Katılıyorum..Heralde onlarca deist arkadaşım vardır..Ateist de çok var ama ateistim diyenlerin aslında deist olduğunu düşünüyorum ben. Çünkü insan fıtratına ters bir durum ateizm..Evrene inanırlar, enerjiye inanırlar ama mutlaka bir şeye inanırlar.
Bu insanların denkleminde önce insan ve hoşgörü vardır..İstisnalar elbette kaideyi bozmaz ama ben hep bunu gördüm..
Allahı kendine kalkan yapıp insan katleden dinciler çok daha fazla korkutuyor beni. Kubilayı katledenler gibi mesela, mesela madımakta insanları "Allahuekber" nidalarıyla diri diri yakanlar gibi.
Bir müslüman olarak son derece saygı duyuyorum bu derneğe..
yazdıklarına katılıyorummed, fakat şu kırmızılı bölüm için;
bir yaratıcıya/tanrıya inanmadıklarını söylüyorlarsa onların kendi kelimelerini referans almak bana daha dogru geliyor.
iyi niyetle yazdıgından şüphem yok ama dernegin kurulus amacı zaten hedef olmaya tepkinin yanı sıra kendi varlıklarını da ilan edebilmek.
%100 guvenilir bir kaynak olmasa da vikipedia'dan "teizm" tanımı:
"Teizm ya da Tanrıcılık, en geniş tanımıyla en az bir Tanrı'nın var olduğu inancıdır.[1] Daha kesin tanımıyla Tanrının doğasını ve evrenle Tanrı arasındaki ilişkiyi açıklayan; kişisel, mevcut ve aktif olarak evrenin kuruluş ve yönetiminden sorumlu bir Tanrı betimlemesi içeren, bu Tanrı'nın çeşitli yollarla din gönderdiğini savunan öğretidir.[2][3][4][5] Bu yaklaşıma göre Tanrı dünya ve insanlar ile sürekli ilişki içerisindedir. Bu görüşleri benimseyenlere Teist denir.
Terim, Yunanca "Tanrı" anlamına gelen theos kelimesinden türetilmiştir, ilk kez Ralph Cudworth tarafından kullanılmıştır. [6]"
bunu kabul etmeyenlere de a olumsuzluk eki ile ateist deniliyor sonucta. mesela hawking'in deizm, ateizm ve enerji ye dair dusunceleri yeteri olgunlukta hatta bilimsel calısmaları olan biri olarak, kendisini deist gordugunu sanmıyorum.