Aileler Arası Kültür Farkı

Gelkalbime

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Ekim 2009
69
2
Merhaba sevgılı arkadaşlar...

Sorunum şu;

Ben bır cocugu sevıyorum yakında sozlenmeyı planlıyoruz ben aılesıyle tanıstım benım aılemde zaten aynı yerde calsıtıgımız ıcın cocugu dolaylıda olsa tanıyorlar...Buraya kadar sorun yok...

Ama ikimizin ailesı arasında kültürel çok fark var...Bızım aılemızde en kötü tahsıl unıversite terk ama sevgılımın aılesının nerdeyse hepsı ılkokul mezunu yada ılkokul terk...Ozellıkle annesı çok patavatsız ve ağzına ne geldıyse konusan bir insan...

Onların yanında kendımı onlara ait onların bır parçası olarak göremıyorum...Sevgılımı cok sevıyorum onsuz bır hayatda yasamak ıstemıyorum...

Ailemde gerek fızıksel (sevdıgım ınsan çok yakısıklı degıl ama baan gore dunyanın en yakısıklı erkegı ) gerek de bu aile yapısı nedenıyle pek hoş karşılamıyor ama karar ve hayat senın diyorlar...

Kafamı cok kurcalıyor ilerde bu kulturel farklılıklardan dolayı aramızda problem olabilirmi?

Deneyımlerınızı bekliyorum...

Bende aynı durumdaydım ama eşim görgülü efendi terbiyeli ve kültürlü bi genç olduğu için
Bizimkiler eşin önemli dediler eşimi çok beğendiler ve hala çokta severler
Bizde elimizden geldiği kadar iki tarafı biraraya getirmiyoruz
Sizde de iki aile evlenmicek siz evleneceksiniz
Eğer eşin durumun farkındaysa ve aileleri birbirinden uzak tutabilecekse sorun olmaz
Olsada ayda yılda bir olur hafif atlatırsınız

Kültürel fark, önemli, ama herkes bir nevi kendi rütbesini bilirse sorun çıkmadan halledilebilir. Benim ailem ve eşimin ailesi arasında da dağlar kadar fark var. Aynı senin dediğin şeyler. Ben ailesinin bir parçası olarak göremiyorum çünkü o yaşam tarzına alışmam mümkün değil.Eşime bunu defalarca söyledim, şu an zaten y.dışında yaşıyoruz, o yüzden bir problem yok. Ailelerimiz bayramlarda telefonlaşıyor o kadar.Görüşmeye gerek yok dedim çünkü zaten oturup konuşacak tek ortak noktaları biziz.Onun dışında ayrı dünyaların insanları. Önemli olan sen sevgilinle böyle misin? Eşimle benim aramda eğitim olarak fark yoktu mesela, çok da zekidir. Nerede ne yapması gerektiğini bilir, ilk başta bazı eksikleri vardı ailesi yüzünden ama onlar da zamanla kapandı. Bir sorun yok şu an. Fakat sana baştan söyleyeyim, ailesine her zaman istemesen de mesafeli duracaksın. Eş adayının da bunu problem haline getirmemesi için açık açık konuş.Hani bazı erkekler vardır ya git annemin yanında 5 gün kal, anneme bak, bu h.sonu onlarla beraberiz vs. demeyecekse, güzel. Ben yapamayacağımı baştan söyledim.

bizim ailelerimiz arasında da kültürel fark var hatta kayınpederim çoban ama inan ben onu çook wseviyorum.önemli olan ahlak,kişlik güüzelim.cahillik eğitimle olmuyor..okuyan cahillerde var.

Merhaba sevgılı arkadaşlar...

Sorunum şu;

Ben bır cocugu sevıyorum yakında sozlenmeyı planlıyoruz ben aılesıyle tanıstım benım aılemde zaten aynı yerde calsıtıgımız ıcın cocugu dolaylıda olsa tanıyorlar...Buraya kadar sorun yok...

