- 3 Mayıs 2015
- 13.327
- 48.785
- 598
Ben bazı şeylerin eğitim ile bazı şeylerin de insan ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Örgün eğitim teorik olarak çok şey öğretir ama pratikte yine her şey insan da bitiyor. Ama açık öğretim sisteminin tartışılması gerektiğini en başta da söyledim. Bunun yalnızca Çocuk Gelişimi bölümü için değil tüm bölümler için tartışılması gerekiyor. Mesela Tarih, Edebiyat, Coğrafya gibi bölümlerin mezunları da öğretmen oluyor ve insanların hayatına dokunuyor. Bu anlamda aslında Çocuk Gelişimi değil tüm açık öğretim programları tartışmaya açık.
Konu Coğrafya olsaydı onu da tartışırdım. Bu iş insanda bitiyor demek, Çocuk gelişimi ve eğitimini biraz küçümsemek olur. Bu konuda onlarca makale okudum. İnsan okumadan ufkunu genişletemez.
Açık öğretim kitapları bile skandal nitelikte. Ben derslerde 2018 yılında yapılmış makaleler araştırmalar dağıtıyorum. AÖF kitapları öyle mi peki? Bir ders için 4-5 kaynak sunuyorum. Birbirine zıt görüşleri derse getirip münazara yaptırıyorum. Nasıl AÖF'ten cerrah olamıyorsan bunu da olamazsın, olmamalısın.
Siz sanırım çocuk gelişimi aöf okuduğunuz için kabullenmek istemiyorsunuz veya hassassınız.
Sanat etkinliği olarak sadece resim, hamur, karton çalışmaları yaptıran, Picasso'nun hayatından bahsetmeyen, Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunu sınıfa getirip 3 yaş düzeyine indirgeyip bunu tartışamayan öğretmen, mesela benim gözümde öğretmen değil. Fen etkinliği olarak sadece fasulye çimlendiren, ama okul koridorunda konuşurken oluşan "yankıyı" çocuklara öğretmeyen öğretmen de değil.
Ben çocuklarımla sürtünme kuvveti çalışıyordum. 4 yaş ile. Bugün kaçımız sürtünme kuvveti biliyoruz? Ama benim 4 yaş öğrencilerim, yaşlarının gerektirdiği kadarını somut olarak deneyler yaparak öğrendikleri için biliyorlar. Birine sorsam gökyüzündeki en büyük yıldız güneş değil. Ama mesela benim öğrencilerim güneş olmadığını biliyorlardı.
Amaç kendimi övmek değil. Beni üçe dörde beşe katlayacak nice öğretmen var. Yani bu iş insanda bitmiyor. İnsanın biraz yaratıcılığının artması için akademinin içinde olmaya, bilimle uğraşmaya ihtiyacı var. Sınıf ortamında bile birbirinden onlarca şey öğreniyorsun. En basitinden ilerideki meslektaşınla çalışıyorsun.