• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

“Al parayı, ver oyu” taktiği

İşte bizde sağcı ya da solcu olarak ayrılmaktan bu halkın aynı şekilde ayrıştılırıp bir tarafın dinsiz, imansız bir tarafında dini savunan herşeyi savunan olup ikiye ayrılmaktan, birinin öbürünü dinlemeden hemen saldırmasından hiç ne yazmış, haklı yönleri var mıdır bakmadan bu kadar nefretle birşeylerin yapılmasında rahatsızım aynı şey şimdi de oluyor. Biri çıkıp eleştirdiği zaman eylem yaptığı zaman garantisi yok yani dava mı açılacak yoksa sokakta bir gaz fişeğiyle ölecek mi yok yani ayakkabı kutusu gösteren biri gözaltına alınabiliyor polis hıncını orada sahilde sadece oturan bir kızdan alabiliyor. Ben kendimi hiç güvende hissetmiyorum mesela sosyal medyada düşüncelerimi dile getirdiğim için hakaret etmedim ama dava açılabilir hakkımda diye geçirdim bile içimden oluyor çünkü düşünce özgürlüğü yok.

Ben başbakanın bu al gıdayı ver oyu olayını savunmuyorum, onun yerine maaşlar iyileştirdin alınan vergilerle de insanlar kendileri alsın diyorum ne ara dine, imana, kuranın Türkçesine geldi olay anlamadım yani. İnanın bende sol ya da sağ görüşlü değilim ikisine de aynı mesafedeyim diyelim birine ötekinden daha yakın değilim yani ben sadece haksızlıklara karşıyım tek bana değil tüm halka yapılan, gösterilen şeylerin sanki ödül gibi gösterilmesinden sıkıldım zaten hakkım olan bir şey bu parti tarafından ödül hediye gibi ve biz dilenciymişiz gibi veriliyorsa kim olursa olsun kınarım.

O vergilerle yardım yapılacağına maaşlara yansısın herkes utanmadan sıkılmadan herşeyini kendisi alsın ve artık yeter bir partiyi desteklemiyoruz diye dinin d'sini bile bilmeyen insanlar olarak yaftalanmak istemiyoruz. Biz başbakan yokken din nedir bilmiyor muyduk, oruç tutmuyorduk, namaz kılmıyor muyduk. Neden hep dönü dolaşıp her konu dine bağlanıyor.

Yazım ve söyleyiş şeklinize bayıldım :ssz:

benim oturduğum yerinde arka tarafları hep gecekondu gibi evler ,
muhtaç aileler belediyeye başvuru yapıyorlar kömür yardımı için
belediye ekipleri gelip durumuna bakıyorlar gerçekten muhtaçsa kömür veriyorlar ,
devlet hastanesinde doğum yapmış maddi durumu olmayan evlere gidiyorlar, bebek bezi battaniye gibi yardımlar yapıyorlar
bunun neresi kötü bunun nesinden rahatsız olur insan ya aklım almıyor
Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin ...

Burda okuduğum yorumlara göre bundan rahatsız değiller, hatta sürekli yapılsın diyor çoğunluk, rahatsız oldukları kısım "ben sana bu yardımı yapıyorum ama oyunu benim partime vereceksin" demeleri, ben şahit olmadım, söylentiler benim çevremde de vardı ama gözümle görmediğim için dillendirmem iftiraya girer.

Yani anlayacağınız yardım oy karşılığı olmasın diyorlar.

Burda okuduğum yorumlara göre bundan rahatsız değiller, hatta sürekli yapılsın diyor çoğunluk, rahatsız oldukları kısım "ben sana bu yardımı yapıyorum ama oyunu benim partime vereceksin" demeleri, ben şahit olmadım, söylentiler benim çevremde de vardı ama gözümle görmediğim için dillendirmem iftiraya girer.

evet mune öyle söylentiler bende duyuyorum ama gözümle görmedim
dediğim gibi arka mahallem de çok fakir var seçim den önce yardım dağıttıklarını görmedim..
yardım oy karşılığı olmasın diyorlar da her zaman yardım da yapılıyor ama ,
yani sadece seçimden seçime yapılan bişey değil ..

zaten seçimler 5 yılda bir oluyor yani bunu bu kadar büyütmenin anlamı yok
bazı yorumlara kasten yazıyorum mune hanım size değil yanlış anlamayınız..

