Bugün çocuk psikiyatristi ile görüştük, “3 yaşına kadar çocuk, bezi kendi atmıyorsa biz tuvalet eğitimini önermiyoruz” dedi ama havada kaldı. Başka konular hakkında görüşmeye gitmiştik, çok değinmedi buna.Tuvalet eğitimi süreci dediğiniz gibi zor ve sıkıntılı bir süreç ileride travmalara neden olabiliyor isterseniz bir pedagoga danışın her çocuk özel ve farklıdır burada herkes kendi deneyimlerini aktaracak elbet ama her zaman aynı şekilde çözülmüyor Her çocuğun davranışa tepkisi farklı oluyor en iyi psikolog veya pedagog yardımcı olacaktır
Hazır mıyd degılmıydı kısmı gecılmeuecek bı kısım nasıl gectınız?Huniyi taktım geziyorum!
Oğlum 28 aylık. 23 aylıkken filan acayip derecede WC merakı vardı. Üstelik çok fazla pişik oluyordu ve bu sebepten bu merak işimize yaradı. Biz de hazırlık yaptık; süreç içerisinde klozet aparatı, şarkılı lazımlık, basamak, basamaklı klozet aparatı, alıştırma külodu, eğitici kitaplar, portatif lazımlık, dışarıda çiş yapacağı kap filan her bir şeyi aldık ve her gün göreceği şekilde evde bunlara yer verdik. Ne olduklarını anlattık. Neyse, acele etmeyelim dedik ve sonra 25. Ayda kreşe başlattık. Herkes bize “yazı bekleyin, hem kreşe başlama hem bez bırakma olmaz” filan dedi. Hani çocuk birden yeni şeylere alışmakta zorlanmasın diye düşündük.
Nisan-mayıs Kreşe alıştı derken haziranda bez bırakma sürecine girdik. Kreşte Arkadaşları da bez bırakma dönemindeydi. ilk zamanlar tuvaleti geldiğinde söyler ve klozete yapardı. sabahları kuru uyanırdı. Sonra adenovirüse yakalanıp ishal oldu, hastanede yattı ve ishalin de verdiği tutamamayla küloduna kaka yapmaya başladı. Öğretmenleri o dönemde “bez bağlamayın, aklı karışmasın” dedi. Biz de onları dinledik. Burada hata mı yaptık, ishalken beze geri mi dönmeliydik bilmiyorum.
Şu an Yaklaşık 1.5 aydır tuvalet eğitimindeyiz ve oğlum hala küloduna kaka yapıyor. Kakan, çişin var mı diye soruyorum, “yok anne” diyip ardından küloduna yapıyor. (Bu arada şakır şakır konuşuyor. Yani var/yok kavramlarını çok iyi biliyor. Orada bir kavram karmaşası yaşamıyor.) Asla Tuvalete oturmak istemiyor. Altı açıksa Küvete, balkona filan kaka yapıyor.
Artık külot yıkamaktan, külodu çıkartırken kirlendiği için çocuğu yıkamaktan, küvete düşen kakalardan sonra küveti domestoslamaktan bıktım, kaka görmekten nefret ettim. Güzel dille söyledim, olmadı; “bak söylemezsen bez takıcam” dedim, olmadı. Son 2 gündür “söylemezsen bez bağlarım” taktiği işe yarıyordu, bugün o da yalan oldu. Allah var bu süreçte Hiç kızmadım, hiç sesimi yükseltmedim. İlerde bir travma kalmasın diye Hep sabırlı davrandım ama ben de tükendim artık. Gerçekten hayattan soğudum. 2 yaş krizleriyle birlikte Oturup hayatı sorguladığım bir dönemdeyim. Haftaya tatile çıkıcaz ve biliyorum ki ben milyon kere pişman olucam bu olaydan dolayı.
Çocuk hazır mıydı değil miydi kısmını geçtim; Olan oldu artık. şu an asla bez takmıyor. Ben de bu saatten sonra beze dönmem zaten. Çocuğa da bağırmak istemiyorum ama sinirlerim çok bozuldu.
Şu küloda kaka yapma sürecini nasıl yürütebilirim?
Yani biz o dönem merakından dolayı hazır olduğunu düşünmüştük. O sebeple başladık eğitime. O kısmı geçtim demek istediğim bu. Zaten artık 1.5 ay da geçti, bunu tartışmak değil de süreci nasıl yönetebilirim buna dair yorumlar almak istiyorum.Hazır mıyd degılmıydı kısmı gecılmeuecek bı kısım nasıl gectınız?
Benım dınledıgım ve gıttıgim tum proflar ( bı doktorla yetinmeyen guvensız bır yapım var) üç yaştan once uygun bulmuyoruz dıyorlar.
Cocuk psikologları ne der bılemıyorum, tıbben yorumlar bu sekılde
Neden kızdınızYani biz o dönem merakından dolayı hazır olduğunu düşünmüştük. O sebeple başladık eğitime. O kısmı geçtim demek istediğim bu. Zaten artık 1.5 ay da geçti, bunu tartışmak değil de süreci nasıl yönetebilirim buna dair yorumlar almak istiyorum.
