• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Akvaryum Balıkları & Bitkiler & Hastalıklar

nevbahar

Herkes Olmuş Sahtekar
Kayıtlı Üye
25 Nisan 2007
3.910
13
358
40
ANEMON

Anemon Canlısının, duyargalarının üzerinde bulunan çok sayıdaki yakıcı kapsül, kendilerine herhangi bir şey dokunduğu veya sürtündüğü anda hemen açılır ve etkisi çok güçlü olan bir zehir salgılar. Bu, çoğu zaman zehiri alan canlının felç olarak ölmesine sebebiyet verecek kadar güçlü bir sıvıdır.

Anemon Canlılarının etki etmediği canlılar da vardır. Örneğin Anemon balıkları, Anemonların yakıcı kapsüllerinin arasında yaşayabilen nadir canlılardandır. Anemon balıklarının üzerinde bulunan "saydam madde" canlıdaki bu yakıcı kapsülleri durdurabilecek niteliktedir. Anemon'a yaklaşan balık, gövdesini yavaş yavaş Anemonlar'a değdirmeye başlar. Üzerindeki saydam madde sayesinde zehirden çok fazla etkilenmeyen anemon balığının amacı yakıcı kapsüllerin üzerinde patlamasını sağlamaktır. Anemon balığı birkaç denemenin sonunda zehire bağışıklık kazanır ve Anemonun dokunaçlarının arasına yerleşir. Yeni doğan ve Anemonlara karşı hiçbir bağışıklığı bulunmayan balıklar da, diğerlerinin geçtiği aşamalardan tek tek geçer.

Tek bir Anemon, tüm hayatı boyunca Anemon balıklarını tehlikelerden korumak için yeterli olmaktadır. Bu ortaklık balığa peşindeki avcılardan korunma imkanı sağlar. Buna karşılık olarak da Anemonlar, balığın ardında bıraktığı yiyecek parçalarından faydalanır.

BETA (Betta Splendens)



Ana vatanı siyam, Malezya ve Koşenşin'dir.

18-32C* arasında yaşar.

Betanın dişileri,erkeklerine pek benzemez, renkleri daha soluktur. Oldukça sakindirler, Betaların erkekleri buna rağmen bir araya geldiklerinde ,öldürünceye kadar dövüşürler. Fakat bir çift Beta, karışık bir akvaryumda oldukça rahat yaşayabilirler
Yumurtlayarak çoğalırlar,yumurtalar, 48 gün içinde çatlar. Yumurtlama bitene kadar erkekle dişi ayrılmalıdır,sonrasında erkek Beta,yavrularını ağzında oluşturduğu kabarcıkla koruyacaktır; bu,yavrular 5-6 günlük olana kadar devam eder ki; sonrasında bebekler babadan ayrılmalıdır.

Küçüklüklerinden itibaren yeterince geniş akvaryumlarda beslenen Betalar çok canlı ve sağlıklı olurlar. Yüzgeçlerinin, renklerinin ve hareketlerinin güzelliklerini sonuna kadar gösterirler. Mutsuz kavanoz Betaları ise sarkan yüzgeçleriyle süklüm püklüm bir görüntü sergilerler. Bir akvaryuma konulduklarında bir süre yüzdükten sonra yorulup dibe çökerler. Üretimde de sağlıklı akvaryum Betalarından çok daha iyi sonuç alınır. Yuvayı yapacak, dişiye kur yapacak ve sonra yavrulara bakacak enerjiyi zor (veya hiç) bulamayan kavanoz betaları genellikle üreme sürecinden kısa bir süre sonra ölürler.

Gurami

Kendi boyutlarındaki balıklar için barışçıldır. Erkeleri birbiriye kavga edebilir. Canlı bitkiler, kayalar veya odunlarla dekore edilmiş akvaryumlar gromi için idealdir. Yetişkin bir gromi 12 cm. ye kadar büyüyebilir.

Beslenmesi kolaydır pek çok yemi kabul eder. Akvaryumun tüm seviyelerinde yüzer. Vücudunun altındaki duyargalarını kullanarak akvaryumun içindeki bitkileri, kayaları, balıkları vs.. keşfeder. Aşırı beslenmemelidir aksi taktirde erken ölebilir.

Gromi ler köpük yuvacısıdırlar yani yumurtalarını suyun yüzeyine bırakırlar. Erkek grominin sırt yüzgeçi sivri ve noktalıdır dişinin ise yuvarlaktır.

JAPON BALIĞI (Carassius Auratus)

Sırt,karın ve göğüs yüzgeçleri kuyruk yüzgeci gibi son derece gelişmiştir. Duyarlı ve nazik balıklardır, karma akvaryumlar pek tavsiye edilmez.
18-22 derece ideal ısıdır, ısıtılmayan akvaryumlarda da yaşayabilirler. Bol oksijen,geniş bir akvaryum tavsiye edilir. Canlı yemleme gelişmelerini kolaylaştırır, yumurtlayarak ürerler

KILIÇ kuyruk

Barışcıl ve diğer balıklarla iyi geçimlidir. Yeni başlayanlar için uygun bir balıktır. Su seviyesinin her kısmında yüzerler. Suyun tuz oranının biraz yüksek olması çok iyidir. Su sıcaklığının 18-27 derece PH değerinin 7-8.3 olması gerekmektedir.

