• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Askıda Ekmek ne demek ?

Çok güzel bir uygulama
Veren alanı tanımıyor
Alan vereni
 
Merhabalar ben yenibosna da oturuyorum burada bir fırın bu uygulamayı yapıyo denk geldikçe ben de destek oluyorum bence tüm fırınlar böyle bir uygulama yapmalı
 
İyi geceler
Çok güzel bişi keşke her ekmek satılan yerde olsa.ama bazen de düşünmüyo değilim acaba bunlar gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor mu die
 
bu yarışmada askıda ekmek yaRışması mı bence ekmeği askıya koyup kurutmayın en güzeli fırına koyun çıkınca kıtır olur çıkınca çorbada neyin kullanın her yarışmaya katılıyorum yorumcu olarak ama hiç birinci olamadım bu sefer olurum amin inşallah :dua:
Ne kullanıyorsun sen
 
5 yıl önce yaşadığım güzel yerde bir restoranda ASKIDA ÇORBA uygulaması vardı. her yemeği yediğimde muhakakkk 1 çorbada ben bırakırdım. süper bir uygulama cidden htiyaç sahipleri alıyor
 
Askıda ekmek çok güzel bir dayanışma fikri ancak guru ön planda oluyor,gerçek ihtiyaç sahipleri çekingen çoğunlukla. Marketlwr içinde böyle birşey düşünülebilir. Kuran kursu vs kutular var ancak böyle ASKIDA EKMEK gibi bir şey göremedim.:silah:
 
ASKIDA EKMEK

Eki Görüntüle 893406

Ekmek almak için bir fırına giriyorum, fırının giriş kapısına bir askı koyulmuş, poşette asılı birkaç ekmek. Ekmek almak için beklerken askıda öylece asılı duran o ekmeklere takılıyor gözlerim.

__Pardon o ekmekler nedir? Diye soruyorum.
__Ekmek ihtiyacı olan fakir insanlar için onlar. Ekmek almak için gelen bazı müşterilerimiz bir tane de askıya bırakmak için alır. İhtiyacı olan gelir alır askıdan ekmeğini, dedi.

‘’Askıda kahve’’ gibi yani, dedim. Fırıncının askıda kahveden haberi yoktu;

Efendim?? Dedi.

Çok güzel bir uygulama olmuş, bir tane de askı için alayım, lütfen, dedim.

‘’Askıda Kahve’’ çok eski bir İtalyan geleneğiydi. Okuduğumda çok etkilenmiş, ne güzel gelenekler var şu dünyada dedirtmişti.
Bu geleneğe göre herhangi biri kafeye girer ve " due caffee, uno sospeso" ( iki kahve biri askıda) der. Adam iki kahve parası öder, bir kahve içerek çıkar. Askıda kahveler için kapının girişinde bir pano vardır. Garson paEVET ya askıda kahve olduğunu belirten bir kağıt iliştirir. Sonra bir adam girer kafeye, bana bir kahve askıda olsun, der. Garson bu adamın kahvesini de hazırlar aynı özenle ve içmesi için uzatır, sonra da panodaki kağıtlardan birini çıkarır. Ne kahve ısmarlayan kime ısmarladığını bilir ne de kahvesini içen; hiç kimseye minnet etme duygusu yaşamaz. Askıda kahve panosunun da kafenin dışında olması kahve içmek isteyeni zor durumda bırakmaz. İçeri girip de ‘’Askıda kahve var mı?’’ diye sormak zorunda kalmaz. Kapının girişindeki panodan görür olup olmadığını ve gönül rahatlığıyla girip kahvesini söyler. Bütün inceliğiyle düşünülmüş bir gönül alış - verişi.

Askıda ekmek de bu gelenekten esinlenip yapılmış bir uygulamaydı zahir. Olsun ne güzel bir uygulama. Ne hoş, bir geleneği sürdürmeye çalışmak! Yabancı bile olsa bu kadar insani bir gelenek her toplumda baş tacı edilip sürdürülmeli bence.

Bir ekmek parası diye dilenenler, gerçekten bütün derdi ekmekse eğer bunu dile getirip dilenmek zorunda kalamayacak. Gidip fırındaki askıdan alacak ekmeğini.

Toplumsal dayanışmanın ne güzel bir örneğidir bu; ekmeğini paylaşabilmek. İnternetten araştırdım daha sonra meğer Ispartalı genç iş adamlarının askıda kahveden esinlenerek geliştirdikleri bir projeymiş bu. Bütün Türkiye’deki fırınlarda yaygınlaştırmak için çaba gösterilen bir proje. Ben duymamıştım, eminim birçok fırıncının da haberi yoktur bu projeden.

