Annenin Aşırı Kaygılı Olması, Çocuğun Gelişimini Engeller Mi?

ygmrypcr

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
23 Kasım 2016
14
7
38
Annenin Aşırı Kaygılı Olması, Çocuğun Gelişimini Engelliyor
Hamilelik Döneminde Annenin Psikolojisi
Doğum süresi boyunca, annenin psikolojisinin zarar görmesi olağan bir durumdur. Bu süreçte anne bir çok zorluğun üstesinden gelmek zorunda olduğundan özellikle kafa olarak bazı sıkıntılar yaşayabilir. Burada özellikle eşlerin yardımı çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Sıkıntıların aşılması konusunda eşlerin vereceği destek, hem anneyi doğuma hazırlar, hemde doğum sonrası için ek bir moral motivasyon desteği sağlar. Eşlerin desteği yeterli değil ise, profesyonel bir destek almak anneye yardımcı olacaktır.

Doğum Sonrası Annenin Aşırı Kaygılı Olması
Doğumdan sonraki süreç anne, çocuk ilişkisinin en yoğun olduğu dönemdir. Bebeğin gelişimi açısından önemli bir yeri olan bu dönem oldukça önemlidir. Bu dönemde annenin çocuğuna karşı olan aşırı kaygılı ruh hali, ileride çocuk üzerinde kalıcı hasarlar bırakmasına sebep olabilir. Bu kaygılar genellikle hormonal değişimlerin getirdiği sebepler olasa da, bu dönemi en yapıcı şekilde atlatmak oldukça önemli.

Annelerin çocukları ile gelişim süreci boyunca sürekli diyalogda bulunması onların kişilik gelişimi açısından oldukça önemli. Kaygının odak noktasının genellikle “ilk doğan çocuk”, “tek çocuk” ya da “tek erkek ya da tek kız çocuk” üzerinde abartılmış ilgi ve kaygının sebep olduğu görüşü bir çok uzman tarafından dillendiriliyor..

Bir çok kadın yaşadığı, özellikle hamilelik dönemi ile ortaya çıkan ve doğumdan sonra da süren, çocuğa karşı “ aşırı kaygılı ruh hali ” farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Genellikle annenin yaşadığı hormonel farklılaşımlar sonucu ortaya çıktığı kabul edilse de, bu düşünce tarzı ham annenin hem de çocuğun sağlığı açısından oldukça sakıncalı ve onların hayatlarını kabusa çeviren bir durum.

Anneye Psikolog Destek Gerekli Mi?
Evet, bu yadırganmaması gereken bir durumdur. Annenin psikolojik destek alması, doğumdan sonraçocuğun birinci yaş sonuna kadar ki dönemde annesiyle kurduğu iletişimini, onun biyolojik gereksinimlerini karşılamasının yanında sosyal ve psikolojik olarak da daha sonra kuracağı ilişki ve iletişimin ilk örneklerini alması konusunda yardımcı olur. Bu nedenle annenin bu dönemde alacağı psikolojik destek, bebeğin ihtiyaçlarını geciktirmeden karşılaması, ona yakın davranması bebekte sevgi ve güven duygularının artması için faydalı olur.

Bebeğinize Yakın Olun
Anne ve bebek arasındaki erken fiziksel ve görsel iletişim önemlidir. Bu bağlılığı kolaylaştırmaya yarayacaktır. Bebeğe sevgiyle yaklaşmak, okşamak, öpmek, kucaklamak şeklindeki davranışlar anne ile bebek arasındaki etkileşimi devam ettirmeyi kolaylaştırır. Bundan dolayı doğumdan hemen sonra mümkün olduğunca anne ve bebeğin fiziksel temasının sağlanması gereklidir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
X