Aileler Arası Kültür Farkı

tahsil değil de kültür görgü adap bunlar çok önemli bence
iki aile arasında bu tarz şeylerde uçurum varsa çok zor oluyor alışmak da kaldırmak da
eşimin ailesiyle benim ailem arasında da uçurumdan öte dağlar var bu konuda yazık ki
hiçbirşey insanın alıştıgından geri kalması kadar kötü değil
hele ki kadın ruhu bunu hiç kaldıramıyor hazmedemiyor
iki taraf da birbirini oldugu gibi kabul edip ona göre özen gösterse
aradaki farklılıklara göre biraz hasassiyetle davransa
kendinde olmayana burun büküp tuhaf tavırlar içine girmese
saygı duysa karsısındakıne ve onu kendı hayatı ıcınde degerlendırebılmeyı becerse
en azından birbirini kırmayacak bir orta noktada bulusabılse belki o zaman aşılabilir
ama inanın bazen öyle anlar geliyor ki nerdeyim ben uzayda mıyım diye soruyorsunuz kendnize

ben de ailem de en basından beri onları rencide etmemk mahcup etmemk icin yeri geldi ayıplarını eksiklerini örttük yeri geldi onore ettik ama karsılıgında görmedgımız saygısızlık patavatsızlık bayagılık kalmadı malesef
zaten aileler ayrı ayrı sehırlerde bız de baska bı sehırdeyız aılelerde dugunde görustu bırtek onun dısında telle irtibat vardı bındebır o da bızımkılerın ıtelemesıyle ama dusunun dünürlerini bayramda bile aramayacak kadar burunları kaf dagındalar
senede iki bilemedin üç kere gdiyiorum evlerine ama her gidişimiz evliliğime bir deprem olarak geri dönüyor
hayatımda hiç görmedgim bir muamele
alsık olmadgım seylere muhatap olma
sevıyesız basıt tavırlar sevgiyi gectık saygı da görmeme
her halleri oturusları kalkısları bile ayrı batıyor insana
hele bir de kendilerine bakmadan seni yerin dibine sokma cabaları yok mu
kedi ulasamadgı cıgere mundar dermıs hesabı
bilmiyorum eşim nasıl cıkmıs içlerinden bambaska
ben ilk günden beri yadırgıyorum alışmadım asla alısamam kabullenemıyorum hazmedemıyorum da
evliligimde döktugum tum gözyasları da esımın aılesı ve aramzdakı bu farklılıkların yarattıgı ucurumdan
çok buyuk bır askla evlendık herseyı hıc dusunmeden arkamda braktım
cok baska sartlarda cok baska bır hayatın ıcıne gırdım kosulsuz
ama cok zorlandım cok kırıldım cok yoruldum
askın sevgının de kaldıramadıgı seyler var hayatta
ve ınanın bana öyle seyler yasıyorsunuz kı dunyanın en buyuk askı da olsa degmez onları yasamaya
bence ıyı dusunmelısın canım
iki gönül bir olunca samanlık seyran olmuyor ne yazık ki
ben en cok inandgım seyın yalan oldugunu yasayarak gördum bızzat
aradaki denge saglanmadıkca cok zor

okumak hersey demek degil tatlim...kaynim muhendis mesela ama daha Turkce'yi bile dogru duzgun konusamayan kaynanam ondan bin kat daha insan...egitimleri olmayabilir esinin ailesinin ama kendi kendilerini bile gelistirememisler oturmasini, kalkmasini, konusmasini, kibarligi bilmiyorlar diyorsan sorun olabilir cunku sadece esinle evlenmiyorsun...esinin ailesi de bundan sonra seninle beraber olacak cunku ogullariyla evleneceksin...eger bu konudan gercekten cok rahatsiz oluyorsan iliskini gozden gecir, sonra da bu konu hakkinda ileride ne gibi sorunlarla karsilasabilecegini dusun

Bende senın gıbı dusunuyordum ama evlılık tecrubesı olan arkadaşlardan "ailelerınde bızle beraber evlendıgını " öğrenınce fıkırlerım değişti.

