7 ayın her günü gecesi,artık gerçeği öğrenmek üzereyim.

nurovic

Denge
Pro Üye
7 Temmuz 2008
4.815
11.476
merhaba arkadaşlar..

biraz uzun yazacağım, tam olarak ifade edebilmem için en baştan anlatmak istiyorum..

21 aylık kızım var.
amniyon sıvısındaki ani azalma sebebiyle apar topar mecburi sezeryan oldum.
38+2 de 36+0 a uyarlı olarak dünyaya geldi.
zaten gelişememiş epeydir.. ( 2.825 gr 48 cm )
15 günlükken hipotroidi teşhisi ile troid ilacına başladık.
şuan kullandığımız doz en düşük dozun yarısı,hafta sonu da çeyreği şeklinde.

şimdi geleyim hikayeme.. özel hastanede doğum yaptım,her ay kontrollerine gittik ve nasıl oluyorsa dr lar hiç birşey demedi bize. güya herşey normaldi.

10.5 aylık emekledi
13 aylık yürüdü.

14 aylık olduğunda kendi ayındaki bebekler gibi olmadığını fark ettiler ( kayınvalidem ve ablam )
bana göre o zamanlar normal geliyordu. çünkü 36 haftaya uyarlı olarak doğduğu için zaten bi geriden gelme durumu vardı.
rutin endokrin dr u kontrolünde kızımın işaret etmediğini işaret edilen yere bakmadığını anlattık. dr bizi çocuk gelişim uzmanına sevk etti.
gelişim uzmanı 3 er ay arayla denver testi yaptı.(14.ve17.aylıkken) teste göre ince motor da 6 ay geri çıkıyordu. ara açılmazsa sorun yok ilerde kapanır ama sıkı takip etmek gerekir diyerek bizi çocuk psikiyatri ve nöroloji bölümlerine sevk etti.
3 er ay ara ile de çocuk psikiyatr dr u gözlemledi kızımı. dr un dediği ; otizm var diyemem çünkü hipotroidiye bağlı olarak gelişim geriliği var ve üzerine doğum hikayesinden dolayı da gerilik söz konusu o yüzden genetiğine bakılsın kızınızın dedi.
genetiğe randevu aldık. ocak ayında kan verdik. ve sonuç 3.5 ay sonra çıkacakmış. güya otizm olup olmadığı genetik tarama sonucunda belli oluyormuş.
bu zaman zarfında da kızımın çocuk dr u çocuk nöroloji için acele etmememizi, bayılma vs olmuyorsa birkaç ay ertelememizi tavsiye etti. eğer hemen gidersek direk emar isteniyormuş. şuan çok küçük narkoz almasın dedi.

toparlıyacak olursam;

kızımda hipotroidiye bağlı olarak ve amniyon sıvısının kritik seviyede azaldığı için 36 haftada gelişimi durmuş olarak 38+2 de doğduğu için zaten gelişim geriliği var. bunun üzerine otizm var mı yokmu diye sürekli araştırıyorum,okuyorum..

oyun grubu denedik dr tavsiyesi ile. ama başarılı olamadık. kibar yollu gönderildik. çünkü kızım atölye etkinliğine katılmıyor sürekli koşturup etrafı dağıtıyordu.
yine dr tavsiyesi üzerine eve yakın 2 özel eğitim merkezleri ile görüştüm. kızımı gözlemlediler,hiyakemi dinlediler ve her iki kurumda da göz teması var otizm degil bu çocuk,biraz zaman verin çok pimpiriklisiniz vs vs dediler. henüz özel eğitimlik bir durum yok ama illa da isterseniz sadece kızınıza özel teke tek program oluşturup gelişimine destek amaçlı eğitim verebiliriz dedi bir eğitmen. ders ücreti 1 saati 200 tl dedi..biz de beklemeye karar verdik,parasal açıdan haziranda başlayabileceğiz çünkü.

son olarak

13 martta çok çok çoook zor randevu alabildiğimiz çocuk metabolizma dr u Hasan Önal a randevumuz var.
buraya bizi yönlendiren instagramda bir sayfanın kurucusu. hikayemizi ona da anlatmıştım o bize vakit kaybetmeden direk metobolik takibi yapılsın tanının bir önemi yok. önemli olan çocuğunuzda gördüğünüz sorunların giderilmesidir dedi.

