• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ankara bombacısının taziyesine katılan HDP'li vekil

cünkü insanlar bu konuda konusmaya cok korkuyor.haksiz da degiller hani.linc kültürünün bu kadar yogun oldugu bir yerde baska türlüsü mümkün degil.diyorum ki ben zaten alevi kimligini saklamak zorunda kalmis biriyim.siz de zaten hic bir zaman kendinizi savunmak zorunda kalmamis birisiniz.aramizda esitlik yok ki.nasil tartisayim ben sizinle?
Tartışıyorsun ya.
Artı kimliğini saklamıyorsun şu an.
Artı şurada deist olduğunu söyleyen, inancı olan ya da olmayan bir sürü insan var. Toplumda da artık çok daha rahat her şey.
Ancak bunu kalıba koyan belli bir kesim var. Ötekileştiren.
35 yaşındayım çevremde Alevi diye farklı damga yiyen yok. Bir çok ortamda da böyle emin ol. Ama bir malzeme bulup da bu da asırlar boyu kullanılmaz ki.

yercekimli karanfil, bodrum.. larda (birden fazla imis) olenlerin terorist olduklarina nasil bu kadar emin olabiliyorsun? Bir taraf terorist diyor, diger taraf cocuk, genc sivil.. Cikarilmadilar ki, gormedik, bilmiyoruz.. Devlet sirri.. Tirlar gibi.. Gorup bilen Can Dundarin yanina.

Velev ki terorist olsunlar, hem de hepsi. Biz onlari oldurmedik ki.. Oldurduk mu? Biz onlari diri diri bodrumlara gomduk. Arada fark var. Biz olduren degil, olumlerini israrla seyreden ve analarina dahi seyrettiren tarafiz. Haftalarca.. Kimseyi onlarin yanina yaklastirmayarak.. Disarda can cekise cekise olumlerini bekleyerek.. Bunun adi oldurmek degil, bunun adi iskencedir. Insan da olsa, yilan da olsa, hic bir canli, akli balig insanlar tarafindan boyle bir muameleyi hak etmez.

17 Agustos depreminde binalarin altinda kalanlari ararken tek bir soru vardi hatirlarda kalan, o unlu soru: "orada kimse var mi?" diye.. Dun bodrumda kalanlar da sormustur: Disarda kimse var mi?
Yoktu maalesef..
Saraylim Saraylim seni cok severim bilirsin belki ama su dediklerini inan okumak bana üzüntü veriyor. Pkk kendisi o bodrumda ölenlerin fotograflarini yayinladi ust düzey bilmem ne sorumlumuz "sehit" bilmem ne diye paylaştı.

Ayrica o bolgedeki gencleri cozum surecinde lejyoner savascilar egitip ydgh uyesi yapti. Yni genc olmalari terorist olmadiklari anlamina gelmez. O bolgeye asker girmeye calisirken keskin nisancilar tarafindan neden ates açıldı? Madem orada ust duzey örgüt yoneticileri yoktu neden girmeye calisan askerlerimizi sehit ettiler?

Bak benim cocukluk arkadasimin babası sehit oldu. Ben ölümle ilk o zaman tanıştım. O yetimlerin acısını cektigi sıkıntıları bizzat gördüm. O nedenle herhangi bir teroristi insan olarak görmüyorum. Analari da danalari da umrumda değil. Birak ölümlerine uzulmeyi en buyuk acıları ceksinler zerre uzulmem. Tipki bir tecavuzcunun olumune uzulmeyecegim anasını cocugunu dusunmeyecegim gibi. En fazla derim ki boyle asagilik bir insanin anasi cocugu olmaktan onunla yasamaktan kurtuldular.

Saraylim Saraylim seni cok severim bilirsin belki ama su dediklerini inan okuma bana üzüntü veriyor. Pkk kendisi o bodrumda ölenlerin fotograflarini yayinladi ust düzey bilmem ne sorumlumuz "sehit" bilmem ne diye paylaştı.

Ayrica o bolgedeki gencleri cozum surecinde lejyoner savascilar egitip ydgh uyesi yapti. Yni genc olmalari terorist olmadiklari anlamina gelmez. O bolgeye asker girmeye calisirken keskin nisancilar tarafindan neden ates açıldı? Madem orada ust duzey örgüt yoneticileri yoktu neden girmeye calisan askerlerimizi sehit ettiler?

