• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Andımız gitti...

canım sen müslüman değildin sanırım, yanlış biliyorsam kusuruma bakma.

ben kendi açımdan inanılmaz acı içindeyim.
Çünkü müslümanım ve muhafazakarım da aynı zamanda.

Ama kendi çocuğuma din eğitimi vermek konusunda inanılmaz çelişkiler içindeyim.
İnandığım değerleri öğretmek istiyorum elbette, ama bu tarz müslümanları görüp dinini sorgulayacak o da benim gibi biliyorum.
hem de ben ona aynı zamanda özgürlükçü olmayı ve diğer inanışlara saygıyı öğretmeye çalışacağım için bu sorgulamayı belki benden daha küçük yaşta yapacak, bu da onda nasıl bir etki yaratacak bilemiyorum.
Yurtdışına gitmeyi istememdeki bir diğer sebep de budur, oğlumu nispeten daha az baskıcı yetiştirebilmek. Belki orada farklı baskılara maruz kalacağız, ama onlar diğerleri olacaklar, çocuğa bunu anlatmak daha kolay olacak.

Ben böyle bir algı oluşturmuşum ama neden bilmiyorum. Müslümanım hatta muhafazakar bir ailenin içinde büyüdüm. Sadece muhafazakar bir insan sayılmam.

Din eğitiminin aile içinde ya da belli kurumlarda verilmesi taraftarıyım sadece. Benden iyi kim öğretebilir çocuğuma?

Aynı kaygıları hatta daha fazlasını yaşıyorum. Benim eşim alevi, ben şafiiyim. Şimdiden bir çocuğumuz olursa ne yapacağımızı bilemez haldeyiz din konusunda.

gercekten yazik cok yazik.. Dinimizden neden bukadar korkar olduk.. okulda Kutlu dogumun kutlanmasini yanlis bulanlar, cadilar bayrami, yilbasi vs kutlanirken gikini cikarmiyor.

herseyine özendiginiz avrupada bile, haftada en az bir kere din dersi var okullarda. Her sene ögrenciler yaz tatiline cikmadan önce ve yaz tatilinden sonra okula baslamadan önce okula papazlar gelip cocuklara dua ettiriyorlar.

A-ha !
Sanırsınız ki ilim irfan yuvası okullarımızda her şey çocuğun önüne hazır gelmez , çocuğa farklı perspektiflerden olay anlatılır da ... çocuk mantığına uygun olanı seçer .

Dayatmanın , empozenin dik alası yaşanmaz okullarda !

Çocuklarımız "özgün" ve "özgür" bir birey olma yolunda , öyle güzel öyle güzel güdümlenir ay pardon öğretilir ki ...

İş dine gelince dayatmaaaaa var diye ayaklanır birileri.

Azınlık hakları gözetiliyordur merak etmeyin . Ama işi nefrete dönüştürmeyen , zaten mayanın evde tutacağını bilen öyle aklı selim veliler var ki (din mensubu olmayan , farklı din ya da mezhebe sahip) çocuğuna bak bu da onların dini bir ritüeli , bizimki de şu deyip ... yaygara koparmayan .
Azınlık haklarını gözeteceğiz diye çoğunluktan beklenen feragatta sıktı artık .

Andımız içinde geçerliydi bu düşüncem . O da varlığını Türk halkına armağan etmenin empozesi idi ama çokta yaygaraya gerek yoktu kaldırmak için .

Ha bu arada genelde herhangi bir din mensubu olmayan arkadaşlar , çocuklarını bu konuda özgür bırakmaktan yana . Olaya bizim inancımızla bakılsa, özgür bırakmanın ateşe atmak olduğunu empati edebilirler . Bir de şu var , o özgür bırakan , küçük yaşta beyni mi yıkanırmış diyen profilin büyüyen çocukları da bi bakmışsın annesinin aynısı (sözüm meclisten taa içeri) Ee hacı sendeki etkilememek oluyor da bende ki mi baskı oluyor?

Ben böyle bir algı oluşturmuşum ama neden bilmiyorum. Müslümanım hatta muhafazakar bir ailenin içinde büyüdüm. Sadece muhafazakar bir insan sayılmam.

Din eğitiminin aile içinde ya da belli kurumlarda verilmesi taraftarıyım sadece. Benden iyi kim öğretebilir çocuğuma?

Aynı kaygıları hatta daha fazlasını yaşıyorum. Benim eşim alevi, ben şafiiyim. Şimdiden bir çocuğumuz olursa ne yapacağımızı bilemez haldeyiz din konusunda.

yok ya, bazen yorumları karıştırıyorum da, ondan olabilir.
öyle bir algı oluşturduğundan değil yani :)

Aslında siz daha şanslısınız bir yerde, çünkü hiç bir şekilde tek tip düşünce ile yetişemeyecek çocuğunuz. En azından 2 mezhebe saygı duymayı muhakak öğrenecek :KK73:

yok ya, bazen yorumları karıştırıyorum da, ondan olabilir.
öyle bir algı oluşturduğundan değil yani :)

Aslında siz daha şanslısınız bir yerde, çünkü hiç bir şekilde tek tip düşünce ile yetişemeyecek çocuğunuz. En azından 2 mezhebe saygı duymayı muhakak öğrenecek :KK73:

Umarım öyle olur.

