Evet genetik birinin kötü bir insan olmasında önemli bir detay. Bazılarımız cinayet işlemeye diğerlerimize göre genlerimiz hasebiyle daha meyilliyiz.
Ama çevresel faktörler ve yetiştirme tarzı da önemli.
Diyorum ya asla "benim evladım böyle vahşice bir şey yapmaz" diyemem. Ben yapmam ama çocuğum benden bağımsız bir birey olacak sonuçta.
Ama bir gün çocuğum olursa, dalından çiçek bile koparmamayı öğreteceğim ona, kediye köpeğe taş atmamayı öğreteceğim, zarar vermemeyi öğreteceğim.
Derdini vurarak, bağırarak değil, konuşarak, yazarak anlatmasını öğreteceğim.
İhtiyacı kadar tüketmeyi öğreteceğim, savurganlığının onun çocuğundan çaldığını öğreteceğim. Dünyada hiçbir canlıya üstünlüğü olmadığını öğreteceğim.
Bütün bunları öğreteceğim, öğretmek istiyorum, ne kadarını öğretmeyi beceririm, o ne kadar ahlaklı ve vicdanlı bir insan olur bilemem.
Ama birini öldürmek bir şey, tecavüz etmeye yeltenip beceremeyince işkence edip canlıyken bileklerini kesip yakacak kadar vahşi olması başka bir şey.
Ben problemli yetişmemiş, çocukken istismar edilmemiş bir insanın böylesine empati yoksunu olabileceğine inanmıyorum.
Belki de inanmak istemiyorum. Belki de bir çeşit "normalleştirme" çabasıdır, bilemem.
Çünkü eğer Suphi A. çocukken mutlu, huzurlu, iyi bir ailede büyümüş, doğru eğitim almış bir çocukken bu hale gelmişse, bu korkunç bir şey.
Ama sanmıyorum.
Seri katillere, seri işkencecilere falan bakarsak mutlaka bir şekilde ya istismar edilmiş, ya tecavüze uğramış, çok zor çocukluklar geçirmiş olduklarını görüyoruz. Çocukken o kadar acı çekiyorlar ve baş etmek için şiddeti o kadar normalleştiriyorlar ki bir noktadan sonra empati duyguları gidiyor. Acı vermekten zevk alır hale geliyorlar.
Demem o ki. Bu kadın iyi bir evlat yetiştiremedi.
Bu adam mutlu, sevimli bir çocuktan bu hale gelmedi. Bir yerde, bir noktada o vahşiliği gördü. Ya arkadaşlarıyla, kardeşleriyle kavga ederken, ya hayvanlara zarar verirken, anne de bunu gördü.
Baba için bir şey diyemiyorum, o ayrı bir vaka zaten. O zaten doğrudan suçlu.
Bu kadın zamanında bunun gelebileceğini gördü ve muhtemelen kendisine her zaman şiddet uygulamış kocasının da etkisiyle "bu da babası gibi oldu" dedi, geçti.
Aksi duruma inanmıyorum.
Evladını gömmek ister, evlat sonuçta. Hırsız da olsa seversin, arsız da olsa, katil de olsa, cani de olsa.
Ama hani ölmüş artık napayım, çöpe mi atayım diye soruyor ya.
Oğlun 20 yaşındaki gencecik kızı çöp gibi yakmak istediği için o haldesin diyesim geliyor, kimsenin yüzünden değil, kendi oğlun yüzünden.