif bir ortam her türlü avantaj sağlar
2. İleride ortaya çıkabilecek problemleri önlemek için tv tablet telefonu erken yaşta hayatınıza sokmayın. Şekerli ve bağımlılık yapan paketli gıdaları sınırlandırın.
3.Ev kuralları ve rutinleri oluşturun ve herkesin uymasını sağlayın.
4. Pandemi sonrasında gerek mahallenizde gerek akraba komşularda akranları ile bir arada olmasını destekleyin. Sosyalleşme konusunda öncülük edin
5. Okul öncesi eğitime önem verin
6. Küçük yaşta olduğunuz için evde oyun temelli etkinlikler yapın( burada çocuğun ilgisini iyi bilmek tabiri caizse oradan yürümek lazım)
7. Wc eğitimi, beslenme, kişisel temizlik gibi becerileri erken yaşta kendisinin yapmasını sağlayın (ya da az yardım ederek yapın)
8. İyi bir özel Eğtiim kurumunda iyi referanslı bir öğretmen bulun. Aylık değerlendirmeler yapılmasını talep edin. Sonra 3-6 aya geçersiniz ama küçük yaşta ne kadar sık o kadar iyi.
9. Açık havada yürüyüş, yazın yüzme, spor etkinlikleri hayatınızı düzene sokar çocuğu rahatlatır ve ileride olası öfke patlamalarını önler. Sporu hareketi hayatına ailecek sokun.
10. Çocuğun güçlü yanlarını destekleyin (kızım 10 aylıkken çok iyi konuşup 26 aylıkken okumaya başlamıştı o zaman görüştüğümüz psikolog okumasını engellememizi içine kapanacağını söyledi ve biz de engelledik çok pişmanım)
11. Kardeşleri varsa ya da evde yaşayan birileri otizmi bahane edip onu ezmesine fırsat vermeyin. Çocuğun yanında doktoru bile olsa durumu hakkında konuşmayın. İleride okul hayatında tabi dersleri hakkında konuşacaksınız benim dediğim komşuların ne zaman konuşacak vah vah vb demeleri
12. Kendinizin bir birey olduğunu unutup enerjinizi sadece çocuğa harcamayın. Önce siz sağlıklı olun sonra çocuğunuza destek verin. Gerekirse psikolog desteği alın.
13. Çocuğa yapılacak etkinlikler oyunlar hakkında Bilgi verin. Sofra hazır yemek zamanı demekten şimdi seninle renk bulmaca oynayacağıza kadar.
14. Çocuk olduğunu unutup masa başında kartlara etkinlik kitaplarına boğmayın
15. Tanısı ne olursa olsun farklılığı kabul etmeye çalışın. Kabul ederseniz daha iyi ilerlersiniz
16. Her zaman ilerleme çabucak olmayacak zaman zaman kendinizi koyvermeniz normal. Çocuğunuz da zaman zaman yerlerde yuvarlanıp koşmak isteyecek. Çocukluğunu elinden almayın.
17. Evde küçük sorumluluklar verip takdir edin.
Daha pek çok şey var yazacak ama temel şeyler böyle.
Facebook ta otizm kardeşliği ve otizmli babalara ve annelere dair diye gruplarımız var. Aklınızdaki pek çok soru orada zaten cevaplanmıştır.

Sizi maddi olarak sömürmek isteyecek çok kişi olacaktır. Umut tacirlerinden çok eğitim ve sevgi ile ilerleyin. Bilmemne otu deve dili cb yağı bilimsel takviyeler değil ileride başımız ağrıyabilir. Duyu bütünleme, spor dersi, bireysel eğitim, dil ve konuşma terapisi, oyun terapisi şu an alabileceğiniz destekler. Uzmanından alırsanız floortime bu yaşta çok etkili.
Zor bir süreç ama erken tanı dolayısı ile avantajlısınız. Çocuğunuzu sevgiyle kucaklıyorum.
 