Sen değilsin tek habire bana müslüman değilsin diyorlar. Hatta bir ara dinden çıkaran oldu, afaroz etti resmen hatun:KK53:

Haa bak o konuda haklisin fikih once ailede baslar

canım sen müslüman değildin sanırım, yanlış biliyorsam kusuruma bakma.

ben kendi açımdan inanılmaz acı içindeyim.
Çünkü müslümanım ve muhafazakarım da aynı zamanda.

Ama kendi çocuğuma din eğitimi vermek konusunda inanılmaz çelişkiler içindeyim.
İnandığım değerleri öğretmek istiyorum elbette, ama bu tarz müslümanları görüp dinini sorgulayacak o da benim gibi biliyorum.
hem de ben ona aynı zamanda özgürlükçü olmayı ve diğer inanışlara saygıyı öğretmeye çalışacağım için bu sorgulamayı belki benden daha küçük yaşta yapacak, bu da onda nasıl bir etki yaratacak bilemiyorum.
Yurtdışına gitmeyi istememdeki bir diğer sebep de budur, oğlumu nispeten daha az baskıcı yetiştirebilmek. Belki orada farklı baskılara maruz kalacağız, ama onlar diğerleri olacaklar, çocuğa bunu anlatmak daha kolay olacak.

bu kadar kasılmaya gerek görmüyorum ben..
hepimiz gibi büyüdükçe öğrenecekler dinlerini .. okudukları gördükleri yön verecek..
ha yönlendirebiliriz yaşına uygun şekilde..

mesela benim gibi 14 ünde tanrıların arabaları serisini okursa ateistliğide test etmiş olur :KK70:
ben çocuklarımızında büyüdükçe kendi gerçeklerini bulacakları inancını taşıyorum.. çokta fazla yönlendirme yapma taraftarı değilim..

kafalar laiklikle dinsizliği birleştirip, islam/müslüman/cami eksenini daraltmak için çırpınınca en normal şeylerden bile devasa korkular üretip, iftiradan mahalle baskısına geçmekte hiç sakınca görmüyorlar.

bir de entel özgürlükçü müslümanlar var ki daha akla zarar. hatasız kul olmaz, islam kişilerin hatalarından uzaktır, özgürlük anlayışı dahil hayatın her anı, kavramı "islam/müslüman çerçevesinde" olmak zorundadır. sorgulamak güzeldir ancak bunu vesveselerden, algılardan uzak durarak gerek objektif gerek islam sınırları dahilinde yapmak gerekir.

eleştiriye tamam ama saptırmaya hayır.

bu kadar kasılmaya gerek görmüyorum ben..
hepimiz gibi büyüdükçe öğrenecekler dinlerini .. okudukları gördükleri yön verecek..
ha yönlendirebiliriz yaşına uygun şekilde..

mesela benim gibi 14 ünde tanrıların arabaları serisini okursa ateistliğide test etmiş olur :KK70:
ben çocuklarımızında büyüdükçe kendi gerçeklerini bulacakları inancını taşıyorum.. çokta fazla yönlendirme yapma taraftarı değilim..
Yaaa sen var yaaa:KK19:

Ha bu arada genelde herhangi bir din mensubu olmayan arkadaşlar , çocuklarını bu konuda özgür bırakmaktan yana . Olaya bizim inancımızla bakılsa, özgür bırakmanın ateşe atmak olduğunu empati edebilirler . Bir de şu var , o özgür bırakan , küçük yaşta beyni mi yıkanırmış diyen profilin büyüyen çocukları da bi bakmışsın annesinin aynısı (sözüm meclisten taa içeri) Ee hacı sendeki etkilememek oluyor da bende ki mi baskı oluyor?
Yazının geri kalanı beni ilgilendirmiyor. Ben okullarda din eğitimine tümden karşı değilim. Çeşitlendirilmesinden yanayım sadece. O ayrı bir tartışma.
Benim mevzum alıntıladığım kısım.
Ben bir agnostik olarak olaya sizin inancınızla bakmak zorunda değilim, kendi çocuğumu yetiştirme konusunda sizinle empati yapmak zorunda da değilim.
Senin şu yazdıklarının Aus, şu cıkcıklayan hatundan hiçbir farkı yok.
Sen kendi inancın gereği çocuğuna salavat okutabilirsin, bence bir sakınca yok. Ayrıca umarım çocuğum annesinin tıpkısının aynısı olur. Çünkü ben imkanım yettiğince tek tanrılı ve çok tanrılı dinlerin önemli bir kısmını araştırıp kararımı o şekilde verdim.
Çocuğum da benim gibi olursa en azından neyi savunduğunu ya da neye karşı çıktığını bilir.
Sendeki de baskı olmuyor bu arada. Çocuğu zorlamadığınız sürece (başını örtmek istemeyen bir çocuğu zorla örtmek gibi) dilediğiniz dini fikri ona öğretebilirsiniz. Bunun adı baskı değil.

