adıyamanlı olan varmı adetleriniz nelerdir

kızlar simdi kuzenım adıyamanlı biriyle sözlendi insanların durumu iyi ama biraz uyanıklar sanırım halam büyük nisan yapıcam dedi kaynanaya oda demis ki bizde nısanda bisey takılmaz ne onlar nede gelenler takmazmıs eglenceye gelirmis uyanıga bak sen kimse gördüm dügüns salonunda nisan olucak ta bisey takmıcaksın merak ettim adıyamanlı olup böyle uyanık olan varmı
hiç bir memlekette erkek tarafı nişanda takı takmaya mecbur değildir.
Nişanı kız tarafı yapar ve isteyen takı takar isteyen takmaz .
Nişanda toplanan paraları genelde kızın ailesi alır .Akıbeti belli olmadığı için erkek tarafı takmaz .
Hem insanlara da yazık hem nişanda hem düğünde neden takı taksınlar .

bizde isteyen takar isteyen takmaz bazıları düğünde takıcam der nişanda takmaz çünkü olur da nişan bozulursa erkek tarafı bizde altınları geri talep edemez vermeyiz kız tarafı takar zaten , bazı misafirlerde para takar masrafa yardımcı olsun diye ama takmıyor diye kimseye uyanıklık yapıyor diyemeyiz adam haklı ya nişan bozulursa o altınlar ne olacak.

Aaaa benim eşimde nevşehir li uyanık kaynanamlar nişanda ne taktılarsa düğünde hepsini geri istediler efendim onlarda adet öyleymiş nişanda takılır aynı bilezikler düğünde tekrar takılırmış.
Dayısı falan bilezik takmıştı hepsini geri istediler aldılar düğünde bir daha aynılarını taktılar.
Sonrada o altınlar bizim diyip hepsini elimizden geri aldılar.
Kayınpederim o altınları bozdurdu kendi altına araba aldı!...
Gel de sev sen şimdi bu aileyi.
Ah benim eşimin ailesi de sülalesi de acayip uyanıklar.
Seni suya götürür susuz getirirler!
düğünde takılanları vermeseydiniz siz de .
Hem verdiniz o dayının kızı oğlu evlenince bir şey takmayın .Layık değillermiş ,

düğünde takılanları vermeseydiniz siz de .
Hem verdiniz o dayının kızı oğlu evlenince bir şey takmayın .Layık değillermiş ,

Eşim de lanet olsun verelim ne halleri varsa görsünler dedi
mecbur verdik.
ama seneler geçince eşler bu durumu maalesef unutuyorlar yine de annem babam diyorlar

canım kaynana kaynatada dahıl yani hani evde olsa tamam bizde hatta nisanta takılır kücük altın amca hala dayı tezye kı kıza kalsın diye bunlarda koca nisana 300 kisi gelicek ama hic biri bisey takmıcak ben böyle bisey hayatımd ane duydum ne gördüm

bence tavrın filan hiç hoş değil.

bu konuyu karşılıklı çözmeniz gerekiyor.
evet takılmaz çünkü nişlandir adı üstünde yarın bir gün nişan atılsa altından kız evınde kalır takılanlar boşa gider.
uyanıklık değil örf ve adettir.
bence sen bu tavrını sürdürürsen onları küçük görmüş gibi olursun
bu hiç hoş olmaz

Doğuda altın önemlidir,durumu orta olan bile altınını hazırlar öyle kız istemeye gider olmazsa olmaz yani,ama şunu gördüm ; yabancı bî kız istiyorlarsa zaten batıda altın önemli değil biz de yırtarız havalarına giriyorlar
Altının ne kadar ve neler takılacağını yazıp karşı tarafa vermenin adetten olduğu yerler var adıyaman da bu konuya çok uzak değil
Takılacak deyin bitmiştir

eşim malatalı ve gerçekten nişanda sadece kayınvalide bi bilezik takıyor. adetleri gerçekten böyle, uyanıklık yapmıyolar. ama düğünde bol bol takıyolar yani. bu yüzden gelecek misafirlere diyemezler ki onların adetindenmiş takılıyomuş takın diye. hakkaten nişanda bişey takmayı tuhaf karşılıyorlar. ama düğünde isteyin takarlar

Doğuda altın önemlidir,durumu orta olan bile altınını hazırlar öyle kız istemeye gider olmazsa olmaz yani,ama şunu gördüm ; yabancı bî kız istiyorlarsa zaten batıda altın önemli değil biz de yırtarız havalarına giriyorlar
Altının ne kadar ve neler takılacağını yazıp karşı tarafa vermenin adetten olduğu yerler var adıyaman da bu konuya çok uzak değil
Takılacak deyin bitmiştir
kız bizde önemli olmaz olurmu gözünü seviyim edirnemin git dügünlere valla lirali kolye set 10 tane bi tarafta bilezik diger tarafta künyeler kelepceler

Bizde de kız tarafı nişanda bir şey takmaz erkek tarafı isterse takar.
İnsanların hepsi zengin değil malum hem nişanda hem düğünde takı taksınlar.
canım bizde 10 bileizk taksın demedik nisanda usulden bi iki bilezik takılır yani bizde sözde bile takılar 1 bilezik yada kelepceki kızı gezdirmeye götürürler aile tasnıstırması gibi kızın kolu bos kalmasın dalga gecerler mazallahh

X