Canlı doğuranlardır.Yavruların bitkili bir ortamda olması çok önemlidir çünkü ebeveynleri onların varlığını anladıkları taktirde hemen hemen hepsini yiyeceklerdir bu yüzden yavruları görür görmez yavruluğa yada başka bir akvaryuma aktarın.

Erkek kılıçkuyruğun anal yüzgeçleri vardır ve adınıda aldığı gibi kuyruğunun alt kısmından sivri kılıça benzer bir kuyruk uzantısı vardır. Dişiler ise daha çok büyür ve vücudları yuvarlakımsıdır.

LEPİSTES

Lepistes yeni başlayandan tecrübeliye kadar her düzeyden akvaryum meraklısının besleyebileceği bir balıktır.

Sayısız renk kombinasyonuna sahip olabilirler. Çeşitliliğin bu denli çok olması akvaryumların rengarenk görünmesini sağlar. Alman, Kobra, Mavi lepistes gibi çok bilindik varyetelerin yanısıra kılıçkuyruklu lepistes gibi çok özel varyetelere de rastlanabilir.

Değişik su koşullarına adapte olabilen bir balıktır. Geniş bir sıcaklık aralığında beslenebilir. Pek çok kişi 26 derecelik sıcaklığın bu balıklar için şart olduğunu düşünür. Gerçekte bu derecenin altındaki sıcaklıklarda da gayet sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. 20 derecenin altında gelişimleri yavaşlar. Su değişimleri aksatılsa bile fazla bir sorun yaşanmaz. Yükselen nitrattan bile pek etkilenmezler. Nitrat değerlerinde çok aşırı yükselmeler olduğunda kuyruk ve yüzgeçlerde mantar benzeri görünüm ve erimeler yaşanabilir. Bu tablo, yavaş ilerleyişi ve ilaca cevap vermeyişi ile mantar hastalığından ayırdedilebilir.

Pul yemler, granül yemler, canlı yemler... Tüm yemleri nazlanmadan tüketirler. Kaliteli, bitkisel katkılı pul yemlerin bu balıkların gelişiminde ve renklenmesinde büyük fayda sağlar. Haftada 3-4 öğün canlı yem verilmesi faydalıdır. Artemia larvaları hem yavru hem de erişkin lepistesler için eşsiz bir yemdir.

Yüksek üreme potansiyeline sahiptirler. Yavrular hızla gelişir ve üreme çağına ulaşırlar. Üretimlerinde yavruluk kullanılabilir ancak bitkili akvaryumda serbest doğum yapılması dişi balığın yıpranmasını önler. Doğum sonrası kondüsyon kazandırıcı yemleme yapılmazsa birkaç doğum sonrası dişiler kamburlaşır ve ölürler.

Karma canlı doğuran akvaryumlarında beslenebilirler. Akvaryumda bol bitki bulunması, kılıçkuyruk gibi türlerin lepisteslerin kuyruklarına vurmasını engeller.

Bu balıkları besleyen her hobici beyaz benek ve mantar hastalığı hakkında bilgi sahibi olmalı ve gerekli ilaçları bulundurmalıdır. Akvaryuma çok az miktarda iyotsuz tuz eklenmesi bile hastalık riskini belirgin biçimde azaltır.

MELEK

Disk biçimindeki zarif gövdesini süsleyen görkemli yüzgeçleriyle akvaryumumuzu süsleyen gösterişli balıklardır.
Bir yumurtlamada 500-1000 civarında yumurta dökerler.
Amazon kökenli olan bu balıklar,diğer sakin karakterli balıklarla birlikte fazla kalabalık olmayan akvaryumlarda rahatlıkla yasayabilirler.
Yüksek ısıyı severler, yem konusunda kaprislidirler kuru yemlerin çok kaliteli olmayanları onları kolayca kabız yapabilir.

NEON
(Paracheirodon Axelrodi)


Venezuella, Kolombiya, Batı Brazilya kökenlidir.
Karma akvaryumlar için uygun barışçıl bir türdür. En az 8'li guruplar halinde beslenmeleri gerekir.
Taze suya, klora ve diğer kimyasal maddelere karşı hassastırlar; ilaçların dikkatli kullanılması gerekir. Bu türü yeni kurulan akvaryumlara koymadan önce, Rasbora veya Lepistes gibi daha dayanıklı türlerle başlayarak suyun 1-2 ay biyolojik olarak olgunlaşmasını beklemek gerekir. İyi şartlarda yaşatıdıklarında 10 yıl kadar yaşayabilirler.

Platy

Barışçıl bir balıktır ve akvaryumdaki diğer balıklarla iyi anlaşır. Pul yemler ve su yosunları ile beslenir, sudaki tuz oranın biraz yüksek olması platy için daha iyidir. 18 - 26 derece su sıcaklığı ve PH seviyesinin 6.9-8.2 arasında olması uygundur.Beslenmesi çok kolay olan bir balıktır akvaryum tecrübesi az olanlar yada yeni başlayanlar için tercih edilebilir.

