• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Atatürk günlüğü - Tarihte bu gün Atatürk ne yapmış? ( Güncellenecektir )


12 MAYIS Tarihte Bugün

12Mayis1934.jpg



12 Mayıs 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Ankara Kız Lisesinde
Başbakan İsmet İnönü ve Afet İnan ile birlikte

1937 - Atatürk'ün, Hindenburg balonunun karaya inerken patlaması sonucu meydana gelen can kaybı nedeniyle Almanya Cumhurbaşkanı Adolf Hitler'e başsağlığı telgrafı.

1927 - Türkçülük ve halkçılık görüşleriyle tanınan Ahmet Hikmet Müftüoğlu öldü.
Türk milliyetçiliğine hem siyasî hem de edebî alanda hizmet etmiş yazarlarımızdan Ahmet Hikmet Müftüoğlu 1870'de İstanbul'da doğmuştur.

1926 - Atatürk'ün, Silifke'ye gelişi.

1925 - Atatürk'ün, akşam İstanbul Belediye Başkanı Emin (Erkul) Bey'i kabulü.

1934 - Atatürk'ün, Kız Lisesi'nin Ankara Halkevi'nde düzenlediği müsamereyi onurlandırması.

1921 - Londra Konferansı'na katılan heyete başkanlık eden Hariciye Vekili Bekir Sami Bey (Kunduh), imzalamış olduğu anlaşmaların kabul edilmemesi ve hükümetle derinleşen görüş ayrılığı nedeniyle istifa etti.

Atatürk'ün, Türkiye Büyük Milet Meclisi'nin gizli oturumunda Bekir Sami Bey'in Fransızlarla yaptığı antlaşmayla ilgili görüşmeler esnasında konuşması: "...Meclisimizin millete karşı yerine getirmesini üstlendiği görev, öteden beri ilân ettiğimiz, hepimizce bilinen bir esasta saklıdır. O esası bir daha tekrar etmek isterim: "Millî sınırlarımız içinde memleketin bütünlüğünü ve milletin tam bağımsızlığını temin etmek. Bizim millete karşı üzerimize aldığımız görev, bunu temin edecektir." [Kocatürk]

Atatürk'ün, Çankaya'da Mısırlı Prenses Kadriye ve eşini kabulü, görüşme esnasında söyledikleri: "...Biz şüphesiz, barış istiyoruz, şerefli bir barış! Fakat onlar bizi mahvetmek istiyorlar. Ben, bunun sebebini biliyorum."

1919 - Paris görüşmelerinde İzmir'in işgal kararının alındığı toplantıya katılmayan İtalyanlara işgal onaylatıldı. Buna karşılık İtalyanların Güney'de yaptığı işgaller de diğer devletler tarafından onaylandı.

Atatürk'ün, 9. Ordu Müfettişliği Karargâhı'nın "seferi karargâh" sayılması hakkında Harbiye Nezareti'ne yazısı.

1916 - Atatürk'ün, beraberindekilerle sabah Silvan'dan hareketle, Kulp suyu üzerindeki Memuk köprüsü geçerek Raşikan köyüne gelişi, geceyi burada, çadırda geçirişi.

1915 - Atatürk'ün, 19. Tümen birliklerine günlük emri: "...Askerlerimizin, yapılacak düşman hücumunu def edeceğine inancım tamdır. Ancak, yalnız düşman hücumlarını def etmek, amaç ve görevimizin güzel bitirilmesi için yeterli olmayıp, tersine düşman hücumu def olunduğu anda hemen bölge komutanları, o noktada destek ve yedeklerini birinci hatta sürerek karşı saldırı ve hücumla düşman mevziine girmek gerekir. Bundan başka, düşman hücumunun reddi haberini değil, karşı hücum ile düşman mevziine girilmiş olduğu haberini beklerim!" [Kocatürk]

1915 - Muavenet-i Milliye torpidobotunun İngiliz Goliath zırhlısını torpilleyerek batırması.

Muavenet-i Milliye, Çanakkale'de yaşanan en önemli olaylardan birinin, Goliath'ın batırılışının kahramanıdır. Müttefik ordularının komutanı olan General Ian Hamilton'un "Düşman madalyayı hak etti!" diye günlüğüne not düşmesine neden olan Muavanet-i Milliye'nin başarısı, Müttefik donanmasının Mondros limanına çekilmesine neden, Türk askerleri için de moral olmuştur.
Çanakkale Seferi süresince İngiliz donanmasının maruz kaldığı en büyük felaket Goliath'ın batışıdır. 13.150 tonluk ve yedi yüz elli mürettebatı olan bu muharebe gemisinden ancak yüz seksen kişi kurtulabilmiştir. Beş yüz yetmiş personeli, gemi ile beraber sulara gömülmüştü.
Bu geminin batışı ile verilen zayiat büyük olmuştu, ama asıl önemlisi bu felaketin doğurduğu olaylardı. Goliath'ın batırılışı üzerine İngilizler, Boğaz'ın zorla geçilmesi fikrinden tamamen vazgeçtiler. 18 Mart Harekatı'ndan sonra donanmayla Boğaz'ı bir kere daha zorlamayı planlıyorlardı. Çünkü kara harekatı da istenilen sonucu vermemişti ve kısa sürede de vereceği tahmin edilmiyordu. Bu geminin batırılışı, bu plandan vazgeçilmesine sebep oldu. Ayrıca geminin batırılışından iki gün sonra 15 Mayıs 1915'te, İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Fisher, ardından da 17 Mayıs'ta, Çanakkale Seferi'nin fikir babası Churchill'in isifasına vesile oldu.
Küçük bir Türk muhribi olan Muvanet-i Milliye Muhribi'nin başarısı, görüldüğü gibi, İngiltere kabinesinde kriz yaratacak şekilde etkili olmuştu.
Olayın amacı, İngiliz gemisinin batırlışı ve gemi komutanının kim olduğu Türk kaynaklarında şöyle yer almaktadır:
"13 Mayıs 1915 tarihi, Muavenet muhribinin Morta koyunda demirli Goliath İngiliz muharebe gemisini batırması, Çanakkale Muharebeleri tarihinde önemli bir yer tutar.
Fransızların Kerevizdere'de ele geçirmiş oldukları mevzileri geri almak için yapılan devamlı taarruzlara karşı, Fransızların harp gemilerinin yardımını istemeleri üzerine, her akşam iki muharebe gemisi Morto Koyu açığına gönderilmekteydi. Bu gemilerin ateşinden hayli zarar görülmesi üzerine, 5 nci Ordu Komutanlığı Boğazlar Genel Müfettişliği'ne başvurarak bu kötü durumun giderilmesini istedi. Bu amaçla, Muavenet Muhribi'nin görevlendirilmesine karar verildi.
Marmara'da denizaltı karakol görevi yapan Muavenet, Kıdemli Yüzbaşı Ahmet Saffet komutasında olarak 10 Mayıs saat 1330'da Çanakkale'ye geldi.
12 Mayıs'ta sona eren hazırlıklar arasında, kıyı boyunca seyir sırasında geminin dibe değmemesi için kömür ve yağın yarısı gemiden çıkarıldı. Doksan kilo şarjlı üç Şuvartskopf torpidosu kovanlara sürüldü; bir tanesi de yedek olarak güverteye alındı. Torpidolar, 1.200 metre mesafe, 34 mil sürat ve iki metre derinliğe ayarlandı. Düşmanın torpido ağı kullanmadığı saptanmış olduğundan, torpidolara ağ makası takılması ihtiyaç görülmedi. Bu sırada Morto koyunda Goliath ve Kornvolis muharebe gemileri demirli bulunmakta , iki İngiliz muhribi Rumeli, diğer ikisi Anadolu Kıyısında ve biri de boğaz ağzının ortasında karakol yapmSakta idi.
Müstahkem mevkideki bataryalar ile ışıldaklar ve diğer bütün ilgili birlikler, yapılacak taarruzdan haberdar edilmiş, Anadolu ışıldaklarının Muavanet'in seyir hattının aydınlatmamaları, Muavenet'i izlemeleri olasılığı olan düşman muhriplerini karşılamak üzere, bataryaların hazır bulunmaları, Muavenet'in dönüşte seyir fenerlerini yakacağı ve eğer izleniyorsa, baş tarafından beyaz işaret fişekleri atacağı bildirilmişti. Havuzlar mevkiinde demirli olan bir filika da kırmızı bir fener gösterecekti.
12 Mayıs saat 18.40'da harekete geçen Muavenet, saat 19.00-19.30 arasında mayın hatlarını geçtikten sonra , 19.40'ta Soğanlıdere önlerindeki mayın hatlarının hemen dışında demirleyerek, taarruz saati olan gece yarısını beklemeye başladı.
Morto'daki (Morto-Soğanlıdere=7 mil) gemilerin ateşi ve ışıldaklarla yaptıkları aydınlatma, saat 23.30'a kadar sürdü.
13 Mayıs saat 00.30'da demir alan Muavenet, sekiz mil hızla Rumeli kıyısına sürünürcesine seyre başladı. Onbeş dakika sonra, iskele tarafından 600-800 metre mesafede rastlanan ve ağır yolla karşı rotada seyreden bir düşman muhrip takımı, Muavanet'i görmedi. Saat 01.00'da tam pruvada, Eskihisarlık burnuna bordalarını vermiş yatan iki muharebe gemisi fark edildi. Torpido kovanları sancağa çevrilmiş durumda ağır yolla seyre devam olunurken, öndeki geminin (Goliath'ın) pırıldakla (O) işareti verdiği görüldü; görülmüş olan Muavanet'ten parola sorulmaktaydı. Bu işarette aynen karşılık veren Muavenet, vakit kaybetmeyerek hemen hücuma kalktı ve saat tam 01.15'te birbiri ardından üç torpidosunu işaretledi. Bu anda mesafe 300 metre kadardı. Torpidolardan biri Goliath'ın komuta köprüsü, ikincisi baş baca altına ve üçüncüsü de kıç tarafına vurdu. Kısa zamanda batan Goliath, yedi yüz elli kişilik mürettabatından, gemi komutanı dahil, beş yüz yetmişini de birlikte götürdü.
Muavenet, saat 05.00'te Çanakkale önüne demirlediği vakit, büyük sevinç gösterileriyle karşılandı. Aynı gün İstanbul'a hareket eden muhrip, ertesi günü istinye üssüne döndü ve merasimle karşılandı. 16 Mayıs'ta gemi mürettabatı, Başkomutan Vekili ve Bahriye Nazır Vekili Enver Paşa tarafından bir takdirname ile kutlandı. Bunu, nişan ve madalyalarla taltifleri ve gemi komutanının binbaşılığa yükseltilmesi izledi. Muavenet'in, bu başarısı, Çanakkale'yi savunanların morali üzerinde önemli etki yaptı. İngiliz harp tarihinin, (atak ve ustalıklı bir hareket) olarak kaydettiği bu olay, 14 Mayıs'ta toplanmış olan İngiliz Harp Meclisi'nde tam bir bomba etkisi yaptı.

Kaynak: www.canakkale.gen.tr

Alıntı
 
13 MAYIS Tarihte Bugün

1919ParisKonferans_small.jpg



1919 Paris barış görüşmelerinde Lloyd George

SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg



1938 - Atatürk'ün, Çankaya'da Adalet Bakanı Şükrü Saraçoğlu'nu kabulü.

1929 - TBMM'de Deniz Ticaret Kanunu kabul edildi.

1929 - New maritime trade/commercial code is adopted.

1926 - Atatürk'ün, Tekir köyüne giderek kurmaya çalıştığı çiftlikte incelemeler yapması.

1921 - İstanbul'da İtilaf Devletleri'nin üç yüksek komiserinin "Boğazların tarafsızlığı" hakkındaki kararı.

1920 - Cafer Tayyar Bey, Trakya kuvvetlerinin komutanı oldu.

1919 - İzmir'in işgal edileceğine ilişkin Venizelos'un beyannamesi, Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan Albayı Mavrudis tarafından yerli Rumlara okundu.

Atatürk'ün, Harbiye Nezareti'ne "9. Ordu Müfettişliği karargâh mensuplarının 3 aylık ödenekleri ile fevkalâde masraflar için bir miktar para verilmesi ve karargâhın seferî sayılması hakkında evvelce yaptığı müracaatların acele sonuçlandırılmasını isteyen ve bunları takiben 3 gün sonra İstanbul'dan hareket edileceğini" bildiren yazısı.

Paris görüşmelerinde Lloyd George, Osmanlı Devleti'nin İtilaf devletleri arasında bütünüyle bölüşülmesini istedi.

1918 - 13 Mayıs 1918 Tarihinde bera-i tedavi Viyana'ya azimet buyurmuştur.
Kaynak: Atatürk'ün Özlük Dosyası

1916 - Atatürk'ün, beraberindekilerle sabah Raşikan köyünden hareket ederek öğleden sonra saat 13.00'da Kulp merkezi Pasur'a gelişi ve geceyi burada geçirişi (Atatürk, Pasur'a 1 saatlik mesafeden Genç Mutasarrıfı Hilmi Bey ve diğer yüksek memurlar tarafından karşılanmıştır).

Karargâhı Diyarbakır'a nakledilen 2. Ordu Komutanı Ahmet İzzet Paşa'nın İstanbul'dan Diyarbakır'a gelişi.

1915 - Çanakkale'de, Binbaşı Ahmet Bey'in komutasındaki ''Muaveneti Milliye'' muhribi, Golyat zırhlısını torpilleyerek batırdı.

Atatürk'ün Kuzey Grubu Komutanlığı'na raporu: "Kolordu'nun isteği gereğince karşımdaki düşmanı Arıburnu'ndan atmak için canımı fedadan bir an tereddüt etmem. Komuta ettiğim birliği dahi son ere kadar ölüme gönderebileceğime güvenim var. Ancak, fayda verecek sonucu ortaya koyacağına kesin olarak inandığım evvelki raporumda da arz ettiğim üzere, ağır topçunun ateş himayesi altında yeni bir tümenle taarruzun yapılması gerekli olduğunu arz eylerim."

