arkadaşlar canım çok sıkkın bilgi verirseniz çok sevinirim acil..

......Elmas......

bebeğim küçük kuzum
Kayıtlı Üye
21 Şubat 2009
1.659
2
116
Edirne
merhaba arkadaşlar
konuyu doğru yeremi açtım bilmiyorum ama kaç gündür kafayı yiyeceğim kızım var 2.5 yaşında çarşamba günü birden ateşlendi ne olduğunu anlamadık ardından ishal oldu doktora gittim mikrobik bişey dedi yolladı bizi...ertesi gün kızımın tuvaletinde çok fazla kan gördüm tahlil yaptırdım temiz çıktı ama doktorlar hiç bişey demiyor...kızım şuan çok iyi ama hala kan geliyor...ishalide geçti ama tuvaletini yaparken kan geliyor anlamadım bir türlü araştırıyorum bakıyorum anladığım dilden değil...doktora çıkıyorum bişey yapmadan geri yolluyorlar...kafayı yiyeceğim..halsiz felan değil çok şükür iyi ama kan neden geliyor anlamıyorum...lütfen bilgisi olan başından geçmiş olan varsa yardım etsin..yarını bekliyemiycem...
şimdiden teşekkür ederim hepinize...
 
götürcem doktora ama burda adam gibi ilgilenen yok...çaresiz kaldım istanbula gidecem herhalde.demiyorlarki şundan kaynaklanıyor diye ben o zaman ne yapacağımı bilirim...
 
çok geçmiş olsun canım umarım tez zamanda geçer .kanlı ishal diey bişey dumuştum ama o bunla alakalı mı değilmi çoçuklarda olurmu olmazmı bilmiyorum.bide basur falan olması çoçuklardada olabliyor
 
bence sen hemen başka doktora git.neden bilgilendirmiyolar ki..bide doktor olacaklar.en sinir olduğum şey.acil şifalar dilerim.
 
Canım kakasının nasıl,kabız mı? çatlaksa kabız olması gerekir..
Dizanteriyse ishal olması gerekir.. Sen ihmal etme,yine başka bir dr.a götür..
Konu aç kk'da edirnede çocuk dr.u diye,belki birileri tavsiye eder..
Geçmiş olsun..
 
geçmiş olsun cnm..
detaylı tahlil yapmadılar demek ki, yoksa nedeninin tahlille belirlenmiş olması gerekirdi..
istanbulda bir hastaneye getirin bence..umarım mühim birşey değildir..
 
cnm imökanın varsa işstanbul çapa tıp fakultesine götür çok detaylı araştırıyolar buluyolar hastalıgını bende çerkezköydeyim burda saglıklı diyolardı bebegime istde kan degerleri düştügü için yatırdılar hemen tedavi oldu geçmiş olsun cnmm önemli bişidir ihmal etme
 
Çocuklardaki rektal kanamalar sebepleri, belirtileri, klinik bulguları ve tedavisi bakımından erişkinlerden farklıdır. Çocuklarda anal fissür (çatlak), polip ve invajinasyon (barsağın eldiven gibi başka barsak kısmına girmesi) başlıca rektal kanama nedenleridir. Çocuklarda rektal kanama az miktarda bile olsa, eğer uzun süre sürmüşse kan hacmi ve hemodinamikte önemli değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle çocuktaki rektal kanamaların teşhis ve tedavisi acil yaklaşım gerektirir.

Çocukta rektal kanamaların iyi anlaşılabilmesi için iki deyimin iyi bilinmesi gerekir:

Melena: Siyah, katran renginde dışkıya denir. Yemek borusu, mide ve onikibarsak (duodenum) bölgesinden gelen kanamalar sonucu görülür.

Hematokezya: Rektumdan taze kan gelmesidir. Pıhtılaşmış kan şeklinde de olabilir. Genelde barsakların daha alt kesimlerinden olan kanamaları gösterir.

Gerek melena, gerek hematokezya şikayetleriyle doktora yapılan başvurularda doktorun detaylı ve ciddi biçimde bir kanama öyküsü alması, dikkatli bir şekilde muayene yapması ve gerekli tedaviyi planlaması son derece önemlidir.

Rektal kanama ile yapılan başvurularda mutlaka çocukta burun kanamasının olup olmadığı, kusmukta taze veya eski kan işaretlerinin varlığı, çocuğun eskiden beri bilinen hastalıkları, kol-bacak-gövdede topluiğne başı gibi döküntüleri veya morartıların olup olmadığı, aldığı ilaçlar, herhangi bir kanama veya travma durumunda kanamanın uzun sürüp sürmediği sorulmalıdır. Rektal kanamanın miktarı, ıkınma sonucu olup olmadığı, ergen kız çocuksa adet (menstruasyon) kanamalarının şekli ve süresi önem taşır. Kanama miktarı aile tarafından genellikle “damla şeklinde”, “kakayla karışık”, “fıncan-bardak dolusu” şeklinde anlatılır.

Orta derecedeki bir rektal kanama büyük çocuklarda kansızlığa yol açarken daha küçük bebekler ve yenidoğanda büyük hemodinamik değişikliklere yol açabilir. Rektal kanamalar, kaka yapmayı izliyorsa veya kaka üstünde çizgi halindeyse bu genellikle anüs-rektumla ilgili bir sorunu gösterir. Kalın barsak düzeyindeki kanamalar gaitayla karışıktır. İnce barsaklardan olan kanamalarda kan kaka ile tamamen karışık çıkar, jöleyi andırabilir.

Doğumdan bir aylığa kadar olan bebeklerde görülen rektal kanamalar sıklıkla yenidoğanın hemorajik hastalığı, doğum sırasında anne kanı yutma, akut mide ülseri ve anal fissür (çatlak); 1-24 aylar arasındaki süt çocuklarında anal fissür, invajinasyon, “Meckel divertikülü”; iki yaşından sonra da en çok polip nedeniyle olur. “Ülseratif kolit” denilen, kalınbarsakların özel ülserlerle giden hastalığında da rektal kanama olabilir.

Kanamalı bir çocukta renk solukluğu, soğuk terleme, dalgınlık, kalp atışlarında hızlanma, solunum sayısında artış gibi genel durum bozukluğuna işaret eden bir tablo varsa durum acil demektir, hemen müdahele gerekir.

Rektal kanaması olan çocuklarda, teşhis amaçlı olarak, doktor gerekli görüyorsa radyolojik tetkikler veya endoskopik tetkikler yapılabilir.

Yenidoğanda Rektal Kanamalar

Bir haftadan küçük bebeklerde, K vitamini eksikliği sonucu oluşan yenidoğan hemorajik hastalığı sonucu rektal kanama veya doğum sonrasında yutulan anne kanı ve barsak pasajının çok hızlı olması nedeniyle rektumdan taze kan gelmesi, sık rastlanan rektal kanama şekilleridir.

Anal fissür (çatlak): Çocuk rektal kanamalarının en önemli nedenlerinden biridir. Temel sorun mukoza ile derinin birleştiği yerdeki yırtık veya yüzeysel ülserdir. Anal fissür oluşmasında en sık neden sert ve katı kaka çıkarılması veya anal bezlerdeki enfeksiyon veya şiddetli ishalleri takiben gelişen travmatik olaydır. Fissürlerin büyük çoğunluğu sıcak oturma banyoları, kabızlık tedavisi ve dış sfinkterlerin dilatasyonu ile iyileşir.

Barsak polipleri: Çocukluk yaş grubunda başlıca dört grup polipe rastlanır:

a) Juvenil polipler (çocuk polipleri): Kalınbarsakta bulunan, genellikle saplı oluşumlardır. Sıklıkla 2-12 yaş arası çocuklarda görülürler. Juvenil poliplerde kanserleşme olmaz. Bazen enfeksiyonlara ikincil olarak gelişebilirler. %75’i saplı, %25’i sapsızdır. Saplı polipler dışkının hareketiyle kopabilir veya anüsten dışarı çıkabilir. Ayrıca invajinasyona neden olabilirler. %81 oranında kalın barsakların sol kısmında bulunurlar. Juvenil polipler erkek çocuklarda ve 4 yaş civarında en sık görülür. Oniki yaştan sonra nadir görülür. Aralıklı, kırmızı renkte, az miktarda rektal kanama olur ama çocukta dışkı yaparken ağrı olmaz. Karın ağrısına bazı vakalarda rastlanabilir. Vakaların %5-10’unda poliplerin yaptığı yerel irritasyon ishal görülebilir.
Endoskopik olarak veya radyolojik tetkiklerle poliplerin görülmesi önemlidir. Bu tetkiklerle polip bulunursa cerrahi olarak çıkarılır. Tekrarlama oranı çok düşüktür.

