Anket Anayasa değişikliği için referandumda oyunuz ne olacak ?

Anayasa değişikliği için referandumda oyunuz ne olacak ?

• Evet

OY: 590 27,1%
  • Hayır

OY: 1.587 72,9%

• Ankete Katılan
    2.177
1993 ve sonrası krizleri inceleyebilirsiniz, bunlar bilinen, Avrupa ve Asya ülkelerinde de etkili olan krizler, Kemal Derviş atanması gereken doğru kişi miydi, yaptıkları olması gerekenler miydi tartışılır, o konuda birşey diyemeyeceğim ama Mehmet Şimşek'te yurtdışında yaşıyordu, Kemal Derviş için ne kadar ithal bakan denmişse Mehmet Şimşek içinde dendi ve epey eleştirildi.
Şunu da ilave edeyim, tüm partileri ekonomik reformlarını eleştiririm ama misal Ali Babacan başarılı bir ekonomi bakanıydı, onun zamanındaki atılımları birçok ekonomist takdir eder, Türkiye'nin yükseliş gösterdiği döneme bakarsanız Babacan etkisini fark edersiniz, görevden ayrılmasıyla piyasa da etkilendi(borsa, viob, yatırımcılar kanadından bahsediyorum)

Katılırsınız katılmazsınız lakin 2008 sonrası tam olarak bir ekonomik reform olmadı, şu anda da bir ekonomik reform söz konusu değil, ekonominin canlanması için inşaat sektörü ve varlık fonuna bel bağlandı, size bazı verilerden bahsedeyim 2016 yılı itibariyle hane halkı borcu 440 milyar TL. Türkiye'nin toplam borcu 3 trilyon civarı.
İşsizlik oranı %14 son 14 yılda işsizlik %40 artmış durumda, varlık fonuyla eldeki değerli varlıkları teminat gösterip borçlanmayı planlayan bir ekonomik yol haritamız var, verdiğiniz veriler tamam fakat diğer göstergeleri de beraber değerlendirmek gerekiyor, en azından durumun ekonomik kısmı için yazıyorum, size örnek gösterdiğim verilerde sizinkiler kadar gerçektir, kesinlikle ivedilikle varlık fonu vb değil, kalıcı, ileri götürecek ekonomik paket hazırlanmalı, hala böyle bir paket yok, böyle bir paket olmazsa ülke ekonomik olarak ciddi boyutta zora girecek ve olabilecek global krizlerden hane halkı çok kötü etkilenecek, enflasyon yüzde 10'larda görünse de sizden İstanbul pazarlarında sivri biberin kilosunu sormanızı rica edeceğim, 16 lira da çünkü o bakımdan.
Yani halkın evine yansıyan enflasyon, KDV oranları vs aşırı, başka bir topikte okudum Bağdat caddesinde dükkanlar kapanıyormuş, veriler evet itibar edilmelidir, öte yandan bir de halkın yaşadığı ekonomik sıkıntı gerçeği var.

Zeymurel ve Mune yorumlarınızdaki netliği hayranlıkla okudum.Varlığınız umut verici.
Teşekkür ediyorum, benim üslubum anlaşıldı ya da anlaşılamadı bilemiyorum lakin siyasetçileri, hükümetleri sağ veya sol görüşte oldukları için yakınlık uzaklık derecesine göre değil aslında tüm vatandaşları ilgilendiren konulara göre değerlendirir ve eleştiririm.
Halk olarak bizi yakından alakadar konulardan biri hükümetlerin ekonomik yaptırımlarıdır, gerçekçi olalım ki bireyleri öncelikle evine giren maaş, cebinden çıkacak vergi ve giderler ilgilendirir.

Ekonomik durumu gerek veriler gerek yatırım dünyasındaki etkilerinden haberdar olduğum için kendi bilgilerime dayanarak irdeliyorum, burada derdim parti kişi hedef göstermek değildir ama ortadaki somut gerçekleri de yok sayamam.
Fakat kendimce serzenişim ne zaman yazsam parti hedefliyor gibi algılanıyorum, halbuki vurguladığım şeyler tümüyle ekonomik istikrar üzerinedir zira hep yazıp çizdiğim gibi dünyada dengeler değişmektedir, geleceğin dünyasında ki sanıyorum bu değişim 10 yıl içerisinde gerçekleştirilecek gibi görünmekte, üreten(tarım, hayvancılık, teknoloji) ve sermayesi güçlü ülkeler gücü elinde bulunduracak.
Hep dikkat çekiyorum, lütfen gücü elinde bulunduran ülkelerin tarım yatırımları incelensin, artık ne kadar ektiğin önemli, tarım sektöründe ekilebilir alanı fazla ihracatı yüksek ithalatı minimum seviye de tutan güçlü olacak, bizim tarım arazilerimiz kayboluyor, tarım bakanının kendi açıklaması mevcuttur, tarım ürünlerinde ithal ettiklerimizde yine ortadadır, buğday, pirinç aklınıza gelebilecek her türlü gıda.