Atatürk'ün, İngilizlerin günlerdir Arıburnu'ndan devamlı asker çıkarması üzerine -subay ve askerlerimizi maddeten ve manen uyanık ve emirlere hazır bulundurmak üzere- bildirisi: "...Bölge komutanları, son erimize kadar ölmek veyahut karşımızdaki düşmanı bir fert kalıncaya kadar denize dökmek amacıyla taarruz ve hücuma hazırlanacaktır. Komutanlar bu görüş açısından her türlü tertibat ve incelemelerini bitirip hücuma hazır olduklarını bana bildireceklerdir."[Kocatürk]

Alıntı
 
14 MAYIS Tarihte Bugün

1938 - Atatürk'ün, akşamüzeri Gazi Orman Çiftliği'ne gelişi, akşam Çankaya'ya dönüşü.

Türklerle birlikte hareket eden Aleviler üzerinde şiddet ve baskılar artmıştır. Hatay'da yaşayan Aleviler Atatürk'e telgraf çekerek, kendilerine baskı yapıldığını duyurdu.

Alevi kesim olmak üzere diğer unsurları Türkler aleyhine kışkırtmasına karşı bir takım çalışmalar yapılmıştır. Özellikle Fransızların Alevilere “Siz ne Türk, ne Arap ve ne de Müslümansınız, sizler ehli salip bakayası olduğunuzdan Türkler ve Araplar sizlere fena muamele yapmaktadırlar...” propagandası.
Kaynak: www.atam.gov.tr

1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da İran Büyükelçisi Halil Fahimi'yi kabulü.

Atatürk'ün, akşamüzeri Keçiören'de Recep Peker'in evine gidişi, akşam Çankaya'ya dönüşü.

1935 - Atatürk'ün, akşam "Türkkuşu" uçuş alanını ziyareti ve çalışmalar hakkında bilgi alışı.

1933 - Atatürk'ün, Çankaya'da Arnavutluk Elçisi Cavit Leskoviku'nun güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.

1926 - Atatürk'ün, Silifke'den saat 9.00'da Mersin'e gelişi, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni, Belediye'yi, Vilâyet'i ve Türkocağı'nı ziyareti.

1925 - Doğu İstiklal Mahkemesi'nde Şeyh Sait ve adamlarının duruşması başladı.

1921 - Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumunda 1921 yılı bütçesi ve malî durum hakkında konuşması: "...Söz konusu olan, mevcut kaynaklarımızın bize temin edeceği para ile amaçlarımızı temin edebilmektir."

Atatürk'ün, II. İnönü Zaferi ile ilgili bir tablo takdim eden Ankara Erkek Öğretmen Okulu resim öğretmeni Tahsin Bey'e teşekkür mektubu: "İkinci İnönü Muharebesi'nden duyduğunuz duyguları ifade eden ve sanatkârlık liyakatinizin örneği bulunan tabloyu kabul ettim. Teşekkürler ederim." [Kocatürk]

1920 - Birinci Yozgat ayaklanması.

Atatürk'ün, 9-13 Mayıs günleri arasında toplanan Edirne Kongresi'nin aldığı kararlar hakkında Trakya Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyeti Başkanlığı'na telgrafı: "Edirne Fevkalâde Meclisi'nin Yunan işgali ihtimaline karşı, Trakya'nın savunma esası dahilinde verdiği karar uygundur. Paris'teki Osmanlı delege heyeti, milletin hiçbir şekilde vekâletine sahip değildir."

1919 - Paris Barış Konferansı:
14 Mayıs 1919 günü yapılan görüşmelerde Anadolu'nun İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan devletlerince ne şekilde bölüneceğine dâir plan son şeklini almıştı.

Paris görüşmelerinde Lloyd George, Osmanlı Devleti'nin İtilaf devletleri arasında bütünüyle bölüşülmesini istedi.

1919 - Atatürk'ün, Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın Nişantaşı'ndaki evine, akşam yemeğine davet edilmesi ve yemekten sonra, Cevat (Çobanlı) Paşa da olduğu halde, Sadrazam'la yeni vazifesi hakkında görüşmesi.

Sadrazam'ın yanından ayrıldıktan sonra Atatürk'le Cevat Paşa arasında geçen konuşma:

- Bir şey mi yapacaksın, Kemal?
- Evet Paşam, bir şey yapacağım!
- Allah muvaffak etsin!
- Mutlak muvaffak olacağız!

1919 - Amiral Calthorpe, İzmir'in işgali için nota verdi.

İzmir Limanı'nda bulunan İtilaf Devletleri donanması kumandanı Amiral Calthrope, Türk ordusuna
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edileceğini bildirdi.

İzmirli yurtseverler, gece Yahudi Maşatlığı'nda toplanarak, ''Reddi İlhak'' ilkesini kabul ettiler.

İzmir Redd-i İlhak Cemiyeti halkı işgale karşı direnmeye çağırdı. Camilerden selâ verilerek bütün İzmir halkı Yahudi maşatlığına (Yahudi mezarlığı) çağrıldı. Kırkbin kişi sabaha kadar ateşler yakarak işgali protesto etti.

Genelkurmay başkanlığına Cevat Paşa'nın (ÇOBANLI) ikinci kez atanması.

Mustafa Kemal Paşa'nın, Sadrazam Damat Ferit ile yeni görevi hakkında görüşmesi.

İtalyanların Kuşadası'na çıkarma yapması ve Selçuk İstasyonu'nun işgali.

İzmir civarındaki Foça, Karaburun, Urla ve Yenikale istihkamlarının İngiliz, Fransız ve Yunan birliklerince işgali.

1916 - Atatürk'ün, beraberindekilerle sabah Kulp'tan hareket ederek akşamüzeri saat 17.00'de Şin'e gelişi ve 17. Alay'ın ha*zırladığı yemeği yiyişi.

Başkomutanlık Vekâleti tarafından, Atatürk'ün komuta ettiği 16. Kolordu'nun, 2. Ordu Komutanlığı emrine verilmesi.

1915 - İngilizlerin, Arıburnu'na yeniden asker çıkarması; gece Bombasırtı'na yaptıkları taarruzun kuvvetlerimiz tarafından süngü ile püskürtülmesi ve düşmana ağır kayıplar verdirilmesi.

1915 - Amiral Fisher istifa etti (Churchill 15 Kasım 1915'da istifa etti).

Alıntı
 

15 MAYIS Tarihte Bugün

1938 - Atatürk'ün, akşamüzeri otomobille şehirde bir gezinti yapması, Anadolu Kulübü'ne gidişi, akşam Çankaya'ya dönüşü.

1937 - Atatürk'ün, Ankara Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencilerinin Halkevi'nde verdikleri çay nedeniyle Adalet Bakanı Şükrü Saraçoğlu tarafından kendisine çekilen saygı ve bağlılık telgrafına cevabı: "Bana gösterilen temiz ve samimî hisleri bildiren telgrafınızı memnuniyetle aldım. Teşekkür eder ve Ankara Hukuk Fakültesi'ne ışıklı yolunda daima ilerlemeler ve başarılar dilerim."

Atatürk'ün, Mamak Baruthanesi'ndeki patlama nedeniyle üzüntülerini bildiren Fransa Cumhurbaşkanı Albert Lebrun'a teşekkür telgrafı.

1935 - Atatürk'ün, Mareşal Pilsudski'nin ölümü nedeniyle Lehistan (Polonya) Cumhurbaşkanı Moscicki'ye başsağlığı telgrafı.

Atatürk'ün, Cumhuriyet Halk Partisi Dördüncü Büyük Kurultayı üyeleri şerefine Gazi Orman Çiftliği'nde verilen ziyafette bulunması.

1926 - Bir İngiliz zırhlısına binerek Malta'ya kaçan ve daha sonra İtalya'nın San Remo kentine yerleşen son Osmanlı padişahı VI. Mehmet Vahdettin öldü.

1924 - Sanayi-i Nefise Mektebi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) öğrencileri ilk resim sergilerini İstanbul'da açtı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi; Sanat Tarihçisi, Arkeolog, Müzeci, Ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kuruldu ve 2 Mart 1883’de öğretime başladı. Ülkemizin ilk sanat ve mimarlık yüksek okulu olan Kurum, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını aldı ve böylece ülkemizde Akademi ünvanını alan ilk yükseköğretim kurumu oldu. Güzel Sanatlar Akademisi, 1969’da 1172 sayılı Devlet Güzel Sanatlar Akademileri Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte bilimsel özerkliğe kavuştu. Kurum, 4.11.1981’de kabul edilen 2547 sayılı Kanun ve 20 Temmuz 1982’de çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını aldı.

1921 - Atatürk'ün, askerî durum hakkında Hâkimiyet-i Milliye gazetesi muhabirine demeci: "...Millî ordunun hazırlığı mükemmel, manevî kuvveti yüksek ve azmi her zamankinden sağlamdır."

1920 - Kuvay-ı İnzibatiye, Kuvay-ı Milliye tarafından yenilgiye uğratıldı.

Anzavur kuvvetleri ile Kuva-yı Milliye arasında Geyve'de şiddetli çatışmalar oldu.
Anzavur kuvvetleri yenilerek, geri çekildi.

Kuvay-ı Milliye'yi oluşturan Ahmet Anzavur kuvvetlerinin Geyve Boğazı yakınlarındaki şiddetli çarpışmalar sonucunda dağıtılması.

Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e iç isyanların yayılma eğilimine karşı doğu bölgelerinde gereken önlemlerin alınmasını isteyen telgrafı: "...Biz her şeyden evvel bütün kuvvetimizle memleketimizin iç dayanışmasını korumayı başarırsak, sınırlarımızı kurtarmaya muvaffak olacağımız görüşündeyiz. Bu sebeple kolordunuz birlikleriyle her şeyden evvel gericiliği ortadan kaldıracak şekilde batıya doğru harekât ve tertibat düşünmek mecburiyetindeyiz. Bundan başka bütün iç karışıklıkların kuvvetlerimizi içerde işlemez hale getirerek sınırlarımızı yabancılara teslim için maksatlı olarak çıkarıldığına eğer Erzurum halkı gerçekten inanıyorlarsa, bunlar yakındaki, hatta uzaktaki halk ve bilginlere devamlı mektuplar ve telgraflar yazarak mühim uyarma görevi yapabilirler." [Kocatürk]

1. Yozgat İsyanı başladı.

1919 - Türk Kurtuluş Savaşı 15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgali sırasında düşmana ilk kurşunun atılmasıyla başladı.

Atatürk'ün, sabah Genelkurmay Başkanlığı'na giderek Cevat (Çobanlı) ve Fevzi (Çakmak) Paşalara veda etmesi.

Atatürk'ün, Babıâli'ye giderek Hükûmet üyelerine veda etmesi (Atatürk Babıâli'ye geldiği zaman Kabine toplantı halinde idi ve Yunanlıların İzmir'e çıkışını görüşüyordu. Atatürk Sadaret bekleme salonunda Dahiliye, Hariciye ve diğer bir kısım nazırlarla görüşerek onlara veda etti.

Mustafa Kemal, Yıldız Sarayı Küçük Mabeyn Köşkü'nde Padişah Vahdettin ile görüştü.

Atatürk'ün, Bandırma vapuru kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey'i Şişli'deki evine çağırarak hareket şekline dair bilgi alması.

1919 - Sabahtan itibaren yaklaşık onikibin kişiyi bulan Yunan kuvvetleri İzmir'e çıkmaya başladı. Kadifekale'ye Yunan topları yerleştirildi.

Hukuk-ı Beşer gazetesinde günlerdir direniş çağrıları yapan gazeteci Hasan Tahsin (Osman Nevres) şehir içinde zafer yürüyüşü yapan işgalcilerin bayraktarını tabancasıyla vurdu. Bunun üzerine işgalciler Hasan Tahsin'e kurşun yağdırarak, şehit etti.

Yunan güçlerine ilk kurşunu atan Hukuku Beşer gazetesi Başyazarı Hasan Tahsin (Osman Nevres) ile
Askerlik Şube Başkanı Albay Süleyman Fethi şehit edildiler.

Yağma ve katliama başlayan Yunan askerleri şehirde terör estirdi.

Şehirdeki telgrafçılar işgali bütün Anadolu'ya bildirmeye başladı.

Muğla'da, İzmir'in işgalini protesto amacıyla miting.

Denizli'de, Aydın'da, Muğla'da, Konya'da ve Burdur'da işgale karşı mitingler yapıldı.

1919 - Yunanlıların İzmir'e çıkması.

Elefterios Venizelos'un devamlı gayretleri ve diğer büyük devletlerin desteklemesi sonucunda İzmir'e Yunan askeri çıkarılması 15 Mayıs 1919 tarihinde uygulamaya konuldu

1919 - Paris Barış Konferansı:

Paris görüşmelerinde Osmanlı Devleti'nin İtilaf devletleri arasında bütünüyle bölüşülmesi istendi.

1917 - Petain'in yerine Foch'un başkomutanlığa atanması.

Fransız ordusunda ayaklanmaların başlaması.

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber öğleden sonra Şin'de 17. Alay Karargâhı'na giderek askerin erzak sıkıntısını görüşmesi.

1916 - Avusturyalılar'ın İtalya'da saldırıya geçişi. Jutland savaşı.

1915 - Atatürk'ün, 19. Tümen birliklerine günlük emri: "...Düşmanın gece saldırı ve hücumlarını ateşlerimizle etkisiz hale getirdikten sonra, karşı hücum yaparak kesin sonucun elde edilmesine kadar izlenmesi halinde, başarı umulduğundan, bu gibi fırsatların kaçırılmamasını bölge alay ve tabur komutanlıklarından ve bütün subay ve erlerden isterim."[Kocatürk]


1909 - Atatürk'ün, rahatsızlığı sebebiyle İstanbul'da Gülhane Hastanesi'ne yatışı (3 günlük bir tedaviyi takiben 18 Mayıs 1909 tarihinde hastaneden çıkmıştır). [Kocatürk]

Alıntı
 
16 MAYIS Tarihte Bugün

- 1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da, 8. Edward'ın tahta çıkışı nedeniyle İngiliz Büyükelçisi Percy Loraine'in yeni güven mektubunu kabulü.