çok heyecanlıyım.

belki de 7 aydır gece günduz beynimi kemiren beni paranoyak derecesinde gözlem yapmama sebep olan gerçeği artık öğrenebileceğim. kızım otizmse o yönde değilse bile özel eğitim ile kendi akranlarını yakalayabilmesi için elimden geleni yapacağım.

siz çok değerli arkadaşlara sormak istediğim şeyler var.. inşallah bana yardımcı olursunuz.
tüm bunları baz alarak

kızım işaret etmiyor
kızım işaret edilen yere 1 ay öncesine kadar hiç bakmazken artık en azından yakınında ve uyaran olmadığı zamanlar bakıyor
komut almıyor.(dışarı çıkacağımız zaman oturur ayakkabılarını giydireyim diye. yemek yiyeceği zaman otur dersem oturur.
su içecek misin dediğimde direk suyun olduğu yere gidip elini tezgaha uzatır.
meme emecek misin dediğimde gelir kucağıma uzanır.
şunu getir bunu getir dersem anlamıyor yapmıyor.

3T hayatımızda yok. (televizyon,tablet,telefon)
günlerimiz mütemadiyen müzik dinleyerek oyun oynuyarak geçiyor.
dışarı da çıkıyoruz ara sıra. hafta sonu daha çok çıkıyoruz aslında.

kendince dans ediyor yanlara esneyerek.
alkış yapmayı biliyor ama her dediğimde yapmıyor. çok nadir kendi isterse yapıyor.
hiç bir zaman el sallamadı.
hiç bir zaman başbaş yapmadı.
konuşmuyor..
sadece anne diyor. baba olarak bab ba diyor ama babaya değil de ortaya diyor.

sizler ne düşünüyorsunuz bu yazdıklarıma.

aklıma gelenler şuan bunlar.
uzun olduğu için, buraya kadar okuyanlara çok teşekkür ediyorum şimdiden.

yazım hatalarım varsa özür diliyorum,bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.

not : otizm sayfasına yazdım ama sanırım aktif değil o yüzden konu açtım.

Sizi çok iyi anlıyorum bende çok sancılar çektim 3. Kızımda ki benim kızım 2,5 yaşındaydı tek kelime konuşmuyordu anne sütü alıyordu 18 aylık yürüdü ve WC alışkanlığını o kadar geç edindi ki ( konuşmadığı için) bende pedagog ile başladım kreş önerildi ve biz kreş ile hepsini çözdük ama uzun bir süre pedagog kontrolü devam etti ta ki pedagog bize “ artık gelmenize gerek yok “ diyene kadar

Calistigim yerde otizmli 3 yasinda bi cocuk var musterinin cocugu.
Hayatimda ilk kez otizimli cocuk gordum ve o kadar farklilar mi. Rabbim yardimcisi olsun.
Kizin adi eylul. Dunyalar guzeli bir cocuk. Markete geliyor. Eyluuuuul diye yirtiniyorum bagiriyorum cocuk beni duymuyor. Gofret aliyor bazen dusuruyor onu almiyor. Onun goz hizasina inip konusnaya calisiyorum ama, nafile duymuyor bakmiyor tepki vermiyor. Gofret elinden alinirsa agliyorr
Baybbayy yapamiyor anne baba diyemiyor.
Sizin cocuk daha kuck gibi geldi bana. Otizm nasil anlasilacak bu yasta gervi doktorlar daha iyi bilir ama.

Bana anlattığınız her şey normal geldi.
2 çocuğum var ve gelişimleri bambaşka ilerliyor.
İlk oğlum 2 yaşına kadar konuşmadı ama çoğu şeyi bilirdi.
Sonra birden açılmaya başladı, anladık ki bilinçli konuşmuyormuş.
20 ay civarı işaret etmeye başladı, istemezdi çünkü.
Her şeyi sorunlu bir bebekt, hala öyle zaten.
Bir çocuğa otizm teşhisi koymak inanın çok zor.
Birkaç şeyi yapmıyor diye otizm denemez ki yaşıtlarıyla bir olmak zorunda da değil.
Bakın benim oğlum 5 aylık emekledi ama 15 aylık yürüdü, şuanda koşamıyor yani tuhaf koşuyor, tutunmadan merdiven çıkamıyor.
Ama yaşıtları hop hop çıkıyor.
Her çocuğun gelişimi başka, diğerlerini kıstas almak çok yanlış.
Size önerim küplerle oynamanız ve oyun terapistine gitmeniz.
Çocuğunuzu en iyi o gözlemleyecek, becerilerini birebir görecektir.
Ayrıca çocuk nörologları hemen bir test istemez emin olun, biz de aylarca gittik başka bir sebepten.
Uzun uzadıya inceliyorlar ve gelişiminin desteklenmesi için bilgilendirme yapıyorlar.

