• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yöresel Tarif Adana Mutfağı

Yöresel Yemekler
16 Ağustos 2010
295.008
607.719
1.098
43
Malatya
$459-1.jpg $177720081118124044702.jpg $acili-adana-kebap1.jpg $Ayselinin Yaz Dolmas_25FD-B.jpg $images (1).jpg $indir.jpg $indir (3).jpg


Dünyanın en önemli mutfaklarından biri olarak kabul gören ve geleneksel Türk ve Akdeniz Mutfağının birçok özelliğini içerisinde barındıran Adana mutfak kültüründe; acı, ekşi, narenciye, deniz ürünleri, zeytinyağı ve yeşillikler sıkça kullanılmaktadır. Adana Mutfağı'nda et oldukça önemli bir malzemedir ve mutfak ürünlerinin çoğunda et kullanılmaktadır.

Adana Mutfağı'nın en ünlü yemeği tabiki lezzetiyle bağımlılık yapan, dünyaca meşhur Adana Kebap'tır. Kebap, genellikle bol salata çeşidinin yanı sıra yanında şalgam ile tüketilir.

Son yıllarda Adana Kebabı Adana Ticaret Odası tarafından tescillenmiş ve restoranlarda Adana Kebabı olarak kebap satılmasına çeşitli hijyen ve lezzet standartları getirilmiştir.Adana Mutfağı'nın diğer ünlü yemekleri ise şunlardır:
Analı Kızlı
Kabak Çintme
Şalgam suyu
Karakuş Tatlısı
Bici Bici (buz ve nişasta ile yapılan tatlı)
Karsambaç Çamlıyayla (karlı tatlı)
Yüksük Çorbası
Kısır
Mahluta çorbası
Sıkma

Kebap Adana`da yenir…
$Adana-Kebap-360x237.jpg $Adana-Kebap-360x241.jpg
Adana Kebabı, Adana’da yenir. Çünkü usulüne göre pişen gerçek Adana Kebabı, dillere destan eşsiz lezzetiyle ilk kez yiyenleri bile kendine müdavim eder. Bu lezzetin sırrı ise yöreye özgü taptaze malzemeler, dünden bugüne taşınan geleneksel yöntemler, pişirenin ustalığı ve kuşkusuz ki en önemlisi; Adana’da olmanın, kebabı yudumlarken Adana’yı solumanın verdiği keyiftir.

Türkiye’nin her yerinde bir kebapçı bulabilir ve kebap yiyebilirsiniz. Ama Adana’da yiyeceğiniz kebap; malzemeleri, hazırlanışı, tadı ve sunumuyla Adana kültürünün seçkin bir ürünüdür ve açıkçası kebap Adana’da yenir.

Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, kebabın üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş koyunlardan elde edilmiş olmasıdır. Bunun yanında üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmaktadır.

Karışım hazırlanırken aşağıda belirtilen maddelerin dışında (salça, sebze, karabiber, iç yağı v.b.) hiçbir madde katılmaz. Pişirme esnasında kesinlikle vantilatör kullanılmaz. Adana Kebabı’nın servisi, tamamlayıcı unsurları olan yeşillik ve salata ile eksiksiz olarak yapılır.

Et ve Hazırlanışı:
Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki koyundan elde edilen et; yağ, sinir, damar ve zarlarından ayıklanır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Koyundan elde edilen kuyruk da aynı şeklide ayıklanıp, dinlendirilir. Dinlendirilmiş et, “zırh” tabir edilen, iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının % 15′i kadar dinlenmiş kuyruk, zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kuyruk, binde üç ile binde sekiz arasında (ideali binde beş) acı kırmızı biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Bu karışım, Adana kebabının ana unsurunu teşkil eder. Farklı olarak, yukarıdaki karışıma kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır.

Yoğrulmuş karışım, zırh ile tekrar kıyılır. Kıyma tekrar yoğrulur. Homojen hale gelmiş karışım, 0.5 cm kalınlığında, 3 cm eninde , 90 – 120 cm uzunluğunda demir şişlere sıvanır gibi yapıştırılır. Bu işleme, eti şişe saplama adı verilir.

