1993 ve sonrası krizleri inceleyebilirsiniz, bunlar bilinen, Avrupa ve Asya ülkelerinde de etkili olan krizler, Kemal Derviş atanması gereken doğru kişi miydi, yaptıkları olması gerekenler miydi tartışılır, o konuda birşey diyemeyeceğim ama Mehmet Şimşek'te yurtdışında yaşıyordu, Kemal Derviş için ne kadar ithal bakan denmişse Mehmet Şimşek içinde dendi ve epey eleştirildi.Sevgili Mune
Dediklerinizin %90'nına katılmıyorum, tamam o canımızı alan depremin tabiki de etkisi oldu, ama nerdeyse 90 yıllık bir ülkenin memurlarının dahi maaşını ödeyemeyecek seviyeye inmesi, yani iflas etmesi öyle 6 milyar dolar paranın ekonomiden çekilmesiyle olmaz, olsa bile bu ne menem, ne kadar kötü yönetilen bir ülke ki bu duruma düşebiliyor ?
28 şubat alçak hain post modern darbe sürecinde 300 milyar dolar paramız bankalardan hortumlandıRahmetli Ecevit ve hükümeti de sadece seyretti hatta imf'nin Kemal Derviş'i "atamasına" dikkat et bu çok acı verici, imf ülkemize birini "atıyor" ses dahi çıkaramadı. Sezer'de ancaa kitap fırlatabildi.
Dünya şu anda da kriz de, dedikleriniz doğruysa o zaman hâli hazırda ki hükümet ve Cumhurbaşkanının hiç bir suçu yok, hatta başarılı, zirâ merkez rezervi 2002 de 36 milyar dolardı, şimdi 130 milyar dolar nakit, 1923 ila 2002 arası gsmg 235 milyar dolardı, 2002 /2015 840 milyara çıkmış, yaşanan gezi, hendek operasyonu ve 15 temmuz hain darbe kalkışması olmasaydı şu anda 1 trilyon dolara gelmişti, yine gelecek, ülkemizi Türkiye'mizi en iyi yere getireceğiz hep beraber.
Sende oylesin canimsen harikasın
Teşekkür ediyorum, benim üslubum anlaşıldı ya da anlaşılamadı bilemiyorum lakin siyasetçileri, hükümetleri sağ veya sol görüşte oldukları için yakınlık uzaklık derecesine göre değil aslında tüm vatandaşları ilgilendiren konulara göre değerlendirir ve eleştiririm.Zeymurel ve Mune yorumlarınızdaki netliği hayranlıkla okudum.Varlığınız umut verici.
Sen en iyisi gul katila katila kendi haline tabi, 79 yillik cumhuriyet donemi 6200 km yol, 14 yillik akp donemi 19 bin km yol, yola cikmamissan zaten gormemisindir, ya da amamîsiniz kor yani teknik ilerledi doktora gorun. Kardak dedigin yer ege de sularin cekilmesiyle buna yeni dilde gel git, eski dilde med-cezir denir kamerin yani ay deyimde anla onun kendi yorungesinde hareket ederken dunyaya yaklasmasi ve uzaklasmasi ile olan su hareketidir, dolayisi ile sular cekilir kayaliklar ortaya cikar, siz onu bunu kayaliklari birakinda o canim 12 adalari yunana kim verdi onu cevapla, istersen marmaray/avrasya deniz alti tunellerine hic girmeyilim, daha 15 sene onceye kadar yerin ustunde dogru duzgun yolumuz yoktu, istersen Sen bi izmire git gor :)Yazdiklarina guleyim mi aglayim mi sasirdim inan ki.. Ben en iyisi bir sey yazmayayim, sen madem arastirmayi seviyorsun, ac karayollari resmi sitesini, bak oradan kac yilda ne yollar yapilmis zamaninda, kac kilometresini AKP cift yol yapmis diye bir zahmet. Orada Karayollari sitesinin tarihce bolumunde hepsi var, simdi beni ugrastirma.. Ha bir de su adalara bir zahmet bir daha bakiver, Tansu Ciller'in zamaninda cikan "Kardak krizi" haberlerine de bir bakiver, o adalar kiminmis Tansu Ciller neden o gun oyle kukremis, belki daha iyi anlarsin.
