• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Atatürk günlüğü - Tarihte bu gün Atatürk ne yapmış? ( Güncellenecektir )

1 HAZıRAN Tarihte Bugün

Savarona2.jpg


Atatürk’ün ölümcül hasta olduğu sırada 1 Haziran 1938 Çarşamba günü saat 6.30'da
Florya önlerinde demirleyen Savarona, aynı gün saat 12.30'da hareket ederek
13.45'de Dolmabahçe Sarayı'nın önünde demirlemiştir.

01061.JPG




1938 - Atatürk, hekimlerin tavsiyesi üzerine Savarona yatında dinlenmeye başladı.
Devlet tarafından Cumhurbaşkanı için satın alınan Savarona yatının ıstanbul'a gelişi.
Atatürk'ün, saat 15.30.'da Savarona yatına geçişi (Atatürk, bu tarihten 25 Temmuz 1938 gününe kadar yatta kalmıştır). [Kocatürk]

Atatürk 1 Haziran 1938 günü saat 15.30'da yanında Hasan Rıza Soyak, Salih Bozok, Kılıç Ali ve Yaver Celal olduğu halde, Acar motoru ile Savarona Yatı'na gelmiştir.

Atatürk evvelce planları görmüş ve yatı çok beğenmişti.

Son zamanlarda giderek artan rahatsızlığı nedeniyle pek sevdiği bu yatta çoğu zamanını yatakta geçirdi. Bir gün şöyle dedi:
-Bir çocuk oyuncağını bekler gibi bu yatı beklemiştim. Mezarım mı olacak bu tekne benim?

Atatürk’ün Savarona’da geçirdiği altı hafta boyunca, kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol da dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı.

1937 - Atatürk'ün, Çankaya'da Sovyet Büyükelçisi Karsky'nin güven mektubunu kabulü.

1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Sakarya motoruyla Yalova'dan ıstanbul'a hareketi, Florya'ya gelerek geceyi burada geçirmesi.

1935 - Atatürk'ün, akşamüzeri Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1934 - Ortaköy-Bolkuş demiryolu hattı işletmeye açıldı.

1932 - Maliye Bakanlığı’na bağlı Tekel Genel Müdürlüğü kuruldu.

1931 - Bursa-Mudanya demiryolu devlet tarafından satın alındı. 42 kilometre uzunluğundaki hat işletmeye 1892 yılında açılmıştı.

1930 - Resmi ve özel bütün kurumlarda Arap harflerinin kullanılış izni sona erdi.
(1 Kasım 1928 tarihli Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun gereğince, devlet muamelelerinde ve kayıtlarda tamamen yeni harfler kullanılmaya başlandı.)

ıstanbul'da Galata Köprüsü'nde 85 yıldır alınan geçiş ücreti kaldırıldı.
ıstanbul'da Galata Köprüsü'nden geçenlerden alınmakta olan ve 'mururiye' adı verilen geçiş ücreti kaldırıldı. Köprü 1845'te açıldığında, geçiş tarifesi yayalar için 5 para, hamallar için 10 para, yüklü arabalar için 5 kuruş, yüklü beygirler için 40 para, koyunlar için 3 para olarak belirlenmişti.

1928 - Atatürk'ün, Torbalı ve çevresindeki deprem nedeniyle ızmir Valiliği'ne telgrafı: "...Memleketin her tarafından üzüntü ve ıstıraba iştirak haberleri alıyorum. Bu müşterek ıstırap ve hassasiyet, teselliyi gerektiren bir harekettir."

1927 - Devlet Demiryolları ve Limanları ıdare-i Umumiyesi kuruldu.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da, yüzyirmi yaşlarında bulunan Zaro Ağa'yı kabulü.

Atatürk'ün, Bursa'da gece, Doğu Musiki Heyeti'nin konserini izlemesi.

1924 - Milli Mücadele aleyhine faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle, aralarında gazeteci, yazar, şair ve askerlerin bulunduğu 150 kişi tesbit edildi.

1921 - ıtalyanların Antalya dolaylarını boşaltmaları.

ıtalyanlar askerlerini çekmeye devam ediyor. Antalya ve çevresini boşaltılmaya başladı.

ınegöl'de Sovyetler Birliği'nden gelen silah ve cephane, Yunanlıların baskınından çekinildiği için elden ele taşınarak, saklandı.

1920 - Başkan W. Wilson'un, Ermeni mandası önerisini Amerikan senatosu reddetti.

Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "Doğu harekâtı hakkındaki 30.5.1920 tarihli telgrafınız Vekiller Heyeti'nde görüşülmüş, gerekçesi tetkik edilmiş ve askerî birliklerimizle harekete geçmek suretiyle Ermenistan seferine başlama zamanının gelmemiş olduğuna karar verilmiştir."

Atatürk'ün, Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanlığı'na, milletvekili seçiminin bu derece gecikmesi sebeplerinin ve sorumlularının isimlerinin bildirilmesini isteyen telgrafı. [Kocatürk]

1919 - Türkiye-Havas-Reuter Ajansı'nın, "ıstanbul'da toplanan Saltanat Şûrası'nda, heyet-i umumiyenin fikri, Türkiye'nin Büyük Devletler'den birinin yardımını temin merkezindedir" şeklinde haberinin Anadolu'ya tamimi üzerine, Atatürk'ün Havza'dan Sadrazam'a yazısı: "Milletin, millî bağımsızlığı korumaya kararlı olduğu ve bütün meşum sonuçlara karşı en son fedakârlığı göze aldığı ve millî vicdanı temsil etmeyen haberlerin endişe verici akisler doğurduğu."

Damat Ferit hükümeti Paris Barış Konferansı'na davet edilmesi.

Ödemiş'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi.

ıtalyanların Milas'ı işgali.

Albay Kazım Bey'in (Özalp) Balıkesir'deki 61. Fırka Komutanlığı görevine başlaması.

1917 - Atatürk'ün, akşamüzeri, hasta olan 2. Ordu Sağlık ışleri Başkanı Yarbay Dr. Hüseyin Bey'i evinde ziyareti.

1916 - 2. Ordu Komutanı Ahmet ızzet Paşa ve Kurmay Başkanı ısmet (ınönü) Bey'in, 16. Kolordu Karargâhı'na gelerek Atatürk'ü ziyareti.

1915 - Atatürk'ün, albaylığa yükselmesi.

Harbiye Nazırı ve Başkomutan Vekili Enver Paşa'nın, albaylığa yükselişi nedeniyle Atatürk'e tebrik telgrafı: "Yeni rütbenizi tebrik ederim. Bu terfi, görmekte olduğunuz büyük ve fedakârane hizmetlerinize karşılık bir mükâfat değil, ancak, memlekete daha mühim ve ordumuza daha kıymetli hizmetler görebilecek mevkilere erişmek için, geçilmesi gereken bir basamaktır."

Atatürk'ün, -180 rakımlı tepe üzerindeki- 19. Tümen Karargâhı'na gelen 5. Ordu Kurmay Başkanı Albay Kâzım (inanç) Bey'e -Liman von Sanders'e iletilmek üzere- "Kuzey Grubu" cephesinin düzeni, emir ve komutası hakkında görüşlerini açıklaması. [Kocatürk]


1911 - TÜRK HAVA KUVVETLERı GÜNÜ

Türk Hava Kuvvetleri kuruldu. (Kıtaat-ı Fenniye ve Mevaki-i Müstahkame)
Yurt dışına pilotaj eğitimine seçim için de sınav yapıldı. Fesa Bey ve Yusuf Kenan Fransa'ya gönderildiler. Havacılık işleriyle uğraşmak üzere Genelkurmay'dan Süreyya Bey memur edildi.

Harbiye Nazırı (Savaş Bakanı) Mahmut Şevket Paşa'nın, ''uçak satın almak, pilot yetiştirmek ve hava tesisleri yaptırmak için görevlendirdiği Kurmay Yarbay Süreyya (ılmen) Bey'in, bu işlerin ''Teknik Birlikler ve Müstahkem Mevkiler Müfettişliği''ne bağlı olarak yapılması önerisinin uygun görülmesiyle, söz konusu müfettişliğin 2. şubesinde bir ''Tayyare Komisyonu'' kuruldu. Bu komisyonun kuruluşu, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak benimsendi.

1896 - I. Van isyanı. Ermeniler Van'da isyan etti

Alıntı
 
2 HAZİRAN Tarihte Bugün

2Haziran1930.jpg


2 Haziran 1930
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Orman Çiftliği'nde kahve içerken

1938 - Atatürk'ün, Savarona'da, Başbakan Celâl Bayar, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, İstanbul Valisi Muhittin Üstündağ'ı kabulü ve İstanbul imar projesi üzerinde görüşmesi.

Atatürk'ün, Savarona'da Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu Kol Başkanlarını kabulü ve görüşmesi.

Atatürk'ün, Savarona'da akşam yemeğinden sonra yatta kendisini ziyaret eden milletvekili hekimleri kabulü ve hastalığıyla ilgili görüşmesi.

1936 - Atatürk'ün, akşam Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1935- Türkiye'de ilk kez pazar günü resmi tatil uygulamasına başlandı.

1934 - Artırma, Eksiltme ve İhale Kanunu TBMM'de kabul edildi.

Atatürk'ün, Çankaya'da Irak Elçisi Naci Şevket'in güven mektubunu kabulü.

1933 - Atatürk'ün, öğleden sonra İsmet Paşa'nın köşküne gidişi, daha sonra şehirde otomobille bir gezinti yaparak Çankaya'ya dönüşü.

1932 - Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.

1931 - Devlet Denizyolları İdaresi'yle Liman İşletmesi birbirinden ayrıldı.

1929 - Muş ili kuruldu.

Yol ve köprüler yapımına ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.

1927 - Atatürk'ün, 1 Temmuz 1927'de İstanbul'a geleceğinin İstanbul şehri idarecilerine resmen bildirilişi.

1926 - Türkiye ile Finlandiya arasında ticaret antlaşması imzalandı.

1923 - Atatürk'ün, asılsız haber ve propagandalar hakkında Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne genelgesi: "Âdi ve menfi emeller takip eden bazı kişiler tarafından çirkin söylentiler çıkarılmaktadır. ...Yeni oluşacak Türkiye Büyük Millet Meclisi, memleketin geleceği üzerinde kesin ve hayatî bir tesir ve öneme sahip bulunduğuna, bütün vatandaşların bu ve bu gibi etki ve telkinler karşısında uyanık bulunmalarını temin için bu bilgiyi sunuyorum."

1922 - Ali Fuat Paşa'nın, Moskova'dan Ankara'ya gelişi ve akşam Atatürk'le görüşmesi.

1920 - Kozan, düşman işgalinden kurtuldu.

1919 - İstanbul'da gözaltına alınarak, Bekirağa Bölüğü'nde tutulan İttihat ve Terakki Fırkası'nın öndegelenleri ile çeşitli kabinelerde görev almış kişiler ile gazetece ve yazarlardan oluşan 67 kişi bir İngiliz gemisiyle Malta Adası'na getirildi.

Atatürk'ün, İstanbul'da toplanan Saltanat Şûrası'nın çalışmaları hakkında Kâzım Karabekir'e telgrafı: "...Anılan Şûra'da kesin bir karar alınamamıştır. Halen hükümetin yine eski hükümet olduğu, fazla olarak zaafa uğradığı ve İstanbul'da yeniden bir inkılâp ruhu uyandığı anlaşılmaktadır."

1916 - Atatürk'ün, Ahmet İzzet Paşa'nın isteği üzerine, yollar hakkında incelemede bulunmak üzere sabah otomobille Diyarbakır'dan Mardin'e gidişi ve gece saat 12.00'de Mardin'den Diyarbakır'a dönüşü.

Mekke şerifi Hüseyin'in Osmanlı devletine karşı ayaklanması.

1915 - Kuzey Grubu Komutanlığı'nca, 5. Tümen'in, Arıburnu cephesinden geriye alınması ile Atatürk'ün komuta ettiği 19. Tümen cephesinin genişletilmesi. (19. Tümen cephesinin genişletilmesi ve yeniden düzenlenmesini takiben, Tümen Karargâhı, 4 Haziran 1915 günü 180 rakımlı tepeden Düztepe'ye nakledilmiştir).

