Anlamlı Yaşamak

Hayatımızda Gerçekten Önemli Olana Yer Açmak için Yapılması Gerekenler
1- Değerlerinizi bilin ve size rehberlik etmelerine izin verin.
2- Yaşamınızı düzene sokun.
3-‘Hayır’ demeyi öğrenin.
‘Hayır’ diyebilmek birey olabilmenin önemli bir adımı. Bu konuda şöyle düşünüyorum: Hayır diyemeyip yaptığımız her şey bizde mutsuzluk ve öfke yaratır. Bu hisleri yaşamaktansa hayır demek daha kolay değil mi? Yine de bazen tabi ki hayır demek isterken evet diyeceğimiz zamanlar olacak. Ama amacımız bu evetlerin sayısını olabildiğince azaltmak olmalıdır.

Yeni bir aya başlarken yapılacak 10 şey:

1- geçmiş ayın değerlendirmesini yapın.

2-yeni ay için 1 hedef belirleyin.

3- planlarınızı ve notlarınızı yazın.

4-derin temizlik ve eleme yapın.

5-yeni ay için bir kitap seçin.

6-bütçe planlaması yapın.

7-kendinize önemli sorular sorun.

8-cüzdanınızı temizleyin.

9-randevularınızı programlayın.

10-ailenizle ve arkadaşlarınızla buluşmalar planlayın.

11- sahip olduklarınıza şükredin. (11. Maddeyi ben ekledim:)

Yeni bir aya başlarken yapılacak 10 şey:

1- geçmiş ayın değerlendirmesini yapın.
—Mart ayı ruhsal anlamda inişli çıkışlıydı benim için. Hayalkırıklıkları, öfke krizleri ve atalet hali ile geçti zaman zaman.
Temizlik: Arada kendimi toparladım. Kısmen derin temizlik yaptım. Bir çok kıyafet elemesi yaptım.

Sağlıklı beslenme: Çok fazla paketli ürün tükettim. Spor hiç yok.

Çocuklarla iletişim: bazen çok iyi, bazen çok kötüydü. Büyük oğlumla bol bol etkinlik yaptık, oyun oynadık. Küçük oğlumu gece emzirmeyi kestim.

Özbakım: Temel şeyler dışında ekstra bir şey yok.

Kitap: Bir kitaba başladım. Bitirmeye az kalmıştı ama kitabı sevmediğimi fark edip yarım bıraktım. Okulda Şermin Yaşar’ın bir kitabını okuyorum. Çok keyif aldım. Henüz bitmedi. Evde de Oyun Oynama Sanatını okuyorum. Toplamda bir kitap bitirmiş sayılırım😅

Su: Takibini yaptığım bir dönemde 2 lt içiyordum. Ama sonraları bıraktım.

Ekran: Özellikle telefonla çok uğraşıyorum. İnsta ve burası çok zamanımı alıyor. İnstayı sildim. Burayı da sınırlandırmam gerekiyor.

2-yeni ay için 1 hedef belirleyin.
—Bu ay hedefim manevi anlamda okumalar yapmak.

3- planlarınızı ve notlarınızı yazın.
- Bu ay planlarım:
-En az 1 kitap bitir.
-Yemek listesi yap.
- Kıyafet kombini yap.
-Günlük plan yap.
-Sağlıklı beslen.
-Çocuklarla en az yarım saat kendini vererek oyna.
-Temizlik rutinini uygula.
-30 eşya ele.
- Haftada 3 gün spor yap.
- Haftanın 1 günü kk ya girme!

4-derin temizlik ve eleme yapın.
—Temizlik rutinini uygulayacağım. Ufak ufak bahar temizliğine başlayabilirim. En az 30 parça elenecek.

5-yeni ay için bir kitap seçin.
-Oyun Oynama Sanatı
-Tarihi Hoşçakal Lokantası

6-bütçe planlaması yapın.
-Az çok demeden para biriktirmeye başlayacağım.
7-kendinize önemli sorular sorun.
-An’da kalmak için neler yapıyorum?
-Gerçekten önemli olan ne?
- 1 yıl sonra bunun bir önemi olacak mı?
8-cüzdanınızı temizleyin.
- Bir elden geçirmem gerekiyor.
9-randevularınızı programlayın.
- Şimdilik özel bir randevum yok.
10-ailenizle ve arkadaşlarınızla buluşmalar planlayın.
- Salgın biterse inşallah🙏
11- sahip olduklarınıza şükredin.
- Sahip olduğum, farkında olduğum, bazen değerini kaybetmeden fark edemediğim her şey için sonsuz şükürler olsun 🙏♥️

4- Önemli olana ‘evet’ deyin.
—‘Hayır’ demeyi öğrendiğimizde otomatik olarak gerçekten önemli olana, hayatımızda öncelikli olana, içten istediğimiz şeylere ‘evet’ diyebiliriz. 4. Madde 3. Maddeden geçiyor yani. Evet’lerimiz kıymetlidir, boşa harcamamak gerekir.