A-ha !
Sanırsınız ki ilim irfan yuvası okullarımızda her şey çocuğun önüne hazır gelmez , çocuğa farklı perspektiflerden olay anlatılır da ... çocuk mantığına uygun olanı seçer .

Çocuklarımız "özgün" ve "özgür" bir birey olma yolunda , öyle güzel öyle güzel güdümlenir ay pardon öğretilir ki ...

Azınlık hakları gözetiliyordur merak etmeyin . Ama işi nefrete dönüştürmeyen , zaten mayanın evde tutacağını bilen öyle aklı selim veliler var ki (din mensubu olmayan , farklı din ya da mezhebe sahip) çocuğuna bak bu da onların dini bir ritüeli , bizimki de şu deyip ... yaygara koparmayan .

Andımız içinde geçerliydi bu düşüncem . O da varlığını Türk halkına armağan etmenin empozesi idi ama çokta yaygaraya gerek yoktu kaldırmak için .

Herkes çocuğunu kendi görüşü doğrultusunda yetiştirir. Müslüman aile küçük yaşta Kuran öğretmeye başlar, dini ibadetlerin içine sokar, Hıristiyan aile pazarları kiliseye götürür, Yahudiler sinagoga, budistler budist tapınağına...

Benim görüşüm, dinin insanın okuyup, araştırıp ondan sonra benimsemesi gereken bir şey olduğu yönünde. Bu nedenle de çocuğumun körü körüne sırf ben öyle dedim diye inanmasındansa gidip Kuran'ı da, İncil'i de, Tevrat'ı da, semavi olmayan dinleri de araştırması, içine sinen, "bu" dediği bir inanç varsa onu benimsemesi benim için daha iyidir.

Eğer çocuğunuz ileride diğer dinleri de araştırmak isterse hatta inançlarını değiştirirse sorun çıkartmayacaksanız bence baskı yapmıyorsunuz demektir.

Bu arada muhafazakar ailenin inançsız, inançsız ailenin dindar, hatta Müslüman ailenin sonradan Hıristiyanlığı seçen çocuklarını biliyorum.

A-ha !

bende son paragrafınıza cevap vereyim:)
özgür bırakmaktan yanayım evet.. zira bende kendi özgür irademle inandığımı bulmuş biriyim..
çok sorguladım çok fikir değiştirdim...

çocuklarımıza kendi inandıklarımızı dayatma yoluyla öğretmeye çalışırsak bocalayacaklarına inanıyorum.. hayatın doğal akışı içinde kendi yollarını bulmalarının inanacakları ne olursa olsun daha sağlam olacağını düşünüyorum..

şunu da belirteyim,
çevrenin din baskısı aslında insanı dinden uzaklaştırıyor..
daha öğrenmeden öğrenme isteğini elinden alıyor insanın..
her hareket için bir günah sevap algısı yok canım dedirtiyor insana..

bizim ülkemizde din öğretilmiyor ezberletiliyor..

20 yaşıma kadar her yoldan geçtim kendi adıma ..
hepsini test ettim kendi çapımda..
tesettüre girdiğim bile oldu öyle diyeyim..

Bunda da savunulacak birsey buldunuz ya, valla bravo. Bir damlacik cocuk kutlu dogum haftasindan ne anlar, salavattan ne anlar? Cocuklari boyle okul bahcelerinde mi ogretiyorsunuz salavati, dini, islami? Egitim yuvasi mi cami avlusu mu belli degil. Baslarindaki ogretmen mi imam mi belli degil. Dincilik adina dini de yoldan cikardiniz.. Egitimi de dini de birbirine karistirip butun degerleri "ciks ciks"lanan maymuna cevirdiniz, hadi buyrun alkislayin.
Dinimizde çocuga egitim 5 yaşına kadar ufak ufak anlatımalı ve öğretilmeli katolikler veya Museviler yapınxa bişey yok ama bi müslümanlar yapınca gerici yobaz küçücük çocuk lafları na maruz kalıyoruz ne yazık Cumhuriyet le de yönetilsek dinimizde önemli onuda bilmeli çocuk salavatı şerif ayrıca kötü degil iyi bişey dir maalesef şimdiki çogu genç peygamberinin adını tahareti guslü bile bilmiyor ana dansı yabancı şarkılar ı flört ü ögreniyorlar

Back