ÂDET DÖNEMİ HAKKINDA DİNİ BİRKAÇ MESELEYİ ANLAYAMIYORUM

• Konu Sahibi Konu Sahibi z1d
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

z1d

Üye
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2022
74
-4
16
Normalde 6-7 gün âdet gören biriyim. Bu yıl ilk kez ramazanda düzensiz akıntım oldu. 5 nisan 2022 öğlen âdetim başladı 10 nisan öğle vakti gusül aldım. 11-12 nisanda temizdim fakat 13 nisanda tekrar leke geldi bu durumda oruç borcumu nasıl hesaplamam gerekiyor? 9 gün âdet sayılarak 9 gün mü oruç borcu sayacağım yoksa 6.günümden sonra 9.gün gelen benim için istihaze kanı mıydı?

Daha sonra âdetim düzenli devam etti 23 haziran 2022de tekrar âdet döngüm başladı 29 haziran 2022de gusül aldım fakat yine gusülden 3 gün sonra kan geldi bende henüz 10. günün içinde olduğum için ibadetlerime ara verip akşamında gusül aldım bu durumda o zaman gelen istihaze miydi yoksa adetten miydi?

Tekrar düzenli bi adet sürecinden sonra bu ay 1 ocak 2023 öğle vakti âdetim başladı 6 ocak akşam vakti gusül aldım 7 ve 8 ocakta temizdim 9 ocak 2023ün sabahında tekrar kanlı akıntım oldu. Kaza orucuna niyetlenmiştim henüz 10 gün olmadığı için orucumu bozdum ve namazlarıma da ara verdim acaba hata mı ettim?

Şimdi ben bir dahaki ay âdet günümü 10 gün mü kabul edeceğim ve 10 günden erken kesilirsem de 10 güne kadar beklemem mi lazım? 10.gün bitip 11 olunca mı özürlü sayılıyorum yoksa 10.gün içindeyken mi?

Cevap vermeyecekseniz yorum yapmanızın amacı ne
Dini konu açmak yasak..
Çoktan seçmeli matematik sorusu gibi sual etmek yerine gerçekten sizi doğru bir şekilde aydınlatacak bir merciye sormanız gerek.
Yorumum gayet açık,amacı net ;sizi doğru bir şekilde yönlendirmek.

Aynı durumu bende yaşadım yaşıyorum canım çok araştırma yapıp gerekli kişilere sordum bilgin olsun adet biriminden sonra gusül abdesti aldıktan sonra 3 vakit namaz vakti kan görmezsen bi daha gördüğün özür sayılıyor yani orucu bozmana gerek kalmıyor ve adet sayılmıyor

Reactions: z1d
İnanın hiçbir şey anlamadım çok karışık olmuş ama şöyle söyleyeyim zaten adet olduğumuz ve tutamadigimiz bütün günleri ramazan bitince kaza olarak tutuyoruz ama mesela ramazanda adet 10 günü geçerse 11. gün özür olmuş oluyor ve leke gelse dahi oruç namaz ibadetleri yapılıyor .

Belliki düzensizlik var bir jinekologa gidin ordan da dini konularda yetkili bir merciye , sorunuz net ve sizi tatmin edicek şekilde olur zaten

en son ben neden düzensiz adet görüyorum sağlık sorunum ne olabilir diyeceksiniz sandım ama soru gusül sorusuymuş. Burdakiler din alimi olmadığına göre herkes kendi mezhebine göre yanıtlar bu da sizi tatmin edecek mi?

Arkadaşlar 10 gün dediğime göre Hanefi olduğum gayet açık.

Fetva hattından haberim var ancak çekindiğim için anonim sormak istedim başta yanıt bulamazsam zaten başvuracağım.

Jinekoloğa yakın zamanda bir devlet hastanesinde gittim ve doktor beni düzgün muayene etmedi, rahatsızlığımdan bahsettim ne olduğunu bile demeden ilaç yazdım kullan başka bir şey yok dedi. Ben de yeni randevu almak için henüz boşluk bulamadım. Bir akıllı siz değilsiniz yani

1. Düzensiz adet için bir hekimle görüşün. Stres/düzensiz beslenme gibi sebeplerin dışında başka sebepleri de olabilir.

2. Fetva için burası uygun bir yer olduğunu düşünmüyorum. İyi bir İlahiyat Fakültesinden mezunum. Ona rağmen buradan çok acil bir mesele olmadığı sürece bir konu hakkında kesin hüküm vermem.

Devletin yetkiyi verdiklerinden alın fetvayı.

Bulunduğunuz ilin müftülüğünü ararsanız kadın vaizler sizi o konuda ayrıntılı şekilde bilgilendirecektir. Orada da anonim oluyorsunuz nihayetinde.

Son düzenleme:
Önce bir kadın doğuma gidin üç gün sonra gelen kanama için. O sizi aydınlattıktan sonra da diyanetin fetva hattını arayın internet de numarası var ilgileniyorlar onlar anlatır size. Üç gün geçtikten sonra gelen kanamanın çok olup olmaması önemli mesela . Bunları anlatırsınız. Burda fetva aramayın fetvayı bilgili ve yetkisi olandan alın

Bende ilahiyatcıyım. Ama seninki karmasık gibi. Yada ben algılayamadım bilmiyorum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…