Benim oğluma 20 aylıkken kondu teşhis. 4 ay boyunca doktor doktor gezdim. Randevu bulamadığım da oldu, bu çocuk otistik değil diyen doktorda oldu. Raporu aldım rehabilitasyon merkezlerini gezdim. Sadece rehabilitasyona değil oraya gelen aileleri de inceledim. Evime uzak ama eğitim kalitesi yüksek yeri tercih ettim. Bir yıl rehabilitasyona gittik. Dil terapisi için bir sürü hocayla görüştüm. Hepsi hemen başlayalım dedi. Sadece biri " bacım çocuğun 3 yaşına gelmeden konuşma dersine başlama. Ben yaparım diyen seni dolandırır, bu çocuk rehabilitasyona konuşur" dedi. Evde instagramda gördüğüm etkinlikleri yaptırdım. Şimdi 5 aydır kreşe gidiyor. Şu an 40 aylık herşeyi biliyor. Ne istiyorsa konuşarak belirtiyor. Cümle kuruyor. Bu süreçte eşim ve ailesi çocuğun hastalığını kabullenmedi. Beni ve annemi çocuğu hasta etmekle suçladılar. Eşim tedavisini engellemeye çalıştı. Hasta çocukla ilgilenmemek için kavga çıkarıp boşanmaya çalıştı. Şimdi çocuk düzeldiği için geri gelmeye uğraşıyor. Yükünüz varsa kurtulun. Sadece çocuğa odaklanın. Unutmayın sizin anneliğe düz asfalt yolda değil, çakıl taşlarıyla çukurlarla dolu yokuşta devam ediyorsunuz.
 
Panikten uzak durun, beslenmesi ozenli olsun, cok resim olan kitaplar alın birlikte anlatın, çok alakadar olun, hoşgörüyü çok gösterin, terapi aksatmayin, terapileri devlet karsilamasi zorunlu olmali, atipic autism daha çabuk iyileşme göstermekte. Siz cok alakali olursun cocuk gelişir. Telephone, tv çocuktan uzak tutun, 2 yaş bilişsel oyuncaklar alın, kurallar olmali, zamanli yemek, uyuma etc, işiniz sadece çocuk olsun.
 
cok bilmis bir arkadasim vardi 11 aylikken farketti cocugunun otizm oldugunu, hemen tedaviye basladi, 3 yasinda cocuk normale cok yakin bie hal aldi. 2 yas alti teshis yok diye bir sey yani.
 
3 aylık bebeğe otizim teşhisi koyan doktor var. Doğru teşhisi de koydu. Her zaman erken teşhis hayat kurtarır. Erken eğitimlere başlayın. 2 yaştan önce teşhis koyulmaz diyende kim. Otizimli teyzesiyim.
 
Maşallah daha da ilerlersin inşallah
Bende genelde erkek çocuklarına denk geldim oran daha yüksek erkek çocuklarında
Çok teşekkür ederim emek verip uzun uzun yazmışsınız. Floortime eğitmeni arayışındayım aslında öneriniz varsa rica ederim İstanbul daysaniz . Ve bizde genetik takipliyiz şuana kadar bir hastalıkla örtüsmeyen bir problem olduğu söylendi ama herhangi bir teşhis yok belirsizlik zorluyor bilirsiniz
Maşallah bana özelden İstanbul'daysaniz merkezleri ve yaptığınız internetten bulduğunuz etkinlikleri de yazar mısınız
Birde isin beslenme yonunu arastimanizi tavsiye ederim gaps diyetini mesela.. gluten ve sut urunlerini kesince ilerleme kaydeden cocuklari gordum..
Evet bunun içinde bir ramdevu alıp götüreceğim buda önemli bir boyutmus gerçekten teşekkür ederim
Bunlardan uzak aslında ama henüz rapor çıkmadı ve kendi sağlık problemimden dolayı eğitim için görüşmeye gidemedim haftaya gidip vakit kaybetmeden başlayacağım
cok bilmis bir arkadasim vardi 11 aylikken farketti cocugunun otizm oldugunu, hemen tedaviye basladi, 3 yasinda cocuk normale cok yakin bie hal aldi. 2 yas alti teshis yok diye bir sey yani.
Hangi doktora gittiysek bu şekilde dedi . Zaten nörolog ve genetik takipliydik ve sürekli götürdüm ama bu şekilde açıklama yaptılar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…