Davranış Bozuklukları 8 yaşındaki oğlum beni delirtecek

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

cydkns

kuzularimmmm
Kayıtlı Üye
30 Eylül 2012
2.830
198
123
-
Merhaba anneler,

Ben artık ne yapacağımı şaşırmış bi anneyim, sonum iyi olmayacak heralde. Bu oğlan beni delirtecek yahu. 2 ay önce kardeşi oldu, terazinin ayarı hepten kaçtı. Zeki bir çocuk, herşeyin farkında ama hiçbirşeyi anlamıyormuş daha doğrusu duymuyormuş gibi yapıyor. bütün gün evde terör estiriyor yahu :( dün bütün gün olmadık şeyler yapıp duruyor. yemek yiyecek sofrada herşeyi kurcalıyor, bırak oğlum diyorsun inadına yapıyor. oturmuş ekmeği rendeliyor yemek yerken. bizi gerdiğinin farkında, daha da çok germek için uğraşıyor. oğlum yap şu dersini diyorum pazar akşamı saat 6 da anca oturuyor dersinin başına. öğretmeni de titiz, eğer dersini yapmazsa beni arayıp uyarıyor böyle böyle diye. kime yetişeceğimi şaşırdım. akşam banyo yaptırıyorum, kızdığımı bildiği için küvete işiyormuş numarası yapıyor, bebeğin bıngıldağına bastırıyor gibi yapıyor, bazen de bastırıyor, bebek uyurken koşup yatağına zıplıyor, kolunu bacağını çekiştiriyor. O kıskanmasın diye bebeği istedğimiz gibi sevmiyoruz yani o derece. Bi çok tatlı dimi anneee diyor, iki dakka sonra gebersin bu ölsün diyor. Tamamen şaşırdı ayarını. Okula başlayınca düzelir dedim ama düzelme falan yok. banyosunu yaptırdım, bağırış çağırış olmadan çok şükür, öptüm yatırdım, içimden de oh be dedim, atlattık. nerdeeee. kalkıp kalkıp geliyor, telefonla oynuyor yatağına gizlice kaçırıp, ya da gizlice oturma odasının kapısının yanında bekliyor öyle çıplak ayakla. ben kızdım, totoya da iki şaplak attım, bu yataktan çıkmak yok dedim, bu seferde babasının telefonunu almış, annemi arıyor beni şikayet ediyor. Çok kızıyor annem bana diye. saat 11 buçuk olmuştu telefonda konuşuyorlardı ya, bu ne dedim. Anneme de dedim anne niye konuşuyosun bu saatte, yarın okulu var uyuması lazım. O da beni arıyor ki torunum üzülmüş diye. Deli olucam, şimdi de bebek ağlıyor off offf.

Tavsiyelerinizi bekliyorum, nasıl davranmam lazım ki bu çocuğa :(

Merhaba anneler,

Ben artık ne yapacağımı şaşırmış bi anneyim, sonum iyi olmayacak heralde. Bu oğlan beni delirtecek yahu. 2 ay önce kardeşi oldu, terazinin ayarı hepten kaçtı. Zeki bir çocuk, herşeyin farkında ama hiçbirşeyi anlamıyormuş daha doğrusu duymuyormuş gibi yapıyor. bütün gün evde terör estiriyor yahu :( dün bütün gün olmadık şeyler yapıp duruyor. yemek yiyecek sofrada herşeyi kurcalıyor, bırak oğlum diyorsun inadına yapıyor. oturmuş ekmeği rendeliyor yemek yerken. bizi gerdiğinin farkında, daha da çok germek için uğraşıyor. oğlum yap şu dersini diyorum pazar akşamı saat 6 da anca oturuyor dersinin başına. öğretmeni de titiz, eğer dersini yapmazsa beni arayıp uyarıyor böyle böyle diye. kime yetişeceğimi şaşırdım. akşam banyo yaptırıyorum, kızdığımı bildiği için küvete işiyormuş numarası yapıyor, bebeğin bıngıldağına bastırıyor gibi yapıyor, bazen de bastırıyor, bebek uyurken koşup yatağına zıplıyor, kolunu bacağını çekiştiriyor. O kıskanmasın diye bebeği istedğimiz gibi sevmiyoruz yani o derece. Bi çok tatlı dimi anneee diyor, iki dakka sonra gebersin bu ölsün diyor. Tamamen şaşırdı ayarını. Okula başlayınca düzelir dedim ama düzelme falan yok. banyosunu yaptırdım, bağırış çağırış olmadan çok şükür, öptüm yatırdım, içimden de oh be dedim, atlattık. nerdeeee. kalkıp kalkıp geliyor, telefonla oynuyor yatağına gizlice kaçırıp, ya da gizlice oturma odasının kapısının yanında bekliyor öyle çıplak ayakla. ben kızdım, totoya da iki şaplak attım, bu yataktan çıkmak yok dedim, bu seferde babasının telefonunu almış, annemi arıyor beni şikayet ediyor. Çok kızıyor annem bana diye. saat 11 buçuk olmuştu telefonda konuşuyorlardı ya, bu ne dedim. Anneme de dedim anne niye konuşuyosun bu saatte, yarın okulu var uyuması lazım. O da beni arıyor ki torunum üzülmüş diye. Deli olucam, şimdi de bebek ağlıyor off offf.

