- 16 Mayıs 2014
- 3.315
- 3.913
Her iki aile de Erzincanlı olduğundan tabii ki birbirlerine dayatmaz,çünkü dayatacak konu olmaz. İki aile de Erzincanlı ve aynı kültürden geldiğine göre neyin dayatması olsun.Elbette her şehirden sütten çıkmış ak kaşık insanlar çıkmıyor, fakat ben gerek çevrelerine çok kısa sürede dahil olduğum için gerekse de ailede baba sayılmayıp annenin baskın tavırlarına şahit olduğum için memleketle "ana kuzusu olmayı" ve "kadın baskın kültürü" bağdaştırırım. Erzincan düğünlerine gittim ve kızların, kadınların acayip cazgır olduğuna şahit oldum. Yani kısacası kadınları patroniçe. "Kız verilmez" değil, "kız alınır" mantığıyla gelini aileden koparmaya çalışmak nasıl bir mantıktır, ben çözemedim. Sanırım sadece Erzincan'da değil.Doğu zihniyetinde bu var.
Artı herkesin bir ailesi var, kim kime niye dahil olsun? Her iki evladı da iki farklı aile büyütmüş ve bu iki birey yeni bir aile kuracak. Ama nerede bu medeni anlayış??
Yazlıkta da yan komşumuz Erzincanlı. Onların isteklerine "hayır" dediğinizde sizden kötüsü yok. Nitekim bize hısım olacak Erzincanlılar da "hayır" denmesini kaldıramadı. Ki zaten en başında ailece anlayış gösterip herşeylerine "evet" demekle en büyük hatayı yaptık.
Her iki aile de Erzincanlıyız evet doğru demek istediğim benim ya da eşimin aile ya da akrabalarında böyle bir kültür yok birkaç tane böyle insanlara denk geldiğiniz için tüm Erzincan hakkında bu şekilde ön yargılı yaklaşmanız doğru değil. Ve şunu da belirteyim bizim kültürümüzde baba ATA'dır ve her zaman sayılan insandır. Kadın baskın kültürü diye tanımladığınız şey sadece kadınlara değer verilmesinden, erkeklerin kadınları eşit seviyede tutmasından kaynaklanıyor.