Merhabalar,
Bizim doktorumuz da önce meyve suyu ile başlayın dedi. Elma, havuç, mandalina, portakal. her meyve 3-4 gün verilcek, sonra yeni meyveye geçiş. 1 tatlı kaşığı ile başlayıp her gün 1 kaşık arttırarak en fazla 1 çay bardağına çıkılacak. 1. hafta böyle.
2. hafta meyve suyuna ilaveten ev yapımı yoğurt. yine 1 kaşık başlayıp 1er artacak.
3. hafta bunlara ilave olarak kahvaltı. 1/2 dilim tam buğday ekmeği ya da esmer ekmek, 1 katı yumurta sarısı, 1 kibrit kutusu tuzsuz, yağsız beyaz peynir. bunlar anne sütü ya da formül süt ile ıslatılacak. yumurta sarısının ilk gün 1/8'i gitgide arttırılacak.
4. hafta bunlara ilave pirinçli sütlü mama. günde 1 kez.
5. hafta sebze püresi. sebzepüresine başladıktan sonra 2. haftada içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1çorba kaşığı yağsız dana kıyması ya da tavuk göğüseti eklenecek.
bizim doktorumuzun verdiği beslenme programı bu şekilde. belki bi yardımı olur.
tüm bebişlere afiyet şeker olsun :)
canım bu konuda bir bilgim yok malesef. henüz o haftaya gelmediğimiz için pek araştıramadım da. senin bilgin var mı?
Dietary Guidelines for Infants başlıklı bir yazı var internette. güzel bir yazı. orda da senin dediğin gibi bebeklerin yağa ihtiyacı olduğunu söylüyor. bizim doktoru ilk görüşte bir sormak gerek neden yağsız verdiniz diye.. haftaya salı aşısı var kızımın . o zaman sorarım. bakalım ne diycek.. teşekkür ederim canım bu konuda beni uyardığın için vereliniortak
Noyancım İngilterede ne zamandır yaşıyorsun? Orda bebek gelişimi nasıl takip ediliyor?
2.5 yıldır burdayız canım...
bebek gelişimi türkiye'deki gibi doktor kontrolünde falan olmuyor, özel ve önemli bir sağlık durumu olmadığı sürece...bu konuda eğitim almış hemşireler ilgileniyor bebek gelişimi ile...ama onlar da bizim doktorlara nazaran çok daha güler yüzlü, sabırlı ve dostçalar...evine gelip dakikalarca hatta saatlerce seninle bebeğin veya senin her türlü sorunun hakkında konuşup tavsiye veriyorlar...
ama biz türkler alışmışız doçent olsun aman prof olsun diye doktor aramaya...o yüzden biraz garip geliyor bize bu durum...doğduğu gün bir çocuk doktoru şöyle bir sağına soluna baktı bebeğimizin sonra da bir daha göremedik bir çocuk doktoru:)
ama belki de doğrusu bu, bilemiyorum...neyse konunun dışına çıktım çok, kızmasın arkadaşlar...
ilgine teşekkür ederim...sevgiler...
sanırım toplum olarak bilinçlendikçe en basit şeyleri bile gözümüzde büyütür olduk.benim bebeğim de 6 aylık ama ben ek gıdalara 3. ayda zaten başlamıştım.öyle doktora falan da danışmadım.bu bir insan yeni bir tür yaratık değil ki.insanoğlu varolduğu günden bu yana doktorlar ya da bilim adamlarının desteğiylemi büyüyolar sanki.ilk zamanlar ben de bebeğime nasıl bakıcam ne yediricem nasıl beslicem diye endişe etmiştim.ama sonra annem aklıma geldi o bizi doktorların gözetiminde mi büyütmüştü ya da bir gıda vereceği zaman kırk gün düşünmüşmüydü versemmi vermesemmi diye. sonra bi yerden başlamam gerek diyerek bebeğimin hoşlanmadığı hiçbirşeyi yedirmeden ama herşeyden biraz biraz deneyerek ek gıdalara başladım.bir de baktım hiç bir sorun olmadan bebeğim yiyiyor.çok şükür şimdi her sbah peynirini
yumurtasını daha sonra meyve püresini öğlen sebze çorbasını akşam üzeri yoğurdunu ve aralarda mamalarını hiç itiraz etmeden yiyiyor.hiç bir gıda da öyle endişe edilecek bir alerji problemi olmadı.3. aydan bu yana azar azar herşeyden yedirdim.şimdi akşam yemeklerinde bizim yemeklerimizden otlanıyo ve ona verdiklerimi değilde bizim yediklerimizi yemek istiyo.yine de bu benim düşüncem tabiki siz bebeğinizi ne yönde besliceğiniz konusunda kendiniz karar vericeksiniz.sadece kararlı olun ne yaptığınızı bildiğiniz sürece korkacak ve endişe edecek hiç bişey yok.ben şimdi site de bebeğime başka neler yedirebilirimn derdine düştüm.çünkü farklı tatlara geçmek istiyorum artık.bu konuda yardımı olucaklara şimdiden teşekkürler.