Saplanan et, şiş yüzeyine dengeli bir şekilde yayılır. Dengeli sıvama pişmenin önemli şartıdır. Saplama esnasında el suya batırılıp, şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem, etin şişten dökülmemesi için önemlidir. Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır. Su çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Şişe saplanan et miktarı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana kebabının eti, 270 – 280 gramdan az olmamalıdır.

Pişirme: Hazırlanan şişler, alevsiz, durgun, korlu, meşe kömürü ateşinde yeteri miktarda pişirilir.

Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahverengiye dönme seviyesidir. Pişirme esnasında şişler sık sık çevrilir. Bu sırada etin yüzünde oluşan yağlar pide ekmeklerle sıkılarak alınır ve yağların ateşe damlaması önlenir. Yağlar ateşe akarsa, ateş alevlenir ve et dağlanır, kalite bozulur. Yağlanan pide ekmekler, pişmekte olan kebabın üzerinde tutularak ekmeklerin ısısı korunur.

Sunum: Pişmiş olan kebap eli yakmayacak kadar ısıtılmış, kuru, geniş ve yayvan porselen veya metal tabakta servis yapılır.

Yağlanmış ve soğutulmamış pide ekmek usulüne uygun, keskin bıçakla parçalanır. Büyük parça, kebabın alt kısmına gelecek şekilde tabağın içine serilir. Pişen kebap ekmek parçası yardımı ile şişten parçalanmadan tabaktaki ekmeğin üzerine sıyrılır. Kebabın üzeri yağlı sıcak ekmek parçaları ile örtülür.

Geniş tabağın boş görünen bölümlerine, kebapla aynı anda pişen, domates parçaları, yeşil sivri biber (acı veya tatlı) ile süs biberi ilave edilir.

En üste, ısıtılmış, yağlanmamış ekmek parçaları konur. Ayrıca ayrı ayrı küçük tabaklarda; soğan salata (kuru soğan ve maydanoz kıyılarak sumak ve tuz ilave edilerek yanında turunç/limon parçaları ile sunulur); ezme domates salata (kabuğu soyulmuş domates, kuru soğan, ezilmiş görüntüsü verecek şekilde zırh ile kıyılarak, tuz, acı kırmızı toz biber, zeytinyağı, turunç/limon suyu ilave edilir); çoban salata (domates, salatalık, maydanoz, yeşil sivri biber doğranarak, tuz, zeytinyağı, turunç/limon suyu ilave edilir.); maydanoz, tere, yeşil sivri biber, süs biberi, turp, süs biberi turşusu, kesilmiş turunç/limon parçaları hazırlanarak kebapla birlikte sunulur.

Adana Kebap Birçok Adanalı’ya göre kebap sokakta tabladan yenirse ancak tadına varılır. Herkesin tuttuğu bir tablacı vardır ve hangisinin gündüz ya da gece nerede olduğu bilinir. Adana Kebabı’nın en büyük özelliği erkek koyun etinden olması, etinin sinirsiz hale getirilmesi ve zırhla elde kıyılması. Etin kalitesi, piştiğinde kül rengini almasından anlaşılıyor. Baharatlı ve acılı yemekler seviliyor. Kekik, biber salçası, pul biber, kimyon ve karabiberin çok kullanıldığı bir yöre burası. Tencere yemeklerinde, lezzet vermesi için, kuyruk yağı kullanılıyor. Sırdan, sokak köşelerinde tencerelerde pişirilir. Koyunun kalın bağırsağının bir kısmı biber salçalı pirinçle doldurularak yapılır. Mumbar da bir tür ince bağırsak. Pirinç ve kıymayla doldurulur. Sırdan ya da mumbar, limon ile ve defne yapraklarıyla ovularak yıkanır ve temizlenir. Böylece bembeyaz olur. Şalgam, kebapların yanında sofradan eksik olmayan bir yöre içeceği. Pancar ve siyah havuçtan yapılır. Sokakta satın alanlar, içine havuç istediklerinde, “tanesi bol olsun” derler.