Kimseye kızmadım ki. kızmam için bir sebep yok. Cevap verdim sadece.Neden kızdınız
yardımcı olurlar umarım
Tuvalet eğitimi süreci dediğiniz gibi zor ve sıkıntılı bir süreç ileride travmalara neden olabiliyor isterseniz bir pedagoga danışın her çocuk özel ve farklıdır burada herkes kendi deneyimlerini aktaracak elbet ama her zaman aynı şekilde çözülmüyor Her çocuğun davranışa tepkisi farklı oluyor en iyi psikolog veya pedagog yardımcı olacaktır
Bu arada ilk mesajda da yazdım, tekrar yazayım, bezi asla takmak istemiyor, atıyor, çıkartıyor. Bugün doktor hanım da “bezi atıyorsa hazırdır” dedi ancak ne yapmamız gerektiği konusu havada kaldı.Bugün çocuk psikiyatristi ile görüştük, “3 yaşına kadar çocuk, bezi kendi atmıyorsa biz tuvalet eğitimini önermiyoruz” dedi ama havada kaldı. Başka konular hakkında görüşmeye gitmiştik, çok değinmedi buna.
Kakasinin geldiğini ona sormayın az çok hareketlerinden saatinden kaka geldiğini anliyorsunuzdur. "Hadi bakalım tuvalete kaka yapmaya "diye gidin şarkılar söyleyerek oturtun bir süre sonra alisir.Huniyi taktım geziyorum!
Oğlum 28 aylık. 23 aylıkken filan acayip derecede WC merakı vardı. Üstelik çok fazla pişik oluyordu ve bu sebepten bu merak işimize yaradı. Biz de hazırlık yaptık; süreç içerisinde klozet aparatı, şarkılı lazımlık, basamak, basamaklı klozet aparatı, alıştırma külodu, eğitici kitaplar, portatif lazımlık, dışarıda çiş yapacağı kap filan her bir şeyi aldık ve her gün göreceği şekilde evde bunlara yer verdik. Ne olduklarını anlattık. Neyse, acele etmeyelim dedik ve sonra 25. Ayda kreşe başlattık. Herkes bize “yazı bekleyin, hem kreşe başlama hem bez bırakma olmaz” filan dedi. Hani çocuk birden yeni şeylere alışmakta zorlanmasın diye düşündük.
Nisan-mayıs Kreşe alıştı derken haziranda bez bırakma sürecine girdik. Kreşte Arkadaşları da bez bırakma dönemindeydi. ilk zamanlar tuvaleti geldiğinde söyler ve klozete yapardı. sabahları kuru uyanırdı. Sonra adenovirüse yakalanıp ishal oldu, hastanede yattı ve ishalin de verdiği tutamamayla küloduna kaka yapmaya başladı. Öğretmenleri o dönemde “bez bağlamayın, aklı karışmasın” dedi. Biz de onları dinledik. Burada hata mı yaptık, ishalken beze geri mi dönmeliydik bilmiyorum.
Şu an Yaklaşık 1.5 aydır tuvalet eğitimindeyiz ve oğlum hala küloduna kaka yapıyor. Kakan, çişin var mı diye soruyorum, “yok anne” diyip ardından küloduna yapıyor. (Bu arada şakır şakır konuşuyor. Yani var/yok kavramlarını çok iyi biliyor. Orada bir kavram karmaşası yaşamıyor.) Asla Tuvalete oturmak istemiyor. Altı açıksa Küvete, balkona filan kaka yapıyor.
Artık külot yıkamaktan, külodu çıkartırken kirlendiği için çocuğu yıkamaktan, küvete düşen kakalardan sonra küveti domestoslamaktan bıktım, kaka görmekten nefret ettim. Güzel dille söyledim, olmadı; “bak söylemezsen bez takıcam” dedim, olmadı. Son 2 gündür “söylemezsen bez bağlarım” taktiği işe yarıyordu, bugün o da yalan oldu. Allah var bu süreçte Hiç kızmadım, hiç sesimi yükseltmedim. İlerde bir travma kalmasın diye Hep sabırlı davrandım ama ben de tükendim artık. Gerçekten hayattan soğudum. 2 yaş krizleriyle birlikte Oturup hayatı sorguladığım bir dönemdeyim. Haftaya tatile çıkıcaz ve biliyorum ki ben milyon kere pişman olucam bu olaydan dolayı.
Çocuk hazır mıydı değil miydi kısmını geçtim; Olan oldu artık. şu an asla bez takmıyor. Ben de bu saatten sonra beze dönmem zaten. Çocuğa da bağırmak istemiyorum ama sinirlerim çok bozuldu.
Şu küloda kaka yapma sürecini nasıl yürütebilirim?
Hahahahhahshsjhs ulanGörseniz hastanede ayakta kaka yapan teyze videosu gibiyiz resmen
Biz de öyle yaptıkOğlum arabaları çok seviyor. 10’lu Hot wheels araba almıştım. En küçük çişim/kakam geldi haber verişinde çoşkuyla motive edip ödül diye bir araba çıkarıp veriyordum. Ödülü almak için tekrar haber veriyordu. Öyle öyle alıştı.
Kızmasan da üzülsen mi acaba? Ona da belli etsen?Bazen “acaba kızsa mıydım?” Diye düşünüyorum. Hiç sesimi yükseltmedim bakın günde belki 5 defa kaka yüzünden küvet, külot, çocuk yıkıyorum. O cebelleşme sürecinde sırtımdan terler süzülüyor. Bir kere sesim yükselmedi. Ne yapayım, kızayım mı? Hiç korkutmadım mesela. Çok saçma yani bu sorduğum sorular, farkındayım ama bıktım.
Araba seven çocuklarda büyük avantaj ama bazıları da çok hevesli değil. Arkadaşımın oğlu dinozor sevdalısı. Aynı şeyi dinozorlarla denedi. Bir de onların türleri isimleri varmış farklı farklı. Hepsinden aldı boy boy. Biraz pahalıya patladı ama o da halletti.Biz de öyle yaptıkhiç olmayacak gibiydi. Haftasonu araba vaatleri ve arabayla alakalı birkaç etkinlik yaptım ve düzene girdi