Kayaliklara ada mi diyorsun ? Bir de ben arastirma okuma felan yapma yetenegim yok, ip ucunu bosver hangi adalarmis soyle de ogrenelim biz de, ya da boyle ukela bilmis tavirlara girme, sizin kadar hatta sizden fazla bu ulkeyle ilgilenen sevenler var. Buyrun dinliyorum ada isimleri ????Demek arastirmani yapmadin. O zaman soyle diyeyim, 12 ada dedikleri yerde bir bak bakalim aslinda kac ada ve adacik varmis, kaci bizim, kaci Yunaninmis.. Son 11 senede bizim kac tane ada ve adacigimiz kalmis. Ipucu da verdim, daha ne yapayim..
Kaynak mi ? bir iki internet blok yazisi, bir iki muhalif capsiz gazete yazisi mi kaynak ?Türkiyeye imf ye borç mu verdiişte konu tam olarak burda ciddiyetini kaybediyor. Sallaaaaa, nede olsa araştırmayan, inanan hay sen çok yaşa muhteşem insan diyenler çok
Türkiye’nin IMF’ye borç verdiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu olan taahhüt edilmiş miktardır. Bu sebeple, Nihat Zeybekçi’nin iddiasında büyük oranda doğruluk payı yoktur.
http://www.dogrulukpayi.com/beyanat/54039a34d897b
Hadi sıfırladık deyin ona diycek sözüm yok peki onu sıfırlarken nereye borç yaptık, buyurun,
http://m.milligazete.com.tr/default.aspx#!/haberdetay.aspx?ID=411532
1923 ne alaka yaaa, siz son 15senenize bakın. Savaştan çıkmış yokdan var olmuş bir dönemle kendi dönemizi kıyaslanamaNızda ayrı bir konu zaten.
2002'de 8 milyon icra dosyası vardı…
2012'de 21 milyon dosyaya ulaştı!
Vatandaşın bankalara 2002'de 6.6 milyar borcu vardı…
2013 Ekim ayında 322 milyara çıktı.
Bu arada iktidarlar ne harcamışlar ve ne kadar büyüme sağlamışlar:
AKP’den önce AKP döneminde Türkiye’de, çok partili yaşamın başından 2002’ye kadar geçen 56 yılda iş başına gelen hükümetler:
95 milyar dolar iç borç,
130 milyar dolar dış borç,
8 milyar dolarlık özelleştirme,
542 milyar dolar vergi geliri olmak üzere, toplam 775 milyar dolar para kullandı.
AKP iktidarı ise son 11 yılda (2003–2013):
134 milyar dolar iç borç,
207 milyar dolar dış borç,
50 milyar dolarlık özelleştirme,
1,2 trilyon dolar vergi geliri olmak üzere, toplam 1.617 trilyon dolar para kullandı.
AKP kullandığı iki kat paraya rağmen, büyümede kendinden önceki iktidarlardan daha başarısız!
AKP’den Önceki dönemde yaşanan savaşlara (Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı), depremlere, ihtilallere, küresel krizlere rağmen, 56 yılda iş başına gelen 42 Hükümet Türkiye’yi her yıl ortalama yüzde 5.1 büyüttü.
Kendinden önceki iktidarların 56 yılda kullandığı kaynağın 2 katını 10 yılda kullanmasına rağmen, AKP iktidarında ortalama yıllık büyüme yüzde 4.8 oldu.
1950’den 2002’ye kadar geçen 52 yılda Türkiye’nin toplam cari açığı 44 milyar dolar olurken, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında, Türkiye, dünyanın en yüksek cari açığına sahip 41. ekonomi idi.
1923’den 2002’ye kadar geçen 79 yılda Türkiye’nin toplam dış ticaret açığı 246,9 milyar dolar oldu. AKP yönetiminde geçen 10 yılda toplam cari açık 7.5 kat artarak 333 milyar dolara ulaştı.
Türkiye 2011’de, ABD’den sonra dünyanın en yüksek cari açığına sahip ikinci ekonomi; 2012’de ise en yüksek cari açığa sahip 8. ekonomisi oldu.
