Doğum anı, doğum esnasında annenin görevleri. Doğum nasıl gerçekleşir, anne doğururken neler yapmalıdır, kadınının doğum sırasındaki görevleri nelerdir?
Çatı kemiğinde pelvis denilen doğum kanalının engebelerine uyum sağlamak için bebek kanaldan ilerlediği sürece bazı hareketler yapar. Bebeğin kafasında bulunan kemikler birbirlerinin üstüne kayarak çatı kemiğine uyum sağlar. Bebeğin kafası artık vajinanın içerisindedir. Bu sırada anne adayının ıkınması gerekmektedir.
Bebek makata baskı yaptıkça ıkınma genellikle bir his olarak meydana gelir. Gebe büyük tuvaletinin geldiğini zanneder. Kasılmanın en güçlü olduğu anda derin derin nefes alan gebenin kafası öne doğru kaldırılır, çene göğse doğru değdirilmeye çalışılır. Ikınma sırasında burun ve ağızdan ses ve hava çıkmayacak halde, dayanamayacağı duruma gelinceye kadar, nefes tutulup bebek aşağıya doğru itilir. Ikınma sırasında ses çıkarmak, bağırmak sadece kasılmayı boşa geçirip bu evreyi uzatır. Başka işe yaramaz! Kasılma bittiği zaman ıkınmaya da son verilir. Kasılmaların arasında gebenin derin derin nefes alıp bırakarak dinlenmesi gerekir. Bazen bu sırada maskeyle oksijen verilebilir.
Anne adayı kasıldıkça ve ıkındıkça bebeğin başı daha fazla aşağı iner. Bu kasılmalar süresinde bebeğin kalp hızında geçici bir azalma olabilir.
Anne adayı yeterli ıkınamıyorsa ve bebeğin kalp atışı düşüyorsa doğuma yardımcı olan ebe rahmin tepe bölgesinde kasılma ile aynı anda karna baskı uygulayabilir. Tüm bunlara rağmen doğum gerçekleşemezse vakum uygulaması kullanılmalıdır. Ne yazık ki ıkınmayla alakalı olan bu sürecin ne şekilde olacağı önceden tahmin edilemiyor.
Bebeğin kafası aşağıya doğru hareket ettikçe dışarı çıkmaya yaklaşır ve saçları görülmeye başlar. Makat ve vajinanın ortasındaki perine bebeğin başı dolayısıyla baskıyla gerilir. Vajina yan duvarı bebeğin başını sarmışsa ve gerekli görülürse epizyotomi uygulanır. Epizyotomi perinenin bebeğin başının kolay çıkarılması için doktor tarafından kesilmesidir.
Bebeğin başı çıkışa geldiğinde çenesinden kavrayarak dikkatli bir şekilde doğrultulur. Sonunda anne adayının ıkınmayı bırakması söylenir. Bebeğin başı dışarı çıktıktan sonra ağzındaki ve burnundaki salgılar temizlenir. Yüzü yere dönük durumdadır. Bebeğin kafası sağa ya da sola doğru döndürülerek doğum kanalından geçirilir. Yavaşça aşağıya doğru çekilip önce üst taraftaki omuz yukarı doğru kaldırılır ve sonra alt taraftaki omuz ve gövde doğurtulur. Bebek bacaklarından tutulup göbek kordonu kesilir ardından hemşiresine verilir. ıkinci evre sona erdi! Doğan bebek ısıtıcı özellikte bir masaya koyulur ve bebeğe çocuk doktoru ilk muayenesini yapar. Apgar skoru saptanmalıdır.