Ataturk Gunlugu.com | Ataturk Today.com

Alıntı
 
3 HAZİRAN Tarihte Bugün

Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)




1938 - Devlet Havayolları Umum Müdürlüğü Kuruluş Kanunu kabul edildi.

Atatürk'ün, saat 15.30'da Savarona yatı ile Dolmabahçe'den hareketle önce Yeşilköy-Florya, daha sonra Boğaz yönünde olmak üzere Marmara'da beş saat kadar süren bir deniz gezintisi yapması.

1937 - Ertuğrul gemisi şehitleri anısına Japonya'da dikilen anıt açıldı.

Atatürk'ün, öğle zamanı otomobille Gazi Orman Çiftliği'ne kadar bir gezinti yapması, dönüşte İsmet İnönü'nün köşküne uğraması..

1936 - Atatürk'ün, İstanbul'dan otomobille Çorlu'ya gelişi, Çorlu ve Muratlı'da incelemeleri, gece Çorlu'dan trenle İstanbul'a dönüşü ve geceyi Florya'da geçirişi. Atatürk, Çorlu'da Kolordu Karargâhı'nı ziyaret etmiş, öğleden sonra Muratlı'ya geçerek yeni yapılan göçmen evlerinde incelemelerde bulunmuştur. [Kocatürk]

1935 - Atatürk'ün, Prenses Ingrid ile Danimarka Veliahtı Frederik'in evlenmeleri nedeniyle İsveç Kralı Gustaf Adolf'a tebrik telgrafı.

Atatürk'ün, akşam İstanbul'dan trenle Ankara'ya hareketi.

1933 - Sümerbank'ın kurulmasına ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.

Atatürk'ün, akşamüzeri Etimesgut, Çakırlar ve Gazi Orman Çiftliği yöresinde otomobille bir gezinti yapması.

1930 - Askerî ve Mülkî Emeklilik Kanunu kabul edildi.

1927 - Atatürk'ün, Ankara'da himayelerinde düzenlenen 1. Gazi Koşusu'nu izlemesi

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da İzmit Heyeti'ni kabulü.

1925 - Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın merkez ve şubelerinin kapatılması hakkında Bakanlar Kurulu kararı.

Bakanlar Kurulu, Ankara İstiklal Mahkemesi'nin teklifiyle Cumhuriyet'in ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Fırka'yı kapattı. Partinin kapatılmasına gerekçe olarak 'irticayı körüklemesi' gösterildi.

Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, dini ve gericiliği kışkırttığı gerekçesiyle hükümet tarafından kapatıldı. Hükümet, Takrir-i Sükun Kanunu'na dayanarak, 3 Haziran 1925 tarihinde bütün memlekette irticayı tahrik etmesi nedeniyle Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kapatılmasını kararlaştırmıştır.

1922 - Yunanlıların işgal ettikleri bölgelerde yaptıkları zulümlerin bütün dünya parlamentolarına bildirilmesi hakkında TBMM kararı.

1920 - Sovyet Hükümeti, Mustafa Kemal'in mektubunu yanıtladı.
Sovyet Hükümeti adına Dışişleri Komiseri Çiçerin'in, Atatürk'ün 26 Nisan 1920 tarihli mektubuna cevabı.

Cemal Paşa'nın, Moskova'dan Atatürk'e mektubu: "...Mustafa Kemal! Emin ol ki memleket kurtulacak ve kurtuluş özellikle kahramanlığı ve esarete karşı nefreti her türlü şüpheden uzak olan Türk unsuruna, senin telkin ettiğin aşk ve iman sayesinde kabil olacağı için Mustafa Kemal adı, Doğu ve Türk dostları arasında en büyük bir yeri işgal edecek!" [Kocatürk]

1919 - Mustafa Kemal Paşa'nın mitinglerle ilgili Harbiye Nezareti'ne (Bakanlığa) cevabında: "Milletin heyecanını ve tezahürat-ı milliyeyi (milli gösterileri) men ve tevkif için (durdurmak için) hiç kimsede kudret ve takat göremem" ifadeleri yer aldı.

Atatürk'ün, İngiliz Yüksek Komiserliği'nden aldığı nota suretini ileten Harbiye Nezareti'nin telgrafına cevabı: "Bağımsızlık ve millî mevcudiyeti imha ve hayatın devamını tehlikeye sokan işgal, suikast ve tecavüz gibi İzmir havalisinde görülmekte olan olayların benzerlerinin meydana gelmesine karşı ne milletin heyecan ve vicdanî teessürlerini ve ne de buna dayanan millî gösterileri önleme ve durdurma için nefsimde ve hiç kimsede kudret ve kuvvet göremeyeceğim gibi bu yüzden doğacak vakaların ve hadiselerin karşısında da mesuliyet kabul edebilecek ne komutan ne de idareci ve ne de hükümet tasavvur ederim."

Atatürk'ün, Paris'te toplanacak bir konferansta Osmanlı Devleti'nin hukukunun savunulmasının düşünüldüğünü bildiren resmî bildiri ve ajans yayını üzerine bazı kolordu, valilik ve mutasarrıflıklara yazısı: "Sadrazam Paşa Hazretleri'nin, konferans huzurunda Osmanlı Devleti'nin hukukunu savunmak için çaba göstereecekleri tabiîdir. Ancak milletçe kesinlikle savunulması istenilen ve gerekli görülen hukuk, bilhassa iki noktada incelik gösterir. Birincisi, mutlaka devlet ve milletin tam bağımsızlığı, ikincisi de ana vatan parçalarında çoğunluğun azınlığa feda edilmemesidir. ...Sadrazam Paşa Hazretleri'yle beraberinde hareket edecek olan heyetin, milletin hukukunu savunmada izleyeceği esaslar ve program milletçe bilinmedikçe yukarda ifade edilen noktalarda endişelenmekten uzak durulamaz!"

Havza'da Büyük Cami'de, Atatürk'ün de hazır bulunduğu mevlit okutturulması, daha sonra Belediye önünde büyük bir miting düzenlenerek halkın mücadele için yemin etmesi.

Atatürk'ün, Havza'dan Sadaret'e Ege bölgesindeki işgaller üzerine siyasî ve umumî durum hakkında bilgi isteyen telgrafı. [Kocatürk]

1912 - İstanbul'un İshakpaşa semtinde çıkan yangında; 1.111 ev, 118 dükkan, 6 cami, 3 hamam, 5 okul kül oldu.

Alıntı
 
4 HAZİRAN Tarihte Bugün

image002.jpg


4 Haziran 1921
T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, II. İnönü zaferinden sonra
Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Çankaya'da

ata-34_k.jpg


4 Haziran 1921
Mustafa Kemal, İsmet Paşa ve Süvari Tümen Komutanı
Bnb. İbrahim Çolak, Çankaya’da
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk34.html

ata-35_k.jpg


4 Haziran 1921
Mustafa Kemal, İnönü Savaşları sonrası İsmet Paşa’yla Çankaya’da
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk35.html

1937 - Orman Genel Müdürlüğü kuruldu.

T.B.M.M' de "Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Kanunu" kabul edildi.

Atatürk'ün, akşam trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.

1935 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Ankara'ya gelişi.

1933 - Atatürk'ün, Genelkurmay Başkanlığı'na gidişi ve Mareşal Fevzi Çakmakla görüşmesi.

Atatürk'ün, akşam, devlet ve fikir adamlarıyla sohbet esnasında söyledikleri: "Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyet'i kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün gereklerini sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır. Kadın haklarını tanımak da bunun bir gereği olacaktır. Müsterih olunuz!"

1932 - Türkiye'deki yabancıların kamu işlerinde çalışması yasaklandı.

TBMM'de Türkiye'de yabancıların çalışmasına kısıntılar getiren Türk Vatandaşlarına Tahsis Edilen Sanat ve Hizmetler Kanunu kabul edildi. Herhangi bir ustalık gerektirmeyen işler yabancılara yasaklandı. Bazı işler Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi kılındı.

1930 - Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti Ankara’da ilk toplantısını yaptı.

Ekip, 16 kişiden oluşuyordu. Heyet başkanlığına Tevfik Bey (Bıyıklıoğlu) seçildi.

1928 - Atatürk'ün, trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.

1926 - Atatürk'ün, otomobille Bursa'dan Mudanya'ya gelişi.

1922 - Yunan Küçük Asya Ordusu Başkomutanlığına General Hacıanesti'nin getirilişi.

1921 - Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "...Enver hakkında açık yayına karar verdik. Gerektiğinde yayınlayacağız. Enver'in temsil ettiği cereyana karşı gerektiğinde pek açık uygulamada bulunmak kararındayız."

1920 - İtilaf Devletleri Macarlarla, Trianon Barış anlaşmasını imzaladı.

1919 - Nazilli, Yunanlılar tarafından işgal edildi.

1918 - Ermeniler'in 1. Dünya Savaşı'nda barış istemesiyle Batum Anlaşması imzalandı.

1916 - Atatürk'ün, akşama doğru, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber 12. Alay ordugâhına gidişi, cepheye hareket edecek olan alaya gerekli emirler verişi, daha sonra 4. Tümen Karargâhı'na da uğrayarak Tümen Komutanı Aziz Samih (İlter) Bey'i ziyareti.

1915 - Seddülbahir'de 3. Kirte Savaşı.

İngilizlerin, Kirte bölgesine yaptıkları taarruz, öğleden sonra 19. Tümen cephesine yöneldi.

1915 (4-5) - İngilizlerin, Arıburnu cephesinde, gece bazı siperlerimize girmeye muvaffak oluşu, ancak karşı hücumla siperlerin bir bölümünün geri alınışı (Atatürk, bu gece sabaha karşı Düztepe'deki karargâhtan Tümen cephesine gelerek askeri harekâtı yönetmiştir).

1914 - 299. sayıdan itibaren Sebilüreşad'ın hükümet tarafından kapatılması. Hiç ara vermeden Sebilünnecat (Sayı 300, 301) adıyla yayınına devam etmesi. Sayı 302'den itibaren eski adıyla yayınına devamı.

1912 - İstanbul'da çıkan büyük yangında bin 120 ev kül oldu.

Alıntı
 

5 HAZİRAN Tarihte Bugün


1937 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.

1936 - "Maliye Bakanlığı Kuruluş Kanunu" çıkarıldı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kuruldu.

Atatürk'ün, akşamüzeri Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1933 - Atatürk'ün, öğleden önce şehirde otomobille bir gezinti yapması, daha sonra ismet Paşa'nın köşküne gidişi, öğleden sonra Çankaya'ya dönüşü.

1932 - Atatürk'ün, İtalya seyahatinden Ankara'ya dönen Başbakan İsmet Paşa'yı istasyonda karşılayışı.


1930 - Atatürk'ün, Çankaya'da, Çanakkale savaşları esnasında sağ kolunu kaybeden Fransız Generali Gouraud'u kabulü ve görüşme esnasında hazır bulunan Fransız Büyükelçisi Charles de Chambrun'a söyledikleri: "Türk topraklarında yatan onun şerefli kolu, memleketlerimiz arasında son derece kıymetli bir bağdır."

1929 - Tarım Kredi Kooperatifleri Yasası.

I928 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.

1926 - Musul Anlaşması.
Ankara'da, Türkiye, İngiltere ve Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı.

Musul Sorunu Musul vilayeti Misak-ı Milli'ye göre önceleri Türkiye sınırlarındaydı. Ancak Mudanya Mütarekesi imzalandığında Musul halen İngiliz işgalinde görünüyordu. Lozan'da da çözülemeyince sonunda konuyu Milletler Cemiyeti'nin çözmesi kararlaştırıldı. Milletler Cemiyeti'nin bağlayıcı kararına göre Musul Irak toprakları içinde bırakıldı.

Lozan'da çözülmeyen Musul sorunu, İngiltere ile Ankara'da imzalanan 5 Haziran 1926 tarihli antlaşmayla Kerkük dahil Irak'a bırakıldı. Anlaşma, sadece 25 yıl boyunca bölgedeki petrol gelirinin % 10'unun Türkiye'ye bırakılmasını öngörüyordu.

Atatürk'ün, Gülcemal vapurunun hatıra defterine yazdıkları: "...Gülcemal vapurunda gördüğümüz intizam ve mükemmeliyet takdire değer. Genel müdüre, geminin süvarisine ve bütün mürettebatına teşekkür ederim."

