Yöresel Tarif Antalya Mutfağı

Yöresel Yemekler
aaa konu açılalı çok olmuş ama ben yeni görmüşüm,okurken tüylerim diken diken oldu,herkesin kendi memleketi ya
Evet doğru tarha çorbası,yayla çorbası,yarma,ilibada,hibeş(özellikle eşim çok güzel yapar)tepsi böreği,kapama(evet kapama densede, kapama değilde daha çok bükme diyoruz)kölle(yine kölle değil gölle)kabak tatlısı ve düğün yemeklerimizin olmazsa olması keşkek(keşgah-şivemiz böyle ben ne yapiyim :))evet hepsi vazgeçilmezlerimizdir.Vay be duygulandım,niye ki
Bir de birşey daha eklemek istiyorum,evlerde özellikle yapılıp yenmez ama lokantalarda sıkça yenen ve aksu ilçesinde özellikle sıra sıra bu konuda köfte piyaz dükkanları olan meşhur piyazımız vardır,Antalya piyazı.Hele o tahinli sosu yokmu ahhh ahhhNedense hep es geçilir ama piyazımız meşhurdur,bunu da eklemek istedim.Nevreste canım paylaşım için çok teşekkürlerSevgiler,saygılar efendim


ANTALYA PİYAZI
--------------------------

1 Çay bardağı tahin
  • 1 su bardağı dolu dolu Kuru fasulye
  • Zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • Pul biber, sarımsak, sirke, limon, tuz, maydanoz, közlenmiş sivri biber, Domates, Közlenmiş Kuru soğan.


Nasıl Yapılır:
  • Kuru fasulyeyi bir gece önce ılık suyla ıslatıyoruz.
  • Taratorunu hazırlayıp buzdolabına koyuyoruz.
  • Tarator için: 1 Çay bardağı tahini, limon sıkarak ve az ılık su koyarak çatalla çırpıyoruz. Sarımsağımızı ezip üzerine ekliyoruz. Az zeytinyağı da ilave edip buzdolabına ağzı kapalı bir kapta kaldırıyoruz.
  • Ertesi gün Kuru fasulyemizi süzüp 2 su bardağı Ilık su ilavesiyle pişiriyoruz. Burada bütün bakliyat yemekleri için bir püf noktası vereceğim. Bir gece önceden ıslattığınız bakliyatlarda eğer sıcak suyla ıslatıldıysa pişirirkende sıcak su, eğer soğuk suyla ıslatıldıysa pişirirkende soğuk su kullanmalıyız. Böylece tersi su ile pişmesi zorlaşmayacaktır.
  • Fasulyemize fazla su koymuyoruz. Bu suyuda Piyazımızda kullanıyoruz.
  • Yumurtamızı haşlıyoruz. Maydanozumuzu ince ince doğruyoruz. Domateslerimizin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz.
  • Dolaba kaldırdığımız taratorumuzu çıkartıp pişen fasulyenin suyuyla biraz daha inceltiyoruz.
  • Servis tabağımıza sıcak sıcak kuru fasulyeyi alıp üzerine taratorumuzu döküyoruz.
  • Yumurtamız, baharatlarımız ve domatesimizi de ilave ediyoruz. Ilık ılık Yanına közlenmiş sivri biber ve közlenmiş kuru soğanla servis yapıyoruz.
  • İsteğe bağlı olarak üzerine sirke gezdirebilirsiniz. Cin biber turşusu çok yakışır. Tırnak pidesini de unutmayalım. Afiyet olsun...
Antalyalı olup da Tahinli Piyazı bilmeyen yoktur sanıyorum. Antalya’nın Aksu ilçesinde özel tahinli Piyaz ve Kömür ateşinde ızgara köfte salonları vardır. Yaz kış dolup taşar. Bu lezzet tahin sevmeyenlere ağır gelebilir ama . Eğer sirkeli, limonlu tarifleri seviyorsanız.

ALINTIDIR....
 
