Bakıcı, Kreş, Oyun Ablası Anaokulu uyum süreci

Çocuğunuzun bakıcı veya kreş deneyimleri, önerirler, tavsiyeler, karşılaşılan problemler, oyun ablaları ve oyun grupları

Adivar

Guru
Kayıtlı Üye
27 Haziran 2007
6.169
49
358
İstanbul
Psikolog Eda GÖKDUMAN

Okul öncesi dönem çocuğunuzun bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimi açısından yaşamında çok büyük bir yer tuttuğunu biliyor muydunuz? Bu dönemde çocuğunuzun kişiliğinin %80 i oluşmaktadır. Bu nedenle anaokulu döneminde ilk sosyalleşme sürecini yaşayan çocuğunuzun bu dönemi sağlıklı geçirmesi çok önemlidir.

Anaokuluna alışma dönemi bazı çocuklar için çok sancılı geçmektedir. Çocuğun ilk güven duyduğu obje annedir, sonrasında baba ve bakımı ile ilgilenen anneanne, dede, hala vb kişilerdir. Alıştığı kişilerden sonra başka insanlara güvenmek, dış dünyaya açılmak çocuk için zor bir süreç olacaktır. Bu sürecin zor geçtiğini en çok gözlemlediğimiz aile yapıları aşırı koruyucu- kollayıcı tutum sergileyen anne ve babalardır. Bu tip ailelerde çocuk bireyselleşmeyi sağlayamaz çünkü çevresindeki kişiler yoğun endişelerinden dolayı ya da o henüz küçük diye buna bir türlü izin vermemektedir. Büyüyen her çocuk bireyselleşmek için çaba gösterir, çevresini merak eder, dokunur, yürümek için çaba gösterir ve yürür, yürüyerek ulaşabildiklerinin sayısı artar ve daha çok merakı artar, istediklerini yapmak için sizinle inatlaşır ve kendini ortaya koyar, tüm bunlar çocuk için bir bireyselleşme çabasıdır.

Çocuğun anaokuluna başlama sürecinde sadece çocuk değil annenin de duygusal olarak hazır olması gerekir. Çocuğun ayrılırken duygusal olarak annenin üzüntü ve kaygısını hissetmesi anaokuluna uyum sürecini zorlaştırmaktadır. Çoğunlukla karşılaştığımız durum annelerin çocuklarının ağlamalarına dayanamadıkları noktada onları anaokulundan alma davranışı göstermeleridir. Bu tutum çocuğun gelişimi için oldukça tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle annenin duygusal olarak bu kısa süreli ayrılık sürecine hazır olması ya da iki tarafın ayrılık anksiyetesi yaşamaması için kurum psikoloğu ile birlikte hareket edilmesi gerekir.

Anaokulu öncesinde uyum sürecini kolaylaştırmak için oyun grupları oldukça yararlı olmaktadır. Kısa sürelerle başlayan ayrılıklar zamanla daha uzun sürelere yayılmakta ve çocuğun endişesini azaltmaktadır.

Anne – babanın çocuğun içinde bulunduğu yaş itibariyle ayrılık kavramına zihinsel olarak hazır olmadığının farkında olması gerekir. “Sadece 1 saat oyna sen ben hemen gelicem ” ya da “ Eve kadar gidip gelicem “ ifadesini bir yetişkin gibi algılayamaz, “annem beni bırakıp gitti, bir daha gelmeyecek” olarak algılar ve yoğun endişe yaşar . Bu nedenle anaokuluna uyum sürecinde ilk günlerde annenin de okulda kalması yararlı olacaktır. Çocuk anneyle aynı sınıfta durma ihtiyacı duyuyorsa o oyun oynarken anne bir köşede kitap, dergi vs okuyabilir, zamanla uzaklaşma ve güven çalışmalarına devam edilmesi yararlı olacaktır. Annesinin okulda olduğunu hisseden çocuk kendini daha rahat hissederek oyunlara katılacak ve birlikte olduğu öğretmenine, arkadaşlarına güven duyacaktır. Anne ve öğretmen birlikte hareket etmeli ve zamanla anaokulundaki gereksinimlerin karşılanması anneden öğretmene geçmelidir.Öğretmenine güven duyan bir çocuk zamanla annenin yokluğundan kaygı duymayacak, okula- arkadaşlarına uyum sağlayarak sağlıklı bir sosyalleşme süreci geçirmiş olacaktır.