EVET BEN ANKARA MAMAK TA OTURUYORUM BİZİM FIRIN YAPIYOR AMA ASMIYOR ÇOK GÜZEL OTURTMUŞLAR GELENEĞİ İHTIYAÇ SAHİPLERİNİ VE NE KADAR ALACAKSA ALIACAKSA BİLİYORLAR ALIACAKSABİLİYORLARHER GÜN İHTİYAÇ SAHİPLERİG GELİP ALIYORLAR ASLINDA BENDE ŞU KIŞ AYLARINDA ÇOĞUNLUK OLARAK BURADAN TOPLANIP YANİ BERABERCE ATKI ŞAPKA ÖRÜP İHTİYAÇ SAHİPLERİNE GÖNDERSEK İYİ OLUR BAYANLAR BİRLİK VE BERABERLİK GÖSTEREBİLİRİZ
 
ELLERİNİZE SAĞLIK GÜZEL VE ANLAMLI BİR PAYLAŞIM...
bizim burda uygulanıyor...ama ne kadar yeterli bilemiyorum...insanlığın gitgide kaybolduğu bir zamanda yaşıyoruz malesef...ama her zaman şuna inanmak istiyorum kötülerin olduğuı kadar iyilerinde olduğu...
 
Yıllardır yapılıyor zaten yani unutulmuş bi adet değil yıllardır gittiğim dürümcüde bile vardı bu askıda dürüm ayran yapıyordu dönercilerde de var çocukluğumdan beri tanığım. Birde eskiden veresiye defterinden borç kapatmak diye bişey vardı. Bizim bakkalda da yapardık. Defterden herhangi bi sayfa açılır orada herhamgi birinin borcu kapatılır ya da hafifletilirdi. Ne yardım yaptığın kişiyi bilirdin ne de o seni böylece mahçubiyette olmazdı minnette:)
 
Evime uzak bir yerde var, her zaman olmasa da, o civarda işim olduğu zaman özellikle ordan alıyorum. Kasapta da olması gereken bir uygulama.
 
Evet biliyorum ben bu uygulamayı babam anlatmıştı, çok eskilere dayanan güzel bir yardımlaşma şekli ve hala unutulmamış olması ayrıca güzel.
Hatırlattığınız iyi oldu. Bende ilk fırsatta bizim fırına bahsedeyim bundan, çorbada yüzümüz olsun.... Hatta ilk ekmeği ben asarım inşallah.
Bence herkes mahallesindeki fırınlara bahsetse daha hızlı yaygınlaşır..
Darda olan herkesin Allah yardımcısı olsun.
 
Bizim firinda genelde hep eksilerde olan askida ekmek! ne aci hala birilerine yardim edebilmek icin ne bekledigimizi anlayamiyorum. Eksiye askıda ekmek deriz biz eşimle genelde. İnşaallah ihtiyaç sahiplerinin midesine girdiğinde hissettiği mutluluğa yada şükür sebebine azıcık da olsa katkımız oluyordur. Rabbim kimseyi dara koymasin darda olanların yardımcısı olsun
 
kayseride seval pide fırınlarında uygulanıyor bu yontem gercekten gelip alan oluyormu diye sormuştum firina ewet demislerdi cok hosuma gitmişti her defasında bnde yapmaya calisiyorum insAllah yerine ulasiyordur
 
Ben bolu da yaşıyorum burda da var o uygulama hemde uzun zamandır. Ayni zamanda aln utanmaain diye tam kapi onune degilde dukkanin yanindaki araya koymuslar. Ama sadece bi yerdi bu boluyo tum ekmekleri yapip dagitan yer elinde kalan ekmekleri kendiside oraya asiyor bence cok hos bi uygulama. Tarihimizde boyle seyle cok bizimde sadak taslarini bilirmisiniz bilmem eskiden osmanli zamaninda sehrin belorli yerlerine sadaka taslari koyarlarmis icleri biraz oyuk isteyen oraya sadakasini birakirmis gece ohtiyaci olansa ihtiyacini giderecek kadar alirmis sadece boylece ne veren goruyor nede alan yada yine osmanli zamaninda simdiki asevleri gibi yemek dagitan kurumlar varmis ama onlar gece herkes uyurken kapilarina giderlermis boylece kimse onun ihtiyacli durumda oldugunu anlamazmis bunlara daha cok ornek cikar.
 
Askıda ekmek; Yardımlaşmanın dinin insanlığın hayırın vb bütünleşmiş halidir. Küçük bir şey bile olsa bir okadar büyük yardımlaşmadır aslında. Ekmek niğmettir o olmadan karın doymaz. Sokakta kalan durumu elverişli olmayan çocukları tarafından yalnız bırakılan yaşlılar ve çalışacak durumda olmayan olsada iş bulamayan nice kardeşlerimiz var ve daha fazlası. Buradaki amaç 1 alacağına 2 al 3 al gücün ne kadar yeterse koy askıya evinin yolunu tut kimseye deme ALLAH bilsin niyetini. Keşke daha fazla olsa böyle güzel birleşimler..
Umarım bazı vatandaşlarımız her şeye birşey buldukları gibi bunada çomak sokmazlar ihtiyacı olana gideceğine kendini uyanık sanan vicdansızlara gitmez.
 
Sadece ekmek değil bazı kurumlarda yapıyor .
Ben dönercide görünce şok olmuştum
Ama çok güzel bir uygulama , tüm kuruluşlarda olmalı .
 
Sosyal adaletsizlik kuraklığının üstüne dökülen bir damla su... Ne yazıkki fazlası değil :(
 
Merhaba arkadaslar, ben bunu biliyorum. Fırınlarda yapılıyor, 2 ekmek biri askıda diyorsun. Ya da kac tane bagıslamak istersen. Kahve icin de yapılıyor bu, ozellikle yurtdısında..
 
Back