Atatürk'ün, Çankaya'da Fransız Büyükelçisi Henri Ponsot'un güven mektubunu kabulü.

Atatürk'ün, akşam trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.

1935 - Atatürk'ün, Çankaya'da Çin Elçisi General Ho-Yao-Tsu'nun güven mektubunu kabulü.

1934 - Atatürk'ün, Cumhuriyet gazetesinin kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle Yunus Nadi'ye telgrafı: "Gazetenizin onuncu yıl dönümünü idrak etmesinden memnun oldum. Başarı temenni ederim."

Atatürk'ün, atla bir saatlik bir gezinti yapması.

1926 - Atatürk'ün Mersin'den Adana'ya gelişi. Vilâyet'i, Belediye'yi, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni, Türkocağı'nı ziyareti ve akşamüzeri Adana'dan Dörtyol'a hareketi.

1923 - Atatürk'ün, bayram nedeniyle Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne, belediye heyetlerine ve millet fertlerine tebrik telgrafı: "...Nihayetsiz güçlükler içinde meydana getirdiği orduların kazandığı zaferlerle ebedî iftihara hak kazanan millet, siyasî ve toplumsal faaliyet alanlarında da aynı liyakati gösterecek ve inşallah millî ilerlemenin tam gelişimi içinde çok mesut bayramlara erişecektir."

Atatürk'ün, bayram nedeniyle orduya mesajı: "...Bütün silâh arkadaşlarımın tam bağımsızlık mücadelesinde zafer ve mutluluğa kavuşmalarını, bu feyizli günün kutsallığı hürmetine Cenabıhak'tan dilerim." [Kocatürk]

1919 - Mustafa Kemal'in Samsun'a gitmek üzere Bandırma vapuru ile İstanbul'dan ayrılması.

Atatürk'ün, 9. Ordu Kıtaatı Müfettişliği karargâh mensuplarıyla beraber akşamüzeri, Bandırma vapuru ile İstanbul'dan ayrılışı. (Atatürk, Galata rıhtımından bir motorla Kızkulesi açığında demirli bulunan Bandırma vapuruna geçmiş, vapur buradan hareket etmiştir).

Atatürk'ün, Bandırma vapurunun Kızkulesi açıklarında aranmasını takiben düşman zırhlıları arasından geçerek İstanbul'u terk ederken, güvertede arkadaşlarına söyledikleri: "Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silâh kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu'ya ne silâh, ne cephane götürüyoruz; biz ideali ve imanı götürüyoruz!"

Atatürk'ün, gece Bandırma vapuru kaptanına direktifi: "Düşman devletlerinin herhangi bir vasıtasının gadrine uğramamak için sahile yakın bir rota tutunuz! Şayet kesin tehlike görürseniz gemiyi karaya, en yakın sahile oturtunuz!" [Kocatürk]

1919 - Telgraflar çekilmeye, mitingler yapılmaya, direniş için örgütlenilmeye başlandı.

İzmir'in işgali bütün Anadolu'da protesto edilmeye başladı.

Atatürk'ün, Yıldız'da Hamidiye Camii'ndeki cuma selâmlığından sonra mahfil-i hümayun'da Padişah Vahdettin tarafından kabulü ve veda etmesi.

Atatürk'ün, cuma selâmlığını takiben Şişli'deki evine dönüşü, annesi ve kız kardeşine veda etmesi.

Denizli, Tavas, Kastamonu'da İzmir'in işgalini protesto mitingleri.

Seferi Hisar'ın Yunanlılar tarafından işgali.

Güllük'ün İtalyanlar tarafından işgali.

1919 - Mustafa Kemal leaves Istanbul for Samsun on the Bandırma vessel.

1917 - Atatürk'ün, Başkomutanlık Vekâleti'nin, 2. Ordu cephesindeki düşman konuşu hakkında bilgi isteyen şifre emrine, cephedeki düşman birliklerinin ayrıntılı durumunu ve görüşlerini bildiren rapor şeklindeki cevabı: "...2. Ordu, bütün cephesi karşısındaki düşmanın hal ve hareketini büyük bir dikkat ve özel bir önemle izlemektedir."

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber cepheyi gezmesi; Rus kuvvetlerinin mevzilerini görmesi.

1915 - Atatürk'ün, 19. Tümen birliklerine günlük emri: "...Düşman tarafında ortaya çıkan önemli hedeflere ateş açılması için, her defasında benim dikkati çekmem veya topçu alay komutanının emir vermesini beklemek doğru değildir!"

Edirne Valisi Hacı Adil Bey, Gelibolu Mutasarrıfı Rıfat, Maydos (Eceabat) Kaymakamı Rahmi, Keşan Kaymakamı, Gelibolu Jandarma Komutanı'nın oluşturduğu heyetin, 3. Kolordu Komutanı Esat Paşa'yla beraber Kemalyeri'nde Atatürk'ü ziyaretleri, cephede gösterdiği fedakârlık ve kahramanlık nedeniyle kendisini tebrik edişleri. [Kocatürk]

Alıntı
 

17 MAYIS Tarihte Bugün

17Mayis1936.jpg


17 Mayıs 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Feneryolu İstasyonu'nda küçük Ülkü ile

AtaturkBozuyukMayis1926_small.jpg


Atatürk'ün Bozüyük'ü ziyareti (Mayıs 1926)

17Mayis1936_small.jpg


17 Mayıs 1936
Atatürk, Feneryolu'ndaki bir kır kahvesinde



1938 - Atatürk'ün, sabah Gazi Orman Çiftliği'ne gelişi, öğleden sonra Çankaya'ya dönüşü.

1937 - Atatürk'ün, İngiltere Kralı VI. George'un taç giyme töreni nedeniyle tebrik telegafı.

1936 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.

1935 - Atatürk'ün, Cumhuriyet Halk Partisi Dördüncü Büyük Kurultayı'nın bitişi nedeniyle Ankara Valisi Nevzat Tandoğan'ın Ankara Palas'ta verdiği çayı şereflendirmesi.

Atatürk'ün, akşam Ankara'dan trenle İstanbul'a hareketi.

1934 - Atatürk'ün, akşam Marmara Köşkü'nde, Türk Tayyare Cemiyeti Başkanı Fuat (Bulca) Bey'in kızının nişan törenini şereflendirmesi.

1933 - Atatürk'ün, saat 17.30'da Kılıç Ali Beyin evine gidişi, saat 20.30'da Çankaya'ya dönüsü.

1932 - Atatürk'ün, saat 11,30'da atla bir gezinti yapması.

1931 - CHP Kongresi’nde yeni Fırka Tüzüğü kabul edildi.

1928 - Türkiye Cumhuriyeti Hıfzıssıhha Müessesesi hakkında kanun TBMM'de kabul edildi.

Atatürk'ün, Çocuk Esirgeme Kurumu Kongresi adına saygılarını ileten heyeti kabulü.

1921 - Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "...Enver Paşa ve arkadaşlarının amacı tamamiyle anlaşılmıştır. Bunların memleket dahiline girmemeleri için bölgenizde tedbir alınmasını rica ederim."

1920 - Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumunda siyasî durum hakkında konuşması: "...Millî amaçlarımızın temin ve elde edilişi amacıyla her türlü girişimde bulunmamız için icra Heyeti'ne yetki vermiştiniz. Biz o yetkiye dayanarak tabiî her tarafta girişimlerde bulunmaktayız. Ancak bu girişimlerin eylem haline dönüşmesi için tarihe karşı, millete karşı çok düşünmek mecburiyetindeyiz ve bu düşünceler son eylemin yaklaştığını anlattığı zaman zannediyorum ki, Yüksek Heyetinizde gereken kanaat ve güven oluşacaktır." [Kocatürk]

1919 - Bandırma vapurunun, gece saat 23.00 sıralarında İnebolu'ya gelişi (Şiddetli fırtına sebebiyle Atatürk ve arkadaşları karaya çıkmaksızın yolculuğa devam etmişlerdir.

Atatürk'ün, Ömer Sezai (Madra) Bey'e mektubu: "Azizim Sezai Bey, vazifeli olarak Anadolu'ya hareket ediyorum. Sizde korunan emanete ait senedi, anneme bıraktım. Dönüşünüzde, emanetle senedin değiştirilmesi için Vasıf Bey biraderimize rica ettim. Gözlerinizden öperim." [Kocatürk]

Atatürk'e verilen müfettişlikle ilgili talimatın, Vükelâ Meclisi'nde kabulü.


1919 - Albay Refet Bey'in (BELE) III. Kolordu komutanlığına atanması.

İtalyanların Söke'yi işgali.

Yunanlıların Urla ve Çemşe'yi işgali.

1916 - Atatürk'ün, sabah 17. Alay'ın bulunduğu Şin cephesinden hareket ederek saat 18.00'de Kulp'a gelişi, geceyi burada kurulan ordugâhta geçirişi.

1915 - Atatürk'ün, Arıburun Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ayrılarak 19. Tümen Komutanlığı görevine dönüşü. (Bugün, 3. Kolordu Komutanlığı'nın emriyle Çanakkale'deki kuvvetler yeniden düzenlenmiş ve bölge savunması 4 gruba ayrılmıştır. Bu düzenlemede Atatürk'ün komutasındaki 19. Tümen, "Kuzey Grubu Komutanlığı'na bağlanmış ve bu grup kuvvetlerinin sağ kanadında yer almıştır.

Atatürk'ün, Kuzey Grubu Komutanlığı'na raporu: "...Kuzey Grubu'nu oluşturan bütün kuvvetlerin hepsine 2. Tümen'in de katılmasıyla tespit edilecek bir taarruz fırsatının, yarından sonra kaçırılmış olmasının ihtimal içerisinde bulunduğunu, havan ve obüslerden fazla bir etki beklemenin gereksiz olduğunu önemle arz ederim."

Atatürk'e, Arıburnu muharebeleri hatırası olmak üzere Padişah adına "Muharebe Altın Liyakat Madalyası" verilmesi.

Atatürk'ün, Arıburun Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ayrılışı nedeniyle emrindeki birliklere Kemalyeri'nden veda yazısı: "23 gün sevk ve idare etmek mutluluğunu kazandığım siz demir kitlenin, Tanrı'ya sığınarak yaptığı hücum iledir ki, düşmanın 20.000'i aşan kuvveti Arıburun'da yok edildi. ...Yirmiüç günlük ateşli ve kanlı ortak çabalarımız anısının, samimî ve temiz duyguyla korunacağından eminim." [Kocatürk]

Alıntı
 
18 OCAK Tarihte Bugün

r55.jpg


18 Ocak 1923
İstiklal Savaşı zaferi sonrasında Atatürk ile kahraman kumandanların
ve subayların geçiş töreni

image002.jpg


18 Ocak 1923
Gebze'de Mareşal Fevzi Çakmak ve 1. Ordu Komutanı Nurettin Paşa'yla

image004.jpg


18 Ocak 1923
İkinci Ağır Topçu Alayının denetiminde

1956 - Atatürk’ün kızkardeşi Makbule Atadan öldü.

1938 - Atatürk'ün, İçişleri Bakanlığı'nda "İstanbul plân ve maketini incelemesi ve ilgililerden bilgi alışı.

1936 - Atatürk'ün, öğleden sonra Rasim Ferit Talay, Kâzım Sevüktekin ve Nuri Conker'in evlerine uğrayışı, akşam Çankaya'ya dönüşü.

1933 - Atatürk'ün, Bursa'da Valiliği, Belediye'yi ve Komutanlığı ziyareti, şehirde tetkikleri.

1932 - Atatürk'ün, İstanbul Öğretmenler Birliği Kongresi Başkanı Prof. Fuat Köprülü'nün öğretmenler adına saygı telgrafına cevabı: "...Teşekkür ve sevgilerimin muhterem öğretmenlerimize ulaştırılmasına aracılığınızı rica ederim."

1931 - Atatürk'ün Ankara'da İsmetpaşa Kız Enstitüsü'nü ziyareti.

İstanbul Galata’daki Agopyan Hanındaki bir patlama sonucu 7 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği “Türkiye Güzellik Kraliçesi” yarışmasını Naşide Saffet Hanım kazandı.

1927 - Lozan Antlaşması Amerikan Senatosu tarafından reddedildi.

1925 - Atatürk'ün, Adana'da Memleket Hastanesi'ni, daha sonra Ziraat Mektebi'ni ziyaretleri ve kısa bir konuşması: "...Eğitime ayrılan zamanlarınızı boş geçirmemenizi iyi bir çiftçi, çağdaş gelişme ve ilerlemeyi kavrayan bir ziraatçı olmanızı, ziraat sahasında emin ve metin adımlarla yürümenizi tam bir ciddiyetle istiyorum!" [Kocatürk]

1923 - Gazi'nin İzmit'te devletin müstakbel faaliyetine dair halka beyanatı.

Atatürk'ün, İzmit'te "Anadolu Sineması" salonunda halkla sohbeti: "...Bütün millet emin ve müsterih olsun ki, inkılâbı yapanlar menfi kuvvetleri çıktığı noktalarda imha edecek kudret ve kabiliyet ve tedbire sahiptirler."

Atatürk'ün, I. Ordu Komutanı Nurettin Paşa ile beraber Yarımca ve Hereke'deki ordu birliklerini denetlemesi.

1920 - Soma ve Salihli cephelerinde "Milne Hattı"nı işgal ettiği için başlayan Yunan saldırılarının ağır kayıplar verdirilerek püskürtülmesi.

1919 - İtilaf Devletleri temsilcilerinin toplandığı Paris Barış Konferansı'nın açılışı (Versaille Sarayı'nda).