Benim sıkıntım hala bunlara vurgu yapılmaması, hala ayakları yere basan bir ekonomik reform paketi olmaması, varlık fonu kurulduğu ve diğer mesajımda da belirttiğim gibi bu fona bel bağlandığı içinde korkarım ki bir reform paketimiz olmayacak.

Peki ben bir vatandaş olarak neden endişeleniyorum varlık fonunu inceledim, şu gerçeği lütfen göz ardı etmeyelim eldeki veriler ortadadır, Türkiye'nin artan bir dış borcu cari açığı var, varlık fonu dünyada uygulanıyor ama dış borç cari açık olan ülkelerde değil, bütçe fazlalığı olan ülkelerde ve o ülkelerde bütçe fazlalığı vatlık fonuna devrediliyor, bizde varlık fonu bu dış borç yüzünden yaşanan ekonomik dalgalanmayı dengelemek için kuruldu, yalnız şu anda bizim varlık fonu ekonomi inşaat sektörü üzerinden yürüdüğünden hesler, barajlar, yollar vb projeleri destekleyecek bu da başka bir sorun ortaya çıkarıyor, yine haberlerde yer aldı siyasiler ve bürokratlarca bilgilendirmeler yapıldı, koruma altındaki milli parklarda dahi inşaat yapılabilecek, stratejik yatırım kapsamına alınırsa ki alınabilir bazı maddelerle bunu da olabilir hale getirdiler belki tarım arazileri imara açılacak, bunlarla ilgili prosedürler izinler hemen onaylanacak, çed raporları vb olsa dahi izinlerin iptali için dava açılamayacak.

Bu şu demek hem doğa, tarım arazileri yok olabilir hem de sermayece güçlü firmalar varlık fonundan yararlanarak yatırım yaptığında daha da güçlenebilir ama diğer şirketler yok olabilir, şirketler arası rekabet gücü kalmayacak.

Öte yandan varlık fonuna şu yetkiyi verdik, dedik ki kamusal olan veya kamusallaştırdığım ne varsa satabilirsin, bazı kamu gelirlerini de sana aktarıyorum, hazineden izin almana gerek yok sınırsız borçlanma yetkisi de verdim, hisse senedi de satabilirsin, borsa da oynayabilirsin, özelleştirme gelirleri ve işsizlik sigortası fonunu kullanabilirsin.
Sana devrettiklerimizi teminat gösterip iç ve dış piyasadan borçlanabilirsin.

Peki soruyorum eldekileri sattı, e zaten üretim ayağı olarak bir tek inşaat sektörüne ağırlık verdi, tarım, hayvancılık, teknoloji üretimi yapılmadı, ya yanlış bir hamle yapar hatalı bir alana yatırım yaparsa, varlık fonu bir şirkettir biliyorsunuz piyasaya sürdüğü hisseler zarar ederse ki büyük gireceği için zarar milyon dolarla olacaktır, borçlanmalarını geri ödeyemezse, bazı Avrupa ülkelerinde varlık fonlarında yaşandığı gibi ola ki bir sebepten zarar ederse ne olacak?

Cevap TVF krizi ülkenin krizi olabilir, bu da ürkütücüdür.

Son düzenleme:
Sen en iyisi gul katila katila kendi haline tabi, 79 yillik cumhuriyet donemi 6200 km yol, 14 yillik akp donemi 19 bin km yol, yola cikmamissan zaten gormemisindir, ya da amamîsiniz kor yani teknik ilerledi doktora gorun. Kardak dedigin yer ege de sularin cekilmesiyle buna yeni dilde gel git, eski dilde med-cezir denir kamerin yani ay deyimde anla onun kendi yorungesinde hareket ederken dunyaya yaklasmasi ve uzaklasmasi ile olan su hareketidir, dolayisi ile sular cekilir kayaliklar ortaya cikar, siz onu bunu kayaliklari birakinda o canim 12 adalari yunana kim verdi onu cevapla, istersen marmaray/avrasya deniz alti tunellerine hic girmeyilim, daha 15 sene onceye kadar yerin ustunde dogru duzgun yolumuz yoktu, istersen Sen bi izmire git gor :)

Demek arastirmani yapmadin. O zaman soyle diyeyim, 12 ada dedikleri yerde bir bak bakalim aslinda kac ada ve adacik varmis, kaci bizim, kaci Yunaninmis.. Son 11 senede bizim kac tane ada ve adacigimiz kalmis. Ipucu da verdim, daha ne yapayim..
Kayaliklara ada mi diyorsun ? Bir de ben arastirma okuma felan yapma yetenegim yok, ip ucunu bosver hangi adalarmis soyle de ogrenelim biz de, ya da boyle ukela bilmis tavirlara girme, sizin kadar hatta sizden fazla bu ulkeyle ilgilenen sevenler var. Buyrun dinliyorum ada isimleri ????

yol,tünel,kavşak,cadde,park bahçe..

işsizlik, üretim, tarım, ithalat, adalet, hak hukuk, rüşvet, yabancılara satılan devlet kurumları, vakıf bünyesine alınanlar, yumurta, sigara bıraktırma ilacı, alavere dalavere?

