• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Almanya hakkında

Nasıl bir yer . Sosyal aktivitesi olan çocuklar için eğitimi nasıl ? Yani ne bileyim minijob olarak çalışabileceğim işler cafeleri olan alışveriş için yerleri olan . Akşam ölü şehir diye duydum . Ne bileyim Türkiye gibi beklemiyorum ama akşamları eşim ve çocuğumla dolaşabileceğim yerleri var mı ? Çevresinde gezilecek yerleri var mı ? Çok şeyler sordum kısacası sen artıları eksileri söyler misin ?
Çocuğunuz var mı bilmiyorum ama çocuklar sekizde uyuyor zaten. Uyutmak laz8m yani uyku saatinde en geç dokuz. Yani akşam çocukla çıkıpmıyorki zaten

Arkadaşlar selam daha önce iki ülke arasında kalmak diye bir konu açmıştım . Eşimin iş arkadaşlarıyla birlikte Almanya ya karar kıldık şuan dil kursuna gidiyoruz A1 kursunu bitrdik şükür 🙏 tabi devam edeceğiz A1 yetmez bi meslek kısmı olmayacağı için bize B1 yeter gibi geliyor bakalım .. şimdi şöyle eşimin kuzenleri Almanya da Braunschweig de kuzeni bi danışman çocuk var getiriyor tanıyorum sizde gelin dedi . Zaten benim bir arkadaşım var onlarda gidecek şuan denklik sürecini bekliyorlar . Amazon , Siemens şuan iş için gözüküyor gibi . Yalnız şöyle bir durum var ; Braunschweig da eşimin akrabaları var 2 kuzeni , eşler yeğenler vs . Ama eşimin yenge dediği biri var (kuzeninden boşanmış ama hala yenge diyor) daha önce habersiz ben hamile iken gelmişlerdi ben bebek hazırlık sürecinde iken ilgilenememiştim baya sorun dedikodu olmuştu . Şimdi oraya gidersek bi sürü dedikodu laflar , gelmedin gitmedin . Orada ne yaparsam hop İstanbul’a kayınvalideme görümceme anlatmalar dedikodular . Eşim gitmek isteyecek ben istemeyeceğim böyle garip bir şey olacak . Ben oraya oğlum için gidiyorum iyi eğitim alsın vs diye Türkiye malum son zamanlarda nereye gideceği belli değil . Yolumuz uzun bir sürü araştırmalar yapıyoruz en önemlisi dil tabi . Gideene kadar ne öğrenirsem artık bakalım eşimle .. Sizce başka yer bakıp beklemeli miyiz ? Ne yapacağımı bilemedim . Braunschweig hannover yakın zaten biz çalışacağız ama sürekli karşılaşmak konuşmakta istemiyorum. Kuzeni çağırıyor gelin başka yerde ne yapacaksınız bilmem ne ? Zaten hadi şimdi ok dedik gitmemiz en az 1-2 yıl olacak . Kafam karışık . 🤔
Oraya gidi zaten planladığın gibi gelişmez çok ta evham yapma herhangi herşey değişime gebe gidin başka kapılar başka insanlar hayatınıza girecektir