Son düzenleme:
evet mune öyle söylentiler bende duyuyorum ama gözümle görmedim
dediğim gibi arka mahallem de çok fakir var seçim den önce yardım dağıttıklarını görmedim..
yardım oy karşılığı olmasın diyorlar da her zaman yardım da yapılıyor ama ,
yani sadece seçimden seçime yapılan bişey değil ..

zaten seçimler 5 yılda bir oluyor yani bunu bu kadar büyütmenin anlamı yok
bazı yorumlara kasten yazıyorum mune hanım size değil yanlış anlamayınız..

Yok yanlış anlamam alaraey, hepimizin yazdıkları eleştirilebilir, sonuçta bende vatandaş olarak yazıyorum burda.
Çoğu yorumu okudum, gözden kaçırdıklarımda olabilir tabii, yardımların oy amaçlı verilmesine kızılmış, yoksa fakir fukaraya yardım edilmeli, edilsin zaten, bizlerin cebinden çıkan vergilerin böyle hayır işlerinde kullanılması hepimizi mutlu eder.

Allah fakirin yardımcısı olsun:50:

Ben soyle dusunuyorum
Acik acik ben sana yardim yapiyorum sende bana oy ver denilmiyordur da
Insanlar onlara yardim partinin baslarindan gitmemesi icin,diger partilerin yardim edeceklerinden emin olmadiklari icin mecbur oy veriyorlar.burda yine diger partili belediye baskanlarina,ya da direk parti baskanlarina oy dusuyor
Insanlara o aldiklari yardimin haklari oldugunu basa kim gelirse gelsin o yardimlarin yapilacagina ikna etmeleri gerekiyor
Eger boyle olursa ihtiyac sahibi insanlatda ozgurce oy kullababilirler
Kimse kimseye bana oy ver demiyorda sanki biraz kendine muhtac ediyor.insanlar napsin baska kimseye bu konuda bir adim atmadigi icin belki ihtiyaclari karsilansin/karsilanmaya devam etsin diye "mecbur"kaliyorlar oylarini bu partiye vermeye
***bende hic acik acik ben sana yardim edeyim sende oyunu bana ver denildigini

Yazım ve söyleyiş şeklinize bayıldım :ssz:

düşüncelerimi ifade etmeye çalıştım canım yani parti meselesi değil bu haksızlığın her türlüsüne karşıyım.

Ben şahit olmadım ama annem yaşadı dedim ya kabul etmemiş geri çevirmiş peki dedikleri kelime ne biliyor musunuz başka parti gelirse bunu da bulamazsınız haberiniz olsun böyle bir tabir var mı yaa. Ben sizinkileri de istemiyorum onunkileri de istemem ben maaşımı istiyorum emeklilik yaşı beklemek istemiyorum demiş göndermiş. Yardım edilebilir elbette ama gerçekten ihtiyacı olanlarla gönderilsin bari kimin ne ihtiyacı olduğuna bakmadan muhtarlıklardan öğrenmeden her önlerine gelene dağıtıyorlar bu da oy için olduğunu belli etmiyor mu ben anneme kira gönderiyorum kardeşimde eve bakıyor muhtaç filan değil şu anda ama bize bağımlı olmak istemiyor kirasını kendisi ödemek istiyor makarnaya salçaya değil maaşa ihtiyacı var yani. Birçok çok fakir olan aile var onşar belirlensin de onlara yardım edilsin o zaman çok iyi niyetlilerse. İş bulsunlar, istihdam sağlasınlar, durumuna ne kadar maaş aldığına bakmadan 3 çocuk yapın Allah rızkını verir demesinler.

düşüncelerimi ifade etmeye çalıştım canım yani parti meselesi değil bu haksızlığın her türlüsüne karşıyım.

Ben şahit olmadım ama annem yaşadı dedim ya kabul etmemiş geri çevirmiş peki dedikleri kelime ne biliyor musunuz başka parti gelirse bunu da bulamazsınız haberiniz olsun böyle bir tabir var mı yaa. Ben sizinkileri de istemiyorum onunkileri de istemem ben maaşımı istiyorum emeklilik yaşı beklemek istemiyorum demiş göndermiş. Yardım edilebilir elbette ama gerçekten ihtiyacı olanlarla gönderilsin bari kimin ne ihtiyacı olduğuna bakmadan muhtarlıklardan öğrenmeden her önlerine gelene dağıtıyorlar bu da oy için olduğunu belli etmiyor mu ben anneme kira gönderiyorum kardeşimde eve bakıyor muhtaç filan değil şu anda ama bize bağımlı olmak istemiyor kirasını kendisi ödemek istiyor makarnaya salçaya değil maaşa ihtiyacı var yani. Birçok çok fakir olan aile var onşar belirlensin de onlara yardım edilsin o zaman çok iyi niyetlilerse. İş bulsunlar, istihdam sağlasınlar, durumuna ne kadar maaş aldığına bakmadan 3 çocuk yapın Allah rızkını verir demesinler.

dejavu,
anneciğinin yaşadıkları üzerinden yorumlarsak sonuna kadar haklısın, başka parti gelirse bunu da bulamazsın sözü de çirkin ve mesnetsiz bir iftira.
İnsanlar böyle söylemlerle korkutulmamalı, bunu hatalı buluyorum, falanca başa gelirse din elden gider, fişmanca gelirse yardım yapılmaz gibi korku salmak doğru değil.