Ama ikimizin ailesı arasında kültürel çok fark var...Bızım aılemızde en kötü tahsıl unıversite terk ama sevgılımın aılesının nerdeyse hepsı ılkokul mezunu yada ılkokul terk...Ozellıkle annesı çok patavatsız ve ağzına ne geldıyse konusan bir insan...

Onların yanında kendımı onlara ait onların bır parçası olarak göremıyorum...Sevgılımı cok sevıyorum onsuz bır hayatda yasamak ıstemıyorum...

Ailemde gerek fızıksel (sevdıgım ınsan çok yakısıklı degıl ama baan gore dunyanın en yakısıklı erkegı ) gerek de bu aile yapısı nedenıyle pek hoş karşılamıyor ama karar ve hayat senın diyorlar...

Kafamı cok kurcalıyor ilerde bu kulturel farklılıklardan dolayı aramızda problem olabilirmi?

Deneyımlerınızı bekliyorum...

Oncelikle bu yapacagim yorum icin kusura bakma ve kesinlikle kirilma .
Annem ilk okul mezunu kayinvalidem ise universite mezunu egitimli kadin ve benimki cahil hani ilk okul ya inan bana patavatsiz insan uni mezunu olsada yine patavatsiz benim kayinvalidemi ne gormek nede tanimak istersin inanmzsin bile uni. mezunu olduguna :)
annem kendini okul ile degil kendi kendine gelistirmis bir insan kayinvalidem ise okudugu halde hic birsey almamis biri yani insan ne ise odur olay okulda aldigi egitim degil evde aldigi egitim ve terbiyedir bence sakin insanlari bu sekilde yargilama sevgilinin annesi patavatsiz olabilir o onun karekteridir affedrsin biraz kaba olacak belki ama essege altin semer taksan essek yine ayni essektir yani ne egitim ne baska bisey karekterdir bu arkadasim

Bende aynı durumdaydım ama eşim görgülü efendi terbiyeli ve kültürlü bi genç olduğu için
Bizimkiler eşin önemli dediler eşimi çok beğendiler ve hala çokta severler
Bizde elimizden geldiği kadar iki tarafı biraraya getirmiyoruz
Sizde de iki aile evlenmicek siz evleneceksiniz
Eğer eşin durumun farkındaysa ve aileleri birbirinden uzak tutabilecekse sorun olmaz
Olsada ayda yılda bir olur hafif atlatırsınız

Sahruda katılıyorum ben de, benimkiler de eşimi çok seviyorlar, eşimin ailesi de beni seviyor ama işte bir yerden sonra onlarla iletişimim tıkanıyor. Aileleri uzak tutmak burada anahtar kelime.2 Bayramı da atlatıyorsun bir şekilde.

insanlık okumayla kazanılmaz
cahıllık de okul bıtırmekle kapanmaz
egıtım durumlarına gore bır ınsana kulturlu kultursuz,zekı aptal yakıştırması yapanları hıc anlamam
karakterıne ve ınsanlıgına bakın
merhaet duygusu var mı ,insafsız mı ,lafını cekınmeyen bırı mı yalancı mı bunlara bakın
yoksa ha ılkokul okumus ha doktora yapmış benım arkamdan ıs cevırcekse isterse prof.olsun
bence şans tanıyın

herşeyden önce insan olsun insan!! o mezunu bu mezunu fasa fiso.. ha patavatsız diyorsun o zaman ona göre mesafeni koruyacaksın senle konuşurken 2 kere düşünüp bir kere konuşacaklar. ailene gelince anneler önce kimseyi kızına yakıştıramaz bu böyledir ama ondan sonra damatçı olurlar yeterki aradaki saygı bozulmasın

Daha bugün çok samimi arkadaşımla da konuştuk..
Hayatta en çok nefret ettiğim ve çekindiğim insanlar kompleksli insanlardır..
Eğer sizin aldığınız eğitimi,kültürünüzü kompleks etmeyecekelerse sorun yok ama bunu da üzgünüm, şak diye anlayamazsınız..
Okumuş,üniversite mezunları bile bir yığın kompleks sahibi iken ilkokul terk biri fakülte mezunu hakkında ne düşünür,ona nasıl davranır bilinmez..
Maalesef!:1closedeyes:

ailelerin birbirine göre durumu önemli tabii.. ama çok görüşmeyecek çok sıkı fıkı olmayacaksanız veya ayrı bir şehirde yaşayacaksanız örneğin, o zaman daha kolay atlatılabilir diye düşünüoyorum..