Ben 6 senedir Almanya’dayım. Dil konusu çok önemli, kiralik ev bulmak çok zor, bir eve bir sürü kişi istiyor ev sahibi seçecek de bir eve denk geliceksin. Güzel evler pahallı ve ev sahipleri seçici ev batmasın sağlam kalsın isterler. Bazı ev sahipleri var evle hiç ilgilenmez senin evi yaptırmana da izin vermez ki bizim keza öyle oldu. Bizim ev sahibi yıllardır banyoyu yaptıramadı.İdareten küçük bir eve çıkıp sonra daha iyi ev ararsınız aktif paranız da varsa aylık 1500 filan o zaman ev bulmak kolay ama daha aşağı zor biraz. Çocuklar eğer şehirde yaşıyacaksınIz yine zor ve karışık burda da başı boşu göçmen büyük şehirlerde çok fazla ki bun yüzden kiralık ev bulmak zorlaştı. Evler ya küçük ya da 2 3 katlı çok büyük biz mesela en az 90 metrekare bakıyoruz pek bulAmıyoruz çok az . Büyük şehirlerde büyük ev bulmak hele çok zor. Cocuk meselesi tabiki Türkiye ye göre çok iyi dil öğrenmek tabi zor olur çocuklar için ama bir şekilde öğrenirler evde Almanca konuşun olayı evet var ki bana çok saçma geliyor ben çalışıyorum misal çalıştığım yerdeki arkadaşımla Türkçe konuşmama bile laf ediyorlar. Ben de hiç takmıyorum acıkcası lafımı da söylüyorum. Diyorum siz Türkiye de yaşasanız bir Almanla karşılaşsanız Türkçe mi konuşurdunuz diyorum,hiç bir şey diyemiyorlar. Burdaki eğitim sistemi çok iyi bir şekilde toparlar çocuklar birlikte öğrenirsiz çocuklarınızla. Almanca çok ilgi isteyen bir dil ama 2 3 seneye çalışma hayatında baya iyi bir seviyeye gelirsiniz. Ben korona zamanına denk geldim hep evde pratik yapamamıştım hemen gerilemişti Almancam. Ama şimdi baya ilerledi başlarda çok zordu🙈Ben de dış ticaret ithalat üzerine çalışıyorum. Yani kolay değil hiç bir şey ama bir şeyleri oturtunca huzuru bulursunuz ama zamanla olur ve sabırla olur.
Elbette kolay olmayacak . Şuan bi kursa gidiyorum dediğiniz gibi Almanca ilgi isteyen bir dil hemen unutuluyor . Ben aslında oğlum için tek korktuğum şey akran zorbalığı o da her yerde var zaten . Kendisi küçük olacağı için dil konusunda bizden iyi olacağı kesin . Evet ev bulmak çok zormuş herkesten öyle duyuyorum . Oturtana kadar zahmet çekilecek tabi yoksa nasıl rahat edilir ki illa bi çilesi olacak başta baştan bi düzen sonuçta teşekkür ederim

İnsanın yaşayış tarzı nasılsa Almanya’da da Türkiye de de çok değişmiyor aslında. Eşimin yengesi… anam değil babam değil. Siz nerdeyse gelmişsiniz kırkınıza. Neyin hesabını soracağını düşünüyorsunuz?
Çok şeyin öyleler çünkü düşünün kendisi Almanya da biz Türkiye deyiz eşimi arayıp çocuğuma aldığım dolaba karışan bi tip . Eşim yenge sen nerden biliyorsun dolabı hem sanane senden Euro isteyen mi oldu dedi . Görümcem söylemiş . Bu yüzden istemiyorum.. ve buna rağmen cevap verseniz de bitmiyor anladınız mı ?

Almanyanında Türkiyeden öyle uçuk bir ekonomi düzeyi yok hanfendi.Aslında hemen hemen aynı ekonomiye sahip olacaksınız.Bunu gittiğinizde görürsünüz şuan değil. Dünyanın her yerinde şuan ekonomik çöküntü var ve bu çok normal covid döneminde dünya durdu çalışma hayatı durdu şuanda tüm ülkeler covidin ekonomik zararlarını hissediyor.
Doğrudur ben aksini söylemedim ki sadece alım güçleri var ve zaten oturtunca her şeyi anlıyorsunuz . Eşimin kuzenleri orada bunu gayet görüyoruz . Eşimde tek çalışıyor kuzeni de ikimizinde birer çocuğu var yaşam ortada ..