Tavsiyelerinizi bekliyorum, nasıl davranmam lazım ki bu çocuğa :(

görünen o ki oğlunuz kardeşini kıskanıyor
ona gösterilen sevgiyi paylaşmak istemiyor
burdan tavsiye almak yerine bir pedagog ile görüşüp yardım alsanız çok daha iyi olur bence:34:

görünen o ki oğlunuz kardeşini kıskanıyor
ona gösterilen sevgiyi paylaşmak istemiyor
burdan tavsiye almak yerine bir pedagog ile görüşüp yardım alsanız çok daha iyi olur bence:34:

ben de düşünüyorum ama eşim o ne yapcak ki diyor, çok isteksiz. sadece bi de oraya para vericez hiç bişi değişmicek diyor :(

madem öyle acilen, SABİHA PAKTUNA'nın '' Korkuyu Tanımak Ve Başetmek'' kitabını edinin okumaya başlayın....

sanki benim yeğenimi anlatmışsınız.. 8 yaşında ve 4 aylık bir kardeşi var ama anlattıklarınızın aynılarını yapıyor.

pedegoga gittiler.. şimdi ilaç kullanmaya başladı inş. işe yarar. mutlaka profesyonel bir yardım alın. kardeşimin ve eşinin yeğenim karşısında ne kadar çaresiz kaldıklarına ben şahidim.

kızım 4 yaşını doldurdu, eylül 2008 doğumlu ve kardeşi de 4 aylık oldu...
aynı sıkıntıları biz de yaşadık, ilk üç ay özellikle doruk noktasındaydı kıskançlık krizleri..
son bir aydır biraz duruldu, bunda; çok aktif zaman geçirebildiği ana okuluna başlamasının ve üç ay sonunda kardeşinin varlığına iyice alışmasının etken olduğunu düşünüyorum...
oğlunuz da bir müddet sonra kardeşini tamamen benimseyip, saldırganlığına son verecektir eminim..

bebeğiniz de büyüyüp abisine tepki vermeye başlayacak, bu da çocukların kardeşine biraz daha yaklaşmasını sağlıyor..
kardeşin seni çok seviyor, en çok sana gülüyor gibi şeyler söylediğimde bakıyorum kardeşine daha iyi davranıyor ablası.
.
çok zor sizi çok iyi anlıyorum.. bu sürece en iyi çözüm, bebek yüzünden abla/abiye kızmamak..belki sabretmesi biraz zor oluyor fakat bebeğe yaptığı davranış kötü de olsa kızmadan çocuğu bebeğin yanından uzaklaştırmak işe yarıyor..
çünkü yaptığı davranış kötü de olsa tepki vermediğinizde, artık o şekilde de ilgi çekemeyeceğini idrak ediyor çocuk...

