E
EU1
Ziyaretçi
- Konu Sahibi EU1
Alman Yüksek Ögretim Sistemi ve Okul Türleri
Soru: Almanya’da mevcut yüksek okul türleri nelerdir?
Cevap: Almanya’daki mevcut yüksek okul türleri ve bu okullarin temel özellikleri
hakkinda asagida bilgiler verilmistir:
· Üniversiteler
· Teknik üniversiteler
· Çok amaçli yüksek okullar (Çok amaçli meslek yüksek okulu), örnegin tip yüksek
okullari, egitim yüksek okullari
· Sanat ve müzik yüksek okullari (Die Kunst- und Musikhochschulen)
· Meslek yüksek okullari (Fachhochschulen)
· Yüksek idare okullari (Fachschule für öffentliche Verwaltung)
· Filozofi-Teoloji yüksek okulu (Philosopisch-Theologische Hochschule)
Söz konusu yüksek okullarin görevi, bilimsel arastirma yapmak, ögretim ve egitim
vasitasiyla bilim ve sanatin ilerlemesine ve gelismesine hizmet etmektir. Yüksek okullar,
ögrencilerini bilimsel bulgularin ögrenilip kullanilmasini gerektiren ya da sanat yaraticiligi
isteyen meslek çalismalarina hazirlar.
Soru: Alman egitim sisteminde üniversiteler ve dengi bilimsel yüksek okullarin yeri
nedir? Alman üniversitelerinde egitim baska ülkelere göre neden daha uzun
sürmektedir?
Cevap: Alman üniversitelerinde; Wilhelm von Humbolt Yüksek Okul Reformu’ndan
bu yana “bilimsel arastirma ve ögretim birligi” prensibi geçerlidir. Alman üniversiteleri
meslekî egitim merkezleri olmaktan daha çok, bagimsiz temel bilimsel arastirma ve
uygulama yerleridir. Üniversite ögretimi, belirli kurallara göre olur ve bilim dallari, kendi
ilgi ve arastirma sahalari içinde hareket serbetligine sahiptir. Alman üniversiteleri,
ögrencilerden çok siki bir bilimsel çalisma temposu beklediginden, Almanya’da üniversite
ögretim süresi diger ülkelere kiyasla daha uzun sürmektedir. Üniversiteler; lisans, mastir,
doktora dereceleri verirler ve doktor unvani alanlar; doçentlik hakkini alarak, kalifiye
üniversite ögretim üyesi statüsünde, üniversitelerde çalisabilirler.
Soru: Teknik üniversiteler hangi bilim sahalarinda egitim verirler?
Cevap: Teknik üniversitelerde, esas olarak teknik sahalarda egitim verilmekle birlikte,
zamanla bu üniversiteler diger dallari da kapsayan yüksek ögretim kurumlari hâline
gelmislerdir. Bu üniversitelerden bazilari, kültür ve sosyal bilimler alanlarinda da bölümler
açmislardir.
Soru: Çok amaçli yüksek okul (Gesamthochschule) nedir?
Cevap: Çok amaçli yüksek okul, farkli amaçlara yönelik yüksek okullarin birkaç
çesidinin bir çati altinda toplandigi yüksek ögretim kurumlaridir.
Soru: Meslek yüksek okullarinin amaci nedir?
Cevap: Meslek yüksek okullarinin amaci, ögrencilerine meslekte bilimsel yöntemleri
bagimsiz olarak uygulama ve yaratici faaliyet gösterme yetenegini kazandirmaktir. Bu
okullardaki ögretim dallari, kismen üniversitelerdeki gibidir; ancak egitim daha yogun
düzenlenmis olup, daha kisa sürelidir. Ögretimin amaci ve muhtevasi tamamen meslekle
ilgilidir. Ögrenim sirasinda uzunca bir süre, meslekle igili uygulama yapilmasi gerekir.
Üniversitelerde, sinavlarin dönem sonunda yapilmasina karsin; meslek yüksek okullarinda,
sinavlar ögretime paralel olarak yapilir. Ögretim akademik bir derece saglayan diploma
(Diplom-FH) ile sona erer.
Soru: Meslek yüksek okullarinin üniversitelerden farki nedir?
Cevap: Meslek yüksek okullarinin temelini, eski mühendislik okullari, iktisat
akademileri, sosyal isler ve sosyal pedagoji yüksek okullari ile kütüphanecilik yüksek
okullari ve zanaat okullari olusturmaktadir. Meslek yüksek okullari, 1978 yilinda yürürlüge
giren, “Meslek Yüksek Okulu Kanunu”na (Fachhochschulgesetz) göre faaliyet
göstermektedir. Meslek yüksek okullarinin doktora, mastir unvani verme yetkisi yoktur. Bu
okullarin ögretim üyeleri, diger okullardan çagrilarak atanan hocalardir. Bu okullar,
üniversitelerden farkli olarak teorik ögretimin yaninda, uygulamaya yönelik arastirma ve
gelistirme çalismalarina ön plânda yer vermekte, temel arastirmalar ise ikinci derecede
önem tasimaktadir; agirlik daha çok uygulamaya verilmistir. Bu nedenle hocalarin bu
okullarda ders verebilmesi için, yüksek okul disinda bir meslek dalinda uzun yillar tecrübe
edinmis olmasi gerekir. Bazi meslek yüksek okullari, ögretim süresine bir de staj sömestresi
ilâve etmistir. Bu uygulama dersleri; ögrencilere ögrendikleri teorik bilgileri, ileride meslek
hayatinda karsilasacaklari gerçek sartlar altinda deneme imkâni saglar.