Kars'ta bir kongre toplanması (Büyük Kars Kongresi) ve "Cenubi garbi Kafkas Hükümeti Muvakkatesi Milliyesi" adıyla yönetim kurması.

Cenubigarbi Kafkas Hükümeti 25 Mart 1919 tarihinden başlayarak, "Cenubigarbi Kafkas Hükümeti Cumhuriyesi" adını kullanmaya başlamıştır.

1916 - 5. Ordu Karargâhı'nın -İngilizlerin Gelibolu yarımadasını boşaltmaları üzerine- Çanakkale'den Lüleburgaz'a alınması.

1912 - Atatürk'ün Derne'de Hilâliahmer (Kızılay) Hastanesi'ne yatışı. (Bu sıralarda Bingazi Bölgesi Komutanlığı'nda Sağlık Başkanı olarak görev yapan İbrahim Tali (Öngören) Bey hatıralarında, Atatürk'ün, kendisini hasta olarak çadırda kabul ettiğini kaydettikten sonra şunları anlatmaktadır: "..Komutan Bey'in bir gözünde kan var. Sık nefes alıyor. Elini sıkarken biraz da ateşli olduğunu hissettim. Kendisine 'Ne vakitten beri rahatsızsınız? Neden geride, Mısır'dan gelmiş olan Kızılay Hastanesi'nde istirahat etmiyorsunuz?' dedim. Mustafa Kemal Bey'i ancak, orada bulunan arkadaşların ısrarı ve Enver Bey'in müdahalesiyle hastaneye götürebildim. Orada kıymetli göz hekimi Münir Bey'in titiz bakımı ve hastane hekimlerinin hizmeti ile onbeş yirmi gün içinde Mustafa Kemal Bey iyileşek Derne Komutanlığı'nı ele aldı." [Kocatürk]

1910 - Çırağan Sarayı yandı.

Alıntı
 
19 MAYIS
Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

BayrakTurkiye.gif



Samsun19Mayis.jpg


19 Mayıs 1919
- Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı -

Bandirma_small.jpg


Mustafa Kemal ve arkadaşları sabah saat 6'de Samsun'a ulaştı.
Şehrin askeri ve mülki erkânı tarafından karşılanan Mustafa Kemal
bir otelde karargâh kurarak çalışmalarına başladı.

19MayisKutlamalari.jpg


1919 - Atatürk'ün, sabah Samsun'a çıkışı.
Bandırma vapuru, sabah saat 6:00 sıralarında Samsun limanına girmiş, sandallar aracılığıyla arkadaşlarıyla beraber karaya çıkan Atatürk, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgi ile karşılanmıştır.

1919 - Atatürk'ün, Samsun'dan, emrindeki vilâyetler mülki âmirleri ile 15. ve 20. Kolordu Komutanlıklarına bölgelerindeki asayiş durumunu belirten bir rapor göndermeleri hakkında telgrafı.

1919 - İstanbul'da General Milne'in "Mustafa Kemal Paşa'nın niçin Sivas (!)'a gönderildiği hakkında" Harbiye Nezareti'ne yazısı.

1919 - Damat Ferit Paşa'nın ikinci defa kabine kuruşu (Damat Ferit, 15/16 Mayıs 1919'da Sadaret'ten istifa etmiş, aynı gün yeni kabineyi kurma görevi yine kendisine verilmiştir).

1919 - Aydın ve İstanbul'da İzmir'in işgalini protesto mitingleri. İstanbul Fatih'te yapılan mitingte Halide Edip konuştu. İngilizler Damat Ferit Paşa'dan gösterilerin önlenmesini istedi.
19Mayis1938.jpg

19 Mayıs 1938
Cumhurbaşkanı Atatürk'ün, Ankara Gar'ından Adana'ya uğurlanışı

ata-152_k.jpg


19 Mayıs 1938
Gençlik ve Spor Bayramı’nda Yugoslav harbiye Nazırı’nı kabul ederken
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk152.html

1938 - Atatürk'ün, Çankaya'da saat 14.00'de Başbakan Celâl Bayar'ı kabulü.

Atatürk'ün, saat 15.00'den itibaren Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle 19 Mayıs Stadyumu'nda gösterileri izlemesi.

Atatürk'ün, saat 17.00'de trenle Ankara'dan Mersin'e hareketi.

İngiltere Kralı VI. George'un, doğum yıldönümü nedeniyle Atatürk'e tebrik telgrafı.

1937 - İngiltere Kralı VI, George'un, doğum yıldönümü nedeniyle Atatürk'e tebrik telgrafı: "Doğum gününüzün yıldönümü nedeniyle Ekselânsınız'a kalbî tebriklerimi ve aynı zamanda sıhhat ve uzun ömürler temennilerimi takdim ile samimî bir zevk duyarım."

1935 - İngiliz casus T. E. Lawrence (Arabistanlı Lawrence) motosiklet kazasında öldü.

1933 - Atatürk'ün, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt'in devlet başkanlarına gönderdiği, devletlerin karşı karsıya olduğu güçlükler ve dünya barışı ile ilgili söylevine cevabı: "...Ekonomik kalkınma için her memlekette yapılan gayretlerin, makul ve iyi düşünülmüş uluslararası toplu tedbirlerle tamamlanması zorunlu olduğunda tamamıyla aynı görüşteyiz."

1931 - Atatürk'e, Cumhuriyet Halk Partisi Üçüncü Büyük Kongresi kararı gereğince bütün delegelerin imzalarıyla bir tutanak sunulması: "En Büyüğümüz! Yalnız şunu bil ki azmin ve iraden nasıl her zaman bizimle ve bizimse sevgimiz, saygımız ve kopmaz bağlılığımız da her zaman senindir ve seninledir."

1928 - Atatürk'ün, Belçika Elçisi Baron Louis Leclercq'in güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.

1924 - Musul sorunuyla ilgili Türk-İngiliz heyetleri arasında, Haliç Konferansı diye adlandırılan görüşmeler başladı. 9 hazirana kadar sürecek görüşmelerden sonuç alınamayınca, konu Milletler Cemiyeti'ne götürüldü.

1921 - Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Fevzi (Çakmak) Paşa başkanlığında yeni icra Vekilleri Heyeti'nin seçilmesi.

1920 - T.B.M.M.'nde Damat Ferit ile arkadaşlarının yurttaşlıktan çıkarılmasına karar verildi.

1919 - Atatürk'ün, sabah Samsun'a çıkışı.
Mustafa Kemal Paşa, karargahıyla beraber Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattı

Bandırma vapuru, sabah saat 6:00 sıralarında Samsun limanına girmiş, sandallar aracılığıyla arkadaşlarıyla beraber karaya çıkan Atatürk, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgi ile karşılanmıştır.

1919 - Mustafa Kemal lands in Samsun to start the national liberation movement on May 19, 1919.

1915 - Arıburnu'nda Türk tarafının sonuçsuz büyük taarruzu.

Liman Von Sanders’in 42 bin kişilik bir kuvvetle Arıburnu çıkarma noktasındaki Anzaklar’a yönelik başarısız saldırısı. Türkler 10 bin kayıp vererek geri çekildi. 19 Mayıs 1915 günü Çanakkale Savaşı’nın en kanlı günlerinden biri yaşanmıştır.

1915 - Kuzey Grubu Komutanlığı'nın, kendine bağlı tümenlerle Arıburnu doğusundan düşmana, sabaha karşı baskın şeklinde taarruzu (Bugünkü taarruzda Atatürk komutasındaki 19. Tümen birliklerinin, düşmanın sol yanına taarruz ederek birçok mevzileri ele geçirmelerine karşın, cephedeki genel harekâtın tam gelişememesi nedeniyle büyük bir başarı sağlanamamış; saat 9.00 sıralarında Kuzey Grubu Komutanı'nın emri ile taarruz durdurulmuştur). [Kocatürk]


İstiklâl Marşı

Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır parlayacak!
O benimdir, o benim milletimindir ancak!

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül... ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal.
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım;
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar.
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın,
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı.
Verme, dünyâları alsan da bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.

Rûhumun senden İlahî, şudur ancak emeli:
Değmesin ma' bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!
Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli-
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım.
Her cerîhamdan, İlâhî, boşanıp kanlı yaşım;
Fışkırır rûh-ı mücerred gibi yerden na'şım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım!

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl;
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet,
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl!


Alıntı
 
20 MAYIS Tarihte Bugün

20Mayis1938.jpg



20 Mayıs 1938
Cumhurbaşkanı Atatürk, Mersin'de izcilerle

1938 - Atatürk'ün, saat 13.00'te Ankara'dan trenle Mersin'e gelişi, askerî birliklerin geçit törenini izlemesi ve geceyi Mersin'de Vali Konağı'nda geçirişi.

1932 - Atatürk'ün, Çankaya'da Amerika Büyükelçisi General Sherrill ve Litvanya Elçisi Jurgis Baltrusaitis'in güven mektuplarını kabulü ve Elçilerin söylevlerine cevap konuşmaları.

1928 - Milletlerarası rakamların kullanılması hakkında Kanun'un kabulü.

Afgan Kralı Amanullah Han'ın Gazi Mustafa Kemal'i Ankara'da ziyareti.
Atatürk'ün, Ankara'ya gelen Afganistan Kralı Amanullah Han ve Kraliçe Süreyya'yı istasyonda karşılaması.

Atatürk'ün, Afganistan Kral ve Kraliçesi'yle beraber, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki görüşmeleri izlemesi ve İstiklâl Madalyası takılışı töreninde hazır bulunması.

Atatürk'ün, Afganistan Kralı Amanullah Han ve Kraliçe Süreyya şereflerine Ankara Palasla verilen ziyafette konuşması: "...Geleceğin yüksek ufuklarından doğmaya başlayan güneş, asırlardan beri ıstırap çeken milletlerin talihidir! Bu talihin artık bir daha siyah bulutlara bürünmemesi, milletlerin ve onların önderlerinin dikkat ve fedakârlığına bağlıdır!"

1926 - Atatürk'ün, Konya'dan trenle saat 10.00'da Bozüyük'e gelişi. Bozüyük Kereste Fabrikası'nı ziyareti ve konuşması: "...Cumhuriyet hükümetinin, namuslu, vatansever, cumhuriyetçi iş adamlarına daima yardımcı olacağına şüphe edilmemelidir!"

Atatürk'ün, öğleden sonra Bozüyük'ten otomobille Bilecik'e gelişi, akşama doğru Bursa'ya hareketi.

Atatürk'ün, akşam Bursa'ya gelişi. (Atatürk'ün. Sabiha Gökçen'i tanıması, 13 Haziran'a kadar kaldığı bu Bursa seyahatinde gerçekleşmiştir. O zamanlar 12-13 yaşlarında olan Sabiha Hanım, Atatürk'ün kaldığı -kendi evlerine komşu- köşke gelerek Atatürk'ün elini öpmüş, okuma isteğinde olduğunu söylemiştir. Küçük Sabiha, konuşması ve isteğiyle Atatürk'ün takdirini kazanmış; o günden itibaren Atatürk'ün yüksek himayelerine kavuşarak manevî kızı sıfatıyla yanında bulunmuştur. [Kocatürk]

1920 - Atatürk'ün, vatana ihaneti ispatlanmış bulunan Damat Ferit Paşa ve arkadaşlarının vatandaşlık hukukundan ve milletimiz arasından çıkarılmasına dair 19.5.1920 tarihli Büyük Millet Meclisi kararını bildiren genelgesi. [Kocatürk]

1919 - Atatürk'ün, Samsun'dan Sadrazam Damat Ferit Paşa'ya telgrafı: "İzmir'in Yunan askerleri tarafından işgali hadisesi, yakından temasta bulunduğum milleti ve orduyu tasavvur ve tasvir edilemeyecek derecede üzmüştür. Ne millet ve ne ordu, mevcudiyetine karşı yapılan bu haksız tecavüzü kabul etmeyecektir!"

Atatürk'ün, İngilizlerin Samsun'a bir kısım asker çıkarmaları sebebiyle, bu gibi tecavüzlerin men'i ile siyasî vaziyetten gerektikçe haberdar edilmesi hakkında, Harbiye Nezareti'ne telgrafı.

Samsun'da görevli İngiliz askerî temsilci Yüzbaşı Hurst'un, Atatürk ile bölgedeki umumî durum hakkında görüşmesi. (Bu görüşmenin 19 veya 21 Mayısla yapılmış olması ihtimali de vardır). [Kocatürk]

1919 - Milne Hattı
İtilâf devletleri tarafından Ege bölgesinde Yunanlıların işgal etmelerini öngördükleri bölge. İngiliz generalinin adı ile tanınır. Küçük Menderes nehri ağzından Aydın doğusu, Marmara gölü batısı, Soma doğusu, Ayvalık. kuzeyinde Edremit körfezine kadar çizilen hattın batışıdır. Yunanlılar bu hatta kadar Mondros barışına göre işgal edeceklerdi. Bu böyle olmadı. Yunanlılar 13 ay sonra bu hattı aştılar.
Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000, M. Orhan Bayrak

İstanbul'da "İngiliz Muhipleri Cemiyeti"nin kuruluşu.

Yunan kuvvetlerinin Torbalı'yı işgali.

İstanbul'da, Üsküdar Doğancılar'da İzmir'in işgalini protesto mitingi.

1917 - Atatürk'ün, 4. Kolordu Komutanlığı'ndan 20. Kolordu Komutanlığı'na atanan Albay İsmet (İnönü) Bey hakkında verdiği ayrılış sicili: "Ciddî, faal, gayet zeki, yüksek fikirli, astlarına ve savaş ruhiyatına hâkim ve etkili, iyi bir görüşe ve süratli bir kavrayışa sahip. Kolordu'nun her türlü ihtiyacını düşünmekten ve sağlamaya çalışmaktan bir an uzak kalmaz ve başarır. Askerî bilgisi ve anlayışı güzel ve geniş; doğru, kesin ve tereddütsüz karar sahibi, cesur ve kişisel kararıyla hareket etmek kabiliyetine sahip. Ordu ve memlekette, üzerine alacağı mühim vatanî görevlerde kendisinden büyük hizmetler beklenir." [Kocatürk]

1916 - Atatürk'ün, beraberindekilerle Kulp'tan Diyarbakır'a dönüşü (Dicle köprüsü civarında, 2. Ordu Kurmay Başkanı Albay İsmet (İnönü) Bey tarafından karşılanmıştır.

