- 20 Mayıs 2009
- 23.910
- 63.650
- 598
canım sen müslüman değildin sanırım, yanlış biliyorsam kusuruma bakma.
ben kendi açımdan inanılmaz acı içindeyim.
Çünkü müslümanım ve muhafazakarım da aynı zamanda.
Ama kendi çocuğuma din eğitimi vermek konusunda inanılmaz çelişkiler içindeyim.
İnandığım değerleri öğretmek istiyorum elbette, ama bu tarz müslümanları görüp dinini sorgulayacak o da benim gibi biliyorum.
hem de ben ona aynı zamanda özgürlükçü olmayı ve diğer inanışlara saygıyı öğretmeye çalışacağım için bu sorgulamayı belki benden daha küçük yaşta yapacak, bu da onda nasıl bir etki yaratacak bilemiyorum.
Yurtdışına gitmeyi istememdeki bir diğer sebep de budur, oğlumu nispeten daha az baskıcı yetiştirebilmek. Belki orada farklı baskılara maruz kalacağız, ama onlar diğerleri olacaklar, çocuğa bunu anlatmak daha kolay olacak.
Canim hadislerde de var hatta hadisin birinde recebi serifin hilalini gordugubde der buda recep ayinin basidirhayır hayır hicri miladi bir yerde mi yazıyor bu tarih demek istedim..ayet vs gibi..
Ben böyle bir algı oluşturmuşum ama neden bilmiyorum. Müslümanım hatta muhafazakar bir ailenin içinde büyüdüm. Sadece muhafazakar bir insan sayılmam.
Din eğitiminin aile içinde ya da belli kurumlarda verilmesi taraftarıyım sadece. Benden iyi kim öğretebilir çocuğuma?
Aynı kaygıları hatta daha fazlasını yaşıyorum. Benim eşim alevi, ben şafiiyim. Şimdiden bir çocuğumuz olursa ne yapacağımızı bilemez haldeyiz din konusunda.
yok ya, bazen yorumları karıştırıyorum da, ondan olabilir.
öyle bir algı oluşturduğundan değil yani :)
Aslında siz daha şanslısınız bir yerde, çünkü hiç bir şekilde tek tip düşünce ile yetişemeyecek çocuğunuz. En azından 2 mezhebe saygı duymayı muhakak öğrenecek
Haa bak o konuda haklisin fikih once ailede baslarBen böyle bir algı oluşturmuşum ama neden bilmiyorum. Müslümanım hatta muhafazakar bir ailenin içinde büyüdüm. Sadece muhafazakar bir insan sayılmam.
Din eğitiminin aile içinde ya da belli kurumlarda verilmesi taraftarıyım sadece. Benden iyi kim öğretebilir çocuğuma?
Aynı kaygıları hatta daha fazlasını yaşıyorum. Benim eşim alevi, ben şafiiyim. Şimdiden bir çocuğumuz olursa ne yapacağımızı bilemez haldeyiz din konusunda.
canım sen müslüman değildin sanırım, yanlış biliyorsam kusuruma bakma.
ben kendi açımdan inanılmaz acı içindeyim.
Çünkü müslümanım ve muhafazakarım da aynı zamanda.
Ama kendi çocuğuma din eğitimi vermek konusunda inanılmaz çelişkiler içindeyim.
İnandığım değerleri öğretmek istiyorum elbette, ama bu tarz müslümanları görüp dinini sorgulayacak o da benim gibi biliyorum.
hem de ben ona aynı zamanda özgürlükçü olmayı ve diğer inanışlara saygıyı öğretmeye çalışacağım için bu sorgulamayı belki benden daha küçük yaşta yapacak, bu da onda nasıl bir etki yaratacak bilemiyorum.
Yurtdışına gitmeyi istememdeki bir diğer sebep de budur, oğlumu nispeten daha az baskıcı yetiştirebilmek. Belki orada farklı baskılara maruz kalacağız, ama onlar diğerleri olacaklar, çocuğa bunu anlatmak daha kolay olacak.
Yaaa sen var yaaabu kadar kasılmaya gerek görmüyorum ben..
hepimiz gibi büyüdükçe öğrenecekler dinlerini .. okudukları gördükleri yön verecek..
ha yönlendirebiliriz yaşına uygun şekilde..
mesela benim gibi 14 ünde tanrıların arabaları serisini okursa ateistliğide test etmiş olur
ben çocuklarımızında büyüdükçe kendi gerçeklerini bulacakları inancını taşıyorum.. çokta fazla yönlendirme yapma taraftarı değilim..
Yazının geri kalanı beni ilgilendirmiyor. Ben okullarda din eğitimine tümden karşı değilim. Çeşitlendirilmesinden yanayım sadece. O ayrı bir tartışma.