Aynı zamanda platiler canlı doğuranlardır ve üretimi çok kolaydır. Bir seferde 20-40 yavru doğurabilir. Yavru doğduktan sonra yavruluk içine taşınabilir yada akvaryumun sık bitkilerle dekore edilmesi yaşama şanslarını yükseltir. Yavru platy algleri ve yem artıklarını yiyerek büyüyebilir extra bir çabaya gerek yoktur.(eğer akvaryumdan yavruluğa veya yavrular için hazırlanmış bir akvaryuma taşımak istemiyorsanız)

Erkek ve dişi ayrımı çok kolaydır dişiler daha büyük ve yuvarlaktır. Erkeklerin kuruk kısmı siyahi ve anüste bir yüzgeç bulunur.

tetrablack

Barışcıl ve diğer balıklarla iyi geçimlidir. Pul yemlerle beslenir beslenmesi fazla zor olmaya bir türdür. Genellikle orta ve üst seviyede yüzmeyi tercih eder. 20-26 derece su sıcaklığı, 6-8.3 PH derecesi tercih edilen rakamlardır. Akvaryum yukarıdaki değerlerde ise beslenmesi ve bakımı kolaydır.

Tetrablack(kara dul, black widow)ler yumurta serpiçilerdir ve yumurtlama olduktan sonra erişkinler akvaryumda alınmalıdır.

Erkek tetrablack in anal yüzgeçi daha küçüktür sırtındaki ikinci çizgiye paraleldir.

Gökkuşağı

Kırmızı gökkuşağının Orjini Yeni Gine nin Sentani gölüdür. Erkekleri
12 cm. ye kadar büyüyebilir. Erginleştikçe gövdesi genişlemeye, renkleri domates kırmızısına ve başlarından sırt kısmı dikleşmeye başlar. Dişi Kırmızı Gökküşakları 10 cm. e kadar büyüyebilir vucutları çok daha ince, renkleri ise gümüştür.

Genellikle Gökkuşakları dayanıklı, beslenmesi ve üretmesi kolay balıklardır. Su koşullarına dayanıksız değillerdir.Hafif asidik sudan alkaline, yumuşaktan biraz serte ve 24,25 derece sıcaklık uygundur.

Bir çok yemi yerler fakat canlı yemleri daha çok tercih ederler. Karma akvaryumlar için ideal bir topluluk balığıdır. Diğer balıklara karşı barışçıl ve bitkileriçin de zararlı değillerdir. Genellikle orta ve üst seviyelerde yüzerler. Hareketli balıklardır bu yüzden geniş akvaryumlar tercih edilmelidir aynı zamanda bitkili akvaryumlar da renkleri daha canlı olacaktır.

Üretimi çok kolaydır doğru şartlar sağlandığında hemen hemen hergün yumurtlayabilirler özellikle sabahları.

Arowana

Arowana kendinden küçük balıklar için hiçde barışçıl değildir hemen yutar fakat kendi boyutlarındaki balıklarla gayet iyi geçimlidir fakat unutmayın ki ağzı çok büyüktür. Çok oburdurlar ve çekingen değildirler akvaryuma alıştıktan sonra elinizle uzattığınız yeme hayır demez.

Sadece küçük balıklarla beslenmeniz tavsiye edilir. Pul yada top yemleri her zaman yemez. Küçük türleri sivrisinek larvası ve kurtçukları yemeyi sever. Zemin için koyu renkli çakıllar uygundur.

Suyun sıcaklığı 25-30 derece PH seviyesi 6.2-6.8 olmalıdır. Arowanaların boyutları 120 cm. kadar uzayabilir.

Üretilmesi mümkündür fakat 1 erişkin dişi ve erkek için çok büyük bir akvaryuma ihtiyacınız olacaktır. Erkek yaklaşık 60 gün boyunca yumurtaları ağzının içinde tutar.

Erkeklerin anal kuyrukları dişilere göre daha uzundur Arowanaların akvaryumdan fırlamamaları için akvaryumun üstü kapalı olmalıdır. Doğada ağaçlardaki böcekleri yakalamak için 3 metre kadar sıçrayabildiği söylenmektedir. Çinli lere göre bu balığı evlerinde beslemeleri, iyi bir gelecek ve para demektir.

piranha

Piranha kuvvetli bir çeneye sahiptir. Alt çenesi daha önde olup üçgen ve kesici dişlere sahiptir. Doğada bir çok piranha türü mevcuttur fakat ülkemizde 3 ila 5 çesit piranha türüne rastlamanız mümkündür.

Bazı akvaryumcularda piranha olarak sunulan pacu nun görüntüsü çok benzemesine rağmen piranha ile ilgisi yoktur. Otçul olan pacu, piranha üyelerinden boyut olarak daha büyüktür.

