• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yöresel Tarif Antalya Mutfağı

Yöresel Yemekler
Eki Görüntüle 836428 Eki Görüntüle 836429 Eki Görüntüle 836430 Eki Görüntüle 836431 Eki Görüntüle 836432 Eki Görüntüle 836433 Eki Görüntüle 836434 Eki Görüntüle 836435 Eki Görüntüle 836436

Antalya bölgesi genellikle Akdeniz iklimine sahip bir bölgedir. Ancak iç kesimlerde karasal iklim özellikleri gösterir. Bundan dolayı her çeşit sebze ve meyve yetiştirilmektedir. Özellikle batıda yer alan ilçelerinde seracılı.ğın gelişmiş olması sebze yönünden bir sıkıntı çekilmediğini gösterir.

Halkın büyük çoğunluğu, özellikle kırsal kesimde, çiftçilikle uğraşır. Bu nedenle kendi yiyeceğini kendisi yetiştirmektedir. Kıyıda oturmakta olan halkın çoğunluğunun sebzecilik yapmasına karşın iç kesimlerdeki halk daha çok tahıl yetiştirmektedir. Ot ağırlıklı Girit yemekleri, Antalya’nın ayrı bir özelliğidir.

Genellikle bitki örtüsünün bodur çalılardan oluşması nedeniyle keçi besiciliği daha gelişmiştir. Kısmen iç kesimlerde koyun yetiştirilmektedir. Hayvancılığın gelişmiş olması hayvansal ürünlerin beslenmedeki yerini ve de.ğerini artırmaktadır.

YÖREDE YAPILAN YEMEKLER

ÇORBALAR
Tarhana Çorbası

Malzemeler: 1 su Bardağı Tarhana, 8 su bardağı normal su veya et suyu, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 baş Sarımsak, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, ½ adet Limon, 2 tatlı kaşığı tuz.

Yapılışı: Ezilmiş ve suda erimiş tarhanayı tencereye koyunuz. Üzerine azar azar 8 bardak suyu ve salçayı koyup karıştırınız. Orta ateşte su kaynayıncaya kadar karıştırınız. Kaynayan çorbaya haşlanmış yeşil mercimek ile nohutları, tereyağını, limon suyunu, tuzu katınız. Yaklaşık 10 dakika karıştırarak kaynatmadan sonra kavrulmuş sarımsak dilimlerini ekleyip, ocağın altını kapatınız.



Kekikli Çorba (Yayla Çorbası)

Malzemeler: Süt, bulgur, nohut, kekik, yoğurt ve sarımsak.
Yapılışı: Tencereye nohut, bulgur, süt ve kekik konup pişene kadar kaynatılır. Tuz, sarımsak ve yoğurt konularak, terbiye yapılır.(Ovacık Köyü / ELMALI)

Göce Çorbası (Alaçorba)

Malzemeler: Fasulye, nohut, bulgur, börülce, mercimek, yağ, tuz, salça, biber.
Yapılışı: Tüm malzemeler önce az bir suda bir taşım haşlanır ve sonra tekrar su, yağ, tuz, salça ve biber ilave edilerek yumuşayana kadar kaynatılır. (Duacı/ANTALYA)

Yarpızlı Çorba

Malzemeler: Darı(mısır), yarpız (dağ nanesi), yoğurt, tuz.
Yapılışı: Tencerede kaynayan suyun içine yarma dökülüp pişirilir. İçine kıyılmış yarpız atılır. Biraz daha piştikten sonra ya da ayranlı olarak yenilir. (Akoluk Köyü/GAZİPAŞA)

Yarma Tarhana Çorbası

Yapılışı: İyice ayıklanan beyaz buğday bulgur büyüklüğünde değirmende çekilir. Yarma adı verilen kırılmış buğday yağı alınmış ayran ile kazanda pişirilir. Kıvama gelince indirilip parça parça bez üzerine konularak güneşte kurutulur ve bez torbalarda saklanır. Tarhana Kışın çok soğuk günlerde bir gün önceden ıslatılmış fasulye, nohut ile birlikte içi su dolu bir tencereye konularak iyice pişirilir. Üzerine kavrulmuş tereyağına kırmızı acı biber ilavesiyle servis yapılarak yenir. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeğidir.