Aileler önceden hiç önemli değil diyordum boşveriyordum.zamanla
Ailede önemli demeye başladım yerimseniben
Şimdi ise bu kadar içiçe olması zorluyor beni Allah yardımcın olsun :Saruboceq:

ailesiyle sık görüşüp patavatsızlıklarını kaldıramayacaksan tabiki önemli.Benim de en sevmediğim davranıştır patavatsızlık,nerde ne konuşacağını bilmeyen ,kalp kıran ,ağzından çıkan lafın nereye gideceğini bilmeyen insanlarla uğraşmak zor.Annesi sana birşey der ,bu da doğal olarak kocanla ilişkine yansır,aranızda tartışma çıkar.Bide anneci biriyse kötü.O insanlarla başka ortamada gireceksin,toplum içinde dengesiz bir laf edip sizde mahcup olabilirsiniz.Bu arada bunların eğitimle çok ilgisi yok,üniversite mezunu olupta paldır küldür konuşan insanlar var.

Arkadaşlar çok düşündüm taşındım kararımı verdim...

Ailesını oldugu gibi kabul edicem...Yanlışda yapsalar,patavatsızda davransalar çok farklı bır kulturlerıde olsa her şeyi kendı ıcımde sındırıcem...

Ailesi sırf bıze uygun değil diye cok sevdiğim ınsan dan nası vazgeçerimki?

Eğer ayrılırsam ömrumun sonuna kadar "keşke" lerle nasıl yaşayabılırımkı ?

Benım aılem de bır şekılde alışıcak kabuk edıcek...Bayramdan bayrama gorusecekler en kötü ama alışacaklar...

Çunkı kızları sevıyo hemde çok seviyo...

Açıkçası ailelerin sırf bayramdan bayrama görüleceği kısmına katılmıyorum etrafımda çok örnek gördüm...
Maalesef üniversite mezununu ilkokulu geçtim patavatsız ve gurursuz olup olmamaları da önemli.
Önce buna dikkat etmelisin.
Sevgilim çok iyi diyorsun ama evlenince herşey çok çok farklı olabilir ve sen o zaman pişmanlık yaşayabilirsin...
yerimseniben

bence önemi var problemler yasanir sonucta onun aileside sizin aileniz saylir ve girip cikicaksiniz haliyle su an sorun etmedikleriniz ileride sorun olabilir ama sevdiginizle aranizda hic bir problem yoksa aldirmayin ozaman herseyin üstesinden gelirsiniz

bir de arada eğitimden dolayı pek fazla bir fark olmayıp da olduğunu zannetmek var ki o da çok kötü

eğitim dışında kültürel farklar da oluyor ama bu forumda anlatılan eğitim düzeyi sanırım

arkadaşım bencede kesinlikle eğitim durumuyla tam ilişkilendirme herşeyi, eşek kabeye gitme ile hacı olmaz derler, eğer yapılarında laflarını ölçememe yerinde konuşmayı oturmayı kalkmayı bilmeme varsa doktorada yapsalar öyledirler.
tabi ailelerin ayrı kültür olması olumsuz bir etken şahsen ben yaşıyorum. en ama en basitinden. kurban bayramı önce eşimin ailesine gidiyoruz kurbanı kesip rakıyı açıp eğlence yapıyorlar... oradan benim aileme gidiyoruz din üzerine sohbet ediliyor belki kuran okunuyor mübarek gün diye. yani allak bullak oluyoruz eve dönene kadar, aileler yanyana gelince ödümüz kopuyo aman bir sorun olacak diye.
kültür farkında eşlerin etkisi çok fazla eğer sen bir arada fazla duramıyorsan yani geriliyorsan moralini bozacak şeyler oluyor ve istemiyorsan, eşinde her fırsatta tatilde bilmem ne de illa da aileme gidecez diyorsa çok büyük sorun yaşarsınız. bu arada çoğu eşler evlenince anacı çoğu kaynanalarda oğulcu olabiliyor.
Allah yardımcın olsun.