5- Besleyici yiyecekler yiyin.
— Faydalı besinler tüketmek sadece bedeni değil ruhu da besliyor aslında. Son bir kaç aydır iyice saldım. Bu konuda hedeflerim:
-Günde en az 2 lt su içmek.
-Ekmek tüketimini sınırlandırmak.
-Her gün salata tüketmek.
-Gün aşırı bitki çayı tüketmek.

Sebze ve yeşillik yemeye bayılıyorum. Kendimi yeniden toparlamalıyım.

6-Düzenli dijital detokslar yapın.
—Buna kesinlikle acilen ihtiyacım var. Bu ayki hedefim haftada 1 gün telefondan uzak durmak. Hemen bu haftaki günümü belirliyim: Perşembe.
Akıllı telefon kullanmadan önce neler yapıyordum? 7 yıl önce tam da bu aylarda akıllı telefonum olmuştu. Tabi bir anda bu denli bağımlı hale gelmedim. Bazen okul için whatsuppa vs. ihtiyacım olmasa eski telefonlara mı dönsem diye aklımdan geçirmiyor değilim. Sahiden akıllı telefonum olmadan önce 1 günüm nasıl geçiyordu? Şu an daha çok kitap okuyorum mesela. Laptoptan film izliyordum. Atanmadan önce KPSS çalışıyordum. Kuzenlerimle badminton oynuyordum, beraber yemek yapıyorduk, okey falan oynardık akşamları,... ne güzel günlerdi.. Arkadaşlarımla buluşurdum ve o buluşmalarda kimse eline telefonu almazdı. Fotoğraf makinem vardı şimdi yüzüne bakmadığım..
Şimdi ne o arkadaşlar, ne de kuzenlerimle böyle güzel ilişkilerim kalmadı, hatta hepsinden kilometrelerce uzaktayım... bir an kendimi inanılmaz yalnız hissettim 🥺
Konuyu epey dağıttım 🙈

Dün telefon bağımlısı olmadan önceki hayatımı derin derin düşündüm. MP3 üm vardı sonra mp4 üm oldu. O dönemler sanırım en kıymetli eşyalarım arasındaydılar. Yurt odasında, ders aralarında, yolculuk sırasında en sevdiğim şeydi kulaklıklarımı takıp müzik dinlemek. Bugün ders aralarımda hep eski favori şarkılarımı açtım. Son zamanlarda geçmişe inanılmaz bir özlem duyuyorum. Geçmişi düşünmek sıcak ve buruk bir his bırakıyor içimde. Bu sayfayı an’da kalabilmek için açtım. Açarken gelecek odaklıyım dedim ama geçmiş özlemlerimi yeni yeni fark ettim. Belki de şu an çok sıkışmış hissettiğim için böyle geçmişe özellikle öğrencilik yıllarıma belki de hayatta en özgür hissettiğim yıllara bir özlem duygusu içerisindeyim.
Bilemiyorum, değişikliğe ihtiyacım var, çok sıkıldım... Tebdil-i mekan iyi gelecek ama çıkamıyoruz gönül rahatlığıyla işte.. yaz tatiline kadar elim kolum bağlı, sağlık olsun...

7-Bir bakım rutini oluşturun.
—Bu konuda özel neredeyse hiç bir şey yapmıyorum. Yüzümü sabunla ya da jelle yıkayıp krem sürmek dışında özel bir şey yapmıyorum. İçimden de gelmiyor. Ürün araştırıp kendime uygun bir şeyler bulmalıyım ama şu an ilgi alanıma girmiyor desem🙈

8-Yoga, meditasyon yapın ya da günlük tutun. Tefekkür edin.
—Yoga kursuna gittiğim bir dönem olmuştu. Ağır tütsü kokularına dayanamayıp bırakmıştım. Bir de o zamanlar öğrenciydim. Yaş ortalaması oldukça yüksek kurs arkadaşlarımla yerde oturup tuhaf hareketler yapmak, anlamadığım bir dilde söylenen şarkılara eşlik etmek ve üstüme sinen ağır tütsü kokusu ile yurda dönmek bir yerden sonra çok saçma gelmişti 🙈
Meditasyon ara ara ilgilendiğim ama kendimi tam olarak veremediğim, denenecekler listemde olan bir konu.
Düzenli günlük tutamasam da hayatımın her dönemi ara ara karalamışımdır bir şeyler. Şimdi bir de burası var. Derin düşünmeme katkıda bulunuyor. Kendimin farkına varmama vesile oluyor ve daha düzenli yazmış oluyorum.