Ve evet, son yapılan yardımları bilmiyorum, onlar hakkında konuşamam ama belediyelerin gıda ve kömür yardımlarında ne yazık ki ihtiyaç sahibi olmayanlarında aldığını bizzat gördüm, 7-8 yıl önce kapım çalındı, baktım bir adamcağız, falanca siz misiniz dedi, yok dedim 2 ev aşağımızda, yola çıktım evi göstermek için, meğer adam kömür kamyonunun şoförüymüş, kamyonda belediye kömürleri vardı, komşumun kapısına 40 torba bıraktılar, komşum maddi durumu gayet yerinde biriydi:ssz:

İşte bu kul hakkıdır resmen, neye göre ne sebeple o kadına kömür yollandı hala anlamış değilim, araştıran nasıl araştırdı, ya bana bile dediler sana da kömür yollasınlar diye, neymiş artmış, ben Allah'tan, kul hakkından korkarım:50:

İhtiyacım yokken alıp yemek Allah korusun:50:

dejavu,
anneciğinin yaşadıkları üzerinden yorumlarsak sonuna kadar haklısın, başka parti gelirse bunu da bulamazsın sözü de çirkin ve mesnetsiz bir iftira.
İnsanlar böyle söylemlerle korkutulmamalı, bunu hatalı buluyorum, falanca başa gelirse din elden gider, fişmanca gelirse yardım yapılmaz gibi korku salmak doğru değil.

Ve evet, son yapılan yardımları bilmiyorum, onlar hakkında konuşamam ama belediyelerin gıda ve kömür yardımlarında ne yazık ki ihtiyaç sahibi olmayanlarında aldığını bizzat gördüm, 7-8 yıl önce kapım çalındı, baktım bir adamcağız, falanca siz misiniz dedi, yok dedim 2 ev aşağımızda, yola çıktım evi göstermek için, meğer adam kömür kamyonunun şoförüymüş, kamyonda belediye kömürleri vardı, komşumun kapısına 40 torba bıraktılar, komşum maddi durumu gayet yerinde biriydi:ssz:

İşte bu kul hakkıdır resmen, neye göre ne sebeple o kadına kömür yollandı hala anlamış değilim, araştıran nasıl araştırdı, ya bana bile dediler sana da kömür yollasınlar diye, neymiş artmış, ben Allah'tan, kul hakkından korkarım:50:

İşte yani hani diyorlar ya zenginden alıyorlar vergiyi ihtiyacı olana veriyorlar diye hiç alakası yok.

Bir kere yardım yapmak için olsa seçim zamanı artmaz bu yardımlar ve dediğimiz gibi ihtiyacı olanlar belirlenir en ihtiyacı olanlardan başlanır dağıtılmaya neye göre dağıtılııyor hangi kıstasa göre anlamadım aynen abla benim annemin halasının kızı var Bostancı'da oturuyor eşi vefat etti eşinden kaldı ev, maaşı var eşinden kalan ki eşinin görevi nedeniyle maaşı yüksekti yüksek maaş alıyor kızları da var yardım ediyor hiçbir ihtiyacı yok yani. Ama ona da gitmişler. Yani hep diyorum işte o kadar vergi veriliyor bir laf vardır bana balık verme balık tutmayı öğret diye o hesap bu şekilde olmaz ki. Bu şekilde istihdam olmaz. Hangi parti yaparsa yapsın yani akp yapıyor diye eleştirmiyorum ama yoksulluk sınırından bahsediyoruz bir eve kaç para girmesi gerektiği ortada insan gibi yaşamak için ama başbakan asgeri ücretle 3 kişilik aile bir ay simit çay tüketse 400 küsür lira eder diyor düşünün gerisini başka bakan ben geçinirim o parayla diyor, birisi et yemesinler her gün canım diyebiliyor ya ne et yemesi. İnsanlar eve nasıl ekmek getireceğini peşinde bu ülkede herşey yemek içmek mi ayrıca. Birinin insan gibi yaşaması nedir. Senelik iznin de tatil yapmak ister mesela, sinemaya tiyatroya gitmek, çocuğuna özendiği kaliteli şeyleri giydirmek yedirmek ister sosyal hayatın içinde olmak ister ama napıyoruz ev kredisi ödicez, çocuk büyütücez, geçinicez derken insan gibi yaşayamıyoruz. İnsanlar ekmek bulamıyorlar, akşam pazarlarında artıkları topluyorlar. Ben alabiliyorum çok şükür ama artık pazarda alabildiklerimden bile utanıyorum pazar arabası kullanan bir insan değildim inanın pazar arabası kullanıyorum içine atayım diye. Kendimizce yardım da ediyoruz ama nereye kadar kaç kişiye. Yardım etmek yiyecek vermek maalesef çözüm değil yanii.