Atatürk'ün, Diyarbakır'da 2. Ordu Karargâhı'na giderek Ahmet İzzet Paşa ile görüşmesi.

1910 (Mayıs) - Mustafa Kemal'in Mahmut Şevket Paşa'nın Kurmay Başkanı olarak Arnavutluk hareketlerinde bulunması.

1909 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Selânik'e hareketi. [Kocatürk]

Alıntı
 
21 MAYIS Tarihte Bugün

ata-69_k.jpg


21 Mayıs 1928
Gazi Mustafa Kemal, Orman Çiftliği’nin 3 ncü kuruluş yıldönümünde
Afgan Kralı Amanullah Han ve Eşi ile
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk69.html

1938 - Atatürk'ün, Mersin yakınlarında Viranşehir harabelerini gezmesi, tekrar Mersin'e dönüşü

Atatürk'ün, doğum yıldönümünü kutlayan İngiltere Kralı VI. George'a teşekkür telgrafı.

1937 - Atatürk'ün, 19 Mayıs 1937 günü Ankara Stadyumu'nda yapılan tören nedeniyle milletin sevgi ve bağlılık duygularını ileten içişleri Bakanı ve C.H.P. Genel Sekreteri Şükrü Kaya'ya teşekkür telgrafı: "...19 Mayıs gününün yıldönümünde Ankara Stadyumu'nda toplanan muhterem yurttaşların ve bilinçli ve gürbüz gençliğin yüksek ve kalbî hislerini bildiren telgrafınızı büyük sevinçle aldım. Teşekkür eder ve Türk'ün, sınırı olmayan yükselme ve ilerlemesinde daima başarılar dilerim."

Atatürk'ün, Çankaya'da Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ı kabulü.

1932 - İngiliz Büyükelçisi George Clerk'in, Çankaya'da Atatürk'ü ziyareti ve İngiltere Krallığı adına General Aspinall-Oglander tarafından yazılan "Gelibolu Savaşı'nın Resmî Tarihi" adlı iki ciltlik İngilizce büyük eseri ithaf 11 olarak takdimi. (Bu eser, bugün Anıtkabir Atatürk Kitaplığı'nda bulunmaktadır). [Kocatürk]

Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.

1930 - Türkiye ile Macaristan arasında Ankara’da Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması imzalandı.

1928 - Atatürk'ün, Afganistan Kralı Amanullah Han ve eşiyle beraber, öğleden sonra at yarışlarını izlemesi.

1925 - Bursa'da yayınlanan Yoldaş gazetesi komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle kapatıldı; sahibi İbrahim Hilmi Bey ise İstiklal Mahkemesi'ne sevkedildi.

1923 - 1904 yılında Paris'te kurulan, Türkçe adıyla "Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği" FIFA, futbolun dünya çapında yetkili kurumudur. FIFA'nın Merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir.

1923 yılında kurulan Türkiye Futbol Federasyonu, o zamanki adıyla "Futbol Hey'et-i Müttehidesi" aynı yıl FIFA'ya başvurmuş ve 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi olmuştur. FIFA üyesi Türkiye, ilk milli maçını Cumhuriyetin ilanından üç gün önce 26 Ekim 1923 tarihinde İstanbul Taksim Stadı'nda Romanya'yla oynadı ve bu maç 2-2 sonuçlandı.

1920 - Ahmet Anzavur'un Adapazarı'ndan İstanbul'a kaçışı.

Sultanahmet Meydanı'ndaki mitingde Hürriyet ve İtilaf Fırkası mensupları Rıza Tevfik, Şeyhülislâm Muştafa Efendi imzalanacak olan barış antlaşmasının ağır olduğunu ve kabul edilemeyeceğini dile getirdi.

1919 - Atatürk'ün, Samsun'dan Genelkurmay Başkanlığı'na, Samsun ve çevresindeki asayişsizliğin sebeplerini açıklayan telgrafı: "Mütareke'den sonra bütün Rumlar, Yunanlılık millî emelleriyle her tarafta şımardığı gibi, bu havalide de Pontus hükümetinin kurulması gibi bir safsata etrafında toplanmış ve bütün Rum çeteleri, düzenli bir program altında hemen tamamen siyasî bir şekle dönüşmüştür." (Aynı telgraf 22.5.1919 tarihi ile Sadaret Makamı'na da çekilmiştir). [Kocatürk]

Atatürk'ün, Samsun'dan Erzurum'da 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir Paşa'ya şifreli bir telgraf göndererek görüşmek istediğini bildirdi: "Umumî durumumuzun almakta olduğu vahim şekilden pek elemli ve müteessirim. Millet ve memlekete borçlu olduğumuz en son vicdanî vazifeyi yakından müşterek çalışma ile en iyi yerine getirmek mümkün olacağı kanaatiyle bu son memuriyeti kabul ettim. Bir an evvel zat-ı âlinize kavuşmak arzusundayım..."

Samsun'da bulunan İngiliz askerî temsilci Yüzbaşı Hurst'un, İstanbul'da İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe'a raporu: "Kemal Paşa 19 Mayıs'ta buraya ulaştı. İlçedeki umumî durum hakkında kendisiyle görüştüm."

Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın, Samsun'a çıkışı sebebiyle Atatürk'e başarı telgrafı.

Menemen ve Seydiköy'ün işgali.

İstanbul'da Darülfünûn'da görevli hocalar bir protesto mitingi düzenledi. Mitingde Halide Edip (Adıvar), Nakiye Hanım (Elgün) konuştu.

1916 - 2. Ordu Komutanı Ahmet izzet Paşa ve Kurmay Başkanı Albay İsmet (İnönü) Bey'in, 16. Kolordu Karargâhı'na gelerek Atatürk'ü ziyareti.

Atatürk'ün, öğleden sonra 24. Alay'ı denetlemesi.


Alıntı
 
22 MAYIS Tarihte Bugün

CevatPasaCOBANLI.gif


1919 Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa (ÇOBANLI)

1938 - Atatürk'ün, akşamüzeri, motorla Mersin kıyılarında bir deniz gezintisi yapması.

1935 - Atatürk'ün, İstanbul'da Hürriyet-i Ebediye Tepesi'ne giderek, burada yapılan askerî manevraları izlemesi.

1932 - Ağrı ayaklanmasına katılanların yargılanması sona erdi. 34 sanık hakkında idam cezası verildi.

1930 - TBMM'de Askeri Ceza Kanunu kabul edildi.

1928 - Afganistan Kralı Amanullah Han ve Kraliçe Süreyya'nın, akşam Atatürk şerefine ziyafeti.

1927 - Atatürk'ün, gece, göğsünde ve sol kolunda şiddetli ağrı ile seyreden bir koroner spazmı geçirmesi (Bu durumun 3 gün sonra tekrarlaması üzerine Berlin Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniği Direktörü Prof. Dr. Kraus ile Münih Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniği Direktörü Prof. Dr. von Romberg Ankara'ya davet edilmiştir). [Kocatürk]

1926 - Emlak ve Eytam Bankası'nın kuruluşu.

Atatürk'ün, Bursa'da Belediye'yi, Vilâyet'i ziyareti.

1922 - San Remo Konferansı kararları, TBMM'de reddedildi.

1921 - Mustafa Kemal Paşa'nın Doğu cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya telgrafı: "Enver Paşa'nın karşınıza gelmesi veyahut isim ve kıyafet değiştirerek Anadolu'ya girmeye teşebbüsü mümkündür. Bölgenizde müessir önlem alınması uygun olur."

1919 - Atatürk'ün, Samsun'dan Sadaret'e raporu: "...Millet birlik olup hâkimiyet esasını, Türklük duygusunu hedef almıştır."

Atatürk'ün, İngilizlerin Hükümetin varlığına önem vermeksizin memleket içerisine kuvvetlerini sevk ettiklerine dair Genelkurmay Başkanlığı'na telgrafı: "...Bir gün, her tarafta oldubittiler karşısında kalınmasının pek ziyade muhtemel olduğunu arz eylerim."

Atatürk'ün, yanındaki birkaç kurmay subayı, Samsun'da görevli bazı İngiliz subaylarıyla bölge asayişi hakkında görüştürmesi.

Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın, Samsun bölgesindeki asayiş ile ilgili raporlar hakkında Atatürk'e teşekkür telgrafı. [Kocatürk]

1919 - İstanbul'da gösteriler devam ediyor. Tıbbiye öğrencilerinin çağrısına koşan binlerce kişi işgali lanetleyerek, tüm halkı direniş için örgütlenmeye çağırdı. Mitingde Halide Edip (Adıvar), Münevver Saime ve Hayriye Melek konuştu.

Diyarbakır'da, İzmir'in işgalini ve Doğu'da bir Ermeni devleti kurulması tasarısını protesto mitingi.

Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın (ÇOBANLI), Yunanlıların bazı yerlerde silah teslim almaları üzerine İzmir ve civarına genelgesi: "Devletin Yunanlılara kaptıracak ne bir silahı, ne de fişeği vardır. Silah teslimi gibi zilletlere meydan bırakılmamasını ehemmiyetle ilave ederim.

Kadıköy'de yabancı işgallerini protesto mitingi.

Balıkesir'de Doğru Söz adlı işgallere karşı gazetelerin yayıma başlaması.

Yunanlıların Selçuk'u işgali.

1915 - Atatürk'ün Çanakkale'de Cesarettepesi'nden Fuat (Bulca), Salih (Bozok) ve İbrahim Beylere mektubu: "Telgrafınızı aldım. Duygu ve tebriklerinize teşekkürler ederim. Buralarda bugüne kadar komuta ettiğim kuvvetlerle yaptığım görevlere karşı Kolordu, Ordu ve Başkomutanlık tarafından gösterilen yüksek takdir cidden beni mahcup etmiştir. Savaşı yönettiğim yere "Kemalyeri", tümenimin düşmandan geri aldığı ve bu dakikada bulunduğum yere "Cesarettepesi" isimlerini verdikleri gibi gümüş savaş madalyasından sonra altın liyakat savaş madalyası da verdiler. Terfiim dahi konu oldu. Tabiî ben, terfi için çalışmadığımdan "sıram geldiği zaman" cevabını verdim."

1912 - Atatürk'ün Derne'de Aynımansur Karargâhı'ndan Kerim Bey (Abdülkerim Paşa)'e mektubu:
"... İstanbul'dan hareket tarihimiz olan 15 Ekim 1911'den bugüne kadar geçen 7-8 ay içinde size ancak bir iki ve pek kısa mektup göndermiştim. Bunların elinize geçip geçmediğini bilmiyorum." [Kocatürk]

1909 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Selânik'e dönüşü.

Alıntı
 
23 MAYIS Tarihte Bugün

image002.jpg


23 Mayıs 1926
Bursa'da 11. Tümen Karargahını ziyaret ederken

IzmirIsgaliSultanahmetMitingleri.bmp


İzmir'in işgali ve Sultanahmet mitingleri (23 Mayıs 1919 - 13 Ocak 1920)

1938 - Atatürk'ün, bir süre Mersin Vali Konağı'nda istirahat edişi, daha sonra portakal bahçelerinde incelemelerde bulunması.

1935 - Atatürk'ün, sabah, Kağıthane'nin kuzey surlarında yapılan askerî manevraları izlemesi.

Atatürk'ün, akşam Kalamış vapuruyla İstanbul'dan Yalova'ya gidişi.

1928 - Türk Vatandaşlık Kanunu TBMM'de kabul edildi. Buna göre vatandaşlığın belirlenmesinde soy ya da kan bağı ilkesi esas alındı.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da 11. Tümen Karargâhı'nı, daha sonra Osman Gazi Türbesi'ni ziyareti ve türbenin bahçesinde bir süre istirahat edişi.

1920 - TBMM ile Fransız Hükümeti arasında 20 günlük ateşkes anlaşması.

Çerkez Ethem, Sapanca ve Adapazarı'nı, Anzavur Ahmed'e bağlı kuvvetlerden geri aldı.

Çerkez Ethem'e bağlı birlikler Kuva-yı İnzibatiye'ye karşı zafer kazanarak önce Sapanca'yı ve Adapaza-rı'nı kurtardı.

Ankara'da, Atatürk'le Fransa'nın Suriye Yüksek Komiserliği Genel Sekreteri Robert de Caix başkanlığındaki heyet arasındaki görüşmelerin tamamlanması ve 29/30 Mayıs 1920 gece yarısından başlamak üzere güney bölgesinde 20 günlük ateşkes anlaşması yapılmasının karar altına alınması. [Kocatürk]

1919 (23 Mayıs 1919-13 Ocak 1920) - Sultanahmet Mitingleri.
İzmir'in işgal edildiğinin duyulmasıyla birlikte, başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta derin infial uyandı. Bunun üzerine İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda bir dizi protesto mitingi yapıldı. Mitingleri "Karakol Cemiyeti" ve "Türk Ocakları" organize ediyordu. Bu mitinglerde Şair Mehmet Emin Yurdakul, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Halide Edip Adıvar, Şüküfe Nihal gibi hatipler konuşmuştur. Sultanahmet mitingleri Anadolu direnişinin moral ve kadro kaynağı olmuşlardır.

Atatürk'ün, Ankara'da bulunan 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa'ya Samsun'a geldiğini, kendisiyle daha sıkı temasta bulunmak istediğini ve İzmir bölgesine dair alabileceği bilgiden haberdar edilmesini bildiren telgrafı.

Atatürk'ün, Kâzım Karabekir Paşa'ya mitingler yapılarak İzmir'in işgalinin protesto edilmesini isteyen telgrafı.