Halka tatlısı çok sevilir. İnce yufkadan yapılan Karakuş tatlısı da, kıtır kıtırdır. Adana kebabı yanında, vardavit denen bir tür meze yenir. Tahin ve haşlanmış kuru fasulyeyle yapılır. Analı Kızlı, içli köftenin biraz daha küçüğüdür, içi kıymayla yoğrulmuştur, yanında da bulgurdan yapılmış minik lopçuklar vardır, yani içli köfteler ana, bulgurlar kızlarıdır.

Dul Avrat Çorbası;
$dulavrtçrbs.jpg
Evde hiçbir şey olmayınca, yeşil mercimek, ıspanak ve erişteden oluşan kombinasyondur. Adanalılar acı turşulara çok meraklıdır. Isırgan otundan börekler ve sıkma (durum içinde soğan, çökelek, maydanoz) yapılır. Antakya’da üzerine dondurma konulan Bicibici (Haytalı), burada olması gerektiği gibi. Bicibici, üzerine buz kürerek servis yapılır. Şerbet, pudra şekeri ve buz mutlaka olmalıdır. Atatürk Parkı yakınında bicibicici Abuzer var. Bazen rekabet için, haytalının üzerine çilek ve muz koyuyor.


Alıntıdır..
 
Son düzenleme:
ANALI KIZLI

$KÖFTE.jpg
Malzemeler
1 kg orta bulgur
1 kg kıyma
4 baş kuru soğan
1demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı pul biber
tuz
sıvı yağ

HAZIRLANIŞI
içinin Hazırlanışı : 4 baş kuru soğanı ince ince doğrayın, yağda hafif kavurun ve daha sonra kıymanın 250 gramıyla birlikte iyice kavurun. Daha sonra baharatlarını ve maydanozu içine ekleyerek Tuzun ilave edip iyice karıştırıp soğumaya bırakın.
Dışının Hazırlanışı : Kalan 750 gr kıymayı 4 Su bardağı Suyla yoğurun. Bulgurla kıymayı karıştırıp macun kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun, yoğurduğunuz bu bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar ayırarak elinizin içinde içi boş yumurta şeklinde açın. Daha sonra soğumaya bırakılan iç malzemeyi içine koyup kapatın. Hazırladığınız bulgurdan misket büyüklüğünde yuvarlayın. Bu işler bittikten sonra yarım çay bardağı Sıvı yağ ve salçadan oluşan Suyu hazırlayıp kaynadıktan sonra köfteleri içine atın. 15 Dakika haşladıktan sonra servis edin.

Analı kuzulu köfte ya da sadece Analı kuzulu, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep,Tarsus, Adana, gibi bölgelerde daha çok bilinen yöresel bir yemektir. Bulgur ve kıymanın macun kıvamına gelinceye kadar yoğrularak, hazırlanan hamurun açılıp içine kıyma doldurulmasından sonra pişirilen sulu bir yemektir.


İsteğe göre kıyma yerine Van'a has olan murtuğa ile doldurulabilir. Dışı da sadece bulgur ve kitekten hazırlanarak içi unlu ve cevizli içle doldurulabilir. Sosuna doğranmış ıspanak ve sadece bulgur karışımından oluşan köfteler eklenebilir. Köfteler misket büyüklüğünde olup, yarım su bardağı sıvı yağ ve salçadan oluşan suya atılarak pişirilir.
ALINTIDIR..
 
KABAK ÇİNTMESİ
$KABAK.jpg
MALZEMELER
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 kg kabak
1 çay bardağı su
pul biber (İsteğe göre)
tuz (İsteğe göre)
yoğurt
dövülmüş sarmısak

HAZIRLANIŞI
Sıvı yağda küp şeklinde ince doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
Salça ilave edilir. Kabaklar iri soğan şeklinde küp küp doğranır ve salçalı karışıma ilave edilir. Tuz ve pul biber ile 1 çay bardağı kadar su ilavesiyle ağzı kapanarak pişirilir. Kabaklar yumuşayınca altı kapanır ve soğumaya bırakılır. Yoğurt ve sarmısaklar ayrı bir kapta karıştırılarak kabak çitmesinin üzerine dökülür.
ALINTIDIR..
 