Geldiğiniz gibi sürekli yardım isteyin o ne bu ne gel benle yardım et bana bu terminim var şuyum var bunun var gel diyin bakalım saatte kaç km hızla sizden kaçacak. 😂😂 Emin olun burada bürokrasiden terminden evraktan insanlar bunalıyor ve o yüzden kimsenin kimseye faydası olmuyor. Yakınıma geleceksiniz 1.5 saat uzağa bu arada 😂 arada biz de gezmeye gidiyoruz ailece Braunschweig güzel yer ben seviyorum. 😍 ama hava şartları açısından bizim buralar serttir keşke daha aşağılara baksaydın gerçi oralar da çok pahalı 🙈
Evet çok soğukmuş 🤣 eşimin kuzeni söylüyor . Daha belli değil ki ay madem gidiyorsunuz bilgiler verin bana bölge ile alakalı .

Hay ağzın bal yesin 😄 Eşim Avrupa birliği vatandaşı buraya geldi 1 seneye yakın Türklerin kurduğu kargo firmasında kargoculuk yaptı ne kadar hakkı varsa şükür hepsini yediler. Uğradığı haksızlıkların yediği cezaların cebimizden çıkan saçma sapan paraların haddi hesabı yok. Sonra amerika merkezli bir işe girdi gece 1.45-9.15 arası çalıştı mesaide sabit yarım saat yemek molası vardı çalıştığı her fazladan 1 dakika için fazla mesai aldı maaşı çatır çatır yattı. Haftanın 5 günü çalışıyordu. Vardiyası sabit izin günleri hep önceden belli yıllık izni yılın başından isteğine göre formla düzenleniyordu. Ayrıca akrabaymış arkadaşmış geçelim bunları lütfen. Bizim yaşadığımız yerde 1 tane bile akrabamız tanıdığımız yoktu. Kimse yoktu. Her işimizi kendimiz hallettik yanıla şaşıra 0 Almanca ile ( sadece İngilizce bilerek) her işimizi kendimiz gördük. Kimseden bir yardım görmedik. Eşimin kuzeni 6 sene önce Mönchengladbach‘a taşındı biz buraya gelirken ya da geldikten sonra bizi hiç aramadı sormadı biz de onu aramadık sormadık. Ki biz Sachsen-Anhalt eyaletindeyiz burada İngilizce konuşan birini bulmak şans ama ben biraz ısrar ve yüzsüzlük ederek her işimi çözüyorum 😄 Almanlar benden bi tık bıkmış olabilir 😬 eşim şimdi dil kursuna gidiyor o da dili çözünce sıra bende 🤣 ben buraya geldiğimde kızım 8 aylıktı 16-17 aylık civarındayken onu kreşe verdim kursa yazıldım ama mecburen kursu bırakmak zorunda kaldım kızım sürekli hastalandı ve bazı sağlık şüpheleri oldu diye. Şimdi 32 haftalık hamileyim 2. Kızım doğsun onu da yine 17-18 aylıkken falan kreşe gönderip bu sefer kursa gidicem ✌🏼🙏 yani kimseden yardım almadan ve Almanca olmadan doğu Almanya’da her işimizi kendimiz gördük yetmedi 2. Çocuğu yaptık 😅 iyi halt ettik 😂
Türk her yer de Türk . Garip bi milletiz .
Akraba işlerini bende sevmiyorum aslında . Kendi kafanı kendin kaşı .. sizin için zor olmuştur ama en azından öğtenmişsinizdir bir çok şeyi . Bakalım bizi neler bekliyor. Ben şuan A1 im A2 ye yazılacağım unutmadan sertifikamı alacağım 🤣hadi hayırlısı

Çocuğunuz var mı bilmiyorum ama çocuklar sekizde uyuyor zaten. Uyutmak laz8m yani uyku saatinde en geç dokuz. Yani akşam çocukla çıkıpmıyorki zaten
Evet var ya ben öyle genel sordum . Akşam çıkmasamda bi aktiviteye ne bileyim bi parka bi çarşıya gidebileyim . Mesela yurtdışında yaşayan arkadaşımın bulunduğu yerde hayvanat bahçesi var gidiyorlar vs örnek verdim ..

