Arkadaşım benim oğlumda 9 ayluk şuan aynı zamanda rahatsız, karaciğreinde doğuştan tümör var bunun için tedavi oluyoruz doğduğundan beri. benim oğlumun gelişimi hakkaten yaşıtlarına göre biraz geri diyebilirim. ama ben sürekli onunla oyunlar oynayarak gelişimini desteklemeye çalışıyorum. son 2 aydır aradaki farkı çok güzel kapattık. (prematüre doğdu bu arada) çok faydasını gördüm. şuan oturabilir. tutunarak bağımsız ayakta durabilir. kendine olan güveni gelişti. sana tavsiyen bu oyunları oynayın. faydasını göreceksini...
ZİHİNSEL- DİL GELİŞİM:
Çocuk otururken iki eline aynı anda tutabileceği büyüklükte oyuncaklar verin. ( 8 ay )
Eline küçük oyuncaklar verin, bir elinden diğerine geçirsin.
(9 ay)
Karşılıklı top yuvarlama, araba sürme oyunu oynayın (12 ay )
Çocuğunuzla el çırpma oyunları oynayın. Gerekirse ellerinden tutarak destekle yaptırın
(10 ay )
Üzüm, leblebi gibi küçük yiyecekleri iki parmağı ile alana kadar bekleyin. Yutma tehlikesine karşı elinden alın.( 10 ay )
Çocuğunuza bay – bay yapmayı öğretin. Eve gelen ve giden herkesle bunu tekrarlayın. Elini tutarak destekle yaptırabilirsiniz.( 10 ay )
Oyuncak seslerini taklit edin; bum bum- tak tak, çın çın gibi.
Çocuk eliyle bir eşyayı gösteriyorsa eşyanın adını söyleyerek eline verin.
Vücudun parçalarını öğretin; gözünü,burnunu,saçını gösterin.( 12 ay )
Evdeki fotoğraflara birlikte bakın; kimler olduğunu söyleyin.
Çocukla oyuncaklarını saklama bulma oyunu oynayın; oyuncağın sesini dinleyerek yerini bulun.
Her gün legolarla oynayın
Bir kabın içine oyuncakları doldurma boşaltma oyunu oynayın.
Ortası delik küçük tahta oyuncakları ( simit gibi ) bir çubuğa geçirmeyi deneyin.
Resimli kitaptan tek tek resimlere bakın, isimlerini söyleyin. ( Bu ağaç, bu çiçek. Bak kuş uçuyor ).
( 6 aydan itibaren ) Çevrede kedi köpek kuş sesi duyunca dinleyin ve “ bak kedi miyav dedi” deyin.
MOTOR GELİŞİM:
Çocuğunuz otururken uzanamayacağı uzaklığa oyuncak koyun, almak için çaba göstermesine fırsat verin.( 7 ay )
Eşyalara tutunarak ayakta durdurun. Yürüteç kullanmayın. ( 9 ay )
Çocuğunuzu ara sıra yüzüstü yatırın; önüne oyuncaklar koyarak ilgisini çekin.
Çocuğunuza her gün yumuşak hareketlerle kol, bacak egzersizleri yaptırın.
Çocuğu uyanık olduğu zamanlarda yerde veya güvenli bir mama sandalyesinde oturtun.
Sehpa ya da koltuk üzerine oyuncak koyun, tutunup kalkması için bekleyin. (11 ay)
Her gün su dolu bir küvet ya da leğen içinde su oyunları oynatın (yıkama değil)
Nefes alma korkusu yaşamaması için yüzüne su dökmeyin.
SOSYAL GELİŞİM:
Yere attığı veya düşen oyuncaklarını kızmadan geri verin. Oyuncağı yerde aramasını bekleyin.
Evdeki dolapları merak edecektir. Karıştırmak isterse birlikte dolapların içini boşaltın sonra tekrar yerleştirin.
Çocuğa tekerlemeler ve şarkılar söyleyin
Değişik oyunlarla çocuğu güldürün
Cee- ee oyunu oynayın.
Çocukla düzgün cümlelerle konuşun
Bardağı biberonu çocuğun eline verin; siz az yardım edin.
Eline ekmek gibi katı yiyecekleri verin, yesin. Her öğünde sizinle masaya oturtun.
Kaşık çatalı eline verin, alışsın. Elleriyle yiyebileceği yiyecekler de hazırlayın.
Başka çocuklarla bir araya getirin, hepsine oyuncak verin. Diğer çocuklara alışsın.
Yabancılara alışması için birlikte ev dışında vakit geçirin.
Çocuğa müzik dinletin.
Çocuğu sık sık dışarıya parklara götürün.
Oyun oynarken sürekli konuşun ve ses çıkarın
Çocuğa her zaman adıyla seslenin.
Çocuğun isteklerini anlatabilmesi için zaman tanıyın. Çocuğun bakışıyla ya da vücut hareketiyle anlatmasına izin vermeyin. Bir süre, istediğini size göstermesi ya da ses çıkarması için bekleyin.
Çocuğunuzla kaçma kovalamaca oynayın.
Yürümeye başladıysa “Hayır” dediğinizde durması gerektiğini davranışlarınızla, yüz ifadenizle öğretin.
Güvenliği için tüm önlemleri alın. Boynuna ip bağlamayın, keskin ve sivri eşyaları ortada bırakmayın, her an yanında olun.