çocuğunuzun ilgi alanıyla alakalı kurslar ve oyuncaklar da ; çocuğun enerjisini harcamasına ve boş vaktini değerlendirmesine, böylece kardeşi ile uğraşacak vaktinin kalmamasını sağlıyor..
mesela bizim ablamız puzzellarla çok alakalıydı, 50 hatta 100 parçalık çeşit çeşit yapbozlar aldım, oturup onları yapmaya çalışıyor okul dışındaki zamanlarında..ben de ara ara ona eşlik ediyorum böylece daha güzel oynuyor...
bir de geceleri uyuturken bebek+ ben+ ablamız birlikte uykuya yatıyoruz, tüm gece öyle yattığımızı düşünüp hoşlanıyor ve bunu yaptığımızdan beri de kıskançlık durumları azaldı biraz...

Allah kolaylık versin, sağlıkla büyütün yavrularınızı inşaAllah..

Son düzenleme:
çocuk sorun çıkarmadığında onunla ilgilenmiyorsunuz bence

sorun olunca bütün ilgiyi topluyor onun içinde sürekli problem yaratıyor

normal zamanlarda bebek olmadan önce nasılsanız bence biraz daha fazlasını verin çocuğunuza

hele altını ıslatması tamamen ilgi istemesi yüzünden

gerileme davranışı deniyor buna

bebek gibi davranırsa o da ilgi görür, mantığı bu olmuş

şimdi siz ama ikisinide ilgimiz aynı falan diyeceksiniz doğal olarak, ama emin olun eşit olsaydı ilgi alaka, oğlunuz bebeği kıskanmaz onu daha çok benimserdi.

ayrıca sadece siz değil babanında işe el atması lazım anladığım kadarıyla iki çocukla başbaşa kalmışsınız baba biraz kaçak davranıyor

Son düzenleme:
çok teşekkür ederim yorumlarınız için. şimdi bebek 3.5 aylık oldu, sanki biraz daha iyi gibi tavırları. okula da gidiyor. ama çıldırtmaya devam ediyor. aile terapisine başladık, orada bizim hatalarımızı daha iyi gördük, daha oğlanınkine gelemedik :) bu arada belirtmelim görebileceğiniz en ilgili annelerden biriyim, etrafımda benim kadar çocuğuyla ilgileneni görmedim, arkadaşlarım da söyler bunu. 8 yaşında o nedenle ilgi alanları farklı, oturup arabacılık oynamıyor zaten, ancak bilg oynuyordu, agresifleşiyor diye onu da yasakladık. ancak ödevleriyle ilgili olarak izin veriyoruz bilg e. wii de oyun oynuyor, onlar daha iyi, onalrı oynarken de zaten sürekli izlettiriyor işte şöyle mi yapayım, anne bak seyret vs gibi. altını da ıslatmıyor bu arada, banyo için küvete girince oraya işiyor :) ama davranışlarında gerileme olmadı mı oldu, mesela ödevlerini kendi yapardı, şimdi biz hatırlatıyoruz, giysilerini kendi giyinirdi, şimdi peşinden dolanıyoruz vs. bebek olmadan önce zaten bütün ilgimi isteyen bir çocuktu, yani gün 24 saat, onu da artırmam mümkün değil doğal olarak. son sözlerim ise mlkctk için: anne değilsiniz o nedenle ikisine de eşit ilgilenin diyebiliyorsunuz, anne olunca anlarsınız, malesef küçük bir bebek vaktimin çoğunu alıyor. ikisiyle de eşit ilgliyim demiyorum sandığınız gibi, beni tanımadan niyet okumayın lütfen. ben zaten kardeşini kıskanmasının doğal olduğunu biliyorum, bu dönemi daha kolay geçirmek için ne yapabilişrim onu sordum tecrübeli annelere.

