• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

7 milyar çeşit diyet var

Rline

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
3.243
681
373
Kocaeli
Cem Yılmaz’dan Zuhal Olcay’a pek çok ünlü ismin zayıflama macerasında Nil Şahin Gürhan’ın imzası var. Bu kadar ünlü kişinin tercih ettiği diyetisyen Şahin’in mucize listesini öğrenmek için gittik ancak 7 milyar ayrı reçete olduğunu öğrendik. Gürhan, “Tek bir diyet tipi, türü yok. Kişinin yaşama tarzı, karakteri, bedensel özellikleri gibi değişkenleri dikkate alarak liste oluşturuyorum” diyor…

Birçok ünlü danışanınız var, sizi nasıl buluyorlar, fısıltı gazetesi mi işliyor?
Danışan ünlüler içinde tavsiye üzerine de gelen oluyor. En çok, kilo vermeyi başarmış birini görünce motive olup “Ben de başarabilirim” duygusu oluşuyor. Basın yoluyla tanıyıp da gelen danışanımız çok.

Diğer diyetisyenlerden farkınız nedir?
Bir kere kişiye özel ve kişinin tercih ettiği yiyeceklerden oluşan diyet listesi veriyorum. Her şeyden önemlisi ben danışanlarımın hayatına uyum sağlıyorum. Nasıl yaşarlar, nasıl beslenirler, iş ortamları nasıl ona göre liste hazırlıyorum. En kolay yapabilecekleri formüllere bakıyoruz birlikte. Diyet sistemini öğrendikten sonra sosyal hayatlarını değiştirmelerine gerek kalmıyor. Özel tarifler de vermiyorum. Bulabildikleri yiyecekleri en sağlıklı şekilde nasıl tüketebileceklerine dair program hazırlıyoruz.

Diyetisyenle zayıflayıp sonrasında verdikleri kiloları geri almaktan şikâyetçi olan çok kişi var. Diyet sistemiyle mi ilgili bu durum?
Diyete başlayan kişi önce işi sıkı tutar. Sosyal hayatını erteler, birçok şeyden vazgeçip kurallı, disiplinli yaşar. Adeta diyet kampına girmiş gibi hisseder. Kilosunu verir ama sonrasında eski alışkanlıklara dönüp verilen kiloları geri alır. Sonuçta kilonuz; yaşam şekliniz, alışkanlıklarınız ve davranışlarınız sonucunda oluşuyor. Aç kalınarak yapılan diyetlerden sonra kilo alınıyor.

ABUR CUBUR DA YİYEBİLİRSİNİZ

Kilo aldırmayan abur cubur var mı?
Kilo vermedeki en önemli etken alınan enerjiyle harcanan enerjinin dengeli olması. Elbette abur cubur yenilebilir ancak sabah, öğle, akşam ana öğünlerle düzgün beslenip ara öğünlerde ufak abur cubur yerseniz ve bu da abartılı olmazsa kilo almazsınız. Ama ana öğünler yerine abur cuburla besleniyorsanız ve saatlerce aç kalıyorsanız o zaman kilo alırsınız. Cipsler, kızartmalar, fast-food ve yoğun kremalı yiyecekleri önermiyoruz. Mesela taze sütten yapılmış çikolata, bitter çikolata sağlıklı abur cuburlar içinde yer alıyor. Leblebiyi de katkı maddesi olmadığı için öneriyoruz. Ayrıca kuru meyveler, kuru kayısı, fındık, badem, ceviz de uygun abur cuburlar listesinde.

Ay çekirdeği sağlıklı abur cubur mu?
Ay çekirdeği de olur ama miktarı önemli. Bir çay bardağı ay çekirdeği tükettiğinizde iki tatlı kaşığı yağ tüketmiş oluyorsunuz. Kalorisi çok yüksek değil ama çekirdek de bir bardakla kalmıyor. Bir çay bardağını geçmezseniz kilo almazsınız. Salatanıza yağ koymazsınız olur. Yediğiniz yiyeceğin vücudunuzdaki işlevi çok önemli. Çok yoğun kimyasal madde içeren basit, mineral ve vitamin değeri düşük yiyeceklerin emilim hızı çok yüksek; dolayısıyla bu tür yiyeceklerden aldığınız enerjiyi bir günde yakmanıza imkân yok.

Siz de diyet programı uyguluyor musunuz?
Her zaman beslenmeme çok dikkat ederim. Ancak geçen sene üç kilo aldım. Dikkat etmeye başladım ama vermediğimi gördüm. Hastalarımda gördüğüm “Diyet yapacağım ama nasıl olacak? Her şeyden az az yesem” gibi bir duruma geldiğimi fark ettim. Bunun üzerine kendime diyet listesi hazırladım. Haftada bir bu diyeti değiştiriyorum. Ben de danışanlarım gibi arada kaçırıyorum. Benim sistemim maksimum enerjiyle kilo verdirmek. Dolayısıyla danışanlarıma olduğu gibi kendime de torpil yapıp yüksek enerjili diyet listesi hazırlıyorum.