YEMEKLER

Domates Cilvesi: Bir tencereye soğan, domates, patlıcan, biber doğranır yağ, pirinç ve tuz ilave edilerek kavrulur. Ateşten indirilmesine yakın sarımsak, nane, fesleğen konur. Sıcak olarak servis yapılır.

Burani: Zeytinyağlı ıspanak yemeği. Limon ve yoğurt ile soğuk yenir.

Testi Kebabı(Kaynama): Testinin içinde çok az suyla pişen ettir. Haşlanmış keçi eti içersine pirinç koyularak da yenilir. Diğer adı kaynamadır.

Alafaşı: Doğal otlardan yapılan bir yemek türüdür. İlibada, ebegümeci veya buna benzer tarla bitkileri toplanır, yıkanıp temizlenerek ince ince kıyılır. Daha önceden hazırlanmış bulgur veya pirinç, zeytinyağı, kırmızıbiber, domates veya salçası, kıyılmış soğan ve tuz ile kavrularak üzerine su eklenir ve pişirilir.

Borana: Haşlanmış yumurtalar sarımsaklı yoğurda doğranır. Üzerine yağ, toz biber ısıtılarak dökülür.

Softalar Aşı: Bolca doğranan kuru soğan yağda iyice kavrulur, su ilave edilerek kaynatılır, içine ufalanmış yufka ekmeği bulunan tabağın üzerine kavrulmuş soğanlı su dökülür. Sonra da üzerine limon sıkılarak sıcak sıcak yenilir. Tencerede kaynayan su içerisine yumurta kırılarak da yenilmektedir.

İlibada (Labada) Aşı: Kışın kırlardan toplanan labada otu bulgur ve yağ ilavesiyle birlikte kavrulur. Pilav haline gelince ateşten indirilerek sıcak sıcak yenilir.
Piyaz:


Malzemeler: Çandır fasulye (500 gr) Sos: Tahin (1 kahve fincanı), sarımsak (ezilmiş 5-6 diş), zeytinyağı (2 kahve fincanı), limon suyu (1 adet), sirke (1 kahve fincanı), tuz ( 1 tatlı kaşığı), su (2 çay bardağı),
Üst Malzemeler: Haşlanmış yumurta (4 adet), domates (3 adet), yeşilbiber (6 adet), kuru soğan (4 adet), maydanoz (1/2 demet), kırmızı pul biber, karabiber ve tuz.
Yapılışı: Haşlanmış fasulyeleri yayvan servis tabağına koyunuz, üzerine yukarıda belirtilen sos malzemelerini karıştırarak dökünüz. Salatayı, kabukları soyulmuş ve küp küp doğranmış domatesleri haşlanmış ve dörde bölünmüş yumurtaları ayıklanmış ve yıkanıp ince kıyılmış yeşilliği ve baharatları ekleyerek süsleyiniz.

Hibeş:
Malzemeler: 1 su bardağı tahin, 3 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı acı kırmızıbiber, 1 çay kaşığı tuz, 2 limonun suyu, 1/2 su bardağı su.

Tahin dövülmüş sarımsak, kimyon, acı kırmızıbiber ve tuz ile karıştırılır. Llimonsuyu azar azar eklenip iyice yedirilir. Boza kıvamına gelene kadar su ilave edilir. Tabaklara servis yapıldıktan sonra zeytinyağında hafif kızartılmış acı biber ilave edilir. Meze olarak yenir.


BÖREKLER

Su Böreği: Bir kilo un ve 12 yumurta su katmadan yoğrulur. Yufka açılır. Kızgın suda haşlanır. Haşlanan yufkalar tepsiye serilir. Soğan, maydanoz, nane, keş (çökelek), kıyma yağla kavrulur, yufkaların arasına serilir. Ocakta üzerine sıvıyağ gezdirilerek kızarıncaya kadar pişirilir.

