Adak

Akikaya ya da adak adanmışsa ve unutulmuşsa ona niyetlenmeyi vb. hiç katmayın, direk başımızın gözümüzün sadakası olsun diyerek niyetlenip kesin diyorsun doğru mu canım?
Canım bak. Kızın ne gibi durumlar atlattı bilmiyorum ama düşme kalkma ise direkt bir adağa belaya bağlama. Oğlum kac kere düştü o yaşlarda ve büyük düşüşler. Kolu çıktı3 kere. Yani herkes te şaşırdı. Benki çocukla beraber kaydırağa cikarım kayarım ne olur ne olmaz diye. Ama zaten denge konusunda oldukça vasat yaşlar3 yaş.

Hem heyecan var hem merak hem el ayak koordinasyonu yeniöğreniliyor. Yani sen adak kestin ve ya kurban bunlar devam edebilir. Sen bence durumun da yoksa. Bir kuran bile okutsan yeter bence. Bir fakiri sevindir. Kurbana adağa karşı değilim Bu arada ama bela savmanın başka yolları da var ki. Sizin durun bela değil afacanın hiperaktifliği. Bide nazar için oku kuzucuğu

Ablamin 2 tane oglu var.
Her ikisinede 2 ser kurban kesildi.
Daha dogrusu kesilmedi.
Parasini kuruma verdi ve fakir ulkelere dagitilmak uzere kurban kestiler.

Ilk oglumuzda cok duserdi. Dikkat ceken bi cocuktu. Bir gun ablam enistem ve yigenim yaz tatilinde memlekette yururken bi adam gelmis. Enistemin annesi gilin mahalleden.
Adamin kafasi biraz farkliymis, evliyami derler dervismi derler. 2 si arasi biseymis.
Ablam gili durdurmus " siz bu oglanin adagini kestinizmi? "Demis.
Ne adagi anlamamislar basta.
Snra enistem annesine sormus.
Sahiden cok eskiden annesi "x oglumun cocugu oldugunda adak kesicem" demis.
Ve adak o vesileyle kesildi.
Cok sasirmistik adama, cunku daha once bi konusma gecmemis o adamla o konu hakkinda.

Din değil sorunum.
Ondan bahsettiğim yok.
Burda tanrı kavramını felan sorgulamıyorum.
Bir canlının öldürülmesi söz konusu olan.
Dinle felan işim yok yani.

Adak değil, heyecan için yazsaydın da aynı tepkiyi gösterirdim.
Et yemiyor olabilirsiniz ama canlının öldürülmesi madem üzüntünüz.Yaz geldiğinde sineklerden ,böceklerden kurtulmak için de aynı hassaslığı gösteriyor musunuz.:cool:
C CeYz .Adaklık kesilen kurbanı ev içinde yaşayan kişiler yiyemez,akrabaların yemesinde bir mahsur yok .Siz şimdi eşinizle bu durumu dillendirince,çok kazaya uğruyor birşeyler keselim dedikçe de bence adak adamış oluyorsunuz.:KK66:

Benim de adagim var. Kizim sarilikken adamistim.. yazin kesecegiz nasipse. Adak da akrabaya dagitmamak gerekiyor sanırım. Benim bildiğim bir iki ev var ihtiyaci olan onlara vereceğim. İhtiyacı olmayanlara dağıtmak istemiyorum. Doğru mu düşünüyorum bilmiyorum ama

Akikaya ya da adak adanmışsa ve unutulmuşsa ona niyetlenmeyi vb. hiç katmayın, direk başımızın gözümüzün sadakası olsun diyerek niyetlenip kesin diyorsun doğru mu canım?

Hepsini kat harmanla be canım, mevzuyu biliyorsun amin gibisine :)
Yaradan bilir niyetini, hayırlara vesile olsun

Benim de adagim var. Kizim sarilikken adamistim.. yazin kesecegiz nasipse. Adak da akrabaya dagitmamak gerekiyor sanırım. Benim bildiğim bir iki ev var ihtiyaci olan onlara vereceğim. İhtiyacı olmayanlara dağıtmak istemiyorum. Doğru mu düşünüyorum bilmiyorum ama

En guzelidir bu. Ihtiyaci olanlara makbuldur. Digerlerinin zaten parasi var mali var mulku var.

Aslında katliam gözü ile bankamızın sebebi bu işi adabı ile yapmayan insanlar. O yüzden size bişey demeye de kimsenin hakkı yok. Yani her kurban bayramı yaşanan rezaletleri görünce. Ve et yemek için kesenleri. Kurban bayramı insanların bir sonraki seneye kadar dondurucu da et saklaması için degil. Yada komşuya kemik yollamak için. Evine et girmeyen ve et yemek isteyen çocuğu cocuğu olan bir dolu insan var. Ben mesela anneme kurban için yardım ederken pay verilecek ise en az 3 kere bir evin sofrasına kavurulup yenebilecek şekilde et koyduruyorum.

Kurban bayramında şöyle bir durum var. Herzman zaten belli miktar büyük küçük baş hayvan ve tavuk kesilir. Ama kurban bayramı kadapların en az iş yaptığı dönemdir. Ve sonrasında yine bu kesimler talebe göre artar çünkü insanlarda stok vardır. Yani bizim katliam olarak görme sebebimiz ortalıkta kurbanı adabı ile değil canice kesenler. Yoksa zaten her gün bir dolu hayvan yine kesiliyor. He siz vejeteryen olabilirsiniz. Ama ozaman da diğer et yemek isteyen insanları cani gibi görmek abartı olur. Et yemek isteyen sofrada et görünce mutlu olan bir dolu çocuk var ki en sevdikleri şey köfte.