Son düzenleme:
kızım 4 yaşını doldurdu, eylül 2008 doğumlu ve kardeşi de 4 aylık oldu...
aynı sıkıntıları biz de yaşadık, ilk üç ay özellikle doruk noktasındaydı kıskançlık krizleri..
son bir aydır biraz duruldu, bunda; çok aktif zaman geçirebildiği ana okuluna başlamasının ve üç ay sonunda kardeşinin varlığına iyice alışmasının etken olduğunu düşünüyorum...
oğlunuz da bir müddet sonra kardeşini tamamen benimseyip, saldırganlığına son verecektir eminim..

bebeğiniz de büyüyüp abisine tepki vermeye başlayacak, bu da çocukların kardeşine biraz daha yaklaşmasını sağlıyor..
kardeşin seni çok seviyor, en çok sana gülüyor gibi şeyler söylediğimde bakıyorum kardeşine daha iyi davranıyor ablası.
.
çok zor sizi çok iyi anlıyorum.. bu sürece en iyi çözüm, bebek yüzünden abla/abiye kızmamak..belki sabretmesi biraz zor oluyor fakat bebeğe yaptığı davranış kötü de olsa kızmadan çocuğu bebeğin yanından uzaklaştırmak işe yarıyor..
çünkü yaptığı davranış kötü de olsa tepki vermediğinizde, artık o şekilde de ilgi çekemeyeceğini idrak ediyor çocuk...

çocuğunuzun ilgi alanıyla alakalı kurslar ve oyuncaklar da ; çocuğun enerjisini harcamasına ve boş vaktini değerlendirmesine, böylece kardeşi ile uğraşacak vaktinin kalmamasını sağlıyor..
mesela bizim ablamız puzzellarla çok alakalıydı, 50 hatta 100 parçalık çeşit çeşit yapbozlar aldım, oturup onları yapmaya çalışıyor okul dışındaki zamanlarında..ben de ara ara ona eşlik ediyorum böylece daha güzel oynuyor...
bir de geceleri uyuturken bebek+ ben+ ablamız birlikte uykuya yatıyoruz, tüm gece öyle yattığımızı düşünüp hoşlanıyor ve bunu yaptığımızdan beri de kıskançlık durumları azaldı biraz...

Allah kolaylık versin, sağlıkla büyütün yavrularınızı inşaAllah..

bana kalsa hiç kızmayacağım ama ne babası ne de 1 hafta 10 gün bizde kalan aile büyükleri neden oldu bu durumun çoğuna. güya yardıma geldiler. o kadar müdahale ettiler ki yapma elleme dokunma, o da inada bindirdi hepten. bazen görüşüyoruz yine aynı şekilde hareketleri bozuluyor. bi sarsacam hepsini görecekler günlerini.
kardeşi artık gülüyor filan onun da hoşuna gidiyor, ve de biz onunla teketek ilgilenince de daha iyi oluyor, ama herzaman o vakit ve sabır olmuyor insanda. b
biz de beraber uyuyalım denedik ama eli ayağı durmuyor, ne kendi uyuyor ne beni uyutuyor, bebeği de tabi.

Allah sizin yavrulara da sağlık ve huzur versin inşallah, çok teşekkürler

sanki benim yeğenimi anlatmışsınız.. 8 yaşında ve 4 aylık bir kardeşi var ama anlattıklarınızın aynılarını yapıyor.

pedegoga gittiler.. şimdi ilaç kullanmaya başladı inş. işe yarar. mutlaka profesyonel bir yardım alın. kardeşimin ve eşinin yeğenim karşısında ne kadar çaresiz kaldıklarına ben şahidim.

valla biz de gitsek kesin hiperaktif derler, ben de ilaç vermek istemiyorum ya. ondan aile terapisine başladık, umarım işe yarar. siz de sağlıkla alın inşallah bebeğinizi kucağınıza.

ben de bbu konuyla ilgili sormak için actım siteyi yazınızı gördüm her cevabınızı okudum inanin resmen benim durumumu anlatıyorsunuz sizi çok iyi anlıyorum benimde buyuk 8 yasında kucük 5 aylık artık çıldırmak üzereyim .....parcalıyorum kendimi buyuk kıskanmasın diye ama yetmiyor.... ama bizde insanız işte an gelip kızdıgım oluyor.... ama işte psikoloğa gıttik bakalım inşallah işe yarar umutsuzum acıkcası....:(((( allah yardımcımız olsun:50:

ben de bbu konuyla ilgili sormak için actım siteyi yazınızı gördüm her cevabınızı okudum inanin resmen benim durumumu anlatıyorsunuz sizi çok iyi anlıyorum benimde buyuk 8 yasında kucük 5 aylık artık çıldırmak üzereyim .....parcalıyorum kendimi buyuk kıskanmasın diye ama yetmiyor.... ama bizde insanız işte an gelip kızdıgım oluyor.... ama işte psikoloğa gıttik bakalım inşallah işe yarar umutsuzum acıkcası....:(((( allah yardımcımız olsun:50:

ay sormayın, tam düzeliyor diyorum gene bişiler buluyor insanı delirtecek. valla ben de umutluydum ama şimdilik psikolog bizimle görüşüyor, oğlana sıra gelene kadar daha var. o daha çocuk, siz büyük yerine koyuyorsunuz dedi, biz de kendi hareketlerimizi değerlendirelim dedik. ama insan dayanamıyo bazen. bizim babamız çok sinirli, bağırıyor, o da daha çok azıtıyor o zaman. gerçi eskiden de böyle dikbaşlı bi çocuktu ama şimdi kıskançlık da geldi daha da arttı. gidip gidip boğazına ensesine elliyor, ben bişi demiyorum ama babası kzıyor. bu sefer de iki eliyle boğar gibi tutuyor boynunu, sıkmıyorum diyor ama olacak şey mi. bırak oğlum diyorum, hiç hoş bişey değil bu. tınlamıyor bile. durduk yere sıkıştırıyor, yapma oğlum ne yaptı şimdi sana da böyle yapıyosun diyorum, naapıyım çok sevimli sevimli duruyo, kızdırıyo beni diyo. anladık kıskanıyo da kazık kadar oldu yani. haberdar edin gelişmelerden, biz birbirimizi daha iyi anlarız. psikologlar sonuçta bu çocuklarla aynı evde yaşamıyolar ki, kalıplaşmış şeyleri söylüyolar. hatta bizim psikolog şyle dedi, bırakın kardeşini kucağına alsın, gezdirsin, e dedim düşebilir. bırakın düşsün dedi ya. dedim şaka mı bu. vazo mu taşıyo da yenisini gidip alalım. hayret bişi. sonra dediği saçmalığı anladı, toparlamaya çalıştı ama, bilmiyorum ne hayır gelcek artık.

allah yardımcın olsun .... okurken yazını vay be dedim aklımdan ...dersini yapmamış die ögretmeni aramış ...helal olsun yani bu derece ilgili ogretmenlerde varmış ...

allah yardımcın olsun .... okurken yazını vay be dedim aklımdan ...dersini yapmamış die ögretmeni aramış ...helal olsun yani bu derece ilgili ogretmenlerde varmış ...

amin canım sağol. valla Allahımdan sabır istiyorum sadece,, başka bi çarem yok gibi. özel okulda, dersleri de çok sıkı tutuyo öğretmeni. bazen fazla sıkı, oğlan da bunalıyo.

heee şimdi anlaşıldı durumm :))) özel okulun avantaji bu ilgi .yoksa nerde normal okulda dersini yapmamış die arasınlarr:)))

heee şimdi anlaşıldı durumm :))) özel okulun avantaji bu ilgi .yoksa nerde normal okulda dersini yapmamış die arasınlarr:)))

öğretmenin ve okulun etkisi tabi. devlet okulunda sanmıyorum ben de. ama işte burada da çok rekabet oluyor öğretmenler arasında.

hala bir arpa boyu yol gidemedik terpistimizle. bizimle görüşüp duruyor sürekli :44: bazen kendimi suçluyorum sinirleniyorum diye, ama yani deli olcam ya. bile bile bileee yapıyo gözümün içine baka baka. eğer bakmazsam daha da abartıyo. off. gazetede okumuştum dikkat dağınıklığı olan çocuklar da laftan pek anlamaz diye. ama bizimki okulda gayet başarılı. ondan pek ihtimal vermiyorum. yine de olabilir mi acaba ya, çünkü bazen oğlum yapma yavrum diyorum tınn, 5 dakka sonra geliyo sarılıyo, sen yorgunmusun diyo. yani dinlemiyo heralde beni sakin konuştuğum zaman. oooffff of