Soru: Meslek yüksek okullari hakkinda daha genis bilgiyi nereden alabilirim?
Cevap: Alman yüksek ögretim sisteminin karmasik yapisini anlayip, yüksek ögretim
dallari hakkinda saglikli fikir edinmek, yabanci birisi için pek de kolay degildir. Çesitli
ögretim dallari gelistirmis olan meslek yüksek okullari, bölgesel ekonomik durumlara göre
yapilanmistir. Bu okullar büyüklü küçüklü okullardir, bu nedenle meslek yüksek
okullarinin hepsi için geçerli tek danisma sistemi mümkün degildir. En iyisi, her okulun
yabanci ögrencilerle ilgili birimine basvurarak bilgi almaktir. Bu suretle asagida belirtilen
hususlarda bilgi edinmeniz mümkündür
Ø Almanya’da mevcut yüksek okul türleri,
Ø Yüksek ögretimin genel kosullari,
Ø Okula kabul-kayit islemleri,
Ø Sunulan ögrenim dallari ve dallar arasindaki kombinezon,
Ø Yüksek okulun enstitüleri, seminerleri ve diger kurumlari,
Ø Yüksek okul kanunu, yabancilar kanunu, kira kanunu ve yüksek okulun bulundugu
yerin hayat kosullari,
Ø Dil kursu ve hazirlik kurslari (Studienkolleg).
Soru: Yukarida belirtilen sömestre sürelerinin tamaminda yüksek okullarda ders
yapilir mi?
Cevap: Kis sömestresinde dersler genellikle ekim ayinin ortasindan subat ayinin
ortasina kadar; yaz sömestresinde ise nisan ayinin ortasindan temmuz ayinin ortasina kadar
sürer. Kalan 5 ay içinde ders faaliyeti olmaz; ancak ögrencilerden derslerini tekrarlamalari,
sinavlara yogun bir sekilde hazirlanmalari ve Almanca bilgilerini arttirmalari istenir.
Sinavlar genellikle ders yapilmayan bu bos zaman içinde gerçeklestirilir. Ögrencilere lisans
ve doktora tezlerini bu bos zamanlar içinde hazirlamalari özellikle tavsiye edilir.
Soru: Ögrencilerin almak zorunda olduklari ders sayisi ve ders konusunda baglayici
bir düzenleme var midir?
Cevap: Alman meslek yüksek okullarinda, zaman ve bölümler açisindan yönlendirici
bir kur sistemi yoktur. Hatta çogu bölümün; toplam ders sayisi, devam edilmesi zorunlu
olan haftalik ders saati sayisi hakkinda bir yönetmeligi bile yoktur, ayni sekilde belirlenmis
genel bir yükümlülük de mevcut degildir. Öte yandan bazi ders ve uygulamalar zorunlu
yükümlülük olarak belirlenmistir. Zorunlu dersler bir yana birakilirsa, ögrenciler derslerin
seçiminde genis manada serbesttir. Ögrenciler, okumak istedikleri ana dal disinda ilgilerine
göre baska dallarin derslerine de devam edebilirler. Bazi ders faaliyetlerine katilim, sinav
yönetmeligi ile kurala baglanmistir Bu kurallar; bir sinavin hangi kosullarin yerine
getirilmesi ve hangi bilgilere sahip olundugunun kanitlanmasi ile basarilacagini düzenler
.
Soru: Alman yüksek okullarinda uygulanan ders biçimleri hakkinda bilgi verebilir
misiniz?
Cevap: Alman yüksek okullarinda uygulanan ders biçimlerinden asagida kisaca
bahsedilmistir:
Alman Yüksek Okullarinda Uygulanan Ders ve Ögretim Biçimleri
Konferans türü dersler (Vorlesungen):
Derslerin iki temel yapisi vardir; ögretim üyesi tarafindan anlatilan dersler ile seminerler
ve uygulamalar. Ögretim üyesi tarafindan anlatilan derslerin (Vorlesungen) belirleyici
özelligi, hoca tarafindan “belli bir konunun ögrencilere aktarilmasi”dir. Bu ders biçiminde,
ders sirasinda hoca ile ögrenciler arasinda herhangi bir konusma olmaz.
Seminer ve Uygulamalar (Seminare und Praktika):
Bu ögretim faaliyetleri içinde; ders konularinda derinlesmeye yönelik ödev çalismalari
da vardir. Bu derslerde, ögretim üyesi ile ögrenciler arasindaki konusmalar ön plâna çikar.
Seminerler, bilimsel bulus ve yöntemlerin denenmesine imkân saglayan proje, alistirma ve
uygulama çalismalariyla desteklenir. Tabiî bilimler ve mühendislik bilimleri ögrenimi
yapan ögrenciler, laboratuvarlarda tekniklerin egzersizlerini ve deneylerini yaparlar.
Ögrencilerin bu çalismalara katilmalari, teorik derslerin aksine, genellikle zorunludur ve
laboratuvar çalismalarini basari ile yerine getiren ögrencilere bu çalismalari ile ilgili bir
belge (Schein) verilir. Sinav yönetmeliklerinde; sinavin basarilmis sayilabilmesi, belli
sayida belge (Schein) kazanmis olmak sartina baglanmistir.
Son düzenleyen: Moderatör: