Hanımlar lütfen öğretmen temalı bir konu daha öğretmen-veli kavgasına dönüşmesin.
Konudaki öğretmen kabahatli, ne olursa olsun böyle bir durum yaşanmamalıydı, ilgili mercilere şikayet edilmesi gerekiyorsa edilmeli ama devlet okullarında okulun öğrencilere yönelik tüm ihtiyaçları velilerin yaptığı bağışlarla karşılanıyor, bu ben okurken de böyleydi, şimdi de böyle, durumu iyi olmayan, ihtiyaç sahibi çocuklardan aidat alınmıyor, alınamaz, alınmamalı da zaten, yalnız burada direkt ve tek suçlu öğretmen değil, bazı arkadaşlar bunu anlatmaya çalışmış ama sanırım yanlış anlaşılmışlar.
Eskiden özellikle 80'li 90'lı yıllarda öğrencilik yapanlar iyi bilir, okulların okul aile birliği olduğu gibi bir de okul koruma dernekleri vardı, koruma dernekleri okuldaki ihtiyaç sahibi çocukları tespit eder, ilçe esnafını gezer, makbuz karşılığında nakdi yardım toplar, giyim ayakkabı vb dükkanlardan ihtiyaç sahibi çocukların tepeden tırnağa giyimlerini bağış olarak alır, kermes, okul yararına yemekli geceler düzenler, sinema, tiyatro, müze vb ücretli gezilerde ücreti ödeyemeyecek çocukların masraflarını karşılarlardı, toplanan nakdi yardımlar hem okulun genel ihtiyaçları hem ihtiyaç sahibi çocuklar için harcanır, deyim yerindeyse kendi yağlarıyla kavrulmaya çalışırlardı.
Sonradan bu dernekler feshedildi, artık sadece okul aile birlikleri var, koruma derneklerinin faaliyetleri okul aile birliklerine tanımlandı mı bilemiyorum, eskiden en azından 6-7 yıl öncesi koruma derneği gibi faaliyet gösterebiliyorlardı, eğer hala okul koruma derneklerinin yaptığını okul aile birlikleri de yapabiliyorsa kusura bakılmasın o zaman bu okul aile birlikleri neden vazifelerini yapmıyor?
Durumu olmadığı için aidatı ödeyemeyen aileleri sıkıştırmak yerine ya da sinemaya gitmek isteyen bir çocuğu gözü yaşlı geride bırakmak yerine, niye makbuzlarını alıp çıkıp esnaftan bağış toplamıyorlar?
Ayrıca yanlış biliyorsam veya yeni düzenlemeler olduysa da bilgim dahilinde değilse lütfen öğretmen arkadaşlarım gerekli düzeltmeyi yapsın, okul aidatlarını toplama görevi okul aile birliklerinindi, okula ilk kayıt yaptırmaya gittiğiniz gün gönlünüzden ne koparsa denerek öğretmen değil okul aile birliği üyeleriyle muhatap edilirsiniz, yanlış mıyım? Peki o zaman neden öğretmenlere vazifeleri olmayan bir görev verilip çocuklar üzerinden velileri sıkıştırmaları isteniyor?
Vazifesi olmayan birşeyi öğretmene dayatırsanız, görevi çocuklara eğitim vermek olan öğretmen velinin ve çocukların gözünde para istemekten başka birşey yapmayan biri olur, çocuklar öğretmeninden, okulundan, eğitimden soğur.
Birçok yanlış var ve maalesef bu yanlışlar yüzünden olan çocuklara oluyor, tek suçlu da öğretmen denip işin içinden çıkılıyor, genel itibariyle okullarda herkesin görevi farklıdır, öğretmen eğitimcidir, müdür idareci, okul aile birliği eksik tespit edip temin etmekle yükümlüdür zira bunun için gönüllü olur, temizlik görevlisi temizlik yapar, kapıdaki güvenlik çocukların güvenliğinden sorumludur, herkes üstüne düşeni yapsa kimse kimseyle karşı karşıya gelmek zorunda kalmaz.