Âşık olmak kilo verdirir mi?
Âşık olmak depresyonu da azalttığı için insan daha çok mutlu olur. Düzenli beslenmeyi kolaylaştırır. Abur cubura yönelmeyi engeller ve farkındalık yaratır. Gerçekten aşkınız hayatınızı düzene sokuyorsa ve sizi mutlu ediyorsa âşık olmak tabii ki kilo vermenize destek olur.

KİLO VERDİ HAYATI DEĞİŞTİ

Dukan, Karatay gibi ya da kan grubuna göre diyetler var, bunlar moda diyetleri mi?
Beslenme sağlığın temelini oluşturan ve modadan etkilenmemesi gereken önemli bir ihtiyaç. Bu tamamen piyasa işi olduğu için farklı isimler çıkıyor. Kesinlikle bu tür diyetlere karşıyım. Çünkü diyet programı kişiye özel olmalı. Kuaföre gittiğinizde nasıl yüzünüze uyan saç modelini tercih ediyorsanız, beslenme şekliniz de size uygun olmalı. İnsan nüfusu kadar diyet çeşidi var. Nasıl herkesin bir kişiliği varsa beslenmemizin de bir kişiliği olmalı. İnsanları, “A grubu böyle beslenir, B grubu ekmek yiyemez” diye sınırlamamak lazım. Sonuçta moda diyetlerin yüzde doksanı protein ağırlıklı olur. Bu tür diyetler her zaman kilo verdirir ama vücuttaki artık maddeleri artırır ve kan değerlerini bozar.

Size gelen ünlüler içinde Uraz Kaygılaroğlu da var ve bayağı kilo verdi…
Diyete başlamadan önce ‘Pis Yedili’ dizisinde kilosundan da dolayı ‘Burger’ adında bir karakteri oynuyordu. Yetenekli bir genç ama kilo vermesi meslek hayatında hızlı yükselmesini sağladı ki o da bunun farkında. Zaten “Kilo verdikten sonra hayatım değişti” diyor. İlk zamanlar listesine bakıp yiyeceklerin fazla olduğunu söylüyordu. İlk haftalar itiraz etti ama sonra işin mantığını kavradı. Uyguladığı listeyle elli kilo verdi, hâlâ da vermeye devam ediyor. Kilolu insanlarda sık görürüm mesela ekmek yemez ama fast-food mönü yer. Aslında verdiğim kalorinin iki katını bir öğünde almış olur. Kalori dengesinin çok iyi oturması lazım. Dolu bir tabak sebze veririm üstelik enerji değeri düşüktür ama kilo vermek isteyen “Bu ne kadar çok!” der. Oysa hacimle enerjinin farklı olduğunu bilmek lazım.

ZAYIFLAMA TÜYOLARI

- Her sabah 1 adet yumurtayla çiğ sebze (çiğ maydanoz yaprağı, domates salatalık) yemek sabah metabolizmanızı hızlandırır, gün içinde metabolizmanızın yavaşlamasını engeller.
- Salatalarınıza zeytinyağı ilave edin.
- Salatalarınıza nar ekşisi ilave ederseniz metabolizmanız hızlanır ayrıca bağışıklık sisteminiz güçlenir.
- Et yemeklerinizi pişirirken zencefil ilave ederseniz hem lezzeti artar, hem etin sindirimi kolaylaşır hem de gün içinde metabolizmanız canlı kalır.
- Her gün bir avuç ceviz, fındık, badem yerseniz göbek yağınız erir.

SÜTLE BİTTER ÇİKOLATA YERSENİZ KİLO VERİRSİNİZ

- Menopoz döneminde de kilo verilir. 18 yaşındaki biriyle, 40 ya da 60 yaşındaki biri aynı derecede kilo veremese de herkes her yaşta kilo verebilir. Ayrıca aynı yaşta olunsa bile herkesin vücudu aynı değil ki. 3 yaşında da hastam var, seksen beş yaşında da hatta 80 yaşında elli kilo verdirdiğim hastam da oldu. Önemli olan doğru yöntemi bulmak.
- En çok rastladığımız doğru bilinen yanlış; öğün saatlerini belirli saatlere şartlamak yani “Akşam 18.00 ya da 19.00’dan sonra bir şey yemeyin kilo yapar” takıntısı. Ayrıca “Karbonhidratı tamamen kes, proteinli yiyeceklerle beslen, kilo ver” çıkmazı.
- Sütle tüketilen bitter çikolatayı öneriyoruz. Ona göre meyve alımını sınırlıyoruz. Diyetinizin enerji dengesiyle harcadığınız enerjiyi diyetinize doğru şekilde yerleştirirseniz sorun olmaz aksine bu ikiliyle kilo verirsiniz.
- Günlük tartılmak çok yanlış. Çünkü uyku durumu, iş yerindeki huzursuzluk ya da stres kiloyu etkiler. Bilimsel olarak kabul edilen bir ayda ne kadar kilo verdiğinizdir.

Gürhan’ın programından yararlanan ünlüler…

- Zuhal Olcay
- Ali Sunal
- Bala Atabek
- Cem Yılmaz
- Ahu Yağtu
- Berna Laçin
- Sinem Kobal
- Gökçe Bahadır
- Esra Akkaya
- Şebnem Bozoklu
- Ceyda Düvenci
- Neslihan Demir