Atatürk'ün, Mudanya'dan Bursa'ya dönüşü.

Atatürk'ün, akşam, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun Öğret*menler Birliği'nde sahnelediği piyesi izlemesi


1924 - Ali Haydar Bey (Yuluğ) Ankara şehreminliğine atandı.

Silifke'de Cumhuriyet aleyhine vaaz verdiği için Hoca Askerî idama mahkûm edildi.


1923 - Şile'de Rum Değirmenlik Mahallesinde çıkan yangında yaklaşık 550 Rum (çoğu terkedilmiş), 200 Müslüman hanesi, 100 dükkan, 2 kilise, 1 cami, ve bazı resmi binalar yandı, 1500 kişi evsiz kaldı.


1920 - Yozgat'ta tanınmış derebeylerinden Çapanoğulları Ankara'ya karşı başkaldırdı.
Yenik düşen Kuva-yı İnzibatiye mensuplarının çoğu silahlarıyla birlikte Kuva-yı Milliye'ye katılmaya başladı.

Atatürk'ün, Roma'da bulunan Osmanlı Elçisi Galip Kemali (Söylemezoğlu) Bey'e Ankara hükümetinin Dışişleri örgütünün yeniden düzenlenmesi, dış temsilcilerin seçilmesi hususlarında görüşmek üzere Ankara'ya davet mektubu.

Ahmet İzzet Paşa'nın, Anadolu'da tutsak bulunan İngiliz asker ve subayları hakkında Atatürk'e mektubu. [Kocatürk]

1919 - Atatürk'ün, Sivas, Amasya, Merzifon, Trabzon, Erzurum ve Erzincan ile bağlantı kuruşu sonucu asayiş hakkında edindiği bilgileri Sadaret'e bildiren telgrafı.

Yunanlıların Akhisar ile Nif'i işgali.

İtalyanların Çin'e ile Yatağan'ı işgali.

1918 - Atatürk'ün, Viyana'dan Dr. Rasim Ferit (Talay) Bey'e mektubu: "Cottage Sanatoryumu'na girdim. Profesör Zuckerkandl bizzat tedavi ediyor."

1916 - Yavuz Sultan Selim tarafından 1517'de Osmanlı topraklarına katılan Hicaz'da isyan başladı.


1915 - 19. Tümen birliklerinin, 4/5 Haziran gecesi düşman tarafından işgal edilen siperleri tekrar ele geçirmeleri.

Atatürk'ün, akşam, 19. Tümen birliklerine yayınladığı emir: "...Düşmana olan yakınlığımız nedeniyle birinci hatlardaki kıtaların her vakit uyanık bulunmaları, mangaların başında manga, takımların başında takım komutanları ve sırasıyla her kıta komutanının daima hazır ve erlerin heves ve gayretini artırmak suretiyle her durumda örnek olmaya fırsat gözetmelerini kesinlikle isterim."

Dahiliye Nazırı Talât Paşa, Edirne Valisi Hacı Adil, Dr. Nâzım, İsmail Canbulat ve Abdülkadir Beylerin, Kemalyeri'nde 3. Kolordu Karargâhı'nı, daha sonra Düztepe'de 19. Tümen Karargâhı'nı ziyaretleri ve Atatürk'le görüşmeleri. [Kocatürk]

Alıntı
 
6 HAZİRAN Tarihte Bugün

r44.jpg


6 Haziran 1921
Mustafa Kemal ve İsmet Paşa, Ankara Antlaşması görüşmeleri için gelen
Fransız Bakan Franklin Bouillon ve Bnb. Sarou ile Eskişehirde

image002.jpg


6 Haziran 1937
Ürdün Kralı Abdullah Ertuğrul yatında Ülkü'yü severken Atatürk gülüyor

6Haziran1937.jpg



6 Haziran 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, İstanbul'da Ürdün Kralı Abdullah ile


1937 - Atatürk'ün, Beylerbeyi Sarayı'nda Ürdün Kralı Abdullah'ı ziyareti.

1936 - Atatürk'ün, vapurla İstanbul'dan Mudanya'ya gelişi, Mudanya'dan otomobille Bursa'ya geçişi ve geceyi Bursa'da geçirişi.

1935 - Atatürk'ün, Çankaya'da Alman Büyükelçisi Rosenberg'in veda ziyaretini kabulü.

1928 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayımda Abdülhak Hâmit (Tarhan) Bey'i kabulü, akşamüzeri Ankara motoru ile Boğaziçi'nde bir gezinti yapması.

1927 - Almanya'dan davet edilen Prof. Dr. Kraus ve Prof. Dr. von Romberg'in, Ankara'ya gelişleri ve Çankaya'da Atatürk'ü muayene edişleri. (Hekimler Ankara'da 4 gün kalmışlardır). [Kocatürk]

1924 - Fener Patrikhanesi dışındaki Türk Ortodoksları İstanbul'da Papa Eftim'in teşebbüsüyle, Panayia Kilisesi nezdinde İstanbul Türk Ortodoks Kilisesi'ni teşkil kararı aldı ve Papa Eftim'i bu kilisenin başkanlığına getirdi.

1920 - TBMM hükümetinin Ermeniler'e karşı yapılacak bir askeri harekat için hazırlık emri.

İstanbul'da Divan-ı Harp'in İsmet Paşa ve Milli Mücadeleye katılan çeşitli kişiler için idama mahkum etme kararı. İstanbul'da Divan-ı Harp, aralarında İsmet Bey (İnönü), Bekir Sami (Kunduh), Yusuf Kemal Bey (Tengirşenk), Ankara Müftüsü Rıfat Efendi (Börekçi), Celalettin Arif Bey, Hamdullah Suphi Bey (Tanrıöver), Fahrettin Altay, Rıza Nur Bey gibi isimlerin de bulunduğu Kuva-yı Milliyecileri idama mahkum etti.

1920 - Zile ayaklanması.

1919 - General Milne'in, Atatürk'ün İstanbul'a çağrılması için Harbiye Nezareti'ne yazısı.

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber akşama doğru Diyarbakır-Mardin yolunda ve bağlar içinde otomobille bir gezinti yapması.

1915 - Atatürk'ün, Maydos'tan Güstavv Christianus'un 26 Nisan 1915 tarihli mektubuna cevabı: "İngilizler ağır şekilde mağlup edildiler. Sizin mektubunuzu aldığım dünkü gün de taburlarımın sevindirici zafer günü olmuştur. Bütün düşmanlarımızı yere serdiğimiz gün nazikâne davetinize uyacağım."

Atatürk'ün, Maydos'tan Madam Hilda Christianus'a mektubu: "...Sizin bana verdiğiniz Almanca derslerini asla unutmadım. Sizi temin ederim ki top gürültüleri ve mermi yağmuru altındaki mühim muharebe günlerinde dahi hayatımın en güzel hatıraları, bu güzel ve dostane saatlerdi. ...Düşmanlarımızı yere serdikten ve sevgili vatanımızı rahata kavuşturduktan sonra hemen sizi ziyarete koşacağım."

Atatürk'ün, Maydos'tan Madam Corinne'e Fransızca kartı: "İşte Arıburnu'nda İngilizlerle savaştayım. Düşmanın esaslı kuvvetini ezdim, arka kalanı da cesur kuvvetlerim tarafından sahile, donanmaları ile himaye edilen bir noktaya sürüldü. Pek ziyade ümit ederim ki, düşmanın tam imhası haberini yakında alacaksınız!" [Kocatürk]

Alıntı
 

7 HAZıRAN Tarihte Bugün

Haziran1919.jpg



Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)

1939 - CHP ıdare Heyeti, devlet ve parti yönetimini yeniden ayırmaya karar verdi.

1935 - Atatürk'ün, Moskova Büyükelçimiz Vasıf Çınar'ın ölümü nedeniyle Sovyetler Birliği Merkez ıcra Komitesi Başkanı Kalinin'in başsağlığı telgrafına cevabı.

Atatürk'ün, akşamüzeri Kılıç Ali'nin evine uğrayışı, kısa bir süre kaldıktan sonra Çankaya'ya dönüşü.

1933 - Tedavüldeki madeni Osmanlı paralarının toplatılması ve bunların yerine yeni madeni paralar basılmasını öngören kanun kabul edildi.

1931 - Atatürk'ün, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin Fransız arkeologu Prof. Delaport şerefine Ankara Halkevi'nde verdiği çay ziyafetinde bulunması.

1929 - Vatikan bağımsız devlet oldu.

1925 - Ankara'da, Marmara Köşkü havuzunun, Atatürk'ün huzurlarında ilk defa su ile dolduruluşu.

1922 - Samsun'da limanda bulunan Averof ve Kılkış adlı savaş gemileri Samsun'u bombaladı. Olay büyük tepkiler doğururken, şehirde yangın çıktı, hükümet şehirde sıkıyönetim ilan etti.

1920 - Atatürk'ün, iç ve dış siyaset hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşması.

"Matbuat ve ıstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi" (Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü) kuruldu. Matbuat ve ıstihbarat Umum Müdürlüğü Teşkiline Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.

ıstanbul hükümetinin 16 Mart 1920 tarihinden başlayarak yaptığı ve yapacağı antlaşmaların verdiği ve vereceği imtiyazların hükümsüz sayılacağına ilişkin TBMM kararı.


Zile ayaklanması başladı.

Doğu bölgesinde seferberlik ilanı.

1917 - ıngilizler, Messines harekatını gerçekleştirdi.

1915 - Atatürk'ün, Kemalyeri'ne giderek 3. Kolordu Komutanı Esat Paşa ile görüşmesi, tümeni için yeterli miktarda el bombası istemesi.

ıngilizlerin gece, Bombasırtı'na taarruzu, ancak işgal ettikleri siperlerden kısa zamanda atılarak imha edilmeleri. (Düşman, bu sırttaki siperlerimize 11 Haziran 1915 günü yeni bir taarruz daha yapmışsa da ağır kayıplar vererek çekilmek zorunda kalmıştır). [Kocatürk]

Alıntı
 

8 HAZİRAN Tarihte Bugün

EgeVapuru.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, Ege Vapuru ile Trabzon'a giderken (Haziran 1937)

2b17b_small.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, küçük Ülkü ile Ege Vapuru'nda, Trabzon'a giderken (1937)


1943 - CHP 6. Kurultay

Bu kurultay, CHP'nin tek parti döneminde yaptığı son kurultay olarak tarihe geçti. Kurultayda, "genel sekreterin parti hükümetine üye olarak girmesini" öngören parti tüzüğünün 29. Maddesi, "bugüne kadar uygulanmadığı" gerekçesiyle kaldırıldı. 5. Kurultay'da oluşturulan "Müstakil Grub"un üye sayısı 21'den 35'e çıkarıldı. 2. Dünya Savaşı'nın sürdüğü bir sırada toplanan kurultayda, parti programının beşinci bölümü "Cihan Harbi İçinde İdare," altıncı bölümü de "Cihan Harbinden Sonraki İhtimaller" başlıkları altında yeniden düzenlendi; ulusal savunma ile dış ilişkiler konularına ağırlık verildi.

1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, çağrı üzerine Paris'ten 2. defa gelişi ve Savarona yatında Atatürk'ü muayenesi.

1937 - Sabiha Gökçen'in, kendi kullandığı uçakla Boğaz'da İzmir vapurunun üstünde, akrobasi hareketleri yaparak Atatürk'ü uğurlaması. Atatürk'ün vapurun güvertesinden gösteriyi izlemesi.

Atatürk'ün, saat 17.00'de İzmir vapuru ile İstanbul'dan Trabzon'a hareketi.

1936 - İşveren-işçi ilişkilerine düzenleyici hükümler getiren İş Kanunu kabul edildi.

Atatürk'ün, Bursa'dan Mudanya'ya gidişi, vapurla Mudanya'dan Haydarpaşa'ya geçişi, buradan trenle Ankara'ya hareketi.

1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra içişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın evine gidişi, daha sonra Marmara Köşkü'ne gelişi ve geceyi burada geçirişi.

1933 - Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu kabul edildi.
Ödünç Para verme Kanunu TBMM'de kabul edildi.

Atatürk'ün, Yunan eski Başbakanı Venizelos'a yapılan suikast nedeniyle Yunanistan Cumhurbaşkanı Zaimis ve Venizelos'a üzüntülerini bildiren telgrafları.