dejavu,
benim bir kızım var, neden tek çocuk? Çünkü bu zamanda bir çocuğun din ve ahlak eğitimi, okulu, maddi manevi ihtiyaçları vs derken ciddi bir maddi harcama yapıyorsun, manevi kısmını pas geçelim, evladını dünyaya getirdiysen tabii ki sevecek, eğitip öğreteceksin, lakin doğum öncesini de kenara bıraktığımızı varsayalım, bir bebek dünyaya geldiği andan itibaren para demek, bezi, maması, doktoru, giyimi, o bebek öyle minik kalmıyor, büyüyor, herşeyi istiyor, çocuk doğur demek kolay, o çocuğu tam anlamıyla yetiştirmek zor ablacım.

Öyle rızkını Allah verir demeyle olmuyor, niye Afrika'daki bebeler ölüyor o zaman, o zaman niye Doğu'da bebe donarak öldü.
Eğer şu ahir hayatta yaşıyorsan para lazım, attığın adım bile para, bir anne için en zor şeydir sokakta yürürken çocuğunun meyveyi gösterip anne al dediğinde alamamak.

Yardım konusunda senin gibi düşünüyorum, bireysel yardımlar bir yere kadar, asıl mesele insanları iş sahibi yapmak, onlar içinde ne zor birinden yardım almak, gerçek ihtiyaç sahipleri açım demeye bile utanıyor zaten:50: halbuki işleri olsa, kendi ekmeğini evine götürmenin hazzını yaşasalar.

Bu paraları kim alıyor da oy veriyor ben anlamadım, ihtiyaç sahibi
olupta alan varsa da helali hoş olsunda, benim tanıdığım alıpta,
akp ye oy veren hiç yok, zaten bunlar için kimse de oy vermez.
Gerçekten akp ye oy verilme nedeninin bunlar olduğunu mu düşünüyorsunuz, gerçekten?
Ufakta olsa etkileri vardır belki de evet ama insanların oy veremeleri için gerçekten
çok daha geçerli bir sürü nedenleri var, bu oyları da şu kadar makarnaya, şu kadar yardıma
veriyorlar diyerek , bu insanları küçümsemenin anlamı yok.
Chp tarafında hep bunu hissediyorum, akp ye oy veren kişileri genelde eğitimsiz, cahil, hatta koyun,
2 yardıma kafalarını kullanamayıp oylarını verdiklerini düşünüyorlar, siz nasıl
ölçüp biçip, kendinize göre nedenlerden oy veriyorsanız , bu insanlarda ona göre veriyorlar.
Size sormalı, 2 makarnaya oyunuzu satar mıydınız?

Size ne okuyup ne okumadığımı ispat etmek zorunda değilim,ister inanırsınız ister kendi karanlığınızda geçinir gidersiniz.Kaldı ki dinle ilgili konuşmayı bu kadar tabu sayıp,farklı fikirlerle karşılaşınca fetva vermek olarak nitelendirip karşınızdakini küçümsemekle hiçbir yere varamazsınız.İlim okudum dediğiniz şey size sadece körü körüne bazı şeylere inanmayı öğretmiş,ne yazık ki tüm muhafazakar insanlarda da böyle ülkemizde.Cevap yazmaya tenezzül etmeyeceğimi de bildirmek isterim çünkü tartışma eşit zihin düzeyindeki kişiler arasında yapıcıdır yoksa laf kalabalığından öteye gidemez.
hanımefendi sorularıma cevap vermediniz
din hakkında fetva vermek için yeterli bilgi sunmadınız , o yüzden din hakkında yorum yapabilrisiniz ama fetva veremezsiniz
bu sizin işiniz değil ,bırakın da bu konularda işin ehli olanlar fetva versin ,konuşsun ,hakeza yazdıklarınızla sanki bu işin ehli gibi insanları yönlendirmeye çalışıyorsunuz
ben bu işin ehliyim ,okulunu okudum ,o yüzden konuşmalarınızın ne kadar boş olduğunu bilmenizi isterim
atalarımız ne demiş biliyorsan konuş bilmiyorsan sus ..
din işi herkesin fetva verebileceği bir makam değil , muhafazarlıkla bunun alakası yok ,ilimle alakası var
ilminiz yoksa çekilin kenara ,bu konuda ilmi olan konuşsun ,yoksa boşa konuşmuş oluyorsunuz .
dejavu,