AKP’nin iktidar olduğu son 1 yılda Türkiye’nin toplam dış ticaret açığı 2.5 kat artarak 587 milyar dolara ulaştı.
AKP iktidara geldiğinde imalat sanayinin, milli gelir içindeki payı yüzde 18 idi. Türkiye dünya imalat sanayi üretimi liginde, 1990’da 13.; 2000’de de 15. sıradaydı.
AKP elinde geçen 10 yılın sonunda imalat sanayimizin milli gelir içindeki payı yüzde 15.6’ya indi. AKP iktidarı elinde Türkiye 2010’da dünyanın en büyük ilk 15 imalat sanayi ekonomisi liginden düştü.
AKP iktidara geldiğinde çiftçilerin işlediği tarımsal alan 24 milyon hektardı. 10 yıllık AKP iktidarında işlenen tarım alanı 3.4 milyon hektar azaldı. Çiftçiler 6.5 İstanbul büyüklüğündeki tarım alanını ekemez hale getirildi. Tarımda kendi kendine yeten Türkiye, AKP iktidarında karnını doyurmak için Arjantin’den mısır, Ukrayna’dan buğday, Şili’den Angus ithal ediyor. Tüm Cumhuriyet tarihinde ilk kez “sap ve saman” AKP iktidarında ithal edildi.
AKP iktidarından önceki 22 yılda (1980–2002) Türkiye’de ortalama işsizlik yüzde 8.3 düzeyindeydi.
AKP iktidarı elindeki son 10 yılda ortalama işsizlik yüzde 10.9 oldu. İşsizlik halen iki haneli rakamlarda geziyor. Yine çalışmak isteyen gençlerin beşte biri iş bulamıyor.
AKP İktidara geldiğinde tüketicilerin bankalara borcu 2.2 milyar TL, vatandaşların bankalara kredi kartı borcu 4.3 milyar TL idi. Ailelerin her 100 TL’lik gelirine karşı 4.7 TL borcu vardı. Kişi başına dış borç 1.963 dolar idi.
2013’ün Şubat ayında tüketicilerin bankalara borcu 100 kat artarak 201 milyar TL’ye ulaştı. Aynı ay itibariyle vatandaşların bankalara kredi kartı borcu 17 kat artarak 72.2 milyar TL oldu.
2012’nin Eylül ayı itibariyle ailelerin her 100 TL’lik gelirine karşı 48 TL borcu var. 2012 itibariyle kişi başına dış borç 4.500 dolara çıktı.
Bugün doğan her çocuk; kaşını, gözünü, burnunu anne veya babasından, 2.537 dolar fazladan dış borcu da AKP iktidarından alıyor(!)
AKP’nin iktidara geldiği yıl Türkiye’nin yurt dışına olan borçları ile alacakları arasındaki fark, yani açık pozisyonu 85 milyar dolardı. 2003’de reel sektörün döviz açık pozisyonu 18.5 milyar dolardı.
16.4 milyar dolar kısa vadeli dış borç, 626 milyon dolar da cari açığa karşılık, Merkez Bankası kasası 28.3 milyar dolar rezervle, AKP iktidarına emanet edildi. Yani her 100 dolarlık kısa vadeli dış borç ve cari açık için, Merkez Bankası kasası 166 dolar rezervle AKP’ye verildi.
AKP elinde açık pozisyon 5 kat artarak 426 milyar dolara ulaştı. AKP iktidarında reel sektörün döviz açık pozisyonu 7.7 kat artarak 142.4 milyar dolara ulaştı.
2013 Ocak ayında Merkez Bankası’nın kasasında 125 milyar dolar rezerv, buna karşılık 107,5 milyar dolarlık kısa vadeli dış borç ve 46,8 milyar dolarlık cari açık var. AKP iktidarında, her 100 dolarlık dış borç ve cari açık karşılığında devletin
kasasındaki rezerv 81 dolara düştü.
Günde 2 dolardan az kazanan nüfusun toplam nüfus içindeki payı 2002’de:
Türkiye’nin de içinde yer aldığı Gelişen Avrupa ve Orta Asya Ekonomilerinde yüzde 7.9
Arjantin’de yüzde 23.1;
Meksika’da yüzde 13.5;
Tayland’da yüzde 13.4;
Brezilya’da yüzde 20.2;
Türkiye’de ise yüzde 9.6 idi.