Piranhaların davranışları ortama göre değişiklik göstermektedir. Çekingen olan piranhaları akvaryumda doğal hayatlarındaki kadar saldırgan hale getirmek çok zahmetli ve sabır isteyen bir iştir. Piranhalar akvaryum bitkilerine bir zarar vermezler fakat hızlı hareketleri ile otların sökülmesine neden olabilirler ki bu balığın et ile beslendiğini gözönüne alırsak bitkilerin yaşamaları için gerekli olan su kimyasını dengede tutabilmek hayli zordur. Yaşayacakları ortamı çok iyi hazırlamanız gerekmektedir. Bu balıkların çekingen davranmalarındaki en önemli etken akvaryuma yapılan müdahalelerdir.

Piranha akvaryumu kesinlikle ayakaltı bir yerde olmamalıdır ve tavsiye edilen kayalar ile dekore edilmesidir. Bu dekorasyon sonunda kayaların arkalarına veya yanlarına saklanan piranhalar daha egzotik bir görüntü vermektedir. Su ısısının 24 ile 26 derece olması idealdir.

Havalandırmanın kesinlikle hep çalışıyor olması gerekmektedir. Elektrik kesilmelerinde veya havalandırmada bir problem olduğunda, balıkların suyun yüzeyine yaklaşmaları oksijenin azaldığına işarettir ve piranha bu konuda çok hassastır. Bu gibi durumlarda belli aralıklarla yeni su ilave edilebilir.

piranhaları geniş akvaryumda beslemek, kavgalardan meydana gelebilecek göz çıkması yada önemli derecedeki sakatlıkları enaza indirgemeye yarar.

Piranha alırken pacu ile serasalmus natterari(kırmızı piranha) nın arasındaki farkları bilmeniz gerekmektedir. En belirgin özellik kırmızı piranha nın alt çenesinin üst çeneye nazaran daha ilerde bulunması dişlerinin belirgin, sırtının kambur olması ve solungaçlardan itibaren karın kısmındaki kırmızılıktır. Bir belgesel programındaki görüntüler bu balığın doğada ne kadar saldırgan olduğunu birkez daha kanıtladı buna rağmen Brezilya, Peru vb. ülkelerin resmi kayıtlarında piranhalar tarafından öldürülmüş herhangi bir insan kaydı bulunmamaktadır.

Astronot

En çok sevilen aşağıdaki yazılardanda belli olduğu üzere en çok sevilen türlerin başında gelen Astronot(oscar) lar birçoklarımız için en önemli özelliği hiç utangaç bir tür olmamasıdır heralde. Yemi yemek için asu yüzeyinin üzerine zıplayacak kadar eğlenceli bir o kadarda etçil bir balıktır ki, Güney Afrika kökenli olan astronot "yokedici veya böcek yiyen" olarak anılır.

İlk akvaryuma başladığım yıllarda, malum herkezde olduğu gibi her türü besleme içgüdüsü ile lepistes,gormi vs... balıklardan oluşan akvaryumuma astronot almıştım ve e astronotun ne kadar obur ve etçil bir tür olduğunu anlamam için bir gece yeterli olmuştu.

Astorotların dişi veya erkek olduğunu anlamak için beş altı tane astronot alın şanslıysanız içinden 3 çift çıkarırsınız .

Üretimi ise yine zordur eğer bir çift oluşturabildiyseniz, belli bir süre izleyin yumurtalardan dolayı dişinin karnı şişecek ve daha agresif olacaktır, 250 den fazla yumurta bırakabilir. İlk iki hafta yavrular için en tehlikeli dönemdir bu süre erişkinler yavruları veya yumurtaları koruyacaktır. 22-25 C sıcaklık en uygunudur, büyük akvaryumlar veya alanları tercih ediniz.

Çiklit

Çok agresif türlerden biri olan çiklit ler, güzel desenleri, renkleri ve davranışları ile akvaryum severlerin en gözde balıklarından biri olmuştur.

Çiklit akvaryumu sık ve çok oyuklu kayalarla dekore edebilirsiniz çünkü cikletler yerlerini sahiplenirler ve kayaların arasında yer tutarlar, bölgelerine girenlerle daima bir kavga halindedirler. Bu yüzden 200 litelik ve üstü akvaryumlar daha uygun olabilir ki kayalarıda koyacağınızı düşünürsek alan kaybı çok olacaktır. Yalnız Çiklitlerin kayaların altındaki kumları kazıp tünel yapacağını da düşünürsek bir felakete yol açmamak için kayaları silikonla yapıştırabilirsiniz.

Çiklitlerin yaşadığı bazı göllerdeki yaklaşık PH seviyeleri; Lake Malawi 7.4-8.6, Lake Tanganyika 7.8-9.0, Lake Victoria 7.2-8.6 dır. PH seviyelerini ani düşürmek yada çıkarmak Afrika Çiklitlerinin bağışıklık sisemini etkiler ve hastalıklara karşı dayanıksız bir hale gelirler. Afrika Çiklitleri ve diğerleri için PH seviyesini 8.2-8.4 te tutmaya çalışın.