1932 - Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.

1929 - Anadolu'daki topraksız köylülere devlet tarafından toprak verilmesine ilişkin kanun kabul edildi.

Sanayi Koruma Kanunu kabul edildi.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da Anadolu Ajansı muhabirine Hava Kuvvetlerimizin kuvvetlendirilmesine dair demeci.

1920 - Fransızların 200 asker çıkararak Karadeniz Ereğlisi'ni işgali. (Gördükleri direniş üzerine 19 Haziran 1920'de boşaltılmıştır)

1920 - Doğu bölgesinde Ermeni saldırısına karşı seferberlik ilan edildi.

1920 - Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.

Viranşehir ve Siverek bölgesinde Milli Aşireti ayaklanması.
(Ayaklanmanın bastırılması : 26 Haziran 1920)

1919 - Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa'nın, Atatürk'e telgrafı: "Beraberinizdeki istimbotlardan biriyle İstanbul'a gelmeniz rica olunur." (Atatürk bu çağrı üzerine, kimler tarafından ne için istenildiğini gizli olarak Genelkurmay Başkanı Cevat (Çobanlı) Paşa'dan sormuştur. Cevat Paşa'nın cevabı: 11 Haziran 1919). [Kocatürk]

Anadolu'ya geçen Rauf Bey'in (Orbay) Ankara'ya gelişi ve Ali Fuat Paşa tarafından karşılanışı.

1917 - Atatürk'ün, sabah, Diyarbakır'dan hareketi, Osmaniye'ye uğrayarak öğleyin Ergani Madeni'ne gelişi, Mutasarrıf Nusret Bey tarafından karşılanması, maden ocaklarını gezmesi, geceyi Ergani Madeni'nde geçirişi.

Alıntı
 
9 HAZİRAN Tarihte Bugün

ata-118_k.jpg



9 Haziran 1936
Manevi kızı pilot Sabiha Gökçen’le Eskişehir Hava Okulu’nda
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk118.html

9Haziran1936.jpg



9 Haziran 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Eskişehir'de Tayyare Mektebinde uçuşları izlerken

1942 - Anıtkabir için açılan yarışmada, Prof. Dr. Emin Onat ve Orhan Arda'nın projeleri birinci oldu.

1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, Atatürk'ün emri ile İstanbul'dan Ankara'ya gelerek safra kesesi iltihabından rahatsız bulunan İsmet İnönü'yü muayenesi, akşam tekrar İstanbul'a hareketi.

1936 - Dış ticarette devlet denetimini sıkılaştıran 19/06/1930 tarih ve 1705 sayılı kanuna ek kanun kabul edildi.

Atatürk'ün, trenle İstanbul'dan Ankara'ya giderken Eskişehir'e uğrayışı, burada Komutanlık, Valilik, Belediye ve C.H.P. İl Merkezi'ni ziyareti, Uçak Mektebi'ni denetlemesi, uçuşları seyretmesi ve Mektebin şeref defterine yazdıkları: "Çok sevindim gördüklerimden!"

Atatürk'ün, saat 19.45'de trenle Eskişehir'den Ankara'ya gelişi.

Atatürk'ün, akşam Hariciye Köşkü'ne giderek burada toplanan kabineye başkanlık edişi.

1934 - Atatürk'ün, günü Marmara Köşkü'nde geçirişi, akşam Çankaya'ya dönüşü.

1933 - Atatürk'ün, akşam Kılıç Ali Bey'in evine gidişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.

1930 - Tütün tekeli hakkında kanun TBMM'de kabul edildi.

Atatürk'ün, akşam trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.

1928 - Atatürk'ün, otomobille İstanbul içinde bir gezinti yapması.

1926 - Atatürk'ün, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Merkezi tarafından şeretine düzenlenen kır ziyafetine katılması.

1921 - Franklin Boullion başkanlığında bir Fransız heyetinin Ankara'ya gelişi.

İnebolu'ya indirilen savaş malzemesinin kendilerine teslim edilmesini isteyen Yunan devriye gemileri, teslim etmeyen halka zarar vermek için İnebolu'yu bombaladı.

1919 - Aydın Cephesinde, Kuvay-i Milliye birliği kuruldu.
Hacı Şükrü Bey tarafından Aydın cephesinde "Kuvay-i Milliye" teşkil edilmesi.

Atatürk'ün, Havza'dan, 17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami (Günsav) Bey'in 31.5.1919 tarihli telgrafına cevabı: "...Kısa sürede ülkeyi düzenli ve güçlü bir örgüte kavuşturmak zorundayız. Başaracağımıza da itimat edebiliriz. ...İzmir'in akıbeti tüm ülkeyi yasa boğdu; ancak bağımsızlık için yeni bir azim ve iradenin doğmasını da sağladı. ...Vaziyetinizden ve o taraflar millî teşkilâtından sık sık bilgi vermenizi rica ederim." [Kocatürk]

1918 - Dördüncü Alman saldırısı Matz'da.

1917 - Atatürk'ün, sabah, Ergani Madeni'nden hareket ederek Sekerat'a gelişi ve geceyi burada geçirişi.

1916 - Rus kuvvetlerinin, Çapakçur (Bingöl) cephesinde mevzilerimize taarruzu.

Alıntı
 
10 HAZıRAN Tarihte Bugün

10Haziran1937.jpg


10 Haziran 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, Trabzon'da

10Haziran1927.jpg


10 Haziran 1927
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Birinci Gazi Koşusu'nu izlerken

TrabzonAtaturkEvi.jpg


Trabzon Atatürk evi

1946 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1937 - Atatürk'ün, saat 15.00'de ızmir vapuru ile Trabzon'a gelişi ve coşkuyla karşılanışı.

1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, Atatürk'ün tedavisi hususunda gereken direktifleri verdikten sonra akşam ıstanbul'dan Paris'e hareketi.

1937 - Atatürk'ün, saat 15.00'de ızmir vapuru ile Trabzon'a gelişi ve coşkuyla karşılanışı.

Atatürk'ün Trabzon'a üçüncü ve son gelişleri 10 Haziran 1937 tarihine rastlar, Ege vapuru ile ıstanbul'dan Trabzon'a gelen Atatürk, doğruca kendi Köşküne gelmiş, iki gecesini bu Köşk'te geçirmişti. Bu son gelişlerinde: (Mal ve Mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. ınsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum.) diyerek, bütün mal ve mülk varlığını hazineye bağışladığını noter huzurunda tescil ettirmişti. Atatürk 12 Haziran 1937 sabahı Trabzon'dan ıstanbul'a döndü.

1936 - Van Gölü'nde devletçe gemi işletilmesini öngören kanun kabul edildi.

1935 - Mülkiye Mektebi’nin adının ‘Siyasal Bilgiler Okulu’ olarak değiştirilmesine karar verildi

ıstanbul'da öğrenimi sürdüren Mekteb-i Mülkiye'nin adının Siyasal Bilgiler Okulu olarak değiştirilip, Ankara'ya taşınmasına dair kanun kabul edildi.

Atatürk'ün, Çankaya'da Macar Elçisi Zoltan de Mariassy'in güven mektubunu kabulü.

1934 - ıran Şahı Pehlevi, Türkiye'yi ziyaret amacıyla Gürbulak'ta Türk sınırına geldi ve törenle karşılandı.

1933 - Atatürk'ün, akşam Ali Fuat Paşa'nın Marmara Köşkü'nde verdiği ziyafeti şereflendirmesi.

1930 - Jandarma Kanunu kabul edildi.

Kurtuluş Savaşı'nı desteklemiş olan Fransız yazarı Claude Farrere ıstanbul'a geldi.

Türkiye ile Yunanistan arasında, ''Ahali Mübadelesi Antlaşması'' imzalandı.

1927 - Atatürk'ün, Ankara'da himayelerinde düzenlenen 2. Gazi Koşusu'nu izlemesi.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da tiyatro sanatçılarına söyledikleri: "...Sizin vatana en büyük hizmetiniz Anadolumuzu baştanbaşa dolaşıp halkımıza sanatın ne olduğunu anlatmanız olacaktır!"

Atatürk'ün, Bursa'da kendisine tespih armağan eden Kehribarcı Ali Baba'nın hatıra defterine yazdıkları: "Sanatınızdaki emek ve başarınızı takdir ve tebrik ederim."

1924 - Atatürk'ün, Halk Partisi Yürütme Kurulu üyelerine akşam Çankaya'da yemek vermesi ve memleket sorunları üzerinde sohbeti.

1923 - Türk dostu Fransız yazar Pierre Loti öldü.

1921 - Atatürk'ün, bayram nedeniyle Hacıbayram Camii'nde bayram namazına katılması, Antalya milletvekili Hoca Rasih (Kaplan) Bey'in mev'izesini dinlemesi, saat 8.30'da T.B.M.M. önünde yapılan Türkçe duada bulunması, daha sonra Meclis'in Başbakanlık odasında tebrikleri kabulü.

Atatürk'ün, bayram nedeniyle Ankara Belediyesi'ne kutlama yazısı: "Vatanın bağımsızlığı için ayağa kalkan Anadolu'nun tuttuğu mukaddes kurtuluş yolunda eriştiği üçüncü bayram münasebetiyle, en samimî tebriklerimi takdim eder ve millî çalışmada başarı temenni ederek, bu tebrikimin halka ulaştırılmasını rica ederim." [Kocatürk]

Atatürk'ün, Afgan Elçiliği'ndeki bayrak çekme töreninde Elçi Ahmet Han'ın söylevine cevap konuşması.

1920 - Atatürk'ün, Anadolu'ya geçmek üzere ıstanbul'dan Mudanya'ya gelen Nurettin (Sakallı) ve Nihat (Anılmış) Paşalara, hoş geldiniz mesajı göndermesi.

1919 - Atatürk'ün, Ankara'da bulunan Ali Fuat Paşa'ya telgrafı: "Rauf Bey ve sizinle görüşmekliğimiz fevkalâde mühim ve gereklidir. Havza'ya ne zaman ulaşacağınız hakkında bilgiyi makina başında bekliyorum." (Bu telgraf, Ali Fuat Paşa'nın, Rauf Bey'in ıstanbul'dan Anadolu'ya geçerek Ankara'ya geldiğini bildirmesi üzerine çekilmiştir). [Kocatürk]

1917 - Atatürk'ün, Sekerat'tan hareketle 2. Tümen karargâhına gelişi, kısa bir dinlenmeyi takiben 33. ve 127. Alay birliklerini denetlemesi, daha sonra Tümen'e ait esas mevzilerde incelemelerde bulunması, tekrar Sekerat'a dönüşü.

1916 - Osmanlı yönetimindeki Mekke, Arap isyanı sırasında Arapların eline geçti.

1915 - Kuzey Grubu ve 3. Kolordu Komutanı Esat (Bülkat) Paşa ile 3. Kolordu Kurmay Başkanı Yarbay Fahrettin (Altay) Bey'in, 19 Tümen Karargâhı'na gelişleri ve Atatürk'le görüşmeleri.

1910 - Sadayı Millet gazetesi başyazarı Ahmet Samim, ıstanbul'da öldürüldü.

Alıntı
 
11 HAZİRAN Tarihte Bugün

11Haziran1930.jpg


11 Haziran 1930
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İstanbul'da halk arasında

11Haziran1937.jpg


11 Haziran 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, Trabzon'da

image001.jpg


11 Haziran 1937
Trabzon gezisinde

AtaturkTrabzonCHPCelalPulathaneli.jpg


Atatürk'ün Trabzon'a 1937 yılında son gelişleri.
Atatürk'ün sol arkasında, bastonlu şahıs o zamanın
CHP Trabzon İl Başkanı olan Celal Pulathaneli'dir.
Sağ tarafında Trabzon valisi bulunmaktadır. (Haziran 1937)



1938 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelen Başbakan Celâl Bayar'ı Savarona yatında kabulü.

1937 - Atatürk, bütün çiftliklerini ve mallarını millete bağışladığını açıkladı.
Atatürk, kendi tasarrufunda bulunan bütün çiftlikleri, tesisleri, demirbaşları ve hayvanlarıyla devlete bağışladı.

Atatürk, Trabzon'da yaptığı açıklamada çiftliklerini, içindeki bütün gayri menkulleriyle birlikte milletine bağışladığını açıkladı.