her zaman devlet okulu objektiftir paranız çoksa bilemem onun yerine ingilterede bir okulda okutun o paraya gelsin işi hazır burada
öğretmensiniz sanırım. param çok da değil, ama objektifliğinden şüphem yok, çok güvendiğim bir kurum. devlet okullarına ise kişisiel tercihlerimden dolayı göndermek istemiyorum. ama bunu ifade ediş şekliniz hiç de hoş değil. üstelik ben özel okula göndereyimmi diye bir fikir de sormadım size :20:

çok teşekkür ederim yorumlarınız için. şimdi bebek 3.5 aylık oldu, sanki biraz daha iyi gibi tavırları. okula da gidiyor. ama çıldırtmaya devam ediyor. aile terapisine başladık, orada bizim hatalarımızı daha iyi gördük, daha oğlanınkine gelemedik :) bu arada belirtmelim görebileceğiniz en ilgili annelerden biriyim, etrafımda benim kadar çocuğuyla ilgileneni görmedim, arkadaşlarım da söyler bunu. 8 yaşında o nedenle ilgi alanları farklı, oturup arabacılık oynamıyor zaten, ancak bilg oynuyordu, agresifleşiyor diye onu da yasakladık. ancak ödevleriyle ilgili olarak izin veriyoruz bilg e. wii de oyun oynuyor, onlar daha iyi, onalrı oynarken de zaten sürekli izlettiriyor işte şöyle mi yapayım, anne bak seyret vs gibi. altını da ıslatmıyor bu arada, banyo için küvete girince oraya işiyor :) ama davranışlarında gerileme olmadı mı oldu, mesela ödevlerini kendi yapardı, şimdi biz hatırlatıyoruz, giysilerini kendi giyinirdi, şimdi peşinden dolanıyoruz vs. bebek olmadan önce zaten bütün ilgimi isteyen bir çocuktu, yani gün 24 saat, onu da artırmam mümkün değil doğal olarak. son sözlerim ise mlkctk için: anne değilsiniz o nedenle ikisine de eşit ilgilenin diyebiliyorsunuz, anne olunca anlarsınız, malesef küçük bir bebek vaktimin çoğunu alıyor. ikisiyle de eşit ilgliyim demiyorum sandığınız gibi, beni tanımadan niyet okumayın lütfen. ben zaten kardeşini kıskanmasının doğal olduğunu biliyorum, bu dönemi daha kolay geçirmek için ne yapabilişrim onu sordum tecrübeli annelere.

peki o zaman belirtseydiniz sadece anneler yazsın diye.

ama bir anneye en soylenmeyecek laftır başarısızlığı hele de türk annesisiyle, asla ama asla kabul etmez bir noktada tıkanabileceğini, yetemeyebileceğini...

e ikisiylede eşit ilgiliyim demiyorum diyorsunuz ben söyleyince mi kabahat?babadan yardım isteyin ikisiyle de siz ilgilenmek zorunda kalıyorsunuz sanırım demişim ne var bunda?
size vakit ayırıp yorum yapmak hata...

yanlışımı ancak ben söyleyebilirim sen söyleyemezsin henüz anne de değilsin sen anlamazsın.
gittiğiniz terapist anne mi peki? onu ciddiye alacak mısınız anne değilse..

öğretmenlerini de takmazsınız siz, anne değil diye pedagojı yalayıp yutmaları önemli değil anne değillerse önemi yok
bu zihniyetle zaten birşeye yetemezsinizde su anda olduğu gibi.

sizin oğlan kesın hiperaktirtir de zaten.(kalıplaşmış türk annesi lafı: bizim çocuk hiperaktif)kardeşinin boğazını sıkmaya çalışırken yapma demek yerine ona kardeşini nasıl seveceğini nasıl okşayacağını sarılacağını göstermek yerine yapma demek daha etlkili ya da bağırmak korkutmak.
ay pardon özel okula gönderiyormuşsunuz çocuğunuzu yeter daha ne istiyor...

Back