• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yöresel Tarif Adana Mutfağı

Yöresel Yemekler
ADANA USULÜ KURU PATLICAN DOLMASI
$26d7df19eeb9b8ac97abe490f5ef9429_1269349579.jpg

Malzemeler

20 Adet kuru patlıcan
1 Su bardağı pirinç
200 gr kıyma
1 Su bardağı haşlanmış nohut
3 Domates
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı domates salçası veya biber salçası
4 Yemek kaşığı nar ekşisi
1 Çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber
1 Tatlı kaşığı kuru Nane
2 Su bardağı su
1 Baş sarımsak

Yapılışı

Kuru patlıcanları yıkayın ve ılık suda en az 1 saat bekletin. Suyunu süzüp tekrar yıkayın ve bir tencerede patlıcanları 10,15 dakika daha haşlayın. Haşlanan patlıcanların suyunu süzüp çıkarın. Bir kaba kıyma, pirinç, kabukları soyulup küçük doğranmış domatesleri, salçayı nar ekşisini , sıvı yağı kıyılmış sarımsağı, baharatını tuzunu ve nohutunu ilave edip hepsini birlikte harmanlayın. Hazırladığını içle dolmaları doldurun ve üst kısımları yukarıya gelecek şekilde tencereye dizin. Üzerine 2 su bardağı suyunu ekleyin ve dilerseniz bir porselen kapak kapatıp pişirin. Ben çok kısık ateşte porselen kapak kapatmadan pişirdim. Böylelikle şekillerini muhafaza etmiş oldular. Afiyet olsun…
ALINTIDIR..

Mumbar Dolması

Eki Görüntüle 835253
MALZEMELER
1 Koyun Barsağı (600 gr, delik olmayan)
2 Akciğer (çok ince kıyılmış)
2 İri Soğan (rendelenmiş)
200 gr Pirinç (1 su bardağı) (ayıklanıp yıkanmış)
1/4 Su Bardağı Su
1 Çay Kaşığı Tuz
1 Kahve Kaşığı Karabiber

HAZIRLANIŞI
Aşağıdaki bumbar tarifini 1 çay kaşığı tuzla dövülmüş bir diş sarmısağı 3 çorba kaşığı zeytinyağla karıştırarak hazırlayacağınız sosla birlikte servis ediniz.
Koyun barsağını musluğun ağzına takıp bol akar suyla bir elinizle de içini sıyırarak iyice yıkayınız. Barsağın bir ucunu iple bağlayıp, kalan malzemeyi birkaç kere harmanladıktan sonra öteki ucundan bir huni yardımı ile doldurunuz. Öteki ucu da bağladıktan sonra, iğne ile 4-5 yerinden delip, bol kaynar suda haşlayıp suyunu süzünüz. Bir servis tabağına alıp servis ediniz.
ALINTIDIR..

PEYNİRLİ SIKMA
$923039_635749616447796_1483387762_n.jpg
MALZEMELER

4 SU BARDAĞI UN
4 YEMEK KAŞIĞI YOĞURT
3 YEMEK KAŞIĞI SIVI YAĞ
2 TATLI KAŞIĞI TUZ

İÇ HARCI İÇİN
1 KALIP BEYAZ TENEKE PEYNİRİ
1 TATLI KAŞIĞI PUL BİBER
BİRAZ MAYDANOZ

HAZIRLANIŞI
Un ve malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar yuvarlanarak bezeler oluşturulur. Bu bezelerden yemek tabağı büyüklüğünde hamurlar açılır. Sacın üzerinde veya teflon tavada pişirilir. Pişen hamurların içine katı yağ sürülerek iç harcı konur ve dürüm şeklinde hazırlanır.
ALINTIDIR..

CİĞER YAHNİ
$482397_635749369781154_1412317014_n.jpg
MALZEMELER

1 KİLO DANA CİĞERİ
2 SOĞAN
3 DİŞ SARIMSAK
2 YEŞİL BİBER
1 KAPYA (KIRMIZI) BİBER
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
5 DOMATES
TUZ
KARABİBER
KİMYON

ÜZERİ İÇİN
MAYDANOZ
TAZE SOĞAN

HAZIRLANIŞI

Ciğerler sıvıyağda yüksek ateşte kısa süreli pişirilir. Ayrı bir tencerede soğan kavrulur. Kavrulan soğanların üzerine sarımsak, biberler ve salça eklenir. Az pişen ciğerlerde tencereye aktarılır. Ciğerler soğan ve biberlerle biraz kavrulduktan sonra üstüne küp küp doğranmış domatesler eklenir ve karıştırılmadan pişmeye bırakılır. Tencerenin kapağı tam açılmadan üzerine kenarından biraz su ve tuz eklenir. Ciğerler piştikten sonra karabiberi ve kimyonu koyulur.
Maydanoz ve yeşil soğanla servis edilir.
ALINTIDIR..