Merhaba Noyan.. Ben bebeğime o kadar gölüklerle kavuştum ki nerdeyse evham sahibi olmak üzereydim. Burda yazılanları gördülçe rahatlıyorum. ek gıdaya geçiş demek benim için çağ tlamak gibi bişeydi. O kadar çok gözümde büyütmüşüm ki herşeyi....Senin ebeğin ne kadarlık, erkek mi kız mı?
canım doktorun açıklamasını buraya yazarsan çok sevinirim... ben de teşekkür edeim...
Tekrar merhaba herkese,
Doktorumuza yağ konusunu danıştık. Önemli olanın bitkisel yağ tüketmek olduğunu, tıpki bizler gibi bebeklere de hayvansal yağların bir faydasının olmadığını, en sağlıklısının olabildiğince bitkisel yağlarla beslenmek olduğunu anlattı bize. Zaten yağsız et ya da kıyma bile kullanılsa etin bir miktar kendi yağı oluyormuş. Yani bitkisel yağlara ağırlık vermek gerekiyormuş.
Bize mantıksız gelen bir şey olmadı söylediklerinde. Umarım bebişlerimizi sağlıkla besleyip büyütebiliriz.
sanırım toplum olarak bilinçlendikçe en basit şeyleri bile gözümüzde büyütür olduk.benim bebeğim de 6 aylık ama ben ek gıdalara 3. ayda zaten başlamıştım.öyle doktora falan da danışmadım.bu bir insan yeni bir tür yaratık değil ki.insanoğlu varolduğu günden bu yana doktorlar ya da bilim adamlarının desteğiylemi büyüyolar sanki.ilk zamanlar ben de bebeğime nasıl bakıcam ne yediricem nasıl beslicem diye endişe etmiştim.ama sonra annem aklıma geldi o bizi doktorların gözetiminde mi büyütmüştü ya da bir gıda vereceği zaman kırk gün düşünmüşmüydü versemmi vermesemmi diye. sonra bi yerden başlamam gerek diyerek bebeğimin hoşlanmadığı hiçbirşeyi yedirmeden ama herşeyden biraz biraz deneyerek ek gıdalara başladım.bir de baktım hiç bir sorun olmadan bebeğim yiyiyor.çok şükür şimdi her sbah peynirini
yumurtasını daha sonra meyve püresini öğlen sebze çorbasını akşam üzeri yoğurdunu ve aralarda mamalarını hiç itiraz etmeden yiyiyor.hiç bir gıda da öyle endişe edilecek bir alerji problemi olmadı.3. aydan bu yana azar azar herşeyden yedirdim.şimdi akşam yemeklerinde bizim yemeklerimizden otlanıyo ve ona verdiklerimi değilde bizim yediklerimizi yemek istiyo.yine de bu benim düşüncem tabiki siz bebeğinizi ne yönde besliceğiniz konusunda kendiniz karar vericeksiniz.sadece kararlı olun ne yaptığınızı bildiğiniz sürece korkacak ve endişe edecek hiç bişey yok.ben şimdi site de bebeğime başka neler yedirebilirimn derdine düştüm.çünkü farklı tatlara geçmek istiyorum artık.bu konuda yardımı olucaklara şimdiden teşekkürler.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?