ŞALGAM SUYU
$şalgam.jpg

Malzemeler
2 Kg kırmızı havuç
Su (havucu koyduktan sonra 10Lt'lık bidon yada kabın tamamını su ile doldurun)
1 Avuç nohut
2 Avuç bulgur veya settik
Bir miktar acı süs biberi 1-2 avuç kadar yada acı severseniz arttırabilirsiniz (isterseniz süs biberlerini ayrı kurup içerken acı suyunu istediğiniz miktarda ilave edebilirsiniz)
Yeter miktarda tuz

HAZIRLANIŞI
Önce havuçları temizleyip 2 parmak büyüklüğünde (yada kafanıza göre ayarlayın büyüklüğünü) parçalara ayırıyoruz ardından tuzlu suyumuzu ayarlayıp ikisini bir bidona, cam kutuya artık elinizde ne varsa, koyuyuruz, temiz bir bez parcası içine bulgur(yoksa settik) ve nohutları koyup bezin ağzını bağlayıp kabımıza atıp, kabımızn ağzını iyece kapatıyoruz 10-20 gün (oda sıcaklığına göre değişiyor) arasında içmeye hazır hale gelecektir erken olmasını isterseniz suyu ısıtarak kurabilirsiniz Olmaya doğru havuçlar iyice kırmızılaşıp suyuda kan gibi görünmeye başlayacaktır havuç kalitesine göre havuç miktarını arttırabilirsiniz.
ALINTIDIR..
 
KARAKUŞ TATLISI
$KARAKU.jpg
MALZEMELER
3 su bardağı ceviz,3 yumurta,2 yemek kaşığı şeker,1 yemek kaşığı yoğurt,1 yemek kaşığı sirke
2 çay kaşığı tarçın,Alabildiğine un,Nişasta

Şerbeti için:5 bardak su,3 su bardağı şeker
2-3 damla limon suyu


HAZIRLANIŞI
Hamuru için; unun üzerine 3 adet yumurta kırılır 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı sirke, 1 fiske de tuz konur. Ele yapışmayan yuuşak bir kıvam alana kadar yoğrulup üzeri bezle örtülerek dinlenmeye bırakılır.

Şerbeti için; 3 su bardağı şeker, 5 bardak suyla koyulaşana kadar kaynatılır. Üzerine 1-2 damla limon suyu sıkılıp soğutulur.

3 su bardağı dövülmüş ceviz, 2 çay kaşığı tarçın ve 2 yemek kaşığı toz şekerle karıştırılır.

Dinlenen hamur bezelere ayrılır. İlk beze nişasta-un karışımı serpilerek açılır. Bir ucu pile pile katlanır ve üzerine aralıklarla ceviz yerleştirilir. Amurun kalan kısmı da iç yerleştirilen kısmın üzerine pile pile katlanır. Hamur cevizli kısımlardan kesilir. Her parçanın uçlarını büzülüp elle sıkıştırılır. Diğer bezeler de bu şekilde açılıp hazırlanır. Kızgın yağda kızartıldıkça soğuk şerbetin içine atılır. Şerbetini çeken hamurlar tencerden alınır.
ALINTIDIR..
 
BİCİ BİCİ TATLISI
$bici bici.jpg
MALZEMELER
200 gram nişasta
2 bardak toz şeker
Yarım çay bardağı gül suyu
Bir çimdik kırmızı gıda boyası
10 bardak su
Şerbet için 2 litre su
Yeteri kadar pudra şekeri

HAZIRLANIŞI
Nişasta ile 10 bardak suyu tencereye koyun ve ocağa alıp koyu kıvamlı bir paluze pişirin.
Piştikten sonra 2 parmak kalınlığındaki bir tepsiye dökün ve soğumak üzere kenara kaldırın.
Ayrı bir tencerenin içine 2 bardak toz şekeri, yarım çay bardağı gül suyunu, bir çimdik kırmızı gıda boyasını ve 2 kilo suyu koyup karıştırarak soğuk bir şerbet hazırlayın.
Servis kasesine önce dilimlenmiş ve soğumuş olan paluzeden koyun.
Paluze üzerine rendelenmiş bolca buz koyun.
Buzun üzerine arzu ettiğiniz miktarda pudra şekerini serpin. En son da kırmızı soğuk şerbeti üzerine döküp servis edin.
ALINTIDIR..
 