Eğitim durumuyla kültürü ayrı tutuyorum ben,kendini geliştiren,yeniliklere açık olan ilkokul mezunu birininde üniversite bitirmiş biri kadar kültürlü olabileceği kanısındayıma.s
Çevremde rastlamadığım bir durumda değil üstelik.

Yetiştiriliş tarzınızda,eğitim değil ama kültür bazında farklılıklarınız varsa evlilik sonrasında sorunlar yaşamanız olasılıklar dahilindedir,her ne kadar insan evlenirken ben eşimle evleniyorum ailesiyle değil desede aslında imzayı attığınız andan itibaren ailelerinizde birbiriyle evlenmiş oluyor,özel günlerde,düğünlerde bayramlarda bir araya gelinmesi gerekiyor,şimdi erkek arkadaşınızı çok sevdiğiniz için umursamasanız bile ilerde aileleriniz arasındaki farklılık sizi ve müstakbel eş adayınızı rahatsız edecektir,çünkü o sizin aile yapınızı siz de onun aile yapısını bilerek evlenme kararı alacaksınız ve biliyordunla başlayan diyaloglar kurulacaktıra.s

Elbette illaki böyle olacak diyede birşey yok,bu sadece bir varsayım,erkek arkadaşınızla ilişkiniz nasıldır biz bilemeyiz,belki bunları göğüsleyebilecek sağlam bir evlilik yaparsınız ama ailen şöyle,ailen böyle diye birbirinize ani çıkışlar yapacağınız kanısı oluşuyorsa sizde,yol yakınken ilişkinizi tekrar gözden geçirmenizde fayda var bencea.s
Çünkü Türkiye'de bir istatistik yapılsa evliliğin ilk yıllarında gerçekleşen boşanmaların veya geçimsizliklerin baş sebeplerinden biri senin ailen benim ailem kavgalarıdır.

Sakın yanlış anlamayın gözünüzü korkutmak için yazmıyorum,15.yılını doldurmuş evliliğin verdiği tecrübeye ve çevremde gözlemlediklerime dayanarak fikrimi aktarıyorum,sizin dikkate almanız ve üstünde düşünmeniz gereken en önemli husus :
İlişkiniz ne kadar yere sağlam basan bir ilişki?
Aileler arasındaki farklılıklara göğüs gerip ailelerinizin her ferdini oldukları gibi sevip onlara gereken saygıyı ve hürmeti gösterebilecek misiniz?

benim durumum da aynen böyle . benim ailemin neredeyse tamamı okumuş,kendini geliştirmiş insanlar.Eşimin ailesi ise okumadıkları gibi kültürel olarak da bi adım yol katetmemişler.Bir de buna rağmen kendilerini profesör zannedip hava atmaya çalışırlar.Kayınpederim çok iyi bi insandır onun hatrına hep susarım.Ama kayınvalidem cahil olduğu gibi dünyanın en boş konuşan,konuştuklarının nereye gittiğini bilmeyen bir insandır.Oraya her gidişmde canımı sıkar.Eve döndüğümüzde de bu eşimle tartışmamıza sebep olur.Çünkü sen kendini nekadar ifade etmeye çalışsan da onlar ailesidir.Hatalı olduklarını bilir ama bişey yapamaz.1 yıldır evliyim.İlk başlarda böyle değildi.Ama asıl kültür farkları evlendikten sonra patlıyo.Bana göre iyi düşün.Eğer kaldıramayacağın kadar patavatsızsa eş adayınla konuş ailesini uyarsın.Uyarılara rağmen devam ediyosa demekki sana göre değiller.Kimse için geleceğini mahvetmeye değmez.Unutma ki sen herkesten değerlisin.:enbuyukkk:

bencede proplem değil.
üni. mezunu olup konuşmasını bilmeyen
insanlar var
hiç bunları kafan atakma
hayırlısıysa olsun canım.