Bu başlık tam da benim derdime tercüman olmuş :KK31: yeni bi ilişkiye başladım ve artık Allah da nasip ederse evlilikle sonuçlanır niyetiyle başladık...erkek arkadaşım çok kültürlü,ufku geniş kendini çok geliştirmiş ve çağdaş biri.ama ailesi... :KK31: geçenlerde ailesinin fotoğraflarını gösterdi ve içimi bi hüzün kapladı o an...çünkü benim aileme tamamen zıt bi ailesi var :44: giyim kuşamdan yemek tarzına ve yaşam tarzına bi çok kültürel konuda dağlar kadar fark var arada..tahsillerinin ne olduğu hiç önemli değil benim için "okumak cahilliği alır eşeklik baki kalır" sözüne inanırım dolayısıyla üni mezunu olmuş olmamış hiç önemli değil.benim derdim kültürel fark..biz birbirimizi seviyoruz gerisi boş diyemiyorum çünkü biliyorum ki 2 kişi evlenmiyor aynı zamanda 2 aile de evleniyor.ne yapacağımı şaşırmış bi haldeyim.bu sorun yüzünden ne ilişkime ne de erkek arakdaşıma odaklanamıyorum.aklımda hep bi tereddüt yol yakınken bitirsem mi yoksa gözüm kapalı tüm bu uçurumlara rağmen bu ilişkiye devam mı etsem :KK31: sorular sorularrr anlayacağınız çıkmazdayım arkadaşlar

insanlık okumayla kazanılmaz
cahıllık de okul bıtırmekle kapanmaz
egıtım durumlarına gore bır ınsana kulturlu kultursuz,zekı aptal yakıştırması yapanları hıc anlamam
karakterıne ve ınsanlıgına bakın
merhaet duygusu var mı ,insafsız mı ,lafını cekınmeyen bırı mı yalancı mı bunlara bakın
yoksa ha ılkokul okumus ha doktora yapmış benım arkamdan ıs cevırcekse isterse prof.olsun
bence şans tanıyın

bunların hiçbiri evlenmeden anlaşılamıyor ne yazıkki

Bu başlık tam da benim derdime tercüman olmuş :KK31: yeni bi ilişkiye başladım ve artık Allah da nasip ederse evlilikle sonuçlanır niyetiyle başladık...erkek arkadaşım çok kültürlü,ufku geniş kendini çok geliştirmiş ve çağdaş biri.ama ailesi... :KK31: geçenlerde ailesinin fotoğraflarını gösterdi ve içimi bi hüzün kapladı o an...çünkü benim aileme tamamen zıt bi ailesi var :44: giyim kuşamdan yemek tarzına ve yaşam tarzına bi çok kültürel konuda dağlar kadar fark var arada..tahsillerinin ne olduğu hiç önemli değil benim için "okumak cahilliği alır eşeklik baki kalır" sözüne inanırım dolayısıyla üni mezunu olmuş olmamış hiç önemli değil.benim derdim kültürel fark..biz birbirimizi seviyoruz gerisi boş diyemiyorum çünkü biliyorum ki 2 kişi evlenmiyor aynı zamanda 2 aile de evleniyor.ne yapacağımı şaşırmış bi haldeyim.bu sorun yüzünden ne ilişkime ne de erkek arakdaşıma odaklanamıyorum.aklımda hep bi tereddüt yol yakınken bitirsem mi yoksa gözüm kapalı tüm bu uçurumlara rağmen bu ilişkiye devam mı etsem :KK31: sorular sorularrr anlayacağınız çıkmazdayım arkadaşlar

Bizzat aynı durumla karşı karşıya kalmış ve sonunda sevgiyi seçmiş biri olarak sana tavsiyem, iki aileyi mümkün olduğunca birbirinden uzak tut.Eşinin ailesi ile çok fazla içli dışlı olma.Saygılı ama mesafeli ol. Önemli olan eşin. Sonuçta kapınız ayrı olduktan sonra, onunla baş başa kalacaksın.
Ben verdiğim karardan çok mutluyum. Allah gönlüne göre versin.:KK1:

Farklı bakış açılarına saygılı,esnek,değişime açık olanlar üstesinden gelebilir.
Prensiplerinden taviz vermeyen insanlar zorluk çekebilir.