Bak benim cocukluk arkadasimin babası sehit oldu. Ben ölümle ilk o zaman tanıştım. O yetimlerin acısını cektigi sıkıntıları bizzat gördüm. O nedenle herhangi bir teroristi insan olarak görmüyorum. Analari da danalari da umrumda değil. Birak ölümlerine uzulmeyi en buyuk acıları ceksinler zerre uzulmem. Tipki bir tecavuzcunun olumune uzulmeyecegim anasını cocugunu dusunmeyecegim gibi. En fazla derim ki boyle asagilik bir insanin anasi cocugu olmaktan onunla yasamaktan kurtuldular.
Ve canım o ölüm kalım savaşında benim de bir tanıdığım vardı. İsmini vermeyeceğim haberlere de çıktı ama ocaklarına alev düştü.
Tek baba evine değil bir çok yere.
Bu mu insanlık acaba?

Velev ki dediğin gibi; bodrumlara giren askerlerin pusuya kurban gitmesini beklemek ya da o sahnelere tanık olmak daha mı mantıklı?
Amacı ölüm olan insanların ölüm kalım savaşı kendilerince, askerin ise amacı hayatta kalabilmek ve bunu sağlayabilmek. Daha geçen hafta Sur'da pusu kurulan bir evde ansızın açılan kapının ardından kurşun yağmuruna tutulan ve ölen bir astsubay vardı. Bu mu çok insanca?
Benipek, o bodrumun basinda sadece askerler yoktu ki.. Gunlerce gelen herkes yalvardi, birakin girelim alalim oluyse olulerimizi, diriyse dirilerimizi diye.. HDPli milletvekillerinden akrabalarina kadar, analarina kadar herkes... Izin verilmedi. Silahlarin golgesinde cikarilmalari icin hic gelmeyecek olan o emir beklendi. Once olduler, sonra sistiler, sonra curuduler, taninmaz hale geldiklerinde cikarildilar, oyle ki analari dahi kimlik tesbiti yapamadi..

Sizin cevrenizde olmamasi bunun olmadigi anlamina gelmez.hic bilmediginiz bir durum hakkinda bunu kullanmayin artik demeniz de cok acimasizca.Ben artik saklamiyorum alevi oldugumu.Ama belli bir yasa kadar her yerde söylemek istemizdim olusan tepkilerden dolayi.Buna inanmiyarsiniz sizi ikna etmege ugrasmiycam.
simdiye kadar ki tartisma icin tesekkürler.
artik bu konuda yazmayacagim.

Benipek, o bodrumun basinda sadece askerler yoktu ki.. Gunlerce gelen herkes yalvardi, birakin girelim alalim oluyse olulerimizi, diriyse dirilerimizi diye.. HDPli milletvekillerinden akrabalarina kadar, analarina kadar herkes... Izin verilmedi. Silahlarin golgesinde cikarilmalari icin hic gelmeyecek olan o emir beklendi. Once olduler, sonra sistiler, sonra curuduler, taninmaz hale geldiklerinde cikarildilar, oyle ki analari dahi kimlik tesbiti yapamadi..
Bu sonuç onları asla masum kılmaz; onların yaptıklarını veya yapacaklarını veya yapmak istedikleri.... Ellerinden gelse bin beterini Türk askerine yapacaklarını da biliyorsun. Yoksa sek sek oynamak için mayınlar döşendi, hendekler kazıldı demi?
Hiç bir evladın gözü önünde babası arkadan vurulmaz. En az bu kadar alçakça olamaz orada yaşadıkları.Hangi insanlıktan bahsediliyor?O ölülerini almak için ağlayan analar değil mi ki Demirtaş'a yaslanıp "diğerleri de kurban olsun sana" diyen. O analar değiller mi ki oğullarının çarpıştığını bilen...
Açıkcası üzülmedim.

Sizin cevrenizde olmamasi bunun olmadigi anlamina gelmez.hic bilmediginiz bir durum hakkinda bunu kullanmayin artik demeniz de cok acimasizca.Ben artik saklamiyorum alevi oldugumu.Ama belli bir yasa kadar her yerde söylemek istemizdim olusan tepkilerden dolayi.Buna inanmiyarsiniz sizi ikna etmege ugrasmiycam.
eşim alevi.
seni çok iyi anlıyorum.
davulun sesi uzaktan hoş gelir insanlara boşver.