Atatürk'ün, Trabzon'da otomobille şehri gezmesi, Vilâyet Konağı'nı, Halkevi'ni, Parti Merkezi'ni, Belediye'yi, Komutanlığı ziyaretleri ve halkın gösterdiği büyük sevgi nedeniyle Başbakan İsmet İnönü'ye telgrafı: "...Bu kadar saygı ve bağlılık ifade eden millî heyecan karşısında bir naçiz kalbin durmaması, yine o millî heyecanın verdiği kuvvet sayesinde ancak mümkün olabilmiştir!"

Atatürk'ün, Başbakanlığa, bütün çiftliklerini ve mallarını hazineye bağışladığını bildiren telgrafı: "...Kullanma yetkim altındaki bu çiftlikleri, bütün tesisleri, hayvanları ve demirbaşları ile beraber, hazineye hediye ediyorum. Gereken kanunî işlemin yapılmasını dilerim." (Resmî işlemler 11 Mayıs 1938 günü tamamlanarak Atatürk tarafından imzalanmıştır).

Atatürk'ün, Trabzon'da gece şerefine verilen gardenparti'de bulunuşu. [Kocatürk]

1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Halkevi'ni ziyareti.

1933 - Cumhuriyet'in ilanının 10'uncu yıldönümünü kutlama kanunu çıkarıldı.

Atatürk'ün, Afgan Kralı Nadir Han'a kardeşinin ölümü sebebiyle başsağlığı telgrafı.

1932 - Atatürk'ün, Çankaya'da İsmet Paşa'yı kabulü ve görüşmesi.

Atatürk'ün gece, Ankara Halkevi'nde Aka Gündüz'ün yazdığı "Mavi Yıldırım" adlı oyunu seyretmesi.

1930 - TC Merkez Bankası Kuruluş Kanunu kabul edildi.
Yasa ile banknot çıkarma hakkı, Maliye Bakanlığı'ndan alınarak Merkez Bankası'na verildi.

Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.

1930 - The Turkish Central Bank is established.

1929 - Türkiye-Romanya Ticaret ve Seyrüsefer Antlaşması imzalandı.

İstanbul'da hayat pahalılığı 1914'ten 1929'a 16 kat arttı.

Atatürk'ün, Basın Cemiyeti Genel Kurulu'nun saygı telgrafına cevabı: "Genel Kurul toplantısı münasebetiyle hakkımda gösterilen hislere teşekkür ederim."

1928 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Avrupa'dan dönen Türkiye iş Bankası Genel Müdürü Celâl (Bayar) Bey'i kabulü.

1926 - Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tatile girmesi nedeniyle gönderdiği telgrafa cevabı: "...Her toplantı yılı memlekete feyiz ve mutluluk temin eden Meclisinize teşek*kür ve saygılarımın arzını dilerim."

Atatürk'ün, Bursa'da küçük gezintiler yapması.

1920 - Atatürk'ün, Bolu-Düzce isyanını bastırmak üzere gönderdiği efelerin dönüşü nedeniyle Demirci Mehmet Efe'ye teşekkür mektubu: "Kahraman efelerinizi size gönderiyorum. Aydın'ın bu doğru özlü ve fedakâr evlâtları Bolu-Düzce yöresinde memleketimizi düşmanların esaretine düşürmeye çalışan hainleri pek kahramanca, fedakârane ortadan kaldırdılar ve vatanımıza büyük hizmetler yaptılar. Allah iki cihanda aziz etsin!"

Cemal Paşa'nın, Moskova'dan Atatürk'e mektubu: "Benim Türkistan, Afganistan ve Hindistan dahilinde faaliyet göstermem Rusya hükümeti tarafından derhal kabul olundu. Ben o taraflarda, Halil (Kut) Paşa da İran taraflarında faaliyet göstererek zulüm ve istibdat altında asırlardan beri yaşamakta olan doğu milletlerini İngiliz istibdadından ve zulmünden kurtarmaya çalışacağız." [Kocatürk]

1919 - Mustafa Kemal, kendisini İstanbul'a geri çağıran Vahdettin'e geri dönmeyeceğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın, neden İstanbul'a çağrıldığını -gizli olarak- soran Atatürk'e cevabı: "Kıymetli bir generalin Anadolu'da seyahati kamuoyuna iyi bir tesir yapmayacağı cihetle İngilizlerin kendisini istediği..."

Atatürk'ün, Havza'dan Kâzım Karabekir Paşa'ya telgrafı: "...Hükümet, aldatarak İstanbul'a getirtmek plânını izlediğinden ben de mümkün olduğu kadar zaman kazanmak ve karargâhımı memleket içerisine sokmak için aynı usulde mukabele ve yazışma yapmaktayım."

Atatürk'ün, Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa'nın kendisini İstanbul'a çağıran 8.6.1919 tarihli telgrafına cevabı: "...Davet sebebinin lütfen açıklanmasını rica ederim." [Kocatürk]

1917 - Atatürk'ün, Sekerat'tan hareketle Mahmutlu'ya gelişi, cepheye geçerek 126. ve 34. Alayları denetlemesi, bu alaylara ait mevzilerde incelemelerde bulunması, daha sonra -Mahmutlu üzerinden- Sekerat'a dönüşü.

1913 - Sadrazam Mahmut Şevket Paşa'nın suikast sonucu ölümü.

31 Mart isyanını bastıran Harekat Ordusu'nun komutanı, Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa öldürüldü. Yeni Sadrazam olarak Sait Halim Paşa göreve başladı.

1868 - Kızılay, 'Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti' adı altında kuruldu.

Alıntı
 
Icim acildi buraya gelip Atatürkün resmini görünce.
Yesilim emegin icin tesekkür ediyorum.
 
12 HAZİRAN Tarihte Bugün

Haziran1919.jpg



Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)

1939 - 3645 sayılı kanunla İstanbul Elektrik, Tünel ve Tramvay İdaresi kuruldu.

1937 - Atatürk'ün, modern çiftliklerini devlete bağışlaması.

Atatürk 12 Haziran 1937 sabahı Trabzon'dan İstanbul'a döndü.

Atatürk'ün, sabah 5.30'da İzmir vapuruyla Trabzon'dan İstanbul'a hareketi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, "Çiftliklerini hazineye bağışlaması nedeniyle Atatürk'e Meclisin samimî hislerinin ve teşekkürlerinin sunulması" kararı.

1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da Polonya Büyükelçisi Michel Sokolnicky ve Bulgaristan Büyükelçisi Todor Christov'un güven mektuplarını kabulü.

Atatürk'ün, Çankaya'da İran Elçisi Halil Fahimi'yi kabulü.

1933 - Atatürk'ün hazineye devredeceği mallarında, mirasçıların mahfuz hisselerini önleme amacıyla 2307 sayılı Kanun'un Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulü: "Gazi Mustafa Kemal Hazretlerinin, Medenî Kanun'un 452. maddesi dairesindeki tasarrufları, mahfuz hisseler hakkındaki hükümden müstesna olup bütün mallarında muteberdir."

1932 - Hicaz Naibi Emir Faysal, Türkiye'yi ziyaret etti.

Atatürk'ün, Çankaya'da Hicaz Umumî Valisi Emir Faysal'ı kabulü, akşam Emir Faysal şerefine Çankaya'da verilen ziyafette konuşması.

1930 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Ertuğrul yatı ile Yalova'ya gidişi, yapılmakta olan köşk yapımı ile ilgili bilgi alması, akşam tekrar İstanbul'a dönüşü.

1926 - Yeniçeri Ocağı'nın yerine Eşkinci Askeri Teşkilatı'nın kurulmasına başlandı.

Genç Türkiye Cumhuriyeti'ni Avrupalılara tanıtmak amacıyla 'yüzer sergi' haline dönüştürülen Karadeniz Gemisi İstanbul'dan hareket etti. İsveç'e kadar gidip dönecek olan gemide yerli ürünler ve çeşitli sanat eserlerinin sergileneceği ve geminin uğradığı limanlarda halkın ziyaretine açılacağı açıklandı.

1925 - İstanbul Muallimler Cemiyeti kongresi yapıldı.

1924 - Türkiye'nin ilk sanatoryumu olan Heybeliada Sanatoryumu kuruldu.

1921 - Yunan taarruzu öncesinde, Yunan Kralı, Başbakanı ve Genelkurmay Başkanı İzmir'e geldi.

Atina'dan "İstanbul'a" sesleri arasında uğurlanan Kral Konstantin İzmir'e geldi.

Yunan Kralı Konstantin'in İzmir'e gelişi ve Anadolu'daki Yunan ordusuna bildirisi: "Askerler! Vatanın sesi beni yeniden sizin komutanınız olmaya çağırdı. Elen ülküsü için çarpışıyoruz. İleri!"

Atatürk'ün, Diyarbakır'da bulunan Şeyh Sunusî'nin gönderdiği bayram tebriğine teşekkür cevabı.

1919 - Mustafa Kemal Paşa, Havza'dan Amasya'ya geçti.
Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı ile beraber Amasya'ya gelişi.

19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın (Milli Mücadele)'nin ilk adımı,
12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal'in Amasya'ya gelmesiyle devam etmiştir.

Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi'nin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan "Amasya Genelgesi" ile "Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır" denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiştir.

Atatürk Amasya'ya ilk kez 12.6.1919 tarihinde gelmiş ve Millî mücadelenin ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni burada kurmuştur. Amasya kararları burada alınmıştır. Bu görüşmelerin yapıldığı binanın yıkılmış olması nedeniyle yerine Atatürk anıtı dikilmiştir. Amasya protokolü burada imzalanmıştır.

Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Amasya'da Saraydüzü kışlasında vatan için aldıkları 6 maddelik kararname. Sivas'ta ve Erzurum'da Kongreler toplanmasına, temsilcilerin seçim ile gelmesine, bu kararları M. Kemal Paşa, Rauf Orbay ve Kâzım Karabekir'in de içinde bulunduğu bir kurulun uygulamasına, cemiyetlerin serbestçe konuşmalarına, askeri ve mülki teşkilâtın devamına, savunmaya geçilmesine karar alındı. Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000

1919 - Yunanlıların Bergama'yı işgali.

Alaşehir'de oluşturulan gönüllü müfreze ile Yunan kuvvetleri çarpıştı.

1919 - Atatürk'ün, sabah Havza'dan hareketle öğleden sonra Amasya'ya gelişi ve Hükümet Konağı salonunda konuşması: "Hep beraber aziz vatanımızı ve bağımsızlığımızı kurtarmak için bütün gücümüzle çalışacağız!"

Atatürk'ün, Amasya'dan, annesi Zübeyde Hanım'a kartı (Elden gönderilen ve Amasya fotoğrafını içeren bu kartın arkasında "Valdem Zübeyde Hanım'a" yazılıdır; kartta tarih yoktur). (Söz konusu kart, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin bir odasının duvarında sergilenmektedir).

İngiliz Yüzbaşısı Hurst'un İstanbul'da bulunan İngiliz Yüksek Komiseri Calthorpe'a raporu: "Mustafa Kemal Trabzon ve Erzurum bölgelerini ziyaret etmek istediğini bildirdi." [Kocatürk]

1917 - Atatürk'ün, sabah, Sekerat'tan hareketle Kumik'e uğrayarak Süphantepe'ye gelişi, buradan Çanakçı'ya giderek Yarbay Mürsel (Baku) komutasındaki 12. Tümen'e ait bazı alayların tabur ve bölüklerini denetlemesi, onlara tatbikat yaptırılması, geceyi Çanakçı'da geçirişi.

1913 - Sait Halim Paşa'nın -Mahmut Şevket Paşa'nın öldürülüşü üzerine- Sadrazam oluşu.