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini protesto amacıyla "Sultan Ahmet Meydanı"nda büyük miting. Günlerdir ardarda yapılan mitinglerin en büyüğü Sultanahmet'te yapıldı. İki yüz bin kişinin katıldığı gösteride Mehmet Emin (Yurdakul), Halide Edip (Adıvar), Süleyman Sırrı ve bir çok konuşmacı halka seslendi. İşgal protesto edildi.

1916 - Atatürk'ün, öğleden sonra 16. Kolordu Karargâhı'nda Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) ve 2. Ordu Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Beylerle askerî, siyasî ve sosyal konular üzerinde uzun sohbeti.

1915 - İtalya'nın İtilaf Devletleri yanında savaşa girmesi.

Atatürk'e, Almanya İmparatoru tarafından "Demir Haç" nişanı verildiğinin, 5. Ordu Komutanlığınca bildirilmesi (Atatürk'e bu nişanın veriliş tarihi, A.N.M., s. 126,127 ve K.A.B.K.Ö., s. 101'de 10 Ocak 1916 olarak gösterilmiştir. Oysaki Atatürk, Madam Corinne'e gönderdiği 27 Haziran 1915 tarihli kartta "Almanya'nın Demir Haç nişanıyla ödüllendirildiğini" yazmaktadır). [Kocatürk]


Alıntı
 
24 MAYIS Tarihte Bugün

24Mayis1938.jpg



24 Mayıs 1938
Cumhurbaşkanı Atatürk, Adana'da askerlerin geçişini izlerken

24Mayis1918.jpg


24 Mayıs 1918
Mustafa Kemal Paşa

ata-70_k.jpg


24 Mayıs 1928
Afgan kralı Amanullah Han’la Başbakan İnönü’nün tenis oynayışlarını seyrederken
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk70.html

ata-71_k.jpg


Afgan kralı Amanullah Han’la (Mayıs 1928)
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk71.html

24Mayis1938_small.jpg


24 Mayıs 1938
Atatürk, Adana'ya son gelişinde


1938 - Atatürk'ün, saat 13.00'te Mersin'den trenle hareket ederek saat 13.50'de Tarsus'a gelişi, burada bir saatlik istirahatten sonra Adana'ya hareketi, saat 16.30'da Adana'ya gelişi ve Atatürk Parkı önünde piyade ve topçu birliklerinin geçit törenini izlemesi, akşam trenle Ankara'ya hareketi.

1937 - Atatürk'ün, doğum yıldönümünü tebrik eden İngiltere Kralı VI. George'a teşekkür telgrafı.

1935 - Atatürk'ün, Yalova'da Baltacı ve Millet Çiftliklerine gidişi.

1933 - Atatürk'ün, öğleden sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'ne gelişi, saat 20.00'de Çankaya'ya dönüşü.

1928 - Latin rakamlarının kabulü.

(Yeni Türk Alfabesinin kabulü: 1 Kasım 1928).

1925 - Atatürk'ün, ilk murassa nişanın kendisine verilişi nedeniyle Türk Tayyare Cemiyeti'ne teşekkür yazısı.

1924 - Yeni Anayasa yürürlüğe girdi.

Yabancı şirketlerce işletilen Anadolu Demiryolları şirketinin millileştirilmesi için Anadolu-Bağdat Demiryolları Müdiriye-i Umumiyesi kuruldu.

1923 - İsmet Paşa'nın, Lozan'dan Atatürk'e telgrafı: ...Hükümetle aramızda, esasla ilgili anlaşmazlık vardır. Uyuşma olmazsa dönüş mecburiyet ve kararındayım. Başkan makamında bulunan sizin bu fevkalâde zamanda umumî vaziyeti yakından izlemelerini dilerim."

1922 - Atatürk'ün, Fransız kadın gazeteci Berthe Georges-Gaulis'in 2.4.1922 tarihli mektubuna cevabı: "...Eski Fransız -Türk dostluğunun kuvvetlenmesini, her iki tarafın gözden uzak tutmaması gerektiğini düşünüyorum." [Kocatürk]

1921 - İngiliz casusu Mustafa Sagir'in Ankara'da idamı.

Mustafa Kemal Paşa'ya suikast için Ankara'ya geldiği kanıtlanan İngiliz casusu Mustafa Sagir idam edildi.

1920 - Mustafa Kemal'in idam kararını padişah onayladı.
Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti'nce ölüm cezasına çarptırıldı.
Atatürk hakkında İstanbul Divan-ı Harbi'nin verdiği 11 Mayıs 1920 tarihli idam kararının, Padişah Vahdettin tarafından onaylanması. [Kocatürk]

Vahdettin, Nemrut Mustafa Paşa Divanı'nın vermiş olduğu idam kararlarını onayladı.
11 Mayıs 1920'de Mustafa Kemal'in Osmanlı Hükümeti tarafından ölüme mahkûm edilmişti.
(Bu karar 24 Mayıs 1920'de Padişah tarafından onaylanmıştır.)

İstanbul'da Divan-ı Harp'in Fevzi (Çakmak) Paşayı idama mahkum etmesi.
(onaylanması 27 Mayıs)

İstanbul Hükümetince yapılacak her türlü subay terfii ve taltiflerinin kabul edilmeyeceğine dair TBMM kararı.

Atatürk'ün, Adapazarı, Düzce ve Bolu yörelerindeki isyanlar ve alınan önlemler hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bilgi sunması. [Kocatürk]

1919 - Rauf Bey'in (ORBAY) Anadolu'ya geçmek üzere İstanbul'dan ayrılışı.

Atatürk'ün, Samsun'dan Harbiye Nezareti'ne telgrafı: "...Bazı şikâyetleri yerinde tetkik ve önlem almak üzere karargâhımı yarın geçici olarak Havza'ya nakledeceğim."

Atatürk'ün, Samsun'dan Genelkurmay Başkanlığı'na, orduda jandarma kuvvetlerinin takviyesi için itilâf temsilcileri katında teşebbüste bulunulmasını isteyen telgrafı.

Atatürk'ün, Samsun'dan Genelkurmay Başkanlığı'na, Ermeni tecavüzlerine karşı 15. Kolordu'nun mevcudunun gerekirse artırılması hakkında raporu.

Harbiye Nazırlığı'nın, İngiliz Generali Milne'nin 19 Mayıs 1919 tarihli yazısına cevabı. (Bu cevapta, Atatürk'ün atandığı 9. Ordu Müfettişliği'nin, Harbiye Nezareti adına verilen emirlerin ne derece uygulandığını araştırma ve vazife bölgesindeki silâhların toplanması ile asayişsizliği ortadan kaldırma amacıyla oluşturulduğu bildirilmiştir. [Kocatürk]

1918 - Atatürk'ün, Ruşen Eşref (Ünaydın) Bey'e ithaflı resmini armağan edişi: "Her şeye rağmen muhakkak bir nura doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleketim ve milletim hakkındaki sınırsız muhabbetim değil, bugünün karanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkı ile ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik gördüğümdendir."

1915 - Çanakkale cephesinde İngilizlerin isteği ile ölü ve yaralıların toplamak üzere sabah 7.30'dan akşam 16.30'a kadar bir ateşkes yapılması.

Alıntı

 
25 MAYIS Tarihte Bugün

25Mayis1933Hediye.jpg


25 Mayıs 1933
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
Orman Çiftliği'nde bir gençle konuşuyor

25Mayis1933.jpg

25 Mayıs 1933
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Orman Çiftliği'nde bir genci sınav yaparken
MEB.gov.tr/uretim/atacd


1938 - Atatürk'ün, Adana'dan trenle Ankara'ya dönüşü.

1935 - Ankara'da Basın Birliği oluşturmak üzere Birinci Türk Basın Kurultayı toplandı.

Atatürk'ün, akşam Yalova'dan hareketle Büyükada'ya gelişi ve geceyi Yat Kulüp'te geçirişi.

1933 - Atatürk'ün, Marmara Köşkü'nde, Gazi Orman Çiftliği'nin 8. kuruluş yıldönümü senliğinde bulunması.

1929 - İstanbul'da 4. Beynelmilel Ajanslar Kongresi toplandı.

1928 - Atatürk'ün, Afganistan Kralı Amanullah Han'la beraber Ankara'da resim Sergisi'ni ziyareti.

1927 - Atatürk'ün, Çankaya'da İran Elçisi Mirza Sadek Tababai'nin güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da Balıkesir ve İnegöl'den gelen heyetleri kabulü.

1922 - Franklin Bouillon'un, Paris'ten Atatürk'e mektubu: "...Emin olabilirsiniz ki dostlarım ve ben, müşküller ve engeller ne olursa olsun, adaletli barışa ulaşmayı müdafaa etmekten vazgeçmeyeceğiz." [Kocatürk]

1921 - İtalyanların Marmaris'i boşaltmaları.

1920 - Çerkez Ethem kuvvetleri, Hendek'e girdi.

1919 - Atatürk'ün, öğleden sonra otomobille Samsun'dan Havza'ya gelişi.

Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun'dan Havza'ya geçti. Yolda giderken söylemiş oldukları "Dağ Başını Duman Almış" marşı, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin en çok sevilen ve söylenen marşı oldu.

Damat Ferit Hükümeti, 25 Mayıs 1919’da bütün gösterileri yasaklar.

Bayındır ve Karabağ'ın Yunanlılar tarafından işgali.

1919 (25-26) - Yunanlıların Manisa'yı işgali.

1918 - Atatürk'ün, böbrek rahatsızlığı sebebiyle tedavi için İstanbul'dan trenle Viyana'ya hareketi (Viyana ve Karlsbad'da 2 ay kadar tedavi görmüştür). (Atatürk, Viyana'dan -Halep'te bulunan- İzzettin (Çalışlar) Bey'e gönderdiği bir mektupta, burada tedavi olmasını Enver Paşa ve Doktor Süleyman Numan Paşa'nın tavsiye ettiğini yazmıştır). [Kocatürk]
Kaynak: meb.gov.tr/atam/askerlik_hayat

1918 - Mustafa Kemal leaves Istanbul for medical treatment in Vienna and Karlsbad.

1915 - Çanakkale Savaşları: Alman U-21 denizaltı gemisinin İngiliz Triumph zırhlısını batırışı.

Alıntı
 

26 MAYIS Tarihte Bugün

AtaturkEviSamsunHavza2_small2.jpg


Atatürk Evi Müzesi (Samsun - Havza)

1938 - Atatürk, Ankara'dan son kez ayrıldı.
Atatürk'ün, akşam trenle Ankara'dan ıstanbul'a hareketi.

1937 - Atatürk'ün, Başbakan ısmet ınönü şerefine Atina'da verilen ziyafet sırasında, Ankara'dan Yunan Başbakanı Metaxas'a telefonla mesajı: "Balkan Müttefik Devletlerinin, Balkanlardaki sınırları tek bir sınırdır. Bu sınıra göz dikenler, güneşin yakıcı ışınlarıyla karşılaşırlar. Bundan sakınılmasını tavsiye ederim. Sınırlarımızın bir ve onu savunan kuvvetlerimizin bir ve ayrılmaz olduklarını söylemekle en büyük insanlık ve askerlik zevkini duyduğumu size bildirmekle mesudum." General Metaxas'ın, telefonla Atatürk'e cevabı "Tamamıyla ve her zaman için aynı görüşteyiz."

Emekli Yunan Generali Sonakos ılias'ın, Atatürk'e mektubu: "...Balkanların bir tek sınır ve cephe teşkil ettiği hakkındaki demecinizi, birleşik Balkan orduları varlığını nefsinde toplamış ve temsil etmiş olan bir komutanın canevinden yükselen bir gerçek olarak yorumluyorum. Balkan Devletlerinin bugünkü birlik ve ortaklığı ezelden beri tabiî ve zorunlu bir ihtiyaçtı."

Atatürk'ün, akşamüzeri Ankara Halkevi'nde sahneye konan "Ayışığı" adlı adapte çocuk operetini izlemesi ve ilgilileri kutlaması.

1935 - Atatürk'ün, Büyükada Yat Kulüp'te Amerikalı kadın gazeteci Gladys Baker'ı kabulü.

Atatürk'ün, Türk Tecim ve Endüstri Odaları Genel Kurultayı adına bağlılık telgrafı gönderen Ekonomi Bakanı Celâl Bayar'a teşekkürlerini bildiren cevabı.

Atatürk'ün, akşam Büyükada'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1934 - Atatürk'ün, akşam Diyarbakır Milletvekili Kâzım (Sevüktekin) Paşa'nın evine gidişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.

1926 - Atatürk'ün, Bursa Türkocağı'nı ziyareti ve ocaklılarla sohbeti.

Milli Mücadele'ye katılmayan memurların işlerine son verilmesine dair kanun TBMM'de kabul edildi. Bu kanuna göre daha önce kurulan ve Milli Mücadele'ye katılmayan kadroları tesbit etmekle görevli askeri Heyet-i Mahsusa'ların yanında bir de sivil Heyet-i Mahsusa'lar kuruldu. Bu kurullar yargılama yetkisine de sahipti.

1920 - Düzce ayaklanması bastırıldı. Düzce'ye giren Çerkez Ethem 53 kişiyi idam ettirdi.

1919 - Havza ileri gelenlerinin, Atatürk'ü ziyareti ve Atatürk'ün sözleri: "Hiçbir zaman ümitsiz olmayacağız, çalışacağız, memleketi kurtaracağız! Bizi öldürmek değil, canlı mezara atmak istiyorlar. Şimdi çukurun kenarındayız. Son bir cüret belki bizi kurtarabilir; zaten başka türlü de dönüş imkânı yoktur."

Atatürk'ün, Sait Molla imzasıyla bütün belediye başkanlıklarına gönderilen ve "milletin ıngiltere yardımını istediğini bildiren" yazı nedeniyle, vilâyetlere ve mutasarrıflıklara tamimi: "Millî ve siyasî bağımsızlığımızın kurtarılması ancak milletin yekvücut olarak müdafaası ile mümkün olacaktır."