Tepsi böreği: Maydanoz, ıspanak, soğan gibi sebzeler ince ince doğranır. Keş (çökelek) tuz, nane, biber ile karıştırılır. Yağlanmış tepsiye iki kat yufka içine hazırlanan içten konularak bir yufka daha serilir. Bu işlem bir kez daha tekrar edilerek pişirilir.

Kapama: Yufka kalınca açılır, arasına çökelek, maydanoz, serilerek birbiri üzerine kapatılır. Saç üzerinde pişirilir, pekmez veya balla yenir.

Bastarya (Babacana): Mısır unu ile yapılan ıspanaklı börek.


TATLILAR

Kabak Tatlısı:

Kabak TatlısıMalzemeler: 1,5 kg balkabağı, toz şeker (3 su bardağı), tahin (1 çay bardağı, ceviz içi (1 çay bardağı)
Hazırlanışı: Dilimlenmiş balkabağını tencereye koyulup üzerine şeker gezdirilerek 24 saat bekletilir. Sonra ateşe konup kaynayınca altı kısılarak kaynamaya bırakılır. Suyunu çekmeye yakın altı kapatılır. Soğumuş kabakları servis tabağına aktarılıp üzerine tahin gezdirilir, dövülmüş ceviz ile süslenir.

Kıvrım ( Sarıburma ): Un içine sıvıyağ, yumurta ve süt katılarak kulakmemesi yumuşaklığında yoğrulur. Biraz nişasta ilavesi ile senitte yufka şeklinde açılır. Bütün yüzeyine ceviz, susam, fıstık, badem, toz tarçın ve toz şeker karışımı ekilerek oklavaya sarılır. İki ucundan ortaya doğru itilerek kırışık bir durumda ortaya toplanır. Sonra oklavadan sıyrılarak bir tepsiye içten dışa doğru dizilir. Üstüne eritilmiş bol tereyağı ilavesi ile mümkünse kor haline gelmiş közde, bir saçın altında veya fırında kızarana kadar pişirilir. Sıcakken üzerine önceden hazırlanan soğuk şerbet dökülüp dinlendirildikten sonra ikram edilir.

Pelize: Önce şekerli su kaynatılır. Ayrı bir kapta suyla karış.tırılmış nişasta kaynayan suya karıştırılarak ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilip ocaktan indirilir. Üstüne eritilmiş tereyağı dökülür.

Kirkitle (Çivirdik): Kışın çok soğuk günlerde yapılan bir tatlı çeşididir. Bal, şeker veya en çok da pekmez ile yapılır. Kavrulmuş susam, ısıtılıp kaynayan pekmez içine atılıp karıştırılır. Bir kap içine dökülür, pencerenin dışına konularak soğumaya bırakılır. Soğuyunca iyice sertleşen kirkitle kırılarak yenilir.

Bestel (Pestil-İncir Reçeli): Taşağıl Kasabası'nın ve yakın köylerinin en meşhur yiyeceklerindendir. Maya ya da Amat yemişi olarak adlandırılan incir çeşitleri tam olgunken toplanıp kurutulurlar. Kurutulmuş incirler üst üste getirilip küçük deste yapılıp keskin bir bıçak ile ince ince doğranır ve kaynamakta olan şerbetin içerisine atılır. Büyük ağaç bir kepçe ile hafif ateşte sık sık karıştırılarak pişirilir. Sonra içerisine kavrulmuş susam, yerfıstığı, ceviz ve karanfil konulur. Yeterli kıvama gelince ateşten indirilir. Soğuyan bestel içi sırlı toprak testilere doldurularak saklanır. Yaz ve kış günlerinde yufka ekmeği arasına konularak yenilir. Yörede içi bestel dolu olan dürüme (Bestelli tomaç) denir. Zamanımızda incir ağaçlan azaldığı için yapımı azalmaktadır.