Kızlar boşa birbirinizi germeyin ,kısaca hükümet bu işi kıvıramadı diyelim .Ortak noktamız bu sanırım .
şahsen ben gerilmiyorum. Normal konuşuyoruz. Artı Saraylim Saraylim yazılarını çok beğendiğim biri. Bu konuda frekans alamadım diye gerildiğimiz anlamı çıkmaz ki.
Biz olgun insanlarız.

Tartışıyorsun ya.
Artı kimliğini saklamıyorsun şu an.
Artı şurada deist olduğunu söyleyen, inancı olan ya da olmayan bir sürü insan var. Toplumda da artık çok daha rahat her şey.
Ancak bunu kalıba koyan belli bir kesim var. Ötekileştiren.
35 yaşındayım çevremde Alevi diye farklı damga yiyen yok. Bir çok ortamda da böyle emin ol. Ama bir malzeme bulup dau da asırlar boyu kullanılmaz ki.
haksızlık ediyorsun.
görümcem ve kocası öğretmen.
mesleğin ilk yıllarında sivas'ın sünni bir köyüne atandılar.
alevi oldukları anlaşılmasın diye mesai dışında başını bağlarmış görümcem.
bir şekilde duyulmuş ve orada ek gelir olarak arıcılık yaparlardı.
tüm kovanlarına zehir atıp arılarını zehirlediler.

belki şimdi böyle şeyler yaşanmaz ama insanların o travmayı atlatması kolay değil İpek.

Amaçları bolge sorumlularini belediye araclariyla kacirmakti. Buna kim neden izim versin? Onlarin kaçmasina izin verip icimizde patlayan bombalarin sayisini arttirmamiz mi gerekiyordu?

Bak şimdi birbirimizi görmediğimiz için yazım durumlarından dolayı farklı anlaşılabiliyor.
"Bunu kullanmayın" demekle şunu demek istedim. Yüz yıllar boyunca Türkiye üstünde bin ton oyun oynandı biliyorsun.
Geçmiş zamanlarda bunlardan biri de Alevi-Sünni meselesiydi.
80 ler civarında bu daha keskin hissedilip belli çizgilerle birbirinden ayrılıyordu. Çünkü bunu yapan kuvvetler vardı zaten ve bizim insanımız bu tuzaklara kolay düşüyor. Dememe gerek yok biliyorsun evlilikler bile yapılmazmış mezhepler arasında..Ama şimdi insanlar evleniyor annenin babanın haberi olmuyor neredeyse. Büyük çoğunluk artık takılı değil bu tür durumlara. Yani bir klişeden ibaret artık. Ama üstünde durmaya devam etmemek lazım. Mesela bu en son nasıl karşına çıktı?

haksızlık ediyorsun.
görümcem ve kocası öğretmen.
mesleğin ilk yıllarında sivas'ın sünni bir köyüne atandılar.
alevi oldukları anlaşılmasın diye mesai dışında başını bağlarmış görümcem.
bir şekilde duyulmuş ve orada ek gelir olarak arıcılık yaparlardı.
tüm kovanlarına zehir atıp arılarını zehirlediler.

belki şimdi böyle şeyler yaşanmaz ama insanların o travmayı atlatması kolay değil İpek.
Hele ki Sivas bölgesinde bunların olması enteresan.
Baya eski yıllarda mı oldu bunlar?
Yoksa inan ki ben de Anadolu'nun göbeğinde yaşıyorum. Eskiden babamın köyünde kadınlar şalvar giyerdi. Belki 15 senedir gitmiyordum babam vefat edince daha çok gitmeye başladım. Kızlar artık askılı giyebiliyor. Ben şok olmuştum ki biz çocukken izne geldiğimiz zaman bile babannnem anneme şalvar giydirirdi. Şimdi ne baskı ne bir şey.
Anlatmak istediğim jenerasyonla çok şey değişti ülkede.