KARSAMBAÇ TATLISI
$karsambac.jpg
MALZEMELER
1 kase temiz kar( kar buIunmadığı zamanlarda soğutucuda donduruImuş sade dondurma kuIIanıIabiIir)
20 mI baI
GüI şurubu
Su

HAZIRLANIŞI
Temiz Karı(veya dondurmayı) bir kasenin içine doIdurun ve bir çorba kaşığı iIe iyice karıştırın daha sonra baI iIe suyu karıştırarak orta kıvamIı bir şerbet oIuşturun ve bu şerbeti karın üzerine gezdirip kaşıkIa iyice karın içine yedirin. İsteğe göre baI şerbeti yerine güI şurubuda kuIIanıIabiIir. Mersin yöresinde özeIIikIe sıcak yaz ayIarında sıkça tüketiIen bu serinIetici ve değişik Iezzeti mutIaka denemenizi tavsiye ederiz.
ALINTIDIR..
 
YÜKSÜK ÇORBASI
$YÜKSÜK.jpg
MALZEMELER
2kase pişmemiş ve küçük boyda hazırlanmış mantı,
1 kase haşlanmış nohut,
3 yemek kaşığı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı biber salçası,
2-2,5 lt sıcak su,
1 yemek kaşığı toz nane ,1 limon suyu,
Tuz, karabiber, kırmızı biber

HAZIRLANIŞI
Bir tencereye salça ve nane konulur, sıvı yağ ilave edilerek malzemeler kavrulur.
Daha sonra sıcak su ilave edilir. Önce mantılar sonra da nohutlar sıcak suya atılır.
Pişmesine yakın limon suyu, ve baharatlar eklendikten sonra servis yapılır.
ALINTIDIR..
 
KISIR
$KISIR.jpg

MALZEMELER
5 Çay Bardağı İnce Bulgur(Yarısı Esmer Bulgur Olabilir)
Kaynar Su
2 Yemek Kaşığı Biber Salçası(Ev Salçası Tipi Tercih Edilir)
3yemek Kaşığı Domates Salçası
6-7 Orta Boy Domates
6-7 Dal Yeşil Soğan
1 Demet Maydonoz
Yarım Çay Bardağı Nar Ekşisi
Sıvı Yağ (Tamamı Zeytinyağı Veya Ayçiçek+Zeytinyağı Olabilir)
Tuz
HAZIRLANIŞI
İnce Bulgur Bir Kaba Alınır.Üzerine Bulgurun Tümü Islanacak Şekilde Kaynar Su Dökülür Ve Ağzı Kapatılır,Beklemeye Alınır.Soğanlar Temizlenir,Yıkanır Ve Doğranır.Domatesler Yıkanır,Kabukları Soyulup Küp Şeklinde Doğranır.Maydonoz Temizlenir,Yıkanır Ve Doğranır.Malzemeler Hazırlandıktan Sonra Bulgura Biber Ve Domates Salçası İlave Edilip Yoğrulmaya Başlanır.Salça İyice Ezilince Domates İlave Edilir Ve Biraz Daha Yoğurulur.Ardından Soğan Ve Maydonoz İlave Edilir Ve Yoğurulur.Son Olarak Nar Ekşisi.Yağ Ve Tuz İlave Edilip El İle Karıştırılır.
Ve Kısır Yenilmek Üzere Servis Edilir.
ALINTIDIR..
 
MAHLUTA ÇORBASI
$mahluta.jpg
MALZEMELER
2 kuru soğan, doğranmış, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,1,75 litre tavuk suyu, 200 g kırmızı mercimek, ayıklanmış ve yıkanmış,100 g pirinç, karabiber,2 tatlı kaşığı toz kişniş,tuz,1 tatlı kaşığı kimyon

HAZIRLANIŞI
Soğanları yağda kavurun. Tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak soğanların yumuşamasını sağlayın. Daha sonra ateşin altını açıp sık sık karıştırarak karamelize olmalarını sağlayın. Soğanları kağıt havlu üzerine koyup bir kenara alın.
Suyu kaynatıp içine mercimeği ve pirinçleri atın. Karabiber ve kişnişi ekleyip mercimekler iyice ezilene kadar -35 veya 45 dakika- pişirin, soğanları ekleyin.
Çorbanın tadını kontrol ederek tuzunu ilave edin. (tavuk suyundan dolayı daha az tuz kullanacaksınız)
Koyuluğunu ayarlamak için gerekirse bir miktar daha kaynar su ekleyin. Kaselere alıp üzerine kimyon serperek servis yapın.
ALINTIDIR..
 