b) Familyal polipozis (ailevi polipler): Kanserleşme potansiyelleri yüksektir. Rektum ve kalınbarsakta yer alıp “prekanseröz” oluşumlar olarak bilinirler. Familyal polipozis oluşumunda genetik faktörler rol oynamaktadır. Familyal poliplere sıklıkla 10-12 yaşında rastlanır. Familyal polipoziste az miktarlarda, aralıklarla rektal kanama görülür. Bu kanama parlak veya koyu kırmızı renkte olabilir. Ayrıca kramp tarzında karın ağrısı ve müküslü dışkı olabilir. Ailede başka polipli bireylerin bulunması tanı için önemlidir. Familyal polipoziste cerrahi tedavi gerekir.

c) Adenomatöz polipler (bez dokusu yapısında polipler): Gerçek anlamda kanserleşme riskleri vardır. Detaylı bir endoskopik muayene ve radyolojik tetkik gerektirirler.

d) Diğer polip tipleri: Bu grupta “Peutz-Jeghers Sendromu” denilen genetik karakter taşıyan ve ciltte, mukozalarda pigmentli lekeler oluşumu gözlenen özel bir tablo vardır. Yemeklerden sonra istirahatle gelen kramp tarzında karın ağrıları görülür.

Ayrıca “Gardner Sendromu” denilen, genetik orijinli olup rektal kanama tablosu veren özel tablo ile barsaktaki lenfoid dokunun aşırı çoğalması ile giden özel bazı tablolar da çocukta rektal kanamaya nedeni olabilir.
Çocukta rektal kanama yapan diğer nedenler içinde invajinasyon (bir barsak lupunun diğeri içine eldiven parmağı gibi girmesi), Meckel divertikülü denilen özel durum, barsakta yer alıp normal barsakla ilişkisi olmayan kitleler, kalın barsak ülserleri de sayılabilir.
 
merhaba, benimde bebişim 1.5 aylık. kakasında kan gördüm.tahlil yapıldı. malesef dizanteri çıktı. dr şurup verdi. 10 gün kullanacağız. bende çok üzülüyorum. küçücük yawrum nasıl başaçıksın (
 
merhaba arkadaşlar
kızım pazartesi günü hastaneye kaldırıldı hastanede yattık..yeni çıktık daha..tahlillerinde kan gözüktü ve çok yüksek enfeksiyon çıktı..şimdi iyi çok şükür geçti şurup verdi şimdi onu kullanıyoruz..doktor geç kaldığımızı söyledi..ama bizim hatamız değildi tabi öbür doktorlar yatırmadı hastaneye...bizde mecburen özelde yattık ama kızım düzeldiya o bana yeter...hepinize çok teşekkürler arkadaşlar..
 
hepimizin çocuğu var aklınızda bulunsun doktorumuz söyledi bunu bana...eğer çocuğunuz ishalse mutlaka tahlillerin yapılması lazımmış ondan sonra antibiyotik ne gerekliyse yapılması gerekiyormuş...eğer tahlil yapılmadan antibiyotik alınıyorsa sonra yapılacak tahlillerde bişey çıkmıyormuş yani teşhisi zor tonuluyormuş..bazı antibiyotikler mikropları gizlermiş ve mikroskopla dahi gözükmezmiş...bizim öyle oldu çünkü kızım antibiyotik vermişlerdi hiçbir tahlil yapmadan ve tahlilin biri temiz çıkıyor öbürü enfeksiyonlu çıkıyor aklımız karıştı...meğer önceden aldığı antibiyotiklerden kaynaklanıyormuş...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…