Uzun süre okula adapte olamayan ve yoğun kaygılar yaşayan bir çocuğun anaokuluna gitme konusunda zorlanmaması gerekir. Çocuğun duygularının ve okulla ilgili düşüncelerinin çok iyi algılanması gerekir. Bu çocuk için travmatik bir olay olabilir ve farklı psikolojik problemler yaşamasına zemin hazırlayabilir. Bu çocuğun henüz okul yaşamına hazır olmadığını gösterir. Böyle bir durumda bir uzmanla hareket edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

Anaokulu seçerken bir takım noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekir. Anaokulunu seçerken çocuğun fikrinin alınması birincil şarttır. Orayı sevmesi ve kendini orada iyi hissetmesi önemlidir. Anaokulunda verilen eğitimin kaliteli olması , personelin konu ile ilgili olarak iyi yetiştirilmiş olması, hijyen ve güvenliğin sağlanması, kurumda bir psikolog bulunması da dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Size düşen görev ise öğretmeni ve diğer anaokulu çalışanları ile iletişimizi sürekli olarak sürdürmeniz ve birlikte hareket etmeniz.

Bu güzel yazı için teşekkürler....İşte şimdi bende aynı bu noktadayım.Hafta içi öğleden sonraları için oğlum kreşe başladı bugün ama gitmeden önce yarım saat ağladı,sonra yuvada 2 defa yanıma ağlayarak geldi3.de de yapıştı bırakmadı.Sanki bir yerine birşey yapılmış gibi ağlıyor.Yuvadakiler çok ilgili.Soruyorum oğlum neden ağlıyorsun diye,sen gideceksin ondan diyor.Bu tür tecrübelereden geçmiş ve başarıya ulaşmış annelerin tavsiyelerini bekliyorum...

ınsanın içi eziliyor resmen , ama tek yol esnememek , taviz vermemek. Başka yolu yok onların iyiliği için. Biz yeni atlattık - umarım - bugün rahat gittik okula ilk defa. :) Geçen hafta hasta idi , bir gün göndermeyeyim kendini toparlasın diye niyetleniyordum , sabah gitmiyeceğim diye ağlayınca vazgeçtim hazırlayıp götürdüm. Öğretmenine de hasta olduğunu iyi görmezlerse haber vermelerini söyledim , sırf kaytarmaya alışmasın diye getirdim dedim . Doğru yaptığımı söylediler , normal saatine kadar da aramadılar keyfi yerindeymiş. Naz yapıyorlar bize , içeri girince oyuna dalıyorlar .

Benim oğlumda aynı şeyi söylüyordu , ayrılırken kaçta orada olacağınızı net olarak belirtin ve o saatte mutlaka orada olun , güven vermek gerekiyor . Birde kreşin istediğiniz halde size yasak olduğunu maalesef giremediğinizi söyleyin , orayı kendi yaşıtları ve öğretmenleri için yapılmış çok özel bir yer olarak anlatın.

Bir de ben başlamadan önce bir süre anlattım yuvayı yapılanları , ilk 2 haftanın biraz zor olacağını ama alıştığında çok mutlu olacağını vb. söyledim hep.

Zor dönem kolay gelsin.

Son düzenleme:

İlgin için teşekkürler.Bizde dün iyi sayılırdık.Yuvaya götürdüm-bu arada bıraktım demeyecekmişiz-işim var gitmek zorundayım dedim.boynu bükük kabullendi.1,5 saat kadar aşağıda bekledim hiç ses çıkmadı,eve döndüm.Almaya gittiğimde de ona küçük hediyeler verdiler.bende bir şey götürmüştüm çok mutlu döndü.Darısı bugünün başına.Rabbim hepsine sağlıklı güzel günler göstersin