Bu göllerin hepsi sert sulardır birçok erimiş mineral ve tuz çözeltisi vardır. Akvaryumunuzdaki ekolojik dengeyi bu göllerdeki oranlara yaklaştırmanız için yapmanız gereken, ezilmiş mercan kumu, deniz kabuğu, kireçtaşı veya diğer kaya çeşitlerini akvaryumunuza koymanızdır.

DİSKUS (Discus)

Diskus, akvaryum balıkları içerisinde özel bir yere sahiptir. Güzelliği kadar davranış biçimiyle de ilgi çeker.

Amerikan Çiklitlerinden olan Diskus Amazon kökenlidir. Akvaryum dünyasına girmesini takiben çok sayıda varyetesi üretilmiştir.

Diskus, yaşatılması güç ve pahalı bir balık olarak ün yapmıştır. Ancak yıllardır akvaryumlarda üretilen bu balıklar doğadakilere oranla daha kolay yaşatılabilir hale gelmiştir ve üreticilerinin yaygınlaşması nedeniyle artık daha hesaplı fiyatlara bulunabilmektedirler.

Diskusu yaşatabilmek her balık türünde olduğu gibi öncelikle akvaryumdaki biyolojik dengenin oturtulması ve sürdürülmesiyle mümkün olmaktadır. Diskusların pH değeri 7’nin üzerinde ve orta sertlikteki sularda bile rahatlıkla yaşayabildiği kaynaklarca vurgulanmıştır. Pek çok hobici niteliğini araştırmak şartıyla musluk suyunu kullanarak diskus besleyebilir. Suyun aşırı sert olduğu durumlarda, 20 litrelik damacana sulardan düşük sertlik ve pH değerine sahip bir marka seçilerek akvaryuma eklenebilir.

Üretimde ihtiyaç duyulan su özellikleri ise farklıdır ve bu özelliklerin sürekli olarak sağlanabilmesi için yukarıda bahsedilen cihazların kullanımı uygundur.

Diskusun en az su kadar hassas olduğu bir diğer faktör sıcaklıktır. 27-28 derecelik değerlerin altında kolayca strese girerler. Yeni gelen diskusların akvaryuma alışmaları su sıcaklığının 32 derecede tutulmasıyla kolaylaştırılabilir. 34-35 derecelik sıcaklıklara çıkıldığında diskuslarda sık görülen parazit türlerin bir kısmından hiçbir ilaç kullanmaksızın kurtulabilirsiniz.

Pengasus

Geniş havuzlarda 1 metreye kadar büyüyebilen ve Uzak Doğu Asya'da pirinç tarlalarında sofra balığı olarak yetiştirilen Pengasus, aslında akvaryumlar için uygun bir tür değildir; sadece gençken akvaryumda tutulabilir. Görüşü kötü olan bu tür, titreşimleri algılama yeteneğine güvenir. Sürekli sinirli ve kaçmaya hazırdır. Gençken canlı yem gerektiren bu türün yaşlanınca dişleri dökülür ve vejeteryan yaşama geçer.

BİTKİLER​

Bitki seçimi ve dikimi

Farklı bitkiler farklı su tiplerini severler. Bu bitkiler için en önemli unsurdur.Bitki alınmadan önce dikkatlice incelenmeli ve rengi canlı olanlar sap ve yapraklarında hasar olmayanlar tercih edilmelidir.

Sararmış ve canlılığını yitirmekte olan yaprak koparıp atın hem bu sayede akvaryumunuzda gereksiz kirliliği önlemiş olursunuz. Bitkileri kaya yada oduna kaynaştırabilirsiniz bunun için bitkinin kökünü odun yada kayanın üzerine ip ile bağlamaktır tabii bunu yaparken ipin köklere zarar vermemesine dikkat edin. Belli bir süre sonra kökler odun yada kayaya tutunacak ve ipe gerek kalmayacaktır bu sayede çok güzel bir görüntü elde edeceksiniz. Arka planı motoru,ısıtıcıyı vs.. saklamak için arka kısıma gür ve uzun bitkileri dikmeyi tercih edin önlere doğru tabana daha yakın ve estetik bitkileri koyun böylece görüntü daha güzel olacak ve ürkek balıklar yada yavrular için bir sığınma ortamı oluşacaktır.

Zemin kimyasal olarak sabit olmalıdır. ince çakıllar yada kum büyük çakıllardan çok daha yararlıdır.Ayrıca çakıl dokusunu farklılaştırmak için pişmiş kil parçaları katılabilir, bunlar yararlı elementler içerir. Yeni dikilmiş bitkilerin köklerinin zarar görmemesi için etrafı çakıllarla kaplanabilir.

Son olarak piyasada bulabileceğiniz ve bitkiler için yararlı elementler içeren çeşitli gübreler, tabletler yada ilaçlar bulunmaktadır.

Bitkilerin çoğaltılması​

Kök filizler, Saz gibi bazı bitkiler akvaryum zemininin üzerine kök filizleri çıkarırken kılıç gibi diğer türlerinde kök filizleri zemin boyunca uzanır. Her kökün ucunda yeni filiz ve bitki büyür.

