• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

amman doktor masaya almadan ıkınmayın!!!

Ne olur ıkınmamak için ne yapmak gerekiyor anlatın bayanlar? Birde nefes alışını nasıl yapalım.? Burundan mı, ağızdan mı? Ay ben bunu hiç duymamıştım.
 
yeni birşey daha öğrendik.. peki ilgisiz bi ebe olur da ıkın ve ya ıkınma demezlerse biz doğru zamanı nasıl anlayacağız? ıkınma gelince nasıl engellicez?
 
KOLAY DOĞUM ıÇıN YAPILMASI GEREKENLER

Doğumunuzun kolay geçmesini istiyor iseniz tavsiyelerimize kulak verin.

-Ağrılarınız başladıktan sonra sıvı gıdaları tercih edin. Bağırsaklarınızın boş olması doğumu kolaylaştırır.
-Hastaneye gitmeden önce ılık bir duş alarak rahatlayın.
-Sularınız geldiyse ayakta durmayın, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
-Korkmayın. Korku ve endişe ağrılarınızın düzenini bozarak doğumun uzamasına neden olur.
-ıki ağrı arasında düzenli nefes alıp vererek kendinizi ve bebeğinizi rahatlatın.
-Zamanı gelmeden ıkınmayın.
-Derin derin nefes alın. Sancı geldiğinde ağzınızı kapatın, çenenizi göğsünüze dayayıp, ellerinizle bir yerden (doğum masası veya yatağın kenardan) destek alarak bütün gücünüzle aşağıya doğru ıkının.
-Bebeğinizin başı doğuncaya kadar ıkınmalara devam edin.
-Bebeğinizin doğmasıyla doğum olayı henüz bitmemiştir. Sıra plasentanın (eşin) doğumuna gelmiştir. Bu safhada fazla ağrı hissedilmez.
-Karnınıza yapılacak masajla eşin ayrılması kolaylaşır.
-Derin derin nefes alın.
-ılk yarım saat içerisinde bebeğin eşi ayrılacaktır.
-Böylece doğum olayı sizin de yardımınızla sağlıklı ve kolay bir şekilde tamamlanmıştır.
-Doğumdan sonra rahim eski haline dönmek için kasılır. Buna bağlı olarak da karnınızda hafif sertlik ve ağrı oluşur. Bu durum normaldir. Karnınıza yapacağınız hafif masaj rahimin çabuk toplanmasını sağlayarak doğum sonu kanamalarını azaltır.
-Doğumdan sonraki ilk yarım saat içerisinde bebeğinizi emzirmeye başlayın. Bu hem doğum kanamalarını azaltır hem de bebeğinizle aranızda iyi bir bağ kurar.
 
Doğum anı, doğum esnasında annenin görevleri. Doğum nasıl gerçekleşir, anne doğururken neler yapmalıdır, kadınının doğum sırasındaki görevleri nelerdir?

Çatı kemiğinde pelvis denilen doğum kanalının engebelerine uyum sağlamak için bebek kanaldan ilerlediği sürece bazı hareketler yapar. Bebeğin kafasında bulunan kemikler birbirlerinin üstüne kayarak çatı kemiğine uyum sağlar. Bebeğin kafası artık vajinanın içerisindedir. Bu sırada anne adayının ıkınması gerekmektedir.

Bebek makata baskı yaptıkça ıkınma genellikle bir his olarak meydana gelir. Gebe büyük tuvaletinin geldiğini zanneder. Kasılmanın en güçlü olduğu anda derin derin nefes alan gebenin kafası öne doğru kaldırılır, çene göğse doğru değdirilmeye çalışılır. Ikınma sırasında burun ve ağızdan ses ve hava çıkmayacak halde, dayanamayacağı duruma gelinceye kadar, nefes tutulup bebek aşağıya doğru itilir. Ikınma sırasında ses çıkarmak, bağırmak sadece kasılmayı boşa geçirip bu evreyi uzatır. Başka işe yaramaz! Kasılma bittiği zaman ıkınmaya da son verilir. Kasılmaların arasında gebenin derin derin nefes alıp bırakarak dinlenmesi gerekir. Bazen bu sırada maskeyle oksijen verilebilir.

Anne adayı kasıldıkça ve ıkındıkça bebeğin başı daha fazla aşağı iner. Bu kasılmalar süresinde bebeğin kalp hızında geçici bir azalma olabilir.

Anne adayı yeterli ıkınamıyorsa ve bebeğin kalp atışı düşüyorsa doğuma yardımcı olan ebe rahmin tepe bölgesinde kasılma ile aynı anda karna baskı uygulayabilir. Tüm bunlara rağmen doğum gerçekleşemezse vakum uygulaması kullanılmalıdır. Ne yazık ki ıkınmayla alakalı olan bu sürecin ne şekilde olacağı önceden tahmin edilemiyor.


Bebeğin kafası aşağıya doğru hareket ettikçe dışarı çıkmaya yaklaşır ve saçları görülmeye başlar. Makat ve vajinanın ortasındaki perine bebeğin başı dolayısıyla baskıyla gerilir. Vajina yan duvarı bebeğin başını sarmışsa ve gerekli görülürse epizyotomi uygulanır. Epizyotomi perinenin bebeğin başının kolay çıkarılması için doktor tarafından kesilmesidir.

Bebeğin başı çıkışa geldiğinde çenesinden kavrayarak dikkatli bir şekilde doğrultulur. Sonunda anne adayının ıkınmayı bırakması söylenir. Bebeğin başı dışarı çıktıktan sonra ağzındaki ve burnundaki salgılar temizlenir. Yüzü yere dönük durumdadır. Bebeğin kafası sağa ya da sola doğru döndürülerek doğum kanalından geçirilir. Yavaşça aşağıya doğru çekilip önce üst taraftaki omuz yukarı doğru kaldırılır ve sonra alt taraftaki omuz ve gövde doğurtulur. Bebek bacaklarından tutulup göbek kordonu kesilir ardından hemşiresine verilir. ıkinci evre sona erdi! Doğan bebek ısıtıcı özellikte bir masaya koyulur ve bebeğe çocuk doktoru ilk muayenesini yapar. Apgar skoru saptanmalıdır.
 
kızlar allah razı olsun sayenizde hiç bilmediğim ama çok önemli olan bir ayrıntıyı öğrendim..:Saruboceq: sizlerinde dediği gibi o anda ebe ya da doktorun yönlendirmesi cok onemli.. insallah ilgisiz ve boşvermiş kişilere denk gelmeyiz..allah hepımızı kurtarsın..hamılelık donemınde en buyuk destegım sızlersınız gercekten....opuyorumnanaktan
 
Çok sağolun kızlar, Allah sizden razı olsun, hiç denk gelmediğim bilgileri vermişsiniz. Ben de normal doğum istiyorum bakalım çatım müsait olacak mı? Tabi biraz da korku vardı, ya yapamazsam diye. Ama yapmam gerekenleri şimdi öğrendiğimde bir rahatlama geldi açıkçası. Yapabilirmişim gibi hissediyorum. Allah bebek bekleyen herkese kolaylıkla doğurmayı ve sağlıcakla bebeğini kucağına almayı nasip etsin.:anne:
 
Back