ÖĞÜN ARASI EĞLENCELİKLERİ, İKRAMLAR

Kölle: Buğday, kuru fasulye, kuru nohut, kuru bakla, kuru mısır, kaynatılır. Kırmızıbiber, karabiber, tuz eklenir. Üzerine dövülmüş ceviz ve badem, nar ekşisi, limon suyu ve isteğe göre pulbiber, karabiber gibi baharatlar eklenerek yenir. Kölle özel anma günlerine özgü bir yemektir. (Diş köllesi, sünnet köllesi, düğün köllesi)

Keşkek: İyi kalite buğday iyice temizlenir. Islatılan buğday dibekte kabuğu çıkana kadar, taneler ezilmeden dövülür. Sonra rüzgârda savrularak kabukların tanelerden ayrılması sağlanır. Taneler yel önünde savrularak veya su ile iyice yıkanarak kabuklardan arındırılır. Bol su ile hafif ateşte pişirilir, özleşince ateşten indirilir, sıcak sıcak servis tabağına konulunca üzerine, eritilmiş, kavrulmuş ve içine tercihe göre acı kırmızıbiber konulmuş tereyağı dökülür, yanında et yemeği ile servis yapmak adettir. Keşkek yemeği Antalya merkez ve ilçe ve köylerinde, düğünlerde, mevlitlerde, özel gün yemeklerinin demirbaşıdır.
ALINTIDIR...
aaa konu açılalı çok olmuş ama ben yeni görmüşüm,okurken tüylerim diken diken oldu,herkesin kendi memleketi ya:KK36:
Evet doğru tarha çorbası,yayla çorbası,yarma,ilibada,hibeş(özellikle eşim çok güzel yapar:kk77:)tepsi böreği,kapama(evet kapama densede, kapama değilde daha çok bükme diyoruz)kölle(yine kölle değil gölle:KK48:)kabak tatlısı ve düğün yemeklerimizin olmazsa olması keşkek(keşgah-şivemiz böyle ben ne yapiyim :))evet hepsi vazgeçilmezlerimizdir.Vay be duygulandım,niye ki:KK37:
Bir de birşey daha eklemek istiyorum,evlerde özellikle yapılıp yenmez ama lokantalarda sıkça yenen ve aksu ilçesinde özellikle sıra sıra bu konuda köfte piyaz dükkanları olan meşhur piyazımız vardır,Antalya piyazı.Hele o tahinli sosu yokmu ahhh ahhh:kk77:Nedense hep es geçilir ama piyazımız meşhurdur,bunu da eklemek istedim.Nevreste canım paylaşım için çok teşekkürler:KK68:Sevgiler,saygılar efendim:KK52:

PIYAZ-~1.JPG

ANTALYA PİYAZI
--------------------------

1 Çay bardağı tahin
  • 1 su bardağı dolu dolu Kuru fasulye
  • Zeytinyağı
  • 1 yumurta
  • Pul biber, sarımsak, sirke, limon, tuz, maydanoz, közlenmiş sivri biber, Domates, Közlenmiş Kuru soğan.


Nasıl Yapılır:
  • Kuru fasulyeyi bir gece önce ılık suyla ıslatıyoruz.
  • Taratorunu hazırlayıp buzdolabına koyuyoruz.
  • Tarator için: 1 Çay bardağı tahini, limon sıkarak ve az ılık su koyarak çatalla çırpıyoruz. Sarımsağımızı ezip üzerine ekliyoruz. Az zeytinyağı da ilave edip buzdolabına ağzı kapalı bir kapta kaldırıyoruz.
  • Ertesi gün Kuru fasulyemizi süzüp 2 su bardağı Ilık su ilavesiyle pişiriyoruz. Burada bütün bakliyat yemekleri için bir püf noktası vereceğim. Bir gece önceden ıslattığınız bakliyatlarda eğer sıcak suyla ıslatıldıysa pişirirkende sıcak su, eğer soğuk suyla ıslatıldıysa pişirirkende soğuk su kullanmalıyız. Böylece tersi su ile pişmesi zorlaşmayacaktır.
  • Fasulyemize fazla su koymuyoruz. Bu suyuda Piyazımızda kullanıyoruz.
  • Yumurtamızı haşlıyoruz. Maydanozumuzu ince ince doğruyoruz. Domateslerimizin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz.
  • Dolaba kaldırdığımız taratorumuzu çıkartıp pişen fasulyenin suyuyla biraz daha inceltiyoruz.
  • Servis tabağımıza sıcak sıcak kuru fasulyeyi alıp üzerine taratorumuzu döküyoruz.
  • Yumurtamız, baharatlarımız ve domatesimizi de ilave ediyoruz. Ilık ılık Yanına közlenmiş sivri biber ve közlenmiş kuru soğanla servis yapıyoruz.
  • İsteğe bağlı olarak üzerine sirke gezdirebilirsiniz. Cin biber turşusu çok yakışır. Tırnak pidesini de unutmayalım. Afiyet olsun...
Antalyalı olup da Tahinli Piyazı bilmeyen yoktur sanıyorum. Antalya’nın Aksu ilçesinde özel tahinli Piyaz ve Kömür ateşinde ızgara köfte salonları vardır. Yaz kış dolup taşar. Bu lezzet tahin sevmeyenlere ağır gelebilir ama . Eğer sirkeli, limonlu tarifleri seviyorsanız.