Üst kısımlar, Bitkilerin çoğu üst kesimlerden çoğaltılırlar bu sapın büyüyen bölümünün köklenmesi yolyla yapılır.Bu parçalar, 30 cm. uzunluğundaki bölümünün kesilmesi ile sağlanır.

Köksap ve yumrukökler, Bir çok su bitkisinin depo organı olarak kullandığı ve köksap adını alan kökleri vardır. Bunların toprak altındaki saplarından çıkan kökleri bulunur, yüzeylerindeki küçük pul ve tomurcuklardan tanınabilir. Bu köksapların her biri kök vererek yeni bir bitki oluşturacak kalın dilimlere kesilebilir. Yumrukök ise, bir başka depolama organıdır ama sadece büyüme noktası olduğu için farklı ğarçalara bölünerek çoğaltılması imkansızdır.

Beklenmedik filizler, Ana bitkinin çeşitli yerlerinden büyüyen filizler görülebilir. Bunlar zamanla bitkiden ayrılıp yüzeye çıkarlar bu esnada tekrar dikilmemeleri için hiçbir sebeb yoktur.

Bitkilerin genel bakımı

Akvaryum havalandırmasının ve ışık seviyesinin yeterli olması ve ısının sabitlenmesi en önemli maddelerdir. Ayrıca akvaryumdaki hastalıklara karşı yapılacak ilaçlama da bitkiler için tehlikeli olabilir zira bazı ilaçlar bitkiye zarar verebilir bunun için en uygunu küçük bir karantina akvaryumunun hazırlanması ve hasta balıkların bu akvaryumuna tahliyesidir.Karantina akvaryumunda tedavi yapıldıktan sonra filitre, kepçe vb. araçların dezenfekte edilmesi gerektiğini de unutmayın.

Bitkilerin çürüyüp kopmaları, akvaryumda büyük bir kirliliğe yol açtığı için vakum ve benzeri aletler ile tabanın temizlenmesi de gerekmektedir.

Genel olarak bitki yetiştirmek oldukça zahmetli bir iştir ki akvaryuma ilk getirdiğinde sağlıklı olan bitkiler bir süre sonra solmaya başlayabilir bu yüzden akvaryum dengesi bitkiler için uygun hale getirildikten sonra bitkilerin dikilmesidir.

Diğer bitkilerin havasız kalmasını engellemek için ölü yaprakları kesin ve fazla uzayanlarıda budayın. Bitkilerin gelişimlerine yardımcı olmak amacı ile piyasada satılan bir çok güçlendirici bulabilirsiniz. Eğer yapabiliyorsanız akvaryum kurulumundan önce kumla beraber gübre tabletleri eklemeyi unutmayın.

Bitkilerin gereksinimleri​

Karadaki benzerleri gibi su bitkilerinin de nitrojen, fosfor ve potasyum gibi gereksinimleri vardır. Bunların çoğunu sudan alırlar, yine de bazı bitkiler sadece kökleri sayesinde beslenirler.

Bitkiler fotosenteze yardımcı olan yeşil pigment krolofili üretmek için demire ihtiyaç duyarlar. Bakır ve çinko gibi diğer elementler ise pek çok önemli metobolik süreçte vazgeçilmez bir rol oynar.

Karbondioksit, Fotosentezin yakıtı olan karbondioksit bitkilerin büyümesini sağlar. Kabondioksit dozaj sisteminin amacı, karbondioksiti 5-12 mg/lt. seviyesinde tutmaktır.(daha yüksek seviyelerde balıkların böbrekleri olumsuz bir şekilde etkilenir)

Işık, Her 4,55 lt. ye 3-5 watt hızlı bir büyüme sağlar 12-16 saatlik bir ışıklandırma büyümeyi hızlandırsada 10 saatlik ışıklandırma tavsiye edilen bir süredir ki bazı bitkilerde düşük seviyede ışıklandırma isterler anubias türü piyasada bulubileceğiniz az ışık seven bir bitki türüdür.

Bitki ve filitreleme, Filitre sistemi akvaryumu temizlemenin yanında fotosentezede yardımcı olur.

Isı, Isıda bitkiler için önemli unsurlardan biridir trpikal bölgelerde yetişen bitkiler için ortalama sıcaklık seviyesi 24 derecedir.

BALIK HASTALIKLARI​

Karantina akvaryumu

Bir hastahane akvaryumu, sağaltımın zor olduğu ya da değerli balıklar içeren bir akvaryuma konmadan önce, yeni balıklar için bir karantina ve hastahane akvaryumu hazırlanması gerekmektedir.

Gereksinimler aynıdır, İlk önemli unsur güvenliktir balıkların huzurlu hissetmeleri için kayalar yada suni bitkilerle saklanabilecekleri yerler hazırlanmalıdır. Bitkiler plastik olmalıdır çünkü hasta balık tedavi olduktan sonra malzemelerin kolayça dezenfekte edilebilmesi gerekir. Tabii ki Filitre ve ısıtıcı da olmak zorundadır. Küçük boyutlu akvaryumlar tercih edilmelidir.