Şu da varki. Mesela kadın ve erkek çalışıyor parası da müsait ise ikisine de kurban düşer. Yada kadına babasından kalan mal mülk var ise. Yani kurban kişiye mahsus tur. Tüm ev halkına değil. Bizde bir süre bir yıl annem adına1 yıl babam adına kesildi. Sonraki yıllar durumları iyi olunca biri kurban olarak kesti diğeri ikinciyi tamamen bir kuruma nakit yardım yaptı. Yani direkt kan akıtma gibi bakma nedeni insanlardaki cani haller malesef.

Mesela borçla kesilemez. Evi zora sokacak ise kesilmez. Maddi durumunu hiç etkilemeyecek ise kesilir gibi emirleri varken insanlarda o kesti ben neden kesmeyim diye fitne peşine düşerek kesenler oluyor. Niyeti kötü olan kendi öder ceremesini. Işte o kişi kurban kesmez kan döker sadece
Kafa kesmenin adabı mı olur? İstersen en keskin bıçakla, yılların ustası tarafından kopartılsın o baş, bu biten bir hayat, çekilen bir acı olduğu gerçeğini değiştirir mi? Kendini onların yerine koy, usta bir kasap ile halledilen iş, acını azaltır mı?
Komşu, et yemeyi seven velet felan... Saymamak için zor duruyorum. Gidip kendi kollarını yesinler, bize ne! Et yemek nasıl ihtiyaç olur! Çok istiyorlarsa, her aile kendinden bir üye adasın, karınlarını bir güzel doyursunlar. Onlar için inekler, keçiler, tavuklar ölmek mi zorunda!
Ben dindar değilim. Fakat sorun din değil zaten. Ortada bir "can" var. Ötesi var mı?
Cidden nasıl bir yorum bu! Evi zora sokmayınca kesmesi normal değil ki, bunu bana söylüyorsun. Bana evden, işten.

C CeYz bizimkilerde adak kesti eve kanlı bıçağı dahi girmeden ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı yapılacak olan basit adağa niyet edip ailenize hiç pay vermeden ihtiyaç sahiplerine dağıtmak

En guzelidir bu. Ihtiyaci olanlara makbuldur. Digerlerinin zaten parasi var mali var mulku var.

Ben de öyle düşünüyorum. Babam önce komsuya dağıtılır dediği için aklim karıştı. Komsulardan ihtiyaci olan yok hic. Hepsinin evi arabasi var çok şükür

Bu arada kurban kesmeyi canilik olarak görüp de burger kingden çıkmayan bir grup türedi. Orda kullanılan etler ağaçta yetişiyor sanki
Bana mı diyorsun?
Öyle varsayarak cevap vereyim, hayır hayatımda hiç burgerking'e vb gitmedim.
Ben hayvan öldürmem.

Sanırım şükür amaçlı kestiler.Daha doğrusu köyde kesilmiş dağıtılmış, biz başka yerdeyiz.
bak canım kendileri adak diyerek hiç yemeden ihtiyaç sahiplerine dağıttılarsa olmuştur ama kendiler de yemişlerse o adak olmamıştır

İnanmıyo olabilirsin
Ama ben Müslümanım
Ve sen benim dinim gereği kesilen kurbana, canilik diyemezsin
Ben inanmıyorum, ben kesmem, üzülürüm de geç
Herkesi katliamla suçlamaya hakkın yok

Ben sana tüüü imansız diyor muyum? demem bana ne. Her 'koyun' kendi bacağından asılır çünkü
Fakat senin inancın masum canlara kastediyor.
Ve bu noktada ne din ne iman kalmaz.
Ondan öte bir duruma bürünülür.
Söz konusu bir hayat, bir nefes, kan...

Bir başkasının dini, her ay bir çocuğu kesmeyi emretseydi, ona "dini öyle diyorsa, boynumuz kıldan ince!" mi derdin.

kurban bayramında kesilen hayvanla insanı öldürmeyi bir tutan zihniyetin anlamıyorum
Usagi, ben de hayvanları "canlı" olarak görmeyenleri anlayamıyorum.
Onlarında yaşamak istediğini, üzüldüğünü, ağladığını, mutlu olduğunu, çayırlarda koşmayı, oyun oynamayı sevdiğini unutanları, bilmeyenleri de anlayamıyorum.

Fakat senin inancın masum canlara kastediyor.
Ve bu noktada ne din ne iman kalmaz.
Ondan öte bir duruma bürünülür.
Söz konusu bir hayat, bir nefes, kan...

Bir başkasının dini, her ay bir çocuğu kesmeyi emretseydi, ona "dini öyle diyorsa, boynumuz kıldan ince!" mi derdin.

Ne din ne iman kalmaz derken? Bunun kararını siz veremezsiniz

Bana mı diyorsun?
Öyle varsayarak cevap vereyim, hayır hayatımda hiç burgerking'e vb gitmedim.
Ben hayvan öldürmem.

O zaman dünya nüfusunun çok büyük bir bölümü canilerden oluşuyor..
Bişeyi öğrenmeniz gerekiyor..
Sizin gibi düşünmeyenlere saygılı olmayı ve etiketlememyi..
Siz kesmezsiniz yemezsiniz..
Diğerlerini cani olarak değerlendiremezsiniz..
Bizim inançlarımız inandığımız sizinle aynı olmak zorunda değil..

X