iyi de müne hanım bu söylediğiniz konuda yanlış yapanları biz de tasvip etmiyoruz ki
fakat bir kaç kişiden genelleme yapılmasına karşıyız biz
yanlış yapan insan heryerde olabilir ,bunun bir partiyle alakası yokki ,bir parti herkesi kontrol etme gücüne sahip değil ki
fakat burdaki önemli nokta şu ,birincisi üç beş kişiden genelleme yapmamak
ikincisi de bu yardımlar genel itibari ile yardıma muhtaca gidiyorsa amaç yerini bulmuş demektir
yerine gitmiyorsa da o zaman bize de görev düşer ,gidip haber verebilirz yetkili makamlara ,belki iyi araştırılmamıştır ,ya da kişinin hatası vardır şikayet edilir
yani burdan oturup da aa işte bunlar böyle menfaat amaçlı yardım yapıyorlar demek çok kolaya kaçmaktır
halk olarak herşeyi devletten bekliyoruz ama bize de insan olarak görev düşmüyor mu
şahsen ben böyle bir hata görsem direk şikayet ederim ,neden ihtiyaç sahibi olmayana veriyorsunuz derim
herşeyi devlete atmak ya da genelleme yapmak çok kolay
burada belirli bir kesimi suçlamak yaftalamak ,işte bunlar hep böyleler bu amaçla iş yapıyorlar demek çok çirkin bir iftiradır ..
bunu da dikkate almak lazım

hanımefendi sorularıma cevap vermediniz
din hakkında fetva vermek için yeterli bilgi sunmadınız , o yüzden din hakkında yorum yapabilrisiniz ama fetva veremezsiniz
bu sizin işiniz değil ,bırakın da bu konularda işin ehli olanlar fetva versin ,konuşsun ,hakeza yazdıklarınızla sanki bu işin ehli gibi insanları yönlendirmeye çalışıyorsunuz
ben bu işin ehliyim ,okulunu okudum ,o yüzden konuşmalarınızın ne kadar boş olduğunu bilmenizi isterim
atalarımız ne demiş biliyorsan konuş bilmiyorsan sus ..
din işi herkesin fetva verebileceği bir makam değil , muhafazarlıkla bunun alakası yok ,ilimle alakası var
ilminiz yoksa çekilin kenara ,bu konuda ilmi olan konuşsun ,yoksa boşa konuşmuş oluyorsunuz .

iyi de müne hanım bu söylediğiniz konuda yanlış yapanları biz de tasvip etmiyoruz ki
fakat bir kaç kişiden genelleme yapılmasına karşıyız biz
yanlış yapan insan heryerde olabilir ,bunun bir partiyle alakası yokki ,bir parti herkesi kontrol etme gücüne sahip değil ki
fakat burdaki önemli nokta şu ,birincisi üç beş kişiden genelleme yapmamak
ikincisi de bu yardımlar genel itibari ile yardıma muhtaca gidiyorsa amaç yerini bulmuş demektir
yerine gitmiyorsa da o zaman bize de görev düşer ,gidip haber verebilirz yetkili makamlara ,belki iyi araştırılmamıştır ,ya da kişinin hatası vardır şikayet edilir
yani burdan oturup da aa işte bunlar böyle menfaat amaçlı yardım yapıyorlar demek çok kolaya kaçmaktır
halk olarak herşeyi devletten bekliyoruz ama bize de insan olarak görev düşmüyor mu
şahsen ben böyle bir hata görsem direk şikayet ederim ,neden ihtiyaç sahibi olmayana veriyorsunuz derim
herşeyi devlete atmak ya da genelleme yapmak çok kolay
burada belirli bir kesimi suçlamak yaftalamak ,işte bunlar hep böyleler bu amaçla iş yapıyorlar demek çok çirkin bir iftiradır ..
bunu da dikkate almak lazım

çılgın anne,
yok ben zaten genelleme yapmıyorum, gerçekten yardıma muhtaç insanlara yardım edilmeli, bunda hepimiz mutabıkız, yardım edilsin, zerre sözüm olmaz, hatta bilakis gerçek ihtiyaç sahiplerine yardım ulaşınca memnun oluyorum, benim yorumumda vurguladığım bu yardımları dağıtanların bir kısmıyla, yardımları alanlardan bazılarının yardımları kötüye kullanmaları.