9-Değerlerinize uymayan kişileri sosyal medyadan takip etmeyin.
—Minimalist yaşama merak sarınca yaptığım ilk işlerden biriydi sosyal medya hesabımdan merak etmediğim, hoşlanmadığım, herhangi bir bağ hissetmediğim kişileri silmek. Şimdi ise sosyal medya uygulamalarını da sildim telefondan. Çok da iyi oldu. Sürekli uyaranlara maruz kalmak gerçekten yorucu, özellikle gece uykusunun kalitesizliğinden bunu anlıyorum. 2 gündür kendime şu telkinde bulunuyorum: Akıllı telefonum olmadan önce ne yapıyordum? Ve elim her telefona gittiğinde bunu hatırlayıp telefonu yerine bırakıyorum. 2 gündür daha güzel uyuyorum.umarım bunu devam ettirebilirim.

Telefondan, sosyal medyadan, vs. uzak durmak an’ı yaşamak, farkındalıkla yaşamak için bir önkoşul bence. 2 gündür kahvemin daha çok tadına varıyorum. Ders aralarımı daha verimli kullanıyorum. Sevdiğim şeylere daha çok zaman ayırıyorum. Çocuklarla daha çok kendimi vererek ilgilenebiliyorum. Sohbetlere daha çok odaklanabiliyorum. Bunu devam ettirmek için elimden geleni yapacağım 🌸

Telefondan, sosyal medyadan, vs. uzak durmak an’ı yaşamak, farkındalıkla yaşamak için bir önkoşul bence. 2 gündür kahvemin daha çok tadına varıyorum. Ders aralarımı daha verimli kullanıyorum. Sevdiğim şeylere daha çok zaman ayırıyorum. Çocuklarla daha çok kendimi vererek ilgilenebiliyorum. Sohbetlere daha çok odaklanabiliyorum. Bunu devam ettirmek için elimden geleni yapacağım 🌸
Aslında zaman dediğimiz kavram küçük 'an'lardan oluşuyor, biz birşey yapmak için koca koca saatleri beklerken. Bir bakıyoruz, o koca saatler hiç gelmemiş.
Teoman'ın bir şarkısında söylediği gibi,
Nasıl oluyor, vakit bir türlü geçmezken
Yıllar, hayatlar geçiyor.

Dediğin gibi Mikan Mikan ım, bugün bende oğlanlar telefon diye tutturmasınlar istediğimden, çoğu zaman sakladım. Zaman bereketlendi sanki. Girince aslındq hiç alakam olmayan şeylere de bakıyorum gerçekten. Bu telefonu bırakma işini daha çok yapmalıyım.👍

Aslında zaman dediğimiz kavram küçük 'an'lardan oluşuyor, biz birşey yapmak için koca koca saatleri beklerken. Bir bakıyoruz, o koca saatler hiç gelmemiş.
Teoman'ın bir şarkısında söylediği gibi,
Nasıl oluyor, vakit bir türlü geçmezken
Yıllar, hayatlar geçiyor.

Dediğin gibi Mikan Mikan ım, bugün bende oğlanlar telefon diye tutturmasınlar istediğimden, çoğu zaman sakladım. Zaman bereketlendi sanki. Girince aslındq hiç alakam olmayan şeylere de bakıyorum gerçekten. Bu telefonu bırakma işini daha çok yapmalıyım.👍
Aynı fikirdeyim. Şunu fark ettim: kendime sosyal medya yasağı koyunca, pintereste dalıyorum pintereste de bakmayacağım deyince telefondaki fotoğraflara bakıyorum yani illa ki bakacak bir şey buluyorum resmen bağımlılık🤦🏻‍♀️ Ama bu zinciri kıracağım çok kararlıyım bu sefer 😊

10-Kendinizle nasıl konuştuğunuza dikkat edin.
—Sözün gücü psikolojik olarak da kanıtlanmış. İç sesimize kulak vermeliyiz. Kendimize karşı kibar mıyız, sevgi dolu, merhametli, şefkatli miyiz yoksa saldırgan, kırıcı yıkıcı mıyız? Biz kendimizle güzel konuşmazsak başkalarından da bunu bekleyemeyiz. Bazen küçük bir hata yaptığımda hep böyle hatalar yapan biriymişim gibi kendimi etiketlerim. Ama artık kendimi hemen yakalayıp hizaya getiriyorum. Yeniden şefkat içeren bir dille kendimi sarıp sarmalıyorum. Ben kendime nasılsam dünya da bana öyle davranıyor. Sözcükleri küçümsememek gerek.

