Alttaki kisim ilk sayfaya kopyalanabilir.
Ates Olcme Yontemi:
Ates nasil olculur? Atesimizi dijital bir termometreyle, dil altindan, her sabah uyanir uyanmaz yataktan kalkmadan ve en az 3 saatlik bir uykunun ardindan olcmeliyiz.
Ates neden ve nasil degisir? Ates, hastaliktan, seyahatlerden, mevsimden etkilenir. Bu sebeple gunluk veya uc-bes gunluk atese degil, genel trende bakmaliyiz. Atesimizin genel trendini hormonlarimiz belirler. Adet dongusu iki kisimdan olusur. Ilk kisim adetten yumurtlamaya kadar olan folikuler donemdir. Bu donemde baskin hormon ostrejendir. Bu donemde yumurta olgunlasir. Ostrejenin ates dusurucu etkisi vardir. Bu nedenle bu donemde ates dusuk seyreder. Dusuk tanimi kisiye gore degisir. Bazi kisiler icin dusuk ates 35.1-36 iken bazilari icin 36.5 olabilir. Yumurta yaklasik 15-20 mm boyutuna gelince 24-48 saatlik bir donemde LH denen hormon salgilanir. Bu hormon yumurtanin catlamasina yol acar. Ovulasyon testleri LH tepe noktasina ulasinca pozitif olur. Bu demektir ki, 16-48 saat icinde yumurtaniz catlayacak. Ates bu noktada dusuk seviyede kalabilir veya daha da dusebilir.
Ikinci donem projesteron hormonunun baskin oldugu luteal donemdir. Projesteron atesi yukseltici bir hormondur. Projesteronu ureten catlayan yumurtadir. Yani yumurtamiz catlayinca ertesi gun atesimiz yukselir. Bu yuksek ates de kisiden kisiye degisir. Catlayan yumurta dollenmemisse luteal donemin sonunda parcalanir ve adetle vucuttan atilir. Ates dusunce adetin gelmesi bu sebeptendir. Luteal donem suresi kisiden kiseye degisir, ama ayni kiside pek degismez. Ornegin benim luteal donemim 13 gundu. Atesim 12. Gun duser, lekelenmem baslar, 13. Gun tam kirmizilar gelirdi. Bunu ancak 2-3 ay ates olcerek, kendimizi taniyarak anlayabiliriz. Dollenme olursa ates dusmez. Yumurtlamadan sonra 16-18 gun dusmeyen ates gebelik nedeniyledir.
Ates olcmede yumurtladigimizi nasil anlariz? Eger atesiniz ust uste uc gun en az 0.5 derece yuksek seyrederse, uc gun oncesinde yumurtladiginiza hukmederiz. Yani ates olcmede yumurtlama, yumurtlama olmasindan sonra anlasilir.
O halde atese gore nasil calisma yapacagiz? Ates olctugunuz ilk ay yumurtlamanizi atesten tahmin edemezsiniz. Bu, kendini deneme ayidir. O sebeple adet bitiminden sonra gun asiri calismak onerilir. Ilk iki aydan sonra vucudunuzu taniyinca, ovulasyon testlerinden de yardim alarak calismalarinizi daha iyi duenlersiniz. Ornegin ben bir ay 14. Gun bir ay 16. Gun yumurtladigimi kesfettim. Bu sebeple 12. Gun, 14-15-16. Gun calismayi adet edindim. Eger esinizde sperm sorunu yoksa her gun calismanizi oneririm. Ben iki sefer de boyle hamile kaldim. Ornegin, cumartesi atesimi olctum, hala dusukte oldugunu gordum, ogleden sonra test yaptim, pozitif cikti, o aksam calistik. Pazar gunu ise sabah-aksam calistik.
Sonucta yumurtanin dollenebilir oldugu sure 24 saat. O surede ne kadar cok calisma olursa o kadar iyi. Sperm sorunu varsa gun asiri calisma daha iyi olabilir. Atesiniz yukseldikten sonra calisma genelde dollenmeyle sonuclanmaz. Ates yukseldiginde yumurta catlayali belli bir zaman gecmistir, yumurta yaslanmistir, spermle bulussa bile tutunmasi guctur. O sebeple calisma icin en ideal gun atesin dusuk oldugu en son gun, yani ates yukselmesinden bir gun oncedir.
Yumurtlamadan sonra atese bakarak hamilelik ogrenilebilir mi? Hem evet, hem hayir. Ben anlamistim, cunku atesim en yuksek oldugu zaman bile 36.7yi gecmezdi. 36.8 ve yukarisini gorunce hamile oldugumu anliyordum. Ama bu herkes icin gecerli degil. Dusuk atesle de hamile oldugunu ogrenen arkadaslarimiz oldu. Hatta bu sebeple yumurtlamadan sonra ates olcmeyi birakip, stresten uzak kalabilirsiniz. Kadinlarin yuzde 20sinde yumurtlamadan 5-10 gun sonra acik pembe akintiyla yerlesme kanamasi, cok azinda da bu gunlerde yerlesme dususu gorulebilir. Ama bunlar sizde yoksa uzulmeyin. Herkes farkli. Ben yerlesme dususu yasamadim ama her iki sefer de 8-9. Gun gibi yerlesme kanamasi yasadim. Kanama degildi ayrica, bir damla acik pembe akintiydi.
Ates olcmeyi ilk aydan kullanmali miyim? Hayir. Strese giriyorsaniz kesinlikle hayir. 2-3 ay serbest calisin derim. Ondan sonra ilk is esiniz test olsun. Onlarinki en kolayi ve cok cabuk sonuc aliniyor. Sperm sorunu yoksa 6. Aydan sonra atesi deneyin derim.
Gecen ay atesim yukselmedi, yumurtlamadim mi? Kadinlar arada bir ay yumurtlamayabilirler, bu normaldir. Bazen de yumurtlama olur ancak yumurtanin boyu 20mmyi gecince artik catlayamaz, kistlesir ve adetle atilir. Eger bu cok sik oluyorsa doktorunuza danismalisiniz.
Ben her ay farkli gun yumurtluyorum? Bu da normaldir. Bir ay yumurta cabuk olgunlasir 13. Gun bir ay gec olgunlasir 16. Gun yumurtlarsiniz. Ama ates olcerseniz luteal surenizi bilirsiniz, adetin ne zaman gelecegini de hesaplarsiniz. Ornegin luteal doneminiz 13 gun is eve 13. Gun yumurtladiysaniz adet gununuz 26. Gundur. 10 gunden kisa luteal donemleriniz varsa doktora basvurmalisiniz.
Bazi arastirmalara gore gec yumurtlamak yumurtanin kaliteli oldugunu gosterir. Ben her iki seferde de 16. Gun yumurtladigimda hamile kaldim. 14. Gun yumurtladigimda hep erken lekelenmelerim oldu, yumurtam sanirim kalitesizdi. Ama bu da kisiden kisiye degisir.