Bakteriyel hastalıklar

Yüzgeçten kuyruğa, ülserden kan zehirlenmesine kadar(vücudun kızarmasıyla belli olur) görülen bakteriyel hastalıklarla çok sık karşılaşılır.

Araştırmalarda toptancılardan gelen balıkların %70 inde bu bakterilerin olduğu saptanmış. Balıklara iyi bakıldığı taktirde iyileşebilirler. Eğer su kimyası, ısıtma ve ışıklandırma yeterli değilse büyük kayıplar meydana gelebilir.

Black molly lerde deri ve solungaç hastalıklarına yada pamuk yün hastalığına sıkça rastlanmaktadır. Black molly leri 5-9 gr/lt. konsantrasyona sahip tuzlu su çözeltisine koyarak iyileştirebilirsiniz bu bir karantina akvaryumunda yapılmalıdır aksi takdirde akvaryumdaki diğer balıklara ve varsa bitkilere zararlı olabilir.

Sıkça Görülen bir bakteriyel hastalık olan yüzgeç çürümesi de balıklarınız için son derece ölümcül bir hastalıktır. Yüzgeçlerin ucunda başlayan bu bakteriyel hastalık, yüzgeşte ısırmış gibi bir görüntü yaratır ve dikkatle bakıldığında yüzgeçin ortasında küçük delikler görülebilir. Yaranın kenarı saydam beyazımsı bir görüntü alır. Hastalık yüzgecin ucundan yayılarak kuyruğa doğru ilerler.

beyaz benek

Bu organizma deri ve solungaçlarda, minik beyaz benekler şeklinde gözle görülebilir. Beyaz benek in meydana gelmesindeki en önemli unsurlardan bir tanesi akvaryumunuzun fazla güneşışığı almasıdır.

Parazit en büyük haline ulaşınca patlar ve delik açılmasına neden olur bu delikler fazlalaştıkça vücüt sıvısı o oranda kayba uğramaya başlar. Beyaz benek daha sonra tomitlere ayrılır ki bu diğer balıklarıda tehdit eden bir aşamadır, tropik akvaryumlarda bu süre 12 ile 18 saat arasındadır. Beyaz benek ilaçlara yanıt verir piyasada bulabileceğiniz bu ilaçlardan bir tanesi de "Tetra Medica" dır.


Hastalık önleme​

Yeni balıklarınızı güvenilir bir akvaryumcudan alın ve akvaryumunuzdaki diğer türlerle uyumlu olmasına dikkat edin.sağaltım yapmanın zor olduğu akvaryumu ya da yumuşakça içeren akvaryumlara yeni balıkları koymadan önce, başka bir akvaryum en az dört hafta süreyle karantinaya alın. Benzer şekilde, önemli bir hastalığı sağaltırken balığı hastahane akvaryumuna alın. Hasta bir balık için kullanılan kepçe ve akvaryumu dezenfekte edin. akvaryumdaki balıkların gereksindiği su kimyasını bütün yönleriyle gözlemleyin ve uygun düzenlemeleri yapın. Balıkları aşırı beslemeyin.

Akvaryum filitre sisteminin bakımını düzenli olarak yapın. Akvaryumda bir şağlık sorunu baş gösterdiğinde şu üç şeye bakmalısınız: Balıkların kendisi,genel olarak ortam ve bilinenhastalık organizmaları. Balıkları gözlemlemeyi alışkanlık haline getirin örneğin beslenme zamanlarında sürekli izleyin yem yemeyen balık hastadır.

Deneyimler beyaz benek ya da bakteriyel deri hastalıkları gibi sorunların ilk nedeninin akvaryuma yeni eklenen bir balık olduğunu göstermektir. Bu yüzden balık almadan önce iyice inceleyin. Canlı yem verirken filitrenizi çalıştırmayın ve yeteri kadarından fazla canlı yem vermeyin.
 
canım biz 8 tane balık aldık 3 gün içinde hepsi öldü ya bize satan adam para kazaim diye hepsini yanyana koyulsa bişi olmaz dedi bi tanesi digerlerini döverek öldürdü sonrada kendisi öldü tam cinslerinin ne oldugunu bilmiyorum ama o huysuz balık maviydi ve adam akvaryumda bundan 1 tane olması lazım dedi 2 tane olursa birbirlerini döverlermiş çok üzüldüm ama ne yapabilirim bide evlenmeden önce abim köpek balıgı almıştı 4 tane onlara çok iyi baktım evlendim 1 ay sonra ölmüşler cani abim yanına 2 tane vambir almış içinede japon balıgı atmış yemişler ya ben onları öyle alıştırmamıştım amaaaa..
 
1.si her balık aynı ortamda bakılamaz.