Hele ki Sivas bölgesinde bunların olması enteresan.
Baya eski yıllarda mı oldu bunlar?
Yoksa inan ki ben de Anadolu'nun göbeğinde yaşıyorum. Eskiden babamın köyünde kadınlar şalvar giyerdi. Belki 15 senedir gitmiyordum babam vefat edince daha çok gitmeye başladım. Kızlar artık askılı giyebiliyor. Ben şok olmuştum ki biz çocukken izne geldiğimiz zaman bile babannnem anneme şalvar giydirirdi. Şimdi ne baskı ne bir şey.
Anlatmak istediğim jenerasyonla çok şey değişti ülkede.
Sivas sünnileri çok tutucudur İpek neden şaşırdın?
dediğim olay 25 sene kadar önce.
Elbette şimdilerde aynı değildir ,çok şükür ki.

Sivas sünnileri çok tutucudur İpek neden şaşırdın?
dediğim olay 25 sene kadar önce.
Elbette şimdilerde aynı değildir ,çok şükür ki.
Ben de onu anlattım tam olarak yukarıda.
25 sene önceden örnek vermen biraz anlamsız olmaz mı?
Sonuçta herkes değişti, ülke değişti vs vs.
Ona bakarsan eskiden Doğu'da kadınlar aşı olmaz, çocuklarına aşı yaptırmazmış.
"siz bizi kısırlaştırmaya çalışıyorsunuz" diye.. Bunu bana orada çalışan bir doktor söyledi.
Al sana 30 sene önce.

Saraylim Saraylim seni cok severim bilirsin belki ama su dediklerini inan okumak bana üzüntü veriyor. Pkk kendisi o bodrumda ölenlerin fotograflarini yayinladi ust düzey bilmem ne sorumlumuz "sehit" bilmem ne diye paylaştı.

Ben de seni severim, bilirsin. Ama bu konuda anlasamayacagiz belli.. Ayni sekilde ben de uzuluyorum yazilanlari okudugumda.. Bahsettigimiz insanlar belki terorist, belki degil. Ama tecavuzcu degiller. Kursun atiyorlar, bomba atiyorlar, sen de at.. Kursun bir kerede oldurur, bomba da oyle.. Bir insani iskence ile bin sefer oldurursun. Bir sehit annesi bir kere olur, bir iskence kurbaninin anasi evladinin olumunu seyrettirirken bin kere.. Evladin elinin ulasabildigi yerde can cekisirken hic birsey yapamamak ne buyuk zulumdur. Ben hic birinin anasi degilim, kardesi degilim. Ben orada, o bodrumun basinda bekleyenlerden biri olsa idim bu halimle kafayi yerdim. O insanlarin icinde o aci ile buyuyen ofkeyi tahayyul bile edemiyorum. Gorunuse gore sizler de oyle ki onlarin buyuyen ofkesi ve nefreti sizleri sasirtabiliyor.

Ben daha 7 yasinda iken evimize kacan fareyi annem koseye sikistirdiginda, cigliklar atan farenin sesini duydugumda ondan cok bagirdim "birak" diye anama, kafayi taa o zamanlar siyiracaktim, annem benim yuzumden fareyi salmisti daha 5. dakikada bana birsey olacak diye.. Insan bunlar yaa.. Bir gun degil, 5 gun degil, 20 gun.. Orada oldugumu dusunemiyorum bile, cildirirdim her halde.. Benim gozumde bu olay insanligin bittigi gundur.

Bu arada, bosu bosuna HDPye oy verenlere ayar cekip durmayin, bu olaydan sonra ne HDP eski HDP ne de Kurt halki eski Kurt halki.. HDP onlarin oylari ile meclise girmis bir parti, her halde acida da onlarin yaninda olacak, ne yapacak, bir bodrum da o mu kazacak secmenlerine? Yarin obur gun AKP den de istifalar baslarsa sasirmayin, Guneydoguda ikinci parti de AKPdir, bunlarin kardesleri ve diger yarisi da o partide..

Ben de onu anlattım tam olarak yukarıda.
25 sene önceden örnek vermen biraz anlamsız olmaz mı?
Sonuçta herkes değişti, ülke değişti vs vs.
Ona bakarsan eskiden Doğu'da kadınlar aşı olmaz, çocuklarına aşı yaptırmazmış.
"siz bizi kısırlaştırmaya çalışıyorsunuz" diye.. Bunu bana orada çalışan bir doktor söyledi.
Al sana 30 sene önce.
ben dedim ki bu travmayı insanlar kolay kolay atlatamaz ve ayrıca hala aynı vahşilikte insanlar da var.

Back