1911 - Atatürk'ün, Selanik'ten, İstanbul'da Genelkurmay Birinci Şube Müdürü Albay Pertev (Demirhan) Bey'e mektubu: "Beyefendi Hazretleri, ilişikte arz ve takdim ettiğim 'mesele'nin çözümünde bazı arkadaşlar arasında fikir ayrılığı oluştuğundan, zatıâlinizi rahatsız etme cesaretinde bulundum. Görüşleriniz ve yüksek kararınız, hepimizce inandırıcı olacağından esirgenmemesini rica ederim efendim." ("Beşinci Selanik Kolordusu Erkân-ı Harbiye Birinci Şube İkinci Kısmı'na memur Kolağası Mustafa Kemal" imzasıyla yazılan bu mektuba, Albay Pertev Bey'den gelen cevabın, Atatürk'ün görüşüne uygun olduğu görülmüştür). [Kocatürk]

Alıntı
 
13 HAZİRAN Tarihte Bugün

00912.JPG


Gazi Mustafa Kemal Fransa Temsilcisi Franklen Buyyon'la
(Franklin Bouillon - 1921)

Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)


1937 - Atatürk'ün, çiftliklerini hazineye bağışlaması nedeniyle millet ve Meclis adına kendisine teşekkür telgrafı çeken Başbakan İsmet İnönü'ye cevabı: "...Söz konusu olan hediye, yüksek Türk milletine benim asıl vermeyi düşündüğüm hediye karşısında hiçbir kıymete sahip değildir. Ben, gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim!"

Atatürk'ün, çiftliklerini hazineye bağışlaması nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin samimî hislerini ve teşekkürlerini bildiren telgrafına cevabı: "Yapılan bir vazifedir!"

Atatürk'ün, İzmir vapuru ile Trabzon'dan İstanbul'a gelişi.

Sabiha Gökçenin, kendi kullandığı uçakla Boğaz'ın girişinde, akrobasi hareketleri yaparak İzmir vapurunu karşılaması, Atatürk'ün güverteden gösteriyi izlemesi.

Atatürk'ün, gece Dolmabahçe Sarayı'nda -davet ettiği- Münir Nurettin Selçuk'un konserini izlemesi.

1930 - Atatürk'ün, Dolmabahçe'den motorla Beylerbeyi Sarayı'na gidişi, akşama doğru Boğaziçi'nde bir gezinti yapması, akşam Sığırtmaç Mustafa'yı görmek üzere Şişli Sıhhat Yurdu'na gidişi. (Doktorlar, Sığırtmaç Mustafa'nın Hastane'den çıktığı söylemişlerdir). [Kocatürk]

1928 - Türkiye Cumhuriyeti ile Düyun-ı Umumiye (Osmanlı Genel Borçları) alacaklıları arasında ödemeye ilişkin sözleşme imzalandı.

Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Yüksek Askerî Şûra üyelerinden Cevat (Çobanlı) ve Yakup Şevki (Subaşı) Paşalarla, Kolordu Komutanlarından Ali Hikmet (Ayerdem) ve Şükrü Naili (Gökberk) Paşaları kabulü

1926 - Atatürk'ün, sabah saat 8.00'de Bursa'dan hareketle Mudanya'ya, buradan da Karadeniz vapuruyla Bandırma'ya gelişi.

Atatürk'ün, Karadeniz vapurunda açılan gezici sergiyi ziyareti ve geminin hatıra defterine yazdıkları: "Sergi, başarıya ulaşmış bir eserdir. Bende gayet iyi izlenimler meydana getirdi. Sunuş tarzı çok iyidir. Hazırlayıcısını takdir ve tebrik ederim."

Atatürk'ün akşam Bandırma'dan Balıkesir'e gelişi.

1922 - Atatürk'ün, Millî Müdafaa Vekili Kâzım (Özalp) Paşa ile beraber Sarıköy istasyonuna gelişi ve vagonda Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile görüşmesi. (Atatürk, bu görüşmeyi takiben otomobille Adapazarı'na hareket etmiştir).

Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım'ın İstanbul'dan Adapazarı'na gelişi. [Kocatürk]

1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Franklin Bouillon ile görüştü.

Atatürk'ün başkanlığındaki Türk Heyeti ile Franklin Bouillon başkanlığındaki Fransız Heyeti arasında Ankara'da görüşmelerin başlaması.

1920 - Yozgat'ta Çapanoğulları ayaklanması çıktı.

İsyancılar, Köhne kasabasını bastı.

1919 - Havza'dan Amasya'ya geçen Mustafa Kemal, burada yaptığı konuşmada "Memleket elden gidiyor, çarığımızı giyip dağlara çıkmamız gerekecek" dedi.

Atatürk'ün, sabah, kendisini ziyaret eden Amasya heyetine söyledikleri: "Ortada ittihatçılık, İtilâfçılık yoktur; memleket meselesi vardır!"

Atatürk'ün, Amasya'dan, 17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami (Günsav) Bey'e telgrafı: "...Bütün Anadolu halkı, bağımsızlığı için tek vücut olmuştur. Tüm komutanlar, valiler ve mutasarrıflar kutsal amacımız için işbirliği yapmaya karar vermişlerdir. ...Sivas'ta bir kongre yapılması, kongreye tüm vilâyetlerin delegelerinin katılımı ile kuvvetli bir millî merkez oluşturulması kararlaştırılmıştır."

Amasya Sultan Beyazıt Camii'nde Müftü Abdurrahman Kâmil Efendi'nin vaazı: "Yegâne kurtuluş çaresi halkın doğrudan doğruya egemenliği eline alması ve iradesini kullanmasıdır. Hep beraber Mustafa Kemal Paşa'nın etrafında toplanarak vatanı kurtaracağız!" [Kocatürk]

Dikili'nin Yunanlılar tarafından işgali.

1917 - Atatürk'ün, sabah, Çanakçı'dan hareket ederek Uzunmestan yöresine gelişi, buradaki mevzii incelemesi, Süphan Tepesi'ne çıkışı, akşam Sekerat'a dönüşü.

1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.

Alıntı
 
14 HAZİRAN Tarihte Bugün

Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)

1938 - Atatürk'ün, Savarona yatından Cenevre'de bulunan Afet (İnan)'a mektubu: "...Tamamen iyileşme ümidi ve şansı kuvvetlidir."

1937 - Hatay'ın Bağımsızlık Antlaşması TBMM tarafından onaylandı.

1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da Çin Elçisi General Ho Yao-Tsu'yu Kabulü.

1935 - Ankara'da Dil, Tarih ve Coğrafya Okulu kurulmasına dair kanun teklifi kabul edildi.

Maden, Tetkik ve Araştırma Enstitüsü ve Etibank'ın kurulmasına dair kanunlar ile Diyanet İşleri Reisliği Teşkilatı'nın görevlerine ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.

Etibank Genel Müdürlüğü kuruldu.
Amortisman Sandığı Kanunu, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Kanunu, Maden Tetkik Arama Enstitüsü Kuruluş Kanunu ve Etibank'ın kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi.

1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Halkevi'ni ve Atlı Spor Kulübü'nü ziyareti.

1933 - Atatürk'ün, Çankaya'da Polonya Elçisi Potocki'nin güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.

1932 - Atatürk'ün, akşam Emir Faysal'ın verdiği ziyafeti şereflendirmesi.

1926 - Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya İzmir'de suikastta bulunulacağı haber alındı. Suikast girişimini, Giritli Şevki, Vali Kazım Dirik'e ihbar etti. Suikast girişimi failleri Ziya Hurşit ve arkadaşları tutuklandı.

İzmir'de Mustafa Kemal Paşa'ya karşı suikast girişimi ortaya çıkarıldı. Girişim, suikast sonrasında, suikast planını gerçekleştirecek olanları Sakız adasına kaçıracak olan motorcunun ihbarı üzerine ortaya çıkarıldı.

Atatürk'ün, Balıkesir'de Cumhuriyet Halk Partisi'ni, Öğretmenler Birliği'ni, Belediye'yi, Türkocağı'nı ziyareti, akşam Belediye'de şereflerine verilen baloda bulunması. (Atatürk, 15 Haziran'da İzmir'de bulunmak üzere bugün Balıkesir'den hareket edeceği sırada İzmir Valisi'nden, İzmir'de kendisine karşı tertiplenen bir suikast girişiminin meydana çıkarıldığını bildiren ve hareketinin ertelenmesini rica eden bir telgraf almıştır. [Kocatürk]

Atatürk'e karşı, İzmir'de hazırlanan suikast girişiminin meydana çıkması (Suikast girişimini İzmir'de motorculuk işleriyle meşgul Giritli Şevki adında şahıs, İzmir Valisi Kâzım (Dirik) Bey'e haber vermiştir.

1925 - Cumhuriyet'in ilk şeker fabrikası, Alpullu'da üretime başladı.

1924 - Atatürk'ün, İçişleri Bakanı Recep (Peker) Bey'i ve Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa'yı makamlarında ziyareti ve görüşmeleri.

1923 - Kadınlar Halk Fırkası kuruldu.

Atatürk'ün, Çankaya'da kendisine "hemşehrilik" belgesini getiren İstanbul Heyeti'ni kabulü.

1922 - Atatürk'ün, Adapazarı'na gelişi.
Mustafa Kemal Adapazarı'nda, annesi Zübeyde Hanım ile görüştü.

(Atatürk burada İstanbul'dan gelmiş olan annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanımla görüşmüştür).

1920 - Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.

İzmit bölgesinde Kuvay-ı İnzibatiye'nin yenilgisi ve bazı birliklerin milli kuvvetlere katılması.

Yozgat'ta Çapanoğulları ayaklanması çıktı.

Yozgat şehri Çapanoğullarının eline geçti. Şehrin eşrafından bazısı isyancılarla birlikte olmayı reddetti. Ayaklanmacılar İstanbul hükümetine bağlılıklarını bildirerek, Dürrizade'nin fetvasını hükümet binası önünde toplanan halka okuyarak, taraftar bulmaya çalıştı.

1919 - Atatürk'ün, Amasya'dan Padişah'a telgrafı: "...İstanbul'da iken, milletin bu kadar kuvvetli ve az vakitte felâketlerden bu derece uyanık olduğunu tahayyül edemezdim. ...Eğer zorlanırsam görevimden istifa ederek önceden olduğu gibi Anadolu'da ve milletin sinesinde kalacağım ve vatanî görevime bu kez daha açık adımlarla devam edeceğim."

1917 - Atatürk'ün, sabah, Sekerat'tan hareket ederek Yarbay Hamit Fahri komutasındaki 48. Tümen cephesine gidişi, tümeni denetlemesi, Tümen Karargâhı'nda öğle yemeğini yedikten sonra Sekerat'a dönüşü.

1909 - Dernek kurma özgürlüğüne ilişkin ilk yasa olan ''İçtimaatı Umumiye Kanunu'' kabul edildi.

1839 - Jandarma Teşkilatı kuruldu. Teşkilatın ilk nizamnamesi olan Asakir-i Zaptiye Nizamnamesi yürürlüğe konuldu.

1826 - Yeniçeri Ocağı kaldırıldı ve Asakir-i Mansure-i Muhammediye kuruldu.

Alıntı
 

15 HAZİRAN Tarihte Bugün

15Haziran1930_small.jpg


Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa (15 Haziran 1930)

ata-82_k.jpg


15 Haziran 1930
Yalova İskelesinde
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk82

ata-120_k.jpg



15 Haziran 1936
Ankara’da Gazi Orman Çiftliği Tren İstasyonu’nda çiçekle karşılanışı



1942 - Atatürk'ün Şişli'de oturduğu ev müze oldu.

1938 - Noter Kanunu kabul edildi.

Türkiye'nin şartları göz önüne alınarak Medeni Kanun'daki evlenme yaşı kadınlarda 15'e, erkeklerde 17'ye indirildi.

Amerika'daki Mark Twain Cemiyeti Başkanı'nın, resmini göndermesi nedeniyle Atatürk'e teşekkür mektubu: "Zamanımıza, geçmiş devirlerin Büyük İskender, Jül Sezar ve Napolyon'undan daha şanlı bir isim bıraktınız. Askerî ve sivil dehânız bütün insanlık tarihi üzerinde derinden etkili olmuştur." [Kocatürk]

1936 - 1931'den beri Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreterliğini yapmakta olan Recep Peker, değişmez genel başkan Mustafa Kemal Atatürk tarafından görevinden alındı. Genel sekreterlik görevi Başvekil Sükrü Kaya'ya verildi.

Atatürk'ün, akşam trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.

1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Halkevi'ni ziyareti.

1933 - Atatürk'ün, akşamüzeri atla, Çankaya'dan istasyon'a kadar bir gezinti yapması, buradan otomobille Marmara Köşkü'ne gelişi, akşam Çankaya'ya dönüşü.