SIKMA
$sıkma.jpg
MALZEMELER
1 kg. un
500 gr. peynir
1/2 bayat ekmek
4 soğan
katıyağ
karabiber
kırmızı pul biber
su
tuz


HAZIRLANIŞI
İnce kıyılmış soğanları yağda kavurun. Peyniri, biberleri ve tuzunu ilave ederek tekrar kavurun. Un, ıslatılmış ekmek, tuz ve suyla sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru küçük parçalara bölüp yufka kalınlığında açın. Yufkaların her iki yüzünü de saçta veya yağsız tavada pişirin. Üstüne yağ sürüp iç malzemeden koyarak sıkıca sarın.
ALINTIDIR..
 
İÇLİ KÖFTE

$kofte.jpg


MALZEMELER

250 gr dana kıyma
1 kg çiğ köftelik bulgur
1 çorba kaşığı dövülmüş kişniş
tuz

iç malzemesi :

750 gr dana-kuzu kanşımı iri çekilmiş kıyma
iki çorba kaşığı tereyağ
kırmızı
pul biber
1 demet maydanoz
100 gr ceviz içi
3 baş soğan
ayçiçekyağ
karabiber
tuz

HAZIRLANIŞI

Soğanları tereyağında pembeleşinceye dek kavun, üzerine iri çekilmiş kıymayı ilave edip, tekrar beraberce kavurun. İçine karabiber, kırmızı biber, tuz ve ince doğranmış maydanoz katın ve ateşten alın. Elde kırdığınız cevizi ilave edin. Bulgur, dövülmüş kişniş ve tuzu karıştırın, su katıp hamur haline getirin. 250 gr kıyma katıp, iyice yoğurun. Iri ceviz büyüklüğünde top hamuru avuç içinizde açın ve içine hazırladığınız içten koyup, kapatın. Elinizle üzerine biraz bastırıp yassıltın. Kızgın ayçiçek yağında alt üst ederek kızartıp, servis yapın.
ALINTIDIR..
 
ŞIRDAN DOLMASI

Eki Görüntüle 835239
GEREKLİ MALZEMELER:
(4 Kişilik)

4 adet şırdan
250 gr. kıyma
Yarım kilo pirinç
Yarım kilo soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber

TEMİZLENİŞİ

İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir

YAPIMI:

Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
ALINTIDIR..
 
SARMISAKLI KÖFTE
Eki Görüntüle 835240
Malzemeler:

Köfte Hamuru için:
2 su bardağı İnce Bulgur
5 yemek kaşığı un
2/3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
1 kaşık salça

Sarımsaklı sos için:
10 diş sarımsak (ezilmiş)
7,5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
köftenin üzerini süslemek için 1 demet maydanoz (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Bulguru geniş bir kaba koyup, tuzu katın.
Bir su bardağı suyu ara ara serperek 10- 15 dakika yoğurun.
Unu katın.
2/3 su bardağı su ilave ederek 10 dakika daha yoğurun.
Üzerine bez kapatın.
Su ile ıslatarak fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayıp, ortalarını çukurlaştırın.
Köfteleri delikli süzgece yerleştirip, kapağını kapatın, kaynayan suyun buharında pişirin.
Sosunu hazırlamak için,yağı ısıtıp sarımsağı ekleyin.
Biraz çevirip, salçayı ilave edin kırmızı biber serpin, haşlama suyundan yarım bardak kadarını sosa ekleyip bir taşım kaynatın.
Pişen köfteleri içine koyup birkaç dakika daha kaynatın.
Maydanozu ince doğrayıp köftelere karıştırın.
Afiyet olsun…
ALINTIDIR..
 