Bizzat aynı durumla karşı karşıya kalmış ve sonunda sevgiyi seçmiş biri olarak sana tavsiyem, iki aileyi mümkün olduğunca birbirinden uzak tut.Eşinin ailesi ile çok fazla içli dışlı olma.Saygılı ama mesafeli ol. Önemli olan eşin. Sonuçta kapınız ayrı olduktan sonra, onunla baş başa kalacaksın.
Ben verdiğim karardan çok mutluyum. Allah gönlüne göre versin.:KK1:

çoook teşekkür ederim Allah hepimizin gönlüne göre versin inşallah...bu arada Allah mutluluğunuzu daim etsin

Ben de aynı sebeplerle evliliğe doğru ilerleyen ilişkimi sonlandırma noktasına geldim eğer devam etseydi bu ayın sonunda sözlenecektik. Arkadaşımla 4 senelik bir ilişkimiz var, bu sene evlenmeyi düşünüyorduk, ben ünv mezunu kamuda iyi bir maaşla çalışan biriyim ailemde yoğun olarak ünv mezunu maddi durumu iyi modern insanlar, arkadaşım da ünv mezunu benim gibi kamuda çalışıyor ve iyi bir insan ancak ailesiyle inanılmaz farklıyız ve bu beni çok uzuyor, doğulular ve oldukça kalabalık bir aile, apartman görevlisi olarak çalışıyorlar, aslında kötü insanlar değiller ama özellikle annesiyle uyum sağlamamız ve kaynaşmamız mümkün değil, sorun yaptıkları iş de değil kimse beni yanlış anlamasın, aslında ilk başta buna çok takmıştım ama iyi insanlarsa anlayışlılarsa ben onu da görmezden gelirim alışmaya çalışırım dedim, ama dediğim gibi olmadı.. gerçekten kötü insanlar değiller ama ne bileyim ne zaman iki saatliğine evlerine gitsek kendimi dışarı atmak ordan onlardan kaçmak istiyorum, kız kardeşleri modern benim gibi kızlar ama ailesine özellikle annesine ne yapsam alışamadım, konuşması giyinişi tavırları oturması kalkması aman allahım, hayatımda kayınvalidemde bulunmasını istemediğim ne kadar özellik varsa hepsi bu kadıncağızda mevcut, ama dediğim gibi aslında ben bunlara bile razı olmaya çalıştım ama olmuyo beceremiyorum yapamıyorum onlarla birlikteyken dünyanın en mutsuz insanı oluyorum, erkek arkadaşımla paylaştım durumu ama o da üzülüyor tabii durumun farkında annesinden hoşlanmamam onu çok üzüyor ama ne de olsa doğulu olduğu için aileye bi düşkünlüğü var, bu arada arkadaşım ankarada doğup büyümüş çok fazla doğu kültürüyle ilgisi yok, neyse en sonunda bi kaç hafta önce ailemle tanışmak için evimize geldiler, söz nişan tarihlerini belirlemek için, ama farkettim ki annesi aradaki açığı kapatmak için herşeyi ben bilirim havalrında davranmaya kalıyor, bıraksan herşeye tek başına karar verecek, sahte gülüşler alttan alttan laf sokmaya çalışmalar filan, hele ilk defa geldiği bir evde ondan daha yaşça büyük olan annemin ve babamın yanında ayağını altına alarak oturmaya kalkması beni ve annmi çok rahatsız etti, kocası da çok bişeye karışmıyor kadının ağzına bakıyor anlayacağınız, siyasi görüşlerimiz herşeyimiz farklı, ne zaman sözden nişandan bahsetsek bizim ailemiz kalabalık şöyle olsun böyle olsun deyip durdular, napiyim aileniz kalabalıksa benim suçum ne, onların nişandan düğünden anladıkları gecekondu düğünlerinde olduğu gibi 700 800 kişinin bi salona tıkıştığı çocukların ortalıkta dolaştığı kesinlikle benim mutlu olamayacağım bir şey, ben arkadaşımın ve benim mutluluğum için uğraşırken karşımda sadece ailesinin kalabalığından bahseden zerre kadar benim ve evladının mutluluğunu düşünmeyen iki kişiyle karşı karşıyaydım, ben kendi ailemin arkadaşlarımın akrabalarımın bu evlilik nedeniyle bana yapacakları uyarıları belki de eleştirilere kulak tıkarken karşımda bizi değil sadece akrabalarını memnun etmeye çalışan iki kişi.. çok uzun yazdığımı biliyorum ve aslında yazacak daha çok şey var ama erkek arkadaşımı çok sevmeme ve çok iyi bi insan olmasına rağmen bu iş ciddileşmeden ve resmiyete dökmeden bitirmem gerektiğini düşünüyorum..