2.si keşke almadan araştırsaydınız yada darbeleri farkettiğiniz an hemen ayırsaydınız iyi olurmuş:çok üzgünüm:
 
benimde süs balıkları var ya ondan vardı turuncu olanlar 8 ay yaşadı sonra bir anda ne olduysa hareket edemez hale geldi suyun dibinde öylece kaldı 2 gün sonrada öldü ama hala neden öldüğünü anlamadım herşeyi tamdı
 
Bizde kaplumbağa var çok şirin anlatamam valla şu kırmızı yanak olanlardan.... Kıpır kıpır...... musluk suyu koymak gözlerini kör edermiş içme suyu kullanıyoruz birde ılık olmalıymış suyu.. soğuk olunca kış uykusuna yatarlarmış.... sırnaşık şey

Merhaba evet içme suyu kullanılmalı yada 3-4 gün dinlendirilmiş su yalnız ufak bir noktada sizi bilgilendirmek isterim sularının ılık olması gerekir derken 28-29 derece olması gerekir. Umarım ölüm fanusunda beslemiyorsunuz:çok üzgünüm:Isıtıcınız ve kuru alanınız vardır:uhm:

JAPON BALIĞI (Carassius Auratus)

Sırt,karın ve göğüs yüzgeçleri kuyruk yüzgeci gibi son derece gelişmiştir. Duyarlı ve nazik balıklardır, karma akvaryumlar pek tavsiye edilmez.
18-22 derece ideal ısıdır, ısıtılmayan akvaryumlarda da yaşayabilirler. Bol oksijen,geniş bir akvaryum tavsiye edilir. Canlı yemleme gelişmelerini kolaylaştırır, yumurtlayarak ürerler

yaa ben 4 yıldır bakıyorum bunlara ama hala ne uzadıler ne kısaldılarr heleki yavru hiç vermediler..

4 yıl uzun bir süre. Küçükken alıp büyüttükten sonra damızlık olduğunda yani 1-2 sonra yavru vermeye başlarlar. Acaba senin şansına hepsi erkek yada hepsi dişi mi:uhm:
 
Bizde kaplumbağa var çok şirin anlatamam valla şu kırmızı yanak olanlardan.... Kıpır kıpır...... musluk suyu koymak gözlerini kör edermiş içme suyu kullanıyoruz birde ılık olmalıymış suyu.. soğuk olunca kış uykusuna yatarlarmış.... sırnaşık şey


Bende istiyorum kaplumbağalardan ama tam 5 tane japon balığı var onlarla uğraşmak zor:1no2:
Nasıl bakılıyor bu kaplumbağalar ne gerekiyor anlatırmısın biraz?:1hug:
 
Bende istiyorum kaplumbağalardan ama tam 5 tane japon balığı var onlarla uğraşmak zor:1no2:
Nasıl bakılıyor bu kaplumbağalar ne gerekiyor anlatırmısın biraz?:1hug:

Burda çok kısa özet anlatmıştım bakabilirsiniz:1hug:

http://www.kadinlarkulubu.com/showpost.php?p=1574345&postcount=12

Kısa zamanda kaplumbağalarla ilgili geniş bilgi içeren bir topik açacağım zaten,

genelde hep yanlış bakımdan ölüyor zavallılar ne yazık ki:çok üzgünüm:
 
Teşekkür ederim:1hug:Çok ilgi gerekiyor yani kaplumbağalara:sm_confused:

Evet ama gereken ortamı onlara sağladıktan sonra zevkle bakılabilir:asigim:

Benimde iki tane var:nazar:

Ama bazı arkadaşlar ölüm fanusunda bakmaya devam ediyorlar her ne kadar anlatmaya çalışsamda:1closedeyes:

Bir kaç güne kadar yazımı yazar topiği açarım ordan bakımları hakkında herşeyi öğrenmiş olursunuza.s.
 
canım biz satıcıya güvenip aldık yaşar dedi hatta dinlenmiş su yok diye ordan torbalarla su aldıkki bişey olmasın diye bilemedik ders oldu bize adam para kazanmak için elinde ne varsa vermiş..
 
benim evde balık çok arkadaşlar 160ltlik akvaryumumda Malavi Cichlidleri.61ltlik akvaryumda canlı doguran birde 30ltlik akvaryumdada henüz 1 haftalık 23 adet lepistes yavrum var.ve colisamın agzındada yumurtalar var yani epey ugraşıyorum balıklarla .saygılar.
 
çok güzel paylaşım açmışsınız.bende yeni dükkan açtım.içinde kaplumbağda mevcut olduğundan hemen katılayım dedim.ısıtıcı şart arkadaşlar,ve aslında suyunun hergün değişmesi laazım.su pis olduğu sürece hayvancağazlar kafalarını yukarı kaldırıyorlar.bu sağlıklı ortamda yaşayamadığını gösteriyor zaten.nevbahar verdiğin bilgiler çok doğru.bende sıkı takip altındayım.sevgiler
 
arkadaşlar benimde japon balıklarım var akvaryumda besliyorum motoru var günde 2 kere yem veriyorum ne olur yardım bakım hakkında kısa bilgi verebilirmisinizzzzsenağlama
 
kocaman bir akvaryumumuz var vee hemen hemen her tür balığımız var yavrusu hamilesi derken kocaman bir aile olduk izlemesi zatenn apayrıı bişiyy insana huzur veriyorr
 
Back
X