1930 - Sığırtmaç Mustafa'nın, Dolmabahçe Sarayı'na giderek Atatürk'ün elini öpmesi.

Türkiye Cumhuriyeti ilk dış kredisini aldı. Amerikan Yardım Bankası'ndan sağlanan kredinin 10 milyon dolar olduğu açıklandı.

1927 - İstanbul Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi yani bugün ki Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi hizmete girdi.

1926 - Gazi'ye İzmir'de suikast girişiminde bulunulması.
İzmir'de Mustafa Kemal Paşa'yı öldürmek isteyen bir suikastçı yakalandı.

Atatürk'e suikast girişimi elebaşları (Ziya Hurşit ve arkadaşları)'nın İzmir'de tutuklanması.

Atatürk'ün, Balıkesir'de Orduevi'ni ziyareti ve akşam saat 19.00'da İzmir'e hareketi.

1926 - Attempt to assassinate Atatürk is uncovered.

1924 - Atatürk'ün, Ankara'nın yeni Belediye Başkanı Haydar (Yuluğ) Bey'i Çankaya'da kabulü ve şehrin imarı hakkında görüşmesi.

1923 - Yünsa Yünlü Sanayi Şirketi kuruldu. Firmanın, iplik ve kumaş üreteceği ifade edildi

1921 - Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "...Teklifiniz üzerine Enver Paşa'nın bulunduğu yer ve faaliyetinden daima haberdar olmamızın temini Ali Fuat Paşa'ya yazılmıştır."

1920 - 15. Kolordu Komutanlığı "Doğu Cephesi Komutanlığı" olarak adlandırıldı ve Kazım Karabekir Paşa komutanlığa atandı.

İsmet Paşa'nın idam kararını padişah onayladı.

Mustafa Suphi'nin, Bakû'den Atatürk'e mektubu.

1919 - 9. Ordu Kıtaatı Müfettişliği adının yeni hazırlanan bir talimata göre 3. Ordu Müfettişliği adını alması.

Atatürk'ün, Amasya'dan, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "13. Kolordu'ya kaldırma emri verilse bile bunu uygulama ve yerine getirmenin geciktirilmesi lüzumunu Cevat Paşa'ya yazdım. Hükümetin her teklif ve müdahale karşısında, direnme gösteremeyişi cidden üzüntü verici ve şaşırtıcıdır."

Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa'nın, Atatürk'e İstanbul'a davet sebebini açıklayan telgrafı: "...İngilizler, İstanbul'a getirilmeniz hakkında istekte bulundular." (Ayrıca, aynı gün Atatürk'e çekilen ikinci bir telgrafla İstanbul'a davetin Hükümet kararı olduğu bildirilmiştir). [Kocatürk]

Bergama'nın milli kuvvetler tarafından geri alınışı.

1917 - Atatürk'ün, sabah otomobille Sekerat'tan hareket ederek öğleye doğru Elaziz (Elazığ)'e gelişi, şehre bir saat uzaklıkta Kafkas Ordular Grubu Komutanı Ahmet İzzet Paşa ve Elaziz (Elazığ) Valisi Mithat Bey tarafından karşılanışı ve Grup Karargâhı'na gelişi. (Atatürk, Elaziz (Elazığ)'de bulunduğu sırada, Başkomutan Vekili Enver Paşa, Grup Komutanı Ahmet İzzet Paşa'ya bir telgraf çekerek Mustafa Kemal Paşa ile beraber, kendisiyle buluşmak üzere Halep'e hareket etmelerini istemiştir). [Kocatürk]

1916 - Atatürk'ün komuta ettiği 16. Kolordu Karargâhının, Diyarbakır'dan Silvan'a nakli (2. Ordu Karargâhı'nın Diyarbakır'da kurulması üzerine, 16. Kolordu Karargâhı bugün Silvan'a nakledilmiş, Atatürk de ertesi günü Diyarbakır'dan ayrılarak Silvan'a gelmiştir).

1915 - Atatürk'ün, 19 Tümen Kurmay Başkanı Binbaşı İzzettin (Çalışlar) Bey hakkında, rütbe yükselmesi için öneri yazısı: "Ciddi, geçimli, muktedir, cesur, tecrübe kazanmış. Tümen Komutanlığı'na aday olabilir."

1873 - Darüşşafaka kuruldu.
İstanbul'da yoksullar ve yetimler için yatılı lise olan "Darülşafaka" kuruldu.

1826 - Sultan II. Mahmut, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırdı. Yerine ''Asakir-i Mansure-i Muhammediye'' adıyla yeni bir askeri teşkilat kuruldu. Bu olay Osmanlı tarihinde ''Vaka-i Hayriye'' (Hayırlı Olay) olarak anıldı.

Alıntı
 
16 HAZİRAN Tarihte Bugün

image002.jpg


16 Haziran 1926
Suikast girişimi sonrası İzmir’de

ata-109_k.jpg


16 Haziran 1934
Atatürk with Shah Rıza Pahlavi of Iran in the Çankaya Palace

16Haziran1934.jpg


16 Haziran 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İran Şahı Rıza Pehlevi ile

1950 - Atatürk özendirmesiyle Türkçeleştirilmiş ezanın, eskiden olduğu gibi Arapça okunmasına dair kanun kabul edildi.

1938 - Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü kuruldu. Spor artık devlet denetiminde.

Atatürk'ün, Savarona'da, Başbakan Celâl Bayar, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Araş, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya ve daha sonra Maliye Bakanı Fuat Ağralı'yı kabulü ve görüşmesi.

Atatürk'ün, Savarona yatında, o gün Balkan turuna çıkmak üzere kullandığı uçakla Yeşilköy'den Atina'ya uçacak olan Sabiha Gökçen'i kabulü ve söyledikleri: "Birkaç saat sonra senin büyük bir Balkan turuna çıktığını ve Türk kadınlığını göklerde şerefle temsil ettiğini, bütün dünya radyoları yayımlayacaklar, herkese duyuracaklar! ..Seni geçirmeye gelmek isterdim Gökçen; ama ne yazık ki bacaklarımda, dizlerimde derman bulamadım. Ama bu sözlerime sakın üzülme! Balkan turun, hepimiz için hayırlı olsun çocuğum!"

1936 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi, akşamüzeri motorla Florya'ya geçişi, geceyi burada geçirişi.

1935 - Atatürk'ün, öğleye doğru otomobille Çubuk'a gidişi, burada kısa bir süre dinlendikten sonra Karagöl'e gelişi, öğle yemeğini burada yemesi; öğleden sonra Melekşah köyüne uğrayarak Ankara'ya gelişi, Keçiören kır kahvesinde bir süre dinlendikten sonra akşam Çankaya'ya dönüşü.

1934 - İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Gazi Mustafa Kemal'i Ankara'da ziyareti.
Atatürk'ün, trenle Samsun'dan Ankara'ya gelen İran Şahı Rıza Pehlevi'yi istasyonda karşılaması

Atatürk'ün, akşam Çankaya'da iran Şahı Rıza Pehlevi şerefine verdiği ziyafette konuşması: "...Barış içinde gelişmekten başka amaçları olmayan milletlerimizin, aynı zamanda umumî barışa hizmet etmeyi en şerefli ödev saydıklarına şüphe yoktur."

1932 - Atatürk'ün, öğleden sonra ve akşamüstü Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.

1928 - Atatürk'ün, İstanbul'da Türkiye iş Bankası Yenicami Şubesi'ne gelişi, binayı gezerek ilgililerden bilgi alışı.

1926 - Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmir'e yapacağı seyahati fırsat bilen eski İttihatçılar, Mustafa Kemal Atatürk'e karşı bir suikast hazırladı. Ziya Hurşit ve adamları Mustafa Kemal Atatürk'e, Gaffarzade Oteli yakınında silah ve bombalarla saldıracaklardı. Ancak suikastçilerin Sakız Adası'na kaçmasını sağlayacak motorcu Şevki korkuya kapılıp durumu Vali Kazım Dirik'e bildirdi ve aralarında birçok ünlü ismin de bulunduğu suikastçiler tutuklanıp, yargılandı. Bunların önderleri idam edildi.

Atatürk'ün, saat 9.30'da Soma'ya gelişi, istasyonda kısabir kalıştan sonra hareketi.

Atatürk'ün, Manisa'ya gelişi, otomobille istasyondan Vilâyet'e gidişi, Türkocağı heyetini kabulü, öğle yemeğini Vilâyetle yedikten sonra İnşaat Malzeme Fabrikası sergisini, Belediye'yi ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni ziyareti.

Atatürk'ün, saat 16.00'da Menemen'e gelişi, bir saatlik ka*lıştan sonra hareketi.

Atatürk'ün, akşam İzmir'e gelişi ve halk tarafından coşku ile karşılanışı.

1925 - Atatürk'ün, Viyana'dan gelen heykeltraş Heinrich Krippl'e, yapacağı heykel için 1,5 saat süre ile model olması.

1924 - Atatürk'ün, Çankaya'da Almanya Elçisi Rudolf Nadolny'nin güven mektubunu kabulü.

1920 - Mustafa Kemal Paşa'nın ilgililere ve Rus Sovyet Cumhuriyetine tebliğ edilmek üzere Kazım Karabekir'e yazısı: "..Talat, Cemal, Enver Paşaların Türkiye Büyük Millet Meclisi namına hiç bir siyasi teşebbüse girişmeye selahiyetleri olmadığının ve bizimle hiç bir mihabere ve münasebetlerinin bulunmadığının kendilerine tebliği heyeti vekile kararı gereğidir"

Yunanlıların Batı Cephesinde Köşke taarruzu ve cephenin düşmesi.

Ermenilerin Oltu'yu işgali.

1919 - Yörük Efe Müfrezesi'nin Malkoç köprüsüne baskını ve Yunan müfrezesinin imha edilişi.

Atatürk'ün, Konya'da 2. Ordu Müfettişi Cemal (Mersinli) Paşa'ya, İstanbul'da kurulan Kilikyalılar Cemiyeti hakkında bilgi isteyen telgrafı: "Bu heyetin merkezi nerede ve üyeleri kimlerdir? Ne surette ilişki kuralım?"

Atatürk'ün, Amasya'dan Kâzım Karabekir'e, Konya'da Ordu müfettişi Cemal Paşa ile yazışmasına dair bilgi veren telgrafı: "...Cemal Paşa'ya verdiğim cevapta olupbittileri beklemek taraftarı olmadığımı ve fakat hazırlığımızı iyi yapabilmek için biraz zaman kazanmayı uygun gördüğümü bildirdim." [Kocatürk]

1917 - Atatürk'ün, günü Elaziz (Elazığ)'de geçirmesi.

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber sabah otomobille Diyarbakır'dan Silvan'a hareketi, saat 17.00'da Silvan'a gelişi.

Alıntı
 

17 HAZİRAN Tarihte Bugün

image002.jpg


17 Haziran 1934 Ankara’da bir törende

1938 - Sermayesinin tamamı devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan 'İktisadi Teşekküllerin Teşkilatı ile İdare Murakebeleri Hakkında Kanun' TBMM'de kabul edildi.

1936 - Atatürk'ün, Başbakan İsmet İnönü'yle beraber Florya'da yaya bir gezinti yapması.

1935 - Türkiye'de şeker üretimini rasyonel hale getirmek amacıyla İş Bankası, Ziraat Bankası ve Sümerbank'ın ortaklığıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. kuruldu. Bazı kaynaklarda 6 Temmuz 1935'te kurulduğu belirtilen 22 milyon Türk Lirası sermayeli şirkete mevcut 4 şeker fabrikasının (Alpulu, Uşak, Eskişehir, Turhal) bağlandığı açıklandı.

Atatürk'ün, Genelkurmay Başkanlığını ziyareti ve Mareşal Fevzi Çakmakla görüşmesi.

1934 - Atatürk'ün, İran Şahı Rıza Pehlevi şerefine İsmet Paşa tarafından verilen öğle yemeğinde bulunması.

Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara'da İran Şahı Rıza Pehlevi ile askerî birliklerin, izcilerin ve okulların katıldığı geçit törenini izlemesi.

Atatürk'ün, akşam Ankara Palas'ta İran Şahı Rıza Pehlevi şerefine Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü (Araş) Bey tarafından verilen ziyafette bulunması.