Kaynak mi ? bir iki internet blok yazisi, bir iki muhalif capsiz gazete yazisi mi kaynak ?
Burda kalabalik yapmaksa ve sayfa doldurmaksa mesele ben de sizin kaynak diye paylastiginizin 10 katini copy paste yaparim , Uzaydan gelmemisseniz bilirsiniz ki bu ulkede insanlar seker kuyrugunda, yag kuyrugunda, akaryakit kuyrugunda , ekmek kuyrugunda bekledi, ben bekledim ! Uzaydan gelmemisseniz bilirsiniz ki bu ulkenin hastanelerinde insan rehin alindi, maas kuyruklarinda bayilanlar ayilanlar, chp gen mudurunun mudurluk yaptigi sosyal sigortalar hastanesinde ki o rezil durum, mikrop uretme ciftligi gibi durum ki hala hafizalarimizda tazeligini koruyor. Yatirim mis ne yatirimi ya ? o sizin dediginiz uc bes emperyalist kapitalist sebatayist ailenin elinde donen para ve kurumlardi, bu millete zerre iyiligi olmuyordu . Para , para baronlari, sermaye eskiyalarinin elinde donuyor, istedikleri anda istedikleri manipulasyonuda yapip faizi de millete yukleyip servetlerine servet katiyorlar, bu milletide hastanede hasta olarak rehin birakmaya mecbur ettiler. Gercege gelin gercege ! Bu millet nasil bi hayat yasadi, bu millete ne tur hastaneler, ne tur yollar, ne tur okullar reva goruldu ? Bunlari bilmiyorsan 3 ihtimal var, ya uzaylisin, ya multi milyoner babanin cocugu, ya da yeminli gozu kor akp muhalifi.
Nefret sizin cumlelerinizin altinda yatiyor . Tekrar edeyim kaynak dediginiz seylerin kaynaklikla uzak yakin bir iliskisi yok, kaynak olabilmesi icin kaynaklik degeri nedir onu bi ogrenin sonra kose yazisi veya blok yazisini kaynak diye sizin gibi dusunen ve inananlarla paylasirsin

Zararin neresinden donulurse kardir, dogru dedikleriniz , tabi bu feto olayi 2000 lerde baslamadi, 40 hatta 50 yillik mazisi var, Rahmetli Ecevit de bunlara arka cikmis, Demirel, v.s de,
Hali hazirda ki sistem ve anayasa 82 de darbeciler tarafindan yapildigi icin ve dizayn onlari cuntacilari korumak icin edildigi icin Devletin uc ayagindan ikisi olan yasama ve yargi bir nevi darbe ve darbecileri koruma aparati haline getirilmistir, dolayisi ile bu birilerinin surekli istahini kabartmistir, yurutme yani hukumet kimde olursa olsun biz bunlara ceki duzen (darbe/post modern darbe/muhtira) gibi veririz diye insaa edilmistir. Bu sistemin degismesi icin Evet . Yani Milletin iradesini kimseyle paylasmamaya Evet, Egemenlik bi'la kayd-u sart Milletinse ki Milletin bu kurumlar bu sekilde duramaz, bu sistem boyle devam edemez, onun icin Evet
Kilictarogluna gelince benim acimdan ciddiye alinacak biri degildir.

Sevgili Mune, 2007 kapatma davasi, akaninde gezi, akaninde 17 /27 aralik operasyonu, akabinde feto ve nihayet 15 temmuz hain darbe girisimi , bir de Siz gercekten itidalli ve olabildigince objectif birisinis, dolayisi ile kuresel emperyalist cetenin ulkemiz uzerinde kurdugu baskiyi da biliyorsunuzdur, kredi notu dusurme durup dururken, dolar operasyonu , v.b gibi, bir de cevremizde ki Irak, Suriye durumlari , tum bunlari katinca isin icine bulundugumuz sart ve duruma gore cok iyi goturuyoruz.
Abd issizlik orani %30 , biraz da biz disimize gore is istiyoruz, oyle her isi de begenen millet degiliz