eğitim insanları sahip olduğu ruhundan kabuğundan başka yere alıp getiremez öncelikle..önemli olan doğuştan getirdiği karakteristik özellikleriyle eğitimi pekiştirebilsin..eğitim kendini en baş seviyede hissetme durumu değildir aksine her toplumsal kültür katmanını anlamak ve olduğunca ayak uydurmaktır..

bu nedenle canım önce kendini ailenin durumunu ve karşı tarafın ailesini düşünerek kendin bi sonuca varmalısın..iki tarafıda tanıyan sensin..iki tarafta orta yol bulunduğu sürece hiç bişi sorun olmaz merak etme

Aslında aileler arasındaki kültür farklılığı günümüzde birçok evliliği olumsuz olarak etkiliyor..
Ancak ;çok sık birarada olmayacaksanız, gerekli saygı çerçevesinde bir zararı olmaz size bu farklılığın..

Ama yakın yerlerde oturmak, sürekli muhatap olmak gibi bir yaşam şekliniz olacaksa, sıkıntılara hazırlıklı olun..
Çünkü kayınvalidenizin şimdiden aklına geleni söyleyen bir kültür ve zihniyette olduğunu söylüyorsunuz..

Bunlara karşı hazırlıklı olup, idare ederim diyorsanız, kültür farklılığını kafaya takmayın derim..

sokakta görsem selam vermeyeceğim, evimden içeri adımını atamayacak nitelikte insanlardı eşimin ailesi, küçümsemedim, ama kabullenemedim de... eşimi sevdiğim için önemli değil zaten uzaktalar dedim.eşim pırlanta gibiydi, birbirimize çok yakışıyorduk, evlendik.
evlilik başka bir şey, geçmişiniz çok önemli, kültürünüz çok önemli, bir insanın oturup kalkması, konuşması, yemek yediği sofra bile önemli çoğu zaman ki biz buna kalite diyoruz...
uyum sağlayamadık neticede, çünkü o insanın bir geçmişi, bir kültürü var, sizinde var. üniversite mezunu olmak, akıllı olmak, çalışkan olmak, yakışıklı olmak, kötü alışkanlığı olmamak, birbirmize ne güzel de uygunuz, yok yetmiyor.
bana yetmedi, siz yetirebilirseniz ne ala, ama buraya bunu konu yapmanız bile bişeylerin gözünüze battığını gösterir, ya kabul edin her şartta ya da bırakın.

bencede proplem değil.
üni. mezunu olup konuşmasını bilmeyen
insanlar var
hiç bunları kafan atakma
hayırlısıysa olsun canım.

katiliyorum arkadasim sana.
cunku cok yakindan taniyorum kayinvalidem uni mezunu ama ne konusmasini bilir nede oturup kalkmasini.
Bence onemli olan insanin karekteri neolursa olsun konusmasini oturup kalkmasini biliyorsa saygili ise insan icine utanmadan cikarabiliyorsan isterse ilk okul mezunu bile olmasin.
ben kayinvalidem ve ailemi biraraya getirmeye korkar oldum cunku kadin ne dedigni ne konustugunu saygiyi terbiyeyi hic bilmiyor benim ailem ilk okul mezunu ama kayinvalidem annemin eline su dokemez!
yani egitim bazi insanlarda malesefki ise yaramiyor.

Canım benim annem babam da yüksek tahsilli değiller ama tahsili olanlara bin basarlar tabir-i caizse.Annem çok zeki bir kadın.Görgülü,bilgili,ileriyi görme konusunda muhteşemdir.Bu işler okulla olmaz.Yanlış düşüncenden dolayı kınıyorum.O kişinin(kaynanan olacak)aile de gördüğü terbiye ve görgüye bağlı daha çok.Tahsil mevzusu da değil bir yerde...

X