Ha bu arada genelde herhangi bir din mensubu olmayan arkadaşlar , çocuklarını bu konuda özgür bırakmaktan yana . Olaya bizim inancımızla bakılsa, özgür bırakmanın ateşe atmak olduğunu empati edebilirler . Bir de şu var , o özgür bırakan , küçük yaşta beyni mi yıkanırmış diyen profilin büyüyen çocukları da bi bakmışsın annesinin aynısı (sözüm meclisten taa içeri) Ee hacı sendeki etkilememek oluyor da bende ki mi baskı oluyor?
Herkes çocuğunu kendi görüşü doğrultusunda yetiştirir. Müslüman aile küçük yaşta Kuran öğretmeye başlar, dini ibadetlerin içine sokar, Hıristiyan aile pazarları kiliseye götürür, Yahudiler sinagoga, budistler budist tapınağına...A-ha !
Sanırsınız ki ilim irfan yuvası okullarımızda her şey çocuğun önüne hazır gelmez , çocuğa farklı perspektiflerden olay anlatılır da ... çocuk mantığına uygun olanı seçer .
Dayatmanın , empozenin dik alası yaşanmaz okullarda !
Çocuklarımız "özgün" ve "özgür" bir birey olma yolunda , öyle güzel öyle güzel güdümlenir ay pardon öğretilir ki ...
İş dine gelince dayatmaaaaa var diye ayaklanır birileri.
Azınlık hakları gözetiliyordur merak etmeyin . Ama işi nefrete dönüştürmeyen , zaten mayanın evde tutacağını bilen öyle aklı selim veliler var ki (din mensubu olmayan , farklı din ya da mezhebe sahip) çocuğuna bak bu da onların dini bir ritüeli , bizimki de şu deyip ... yaygara koparmayan .
Azınlık haklarını gözeteceğiz diye çoğunluktan beklenen feragatta sıktı artık .
Andımız içinde geçerliydi bu düşüncem . O da varlığını Türk halkına armağan etmenin empozesi idi ama çokta yaygaraya gerek yoktu kaldırmak için .
Ha bu arada genelde herhangi bir din mensubu olmayan arkadaşlar , çocuklarını bu konuda özgür bırakmaktan yana . Olaya bizim inancımızla bakılsa, özgür bırakmanın ateşe atmak olduğunu empati edebilirler . Bir de şu var , o özgür bırakan , küçük yaşta beyni mi yıkanırmış diyen profilin büyüyen çocukları da bi bakmışsın annesinin aynısı (sözüm meclisten taa içeri) Ee hacı sendeki etkilememek oluyor da bende ki mi baskı oluyor?
A-ha !
Sanırsınız ki ilim irfan yuvası okullarımızda her şey çocuğun önüne hazır gelmez , çocuğa farklı perspektiflerden olay anlatılır da ... çocuk mantığına uygun olanı seçer .
Dayatmanın , empozenin dik alası yaşanmaz okullarda !
Çocuklarımız "özgün" ve "özgür" bir birey olma yolunda , öyle güzel öyle güzel güdümlenir ay pardon öğretilir ki ...
İş dine gelince dayatmaaaaa var diye ayaklanır birileri.
Azınlık hakları gözetiliyordur merak etmeyin . Ama işi nefrete dönüştürmeyen , zaten mayanın evde tutacağını bilen öyle aklı selim veliler var ki (din mensubu olmayan , farklı din ya da mezhebe sahip) çocuğuna bak bu da onların dini bir ritüeli , bizimki de şu deyip ... yaygara koparmayan .
Azınlık haklarını gözeteceğiz diye çoğunluktan beklenen feragatta sıktı artık .
Andımız içinde geçerliydi bu düşüncem . O da varlığını Türk halkına armağan etmenin empozesi idi ama çokta yaygaraya gerek yoktu kaldırmak için .
Dinimizde çocuga egitim 5 yaşına kadar ufak ufak anlatımalı ve öğretilmeli katolikler veya Museviler yapınxa bişey yok ama bi müslümanlar yapınca gerici yobaz küçücük çocuk lafları na maruz kalıyoruz ne yazık Cumhuriyet le de yönetilsek dinimizde önemli onuda bilmeli çocuk salavatı şerif ayrıca kötü degil iyi bişey dir maalesef şimdiki çogu genç peygamberinin adını tahareti guslü bile bilmiyor ana dansı yabancı şarkılar ı flört ü ögreniyorlarBunda da savunulacak birsey buldunuz ya, valla bravo. Bir damlacik cocuk kutlu dogum haftasindan ne anlar, salavattan ne anlar? Cocuklari boyle okul bahcelerinde mi ogretiyorsunuz salavati, dini, islami? Egitim yuvasi mi cami avlusu mu belli degil. Baslarindaki ogretmen mi imam mi belli degil. Dincilik adina dini de yoldan cikardiniz.. Egitimi de dini de birbirine karistirip butun degerleri "ciks ciks"lanan maymuna cevirdiniz, hadi buyrun alkislayin.
Peygamber efendimizin dogum gunudur oda mevlid gecesine denk gelir sacma sapan dedigim Hz Muhammedin s.a.v dogumu
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?