Acaba sosyal fobim mi var? ne yapabilirim?

miyaww

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
23 Haziran 2011
37
0
36
Ankara
Merhabalar.. Ben 22 yaşındayım endüstri mühendisliği okuyorum. Ben aslında bu zamana kadar çok ciddiye almamıştım bu durumu sadece çekingenim zamanla geçer heralde diye düşünüyordum fakat bu durum son yıllarda çok sorun olmaya başladı. Malum üniversitede sürekli projeler hazırlayıp sunumlar yapıyoruz, işte bu sunumların başlamasıyla resmen hayatım felç oldu zaten sunum öncesi nerdeyse bir hafta boyunca doğru düzgün uyuyamıyorum. Sunum günü inanılmaz bir mide ağrısı çekiyorum zaten bide ülser var. Tahtaya çıkınca sesim kısılıyor bi süre sonra kalbim yerinden çıkacakmış gibi oluyor ve sesim ağlıyormuşum gibi çıkmaya başlıyor. Biliyorum topluluk önünde konuşamama bir çok kişi için büyük bir sorun ancak benim tek sorunum bu değil bu durum sadece benim kendime bir dönüp bakmamı sağladı çok da önemsemediğim geçer bi gün nasılsa dediğim sorunların aslında durup dururken pek geçecek olmadığını fark ettim. Ben yabancı insanlarla çok zor iletişim kurarım ki yakınlarımla bile iletişimim çok iyi değildir. Kendimi ifade edemem. Birşey anlatırken çok heyecanlarım bi süre sonra dilim dönmez olur. Otobüste dolmuşta şoföre bişey sormak için döktüğüm terleri bir ben bilirim. Değil yabancılarla tanıdıklarımla bile telefonda konuşmak benim için çok zordur. Özellikle kendimden büyük ve daha üst seviyedeki biriyle konuşmaktan çok kaçınırım. Mesela okulda hocalarıma bişey sormamak veya bişey istememek için elimden geleni yaparım. Kendime hiç güvenim yok. Aslında kendim bişeyin doğru olduğunu bilsem olsam bile kendimi savunamam. Bunun gibi daha birçok şey var. Bu durum öncedende böyleydi çok başarılı olmama rağmen hep sönüktüm, mesela ilkokulda bi hocam sınav sonuçlarını okuduktan sonra beni çağırıp sen kopya mı çektin demişti bu düşünceye kapılmasının nedenide sınıfta hiç sesimin çıkmıyor olması, derse katılmıyor olmam vs. böyle bir öğrenci o kadar yüksek not alamazmış, sonra neyseki arkadaşlar benim başarılı bi öğrenci olduğumu söylemişlerdi de hoca ikna olmuştu. Artık bunu daha çok önemsiyorum çünkü ben bir endüstri mühendisi olacağım, iyi bir endüstri mühendisi olmak için çok sosyal olmam gerekiyor ama benim elimi kaldırıp hocaya anlamadığım birşeyi soracak kadar bile cesaretim yok. 1 senedir bunun için tedavi olmak istiyorum ama ailem pek oralı olmadı bende herşeyde olduğu gibi buna da tek başıma cesaret edemiyorum. İnternetten biraz düşününce sosyal fobik miyim acaba diye düşündüm ama bilemiyorum tabi. Sizce sorun nedir? Nasıl çözebilirim? Psikiyatrist mi yoksa psikoloğa mu başvurmalıyım? Tedavisi var mıdır varsa ne tür tedaviler uygulanır? Ya da kendim yardım almadan çözebilir miyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sevgili miyaww, anlattıklarınız bir sosyal fobiyi düşündürtür. Ama internet üzerinden teşhis koymak gibi bir seçenek yoktur. Doğru teşhis ve doğru tedavi için öncelikle bir psikiyatra başvurun. Gerekli ilaç tedaviniz başlatıldıktan sonra da bir psikologa başvurarak bir süre düzenli psikoterapi alın. Sıkıntılarınız bu şekilde çözülecektir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…