Geldiğimiz noktada günde 2 dolardan az kazanan nüfusun toplam nüfus içindeki payı:
Gelişen Avrupa ve Orta Asya ekonomilerinde 5.7 puan düşerek yüzde 2.2’ye
Arjantin’de 21.2 puan düşerek yüzde 1.9’a;
Meksika’da 9 puan düşerek yüzde 4.5’a;
Tayland’da 8.4 puan düşerek yüzde 5’e;
Brezilya’da 8.9 puan düşerek yüzde 11.3’e indi.
Türkiye’de ise sadece 4.9 puan düşerek yüzde 4.7’ye geriledi.
AKP kendinden önceki iktidarların 56 yılda kullandığı paranın 2 katını 10 yılda kullandı.
Buna rağmen bugün Türkiye’de:
44 milyon kişi iki günde bir, bir kap et yemeği yiyemiyor,
26 milyon kişi kendine yeni bir elbise alamıyor, eskilerle idare ediyor,
58 milyon kişi evinde eskiyen masa, sandalyesini değiştiremiyor,
61 milyon kişi konut masrafları altında eziliyor,
42 milyon kişi borçlarını ödemekte zorlanıyor,
63 milyon kişi evinden uzakta bir hafta tatil yapamıyor,
49 milyon kişi ucu ucuna geçiniyor ve beklenmedik bir harcama çıkarsa karşılayamıyor.
İşte mucize bu rakamlarla yaratıldı!
http://blog.milliyet.com.tr/ekonomi...doneminin-karsilastirmasi/Blog/?BlogNo=440048
Bak ben senin gibi hikaye anlatmadım, kaynaklarımıda ekledim. Demiştim lafla peynir gemisi yürümez. Varsa kaynak ekle...
Sizlerde fazlasıyla olan o nefret denilen şey bende hiç olmadı olmuyacakda.
Zararin neresinden donulurse kardir, dogru dedikleriniz , tabi bu feto olayi 2000 lerde baslamadi, 40 hatta 50 yillik mazisi var, Rahmetli Ecevit de bunlara arka cikmis, Demirel, v.s de,İşte biz de yaklaşık 2000'lerin başından beri siyonist, ahlaksız, ajan Fetullah derken bizi dindar bir adamı kötüleyen ahlaksız, dinsiz damgası vuran ve 2013'e kadar onun örgütlenmesine göz yumanlar, onunla ağlayanlar, onunla gülenler yüzünden yaşadığımız 15 Temmuz darbesinden bahsediyoruz. Öncesinde adam askeriyenin anasını ağlatırken, haksız kumpaslar kurarken, bizim en güçlü yanımız olan askeriyeyi hiç ederken, yağmalarken, kendi adamlarını yerleştirirken gülüp oynayan, çanak tutanlar sayesinde 15 Temmuz yaşanmadı mı bacım? Ergenekon'un savcısı kimdi Kılışdaroğlu mu? 2010'da KPSS soruları çalındı diye bas bas bağırıldığında ve kanıtlar ortada gün gibi duruken, haklar yendiğinde, adaletsiz şekilde atamalar yapıldığında, devletin tüm kurumları haksız ele geçirildiğinde susanlar kimdi?
Ne zamanki Fetullah ters düşüldü baktık ki aaa evet Ergenekon kumpasmış, 2010 KPSS'de sorular çalınmış denmeye başlandı. Gün gibi kabak gibi gerçekler ortadaydı ama nedense Aralık sürecinden sonra görüldü bunlar.
İşte daha fazla kandırılmayalım, cemaatlerin, tarikatların, itin, kopuğun darbesine maruz kalmayalım diye Hayır zaten...
Varsa bunlara "eee ama kandırıldıııh" dışında cevabın onları yaz. Öyle ekonomi ile ilgisi olmayan, uydurma ekonomi bilgileri ile gelme mümkünse. O kadar iyi ekonomi varsa dolar neden TL karşısında böyle cirit atıyor ona bi cevap ver. Çoğu fakir Avrupa ülkesinin parası neden senin parandan değerli bunu bi açıkla...