DUL AVRAT ÇORBASI
Eki Görüntüle 835245
KULLANILACAK MALZEMELER
2 Su Bardağı Un
1 Fincan Su
1 Adet Yumurta
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
2 Su Bardağı Yeşil Mercimek
7 Su Bardağı Et Suyu
2 Çorba Kaşığı Margarin
1 Çorba Kaşığı Salça
1 Adet Limon
Yeterince Tuz, Karabiber, Pul Biber, Kuru Nane
Kahırtlak Hamur Malzemesi
1 Su Bardağı Un
1 Çorba Kaşığı Margarin
1 Çay Fincanı Su
Yeterice Tuz
YAPILIŞI
Un, tuz, yumurta ve suyu koyarak kulak memesi yumuşaklığında yoğuralım ve mantı hamuru inceliğinde açıp, yarım santim eninde ve boyunda keselim. Şimdide kahırtlak hamurunu hazırlayalım. Un, margarin, tuz ve suyu karıştırarak hamur yaparak açıp istediğimiz şekilde keselim. Bir tepsiye dizerek biraz kurumasını sağlayalım.
Bir tencerede haşlanmış nohut, akşamdan ıslatılmış yeşil mercimek ve et suyunu kaynatalım. Kaynayınca küçük kare şeklinde hamurları ilave edip, pişince tencereyi ocaktan alalım. Bir tavada margarin ve salçayı hafifçe yakıp, karabiber, pul biber, kuru naneyi ekleyip çorbanın üzerine gezdirelim.
Bir tencereye sıvıyağ koyup kızdırıp, hazırladığımız kahırtlak hamurlarımızı kızartalım.
Çorbaya son olarak limon suyu ve kızarmış hamurlarımızı ilave ederek sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet Olsun…
ALINTIDIR..
 
ADANA KEBAP
$adana-kebap.jpg
Malzemeleri :

– 8 Adet Çarliston Biber
- Yarım tatlı kaşık kimyon
- Yarım tatlı kaşık toz acıbiber
- Yarım tatlı kaşık acıbiber
- 1 Demet maydonoz
- 1 Adet Kuru soğan
- 4 Adet Domates
- 500 gram dana kıyma
- istenilen miktarda pide
- Yassı şiş ve yeteri kadar tuz
Yapılışı: Kıymayı bir kaba koyuyoruz daha sonra soğanı ince ince doğruyoruz. Daha sonra kıyma, acı biber, pul biber, kimyon ve tuz ilave ederek yoğuruyoruz. Şişleri yağladıktan sonra kıymayı 8 veya 9 porsiyon şeklinde şişlere diziyoruz. Yıkanmış domatesleri ve biberleri ikiye bölüp ızgaranın kenarına diziyoruz. Bir yandan da pideleri kızartıyoruz pişirdikten servise hazır hale getiriyoruz.
ALINTIDIR..
 
TAŞ KADAYIF
$timthumb.jpg
Malzemeler:
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
2 çay bardağı un
1 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı toz şeker
Bir fiske tuz
Sıvı yağ ( Kızartmak için )
1 adet yumurta ( bulamak için )
*** Ayrıca içine 1 kase iri kıyım ceviz ve 1 çay kaşığı tarçın

Şerbeti için:

1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
2 -3 damla limon suyu

Yapılışı :

Su, süt, un, kuru maya, şeker, tuz çırpma teliyle karıştırılarak katı boza kıvamında akışkan bir karışım elde edilir ve mayalanması için beklenir.

Bu arada su ve şeker 20 dak. kadar kısık ateşte kaynatılır ve en son 2 damla limon suyu ilave edilerek ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.

Hamurumuz mayalanınca ısıtılmış teflon tavaya birer çorba kaşığı dökülüp kaşığın tersiyle yayarak, çay tabağında küçük kadayıflar pişirilir. ( Sadece tek tarafı pişirilecek ) Hepsi tamamlanınca pişirmediğimiz iç kısmına bir tatlı kaşığı tarçınlı ceviz karışımı ekleyip kenarları bastırılarak kapatılır ve yapıştırılan ağzı çırpılmış yumurtaya bulanarak kızgın yağda önlü arkalı kızartılır ve soğuk şerbetin içine atarak 2 - 3 dak bekletilip şerbetin çekmesi sağlanır.