11- Her gün 15 dk müziksiz, tvsiz, sosyal medyasız sessizlik zamanı oluşturun.
—Bunu düzenli olmasa da yapıyorum. Ama bilinçli bir zaman belirlemek farkındalığımı arttıracaktır eminim. Bir nevi meditasyon, tefekkür zamanı olacak. 15 dk kısa gibi görünse de uygulamada çok uzun gelecek başlangıçta. En zoru da beyni susturmak olacak. Ama gerçek bir sessizlik zamanına bu devirde hepimizin ihtiyacı var.

12-Amaçlarınızı yazın ve ilk aşamaları planlayın.
1- Anlamlı yaşamak.
—Her an’a farkındalık kat.
—Buraya ve defterine fırsat buldukça yaz.
—Telefondan uzak dur.
—Her gün kitap oku.
—Şükret.

2-Etkili bir ebeveyn olmak.
—Her gün çocuklara özel zaman ayır.
—Haftanın en az 4 günü çocukları dışarı çıkar.
—Onlara her gün kitap oku.
—Bol bol sohbet et.
—Öfkene sahip çık.

3-Sağlıklı beslenmek.
—Et, sebze, bakliyat, tahıl açısından dengeli beslen.
—Porsiyonlarını küçült.
—Paketli ürün tüketme.
—Ekmeği azalt.
—En az 2 lt su iç.
—En az 10 dk. spor yap.

13- Sizi üzenleri affedin ve salın.
—Beni üzenlere kinim ya da öfkem yok. Tamam belki biraz öfkem var. Ama öfkeden çok kırgınlık, içimi dökmeden biten ilişkilerim için yarım kalmışlık hissi var. Zehrimi kusmak isterdim, kartları açık oynamak ya da. Niye diye sormak isterdim bazılarına. Bazılarına da böyle böyle olduğu, bu şekilde davrandığın, şu şekilde konuştuğun için demek isterdim. Ama şimdi her ne olduysa olması gerektiği ve hatta bu şekilde olması gerektiği için oldu diyorum. Herkes yaşamında mutlu olsun ben böyle güzelim🌹

14-An’da yaşamaya odaklanın.
—Konuyu açma sebebim bu madde zaten. Bilmiyorum ilerleme kaydettim mi? Öyle hissetmiyorum. Bir yerlerde bir şeyler eksik ama ne? Umarım bulabilirim cevabı.

15- Sabah uyanır uyanmaz günlük niyetlerinizi belirleyin.
—Farkındalığın yüksek olduğu bir gün geçirebilmek için günlük niyetleri, hedefleri belirlemek psikologlar tarafından da önerilen bir şey. Yarından itibaren sabah kalkar kalkmaz en az 3 madde ile günümü planlayacağım.

15- Sabah uyanır uyanmaz günlük niyetlerinizi belirleyin.
16-Doğada daha fazla vakit geçirin.
—Özellikle bu süreçte doğada vakit geçirmek hem güvenli hem keyifli. Neyseki doğa açısından zengin bir ilçede yaşıyorum. Hem deniz, hem yayla, hem orman çok yakınımızda. Bu yaz bu imkanlardan daha fazla yararlanmak istiyorum inşallah.

17- Seçimlerinizin sorumluluğunu alın.
— Bir çok sorunun altında bu sorumluluğu alamamak yatıyor. Ama bu cümlenin iyileştirici bir gücü var. Eğer olumsuz bir şey yaşıyorsam bile bunu ben seçtim. Belki yanlış yaptım ama ben yine de ben yaptım diyebilmek insana huzur veriyor esasında. Başkasını suçlamanın kimseye bir faydası olmuyor zaten.

18- Kurban psikolojisinden çıkın.
—Yukarıdaki madde ile doğrudan ilişkili bir madde bu. Seçimlerimizin sorumluluğunu alırsak zaten kurban psikolojisinde olmayız. Elimizde olan şeyleri yönetebildiğimizi hissetmek bize her zaman kendimizi iyi hissettirecektir.

19- Yeni şeyler öğrenerek beyninizi besleyin.
—Yeni şeyler öğrenmeyi çok seviyorum. Fırsat buldukça denemeler yapıyorum. İlerde okumak istediğim bazı bölümler için yeniden sınava girmek gibi planlarım var, bakalım inşallah olur.

Son düzenleme:
X