biz de yeni başladık okula :) geçen hafta 2 gün oyun grubuna gitti, 2 gün yarım gün. Bu hafta da tam gün gitti hep.28 aylık ama çok çabuk uyum sağladı. Hazır olduğunu biliyordum zaten. Gün içinde orada çok iyi olduğunu söylüyorlar öğretmenleri. Kurumun müdürü pedagog zaten.
Ama tam güne geçtikten sonra babasıın onu bütün çocuklar gittikten sonra alması, bunun 2. gün tekrarlanması biraz sorun yarattı ( 2. gün ağlamış babam gelmeyecek mi diye (( bu beni çok üzdü ertesi sabah gitmek istiyorum okula demiş, babası zor götürmüş. Sonra ben 2 gün erken aldım. Ne zaman tam olarak alışacak bilmiyorum ama çok çok üzüldüm, bize güveni sarsıldı çünkü ((

arkadaşlar benim kızım 5 yaşında anaokuluna gitmeyi çok istedi bende yolladım ilk 1 hafta çok iyiydi hatta beni beklemene gerek yok gidebilirsin bile dedi ama nolduysa 2 hafta okuldan almaya gittim yolda sebepsiz yere agladı sora gitmek istemedigini korktugunu okulu sevmedigini söyledi 2_3 gün aglasada bırakıp geldim tabii başedemedik şuanda okula gitmiyor ne yapmalıyım bilmiyorum benim durumumda olanlar lütfen yardım etsin :çok üzgünüm:

arkadaslar merhaba.okul öncesi ögretmeni olarak yardımcı olmak istedım.ilk haftalar bu tur seyler yasamanız cok normal ve tabı cocuklarınızın tepkılerınıde normal karsılamalısınız.yapabılecegınız en dogru sey kararlı olmak.okulla ılgılı motıve edıcı seyler soyleyıp ,endıselerınızle ılgılı asla cocuklarınızın yanında konusmayın.hasta oldugu ıcın okula gondermeyecegınız zaman gıtmeme nedenının hasta olması oldugunu hıssettırmeyın.cunku daha sonra bunu kullanmaya calısacak.okula gıderken, okul cıkısı hoslanacagı etkınlıkler yapacagınızı onu heveslendırecek sekılde anlatabılırsınız yada ınatla gıtmek ıstemezse hadı markete gıdıp arkadaslarına seker alalım onlara suprız yapalım hepsıne dagıtalım dıyebılırsınız.onu aglarken orda bırakmak vıcdanen sızı yıpratıyor olsada bunun onun ıyılıgı ve gelısımını daha ıyı sekılde surdurebılmesı ıcın oldugunu unutmayın.

ades23 bu dediklerinin aynısını yaptım ama olmadı :1no2: peki ilk başta isteyerek okula gidipte soradan gitmek istemezse bunun nedeni ne olabilir:uhm:

arkadaslarıyla yada ogretmenıyle bı problem yasamıs olabılır.bunu ıfade etmekte zorlanıyordur muhtemelen.arkadaslarıyla ılgılı sorular sorun en cok kımı sevdın,sevmedın ve neden dıye.5-6 yas grubundakı cocuklar kendılerını en ıyı oyun yoluyla anlatırlar.sabah uyandıgında canım cok sıkılıyor hadı senle oyun oynayalım ben ogrencı olayım sende ogretmen diyip ona hıssettırmeden okulla ılgılı korkusunun ndenını yada ogretmenının tavırlarını ogrenebılırsınız.benım bı ogrencıme okul cıkısı bakıcı bakıyordu.bu oyunu oynadım onla ve bakıcısının annesı gelene kadar odasından cıkmasına ızın vermedıgını ogrendım.bırebır taklıtını yapıyordu.okuldakı arkadaslarının aılelerını tanıyorsanız okul dısında gorusup kaynasmalarını saglamanız yada arkadasını okula sızın goturmenızde etkılı olur.kendını yanlız hıssetmez boylece.

yardımcı olabıldıysem ne mutlu.gelısmelerden haberdar edersen sevınırım

arkadaşlar bence kreş bakıcıdan daha iyi çünkü çocuğa bişiler kazandırıyor öğretiyor annesi bile baksa evde çocuklar çok sıkılıyolar tv açıyoruz olumsuz etkileniyolar

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…