bir adanalı olarak bunca yıl "karakuş tatlısı" diye birşey ne duydum ne gördüm
çok enteresan
adanalı olup da bilen varsa, yorumuma cevap beklerim.
yemeklerimiz gerçekten çok güzeller bu yüzden diyet yapmak o kadar zor o kadar zor ki...
şırdan dolmasını hiç sevmem o ayrı, çocukken de nefret ederdim, zorla yedirirlerdi ama yok :19:

TOYGA ÇORBASI
$551333_635750356447722_1314566740_n.jpg
MALZEMELER
2 SU BARDAĞI DÖVME
4-5 SU BARDAĞI SU
3 SU BARDAĞI YOĞURT
1 ÇAY BARDAĞI UN
2 TATLI KAŞIĞI TUZ

ÜZERİ İÇİN
2 DİŞ SARIMSAK
1 YEMEK KAŞIĞI KURU NANE
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ

HAZIRLANIŞI
2 bardak dövme 4-5 bardak suyla düdüklü tencerede 15-20 dakika haşlanır. Bir kaba konulan yoğurt unla çırpılır, pişen dövmelerle yavaş yavaş karıştırılır. Topaklanmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra bir tavada sıvıyağ, rendelenmiş sarımsak, nane ve isteğe göre pul biber kavrulur çorbamızın üzerine dökülerek karıştırılır.
ALINTIDIR..

Ayyy çok güzel topic bu ama geçen gezerken bizimki gördü karakuş tatlısı istedi yaptım yapmaz olaydım yaa 3 saat uğraştım ilk yapışımdı ama bu adam kafama vura vura öğretcek adana şeysini daha içli köfteyi yeni aştım ama prof. oldum sayesinde elinize saylıkk :27:

Ayyy çok güzel topic bu ama geçen gezerken bizimki gördü karakuş tatlısı istedi yaptım yapmaz olaydım yaa 3 saat uğraştım ilk yapışımdı ama bu adam kafama vura vura öğretcek adana şeysini daha içli köfteyi yeni aştım ama prof. oldum sayesinde elinize saylıkk :27:

Teşekkür ederim sizinde ellerinize sağlık:56::16:Yapınca bizimde paylaşın:56::34:

bir adanalı olarak bunca yıl "karakuş tatlısı" diye birşey ne duydum ne gördüm
çok enteresan
adanalı olup da bilen varsa, yorumuma cevap beklerim.
yemeklerimiz gerçekten çok güzeller bu yüzden diyet yapmak o kadar zor o kadar zor ki...
şırdan dolmasını hiç sevmem o ayrı, çocukken de nefret ederdim, zorla yedirirlerdi ama yok :19:

sevgili hemşehrim karakuş tatlısı diye bir tatlı var

$images.jpg $DetayResimHandler.jpg

Türkiye'de Adana mutfağı üzerine tanımıyorum.Her ne kadar antepliler antakyalılar öğünsede , önemli olan bir yemeğin ne kadar zorla yapıldığı değil ,lezzetidir , ne çok baharat değil , asıl kendi lezzetinde bırakmaktadır . Dip not Denizli liyim (;

Eki Görüntüle 858654 Eki Görüntüle 858653
Teşekkür ederim :16:
Türkiye'de Adana mutfağı üzerine tanımıyorum.Her ne kadar antepliler antakyalılar öğünsede , önemli olan bir yemeğin ne kadar zorla yapıldığı değil ,lezzetidir , ne çok baharat değil , asıl kendi lezzetinde bırakmaktadır . Dip not Denizli liyim (;

Hoşgeldiniz her yörenin farklı güzel lezzetleri var:56::16::34:

İŞKEMBE DOLMASI
Eki Görüntüle 835250
Malzemeler:
* 1 tane kuzu işkembesi
* 1 çay bardağı pirinç
* 1/2 çay bardağı pilavlık bulgur,
* 1 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 100-150 gr Yağlı koyun kıyması yada incecik kıyılmış satır kıyması veya küçük doğranmış kuzu kuşbaşı
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 çay bardağı haşlanmış nohut
* 2-3 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz, baharat çeşitleri
* İncecik kıyılmış maydanoz

Dolmanın Suyu İçin:
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı domates biber karışımı salça
* Bir tane et su tablet
* Sıcak su

Yapılışı
İşkembenin temizlik aşamaları bittikten sonra bir tahta üzerinde karelere veya dikdörtgenlere ayırarak
kesin, diğer tarafta normal dolma içi gibiyapın, içine koyacağınız baharat ve yeşillik çeşitleri size kalmış iç malzemeyi iyice karıştırın, kestiğiniz işkembe parçalarına 1 yemek kaşığından fazla iç koyun, yorgan iğnesi ve yorgan ipi ile her tarafını güzelce dikin, Düdüklü tenceresine bir soğanı incecik doğrayın tereyağında kavurun içine salça ve diğer malzemeleri ilave edin, üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin düdüklünün kapağını kapatarak 1 saat pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
ALINTIDIR..

