Arkadaşlar merhaba,
Ergenlikten beri saçlarım dökülüyordu. Şu an 30 yaşındayım. Öyle ki saçlarımı ergenlikten beri ilk defa omzuma kadar son bi kaç senedir uzatabildim.. Öyle ki uzun saç sevdamı özlemimi dindirebilmek için peruk bile taktım..(Hayat daha kolaylaşınca saçlarım da çoğaldı son iki senede şükür allahıma...) Saçlarımın azlığından sürekli kısacık saçlarla dolaşmak zorunda kaldım yıllarca.. Saçımı ilk defa bu sene boyayabildim.. Sana kısa saç yakışıyor deseler de hep üzüldüm, kendime güvenim o kadar azalmıştı ki.. Gezmediğim dermatolog kalmamıştı..
Yaklaşık 6 ay önce kan şekeri düşmesiyle ilgili olarak endokrin bölümüne gittim. Dr'a son anda odadan çıkacakken hocam dedim benim çok saçlarım dökülüyor dedim. Acaba bunun için herhangi bir test tavsiye eder misiniz (çünkü özel sağlık sigortam 2 güne bitecekti.) Testleri oldum, sonuçları götürdüm.. Sonra yıllarca nasıl da drların beni doğru yönlendirmediğini, saç dökülmesini (ağrısı sızısı yok güya, öldürmüyor ya) aslında umursamamış olduklarını farkettim. Çünkü hiç bir dermatalog beni endokrine yönlendirmemişti, sadece tanı koyamadık sebepsiz dökülüyor deyip yollamışlardı (oysa kadın bünyesinde saç dökülmesi onarılmaz hasarlar yaratıyor..)
Endokrindeki Dr'um bana saç dökülmemin nedenini şöyle açıkladı:
Bazı kadınlarda androjen hormonlarının (temelde testestron) etkisi normalden fazla olurmuş. Ve erkek tipi saç görülmesi görülürmüş (ama illa erkeklerdeki gibi bölgesel ya da alında kellik gerekli değil, tüm saçlarınız eşit oranda azalıyor da olabilr). Ayrıca bunun için de illa kandaki testestron seviyenizin yüksek çıkması gerekmiyor (şimdiye kadar fiks bu test yapılmıştı sadece ve değerlerim normaldi) Böbreküstü bezlerinizin hormon üretim sistemindeki bazı dengesizlikler kan testestron değerlerinin normal olmasına rağmen etkisini 10 katına falan çıkarabiliyormuş. Hastalığımın adı konjenital (kalıtsal) adrenal (böbrek üstü bezleri) hiperplazisi. Farklı farklı dereceleri varmış, bendeki en hafifiymiş, ama büyük ihtimalle saç dökülmemin kaynağı buymuş. Nerden anladı diye sorarsanız
17-OH Progestron seviyem olması gerekenin çok çok üstünde çıkmıştı.. Bende kıllanma, tüylenme, adet düzensizliği falan yoktu; illa olması da gerekmiyor maalesef.. Ne yazık ki bazı drlar basmakalıp sorularla tanıyı geçiştirebiliyorlar..
Bu arada bir de mineral vs testleri de yaptırmıştı dr ve biotin (H vitamini) seviyem düşük çıkmıştı.. Sonuç olarak doktorum bana diane35 (antiandrojen etkili, androjen hormonlarının etkisini zayıflatıyor yani, doğum kontrol hapı işlevi de var), Aldactone (yine içinde antiandrojen etkili bir etken madde var, aslında hipertansiyon hastalarına veriliyor, ödem atıcı etkisi de var) ve Biotin kullanmamı söyledi..
Tedaviye yaklaşık 2,5 aydır devam ediyorum. Rutin karaciğer testleri yapılması gerekliymiş karaciğer fonksiyonlarını izlemek için.. Sanırım bi kaç yıl da kullanacağım bu ilaçları. Saçlarımda yavaş yavaş gelişme var, en önemlisi bunca yıl özel drlar dahil bu kadar para harcamama ve eziyeti çekmeme rağmen beni doğru yönlendirmediler.. Bunca yıl sonra bulabildim saç dökülmemin sebebini.. Bütün bunları belki siz de benzer probleme sahipsinizdir ve belki faydası olur diye yazdım.
Ben doktorumun önerilerine ek olarak pantogar adlı besin desteğini de kullandım 6 ay, içinde folik asit vb B vitaminleri var özellikle. Ama maalesef çok pahalı, aylık yaklaşık 75 YTL..
Kısacası saç dökülmeniz uzun süreliyse ve travmatik bir olay geçirdikten sonra olmadıysa
SADECE DERMATOLOĞA gitmekle YETİNMEYİN! ENDOKRİN Bölümüne de GİDİN.. Hepimizin sağlıklı gür saçları olması dileğiyle sevgiler