Üzerine tekrar fıstık serperek ya da kaymak eşliğinde servise sunulur.
ALINTIDIR..
 
HALKA TATLISI
$DetayResimHandler.jpg

Malzemeler:

* 2 su bardağı su,
* 2 su bardağı un,
* 100 gr margarin,
* 4 adet yumurta,
* 1 tatlı kaşığı nişasta,
* 1 yemek kaşığı irmik,
* 1 fiske tuz.

Şerbeti için:

* 4 su bardağı toz şeker,
* 3 su bardağı su,
* 1 dilim limon suyu.

Yapılışı:

Halka tatlımızın hamurunu yapmaya başlamadan önce şerbetimizi hazırlayıp soğumaya bırakalım. Şerbetimiz soğuk olması gerektiğinden biz hamuru hazırlarken şerbetimiz soğusun. Halka tatlısının hamuru için derin bir tencere içerisine suyumuzu, yağımızı ve tuzumuzu koyup ocağa koyuyoruz yağımız eriyince unumuzu da ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. 5 dakika sonra ocaktan alıp ılıması için bekletiyoruz. Hamurumuz ılıkken yumurtalarımızı teker teker kırıp iyice karıştırıyoruz daha sonra içine irmik ve nişastayı da ilave edip karıştırıyoruz. Hazırladığımız halka tatlısını hamurunu krema torbasına koyup ılık yağ içine halka şeklinde kıvrılacak hamurumuzu sıkıyoruz. Ocağa alıp kızartıyoruz ve kızaran hamurlarımızı sıcakken soğuk şerbetin içine atıp 5-6 saniye beklettikten sonra servis tabağına alıyoruz. Bu tarif Oktay Usta’ya ait bir tarif değildir. Denenmiş ev yapımı halka tatlısıdır. Afiyet olsun..
ALINTIDIR..
 
BABAGANNUŞ
$HPIM6250.jpg

Malzemeler :
4 adet patlıcan
6-7 adet yeşil biber
3 adet yağbiberi
3 adet domates
Yarım demet maydonoz
1-2 adet limon
Tuz
Zeytinyağ
8-9 diş sarımsak

Yapılışı
* Tüm sebzeleri közde pişirip kabukları soyarak kayık bir tabağın içine doğruyoruz. Sarımsak, zeytinyağ ve limon ile tatlandırıyoruz. İşte bu kadar kolay. Közleme işlemi için fırınınızdan da faydalanabilirsiniz. Afiyet olsun
ALINTIDIR..
 
İŞKEMBE DOLMASI
$DSCN5039.JPG
Malzemeler:
* 1 tane kuzu işkembesi
* 1 çay bardağı pirinç
* 1/2 çay bardağı pilavlık bulgur,
* 1 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 100-150 gr Yağlı koyun kıyması yada incecik kıyılmış satır kıyması veya küçük doğranmış kuzu kuşbaşı
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 çay bardağı haşlanmış nohut
* 2-3 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz, baharat çeşitleri
* İncecik kıyılmış maydanoz


Dolmanın Suyu İçin:
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı domates biber karışımı salça
* Bir tane et su tablet
* Sıcak su

Yapılışı
İşkembenin temizlik aşamaları bittikten sonra bir tahta üzerinde karelere veya dikdörtgenlere ayırarak
kesin, diğer tarafta normal dolma içi gibiyapın, içine koyacağınız baharat ve yeşillik çeşitleri size kalmış iç malzemeyi iyice karıştırın, kestiğiniz işkembe parçalarına 1 yemek kaşığından fazla iç koyun, yorgan iğnesi ve yorgan ipi ile her tarafını güzelce dikin, Düdüklü tenceresine bir soğanı incecik doğrayın tereyağında kavurun içine salça ve diğer malzemeleri ilave edin, üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin düdüklünün kapağını kapatarak 1 saat pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
ALINTIDIR..
 
Back