Birkaç aya kadar bakmıyordu simdi bakiyor diyorsunuz acaba geriden geldiği için şimdi o ilk evrelere mi yetişti. Kan testi sanirim yanlis bilmiyosam otizimli kişilerde vucutta fazla metal oluyormuş belki ona bakılacak. Oyun grubu konusunda cok şaşırdım, benim oğlumda ekinlikleri yapmaz sürekli dolanır kosar , oyuncaklara giderdi ben cok gerilirdim ama normal derlerdi bir süre sonra çocuğun istediği şekilde davrandik orda. Inşallah herşey güzel cikar sıkıntılarınız biter.

gecmis olsun demek istedim. otizm ile alakalı bilgim yok malesef.

isaret ettiginizde bakmaması ve komut almaması diliyorum ki dogum hikayenizle alakalıdır, diyelim otizm ile alakalı, bu da erken mudahele etmenizi saglayacak.

okudugum kadarıyla elinizden geleni yapıyorsunuz. tv tablet, iyi gozlem, ilgili dr secimi vs... eminim ki iyi yonlendirmeyle sorunları aşabilirsiniz. bir seyler yazmak istedim bilgim olmamasına karsın.

sevgilerimi yolluyorum. acil sifa diliyorum:KK200:

asıl yazmak istedigimi yazmadıgımı farkettim. oglum 2,5 yasına kadar sadece meme ve baba dedi. goturdugum konusma terapisti gayet normal buldu bu durumu. o donemi kendime zehir etmis, surekli okuma yapmıstım. konusmaya basladıktan sonra susturabilene ask olsun:)

bir de acayip hareketli bir bebekti. krese cok zor alıstı mesela, asla paylasmazdı, kuralları kendisi koymak ister zor adapte olurdu...

Birkaç şeyi yapmıyor diye otizm denemez ki yaşıtlarıyla bir olmak zorunda da değil.
Bakın benim oğlum 5 aylık emekledi ama 15 aylık yürüdü, şuanda koşamıyor yani tuhaf koşuyor, tutunmadan merdiven çıkamıyor.
Ayrıca çocuk nörologları hemen bir test istemez emin olun, biz de aylarca gittik başka bir sebepten.
Uzun uzadıya inceliyorlar ve gelişiminin desteklenmesi için bilgilendirme yapıyorlar.
Merhaba. Benim oglum da 17. Aya girdi. Dun asisi vardi. Saglik ocagindaki hemsire konusuyor mu dedi. Ben de agzinda birseyler geveliyor ama anlamli birsey soylemiyor dedim. Anne, baba, gel falan demiyor mu dedi. Hayir dedim. Bunlari yapmasinj bekleriz, bir cocuk doktoruyla gorusun dedi. Dunden beri aklima takildi. Normalde hic onemsemem, her cocuk ayni anda konusacak degil, yapmasi gereken diger seyleri yapiyor bence ama bilmiyorum. Sizin oglunuz da gec konusmus. Bu aylarda bu kelimeleri soyluyor muydu?

Geri geri yürüyor mu
Evet. Hergün değil ama geri geri de yürüyor hatta emekleme pozisyonuna gelip kendini geri geri de kaydırıyor parke üzerinde. Bir-kac gündür de kendi etrafında daire çiziyor ama bu çok çok az yaptığı bir eylem.

Sizi çok iyi anlıyorum bende çok sancılar çektim 3. Kızımda ki benim kızım 2,5 yaşındaydı tek kelime konuşmuyordu anne sütü alıyordu 18 aylık yürüdü ve WC alışkanlığını o kadar geç edindi ki ( konuşmadığı için) bende pedagog ile başladım kreş önerildi ve biz kreş ile hepsini çözdük ama uzun bir süre pedagog kontrolü devam etti ta ki pedagog bize “ artık gelmenize gerek yok “ diyene kadar

Kreş araştırıyorum ama algı açılmadan tavsiye etmedi dr. 3 yaşına geldiğinde zaten mukakkah kreşe başlarız,belki de özel eğitim sonrası hemen veririm.

Calistigim yerde otizmli 3 yasinda bi cocuk var musterinin cocugu.
Hayatimda ilk kez otizimli cocuk gordum ve o kadar farklilar mi. Rabbim yardimcisi olsun.
Kizin adi eylul. Dunyalar guzeli bir cocuk. Markete geliyor. Eyluuuuul diye yirtiniyorum bagiriyorum cocuk beni duymuyor. Gofret aliyor bazen dusuruyor onu almiyor. Onun goz hizasina inip konusnaya calisiyorum ama, nafile duymuyor bakmiyor tepki vermiyor. Gofret elinden alinirsa agliyorr
Baybbayy yapamiyor anne baba diyemiyor.
Sizin cocuk daha kuck gibi geldi bana. Otizm nasil anlasilacak bu yasta gervi doktorlar daha iyi bilir ama.
Evet bu tarz semptomlar var otizmde. Fakat erken fark edip eğitim ve diyet ile çok yol alındığını okuyorum.