ALINTIDIR....
 
TAHİNLİ PİYAZ VE ŞİŞ KÖFTE
11215800_820446998072789_1815649589694531477_n.jpg


MALZEMELER:
KÖFTESİ İÇİN:
500 gram dana kıyma
250 gram kuzu kıyma
4 adet soğan
1 baş sarımsak
Bir tutam maydanoz
1 su bardağı galeta unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı su
PİYAZI İÇİN:
2 adet yumurta
2 su bardağı kuru fasulye
3 adet kırmızı soğan
5 diş sarımsak
7-8 çeri domates
Bir tutam maydanoz
1 adet limon
1 su bardağı tahin
1 su bardağı sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
Kıymanın içine rondodan geçirilmiş soğanlar, galeta unu, sarımsak, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, karabiber, pul biber, kimyon, nane ve tuz eklenerek yoğurulur. Köfte harşı şişlere geçirilir. Bir kaba karbonat ve su karışımı hazırlanır. Köfteler, pişerken dağılmaması için önce bu harca batırılır ve mangala dizilir. Piyaz için yumurtalar katı olarak haşlanır. Kuru fasulyeler de piyazlık haşlanır. Kırmızı soğan piyazlık doğranır. Tahin bir kaba alınır. İçine limon suyu, zeytinyağı, su, pul biber, nane, tuz, dövülmüş sarımsak eklenerek karıştırılır. Fasulyeler sunum kabına alınır, üzerine hazırlanan tahinli sosu dökülür. Onun da üzerine piyazlık doğranan soğanlar konur. Çeri domatesler ve haşlanmış yumurtalar dilimlenerek piyazın üzeri süslenir. En son kıyılmış maydanoz da konularak sunuma hazırlanır.


12096192_820449374739218_7729647985926478003_n.jpg


ALINTIDIR..
 
PATLICAN ÇORBASI
12119152_820450588072430_5549818771594048480_n.jpg

MALZEMELER:

5 adet patlıcan
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı et suyu
1 su bardağı süt
Yarım limonun suyu
1 yumurtanın sarısı
Yarım su bardağı ceviz
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz

Tencereye tereyağ konulur ve un ilave edilerek kavurulur. Kokusu çıkınca süt ve et suyu katılır. Limon suyuyla yumurta sarısı karıştırılır. tencereye bu karışım azar azar katılarak hızlıca karıştırılır. İstenilen kıvama gelene kadar çorbaya su katılır. Kaynayınca patlıcanları konur. Cevizler, kekik, pul biber ve tuzu da katılarak karıştırılır. Çorba bir iki taşım kaynayınca ocaktan alınır.


ALINTIDIR..
 