Sevgili Mune, 2007 kapatma davasi, akaninde gezi, akaninde 17 /27 aralik operasyonu, akabinde feto ve nihayet 15 temmuz hain darbe girisimi , bir de Siz gercekten itidalli ve olabildigince objectif birisinis, dolayisi ile kuresel emperyalist cetenin ulkemiz uzerinde kurdugu baskiyi da biliyorsunuzdur, kredi notu dusurme durup dururken, dolar operasyonu , v.b gibi, bir de cevremizde ki Irak, Suriye durumlari , tum bunlari katinca isin icine bulundugumuz sart ve duruma gore cok iyi goturuyoruz.1993 ve sonrası krizleri inceleyebilirsiniz, bunlar bilinen, Avrupa ve Asya ülkelerinde de etkili olan krizler, Kemal Derviş atanması gereken doğru kişi miydi, yaptıkları olması gerekenler miydi tartışılır, o konuda birşey diyemeyeceğim ama Mehmet Şimşek'te yurtdışında yaşıyordu, Kemal Derviş için ne kadar ithal bakan denmişse Mehmet Şimşek içinde dendi ve epey eleştirildi.
Şunu da ilave edeyim, tüm partileri ekonomik reformlarını eleştiririm ama misal Ali Babacan başarılı bir ekonomi bakanıydı, onun zamanındaki atılımları birçok ekonomist takdir eder, Türkiye'nin yükseliş gösterdiği döneme bakarsanız Babacan etkisini fark edersiniz, görevden ayrılmasıyla piyasa da etkilendi(borsa, viob, yatırımcılar kanadından bahsediyorum)
Katılırsınız katılmazsınız lakin 2008 sonrası tam olarak bir ekonomik reform olmadı, şu anda da bir ekonomik reform söz konusu değil, ekonominin canlanması için inşaat sektörü ve varlık fonuna bel bağlandı, size bazı verilerden bahsedeyim 2016 yılı itibariyle hane halkı borcu 440 milyar TL. Türkiye'nin toplam borcu 3 trilyon civarı.
İşsizlik oranı %14 son 14 yılda işsizlik %40 artmış durumda, varlık fonuyla eldeki değerli varlıkları teminat gösterip borçlanmayı planlayan bir ekonomik yol haritamız var, verdiğiniz veriler tamam fakat diğer göstergeleri de beraber değerlendirmek gerekiyor, en azından durumun ekonomik kısmı için yazıyorum, size örnek gösterdiğim verilerde sizinkiler kadar gerçektir, kesinlikle ivedilikle varlık fonu vb değil, kalıcı, ileri götürecek ekonomik paket hazırlanmalı, hala böyle bir paket yok, böyle bir paket olmazsa ülke ekonomik olarak ciddi boyutta zora girecek ve olabilecek global krizlerden hane halkı çok kötü etkilenecek, enflasyon yüzde 10'larda görünse de sizden İstanbul pazarlarında sivri biberin kilosunu sormanızı rica edeceğim, 16 lira da çünkü o bakımdan.
Yani halkın evine yansıyan enflasyon, KDV oranları vs aşırı, başka bir topikte okudum Bağdat caddesinde dükkanlar kapanıyormuş, veriler evet itibar edilmelidir, öte yandan bir de halkın yaşadığı ekonomik sıkıntı gerçeği var.
Kaynak mi ? bir iki internet blok yazisi, bir iki muhalif capsiz gazete yazisi mi kaynak ?
Burda kalabalik yapmaksa ve sayfa doldurmaksa mesele ben de sizin kaynak diye paylastiginizin 10 katini copy paste yaparim , Uzaydan gelmemisseniz bilirsiniz ki bu ulkede insanlar seker kuyrugunda, yag kuyrugunda, akaryakit kuyrugunda , ekmek kuyrugunda bekledi, ben bekledim ! Uzaydan gelmemisseniz bilirsiniz ki bu ulkenin hastanelerinde insan rehin alindi, maas kuyruklarinda bayilanlar ayilanlar, chp gen mudurunun mudurluk yaptigi sosyal sigortalar hastanesinde ki o rezil durum, mikrop uretme ciftligi gibi durum ki hala hafizalarimizda tazeligini koruyor. Yatirim mis ne yatirimi ya ? o sizin dediginiz uc bes emperyalist kapitalist sebatayist ailenin elinde donen para ve kurumlardi, bu millete zerre iyiligi olmuyordu . Para , para baronlari, sermaye eskiyalarinin elinde donuyor, istedikleri anda istedikleri manipulasyonuda yapip faizi de millete yukleyip servetlerine servet katiyorlar, bu milletide hastanede hasta olarak rehin birakmaya mecbur ettiler. Gercege gelin gercege ! Bu millet nasil bi hayat yasadi, bu millete ne tur hastaneler, ne tur yollar, ne tur okullar reva goruldu ? Bunlari bilmiyorsan 3 ihtimal var, ya uzaylisin, ya multi milyoner babanin cocugu, ya da yeminli gozu kor akp muhalifi.