Not: Yazı alıntıdır ancak isteklerinize, düşüncelerinize tercüman olmuş ve her ayrıntıyı düşünerek yazılmış. Uzun ama okumanızı tavsiye ederim.

Basit gibi gelse de her evde giyimden yemek kültürüne kadar bir dizi sorun yaşanır. Peki bunlar nasıl aşılabilir?

Sevgi ya da aşk her şeyi çözmüyor. Evlenmeye karar vermeyle birlikte bir seremoni süreci başlıyor. Kız isteme, nişan, nikah ve düğün. Beraber bir evi paylaşma, sorumluluklar, alışkanlıklar ve her yöreye has yaklaşımlar evlilik çatısının altında gerginliklere yol açıyor.Ne alınacağı, neyin getirileceğinden başlayan ve evlilik sonrasında ev içinde devam eden farklı kültürlerin kaynaşma problemi kimi zaman aşılamayarak evliliği bir zindana dönüştürebiliyor. Özellikle farklı bölgelerden yani bir Trabzonlunun bir Diyarbakırlıyla, bir İzmirlinin bir Vanlıyla ya da bir Edirnelinin Erzurumluyla evliliğinde kültürel farklılıklar kendini çokça hissettiriyor. Bu durum, giyim-kuşamdan yemek kültürüne, olaylara yaklaşım tarzına, ev içi sorumlulukların dağılımına kadar pek çok şeyi etkiliyor.

Evliliğin ilk zamanlarında, yuvanın ilk heyecanıyla birçok şey görülemeyebiliyor. Ama cicim aylarının geçmeye yüz tutmasıyla birlikte karı-koca arasındaki yemek ve sofra kültürü, hassasiyetler, davranış biçimi kendini hissettirmeye başlıyor. Kayınvalideler, gelinlerinin kendi kültür ve davranış biçimlerine hemen adapte olmasını bekliyor. Damatlardan da aynı beklenti kayınpeder cephesinde yaşanıyor. Kimi zaman karı-koca arasında vazgeçilemeyen alışkanlıklar önce gerginliğe, ardından da şiddetli geçimsizliğe kadar uzanan bir dizi sıkıntıya sebep oluyor. Halbuki kültürel yaklaşımların, alışkanlıkların ne hemen değiştirilmesi mümkündür ne de bunlarda ısrarla devam etmek. Bu sorunu en iyi ortak yolu bulan, birbirlerine anlayışla yaklaşan eşler çözebiliyor.

Âdet ve kültür çatışması nasıl aşılabilir?

Evlilikte eş seçiminde dikkat edilecek hususlardan biri de kültür benzerliğidir. Adaylar diğer önemli hususlarda birbirine ne kadar uygun olsalar da kültür farklılığı eşlerin geçimini etkilemektedir. Eşlerin ailesinin çiftçi ailesi, esnaf ailesi, memur ailesi, akademisyen ailesi vb olması, ailenin sosyo ekonomik durumu, ailenin yerleşim yeri ve şekli, yerleşim yerinin coğrafi özellikleri, tarihî özellikleri, yaşama şeklini hayata bakış açısını ve davranışları önemli ölçüde etkilemektedir. Bu niçin bu kadar önemlidir?

Evlilik çok yönlü olan bir beraberliktir. Evlilikte duygusallık, cinsellik, ekonomik paylaşım, ev içi sorumlulukların paylaşımı, fikrî beraberlik, anne-babalık farklı bakış açıları gerektirir. Bu bakış açılarının edinilmesinde içinde yaşanılan kültürün etkisi çoktur. Evlilikte kültür farklılığı en çok ailesinden ayrı yerde okumuş veya çalışmaya başlamış kişilerin evliliklerinde kendisini göstermektedir. Birbirine yakın yerlerde yaşayan kişiler ailelerinin kültür farkının bilincinde olarak evlenir. Fakat aileler birbirini iyi tanımadığında bazı sorunlar çıkmaktadır.