Oyun terapisti nasıl bulabilirim ? Bu çok harika olur ilk etapta. Küplerle oynuyoruz. Oyun oynuyoruz ve çok seviyor da. Aslında kıyas yapmıyorum hiç. Sadece ayına göre gelişimine bakıp araştırıyorum işte:KK43:

Birkaç aya kadar bakmıyordu simdi bakiyor diyorsunuz acaba geriden geldiği için şimdi o ilk evrelere mi yetişti. Kan testi sanirim yanlis bilmiyosam otizimli kişilerde vucutta fazla metal oluyormuş belki ona bakılacak. Oyun grubu konusunda cok şaşırdım, benim oğlumda ekinlikleri yapmaz sürekli dolanır kosar , oyuncaklara giderdi ben cok gerilirdim ama normal derlerdi bir süre sonra çocuğun istediği şekilde davrandik orda. Inşallah herşey güzel cikar sıkıntılarınız biter.
Evet ağır metal ve bir çok değerine bakiliyormuş. Eksikler tamamlanıp fazlalar atılıyormuş. Konuşmayan çocuklar böylelikle konuşuyormuş bazı okuduğum hikayelerde gördüm. Konuşma olarak hiç bir telâşım yok aslında. Işaret etse,edilen here baksa dunyalar benim olacak.

Kızım iki buçuk yaş civarı konuşmaya başladı. Ondan önce sadece anne baba teyze falan diyordu. İşaret ettiğim yere bakmıyordu anlamıyordu çünkü. Sonra iki buçuk yaşında birden hem akıcı şekilde konuşmaya hem de tüm normal davranışları sergilemeye başladı. İnşallah sizin çocuğunuzda da bir şey yoktur. Anneler olarak hep çocuklarımız her şeyi zamanında yapsın istiyoruz ama kendi gelişimleri neye uygunsa öyle davranıyorlar. Hayatı kendinize zehir etmeyin. Her çocuk kendine özeldir.

Kızım iki buçuk yaş civarı konuşmaya başladı. Ondan önce sadece anne baba teyze falan diyordu. İşaret ettiğim yere bakmıyordu anlamıyordu çünkü. Sonra iki buçuk yaşında birden hem akıcı şekilde konuşmaya hem de tüm normal davranışları sergilemeye başladı. İnşallah sizin çocuğunuzda da bir şey yoktur. Anneler olarak hep çocuklarımız her şeyi zamanında yapsın istiyoruz ama kendi gelişimleri neye uygunsa öyle davranıyorlar. Hayatı kendinize zehir etmeyin. Her çocuk kendine özeldir.
Kesinlikle katılıyorum. Zaten ben de öyle yapıyorum emin olun. Şuan parktayiz. Babası ilgileniyor. Kendinin anlayabileceği bir şarkı söylüyor mirildaniyor:)))

Bebeğiniz normal sınırlarda doğmuş küçük değil ki. Benim oğlum da 38+1 de su fazlalığından kesem patladı ve 2500 gram 47 cm doğdu. Bu kilosuyla alakalı değil bence. Her çocuğun gelişimi çok farklı. Bana anormal gelmedi.

Öğretmenim ben.
Uzman sayılmam ama benim anladığım kadarıyla sizinki otizm değil.

Gelişim geriliği. Zamanla akranlarına yetişecektir.

Ba ba
de de.
Ma ma kelimelerini anlamlı olduğu için demiyor . Aynı heceyi tekrarlıyor aslında. Ve biz o heceleri anlamlı zannediyoruz.

Iki heceyi yan yana getirerek konusması bana anlamli konuşma hazırlığı geldi. Bütün çocuklar önce ba ba.. de de.. ma ma derler. Bu çocuklarda konusma öncesi hecelemedir aslinda.

Otistik cocuklar takıntılı olur. Komutları uygulamaz. Dinlemez . Göz kontağı kurmaz
Kendi içindedir. Sosyal ilişki yoktur.

Benim bilgim bu kadar
Yanlışım yoktur zannedersem. Ama varsa da burdaki arkadaşlar düzeltir.

Allah kimsenin evladını sağlıktan ayırmasın.

X