Bunu parti hedefleyerek söylemiyorum, bırakın parti genel merkezini,çilçe teşkilatları dahi haberdar olmayabilir, haberdar dersem dediğiniz gibi iftira olur, bilgi sahibi olmadığım hiçbirşey hakkında direkt hüküm veremem, verirsem bunun vebali altında ezilirim, yalnız bazen görüyorum, şahit oluyorum ihtiyacı olmayanda gıda ve kömür yardımı alıyor, benim kızdığım nokta bu, içleri nasıl elveriyor, ben fakirin ekmeğine el uzatamam, nasıl uzatıyorlar, bunlara kızıyorum, umarım kendimi ifade edebilmişimdir, burda örnek verdiğim dışında başka biri daha vardı, bana ne deyip çekilemiyorum zaten, laf arasında bile dokunduruveriyordum lafı, şikayet ettik ama şikayetimiz dikkate alındı mı alınmadı mı sonrasında takip edemedim çünkü ordan taşındım.

dejavu,
benim bir kızım var, neden tek çocuk? Çünkü bu zamanda bir çocuğun din ve ahlak eğitimi, okulu, maddi manevi ihtiyaçları vs derken ciddi bir maddi harcama yapıyorsun, manevi kısmını pas geçelim, evladını dünyaya getirdiysen tabii ki sevecek, eğitip öğreteceksin, lakin doğum öncesini de kenara bıraktığımızı varsayalım, bir bebek dünyaya geldiği andan itibaren para demek, bezi, maması, doktoru, giyimi, o bebek öyle minik kalmıyor, büyüyor, herşeyi istiyor, çocuk doğur demek kolay, o çocuğu tam anlamıyla yetiştirmek zor ablacım.

Öyle rızkını Allah verir demeyle olmuyor, niye Afrika'daki bebeler ölüyor o zaman, o zaman niye Doğu'da bebe donarak öldü.
Eğer şu ahir hayatta yaşıyorsan para lazım, attığın adım bile para, bir anne için en zor şeydir sokakta yürürken çocuğunun meyveyi gösterip anne al dediğinde alamamak.

Yardım konusunda senin gibi düşünüyorum, bireysel yardımlar bir yere kadar, asıl mesele insanları iş sahibi yapmak, onlar içinde ne zor birinden yardım almak, gerçek ihtiyaç sahipleri açım demeye bile utanıyor zaten:50: halbuki işleri olsa, kendi ekmeğini evine götürmenin hazzını yaşasalar.

Kesinlikle abla. Bende tek çocuk düşünüyorum gerçi onu bile yapmaya uğraşıyorum ama insanların maddi durumuna bakmadan herkese 3 çocuk yapın diye seslenilmesini doğru bulmuyorum. Başbakan ve eşi bir ile gitmişlerdi orada da rastgelmiş bir düğün ona katılıp tebrik ettiler ve 3 çocuk olayını tekrarladılar damatta dedi ki maaşımıza biraz zaman yapılsa olabilir dedi eşi Emine hanımın dediği şey Allah rızkını verir aynen bu yani. Tamam da Allah bize bir de akıl fikir vermiş doğru yanlışı ayırt edecek eve giren para belli çocuk olunca yapılacak masraflar belli gökten para mı gelecek. Çocuğu yapayım öyle böyle büyür mantığı bana göre değil biri okur 2 si okumaz çalışır ee ne olur işçi olur o da üç kuruş paraya çalışır bu kısır döngü devam eder yoksa ülkenin genç nüfustan çok eğitimli, kültürlü nüfusa ihtiyacı var.