TAHİNLİ PİYAZ VE ŞİŞ KÖFTE


MALZEMELER:
KÖFTESİ İÇİN:
500 gram dana kıyma
250 gram kuzu kıyma
4 adet soğan
1 baş sarımsak
Bir tutam maydanoz
1 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı su
PİYAZI İÇİN:
2 adet yumurta
2 su bardağı kuru fasulye
3 adet kırmızı soğan
5 diş sarımsak
7-8 çeri domates
Bir tutam maydanoz
1 adet limon
1 su bardağı tahin
1 su bardağı sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
Kıymanın içine rondodan geçirilmiş soğanlar, galeta unu, sarımsak, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, pul biber, kimyon, nane ve tuz eklenerek yoğurulur. Köfte harşı şişlere geçirilir. Bir kaba karbonat ve su karışımı hazırlanır. Köfteler, pişerken dağılmaması için önce bu harca batırılır ve mangala dizilir. Piyaz için yumurtalar katı olarak haşlanır. Kuru fasulyeler de piyazlık haşlanır. Kırmızı soğan piyazlık doğranır. Tahin bir kaba alınır. İçine limon suyu, zeytinyağı, su, pul biber, nane, tuz, dövülmüş sarımsak eklenerek karıştırılır. Fasulyeler sunum kabına alınır, üzerine hazırlanan tahinli sosu dökülür. Onun da üzerine piyazlık doğranan soğanlar konur. Çeri domatesler ve haşlanmış yumurtalar dilimlenerek piyazın üzeri süslenir. En son kıyılmış maydanoz da konularak sunuma hazırlanır.




ALINTIDIR..
 
PATLICAN ÇORBASI

MALZEMELER:

5 adet patlıcan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
Yarım limonun suyu
1 yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı ceviz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Tencereye tereyağ konulur ve un ilave edilerek kavurulur. Kokusu çıkınca süt ve et suyu katılır. Limon suyuyla yumurta sarısı karıştırılır. tencereye bu karışım azar azar katılarak hızlıca karıştırılır. İstenilen kıvama gelene kadar çorbaya su katılır. Kaynayınca patlıcanları konur. Cevizler, kekik, pul biber ve tuzu da katılarak karıştırılır. Çorba bir iki taşım kaynayınca ocaktan alınır.


ALINTIDIR..
 
KIVRIM TATLISI


MALZEMELER:
HAMURU İÇİN:
4,5 su bardağı un
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı sirke
Bir tutam tuz
İÇ HARCI İÇİN:
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı badem
1 çay bardağı tuzlu fıstık
1 çay bardağı susam
2 su bardağı haşhaş
1 su bardağı şeker
AÇMAK İÇİN:
Nişasta
ÜZERİ İÇİN:
4 yemek kaşığı tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbeti için şeker ve su kaynatılır. Limonu da ilave edilerek şerbet ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir. Un yoğurma kabına alınır. Üzerine yumurtaları kırılır. Süt, sirke, sıvı yağ ve tuzu da eklendikten sonra kıvam alana kadar kavurulur. Hamur dinlenmesi için yarım saat kadar dinlendirilir. Ceviz, badem ve fıstık rondodan geçirilir içine susam ve şeker katılır. Haşhaş yarım çay bardağı sıvı yağla hafif açılır. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler çıkartılır. Bezeler baklava hamuru kadar ince açılır. Her yufkanın üzerine önce haşhaş sürülür. Onun da üzerine kuruyemişli karışım ve bir yemek kaşığı toz şeker serpilir. Hamur bu şekilde oklavaya sarılır ve büzdürülür. Yağlanan fırın tepsisine dizilir. Tepsi dolunca eritilmiş tereyağı üzerine gezdirilir. 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirilen tatlıya, fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet dökülür.

ALINTIDIR..
 
BASTATA


MALZEMELER
4 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
Yarım su bardağı tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo ıspanak
300 gram beyaz peynir
1 adet soğan
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
Bir tutam tuz
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
Mısır unu ve beyaz un yoğurma kabına alınır. İçerisine kabartma tozu ilave edilir. Yumurta kırılır. Sütü, yoğurdu katılır. Eritilmiş tereyağı, sıvı yağ ve tuzu da eklenerek yoğurulur. Hamur yarım saat kadar dinlenmeye bırakılır. İç harcı için soğan ve ıspanaklar ince ince doğranır. Tereyağ ve sıvı yağ tavada ısıtılarak soğanlar hafif pembeleştirilir. Ispanaklar da tavaya alınarak kavrulur. Karabiber, pul biber, kimyon ve tuzu da katılarak ocaktan alınır. Karışım ılıdıktan sonra beyaz peynirler çatalla ezilerek içine katılır. Dinlenen hamur ikiye bölünür. Tepsi yağlanır ve hamurun yarısı tepsiye yayılır. Üzerine iç harç yayılır. Hamurun geri kalan yarısı da iç harcın üzerine kapatılır. Üstüne yumurta sarısı sürülür. Bastata 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.



ALINTIDIR..
 
sarıburma deniliyor canım buna antalyada...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…