Basit gibi görülen sorunlardan kavga çıkıyor.

Evlilikte sorunlar çok basit görünebilecek konulardan çıkmakta ve başka sorunlarla birleşince hayret verecek kadar büyümektedir.

Merasimler

İki aday ve ailesi arasında kültür farklılığı varsa ilk sorunlar merasimlerde çıkmaktadır. Kız isteme şekli, söz kesme, adayların birbiriyle görüşme sıklığı, düğünün nerede ve ne şekilde yapılacağı kültürün etkisiyle farklılık göstermekte ve farklı kültürden aileler arasında bu yönden sorunlar çıkıp büyüyebilmekte ve gençlerin bütün evlilik hayatını etkileyebilmektedir.

Sofra düzeni ve yemek çeşitleri

Yemek biyolojik bir ihtiyaç olduğu kadar yemek yeme aynı zamanda sosyal bir olaydır. Ailenin yeme şekli ve düzeni ile yemek çeşitleri de kültürünü yansıtmaktadır. Bununla beraber sosyal ve ekonomik şartlardan da etkilenmektedir. Farklı kültürlerden kız veya erkek ailesinin ve bunlara bağlı olarak gelin ve damadın bu farklılıkları yadırgadıkları ve bunu daha sonra dile getirdiklerinde sorunların büyüdüğü de görülmektedir.

İhtiyaçlar

Neyin ihtiyaç neyin ihtiyaç olmadığı konusu da kültürden etkilenmektedir. Tabii bunda ekonomik şartlar da etkili olmaktadır. Yaşama şekli belli bir görgü ve kültür meydana getirmektedir. Bu da kurulacak evin eşyalarının seçiminde etkili olmakta ve karşılıklı anlayış olmadığı takdirde sorunlara sebep olabilmektedir. Birisi için ihtiyaç olan diğer kişi için israf olarak görülebilmektedir.

Giyim tarzı

Gerek evliliğin başlangıcında gerekse eşlerin hayatında giyim tarzı eşlerin hayatında sorun olabilmekte eşler birbirinin veya ailenin giyim kuşamını yadırgayabilmekte ve karşı tarafın değişmesini isteyebilmektedirler.

Ev içi sorumlulukların paylaşımı

Bu konu da aynı şekilde kültürün etkisiyle farklılık göstermektedir. Kadının çalışması, alışverişe gitmesi, eşine dış işlerinde yardım etmesi, erkeğin ev işlerinde veya çocuk bakımında eşine yardım etmesi, yardımcı bulunması vb. konular hep kültürle alakalıdır. Bu konudaki düşünceler ve davranışlar kültürden etkilenmekte ve arada çok farklılık varsa eşlerin uyumunu tabii olarak zorlaştırmaktadır. İnsanlar karşılıklı konuşarak birbirlerinden görerek biraz değişebilirler. Fakat arada büyük bir kültür farklılığı varsa bu değişiklik tam bir uyum için yeterli gelmeyecektir.

Sevgi ve hoşgörü kültür problemini azaltır

Eş seçiminde kültür farklılığına dikkat etmek sorunların azalmasına yardımcı olur. Bununla beraber belli bir kültür farklılığı olması kaçınılmazdır. Farklı kültürlerden olan kişilerin anlaşabilmesi için kişilerin farklı bakış açılarına saygılı ve değişime açık olmaları gerekir. Bunun için önce eşlerin sevgilerinin çok güçlü ve birbirlerine gerçekten saygı göstermesi ve evlilikte kararlı olması gerekir. Eşini seven, güvenen ve sayan bir kişi onun ve ailesinin üzülmesini istemez ve bunun için elinden geleni yapar. Kendi ailesinin de üzülmesini istemez fakat kendisine olan sevgilerinden yola çıkarak evliliğe zarar vermemeleri için elinden gelen hassasiyeti gösterir.