Ben çocuğum hiçbirşeyden mahrum kalmasını istemem içimde ukte kalsın istemem canının çektiği birşeyi, arkadaşında görüp özendiği birşeyi almak isterim. Sinemaya, tiyatroya götürmek sosyal hayat kazandırmak isterim, üniversite okutmak isterim. Ben yokluk çektim iyi bilirim bir çocuğuma yapabilirken öbürünü mahrum bırakmak istemem. İkisine de aynı şartları sunamayacaksam demek ki tek çocuk yapmam lazım. Bu konularında dinle fetvayla hiç alakası yokken oralara gelmesini hiç anlamadım zaten. Genelleme yapılıyor deniyor ama parti adına geliyor bu insanlar zaten ak parti adına geldik diyorlar ceplerinden kişisel yardım yapmıyorlar ve o kadar ihtiyacı olan varken sana, anneme, akrabamıza yardım geliyorsa bu genellemeye girmez ihtiyacı olmayan tek kişiye bile yardım gidiyorsa ben bunun yardım için yapıldığına inanmam. Partiler bulamıyorlar mı ki kimin ihtiyacı olduğunu kendi belediyelerinden muhtarlıklardan. Kişisel yardım yapanlar bile ki biz öyle yapıyoruz muhtarlığa gidiyoruz isimlerini adreslerini alıyoruz. Ne alaka ihtiyacı olmayan evi olana yardım götürmek partinin bunda iyi niyet göremem ki ben rast gele önüne hangi ev çıkarsa yardım yapıyorsa bunu zaten devlet yapıyor dediğim gibi kişisel olarak yardım yapanlar gerçek ihtiyaç sahiplerini öğreniyor neden gidip güzel bir apartmanda güzel bir muhitte oturana o insan cebinden yardım yapsın.

Kesinlikle abla. Bende tek çocuk düşünüyorum gerçi onu bile yapmaya uğraşıyorum ama insanların maddi durumuna bakmadan herkese 3 çocuk yapın diye seslenilmesini doğru bulmuyorum. Başbakan ve eşi bir ile gitmişlerdi orada da rastgelmiş bir düğün ona katılıp tebrik ettiler ve 3 çocuk olayını tekrarladılar damatta dedi ki maaşımıza biraz zaman yapılsa olabilir dedi eşi Emine hanımın dediği şey Allah rızkını verir aynen bu yani. Tamam da Allah bize bir de akıl fikir vermiş doğru yanlışı ayırt edecek eve giren para belli çocuk olunca yapılacak masraflar belli gökten para mı gelecek. Çocuğu yapayım öyle böyle büyür mantığı bana göre değil biri okur 2 si okumaz çalışır ee ne olur işçi olur o da üç kuruş paraya çalışır bu kısır döngü devam eder yoksa ülkenin genç nüfustan çok eğitimli, kültürlü nüfusa ihtiyacı var.

Ben çocuğum hiçbirşeyden mahrum kalmasını istemem içimde ukte kalsın istemem canının çektiği birşeyi, arkadaşında görüp özendiği birşeyi almak isterim. Sinemaya, tiyatroya götürmek sosyal hayat kazandırmak isterim, üniversite okutmak isterim. Ben yokluk çektim iyi bilirim bir çocuğuma yapabilirken öbürünü mahrum bırakmak istemem. İkisine de aynı şartları sunamayacaksam demek ki tek çocuk yapmam lazım. Bu konularında dinle fetvayla hiç alakası yokken oralara gelmesini hiç anlamadım zaten. Genelleme yapılıyor deniyor ama parti adına geliyor bu insanlar zaten ak parti adına geldik diyorlar ceplerinden kişisel yardım yapmıyorlar ve o kadar ihtiyacı olan varken sana, anneme, akrabamıza yardım geliyorsa bu genellemeye girmez ihtiyacı olmayan tek kişiye bile yardım gidiyorsa ben bunun yardım için yapıldığına inanmam. Partiler bulamıyorlar mı ki kimin ihtiyacı olduğunu kendi belediyelerinden muhtarlıklardan. Kişisel yardım yapanlar bile ki biz öyle yapıyoruz muhtarlığa gidiyoruz isimlerini adreslerini alıyoruz. Ne alaka ihtiyacı olmayan evi olana yardım götürmek partinin bunda iyi niyet göremem ki ben rast gele önüne hangi ev çıkarsa yardım yapıyorsa bunu zaten devlet yapıyor dediğim gibi kişisel olarak yardım yapanlar gerçek ihtiyaç sahiplerini öğreniyor neden gidip güzel bir apartmanda güzel bir muhitte oturana o insan cebinden yardım yapsın.

Allah inşaallah sana da ve tüm isteyen kadınlarımıza da anneliği nasip etsin inşaallah, valla gülüm tam manasıyla yetiştirebileceğiniz kadar çocuk sahibi olun, sadece maddi anlamda demiyorum, manevi olarakta öyle, çocuğun terbiyesinden tut da eğitimine kadar insan herşeyi düşünmek zorunda, bir çocuğun herşeye ihtiyacı oluyor, sevgi, şefkat, maddi olanaklar, sizler yaşça küçüksünüz herşeyi öyle ya da böyle görmüşsünüzdür, bizim zamanımızda babannem yurtdışından marifetli oyuncaklar getirirdi, Türkiye'de öyle oyuncaklar yoktu, mağazalar yoktu o zamanlar, o yüzden de görmezdik bilmezdik lakin şimdi herşey var, pazarda bile herşey envayi çeşit, sen kendine alacağından kısıyorsunda, evladın istediğinde ana yüreğin elvermiyor, ben kızımı rahat büyüttüm, hiçbirşeyde gözü kalmadı ama birkaç tane olsalardı yapabilir miydim?