almanyada olun ya da olmayın , biriyle görüşmek istemiyorsanız görüşmeyin zoraki görüşme insanın üzerinde yük gibi oluyor

Oraya gidi zaten planladığın gibi gelişmez çok ta evham yapma herhangi herşey değişime gebe gidin başka kapılar başka insanlar hayatınıza girecektir
Yok aslında çok düşünmüyorum. Plan yaparak olmaz bu işler . Önce iş ve dil .. her zaman b, c bi planın olacak . Sonrası yaşanıp görülür

almanyada olun ya da olmayın , biriyle görüşmek istemiyorsanız görüşmeyin zoraki görüşme insanın üzerinde yük gibi oluyor
Bende aynı sizin gibi düşünüyorum 💭.. ama karşı taraf bi garipse ve eşinizde düşkün ise bu biraz zor gibi . Zaten çalışmaktan çocukla kim kimi görecek orası ayrı .

Doğrudur ben aksini söylemedim ki sadece alım güçleri var ve zaten oturtunca her şeyi anlıyorsunuz . Eşimin kuzenleri orada bunu gayet görüyoruz . Eşimde tek çalışıyor kuzeni de ikimizinde birer çocuğu var yaşam ortada ..
eşinizin kuzeni orada uzun süredir çalışıyorsa her türlü sosyal yardımı alabilir
kirayı yetiştiremezse sosyal konut hakkı olur
işsiz kalsa kendine sosyal yardım parası alır. onların kirası bile sizn yarınız kadar olur.

sonradan gidenlerle uzun süredir orada olup her türlü hakkı olanların durumu aynı değil
siz diyelim ki 3bin euroluk bir iş buldunuz (ki almanca yok, meslek mühendislik filan değilse, zor da hadi buldunz)
en kötü 1300-1400 euro kira vereceksiniz
o da 65m2 eve

eski kiracı olsanız 700 800 verirdiniz ama siz yeni kiracı olacaksınız
o da ev bulabilirseniz
çoğu şehirde ev yok. yol parası cep telefonu filan verince
kalan 1300 1400 euro olacak o da türkiyedeki ile aynı market alışverişi yaptırır size. araç alsanız marketten kısarsınız.

ama 5 sene geçer, sosyal yardım alma hakkınız olur. işsiz mi kalcam stresiniz biter. evrak-kürek stresiniz hiç bitmez almanyada :D ama azalır

çocuğunuz orada büyür
bedava almanca öğrenir

markette aldığınız ürünler de böcek ilaçlı olmaz, bi 5-6 sene sabrederseniz olur yani.

Bende aynı sizin gibi düşünüyorum 💭.. ama karşı taraf bi garipse ve eşinizde düşkün ise bu biraz zor gibi . Zaten çalışmaktan çocukla kim kimi görecek orası ayrı .
Çok şeyin öyleler çünkü düşünün kendisi Almanya da biz Türkiye deyiz eşimi arayıp çocuğuma aldığım dolaba karışan bi tip . Eşim yenge sen nerden biliyorsun dolabı hem sanane senden Euro isteyen mi oldu dedi . Görümcem söylemiş . Bu yüzden istemiyorum.. ve buna rağmen cevap verseniz de bitmiyor anladınız mı ?
Ben eşinizle yengenizin ilişkisini değişik buldum. Eşinizin teeee Almanya’daki kuzeninin boşanmış eşine gelene kadar hiç mi arkadaşı yok muhabbet edecek? O arıyor demeyin, istediği kadar arasın, eşiniz muhabbeti ilerletiyor ki ilerliyor. Ben başka ülkedeki özbeöz kardeşimle bu kadar konuşmuyorum.