Nefret sizin cumlelerinizin altinda yatiyor . Tekrar edeyim kaynak dediginiz seylerin kaynaklikla uzak yakin bir iliskisi yok, kaynak olabilmesi icin kaynaklik degeri nedir onu bi ogrenin sonra kose yazisi veya blok yazisini kaynak diye sizin gibi dusunen ve inananlarla paylasirsin
Bakınız Verdiğim linkde kaynaklar yazıyor zaten,tüik, imf ve bide konunun iktidat uzmanı hakan özyıldız diyo, begenmedinizmi!Ayrıca bakın, gsmh falan nerden nereye gelmişiz burdanda okuyabiliriz gerçekleri,
https://onedio.com/haber/turkiye-ek...larla-gosteren-bu-analizi-okumalisiniz-761599
Yorumumu net değerlendirdiğiniz ve objektif olduğumu belirttiğiniz için çok teşekkür ediyorum, bunun anlaşılması benim için kıymetli evet değindiğiniz bazı meselelerinde farkındayım, coğrafya olarakta önemli stratejik bir konumdayız bununda farkındayım, o meseleleri bilahare istişare ederiz olmazsaSevgili Mune, 2007 kapatma davasi, akaninde gezi, akaninde 17 /27 aralik operasyonu, akabinde feto ve nihayet 15 temmuz hain darbe girisimi , bir de Siz gercekten itidalli ve olabildigince objectif birisinis, dolayisi ile kuresel emperyalist cetenin ulkemiz uzerinde kurdugu baskiyi da biliyorsunuzdur, kredi notu dusurme durup dururken, dolar operasyonu , v.b gibi, bir de cevremizde ki Irak, Suriye durumlari , tum bunlari katinca isin icine bulundugumuz sart ve duruma gore cok iyi goturuyoruz.
Abd issizlik orani %30 , biraz da biz disimize gore is istiyoruz, oyle her isi de begenen millet degiliz
Hükümet değil, hükümet sistemi değişikliği oylaması aslında, Ama bu topikte genelde öbür yönde konuşuluyor.Hayir diyecegim, ve bunun akpnin ulkeyi nasil yonetip yonetmedigiyle hic alakasi yok.
Hayir iyi veya kotu yonetsin farketmez. Ben anayasa degisikligine oy veriyorum.Hükümet değil, hükümet sistemi değişikliği oylaması aslında, Ama bu topikte genelde öbür yönde konuşuluyor.
'Nasıl yönetip yönetmediğiyle alakası yok' diyen biri de Evet diyeceğimle bitirecek gibi geliyor insana
Peki. Ama yine de:Hayir iyi veya kotu yonetsin farketmez. Ben anayasa degisikligine oy veriyorum.
İster mukemmel yonetsin yine de oyum hayir olur.
Degisikligi begensem ve berbat bir yonetim olsa ona da evet derdim.
Siz de eger istemediginiz bir hukumet /parti bu yeni anayasa ile basa gelirse neler olabilecegini aklinizda bulundurun :)
Esas Tayyip'ten sonrası için lazım Başkanlık sistemi. Millet olarak meclisi seçip, gücü elimize almalıyız. Zaten her zaman böyle karizmatik lider gelmez. Ondan sonra gelsin koalisyonlar gitsin hükümet krizleri.Siz de eger istemediginiz bir hukumet /parti bu yeni anayasa ile basa gelirse neler olabilecegini aklinizda bulundurun :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?