Hele hele günümüz şartlarında zor, bebeklerin herşeyi erişkinlerin ihtiyaçlarından daha pahalı, Allah sana da yaşatsın göreceksin bak aldıkça almak istiyor insan, herşeye heves ediyorsun.

O yüzden çocuk sayısını şu kadar olsun bu kadar olsun diye söylenmesini uygun bulmuyorum, düşününce sebebini haklı buluyorum lakin maddi boyutunu da hesap etmek gerek.

Allah inşaallah sana da ve tüm isteyen kadınlarımıza da anneliği nasip etsin inşaallah, valla gülüm tam manasıyla yetiştirebileceğiniz kadar çocuk sahibi olun, sadece maddi anlamda demiyorum, manevi olarakta öyle, çocuğun terbiyesinden tut da eğitimine kadar insan herşeyi düşünmek zorunda, bir çocuğun herşeye ihtiyacı oluyor, sevgi, şefkat, maddi olanaklar, sizler yaşça küçüksünüz herşeyi öyle ya da böyle görmüşsünüzdür, bizim zamanımızda babannem yurtdışından marifetli oyuncaklar getirirdi, Türkiye'de öyle oyuncaklar yoktu, mağazalar yoktu o zamanlar, o yüzden de görmezdik bilmezdik lakin şimdi herşey var, pazarda bile herşey envayi çeşit, sen kendine alacağından kısıyorsunda, evladın istediğinde ana yüreğin elvermiyor, ben kızımı rahat büyüttüm, hiçbirşeyde gözü kalmadı ama birkaç tane olsalardı yapabilir miydim?

Hele hele günümüz şartlarında zor, bebeklerin herşeyi erişkinlerin ihtiyaçlarından daha pahalı, Allah sana da yaşatsın göreceksin bak aldıkça almak istiyor insan, herşeye heves ediyorsun.

O yüzden çocuk sayısını şu kadar olsun bu kadar olsun diye söylenmesini uygun bulmuyorum, düşününce sebebini haklı buluyorum lakin maddi boyutunu da hesap etmek gerek.

Aynen öyle ablacım maddi botuyunu geçiyorum zaten ben istesem iki çocuğu da okuturum, maddi herşeylerini karşılayabiliriz. Ama eşimle ortak görüşümüz bir tane olsun layıkıyla ilgilenelim, sevgi şefkat gösterebilelim. İki çocuğa bölünmek aynı derecede sevgi ilgi gösterebilmek ikisinin de ihtiyaçlarına cevap verebilmek, kıskanmamalarını sağlamak zor iş hele bir de ona yapıp sana sonra alırız filan demek olmuyor birinde herşeyi alıp öbüründe almamak olmuyor her doğum her çocuk kendine özgü öbürü üvey evlat gibi kalsın istemem ya da birine farketmeden daha fazla ilgi gösterebilirim ya da biri diğerinden daha nazlı olur mecburen öyle yapabilirim ama bunu öbür çocuğa anlatamazsın ben zaten kendimde iki çocuk büyütebilecek bir güç bulamıyorum çünkü anne mutlu olacak huzurlu olacak ki çocukta mutlu olsun ama yetişemiyorum deyip mutsuz gergin olunca o çocuklarda mutsuz olacak ben ne kadar çocuğa bakabilirim layıkıyla başarabilirim biliyorum. Çünü ben çocuğuma Allah izin verirse tabi hazır yemek yedirmek istemiyorum herşeyini kendim evimde yapmak istiyorum yoğurdundan ekmeğine kadar böyle olunca iki çocuk bir de bu işler bir de çalışmak zor olmaz mı. Tek çocuğun psikolojisi kötü oluyor diye de düşünmüyorum zaten arkadaş çevreleri oluyor kardeşleriyle vakit geçirmekten sıkılıyorlar bir süre sonra. Ben yüksek nüfustansa gelişmiş, her yönden kültürlü, üniversite mezunu ülkeyi gelecek adına kalkındıracak gençlik görmek istiyorum. Duan içinde çok teşekkür ederim Allah razı olsun..

Back