O zaman yanlarına yakınlarına taşınmayacaksınız. Almanya kocaman ülke, illa diplerinde bitmenize gerek yok. Zaten nerde ev bulabilirseniz oraya taşınacaksınız. Dilinizi ilerletmeye bakın. Gitmeden temeli halledebilirseniz iyi olur. A1 çok yetersiz ben B1 de günlük hayatta kendimi tam ifade edemiyorum. Siz akrabadan ziyade kreşte yer bulabileceğiniz, çocuk büyütmeye uygun ortamlara bakın. Akrabadan da illa kaçmak isterseniz ikide bi bişiler sorun, resmi dairede size tercümanlık etmesini randevu alırken yardım etmesini isteyin o kaçar zaten

eşinizin kuzeni orada uzun süredir çalışıyorsa her türlü sosyal yardımı alabilir
kirayı yetiştiremezse sosyal konut hakkı olur
işsiz kalsa kendine sosyal yardım parası alır. onların kirası bile sizn yarınız kadar olur.

sonradan gidenlerle uzun süredir orada olup her türlü hakkı olanların durumu aynı değil
siz diyelim ki 3bin euroluk bir iş buldunuz (ki almanca yok, meslek mühendislik filan değilse, zor da hadi buldunz)
en kötü 1300-1400 euro kira vereceksiniz
o da 65m2 eve

eski kiracı olsanız 700 800 verirdiniz ama siz yeni kiracı olacaksınız
o da ev bulabilirseniz
çoğu şehirde ev yok. yol parası cep telefonu filan verince
kalan 1300 1400 euro olacak o da türkiyedeki ile aynı market alışverişi yaptırır size. araç alsanız marketten kısarsınız.

ama 5 sene geçer, sosyal yardım alma hakkınız olur. işsiz mi kalcam stresiniz biter. evrak-kürek stresiniz hiç bitmez almanyada :KK70: ama azalır

çocuğunuz orada büyür
bedava almanca öğrenir

markette aldığınız ürünler de böcek ilaçlı olmaz, bi 5-6 sene sabrederseniz olur yani.
Eşim şuan kendi mesleği haricinde alan dışı olarak giderse net maaş ile geçinebiliyoruz . Ev kiramız da 1000 Euro olacak elektrik ve yakacak dahil olarak .(eğer işi kabul ederse araştırdık hatta ev bile hazır sayılır sadece akraba şehri işte ) Tabi ki büyük evde oturmaya gerek yok 1-2 yıl idare edilebilir . İlk yılda araba almazsam ölmem herhlde yada çocuğum kreşe yazılana kadar ve ben işe girene kadar almasam yeter .
Meslek mühendislik değil mavi yaka lojistik gıda sektöründe depo kısmında çalışabilir .. hesaplamamı yapmadan gitmem merak etmeyin ..
ki mühendislik vs meslek olsaydı baya dil şartı gerecekcek A2 ile orada mühendislik zor . Ama bizde en azından A2 olacak . Ki bu da normal bi iş hayatında mavi yaka minijob çalışmak için söylüyorum gayet yeterli

Ben eşinizle yengenizin ilişkisini değişik buldum. Eşinizin teeee Almanya’daki kuzeninin boşanmış eşine gelene kadar hiç mi arkadaşı yok muhabbet edecek? O arıyor demeyin, istediği kadar arasın, eşiniz muhabbeti ilerletiyor ki ilerliyor. Ben başka ülkedeki özbeöz kardeşimle bu kadar konuşmuyorum.