1932 - Türkiye Turing ve Otomobil Kulübü ile Milliyet gazetesince ilk kez düzenlenen otomobil yarışı, İstinye- Zincirlikuyu arasında yapıldı.

1930 - Atatürk'ün, Ertuğrul yatıyla İstanbul'dan Yalova'ya gidişi.

1926 - Kadıköy Su Şirketi devletleştirildi.

1922 - Atatürk'ün, Adapazarı'ndan İzmit'e gelişi.

1921 - Koçkiri Ayaklanması bastırıldı. Liderlerden Alişan ve arkadaşları teslim oldu.

Sivas, Erzincan ve Tunceli yöresinde, adını ayaklanan Koçgiri aşiretinden alan ve 3.5 ay süren ayaklanma, Türk ordusu tarafından bastırıldı.

Ahmet İzzet Paşa'nın, Atatürk'e, Harbiye Nazırlığı'nı kabul ettiğini bildiren telgrafı.

1920 - İngiliz Yüksek Komiseri Amiral J. de Robeck'in, Lord Curzon'a yazısı: "...Mustafa Kemal'in askerleri Gebze'ye kadar geldi. Haydarpaşa ve Üsküdar'ı, Kemalistlerin basmasından korkuyoruz."

1919 - Atatürk'ün, Amasya'dan Kâzım Karabekir'e millî birlik gereğine dair telgrafı: "...Anadolu'ya geçişimden şimdiye kadar en çok önem verdiğim taraf, milletin geleceğinin ve hayat hakkımızın ancak millî birlikle kurtarılacağını anlamak ve bunun için her çeşit siyasî ve kişisel ihtiraslardan uzak ve yalnız milleti hür ve müstakil yaşatmaya yönelik örgütün, yani Müdafaa-i Hukuk-u Milliye'nin her bucağa varıncaya kadar yayılması esaslarını hazırlamak oldu. Övmeye değer ki, her tarafta gerek askerî gerek mülkî, sizin gibi aynı fikir ve düşüncede arkadaşlarımızın çalışma ve önderlikleriyle her taraftan aldığım telgraflar milletin bu ihtiyacı duyduğunu ve birlik halinde bu işe eylemli olarak başladığını ispat ediyor."

İstanbul'da İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe'un, Atatürk'ün geri çağrılması için Hariciye Nezareti'ne müracaatı (Amiral Calthorpe, bu isteğini 6 Haziran 1919'da Harbiye Nezareti'ne bildirmişti. Hariciye Nezareti'ne bugünkü başvurusunu 2 Temmuz 1919'da bir kere daha yineleyecektir). [Kocatürk]

Yunan kuvvetlerinin Menemen'de katliam yapmaları.

Damat Ferit Paşa'nın Paris Barış Konferansı'na, Osmanlı Devleti'nin barış isteklerini bildiren muhtırası.

1917 - Atatürk'ün, sabah, Ahmet İzzet Paşa'ya beraber Elaziz (Elazığ)'den otomobille Diyarbakır'a hareketi, akşamüzeri Diyarbakır'a gelişleri ve büyük törenle karşılanmaları.

Alıntı
 
18 HAZİRAN Tarihte Bugün

18Haziran1936.jpg


18 Haziran 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Başbakan İsmet İnönü'yü Yeşilköy Hava Alanı'ndan Ankara'ya uğurlarken

ata-121_k.jpg


18 Haziran 1936
Başbakan İsmet İnönü Türk Hava Yolları uçağının yanında Atatürk ile beraber
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk121.html

18Haziran1936Yesilkoy.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, Başbakan İsmet İnönü ile birlikte Yeşilköy Hava Alanı'nda
(18 Haziran 1936)

18Haziran1922.jpg


Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, İzmit'te Claude Farrere'i karşılarken
(18 Haziran 1922)



1936 - Recep Peker'in CHP Genel Sekreterliği görevinden alınmasından sonra Başbakan İsmet İnönü'nün yayınladığı bir genelgeyle, İçişleri Bakanlığı ile parti genel sekreterliği birleştirildi. Bunun yanısıra illeri valilerine de partinin il başkanlığı görevi verildi. Bu parti ile devletin içice geçmesi ve bütünleşmesi yolunda önemli bir adım oldu.

Şükrü Kaya CHP genel sekreteri oldu.

Atatürk'ün, uçakla Ankara'ya dönecek olan İsmet İnönü'yü Yeşilköy Hava Alanı'ndan uğurlaması.

1935 - Atatürk'ün, Ankara'da Kızılay Genel Merkezi'ni ziyareti ve ilgililerden çalışmalar hakkında bilgi alışı.

Atatürk'ün, saat 21.00'de Celâl Bayar'ın evine gidişi, gece Çankaya'ya dönüşü.

1934 - II. Dil kurultayı Dolmabahçe Saray'ında toplandı.

Liman İşlerinin Hükümetçe İdaresine İlişkin Kanun TBMM'de kabul edildi.

Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Kâzım (Özalp) Paşa'nın İran Şahı Rıza Pehlevi şerefine evinde düzenlediği öğle yemeğinde bulunması, akşam Şah'ın İran Elçiliği'nde verdiği ziyafeti şereflendirmesi.

1933 - Atatürk'ün, öğleye doğru, atla Çankaya'dan Söğütözü'ne, oradan da Gazi Orman Çiftliği'ne kadar bir gezinti yapması.

Atatürk'ün, gece saat 02.30'da atla Gazi Orman Çiftliği yakınında Mühye köyüne gidişi, sabahleyin otomobille çiftliğe dönüşü.

1932 - Atatürk'ün, Genelkurmay Başkanlığı'nı ziyareti ve Mareşal Fevzi Çakmakla görüşmesi.

1927 - Hukuk Usulü Muhakemelerine İlişkin Kanun kabul edildi.

1926 - Atatürk'ün, İzmir'de Bornova Ziraat Mektebi'ni ve Türkocağı'nı ziyareti.

Atatürk'ün, İzmir suikast girişimi hakkında Anadolu Ajansına demeci: "...Alçak girişimin, benim şahsımdan ziyade mukaddes Cumhuriyetimize ve onun dayandığı yüksek ilkelerimize yönelmiş bulunduğuna şüphe yoktur. Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır!"

1922 - "Küçük Mecmua" adlı dergi, Ziya Gökalp tarafından Diyarbakır'da çıkarılmaya başlandı
(33 sayı çıkan dergi, 5 Mart 1923'e kadar yayımına devam etti).

Atatürk'ün, İzmit'te Claude Farrere ile görüşmesi ve Fransız edibi şerefine verilen çay ziyafetinde konuşması: "...Türkiye halkı, asırlardan beri hür ve müstakil yaşamış ve bağımsızlığı hayat gereği saymış bir milletin kahraman evlâtlarıdır. Bu millet bağımsızlıktan uzak yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır."

Atatürk'ün, İzmit'te Vakit gazetesi muhabirine umumî vaziyet hakkında demeci: "...Geçen sene İnebolu'yu bombardıman etmişlerdi; bu sene de Samsun'u. Bu gibi canavarca hareketler, milletin vatanını ve bağımsızlığını savunma yolundaki azim ve imanını kuvvetlendirmden başka bir netice hasıl etmez." [Kocatürk]

1920 - Fransızlar, Zonguldak'ı işgal etti ve 20 günlük mütareke sona erdi.

1919 - Mustafa Kemal Paşa, Anadolu ve Rumeli milli teşkilatının birleştirilmesi hakkında bir genelge yayınladı.

Atatürk'ün, Amasya'dan, Edirne'de bulunan I. Kolordu Komutanı Albay Cafer Tayyar Bey'e telgrafı: "...Bağımsızlık gayesinin elde edilişine kadar tamamiyle milletle birlikte, fedakârane çalışacağıma mukaddesatım namına yemin ettim. Artık benim için Anadolu'dan hiçbir yere gitmemek kesindir."

Atatürk'ün, Erzurum Valisi Münir (Akkaya) Bey'in görevinden alınması üzerine Dahiliye Nezareti'ne -Vali'nin yerinde bırakılmasının uygun olacağını ve istifa etmiş dahi olsa kabul edilmemesini isteyen- telgrafı. [Kocatürk]

İstanbul hükümeti Redd-i İlhak ve benzeri derneklerin faaliyetlerini yasakladı.

Midyat'ta ayaklanmaya kalkışan Ali Batı'nın girişimi bastırıldı.

Alıntı
 
19 HAZİRAN Tarihte Bugün

19Haziran1936.jpg


19 Haziran 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Florya'da


1938 - Atatürk'ün, Savarona yatında Romanya Kralı II. Carol'u kabulü ve görüşmesi.

1937 - Atatürk'ün, Sakarya motoruyla İstanbul'dan Yalova'ya gelişi.

1934 - Ankara Halkevi’nde İran Şahı onuruna ilk Türk operası ‘Özsoy’ oynandı.

Atatürk'ün, akşam Ankara Halkevi'nde, İran Şahı Rıza Pehlevi ile beraber -onun şerefine oynanan- "Özsoy" operasını izlemesi.

1933 - Atatürk'ün, akşamüzeri atla Gazi Orman Çiftliği yöresinde bir gezinti yapması, geceyi Marmara Köşkü'nde geçirmesi.

1932 - Atatürk'ün, akşamüzeri Kılıç Ali Bey'in evine gelişi, akşam Çankaya'ya dönüşü

1926 - Mustafa Kemal, İzmir gezisini izleyen Anadolu Ajansına ünlü sözlerinin yer aldığı demecini verdi:
''Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.''

1925 - Atatürk'ün, akşam Çankaya'da, Prag Elçisi Vasıf (Çınar) Beyi kabulü.

1922 - Atatürk'ün, Claude Farrere'le beraber İzmit'ten Adapazarı'na hareketi ve istasyonda konuşması: "...Bu yürüyüşümüzle memleketi gerçek neticeye kavuşturacağımıza şüpheniz olmasın!"

Atatürk'ün, İzmit'ten ayrılırken mutasarrıfa veda telgrafı: "...Kurtuluş ve bağımsızlık mücadelemizde önemli bir yer işgal eden İzmit'ten pek duygulu olarak dönüyorum."

Atatürk'ün Claude Farrere ile Adapazarı'na gelişi, ziyaretleri ve öğle yemeğini burada yemeleri.

Atatürk'ün İzmit-Adapazarı yolunda Vakit gazetesi Başmuharriri Ahmet Emin (Yalman)'e umumî vaziyet hakkında demeci:".. .Orduda mevcut pek yüksek manevî kuvvet, dayanışma, azim ve iman, şevk ve neşe çok defalar gözlerimi sevinç yaşlarıyle dolduracak derecede tesir bırakmaktadır."

Atatürk'ün, Ömer Sezai (Madra) Bey'e mektubu: "Annemle gönderdiğiniz mektubu ve zarf içindeki hesap pusulasını aldım. Üç sene içinde anneme gösterdiğiniz yüksek insanlık ve yardımı ayrıntılarıyla öğrendim. Çok teşekkür ederim. Sizde korunan ikibin liradan bir müddet daha İstanbul'da kalmak mecburiyetinde bulunan kız kardeşim Makbule Hanım'la halam ve diğer akrabanın geçinmelerini sağlamak üzere, temmuz başından itibaren kız kardeşim Makbule Hanım'a aylık yüz lira vermenizi rica ederim." [Kocatürk]

1920 - Doğu cephesi Kumandanlığına tayin edilen Kâzım Karabekir, Erzurum'dan ayrıldı.

1919 - Milli kuvvetlerin Bergama'yı boşaltarak çekilmesi.

Atatürk'ün, Ankara'dan Amasya'ya gelen Ali Fuat Paşa ve Rauf Bey'le görüşmesi.

Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e, Rauf (Orbay) Bey ve Ali Fuat Paşa'nın Amasya'ya bugün geldiklerini bildiren telgrafı.

Atatürk'ün, Amasya'dan, 17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami (Günsav) Bey'e telgrafı: "Pontus Cumhuriyeti kurmak amacıyla yapılmakta olan haince çalışmalar zararsız hale getirildi. ...Dünyadaki genel gidişat ve durum, Türk ulusunun bağımsızlık ve kurtuluşunun lehinedir."

1917 - Atatürk'ün, sabah, Ahmet İzzet Paşa'ya beraber Diyarbakır'dan Halep'e hareketi.

Alıntı
 
Back