KIVRIM TATLISI
12063338_820442424739913_1021479544397458007_n.jpg


MALZEMELER:
HAMURU İÇİN:
4,5 su bardağı un
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı sirke
Bir tutam tuz
İÇ HARCI İÇİN:
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı badem
1 çay bardağı tuzlu fıstık
1 çay bardağı susam
2 su bardağı haşhaş
1 su bardağı şeker
AÇMAK İÇİN:
Nişasta
ÜZERİ İÇİN:
4 yemek kaşığı tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbeti için şeker ve su kaynatılır. Limonu da ilave edilerek şerbet ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir. Un yoğurma kabına alınır. Üzerine yumurtaları kırılır. Süt, sirke, sıvı yağ ve tuzu da eklendikten sonra kıvam alana kadar kavurulur. Hamur dinlenmesi için yarım saat kadar dinlendirilir. Ceviz, badem ve fıstık rondodan geçirilir içine susam ve şeker katılır. Haşhaş yarım çay bardağı sıvı yağla hafif açılır. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler çıkartılır. Bezeler baklava hamuru kadar ince açılır. Her yufkanın üzerine önce haşhaş sürülür. Onun da üzerine kuruyemişli karışım ve bir yemek kaşığı toz şeker serpilir. Hamur bu şekilde oklavaya sarılır ve büzdürülür. Yağlanan fırın tepsisine dizilir. Tepsi dolunca eritilmiş tereyağı üzerine gezdirilir. 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirilen tatlıya, fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet dökülür.

ALINTIDIR..
 
BASTATA
12065499_820441068073382_8293116665042017239_n.jpg


MALZEMELER
4 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
Yarım su bardağı tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
İÇ HARCI İÇİN:
Yarım kilo ıspanak
300 gram beyaz peynir
1 adet soğan
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
Bir tutam tuz
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
Mısır unu ve beyaz un yoğurma kabına alınır. İçerisine kabartma tozu ilave edilir. Yumurta kırılır. Sütü, yoğurdu katılır. Eritilmiş tereyağı, sıvı yağ ve tuzu da eklenerek yoğurulur. Hamur yarım saat kadar dinlenmeye bırakılır. İç harcı için soğan ve ıspanaklar ince ince doğranır. Tereyağ ve sıvı yağ tavada ısıtılarak soğanlar hafif pembeleştirilir. Ispanaklar da tavaya alınarak kavrulur. Karabiber, pul biber, kimyon ve tuzu da katılarak ocaktan alınır. Karışım ılıdıktan sonra beyaz peynirler çatalla ezilerek içine katılır. Dinlenen hamur ikiye bölünür. Tepsi yağlanır ve hamurun yarısı tepsiye yayılır. Üzerine iç harç yayılır. Hamurun geri kalan yarısı da iç harcın üzerine kapatılır. Üstüne yumurta sarısı sürülür. Bastata 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.



ALINTIDIR..
 
KIVRIM TATLISI
Eki Görüntüle 1652656

MALZEMELER:
HAMURU İÇİN:
4,5 su bardağı un
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı sirke
Bir tutam tuz
İÇ HARCI İÇİN:
1 çay bardağı ceviz
1 çay bardağı badem
1 çay bardağı tuzlu fıstık
1 çay bardağı susam
2 su bardağı haşhaş
1 su bardağı şeker
AÇMAK İÇİN:
Nişasta
ÜZERİ İÇİN:
4 yemek kaşığı tereyağı
ŞERBETİ İÇİN:
3 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Şerbeti için şeker ve su kaynatılır. Limonu da ilave edilerek şerbet ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir. Un yoğurma kabına alınır. Üzerine yumurtaları kırılır. Süt, sirke, sıvı yağ ve tuzu da eklendikten sonra kıvam alana kadar kavurulur. Hamur dinlenmesi için yarım saat kadar dinlendirilir. Ceviz, badem ve fıstık rondodan geçirilir içine susam ve şeker katılır. Haşhaş yarım çay bardağı sıvı yağla hafif açılır. Dinlenen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler çıkartılır. Bezeler baklava hamuru kadar ince açılır. Her yufkanın üzerine önce haşhaş sürülür. Onun da üzerine kuruyemişli karışım ve bir yemek kaşığı toz şeker serpilir. Hamur bu şekilde oklavaya sarılır ve büzdürülür. Yağlanan fırın tepsisine dizilir. Tepsi dolunca eritilmiş tereyağı üzerine gezdirilir. 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirilen tatlıya, fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet dökülür.

ALINTIDIR..
sarıburma deniliyor canım buna antalyada...
 
Back