O zaman yanlarına yakınlarına taşınmayacaksınız. Almanya kocaman ülke, illa diplerinde bitmenize gerek yok. Zaten nerde ev bulabilirseniz oraya taşınacaksınız. Dilinizi ilerletmeye bakın. Gitmeden temeli halledebilirseniz iyi olur. A1 çok yetersiz ben B1 de günlük hayatta kendimi tam ifade edemiyorum. Siz akrabadan ziyade kreşte yer bulabileceğiniz, çocuk büyütmeye uygun ortamlara bakın. Akrabadan da illa kaçmak isterseniz ikide bi bişiler sorun, resmi dairede size tercümanlık etmesini randevu alırken yardım etmesini isteyin o kaçar zaten
Onların ilişkisi görümcemle beraber baya eskiye dayanıyor kuzeni ile evlenmeden önce yani tam bilmiyorum 🤷 ki görümcem yenge ile kanka modunda abla kardeş demek daha mantıklı . A1 yetmez şuan devam ediyoruz zaten .. ben h bit koşulda aynı şehitde olmak istemiyorum ama bakalım kısmet neresi ise yda iş neresi olursa

Evet var ya ben öyle genel sordum . Akşam çıkmasamda bi aktiviteye ne bileyim bi parka bi çarşıya gidebileyim . Mesela yurtdışında yaşayan arkadaşımın bulunduğu yerde hayvanat bahçesi var gidiyorlar vs örnek verdim ..
Onun için dokuza kadar açık heryer. Akşam klasik müzik tiyatro vs oluyor gidilecek. Ama Ankara da böyleydi mesela . Bana abes gelmiyor..daha ziyade orman çok doğa yürüyüsü yap bisiklete bin olayı fazla. Yazın hava akşam onda kararıyor zaten. Göle gidiyoruz yüzmeye. Heryerde büyük havuzlar da var çocuklara büyüklere vs. Aktivite adı değişiyor yani. AVM yok ama mesela . Çarşıda mağazalar kafeler var geç saatler açık değil. Barlar açıktır muhtemelen ona da ben gitmedim

Onun için dokuza kadar açık heryer. Akşam klasik müzik tiyatro vs oluyor gidilecek. Ama Ankara da böyleydi mesela . Bana abes gelmiyor..daha ziyade orman çok doğa yürüyüsü yap bisiklete bin olayı fazla. Yazın hava akşam onda kararıyor zaten. Göle gidiyoruz yüzmeye. Heryerde büyük havuzlar da var çocuklara büyüklere vs. Aktivite adı değişiyor yani. AVM yok ama mesela . Çarşıda mağazalar kafeler var geç saatler açık değil. Barlar açıktır muhtemelen ona da ben gitmedim
Teşekkür ederim ☺️

Genelde böyle durumlarda şu oluyor, işte siz eşiniz istiyor diye gidince içten bi keyifsizlik yaşayınca eşinize yansıtırsınız ve sonuçta bu durum eşinizle aranızdaki durumu etkiler

Bir de size bi önerim , genelde iş güç var diyip görüşmemeye çalışın

Genelde böyle durumlarda şu oluyor, işte siz eşiniz istiyor diye gidince içten bi keyifsizlik yaşayınca eşinize yansıtırsınız ve sonuçta bu durum eşinizle aranızdaki durumu etkiler

Bir de size bi önerim , genelde iş güç var diyip görüşmemeye çalışın
Ya aynen öyle olacak . Ben isteksiz gidicem gittiğim gibi laf sokmaları dinle yapım gereği bende susmam hadi cevap ver hop bi huzursuzluk uğraş dur . Düşünün kendi aralarında bile birnirlerne gitmiyorlr ama yolda görünce sende ne insafsızsın çağırmıyorsun oluyor .. 2 kardeş anlaşamıyor eşler 🤦‍♀️ ben hele çok uzağım ama işte illa bi laf bi söz ..
en iyisi gitmemek görüşmemek tabi . Yada eşim gidecekse ise kendi gitsin

Henüz yolun basindasiniz. Nereye, ne zaman gideceginiz belli degilken niye bu konulari kendinize dert ediyorsunuz ben en cok onu merak ettim. 1-2 yildan bahsedip kendine böyle konulari dert etmek cok gereksiz. Bu konulara gelene kadar sizin düsünmeniz gereken cok baska seyler var.

Back
X