Örnek olarak evliliklerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri köyde yaşayan eşin ailesine tatillerde ziyarete gitmede yaşanmaktadır. Köy hayatını veya o köydeki hayatı yadırgayan eş bu konuda huzursuz olup eşini de huzursuz edebilmektedir.

Halbuki kültürel özellikler zenginliklerdir. Hayatı başka açılardan görmemize yardımcı olur. Şehir hayatı düzenli ve estetik olabilir. Köy hayatında ise doğallık ve bambaşka bir güzellik vardır. İnsanları gözlemek farklı hayatlardaki insanların hayatı nasıl anladıklarını, zorluklarla nasıl başa çıktıklarını anlamaya çalışmak farklı şekillerde yaşamayı kolaylaştırır. Prensiplerinden taviz vermeyen insanlar bu konuda zorluk çekebilirler. Biraz esnek olmak karşıdaki insanın yerine kendini koymak (empati) geçimi kolaylaştırır. Mesela köy şartlarında yetişmiş bir genç kız şehirde yaşayan bir aileye gelin gittiğinde onların yaşama şekline uygun hareket ettiğinde eşiyle ve ailesiyle sorunlar az olur.

Aynı şekilde şehir hayatında yaşayan bir genç kızın da eşinin köyde yaşayan ailesine uyum göstermeye çalışması bazı yöresel yemekleri öğrenmesi aradaki sevgi bağını kuvvetlendirmektedir. Kültür farklılıklarından olan ev içi sorumluluklarının paylaşımında erkeklerin de bazı değişimlere açık olması ile orta yol bulunabilmektedir. Mesela çalışan veya küçük çocuklu hanıma ev işleri ve çocuk bakımında yardımcı olmak, alışverişi ortak zevklere göre birlikte yapmak, bazı günler dışarıda aileye uygun bir yerde yemek yemek gibi değişiklikler eşlerin arasında problemlerin büyümesini ve gergin bir ortamın ortaya çıkmasını önlemektedir.

Hazırlayan: Farika Teymur Artır

ahh canım anacım , babacım ikiside ilkokul mezunu ben üni mezunuyum..Hala onlara sorarım, akıl alırım..Annecim büyük kadın hep derim keşke onun gibi olabilsem, babamda öle..bu bana göre değil herkese göre böyle ..
Bu işlerin okulla, mezuniyetle ilgisi yok önemli olan karakter, iyi huy, ahlak..Napıcak üni mezunu olsa k.valide k.peder çocuğuna özel dersmi verecek? Geçin Allah aşkına bunları siz kendiniz küçük görmüşsünüz önce tamamen önyargı. Bir arkadaşın dedği gibi üni. mezunu olsa ama patavatsız olsa tamam mı diyecektiniz. Tahsiline değil huyuna, suyuna,aile yapısına bakın lütfen ondan sonra karar verirsiniz.
He şu var; aileler çok farklı onlar bizim gibi olamaz , yeme içmesi , giyim kuşamıyla herşeyiyle biz çok farklıyız dersiniz,aileler yapamaz anlaşamaz böyle dersiniz anlarım. Aileler çok sık görüşmek zorunda değil yeterki size karşı huyları iyi olsun.

kültürel fark gercektende cok önemli bir etken ki hele bıde kişiler patavatsız hadsiz ve alışılagelmişin dısında tavırlar serılıyosa vay o gelinin haline..... bendede asırı derecede kültür farkı var tamam biz severek evlendk ama eşimin ailesi cok zor durumlarda bıraktı beni düşnün sene eşiniz dğidekayınbabanız her bı afedersizniz b...nuza karısıyor o sizi belli bır durumda yönetmeye calışıo ve ortalığı kastırıyor kim ister böyle bır hayat ????? eee kasılınca olan evliliğe oluyo sadece o mu onun babası yanı eşimin dedesi diğer akrabalarhepsi haklı sen ailenle hep bi haksızlık içndesin .. bence kültürel fark cok önemli ona göre evlenınkızlar basınıza bela oluyorlar sonra demedi demeyin ....:KK19:

X