1919 - Edirne'de Selimiye Camii'nin avlusunda toplanan binlerce kişi ızmir'in işgalini protesto etti.

Yunanlıların Germencik ıstasyonu'nu da ele geçirmeleri.

Yıldız Sarayında "Şura-yı Saltanat" toplantısı (Vahdettin'in açış konuşması, Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın konuşmasından sonra üyelerin son siyasi durum hakkında görüşlerini bildirmesi.)

1914 - Atatürk'ün, Sofya'dan, Madam Corinne'e -sonu, Latin harfleriyle Türkçe yazılmış bir paragraf da içeren- Fransızca mektubu: "Dünya insanlar için bir sınav meydanıdır, imtihan edilen insanın her soruya mutlaka pek uygun cevaplar vermesi mümkün olmayabilir. Fakat düşünmelidir ki, hüküm cevapların tümünden oluşan sonuca göre verilir." [Kocatürk]

Alıntı
 
27 MAYIS Tarihte Bugün

27Mayis1938.jpg


27 Mayıs 1938
Cumhurbaşkanı Atatürk, Haydarpaşa'da motora binmek üzere rıhtıma ilerlerken

27Mayis1928.jpg


27 Mayıs 1928
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Afgan Kralı Amanullah Han ile

1938 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi (ölüm tarihine kadar İstanbul'da kalmıştır). [Kocatürk]

1936 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda İngiliz Lortlar Kamarası üyelerinden Lord Loyd'u kabulü.

1935 - Ulusal bayram ve genel tatiller hakkında Kanun TBMM'de kabul edildi.
Haftalık resmi tatil, cuma gününden pazara alındı.

TBMM'de hafta sonu tatilini, ulusal ve dini bayramların tatil sürelerini düzenleyen kanun kabul edildi. Buna göre hafta sonu olarak Pazar günü kabul edildi. Tatil ise Cumartesi saat 13'ten başlayıp, Pazartesi sabahına kadar sürecek biçimde belirlendi.

Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Amerikalı kadın gazeteci Gladys Baker'in sorularına cevapları: "Yeni Türkiye'yi görmüş ve tanımış olanlar bilirler ki, Türk Cumhuriyeti topluluğu kendisine hedef olarak insanlığı ve kültürü almıştır. Türk'ün yeni gittiği yol ve varmak istediği nokta kültür hayatında yükselmek, insanlık yolunda ilerlemek ve elinden geldiği kadar barışa ve insanlığa hizmet etmektir." "...Türkiye'de bolşeviklik olmayacaktır. Çünkü Türk Hükûmeti'nin ilk gayesi, halka hürriyet ve mutluluk vermek, askerlerimize olduğu kadar, sivil halkımıza da iyi bakmaktır!" [Kocatürk]

Atatürk'ün, Birinci Türk Basın Kurultayı'nın saygı telgrafına teşekkürlerini bildiren cevabı.

Atatürk'ün, Türk Hava Kurumu Altıncı Kurultayı'nın sevgi ve bağlılık telgrafına teşekkürlerini bildiren cevabı.

1933 - Atatürk'ün, gece İsmet Paşa'nın köşküne gidişi, bir süre kaldıktan sonra Çankaya'ya dönüşü.

1928 - Afganistan Kralı Amanullah Han'ın, Ankara'dan ayrılırken Hâkimiyet-i Milliye gazetesi muhabirine demeci: "...Gazi, dünyanın en büyük adamı ve en önemli bir askeridir. Kendileriyle haberleşiyor, tanışıyor ve seviyordum. Fakat görüştükten sonra kıymetinin büyüklüğünü daha iyi anladım."

1921 - Ahmet İzzet Paşa'nın, Atatürk'e telgrafı: "Fransa eski nazırlarından Franklin Bouillon bazı görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya gelmek arzusundadır."

1920 - Bolu, isyancıların elinden alındı.

1920 - Batı Trakya Hükümeti kuruldu.

1919 - Atatürk'ün, Yıldırım Kıtaatı Müfettişliği'ne "İzmir Müdafaa-i Milliye ve Redd-i İlhak Cemiyeti Merkez Heyeti'nin halen nerede bulunduğu"nu soran telgrafı.

Yunan kuvvetleri bir gün önce işgal ettikleri Manisa'dan sonra bugün de Aydın'a girdi.

1918 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Viyana'ya gelişi ve Cottage Sanatoryumu'nda tedavi altına alınışı (Atatürk'e burada böbrek rahatsızlığı nedeniyle 3 haftalık bir tedavi uygulanmıştır). (Atatürk'ün İstanbul'dan Viyana'ya geliş tarihi belli değildir; ancak 27 veya 28 Mayıs tarihi olayların akışına uygun düşmektedir). [Kocatürk]

1915 - Yer Değiştirme (Tehcir) Kanunu çıkarıldı.

1915 - Alman U-21 denizaltı gemisinin İngiliz Majestic zırhlısını batırışı.

Alıntı
 

28 MAYIS Tarihte Bugün

image002.jpg


28 Mayıs 1936
Harp akademileri tatbikatında

image004.jpg



28 Mayıs 1922 Ramazan Bayramı sebebiyle ordularımızın muzaferiyeti için T.B.M.M. önünde Abdullah Azmi Efendi tarafından dua okunurken

ata-116_k.jpg


28 Mayıs 1936
İstanbul Metris’te Harp Akademilerinin düzenlendiği
askeri tatbikatta
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk116.html

1938 - Atatürk'ün, akşamüzeri Dolmabahçe'den otomobille Florya'ya gelişi, akşam saat 21 .00'de tekrar Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

Atatürk'ün, akşam Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönerken bir fenalık geçirmesi.

1937 - Atatürk'ün, murassa madalya alması nedeniyle Sabiha Gökçen'i Çankaya'da kutlaması ve gece Marmara Köşkü'ndeki sofrada söyledikleri: "Türk Hava Kurumumuzun, Gökçen'e murassa madalya vermesi, bir takdirin, bir değerbilirliğin örneğidir. Ama bizim bir tek değil, birlerce Gökçen'e ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır!"

1936 - Atatürk'ün, İstanbul'da Harp Akademisi askerî tatbikatını izlemek üzere Topçu Atış Mektebi'ne gitmesi ve geceyi tatbikat sahasında geçirmesi.

1935 - Atatürk'ün, akşamüzeri motorla Adalar yöresinde bir gezinti yaptıktan sonra Suadiye'de Falih Rıfkı Atay'ın evine uğraması, burada bir süre dinlendikten sonra Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

Fransa Cumhurbaşkanı Albert Lebrun'un, bir görüşme esnasında Paris Büyükelçimiz Suat Davas'a söyledikleri: "Ben Mussolini'nin siyasetini hiç beğenmiyorum; kararsız bir siyaset izlediğini zannediyorum. Gazi Mustafa Kemal emsalsiz bir asker ve dâhi bir komutan olduğu halde ne kadar barışsever; bunu takdir etmek lâzımdır, insaniyet barışa muhtaçtır; barışı her halde temin etmek zorunluğu karşısında bulunuyoruz."

1928 - Hükümet Millet Mektepleri açılması konusunda karar aldı.

1927 - Yüzellilikler'in vatandaşlıktan çıkarılmasına dair kanun TBMM'de kabul edildi.

1920 - Osmaniye, Fransızlarca işgal edildi.

1920 - Taşnak Ermeni Hükümetinin Türkiye'nin doğu illerini ilhak edeceğine dair bildiri yayınlaması.

1919 - Atatürk'ün, Havza'dan, 3., 15. ve 20. Kolordu Komutanlıklarına yazısı: "...Milletin esaretten kurtuluşu, hâkim ve müstakil olarak topraklarımızda yaşayabilmesi ancak azimkar ve namuslu ellerin milleti kısa ve doğru yoldan hukukunu ve bağımsızlığını savunmaya sevk ile mümkün olacaktır. Mülkiye memurlarının itimat edilir zevat ile el ele vererek bağımsızlığımızın savunulması yolunda gereken örgütü -şüphesiz mahrem- kurmalarını zorunlu sayıyorum. Bu husus, ihtisası dolayısıyla biz askerlerin vatanseverlik görevini gerektiriyor."

Atatürk'ün İzmir, Manisa ve Aydın'ın işgali üzerine Havza'dan valilere, müstakil mutasarrıflıklara ve bazı kolordu komutanlıklarıyla Konya'da Ordu Müfettişliği'ne bildirisi: "Siyasî bütünlüğümüzün muhafazası için, millî gösterilerin daha canlı olarak belirtilmesi ve devamı gereklidir. ...Büyük ve heyecanlı mitingler yapılmasıyla millî gösterilerde bulunulması ve bunun tüm memleketi kapsaması ve bütün Büyük Devletler mümessilleriyle Babıâli'ye etkili telgraflar verilmesi ve ecnebi olan yerlerde ecnebilere de tesir yapılmakla beraber millî gösterilerde âdap ve sükûnetin fevkalâde korunması ve Hristiyan halka karşı bir taarruz ve nümayiş ve düşmanlık gibi tavır alınmaması zorunludur."

Ayvalık sahillerine çıkarma yapan Yunan kuvvetlerine 172. Piyade Alay Komutanı Yarbay Ali Beyin (Çetinkaya) silahla karşı koyması.

Yunanlıların Tire'yi işgal etmesi.

İngilizlerin İstanbul'da Bekirağa Bölüğü'nde tutulan 67 siyasi tutukluyu Malta'ya sürmesi.

1917 - Atatürk'ün, öğleden sonra dağ bataryalarını denetlemesi.

1913 - Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınının Hakkını Savunma Derneği) 28 Mayıs 1913’te kuruldu.

Alıntı
 
29 MAYIS Tarihte Bugün

r101.jpg


28 Mayıs 1936
Harp Akademisinin manevralarını izlerken

29Mayis1936.jpg


29 Mayıs 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Harp Akademisi Tatbikatı'nda

29Mayis1936Metris_small.jpg


ata-62_k.jpg


29 Mayıs 1926
Bursa’da Darülelhan (İstanbul Belediye Konservatuarı)
topluluğunun verdiği konserden sonra
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk62.html

image002.jpg


29 Mayıs 1926
Bursa 'da Darülelhan (İstanbul Belediye Konservatuarı)
öğretmen ve öğrencilerinin verdiği konserden sonra bayan sanatçılarla



1939 - CHP 5. Kurultay

417 mebus ve 211 delegenin katılımıyla yapılan kurultayda, CHP tüzüğünde değişikliklere gidildi. Kabul edilen yeni tüzük ile parti genel başkan vekilinin değişmez genel başkan tarafından atanması hükme bağlandı. Böylece başbakanın aynı zamanda parti genel başkanı olması uygulamasına son verildi. Yeni tüzük ile parti müfettişlikleri ve kurultayın seçeceği 21 milletvekilinden oluşan, parti içinde denetim yetkisine sahip "Müstakil Grup" oluşturuldu. Ayrıca, 1936'da başlatılan parti devlet işbirliği uygulamasından da vazgeçildi; İçişleri Bakanı'nın parti genel sekreteri, valilerin il başkanı olması uygulaması terkedildi. Parti üyeliği yaş sınırı 18'den 22'ye çıkarıldı, memurların partiye üyeliği yasaklandı.

www.chp.org.tr

1938 - Atatürk'ün, akşam geçirdiği rahatsızlık üzerine Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp tarafından muayene edilmesi. (Neşet Ömer, bu muayenesinde karında su toplanmaya başladığını belirlemiştir). [Kocatürk]

1937 - Milletler Cemiyeti Konseyi bağımsız Hatay devletinin anayasasını onayladı.

Türkiye ile Fransa arasında ''Sancak''ın (Hatay) Tamamiyet-i Mülkiyesini Tekeffül eden Antlaşma'' ile ''Türkiye - Suriye Hududunun Teminine dair Antlaşma ve Müşterek Beyanname ve Beyannameye bağlı Protokol'' Cenevre'de imzalandı.

1936 - Türk Bayrağı kanununun TBMM'de kabul edilmesi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin simgesi olan bayrak için "Türk Bayrağı Hakkında Kanun" TBMM'de kabul edildi. Bu kanunla Türk bayrağı kesin biçim ve oranlarıyla belirlendi.

1935 - Atatürk'ün, Türk Hava Kurumu'na 10.000 lira bağışta bulunması ve söyledikleri: "...Bu ulus, en zor zamanlarda memleket ödevlerine canla, başla koşmuştur. ...İstediklerinden daha fazlasını başaracaklardır. Tuttukları yol doğrudur."

Atatürk'ün, akşamüzeri Göksu Kasrı'na gidişi, kısa bir süre dinlendikten sonra Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1927 - Ankara-Kayseri demir yolu İsmet Paşa tarafından açıldı.

1926 - Türk Ticaret Kanunu TBMM'de kabul edildi.

Atatürk'ün, Bursa'da Dar-ül-elhân tarafından verilen konseri izlemesi.


1920 (29-30) - Ankara hükümeti ile Fransa arasında imzalanan 20 günlük ateşkesin yürürlüğe girmesi.

Atatürk'ün, askerî, siyasî ve dış durum hakkında verilen bir gensoru nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumunda konuşması: "...Kendi kuvvetimizi göz önüne almaksızın dışardan, şuradan buradan gelecek kuvvetlere dayanarak emel izlersek ve o kuvvetten ve o imdattan yardım da gelmezse hayal kırıklığına uğrarız. Bunun için her şeyden önce kendi kuvvetimize önem veriyoruz." [Kocatürk]

1919 - Ayvalık ve Turgutlu'nun Yunanlılar tarafından işgal edilmesi. Tire'den sonra, ilerleyen Yunan kuvvetleri Ayvalık'ı işgal etti.

Ankara'da Hükümet Konağı Meydanı'nda İzmir'in işgalini protesto amacıyla büyük bir miting yapıldı.

Havzalıların, 28/29 Mayıs gecesi kurdukları Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni Atatürk'e haber vermeleri ve Atatürk'ün, bu olayın, uzak yakın, her yere bildirilmesini istemesi.