iskembe dolmasini yapmayi okadar denedimki olmadi bir türlü olmadi

daha iskemde corbasini tutturamazken dolmasina kalkisiyorum :9:

ADANA USÜLÜ NOHUTLU DOLMA
$1476031_645061335516624_102212736_n.jpg
Malzemeler:
Yarım kg patlıcan
Yarım kg kabak
Yarım kg kırmızı biber
Yarım kg yeşil biber
600 gram kıyma
600 gram pirinç
125 gram margarin
2 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım kg domates
2 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber

Sos için:
2 tatlı kaşığı nane
4-5 diş sarımsak
1 adet limonun suyu

Yapılışı:
Dolmaların iç harcı için kıyma, pirinç, rendelenmiş domates, biber salçası, margarin ve baharat iyice yoğurulur. Haşlanmış nohut eklenip karıştırılır. Patlıcan ve kabaklar oyulur. Kırmızı ve yeşil biberlerin
çekirdek yatakları çıkarılır. Hazırlanan iç harç ile doldurulurlar. Dik olarak tencereye yerleştirilip üzerine sıcak su gezdirilerek pişirilir. Dolmaların üzerine ocaktan alınmadan önce sarımsak ve bol
limon suyu gezdirilip bir iki taşım kaynatılır. İsteğe göre yoğurtla servis yapılır.

ALINTIDIR..

SARMISAKLI KÖFTE
$1474627_645062165516541_1388352983_n.jpg
Malzemeler:
2 su bardağı ince bulgur
2,5 su bardağı un
2 su bardağı su
Tuz

Sos için:
1 çorba kaşığı biber salçası
7-8 diş sarımsak
5-6 adet orta boy domates
1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Bulgur sıcak su ile ıslatılıp şişirilir. Un ve tuz eklenip yoğurulur. Karışımdan misket büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve ortasına bastırılarak düğme şekli verilir. Köfteler kaynar suda haşlanıp süzülür. Diğer tarafta yağ, rendelenmiş domates, salça ve bol sarımsak ile sos hazırlanır. Köfteler sosla harmanlanır, servis tabağına alınıp kıyılmış maydanoz ile servis yapılır.
ALINTIDIR..

Son düzenleme:
KAYNAR (LOHUSA ŞERBETİ)
$1012790_645062752183149_2078199312_n.jpg
Malzemeler:
Tarçın, Karanfil, Zencefil, Havlıcan, Zerdeçal, Yeni Bahar, Kakule
1 kg şeker
5 su bardağı su

Üzeri için:
Toz Tarçın
İnce çekilmiş ceviz

Yapılışı:
Su ve şeker derin tencereye alınıp kaynamaya bırakılır. Tüm baharat malzemeleri temiz tülbente sarılıp kaynayan suya atılır. En az 45 dakika kısık ateşte kaynatılır (su azaldıkça ekleme yapılır). Kaynar
oda sıcaklığında soğutulduktan sonra üzerine çekilmiş ceviz ve tarçın konularak servis yapılır.

ALINTIDIR...

ADANA USULÜ KURU PATLICAN DOLMASI
Eki Görüntüle 835252

Malzemeler

20 Adet kuru patlıcan
1 Su bardağı pirinç
200 gr kıyma
1 Su bardağı haşlanmış nohut
3 Domates
1 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı domates salçası veya biber salçası
4 Yemek kaşığı nar ekşisi
1 Çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber
1 Tatlı kaşığı kuru Nane
2 Su bardağı su
1 Baş sarımsak

Yapılışı

Kuru patlıcanları yıkayın ve ılık suda en az 1 saat bekletin. Suyunu süzüp tekrar yıkayın ve bir tencerede patlıcanları 10,15 dakika daha haşlayın. Haşlanan patlıcanların suyunu süzüp çıkarın. Bir kaba kıyma, pirinç, kabukları soyulup küçük doğranmış domatesleri, salçayı nar ekşisini , sıvı yağı kıyılmış sarımsağı, baharatını tuzunu ve nohutunu ilave edip hepsini birlikte harmanlayın. Hazırladığını içle dolmaları doldurun ve üst kısımları yukarıya gelecek şekilde tencereye dizin. Üzerine 2 su bardağı suyunu ekleyin ve dilerseniz bir porselen kapak kapatıp pişirin. Ben çok kısık ateşte porselen kapak kapatmadan pişirdim. Böylelikle şekillerini muhafaza etmiş oldular. Afiyet olsun…
ALINTIDIR..

Harika oluyor gerçekten kayınvalidem adanalı o yapmıştı bana çok beğendim ımmmh :16:

Back