Ayrıca bakın, gsmh falan nerden nereye gelmişiz burdanda okuyabiliriz gerçekleri,
https://onedio.com/haber/turkiye-ek...larla-gosteren-bu-analizi-okumalisiniz-761599
Bakınız Verdiğim linkde kaynaklar yazıyor zaten,tüik, imf ve bide konunun iktidat uzmanı hakan özyıldız diyo, begenmedinizmi!
Ayrıca gazete ve blog yazılarıda olsa içeriklerinin %bimilyon doğru olduğunu hepimiz çok biliyoz. Yahuuu bu ülkede, sizi o aklaycam diye kaç gündür uğraştığınız hükümet döneminde gazeteler, köşe yazıları , twitter paylaşımları kaynak delil.. olarak gösterilip insanlar hapislere atılmadımı!! Bal gibi kaynak işinize gelirse artık, yok gelmez girip bi zamet Tüikden bakın. Uydurmayında
Yok çok şükür bu dünyada yaşıyorum ve herşeyin bilincindeyim. Yag kuyruğu ekmek kuyruğu, üzerinden yıllar geçmiş duyanda derki ülke norveç Finlandiya olmuş. Şimdi yokmu, bacılarınız ellerinde plastik kutularla yemek kuyruğundalar, yardım paraları için birbirlerini eziyorlar. Hep aynı masallar..... millet uzaya çıkıyor, hala hastanede kuyruk yokki, rehine yokki yok heee evde bekliyor artık millet. Bak bak yatırımda begenmiyorlar,
Yahuuu o yatırımları sata sata Ülkede satılmadık yer bırakmadılar 2 tane yol yaptılar havalarından geçilmiyor. Eskiden deveyle gezer, istanbuldan karşıdan karşıya yüzerek gecerdik
Gemicikler, pırlantalar,cipler, yalılar, özel jetli umreler, gucciler şanneller milleti yokluğa şükrettirip, lüks hayatlar. Evet ülkede birşeyler baya bir gelişti, ama ne ülke ne millet siz geliştiniz siz...
En önemli kurumlarımız, okullarımız tecavüzden başka haberlere konu olmuyor. Birara hergün havaya ucuyorduk meydanlarda havaalanlarında demokrasi mitingleriniz geldide Biranda kesildi ne hikmetse! Terörle kolkolaydınız sonra küstünüz. Kandırıldınız... Fetoyla kol kolaydınız, ne istediyse verdiniz sonra memleketi paylaşamadınız 15 temmuz cete savasları. Kandırıldınız...Yazık olsn ölenlere oldu. Göyaaa Avrupaya vizesiz giriyordunuz ,bakanınızı mülteci gibi sınır dışı ettiler.kıskandılar...
Baronlar baronlar,ne iş biran melik gökçek yazıyor sandım. Entel olcam diye zorlamayın yahuu.
Evet bir insanın, ülkenin nerden nereye geldiğini görmemesi için ya dünyadan bi haber, ya hükümet değneği yada zır cahiil olması gerekir
Sahi şu imf ye verdiğiniz borç noldu

Şu formda 1500 msjım var 1 tane nefret içerikli yazım yok. 3 gündür burda yazıyonuz herlafınız içinde bir nefret nefret nefret..

Son düzenleme:
Yorumumu net değerlendirdiğiniz ve objektif olduğumu belirttiğiniz için çok teşekkür ediyorum, bunun anlaşılması benim için kıymetli evet değindiğiniz bazı meselelerinde farkındayım, coğrafya olarakta önemli stratejik bir konumdayız bununda farkındayım, o meseleleri bilahare istişare ederiz olmazsa

Hayir diyecegim, ve bunun akpnin ulkeyi nasil yonetip yonetmedigiyle hic alakasi yok.
Hükümet değil, hükümet sistemi değişikliği oylaması aslında, Ama bu topikte genelde öbür yönde konuşuluyor.

'Nasıl yönetip yönetmediğiyle alakası yok' diyen biri de Evet diyeceğimle bitirecek gibi geliyor insana

Hayir iyi veya kotu yonetsin farketmez. Ben anayasa degisikligine oy veriyorum.
İster mukemmel yonetsin yine de oyum hayir olur.
Degisikligi begensem ve berbat bir yonetim olsa ona da evet derdim.

Oy kullanmaya giderken açılım saçmalığını ve fetö'ye kananları unutmayalım. Bu kadar kandırılan insanlara nasıl güvenilir orası muamma....

Bir de Şehit Aileleri Derneğinin hayır dediğini unutmamak gerek.

Siz de eger istemediginiz bir hukumet /parti bu yeni anayasa ile basa gelirse neler olabilecegini aklinizda bulundurun :)
Esas Tayyip'ten sonrası için lazım Başkanlık sistemi. Millet olarak meclisi seçip, gücü elimize almalıyız. Zaten her zaman böyle karizmatik lider gelmez. Ondan sonra gelsin koalisyonlar gitsin hükümet krizleri.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…