Atatürk'ün, Havza'dan 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir'e telgrafı: "İtilâf Devletleri'nin milletimize haksız bir siyaset uygulaması ve millî bağımsızlığımızı ve devletimizi idama mahkûm etmekte oldukları gerçekleşmiştir. ...Silâh ve cephanenin ve iaşe tarzının zamanında kararlaştırılması ve birliklerin mevcutlarının artırılması ve birlikler elinde bulunan silâhların mümkün ölçüde birleştirilmesi, levazım, iaşe işlerinin güvenliği ve cephanenin tamamlanma tarzı, mühim yol üstlerindeki büyük yapıların, gerektiğinde tahrip edilmek üzere, hazırlıklı bulunması gibi hususların şimdiden düşünülmesiyle son derece mahrem bir şekilde yerine getirilmesi lâzımdır."

1915 - Atatürk'ün, 19. Tümen birliklerine tahkimat hakkında talimatı: "...Herkes ve bütün erler iyi bilmelidirler ki, siperler yalnız savunma için değildir ve saldırıyı sağlamayan siperler, zararlı ve başarısızlığa uğratıcıdır. Mevcut siperler iyileştirilip düzenlenecek ve tahkimat yalnız düşman ateşinden korunup az telefat vermek görüşüne dayanmayıp, düşmanı ezecek ve saldırıyı kolaylaştırabilecek mükemmel şekle sokulacaktır."

(Bu talimat Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği güne rast geliyor: 29 Mayıs 1453)

19. Tümen'e ait bazı birliklerin, düşmana taarruzu; ancak kesin bir sonuç alınamaması. [Kocatürk]


1913 - Ulviye Mevlan yönetiminde Kadınlar Dünyası dergisi yayımlanmaya başlandı.

Alıntı
 

30 MAYIS Tarihte Bugün

CankayaKoskuPembeKosk.jpg


Çankaya Köşkü, Mustafa Kemal'e armağan edildi.
Atatürk, köşkü bir yazı ile orduya bağışladı.

AtaturkEviSamsunHavza2_small3.jpg


Atatürk Evi Müzesi (Samsun - Havza)

IzmirIsgaliSultanahmetMitingleri.bmp


İzmir'in işgali ve Sultanahmet mitingleri (23 Mayıs 1919 - 13 Ocak 1920)


1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Florya'ya gidişi, geceyi burada geçirişi.

1929 - TBMM'de yapılan görüşmeler sonunda eski Bahriye Vekili Mahmut Muhtar Paşa'nın, Seyrisefain İdaresi için vapur alımında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Divan-ı Ali'ye sevkedilmesi kararlaştırıldı.

Atatürk'ün, 28.5.1929 günü İstanbul'da toplanan "4. Uluslararası Ajanslar Kongresi"nin saygı telgrafına cevabı: "Hakkımda gösterilen samimî duygulara teşekkür eder, başarılar dilerim."

1925 - Atatürk'ün, Vakit gazetesi başyazarı Asım (Us)'a ziraat hakkında demeci: "...Biz memleketimizde 20 milyon Türk'ü bugünkü iptidaî vasıtalarla çalışmaya bırakırsak bu Devlet hiçbir zaman kurtulamaz. Memleketimizin en büyük servet kaynağı topraktır. Türkiye Cumhuriyeti, topraktan çıkan servetle yaşıyor."

1924 - Fikriye Hanım'ın Ankara'da intiharı. Fikriye Hanım, Münih'ten İstanbul'a döndükten sonra, Atatürk'ün Ankara'ya gelmesine izin vermemesi üzerine kısa bir süre İstanbul'da kalmış, daha sonra Gelibolu'ya giderek, eskiden tanıdığı bir ailenin evinde bir sene kadar misafir edilmiştir. Ancak 1924 yılı mayısının sonlarında, başkasına ait bir nüfus cüzdanını kullanarak Gelibolu'dan İstanbul'a, oradan da Ankara'ya gelmeyi başarmış, 30 Mayıs günü Atatürk'le görüşmek üzere Çankaya'ya gitmişti. Köşke varışında bu arzusunun yerine getirilemeyeceği kendisine söylenildiği zaman, geri dönmek üzere -beklemekte olan- payton'a binmiş, payton'da, yanında taşıdığı tabanca ile intihar etmiştir. [Kocatürk]

1921 - Çankaya Köşkü, Mustafa Kemal'e armağan edildi.
Atatürk, köşkü bir yazı ile orduya bağışladı.

Ankara halkının, Çankaya'daki köşkü sahibinden satın alarak Atatürk'e hediye edişi; ancak Atatürk'ün bu hediyeyi, vatanı koruyan millî orduya bağışlaması (Atatürk, bu kararını, bugün Millî Savunma Bakanlığı'na bildirmiş ve tapu tescilini yaptırmıştır). [Kocatürk]
www.cankaya.gov.tr

1920 (29-30 Mayıs) - Fransa ile Ankara'da imzalanan mütareke (Ateşkes Anlaşması) yürürlüğe girdi.

TBMM hükümeti ile Fransa arasında imzalanan 20 günlük ateşkesin yürürlüğe girmesi.

1920 - Kazım Karabekir Paşa'nın, Ankara hükümetine Ermenilere karşı harekete geçme önerisinde bulunması.

1920 (30 - 31 Mayıs) - Cafer Tayyar'a (Eğilmez), Edirne Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyeti'nce Trakya Müdafaa-i Milliye Kumandanı sanı verildi.

1919 - Damat Ferit Hükümeti, 25 Mayıs 1919’da bütün gösterileri yasaklar. Halk, dua etmek amacıyla 30 Mayıs 1919 Cuma günü, Sultanahmet Camii’nde toplanır. İzmir şehitleri için mevlüt okutulur. Halkın katıldığı tören, gösteriye dönüşür.

İstanbul'da miting ve gösterilerin yasaklanması üzerine Sultanahmet'te halk dua etmek amacıyla biraraya geldi. Toplantıda Hamdullah Suphi (Tanrıöver), İsmail Hakkı Bey ve Şükûfe Nihal konuştu.

Atatürk'ün, işgalleri protesto amacıyla mitingler yapılması ve Büyük Devletler mümessilleriyle Babıâli'ye etkili telgraflar çekilmesi emri üzerine, beliren millî faaliyetin mahiyeti ve genişliği hakkında bilgi edinmek isteyen Harbiye Nezareti'ne Havza'dan cevabı: "...İstanbul'a çekilen telgrafların tamamen milletin sinesinden fışkıran teessüratın birer aksi olduğunu arz eylerim. Bu heyecan memleketin en ıssız köşesine kadar şâmildir, umumîdir."

Atatürk'ün, Havza'dan Kâzım Karabekir'e, "Ermenilerin Kars ve Sarıkamış'ta asker yığdıkları haberlerinin kaynağı ve doğruluğu" hakkında bilgi isteyen telgrafı: "İtilâf hükümetleri, atadan kalma meşru hakkımız olan toprakları çiğnemeyi Hristiyanlık adına bir hizmet addediyorlar. Bu cümleden olarak Ermenilere vilâyetlerimizi peşkeş çekmeleri de ihtimal dahilinde bulunuyor. Kanaatimce böyle bir hali biz, çarpışmaya başlangıç saymaya, meşru topraklarımızı ve millî bağımsızlığımızı kurtarmak için mecburuz!"

1915 - Çanakkale'de, Ağıldere bölgesinde İngilizlerle şiddetli çarpışmalar olması (31 Mart 1915 günü de devam eden Ağıldere muharebesi, Anafartalar Bölgesi Komutanı tarafından başlatılmış, ancak Atatürk tarafından idare edilerek başarı ile sonuçlandırılmıştır.

İngilizlerin, Arıburnu cephesinde 19. Tümen'in sol kanadını oluşturan 27. Alay cephesine taarruzu; ancak ağır kayıplar verdirilerek geri çekilmeye mecbur edilişleri. (Düşman, bu taarruzu Ağıldere muharebesi devam ederken, yedekteki kuvvetlerimizi bu cephede tespit etmek için yapmıştır).

Atatürk'ün, Maydos'taki karargâhından Madam Corinne'e Fransızca mektubu: "...İki aydır buradayım ve Çanakkale Boğazı'nı, Müttefiklerin çıkarma girişimlerinde bulunan donanmalarına ve kuvvetlerine karşı savunuyorum. Bu ana kadar hep muvaffak oldum ve aynı yerde kalırsam, kuvvetle ümit ediyorum ki, daima da muvaffak olacağım. Burada benim ismimin duyulmamasına hayret etmemeli; çünkü ben, mühim bir muharebenin kahramanı olarak Mehmet Çavuş'a şeref kazandırmayı tercih ettim. Tabiî şüphe etmezsiniz ki, muharebeyi idare eden sizin dostunuzdu ve savaş gecesi, muharebe edenlerin saflarında Mehmet Çavuş'u bulan da o idi!"

1913 - I. Balkan Savaşı sona erdi.

Londra Antlaşması.
(Midye-Enez çizgisi batısındaki tüm topraklar söz konusu devletlere bırakılır).

Osmanlı Devleti'nin, Balkan Devletleri ile Londra Barış Antlaşmasını imzalaması. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti Midye-Enez hattını sınır olarak kabul etmiş, Edirne'yi Bulgaristan'a bırakmıştır.
Kaynak: www.devletarsivleri.gov.tr

Alıntı
 

31 MAYIS Tarihte Bugün

AtaturkVeIranSahi.jpg


1934
Atatürk ve İran Şahı Rıza Pehlevi

1938 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Celâl Bayar'ı kabulü.

1937 - Atatürk'ün, Çankaya'da Ürdün Kralı Abdullah'ı kabulü.

Atatürk'ün, saat 19.00'da Ankara Palas'a gelerek Ürdün Kralı Abdullah'ın ziyaretini iade edişi.

Atatürk'ün, gece Ürdün Kralı Abdullah şerefine verilen suarede bulunuşu.

1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Sakarya motoruyla Florya'dan Yalova'ya geçişi.

1935 - Atatürk'ün, sabaha karşı motorla İstanbul'dan Yalova'ya geçişi.

Atatürk'ün, saat 16.00'da Yalova'dan motorla hareket ederek Heybeliada'ya gelişi, İsmet İnönü'nün köşküne uğrayarak bir süre kaldıktan sonra Heybeliada'dan hareketle akşam Sirkeci iskelesine çıkışı, buradan otomobille Florya'ya giderek geceyi burada geçirmesi.

1934 - İran Şahı Rıza Pehlevi, Türkiye’yi ziyaret etti.

1933 - İstanbul Darülfünunu'nun kapatılıp yerine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yeni bir üniversitenin kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi. MEB, ''İstanbul Üniversitesi''ni kurmakla görevlendirildi.

TBMM'de İstanbul Darülfünunu'nun kapatılıp, yerine İstanbul Üniversitesi adı altında yeni bir yüksek öğrenim kurumunun kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi: İstanbul Üniversitesi 1 Ağustos'ta açıldı ve 18 Kasım'da derslere başlandı. "1933 Üniversite Reformu" diye bilinen bu kanunla üniversite Maarif Vekaleti'ne bağlı bir kuruluş oluyor, idari, mali ve bilimsel özerkliğini kaybederek siyasi otoritenin denetimine giriyordu.

İstanbul Darülfünunu'nun kaldırılmasına ve Millî Eğitim Bakanlığı'nca yeni bir üniversite kurulmasına dair Kanun'un kabulü. (Bu kanunla 31 Temmuz 1933'te İstanbul Darülfünunu kapatılmış, 1 Ağustos 1933'te İstanbul Üniversitesi kurulmuştur).

Atatürk'ün, saat 17.00'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelişi, saat 19.30'da Çankaya'ya dönüşü.

1932 - Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.

1930 - Atatürk'ün, Ankara civarında Gâvurkale'deki Eti harabelerinde incelemelerde bulunması.

Dolmabahçe Sarayı salonunda ''Beynelmilel Turizm Kongresi'' düzenlendi.

İstanbul'da Galata Köprüsü'nden müruriye (geçiş parası) kaldırıldı.

1927 - Türkiye ile Çekoslovakya arasında Ticaret ve İkamet Antlaşması imzalandı.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da İstanbul şehri temsilcilerini kabulü ve söyledikleri: "İstanbulluların doğrudan doğruya içinde bulunmak, onları bizzat selâmlamakla bahtiyar olacağım günün, uzak olmadığını söyleyebilirim!"

1925 - Atatürk'ün, -Şeyh Sait isyanı sebebiyle ilân edilen- kısmî seferberliğin kaldırılması nedeniyle millete bildirgesi: "...Türk vatanperverliğinin birinci işareti, vatan savunması daveti karşısında her işi bırakarak silâh altına koşmaktır. Cumhuriyeti savunmuş olmanın verdiği haklı şeref ve gurur hisleriyle yuvalarına dönmeye başlayan evlâtlarımızı sevgi ve minnet ile tekrar selâmlarım!" [Kocatürk]

1924 - Türkiye Cumhuriyeti ile İsveç Kraliyeti arasında Dostluk Antlaşması imzalandı.

1920 (30 - 31) - Cafer Tayyar'a (Eğilmez), Edirne Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyeti'nce Trakya Müdafaa-i Milliye Kumandanı sanı verildi.

1919 - İngiliz Yüzbaşısı Hurst'un, Havza'da Atatürk'le görüşmesi ve kendisine vazifesi hakkında şüphesi olduğunu söylemesi.

17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami Bey'in Alaşehir'den Atatürk'e, bölgesindeki durumu bildiren telgrafı.

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber 2. Ordu Karargâhı'na gidişi, Ahmet İzzet Paşa ve İsmet (İnönü) Bey'le görüşmesi.

1912 - İstanbul'da bir kısım subayların, "Halaskar Zabitan Grubu" adıyla gizli bir örgüt kurmaları.
(Bu tarih İ. ve T., s.181'de Mayıs-Haziran 1912 olarak gösterilmiştir). [Kocatürk]

Alıntı
 
Back